2023-05-22 45 views
餐廳燈光比較暗,夜晚食應該幾好feel😛 餐廳係銅鑼灣地段都算方便~環境唔錯 有氣氛💗.🔸三款壽司(三文魚、油甘魚、吞拿魚)同朋友每人叫左一件試下,見到魚生切得幾大塊,壽司飯算細粒,一望到件壽司覺得食落應該滿足,食完第一件感覺還好~ 建議可以點多d豉油食,會夠味d🤫 🔸串燒(牛舌、大蔥雞肉、雞翼、翠玉瓜)叫左各一串試下,串燒方面算正常發揮,唔會太燶,同太鞋口,都有少少肉汁,想食個快飯都可以試下😬
餐廳燈光比較暗,夜晚食應該幾好feel😛
餐廳係銅鑼灣地段都算方便~
環境唔錯 有氣氛💗
🔸三款壽司
(三文魚、油甘魚、吞拿魚)

🔸串燒
(牛舌、大蔥雞肉、雞翼、翠玉瓜)
2023-05-14 57 views
之前search keto嘅時候就搵到呢間居酒屋, 因為佢嘅武士相嘅記憶點好深所以一直記得佢. 今日同fd約銅鑼灣就try try佢~🐟 蜜柑真鯛薄切呢個真係一試難忘, 魚本身有散發少少蜜柑味, 刺身嚟講真心特別, 而且切得都厚, 成個感覺好厚實, 食落幸福感滿滿.🍣池魚壽司🍣油甘魚壽司手握壽司表面已經搽上豉油, 除非食得鹹, 否則都唔使另外加. 飯質實, 魚肉鮮美, 一啖一舊, 先白後紅, 後悔冇加啖清酒..🍢雞腎 🍢雞胸軟骨 🍢大蔥雞 上嚟就有啲surprise, 因為隻碟係熱嘅, 少有食到咁認真嘅屋酒屋. 而且雞腎雞軟骨呢啲咁易乾嘅燒物但係佢哋可以燒到juicy, 功力深厚.同staff閒談間知道西營盤開咗新鋪, 覺得開心, 因為更加近公司, 收工可以去chill一chill~

🐟 蜜柑真鯛薄切

🍣池魚壽司
🍣油甘魚壽司

🍢雞腎
🍢雞胸軟骨
🍢大蔥雞

2023-05-13 51 views
今日嚟到銅鑼灣呢間分店見到佢哋有午市定食,所以就入去試吓啦!午市有多款定食,例如魚生飯、壽司定食,而且價錢都非常優惠😇幾值得一試!首先試咗五款串燒定食,有雞肉、雞軟骨、牛肉、翠玉瓜等等,全部都燒得香口,真係相當唔錯!而我哋試咗另外一款,明太子火炃左口魚群邊丼,經過火焰燒過嘅左口魚,入口非常濃香嘅魚油,油香滿溢,真係超級正!估唔到呢個價錢都可以食到咁高質嘅日本定食。食完之後仲有海鹽雪糕,真係大滿足🥰🥰

2023-05-11 58 views
銅鑼灣耀華街擁有不少特色的食店和特色時裝店,絕對是一條特色小街,而位於其中的‘’ 九鬼‘’確是其中一間適合良朋共聚的特色居酒屋。店內裝修以日本戰國時代的武士作主題,大大幅的武士壁畫十分有氣勢,日本風味濃厚。九鬼特上壽司盛(6貫)$288~6貫壽司分別為三文魚, 鰹魚;帆立貝;鰤魚,赤貝和吞拿魚蓉卷。赤貝~ 新鮮爽甜,很美味。鰤魚~肥美厚身,爽滑鮮甜。凡立貝肥美嫩滑,鮮甜可口。吞拿魚蓉卷~口感軟滑,入口即溶。 厚切牛舌$68~ 牛舌質感爽脆彈牙,厚肉,牛舌味道相當香濃,真係好好味呀!白鱔$88~ 表面金黃爽脆,肉質爽彈,超美味!廣島蠔$48/隻~鲜甜嫩滑,十分多汁,正!

