2020-07-23 374 views
2020.7.21(二) 0745落左車, 要搵地方坐坐食個早餐先返工, 行左入厘間粥店<身處灣仔但竟然叫做九龍粉麵>。 當然睇左早餐先, 其後發現午餐有飯有麵(價格是可以接受的)遲d再幫襯。 叫左一個菜干粥+炒麵($30) 另加奶茶($9) 賣相唔錯菜干粥: 有菜干豬骨花生眉豆粥既質感好棉, 豬骨新鮮, 花生眉豆都好淋。炒麵: 有椰菜絲/紅蘿蔔絲, 有埋芽菜就perfect啦。 奶茶: 估唔到中式食店可以有水準既熱奶茶。雖然食炒麵+奶茶= 唔係好夾, 但各有各好味
叫左一個菜干粥+炒麵($30) 另加奶茶($9) 賣相唔錯
菜干粥: 有菜干豬骨花生眉豆
粥既質感好棉, 豬骨新鮮, 花生眉豆都好淋。[帶左燜燒杯keep住做午餐]
炒麵: 有椰菜絲/紅蘿蔔絲, 有埋芽菜就perfect啦。
奶茶: 估唔到中式食店可以有水準既熱奶茶。
雖然食炒麵+奶茶= 唔係好夾, 但各有各好味

2020-07-21
$39 (Breakfast)
  • 菜干豬骨粥
2020-03-17 763 views
入到去坐低就送上一杯「疫境自強」嘅紅棗檸檬薏米水💛 好足料,有紅棗、檸檬、薏米、甘草和麥米,健康又好飲😋。之後看見店家推出了新食品,就係泡飯系列。多款選擇,今日就點海皇泡飯食啦。海皇泡飯 (HK$55)係灣仔,想食泡飯/湯的話,我只知道有3間供應,這是其中之一。這碗有齊蝦仁、帶子、蟹柳和炸魚條,鮮味十足,飯是一粒粒的口感,軟腍度啱啱好,炸魚條就好酥脆,豐富了泡飯的口感。食完整碗都幾飽㗎。哎呀,飯氣攻心𠻹🥱

紅棗檸檬薏米水

海皇泡飯 (HK$55)

海皇泡飯
2020-03-13
$55 (Lunch)
紅棗檸檬薏米水
海皇泡飯
2019-09-12 752 views
今日本身無諗食麵既,但呢排無錢,而且門口個姐姐以2餸麵33蚊,吸引我再次光臨,咁又即管再食。今次佢誠意推介我食流心蛋同雞亦,但我唔食雞亦,所以叫左:黑松露水餃上之食過知道好食架啦~ 今次再叫, 繼續好食,黑松露加上肉汁同薄薄既餃皮,好食。但覺得黑松露少左。老水流心蛋呢個係姐姐介紹既,都唔流心既,但係都好食既,因為佢整到好入味,而且都滑。米線唔知做咩今日啲麵好硬,唔似唔熟,似放左好耐風乾硬左。中麻辣好正,食到嘴仔麻晒

黑松露水餃
但覺得黑松露少左。

老水流心蛋
呢個係姐姐介紹既,都唔流心既
,但係都好食既,因為佢整到好入味,而且都滑。

米線
唔知做咩今日啲麵好硬,唔似唔熟,似放左好耐風乾硬左。

中麻辣
好正,食到嘴仔麻晒
中麻辣兩餸米線
2019-09-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$33 (Lunch)
中麻辣兩餸米線
2019-08-21 219 views
今日心情唔錯,想去食日本刺身飯,行到呢到先發現間野無左。我無意間見到$28車仔麵,心諗,都抵食,於是望下間舖,又幾新正同企理。外賣姐姐好好人,平平地就試下,叫左個黑松露餃配肥牛米線,$33蚊,送左盒青蘋果綠茶。作為需要減肥既OL, 其實幾唔錯。黑松露餃 - 真心好味,又香又足料肥牛 - 普通白蘿蔔 - 有蘿蔔味,無渣米線 ~ 係有口感同彈牙個隻麻辣湯底 ~ 我自己驚叫左小辣,原來唔夠,但食我出好香,下次會叫大辣可惜分享比較少,但加上綠茶岩岩好

