2009-05-11 8 views
之前睇過食評都想黎試下... 見今日得閒就特登搭車過去聯和墟試下..入到去..好多HELLO KITTY..我至愛''嘻.. 老闆娘話佢同個拍檔都好鍾意hello kitty..睇餐牌啦..初頭以為d set lunch都50幾60幾1個.. 但後未發現35蚊.40蚊1個set lunch..都幾抵食..小食前菜同飲品都任食任飲..媽咪鍾意佢既豆漿..唔太甜..主菜黎..我地3個人叫左3個餐..浦項水晶粉:味道ok..唔油..辛辣豬肉飯 : 叫左小辣..幾惹味..唔錯韓國牛肉飯 : 同豬肉飯差唔多..但無左辣..我覺得e個普通左d..豬肉飯好味d我下就2點先入去,,後未發現原來e+營業時間係至到2點,,唔係2點半呀.. 老闆都無趕我地走..好有禮貌..臨走時都仲問我地前菜使唔使添.. 仲叫我地下次黎過..下次有機會會再去過=)
之前睇過食評都想黎試下...
見今日得閒就特登搭車過去聯和墟試下..

入到去..好多HELLO KITTY..我至愛''嘻..

老闆娘話佢同個拍檔都好鍾意hello kitty..

小食前菜同飲品都任食任飲..媽咪鍾意佢既豆漿..唔太甜..

主菜黎..我地3個人叫左3個餐..
浦項水晶粉:味道ok..唔油..
辛辣豬肉飯 : 叫左小辣..幾惹味..唔錯

仲叫我地下次黎過..下次有機會會再去過=)
2009-05-11
2009-04-20 12 views
叫左個韓式牛肉飯味道還好, 最討好反而係碗飯, 飯粒帶舔性又好夠熱, 仲有少許芝麻粒做裝飾, 好正小食任食, 豆漿任飲叫左好多次泡菜同大豆芽啊, 味道不過不失, 不過豆漿就好甜
叫左個韓式牛肉飯

小食任食, 豆漿任飲
叫左好多次泡菜同大豆芽啊, 味道不過不失, 不過豆漿就好甜

2009-04-18
$50 (Lunch)
參與完2009年既第一次主日崇拜後,我同媽咪就一同去冒險 今次既目的地係「延苑」,試下都幾多笑臉既韓國菜掂唔掂啦~ 係“or” check 左地圖,再加上得到 i-phone既導航,半點冤枉路都無行就順利地到達「Hello Kitty Land」 一如or中的食評所講,呢度既擺設、裝飾真係全是 吉蒂 ,對我呢個志同道合者就當然唔反感啦~甫進店內,只得兩枱客,估計因為已過食飯時間?? 抑或就快落場?? However,唔駛等位+坐得「迫迫蚣」,我同媽咪都已經好滿意了~ 一坐下,立即送上10小碟前菜 真係10碟既前菜都唔同架 甚麼菜也未點,就即刻可以有得食,真係好~ 此乃第一個難忘 睇緊菜牌時,阿姐就來問你要甚麼飲品,今日供應既係凍豆漿、菊花茶及熱玄米茶 我要菊花茶,而媽咪就要熱玄米茶~ 食物就試左好幾款,其實仲有d野想試架,但始終胃納有限浦項水晶粉﹕水晶粉絲炒得夠乾身,唔似一般韓式店的炒到油淋淋 炒呢d韓國粉絲真係唔駛多配料,只要好似呢度咁,有木耳絲、紅蘿蔔絲、芹菜絲、洋蔥絲...等,就已經足夠架喇~辛辣薯仔雞飯(中辣)﹕d薯仔煮得夠哂腍,而雞肉又滑,配上辛辣汁及珍珠米,真係好
參與完2009年既第一次主日崇拜後,我同媽咪就一同去冒險
今次既目的地係「延苑」,試下都幾多笑臉既韓國菜掂唔掂啦~
~

一坐下,立即送上10小碟前菜
真係10碟既前菜都唔同架
甚麼菜也未點,就即刻可以有得食,真係好~ 此乃第一個難忘

浦項水晶粉﹕水晶粉絲炒得夠乾身,唔似一般韓式店的炒到油淋淋

辛辣薯仔雞飯(中辣)﹕d薯仔煮得夠哂腍,而雞肉又滑,配上辛辣汁及珍珠米,真係好一流~~
d汁既份量夠哂多,搞到我差d想加多碗白飯呀

辛辣豬肉拉麵(中辣)﹕其實有d唔係好明點解媽咪會想叫拉麵....
however,碗拉麵都幾大碗
放左湯既泡菜都幾好味喎
豬肉既份量都唔少,真係不俗
但媽咪話好似要 60多元
咁又好似貴左dd丫~ 點解媽咪唔叫d set ,呢個價情願叫多一款好過啦~~ 同一款餸,唔配拉麵,配飯的話,便宜差不多一半呀!!!