赤貝~ 新鮮爽甜,很美味。

鰤魚~肥美厚身,爽滑鮮甜。

凡立貝肥美嫩滑,鮮甜可口。

吞拿魚蓉卷~口感軟滑,入口即溶。

白鱔$88~ 表面金黃爽脆,肉質爽彈,超美味!

廣島蠔$48/隻~鲜甜嫩滑,十分多汁,正!

2023-04-13
Dinner
  • 九鬼特上壽司盛(6貫)
  • 燒廣島蠔
  • 串燒牛舌
  • 燒鳝
2023-05-05 63 views
真係好鍾意食日本菜🇯🇵🤣· 特上壽司八貫 店員推介餐廳嘅手握壽司,表示十分受客人歡迎,覺得有啲似輕量版omakase,事前唔會知有咩壽司,由廚師發辦,賣相好好,味道都好好🥹,刺身好新鮮,一致覺得好味,赤貝、墨魚都夠爽口。· 花魚一夜干魚肉好厚身,味道正常,唔會偏鹹。· 玉子燒當日係用夢王蛋,聽聞蛋味會比蘭王蛋更濃郁,睇顏色都知蛋黃有幾橙黃🥹,呢度玉子燒係冷食的。· 鴨胸肉沙律(前菜 )壽司真係好味,推介!
真係好鍾意食日本菜🇯🇵🤣

· 特上壽司八貫

· 花魚一夜干
魚肉好厚身,味道正常,唔會偏鹹。

· 玉子燒

· 鴨胸肉沙律(前菜 )

壽司真係好味,推介!
2023-05-04 53 views
位於銅鑼灣耀華街的這間居酒屋,店內以日本武士作為主題,很有日本特色,牆上的武士壁畫更是打卡之選!食物十分多選擇,更加有每日推介食材!今日我以串燒為主,絕對沒有令我失望!📍白酒蕃茄用白酒製作的啫喱,甜甜的,加上去皮小蕃茄,感覺非常清新可口,非常開胃,啱晒夏天食用!📍赤粹蠔這個蠔甜美厚身,十分creamy,加上醬汁味道一流📍金箔油甘魚油甘魚非常新鮮,上面有金箔點綴顯得十分高貴,加上秘製醬汁及Wasabi調味,鮮味!📍美國牛肋肉用洋蔥蒜醃製非常入味,而且肉質鮮嫩,食落不會太油膩,而且肉質彈牙,很有牛味!📍麻辣帆立貝帆立貝用麻辣醬汁,燒出來份外惹味,麻辣醬汁不是太辣,但卻能令這個帆立貝增加層次感📍醃製雞翼醃製雞翼是自家製的,味道非常特別,是這間居酒屋特別創作的!📍黑松露炒雜菌用牛油炒香雜菌,加上黑松露,簡直是絕配!📍 豚肉燒飯團用豚肉包住飯團,外皮燒到脆卜卜,而飯團有特製醃料,味道不錯!📍燒青椒燒青椒不太辣,加上日式木魚碎,餸酒一流!串燒非常美味,而且製作特別,喜歡飲sake 的朋友,絕對是推介之選!

📍白酒蕃茄

📍赤粹蠔
這個蠔甜美厚身,十分creamy,加上醬汁味道一流

📍金箔油甘魚

📍美國牛肋肉

📍麻辣帆立貝

📍醃製雞翼
醃製雞翼是自家製的,味道非常特別,是這間居酒屋特別創作的!

📍黑松露炒雜菌
用牛油炒香雜菌,加上黑松露,簡直是絕配!

📍 豚肉燒飯團

📍燒青椒
燒青椒不太辣,加上日式木魚碎,餸酒一流!

