平時如果去食茶餐廳,都會去「九龍餐室」食我心目中嘅最佳茶餐廳美食經典配搭:豆腐火腩飯&凍奶茶!豆腐火腩飯之中嘅火腩肉質肥瘦相間、啖啖肉,外皮又食落脆卜卜,加上濃郁嘅醬汁,同埋口感嫩滑嘅豆腐,口感豐富、滋味無窮。當然唔少得飲翻一杯黑白淡奶沖泡出嚟嘅凍奶茶,冰凍凍奶茶,冰感十足,口感幼滑,飲落香濃奶味、帶點微甜,配搭熱辣辣嘅豆腐火腩飯️,除咗做到冰火交融嘅效果,仲能夠達到味道上嘅平衡。豆腐火腩飯&凍奶茶嘅搭配不但只美味,亦體現到茶餐廳獨特嘅飲食文化🍴。依間茶餐廳嘅港式奶茶️之所以做到特別香滑濃厚,原因在於其黃金茶奶比例,採用黑白淡奶沖泡,能為奶茶帶來獨有嘅絲滑口感及濃郁奶香,配搭埋茶餐廳自家嘅港式奶茶拼配茶膽,紅茶味道淡雅回甘,最終造就出充滿特色嘅正宗港式奶茶。

• 奶茶
  • 凍奶茶
  • 豆腐火腩飯
原本嗌咗一個雞扒榨菜肉絲米線+雞扒公仔麵。最後嚟到變咗雞扒肉絲公仔麵同豬扒公仔麵。啲嘢錯晒都算,一咬落去個雞扒係酸嘅。就算係炸佢都冚唔住個酸味,明顯係放咗好耐,而且啲肉係壞嘅。
原本嗌咗一個雞扒榨菜肉絲米線+雞扒公仔麵。
最後嚟到變咗雞扒肉絲公仔麵同豬扒公仔麵。
2024-07-21 74 views
主食:蕃茄湯營養餐係用羅宋湯湯底個鷄絲似係煲完湯嘅湯渣碗米線細碗到食完好似冇食接受唔到呢個價錢提供呢啲食物另外叫咗個豬扒公仔麵個豬扒勉強可以接受,但公仔面都煮得好難食飲品:用個傳熱嘅鐵杯出熱飲,熱到用手掂唔到叫凍檸茶少冰,係出左勁多冰服務:落單冇禮貌,如果咁唔想同客講嘢,建議餐廳可以用QR code 比客人落單。態度非常之差,落完單飛。張單落枱整體來說:食物差,服務差不會再光顧
主食:
蕃茄湯營養餐係用羅宋湯湯底
個鷄絲似係煲完湯嘅湯渣
碗米線細碗到食完好似冇食
接受唔到呢個價錢提供呢啲食物

另外叫咗個豬扒公仔麵
個豬扒勉強可以接受,但公仔面都煮得好難食

飲品:
用個傳熱嘅鐵杯出熱飲,熱到用手掂唔到
叫凍檸茶少冰,係出左勁多冰

服務:
態度非常之差,落完單飛。張單落枱

整體來說:
食物差,服務差
不會再光顧
蕃茄湯雞絲米線
凍檸茶
2024-02-03 325 views
完全不能接受的服務態度不會在光顧的茶餐廳餐廳衛生好有問題進食中好多烏蠅飛嚟飛去侍應服務態度極差要熟蛋裏面 蛋黃全是生的餐室內有好多空位但是不給客人坐 不斷要客人搭枱
完全不能接受的服務態度
蛋黃全是生的
餐室內有好多空位但是不給客人坐
不斷要客人搭枱
2023-11-21 371 views
我愛吃麵包,尤其是剛出爐的。沿途經過九龍餐室,見一盤盤的麵包,就去選舖滿整盤剛出爐的菠蘿紅豆包。吃得菠蘿油多,推介試下這個外皮香脆內裡充滿紅豆蓉的,外脆內軟,紅豆蓉香比菠蘿油少了邪惡感......
2023-11-20 115 views
身為麵包控的我,放工經過九龍廠室,又見麵包出爐, 就只有交下過路費。一於就揀最熱騰騰的迷人的奶黃墨西哥包。話你知,識食的就一定要揀奶黃墨西哥包,因包面有牛油的咸香味,一口咬下又嚐到包內的奶黃甜滑,口感豐富,此包體積大份量足,我鐘意呀!
奶黃墨西哥包
奶黃墨西哥包
2023-11-20 79 views
放工經過九龍餐室,見一盤盤的麵包香噴就買一個雞尾包回家嘆下,返到屋企包仍是暖的,就速洗手,然後用手機後拍下準備一陣吃完就分享。雞尾包芝麻舖在脆面上,一啖咬下嚐到內裏的甜椰香....真滿足
雞尾包
雞尾包
2023-11-20 150 views
經過深水埗,見到呢間舖頭外面好多麵包賣,賣相好吸引,所以就買咗個返屋企食。今次買咗個菠蘿紅豆包,返到屋企用焗爐焗返熱佢黎食,好脆好好味!d 紅豆唔會太甜,甜度剛剛好!而且個麵包超級巨型!