鹽燒莆鰻﹕無諗過係咁正架
真係好似食扒咁,係呀,係鰻魚扒呀
呢塊鰻魚真係燒得好好,夠熟之餘且仲係好juicy,仲要夠哂味喎,呢一味真係攞足一百分呀
我第一次食鰻魚要用上刀叉架

小食拼盤(2人份量) ﹕炸雞翼、炸魚球& 蛋炸翠肉瓜,全部都係熱辣辣既,真係岩哂我~ 最欣賞係蛋炸翠肉瓜及炸雞
名副其實既「脆肉瓜」,真係好脆,又juicy,好正~ 而雞翼又炸得好好,大大隻既雞翼哂夠味,面層又夠脆,差d想encore多一客淨雞翼呀

任飲既飲品都唔錯,菊花茶既味道剛剛好,不會太甜﹔而媽咪要既玄米茶都唔錯,阿姐招呼週到,唔駛叫就會幫你添加
甚至老闆都會出來招呼客人,服務就固然要加分啦~

總括來說,飲品、前菜及鰻魚扒令我今次最感驚喜

• 以上各種食物
2008-10-19 10 views
叫一個set(52蚊) 有小食俾你任食 飲品亦都係俾你任添 而且味道亦唔錯 雖然已經係變左接近香港人口味但係以呢個價錢黎講 的確冇乜野可以挑剔不過有時人多 叫waiter添飲添小食可能要叫多幾次 否則佢會有意無意唔幫你添另外套餐以外既野比較貴 唔多抵食所以下次再黎都係淨叫套餐算囉
叫一個set(52蚊) 有小食俾你任食 飲品亦都係俾你任添
而且味道亦唔錯 雖然已經係變左接近香港人口味
但係以呢個價錢黎講 的確冇乜野可以挑剔
另外套餐以外既野比較貴 唔多抵食
所以下次再黎都係淨叫套餐算囉
2008-07-14 2 views
小食任食,飲品任飲,仲要質數高喎!菜前小食細細碟好吸引,每樣都可以試下。薯仔好入味,菜類都好好食,午餐多人既時侯師傅仲會炸薯仔私人醒在場顧客!好食!飲品次次都會飲菜蜜,清清甜甜,好好飲。(唔知係咪自製?)石頭窩同水晶粉係值得推介的,炸雞亦石頭窩好好吃呀,連上的汁酸酸甜甜,不曉得是什麼汁,總之岩拾到好處;水晶粉是炒的,可貴是完全沒多餘得油份!水晶粉連芽菜丶蛋絲,蘿蔔絲還有木耳絲?(黑色一條條,好爽好好吃)口感特別,味道清淡,適合怕胖的少女喇。員工和老闆的服務態度都不錯。不過少客人的時侯要叫人加小食/飲品就有點尷尬了,因為不知為什麼員工都在廚房啊...但老闆都會為你效榮的,而且笑容可掬,人也很和善!(岩開張的時侯曾經在這裡搞慶功宴,老闆和我們都有說有笑的)午市較抵吃,適合和朋友/家人來吃的!
小食任食,飲品任飲,仲要質數高喎!
菜前小食細細碟好吸引,每樣都可以試下。

飲品次次都會飲菜蜜,清清甜甜,好好飲。(唔知係咪自製?)
員工和老闆的服務態度都不錯。
午市較抵吃,適合和朋友/家人來吃的!
$40 (Lunch)
  • 炸薯(時段小食),炒水晶粉
2008-05-27 6 views
味道不過不失, 起碼不是吃味精餐, 但大部份的食物已經本地化, 沒有甚麽韓國口味, 只有Hello kitty 風味。叫了牛肋骨湯, 但像喝牛腩蘿蔔湯, 完全找不到牛肋骨, 非常失望。

2008-03-25 4 views
每隔一段日子,總會找太太來個午膳,而北區亦只得這一間韓式店舖,偶爾轉換一下環境也不錯.此店走住家飯形式,檯子排得密麻麻,而午飯時候是人頭湧湧,針插不下,一個午餐大概三四十圓,對附近的學生而言,並非太平宜.是日午餐是選了韓式牛肉飯,飯用銻碗分開上,灑上少許芝麻粒,賣相討好,而且飯粒帶舔性,與往常的不一樣,而牛肉除混入紅蘿蔔之外,再灑上少許紫菜絲,味道跟平常韓式餐廳所食到的分別不大.不過此店有另一殺手鐧,就是午餐時段,所有前菜是任食任添,而且款式又多,每次七,八碟小碟上,又各有特色,講笑一句,淨食前菜都可以飽肚.而飲品有豆漿同菜蜜,又係任飲.題外話:午膳時,小電視竟然在播放'長江七號',唔通老板唔怕比人告?