2023-05-02 41 views
大家平時去到銅鑼灣耀華街都係夜晚飲酒傾偈而行到尾尾,有一間以武士做主題嘅居酒屋,舖仔細細,但環境唔錯幾好feel裝修以黑色型格武士風做主題,牆上亦貼滿唔同sake嘅標籤,亦有手寫menu是日推介以及唔同牌子嘅清酒原條池魚配自製酸汁有唔同刺身可以叫,而吸引到我就喺原條池魚,師傅刀工好好,每一塊魚都厚薄大細一致,魚味出眾新鮮,口感爽口,配上師傅自家製嘅酸汁,又有另一番風味串燒盛合汁燒帆立貝|牛肋肉|雞胸軟骨|大蔥雞肉|雞腎帆立貝大大隻好彈牙加上燒汁好正魚好嫩滑,配上沙律醬冇得輸除此之外,仲有free flow清酒,$298想飲酒嘅人都可以試下
大家平時去到銅鑼灣耀華街都係夜晚飲酒傾偈

原條池魚配自製酸汁

串燒盛合
汁燒帆立貝|牛肋肉|雞胸軟骨|大蔥雞肉|雞腎

帆立貝大大隻好彈牙加上燒汁好正

魚好嫩滑,配上沙律醬冇得輸

2023-04-27 54 views
油甘魚(三切) $78 + 三文魚(三切) $68不論係油甘魚定係三文魚刺身都係超級厚切,差唔多成cm厚,食落非常鮮甜,而且入口即溶。黑豚胛心肉 $68店員拎呢串串燒上枱嘅時候,已經聞到好大浸香味。雖然好香肉味,但係肉比較瘦而有質感,完全唔油膩。阿波尾雞翼 $48店員特別推介呢款阿波尾雞翼。阿波尾雞係來自德島嘅著名食材,肉質比一般雞爽脆,而且脂肪含量低。呢款雞翼串燒表面香脆,咬落肉質都係比較爽實,而且十分雞味濃郁。雞胸軟骨 $48雞胸軟骨係好好嘅佐酒嘅小食,一件爽脆嘅軟骨連接住一件軟滑嘅雞胸肉,口感非常豐富。大蔥牛 $48大蔥牛肉係非常典型嘅串燒選擇。牛肉方面應該係選用咗牛柳,表面燒得香脆,肉質比較軟冧,特別一提的係大蔥完全唔會燒得乾或者太燶,既有大蔥嘅香味又可口。汁燒牛肋肉 $48 汁燒牛肋肉係期間限定的菜式,牛肋肉偏向軟冧,而且連接住少部份嘅脂肪,加埋餐廳獨特嘅醬汁,燒起上嚟非常香口。香菇 $28 一般嘅串燒蔬菜,譬如翠玉瓜或者香菇好容易燒得乾,但呢款香菇串燒完全唔乾,咬起嚟甚至有少少菇汁,調味方面只係用簡單嘅鹽就能夠帶起香菇嘅鮮味,非常推介大家食完肉之後食一串香菇串燒,更加感到蔬
油甘魚(三切) $78 + 三文魚(三切) $68

黑豚胛心肉 $68

阿波尾雞翼 $48

大蔥牛 $48

汁燒牛肋肉 $48

香菇 $28

一般嘅串燒蔬菜,譬如翠玉瓜或者香菇好容易燒得乾,但呢款香菇串燒完全唔乾,咬起嚟甚至有少少菇汁,調味方面只係用簡單嘅鹽就能夠帶起香菇嘅鮮味,非常推介大家食完肉之後食一串香菇串燒,更加感到蔬菜嘅鮮味。

九鬼居酒屋
銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下7號舖
2023-04-27 43 views
這裡的前菜蕃茄啫喱是招牌菜,非常推薦,口感十分清爽,甜酸適中,整體配菜很美觀。入口即化的啫喱和脆脆的醃過的蕃茄形成了不錯的味道和口感,是一道值得一試的前菜。這家餐廳的刺身丼非常新鮮,生魚片擺盤美觀,搭配的吞拿魚蓉,三文魚油甘魚等,讓人回味無窮。米飯粒粒分明,口感不錯,量也很足夠,絕對是一道份量十足的主菜。滑蛋雞肉飯吃起來很順口,米飯口感不錯,雞肉和蛋拌勻,讓人嘆為觀止,香氣四溢。雖然雞肉份量不多,不過非常嫩滑,好像食生雞蛋般順滑,再配搭滑蛋吃起來還是很滿足的。