2023-11-20
菠蘿紅豆包
九龍餐室都係一般嘅茶記,買點應該係包大大隻自家出,當然人人喜愛唔同,而佢呢個賣點並不是我喜歡的,只是純粹個人行到邊就腳就中入其中一間茶記,我原本呢個係下午茶餐係40蚊咸牛肉炒蛋拼牛角酥加一杯餐飲,人人喜好唔同因為我唔係食餐包嘅,所以我要牛角酥,職員食物放低轉身就走,咁我叫住佢,點解唔係牛角酥嘅,職員答我我個都無曬,所以畀呢隻唔知咩包係咪雞畀我唔知,咁我問佢有咩揀,佢話菠蘿包,其實所有餐包我都唔啱嘅,反而你畀塊白方包我都仲ok,因為入茶記都係志在同朋友坐低飲杯奶茶我都冇乜要求,冇咪食第二樣囉好閒啫,咁佢答我菠蘿包嘅時候,我話菠蘿包我都唔啱,佢答我咁食第二樣,因為我只想飲杯奶茶,我正想叫住佢咁算啦取消佢,要杯奶茶淨飲,咁我朋友就話是但啦要咗佢佢打包攞返屋企,咁我冇所謂叫佢攞個紙袋,佢有外賣包賣應該有紙袋專係裝包嘅,都淨係放低咗一個膠袋就走,其實冇嗰樣嘢真係好閑事,但你係應該出餐前同我講聲等我揀過第二樣囉,食得茶記都冇乜要求探你就腳但呢個係最基本冇嘅要話畀人聽。繼續講返食物炒蛋係微暖的,畀凍冰冰好,個蛋全熟的唔滑嘅,牛肉超級少,奶茶正常味

2023-07-17
$40 (Tea)
2023-05-31 313 views
叫左個黑椒牛柳粒飯,味道唔錯,牛柳粒大大粒,多汁,多飯,送野飲都係5x蚊。服務態度一般,䌓忙時間需要搭枱,如果想有私人空間,自己一個的話,就要係非䌓忙時間過去食。
2023-04-30 271 views
個個員工都係要求一入到去就要落Oder 唔係就直接鬧你 我心諗大佬你打開門做生意 咁做生意都有嘅 D嘢又唔係話好好食 就算你D嘢食好出眾 都唔係咁樣做生意吖 不過好唔好食咁係見人見智 but就唔會再嚟lo
2023-02-09 468 views
兩點半下午茶餐!點了豉椒排骨炒河下午茶餐、吉列魚柳脆包餐。豉椒排骨好有鑊氣;可惜師傅重咗手!(食後有些少口渴)熱奶茶👍吉列魚柳嘅脆漿比較厚、脆包好脆!賣相美觀!而熱檸水的新鮮檸檬片居然有四片、要一讚👍!
豉椒排骨炒河下午茶餐
豉椒排骨炒河、熱奶茶
熱檸水
熱奶茶
2022-12-05 454 views
今日朋友請食下午茶 😙 但因為有幾位都太早食午餐關係,就喺附近求其揀咗間茶記~原來呢間茶記都有多年歷史,出曬名菠蘿油同埋奶茶,我仲以為係新野最近先開 😳 嗌咗啲粉麵飯 (焗馬來咖喱牛腩飯$52、咸魚雞粒炒飯$50、瑞士汁牛肉炒河$52) 同埋炸雞髀配薯條律 $48 外賣,原來下午茶滿$200仲有半打蛋撻送 😋 真係好滿足嘅 TEA TIME~ 配埋佢最出名嘅奶茶同埋足料紅豆冰(下午茶大大杯麵係加$3!),個個都食到捧住個肚🤰🏻因為送咗蛋撻所以無嗌到菠蘿油,下次要嗌一個再加杯紅豆冰,試試佢有幾邪惡 😈

下午茶餐
2022-11-20
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)
下午茶餐
  • 熱奶茶
  • 紅豆冰
2022-09-27 357 views
甜甜圈/沙翁/冬甩 🍩很長時間都沒有食過咁高質素的,一般在麵包店買到的都是很少沙糖在麵包上,而今次去這間九龍餐室出品的冬甩,絕對無手軟,是落足料在麵包上,勁多砂糖,而麵包又大個,好食抵食,水準非常高👍🏻👍🏻5⭐️最高⭐️⭐️⭐️⭐️#美食推薦 #foodies #hongkongblogger #美食推薦 #美食日記 #食食食 #好味道 #hongkong#igfood #foodies #hkeat #hkeats #hkblog #hongkongfoodie #美食情報 #lunchtime#hkfoodshare九龍餐室 (深水埗)📍深水埗汝州街282號地下📍電站:3188 9566

5⭐️最高
⭐️⭐️⭐️⭐️

九龍餐室 (深水埗)
📍深水埗汝州街282號地下
📍電站:3188 9566
2022-08-12 290 views
點野食伙記無記性又無耐性,送食物時不是放上台係掉上台,個蛋達差d非埋出尼。比錢佢賺仲要好似乞甘。食物質素非常一般,唔會再去同唔建議去!唔明點解今時今日都有甘既服務態度。
2022-08-12