2008-03-06 12 views
餐牌成日都係咁....變下啦...OK?播大長金啦....仲話係韓國店...超..我去晒全HK 所有韓國餐廳..你係最唔得...要改改但係你地D服務態度係最好...如果係改改野食...一定可以威盡全聯和虛期待你的改善
餐牌成日都係咁....變下啦...OK?
播大長金啦....仲話係韓國店...超..
我去晒全HK 所有韓國餐廳..你係最唔得...要改改
但係你地D服務態度係最好...
如果係改改野食...
一定可以威盡全聯和虛
期待你的改善
2007-12-17 13 views
我的辛辣薯仔雞飯(中辣)豆漿/菜蜜任飲!!!!!!!!!!前菜任食,,,想要咩就問佢啦~~常餐:辛辣豬肉飯(有大中小揀)要左中辣~~跟湯(好好飲嫁)好足料~食到超級飽,,,太好味啦~~食晒呀!!!!!!!!!!!!果個人話我地好叻女,,,又問我地辣唔辣~都唔係好辣~~食到wor我地~haha~下次試下大辣先!!!好想快d再去食呀,,,,飽到捧住個肚走呀,,,真係好飽><佢地好好人,,仲話遲d會攪個鬥食辣比賽,,,叫我地留意下~~hahaha~~~埋單果陣發現~佢地比左個9折我地~~哈哈哈~~好抵呀,,,,,,
我的辛辣薯仔雞飯(中辣)

食到超級飽,,,太好味啦~~食晒呀!!!!!!!!!!!!

果個人話我地好叻女,,,又問我地辣唔辣~

都唔係好辣~~食到wor我地~haha~

下次試下大辣先!!!好想快d再去食呀,,,,

飽到捧住個肚走呀,,,真係好飽><

佢地好好人,,仲話遲d會攪個鬥食辣比賽,,,

叫我地留意下~~hahaha~~~

埋單果陣發現~佢地比左個9折我地~~

哈哈哈~~好抵呀,,,,,,

2007-10-03 6 views
看了這麼多好評,於是一試, 最後有點被騙的感覺!!基本上可以說是環境差, 食物差, 味道差,價錢不合理!環境方面: 一間韓國食店弄成hello kitty land已經失敗再者店住播張偉文concert又是失敗, 應顧客戶感受!播下韓劇或者韓國歌曲會好一點~食物+味道方面:雖然有無限量供應泡菜, 但是"唔食好過"~~他們介紹了所謂"出名"的大蝦沙拉,大蝦雖大但咬下去之後發現應該是死蝦! 另外再叫了石頭飯, 完全沒有韓式味道, 像很普通的抄飯! 牛肋骨湯, 店主說是原汁原味, 但我完全吃不到牛味, 只有味精, 還有牛肋骨質地完全不嫩! 辛辣豬肉, 不想提~~價錢方面:叫了四款食物, 三杯豆漿一共收455元~!那個味精湯竟然收我們168! 這是什麼理論!!以在粉嶺來說, 這價位的食店簡直搶錢!!!如果真的想吃正宗韓國食物, 可以去一些真的是韓國人開的食店!! 想吃比較住家的韓國食物可以去西貢"金來韓國料理"
看了這麼多好評,於是一試, 最後有點被騙的感覺!!

基本上可以說是環境差, 食物差, 味道差,價錢不合理!
環境方面:
一間韓國食店弄成hello kitty land已經失敗

食物+味道方面:
雖然有無限量供應泡菜, 但是"唔食好過"~~

價錢方面:
叫了四款食物, 三杯豆漿一共收455元~!
那個味精湯竟然收我們168! 這是什麼理論!!
以在粉嶺來說, 這價位的食店簡直搶錢!!!