同事話Lunch要食豐富啲但怕肥唔要太油膩諗起公司附近呢間居酒屋一直都想試午市套餐跟埋前菜沙律 同味噌湯✨廚師推介魚生丼面層嘅魚生刺身 好有份量海膽綿密Creamy, 好鮮甜夾起每片刺身都好厚,口感豐富配上底層已調味嘅珍珠米飯添加少少Wasabi 已非常滋味✨雞肉親子丼即叫即製 熱辣辣雞肉厚身好爽滑將滑嘟嘟雞蛋,輕輕搞拌令每粒米飯都融入雞香味份量充足,食完一碗已經好滿足下次放工 可以試下壽司/串燒再嚟飲下Sake都唔錯

同事話Lunch要食豐富啲
但怕肥唔要太油膩
諗起公司附近呢間居酒屋一直都想試

午市套餐跟埋前菜沙律 同味噌湯

廚師推介魚生丼
面層嘅魚生刺身 好有份量
海膽綿密Creamy, 好鮮甜
夾起每片刺身都好厚,口感豐富
配上底層已調味嘅珍珠米飯
添加少少Wasabi 已非常滋味

✨雞肉親子丼
即叫即製 熱辣辣
雞肉厚身好爽滑
將滑嘟嘟雞蛋,輕輕搞拌
令每粒米飯都融入雞香味

份量充足,
食完一碗已經好滿足

下次放工 可以試下壽司/串燒
再嚟飲下Sake都唔錯
2023-04-26
Lunch
2023-04-25 46 views
經過耀華街見到間咗特色嘅傳銷屋入去me time 一下。見裝修唔錯,所以入去🌱白酒啫喱煮蕃茄天氣熱嘅時候食酸微微嘅蕃茄當然比較開胃,而白酒啫喱味道非常特別,煮過嘅白酒酒精揮發左,但係就保留香甜白酒嘅味道~ 整杯好特出好好味🌱吞拿魚腩刺身大件厚切,魚油香,肉質滑。入口啖啖肉,唔使點醬汁就咁食都夠晒正🌱手握帆立貝壽司店員介紹特式手握壽司,果然味道幾好。帆立貝都好新鮮甜美🌱燒雞翼皮燒到超脆,肉仲係剛好嫩滑。🌱雞骨串雞肉夠晒軟熟,配埋日本蛋黃同埋甜甜嘅醬汁。最鍾意食呢🌱秋葵串簡簡單單,落小小鹽已經爽口好味🌱A4和牛串味濃,配埋醬汁先去燒。啲汁入晒味。好正🌱紅豆年糕燒唔太甜~ 作為完美終結