黑松露餃 - 真心好味,又香又足料
肥牛 - 普通
白蘿蔔 - 有蘿蔔味,無渣
米線 ~ 係有口感同彈牙個隻

可惜分享比較少,但加上綠茶岩岩好
2019-08-21
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$33 (Lunch)
2019-08-17 582 views
🍜黑松露鮮蝦水餃米$37🍜店員姐姐推介的黑松露鮮蝦水餃果然不錯🥟黑松露香味突出,餡料份量不少,鮮蝦爽甜新鮮❤️米線質地滑順,不會過硬過淋,都幾好食👍🏻加一兩滴辣油已經好夠辣,係充滿港式風味嘅一餐😋.食物質素: 🌕🌕🌕🌗🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭率: 🌕🌕🌕🌗🌑
🍜黑松露鮮蝦水餃米$37🍜

店員姐姐推介的黑松露鮮蝦水餃果然不錯🥟
黑松露香味突出,餡料份量不少,鮮蝦爽甜新鮮❤️
米線質地滑順,不會過硬過淋,都幾好食👍🏻
加一兩滴辣油已經好夠辣,係充滿港式風味嘅一餐😋
食物質素: 🌕🌕🌕🌗🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑
回頭率: 🌕🌕🌕🌗🌑
2019-08-02 549 views
作為一名中意食辣,同稍微食得小小辣的人來講,周不時都會留意周圍的食店有無專門食辣或者主打食辣。僅此一番偶遇見到一間唔單止是辣,而家麻辣,當中麻的比重占得多,作為一名獨食者,優勢就是在於食野等位唔使等甘耐,坐底睇左下餐牌,果斷要個牛四寶麻辣米粉,店員推薦下試試個中辣,靠想象的時候,口腔已經開始分泌唾液。幾分鐘就上左,紅彤彤的湯,面上的麻辣醬,已經散出陣陣椒香,第一感覺十分不錯。先試試個湯底,是自己可以接受的辣度,搭上米粉加小許麻辣醬,麻的感覺即刻體驗出來,加上香與辣,三者配合根本就停唔到口。然後有一件蘿蔔,無浸到入味,不過有本事的甜味可以中和一下,無渣!至於牛四寶,牛肚,牛筋,(有兩樣唔記得左),都浸到入味,總的來講,期待並沒有落空,中意食辣的人都值得來試試。

2019-07-29 1363 views
自從上次喺呢條街食過間冰室之後,發現原來仲有好多臥虎藏龍嘅食肆,而呢間九龍粉麵更係成為咗我哋嘅新飯堂!最初試係因為門口兩個大大個嘅「麻辣」兩個字,門口仲有好多自家製嘅辣椒醬,感覺就係好有heart 嘅小店。自家秘製嘅麻辣醬選用四川青花椒調味,據說是營養價值很高的食材,既可以滿足味蕾又可以擁有健康,值得一試。有湯麵、淨食、撈面同小食,驚喜嘅係仲有點心!價錢好抵,未知味道如何。落單係由客人自己喺紙仔到剔選,或者同樓面落單都得。最初係食麻辣手撕雞肉醬撈面。的確係想試下有幾麻幾辣!不過碟嘢一上來,單睇個賣相就覺得應該唔會好辣,感覺係小清新配對。自覺份量也不太夠。可能係撈面,少咗熱辣辣湯底,總覺得份量不太夠,個人太好辣嘅原因,都唔覺碟嘢好辣,反而個湯,個人覺得好好飲,有啲黏口感,據說係用咗魚同雞一齊熬幾個鐘、完全冇落味精嘅湯底。試過個湯底後,再度幫襯嘅時候決定要個自選米線,最重要嘅係個湯底,好想飲晒佢!自選米線入面嘅酸菜都好好味,仲有有埋花生蘿蔔,仲有得揀辣度㗎!個湯底堅係好正,最後係成碗嘢清晒,見底!廚房係開放式,個師傅聽到我哋讚不絕口,特登出來講多謝,真係好有心。再來講下,最近食得更多嘅係地

有湯麵、淨食、撈面同小食,驚喜嘅係仲有點心!
價錢好抵,未知味道如何。

落單係由客人自己喺紙仔到剔選,或者同樓面落單都得。

最初係食麻辣手撕雞肉醬撈面。的確係想試下有幾麻幾辣!

麻辣手撕雞肉醬撈面

自選米線

個湯底堅係好正,最後係成碗嘢清晒,見底!