2007-08-21 5 views
往訪住沙頭角附近的友人,北區是他的地頭,訂了位便帶我們來到這家位于聯和墟的韓國食肆。星期六,六點鐘,晚市剛開,我們成爲第一批客人,只見其他的檯上,很多都放上了留坐的牌子,似乎這間小店在粉嶺真受歡迎。這是一家小店鋪,桌椅都比較狹乍,燈光也比較暗淡。店主肯定是個Hello Kitty 迷,這間鋪內周圍都是Hello Kitty。餐牌封面就是用了一個北海道限定的紫色的Hello Kitty。此外,四周也放了很多Hello Kitty的小飾物,也有Hello Kitty的布簾和小公仔。四個人叫了兩個四十八塊錢的晚餐–韓國牛肉飯和辛辣猪肉飯,再要了泡菜炒飯及一客炒雜菜。沒多久,侍應便送上了二十碟餐前韓式小食,雖然細細碟,但朋友說吃完可以無限次免費再加。接著,又送上了豆漿,又是無限次免費加添的。嘩! 這樣做生意,要賺錢,非常不容易。韓國牛肉飯和辛辣猪肉其實味道上也沒有太大不同,只不過猪肉加了辣味,而牛肉則沒有。整體也煮得很濃香惹味,很下飯。泡菜炒飯是略爲硬身,但做到了粒粒飯香,炒雜菜則較普通。一定要稱贊的就是這裏的侍應。動作明快又醒目,不斷添加小食及豆漿,名副其實,保持誠諾,而且加到您够爲止。說要

一定要稱贊的就是這裏的侍應。動作明快又醒目,不斷添加小食及豆漿,名副其實,保持誠諾,而且加到您够爲止。說要多些泡菜,馬上便拿來,而且更用個大一些的碟盛載。不像一些食肆將免費要添加的飲品食物‘慢慢來加’或被動地‘嗌先至加’。或更甚以‘沽清’爲藉口。

已經吃到飽一飽,飲到脹一脹,侍應又送上免費的豆腐花。相信是自製的,不太滑。不過,連甜品這麽多樣免費,真是抵吃到爛。
2007-08-09 4 views
我本身住上水的好少去這邊吃東西不過見食評給這麼多個好於是叫埋細佬去試下店子不大叫了一個2人晚餐+ 牛肋骨小食任吃飲品任飲服務周到食物也很有水準雖然不太方便我想我會再去的
我本身住上水的
好少去這邊吃東西
不過見食評給這麼多個好
於是叫埋細佬去試下

店子不大
叫了一個2人晚餐+ 牛肋骨
小食任吃[有10款,小魚乾很好吃..推薦^v^]
飲品任飲[飲完自動幫你添,小吃也是]

服務周到
食物也很有水準

雖然不太方便
我想我會再去的

2007-05-12 8 views
環境家庭feel,服務幾好親切啦,石頭飯,飯焦非常脆既, 晚餐set都已經幾好味,個人同屋企人興祝生日仲攞cake去食,好似o係屋企咁...前菜同任飲任食...未去過值得一試...總計價錢/味道/環境/服務......抵試~~
2007-04-29 6 views
男朋友近日成日都食唔到好味野黑面, 唔緃得, 不過佢今日特登來揾我吃lunch, 好la等我揾下有咩好食..本來成日都想去爵士, 不過臨出門見到食評中老闆娘黑面, 廢事到時先到個個都dark晒face, 就去lee間la, 唔食得都唔會gig親呀ma入到去係好家庭式ge, 老闆娘仲話我地個頭盔靚! 估唔到lunch都有unlimited豆漿供應!我至愛既豆漿! 雖然唔係好好味不過都唔係d開稀難飲貨, 兩人飲左人地8 大杯hohoho前菜local化左少少, 味道一般, 加上多學生, 所以多香口野, 有少少失色. 不過我地唔吃芽菜, 阿姐一眼目及到, 俾左d青菜我地, 我都乖乖清左第二round.係冇乜期望之下, 來了個牛肉飯同咕lo魚飯, 個魚飯唔arm口味不過男朋友好仲意, 個牛肉飯一向korean 牛肉飯個賣相都mama, 但係好好味喎!!! 個飯係圆鉄盒內仲有黑白芝ma係面好可愛! 真係想要多d飯食理d汁!點知仲有個湯, 係跟牛肉飯的, 都好清甜, 平時唔飲湯既我都飲左半碗

2007-04-16 0 views
以前已經食過,d野食幾好味而且幾特別<br />同平時食開韓燒好唔同~~<br />可能因為佢\係由韓國人自己開~~~<br />好住家feel~~~<br />雖然細,但係感覺好warm~~~<br />而且感覺上佢\地好好客~~~~<br />不錯~~~<br />價格適中~~
以前已經食過,d野食幾好味而且幾特別<br />
同平時食開韓燒好唔同~~<br />
可能因為佢\係由韓國人自己開~~~<br />
好住家feel~~~<br />
雖然細,但係感覺好warm~~~<br />
而且感覺上佢\地好好客~~~~<br />
不錯~~~<br />