🌱白酒啫喱煮蕃茄

🌱吞拿魚腩刺身

🌱手握帆立貝壽司
店員介紹特式手握壽司,果然味道幾好。帆立貝都好新鮮甜美

🌱燒雞翼
皮燒到超脆,肉仲係剛好嫩滑。

🌱雞骨串
雞肉夠晒軟熟,配埋日本蛋黃同埋甜甜嘅醬汁。最鍾意食呢

🌱秋葵串
簡簡單單,落小小鹽已經爽口好味

🌱A4和牛串
味濃,配埋醬汁先去燒。啲汁入晒味。好正

🌱紅豆年糕燒
唔太甜~ 作為完美終結
2023-04-20
1K
2023-04-20 68 views
炸池魚仔 $58好肥美, 有點小骨但可以連骨食, 炸香完香脆不膩自家製免治雞肉棒$68 雞肉比較軟, 沒有雞骨脆口. 祕製醬油甜甜哋配上日本蛋就更滑溜煙肉露筍卷 $48Asparagus 爽脆 不過略嫌出面塊bacon太薄存在感不太高吞拿魚卷上面tuna 好香, 食得出好新鮮. 再灑有芝麻增添風味, 好食~ 全晚嘅highlights九鬼雞翼 $48好大隻, 燒得外皮香脆肉嫩. 雞胸軟骨 $48覺得略咸左d, 中間骨有點口感, 肉就腍身d牛肋肉 $48牛味頗濃而帶有肉汁, 肉質細嫩,好食豚肉飯卷$38薄薄嘅豚肉包住飯同櫻花蝦, 豚肉存在感唔算高因為超薄, 反而櫻花蝦香味出d日本青椒/翠肉瓜 $38翠肉瓜燒得剛好幾juicy 青椒都唔錯 另外呢間d figures 真係幾特別, 仲有Sake free flow 同好多酒選擇.
炸池魚仔 $58
好肥美, 有點小骨但可以連骨食, 炸香完香脆不膩

自家製免治雞肉棒$68

煙肉露筍卷 $48

吞拿魚卷

九鬼雞翼 $48
好大隻, 燒得外皮香脆肉嫩.

雞胸軟骨 $48
覺得略咸左d, 中間骨有點口感, 肉就腍身d

牛肋肉 $48
牛味頗濃而帶有肉汁, 肉質細嫩,好食

豚肉飯卷$38

日本青椒/翠肉瓜 $38
翠肉瓜燒得剛好幾juicy 青椒都唔錯

銅鑼灣區一帶有不少出名食肆,當中亦不少小店亦能夠打出名堂,包括這間位於銅鑼灣耀華街嘅「九鬼居酒屋」,是一間非常用心經營的居酒屋,用了講究,所選嘅食材都係每天由日本直送,最近仲於西環開埋分店添!一入門口就有一幅日本武士壁畫,夠晒氣勢。雖然餐廳面積不大,但勝在樓底夠高空間感足夠。我哋由店長發板,介紹咗幾樣出色嘅菜式👍🏻✨手握壽司🍣✨帆立貝 (兩貫)帆立貝好大舊好厚肉,味道鮮甜爽彈,夠新鮮赤身 (兩貫)切得好厚身,而且一啲根都冇,味道鮮甜,師傅已預先加了少許豉油調味,出色👍🏻馬糞海膽(一貫)海膽夠晒鮮甜味美,馬糞海膽一定冇得輸,最緊要夠新鮮✨串燒🍢🍡✨串燒比預期有驚喜,串燒師傅用心烹調,而且用料講究,火候控制恰到好處,質素比一般居酒屋高,推薦👍🏻🍢雞頸肉 比較細串,但口感和味道都非常棒,值得一試🍢雞軟骨 雞軟骨夾著雞肉,肉質非常嫩滑而且有雞味,非常出色🍡自家製免治雞肉棒 自家掣雞肉,加入了洋蔥、雞軟骨,增加口感和味道層次。而醬汁則加入了紅酒和日本清酒調製,再加上日本蛋黃,一流👍🏻🍗阿波美雞翼 肉質特別嫩滑,能夠做到外脆內軟,而且雞肉香甜味道濃郁。🥓牛肋肉 牛肉醃製得好入味,而且非常軟淋,店