麻辣牛皇四寶米線

再來講下,最近食得更多嘅係地獄麻辣牛皇四寶米線,一樣可以揀辣度,辣得好過癮,但絕對唔會係得個辣字,好明顯地聞到啲香料味,啲麻度都好正。

麻辣牛皇四寶米線

最後介紹多個好好味嘅小食,麻辣手撕雞腸粉,佩服啲師傅諗到呢啲配搭。絕對值得一試。

麻辣手撕雞肉醬撈面
自選米線
2019-07-18 398 views
隔離旺記排哂隊但呢間小麵店唔使等位直入反而幾有驚喜招牌貨- 麻辣手撕雞腸粉 好正🤤腸粉算幾滑身 非常唔錯叫了小辣 麻辣味超香不會過嗆過刺激是剛好的惹味當然不少得大量甜醬麻醬豉油(食腸粉的重點)次次都會叫多醬🙃但手撕雞略嫌較少由於是日不供應牛.. 所有牛類都冇得食超失望撈麵都唯有係叫麻辣手撕雞不過加炸醬炸醬帶微微的酸甜味加上有麻醬所有味道撈埋其實同腸粉個味差唔多幼麵夠彈夠爽身而且冇鹼水味 算是出色下次要再黎試牛四寶撈麵!
隔離旺記排哂隊但呢間小麵店唔使等位直入
反而幾有驚喜

招牌貨- 麻辣手撕雞腸粉 好正🤤
腸粉算幾滑身 非常唔錯
叫了小辣 麻辣味超香不會過嗆過刺激
是剛好的惹味
當然不少得大量甜醬麻醬豉油(食腸粉的重點)
次次都會叫多醬🙃但手撕雞略嫌較少
炸醬麻辣手撕雞撈麵

由於是日不供應牛.. 所有牛類都冇得食超失望
撈麵都唯有係叫麻辣手撕雞不過加炸醬
炸醬帶微微的酸甜味加上有麻醬
所有味道撈埋其實同腸粉個味差唔多
幼麵夠彈夠爽身而且冇鹼水味 算是出色
下次要再黎試牛四寶撈麵!
2019-07-18
$58 (Lunch)
炸醬麻辣手撕雞撈麵
2019-06-20 391 views
每日返工食Lunch,就係我最頭痕嘅時候...因為平時去開嘅鋪頭都已經食到嫌棄咁濟😭😭常常都要發掘下有冇新大陸👀🏝🤣今日比我上網睇到有間九龍粉麵,仲要係有得食辣嘢嘅😍二話不說!go go go🏃🏼‍♀️麻辣手撕雞腸粉有麻辣醬、甜醬、芝麻伴食...層次感好覆雜,但辣得好惹味而且未試過食腸粉係伴埋手撕雞一齊食,幾過癮下麻辣手撕雞撈麵聽員工說這碗湯係用左魚骨、雞骨同豬骨熬製而成,最重要是無味精...唔掛之得咁好味啦😋又唔會好似出面鋪頭個d湯稀到好似飲水咁..慘到得個幾粒蔥花刁下味🤣🤣另外麵質好爽,唔係用鹼水麵👍🏻👍🏻值得一試

麻辣手撕雞腸粉

有麻辣醬、甜醬、芝麻伴食...層次感好覆雜,但辣得好惹味
而且未試過食腸粉係伴埋手撕雞一齊食,幾過癮下

麻辣手撕雞撈麵

另外麵質好爽,唔係用鹼水麵👍🏻👍🏻值得一試
  • 麻辣手撕雞撈麵
  • 麻辣手撕雞腸粉
2019-06-18 313 views
在HoKoBuy見到 (八回味) 米線,買之前亦都上OpenRice 睇過無劣評,今日是星期二 我2:15pm到達,(因為張券要下午2點先開始用) 網上介紹有邊8款餸之外,後面括住 (每天限量供應) 就咁憑呢句說話我以為要早啲食就可以,原來米線送到枱面,裏面竟然,🙅🏼‍♂️冇冬菇,🙅🏼‍♂️冇雞翼,🙅🏼‍♂️冇蓮藕!只有腩肉一片,豬大腸二舊,牛柏葉一片,魚腐一粒,鮮腐竹少許,蘿白一舊!我聽到廚房員工問樓面員工(呢碗係咪餐)樓面員工話係!因為我諗係我用團購!之後我問樓面點解會無,佢話賣晒就用其他嘢代替,但我既碗內完全無其他野加落去!!😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2019-06-10 312 views
落雨唔想出街唯有叫外賣附近嘅粉面都麻麻哋就試吓依一間估唔到味道出奇地好 鍾意重口味嘅人就啱 菜心$18牛四保$63嘅收費合理 下次可以再試吓去手撕雞同水餃 希望希望響鋪頭食仲好食
2019-06-04 301 views
無辣不歡既我又撞上我最愛既雞🐔,真係正到爆。除左雞,仲有牛以及鮮魚湯麵。九龍粉麵主打:自家製無添加食材。不含味精與防腐劑。見到menu已經覺得好吸引。今日又因為著左淺色衫,所以選擇撈麵。order左一個麻辣手撕雞撈麵。麻辣辣度可選擇。我選左中麻辣。而鋪頭主打營養價值更高既青花椒。有去濕開胃之功效。因本人並不喜歡食鹼水麵,所以落order時都特登問左侍應係咩麵。侍應話唔同與鹼水麵。雖然外型相似,但無鹼水味。試過果然如此。一上臺首先第一反應,個份量好似並不多,原本以為不夠食既點知食到最後却覺得份量岩岩好。下午3點零鐘食完一直到深夜都不覺得肚餓。好頂飽添鮮嫩既手撕雞加上自家製既辣醬,真係非常開胃又好食。麻度十分足夠,以至於有段時間都feel到個嘴都仲麻緊,係舒服既。最後仲配埋一碗鮮甜既雞魚骨湯。解麻解辣之餘,為這餐畫上完美句號。

