2023-03-18
銅鑼灣耀華街酒吧同咖啡小店林立,今日就喺呢條小街道揾到一間日本武士風嘅居酒屋🏺。餐廳牆壁有型格日本武士壁畫,仲貼滿唔同品牌嘅sake 招紙同作為裝飾,而且本身都有下好多清酒選擇,仲有sake free flow添🍶 。 中午時分就唔飲清酒啦,試一試個set lunch先~Set lunch配有味增湯同鴨胸沙律,仲有生酮餐選擇,迎合唔同人嘅口味。我就點咗一個壽司拼盤同埋一個串燒拼盤定食🍱,擺盤色彩繽紛,好吸引🤩~ ❤ 極上壽司八貫配湯烏冬($168)8件壽司🍣包括三文魚、吞拿魚、帶子、劍魚、池魚等等。首先手握壽司飯整得好好,用筷子夾唔會鬆散,而且本身已經有醬油味,飯粒亦好彈牙。上面嘅刺身好鮮甜,肉質好厚。 湯烏冬顏色雪白,係用鮮魚熬製嘅稻庭烏冬👍。 ❤ 五款串燒定食($178)五款串燒🍢有牛舌、牛肉、雞軟骨、大蔥雞肉同淮山。大蔥雞肉好有驚喜,係用雞翼肉包住大蔥燒,所以一啖咬落去有雞皮香味,鹹度啱啱好,大蔥內部嘅濕潤感令烤雞肉唔會太乾。
❤ 極上壽司八貫配湯烏冬($168)
❤ 五款串燒定食($178)