✨手握壽司🍣✨
帆立貝 (兩貫)
帆立貝好大舊好厚肉,味道鮮甜爽彈,夠新鮮
赤身 (兩貫)
馬糞海膽(一貫)
海膽夠晒鮮甜味美,馬糞海膽一定冇得輸,最緊要夠新鮮
✨串燒🍢🍡✨
🍢雞頸肉
比較細串,但口感和味道都非常棒,值得一試
🍢雞軟骨
雞軟骨夾著雞肉,肉質非常嫩滑而且有雞味,非常出色
🍡自家製免治雞肉棒
🍗阿波美雞翼
肉質特別嫩滑,能夠做到外脆內軟,而且雞肉香甜味道濃郁。
🥓牛肋肉
牛肉醃製得好入味,而且非常軟淋,店長表示啲款串燒非常熱賣,必點推介
🦪帆立貝
肉厚多汁,夠新鮮,而且燒得剛好有點焦香
✨一品料理✨
🍘流心芝士薯餅
薯餅入口非常鬆脆,內裡芝士味道香濃,不錯.
🍙櫻花蝦豚肉飯糰
飯糰先加上櫻花蝦炒香,味道更加有層次,以豚肉包裹着再燒香,好味
甜品🍮
士多啤梨窩夫🍓🧇
最後店長還俾我哋試咗一款新甜品「士多啤梨窩夫」,窩夫帶點煙韌,中間夾著士多啤梨醬和雪榚,味道好夾好好味,推薦!
2023-04-18
Dinner
同好耐無見嘅前同事食飯❣️佢帶左我去九鬼居酒屋食丼飯!呢度嘅Don & Set Meal 選擇都幾多!而每個丼飯都包左前菜同味噌湯🥰前菜我地都叫左沙律,蔬菜夠晒新鮮🥗麻醬夠晒香濃!味噌湯一啲都唔Hea,仲有啲菇菌同昆布架!角切魚生丼每塊魚生都係厚切,啖啖肉食到好滿足😍三文魚夠晒鮮甜,大量嘅蟹籽增加脆卜卜嘅口感😇安格斯牛小排丼呢份牛丼定食份量都幾多😛牛肉味濃郁,食肉獸大滿足😚另外仲叫埋明太子雞翼,雞翼炸到脆身!入邊嘅明太子餡料爆滿,微微辣食落好惹味🤩九鬼居酒屋 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下7號舖
同好耐無見嘅前同事食飯❣️
佢帶左我去九鬼居酒屋食丼飯!

呢度嘅Don & Set Meal 選擇都幾多!

而每個丼飯都包左前菜同味噌湯🥰

前菜我地都叫左沙律,蔬菜夠晒新鮮🥗麻醬夠晒香濃!
味噌湯一啲都唔Hea,仲有啲菇菌同昆布架!

角切魚生丼

每塊魚生都係厚切,啖啖肉食到好滿足😍
三文魚夠晒鮮甜,大量嘅蟹籽增加脆卜卜嘅口感😇

安格斯牛小排丼

呢份牛丼定食份量都幾多😛
牛肉味濃郁,食肉獸大滿足😚

另外仲叫埋明太子雞翼,雞翼炸到脆身!

入邊嘅明太子餡料爆滿,微微辣食落好惹味🤩

九鬼居酒屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下7號舖
  • 角切魚生丼
  • 安格斯牛小排丼
  • 明太子雞翼
餐廳環境好有日本居酒屋風格,每一處都好有特式,仲有好大塊畫板寫每日既推介食物,成個環境都好有Feel🏮九鬼特上壽司盛 (六貫) $288係手握壽司🍣就咁飯既質感都好唔同,非常有口感,魚生亦好新鮮同厚切❤️,魚香味都好濃郁串燒系列都好好食🤤好惹味雞胸軟骨 $48雞軟骨好爽脆,食落口感非常好👍🏻黑豚胛心肉 $58好香既肉香,一上枱就聞到勁香🤤,豬香味好濃郁牛肋肉 $48好juicy既肉汁,牛味好濃郁,肉質好細嫩,非常好食😋,必叫蟹肉大根 $58職員話係特別烹調,食落蘿蔔都特別入味,醬汁都好清甜美味,蟹肉更係好鮮九鬼雞翼 $48燒得好香,雞香味好鮮,皮脆香口,雞肉肉質好柔軟細膩,肉汁鮮嫩

九鬼特上壽司盛 (六貫) $288

串燒系列都好好食🤤好惹味

雞胸軟骨 $48
雞軟骨好爽脆,食落口感非常好👍🏻

黑豚胛心肉 $58
好香既肉香,一上枱就聞到勁香🤤,豬香味好濃郁

牛肋肉 $48

蟹肉大根 $58