九龍粉麵主打:自家製無添加食材。不含味精與防腐劑。

見到menu已經覺得好吸引。
今日又因為著左淺色衫,所以選擇撈麵。

order左一個麻辣手撕雞撈麵。
  • 麻辣手撕雞撈麵
2019-06-04 209 views
在灣仔地鐵站通往稅務大樓的天橋上,無聊的我經常望望樓下的人繁忙的英姿,亦同時見到好多不同的餐廳想試試,今天見客後, 見到一間寫著九龍字樣的, 但坐立在灣仔的麵店.好, 就試試吧一入到去, 發現佢地有獨立的筷子.好, 就叫番碗簡單的雲吞麵試試.彈牙有咬口, 麵條最怕就是軟林林, 但佢剛剛好.而佢地的調味料亦十分齊全. 悉隨專便, 我就加左少少辣油.
在灣仔地鐵站通往稅務大樓的天橋上,
無聊的我經常望望樓下的人繁忙的英姿,
亦同時見到好多不同的餐廳想試試,
好, 就試試吧

一入到去, 發現佢地有獨立的筷子.
好, 就叫番碗簡單的雲吞麵試試.
彈牙有咬口, 麵條最怕就是軟林林, 但佢剛剛好.

而佢地的調味料亦十分齊全. 悉隨專便, 我就加左少少辣油.
2019-06-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-05-10 413 views
昨日下午經過灣仔謝斐道見到下午茶時段又有少少肚餓去找尋一下有什麼地道美食經過一間經過一間粉麵店見到張貼出來的下午茶餐價錢非常吸引只係$25就可以食到佢哋嘅細號金牌炸醬麵或者彈牙雲吞麵仲奉上熱飲非常超值決定一試。當侍應送上的時候麵嘅份量係少了一點但係炸醬份量不少,整體賣相和味道都十分出色,個湯老闆話係冇用味精嘅所以飲完之後都唔覺口渴,而熱奶茶香濃順滑,不遜於十幾廿蚊杯嘅質素真係超值。不過要注意佢哋星期六日係唔開嘅所以只有平日先至有得食囉。
2019-05-09
$25 (Tea)
  • 炸醬麵
2019-02-16 1023 views
發覺灣仔好多跨區食店,有九龍城墨丸又有元朗豬雜,今次食呢間就係九龍粉麵😂 呢間舖面望落雖然冇乜特別,但禾稈冚珍珠,有唔少出色嘢食。當中最鐘意係激罕牛沙瓜,其實即係牛胃其中之一,因為體積少來貨少,所以市面都比較少見,而呢度嘅牛沙瓜燜到腍腍地又帶點嚼口,滷水味都入味✨另外麻辣手撕雞系列都係招牌菜,小食可揀腸粉,甜醬麻醬豉油,連埋炸醬同雞絲眾多配料,集成終極混醬腸粉,食唔到麻辣就可揀另上,聽講話個麻辣係正宗四川果隻麻辣黎😂 餓嘅可以揀撈麵,連個麻醬都係自家製,撈麵一流✨最近出咗新產品白松露餃,響餃子餡加咗白松露油,陣味就冇黑松露咁搶而偏細膩,餃湯都係亮點魚香鮮甜,值得一試✨