平日經過石門,見到呢間店舖成日門口都有一堆人等緊,所以冇買嚟食, 費事等。今日星期六,四點鐘經過,咁啱得好少人喺門口,咁就行去睇下,老闆話現貨有 酸菜肉餅或者韭菜肉餅,我哋揀咗韭菜肉餅,$25一件,唔使等。熱辣辣用個紙袋入住,個皮夠薄, 脆卜卜 有少少燒焦嘅香味 ,同埋個餡都算 幾好味,有啲肉汁,韭菜都多,大約七成韭菜,三成碎肉,入面冇咩肥肉, 啱香港人口味,唔係太鹹,食完都冇要飲水嘅感覺,都幾真材實料,值得一試。 佢有其他食物例如燴番薯 ,但係 應該天氣再凍啲,就受歡迎啲,我哋冇買嚟試。
韭菜肉餅
韭菜肉餅
2024-09-10 300 views
噚日(9-9-2024 Mon)喺公司食完晏,要出去買雲耳,經過想試好耐嘅呢間,由於我已食咗飯,冇可能買燒餅食,但忍唔住想飲$44.00嘅開心果牛油果乳酪奶昔,咁我買杯請女同事SL飲啦,問佢要唔要$20.00嘅鴨屎檸檬茶,佢答好,但要少冰。買完等佢哋即刻整,睇住個男仔手搖嗰杯檸茶,然後女店主就拎杯開心果牛油果乳酪奶昔俾我,佢眼見我拎兩杯嘢,問我要唔要孖袋?我答要,佢就幫我入。拎到返公司,未影好相,SL就拎咗佢嗰杯,所以我只好影自己嗰杯,睇見有開心果碎同牛油果粒,飲落,乳酪嘅味酸提醒咗我呢杯係乳酪奶昔,開心果碎脆,飲到淡淡地嘅牛油果味,而佢嘅質地都夠杰身。鴨屎檸檬茶呢?我問SL覺得點?佢答好香好味,而且好大杯,相對抵飲。

開心果牛油果乳酪奶昔

睇見有開心果碎同牛油果粒,

2024-09-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$32 (Other)
2024-07-22 710 views
今日又要入沙田去camp。早了出門口,天氣又好,應該是一號風,但又藍天白雲,無理由留在家中。。。所以,決定要去石門行下。在不同的社交平台,都看了不少介紹這店和附近的食市。想了去試下都一段時間。今日終於試得到。可能是午市時間到,一找到便見有六七個人在等。等了一會兒,便知道前面有人買了不小外賣,應該是全公司的午餐,所以要等下都是可以接受的。(還有時間去外面試手打。)説回咖哩雞鍋盔,外面小有的食法,一開便聞到咖哩香味,不錯不錯。不過想食的你,一定要買定嘢飲,因為咖哩的回香味要飲很多水才不太濃。而鮮肉餅,因為肉汁多,所以包有點wet,可惜。寫到300字,今次的彩蛋一定是石門mtr C出口的feel,好似去了深圳一樣。如果大家有遠見,應該合作,可以做夏日festival ,多d小朋友可以玩,大人可以休息的咖啡店和live music 做起石門的夏日氣氛

做起石門的夏日氣氛
2024-03-09 706 views
口痕想搵嘢食 又唔想食一串串嗰啲經過見到呢間啲乳酪磚好吸引但我又想食喊味食物見佢有鍋餅 就是旦叫左咖哩雞味師傅係即叫即搓皮即放入鍋烤等左一陣,食得一咬!太太太太脆啦,好鐘意😍入面嘅餡料又唔會必晒出黎又唔怕食得污糟邋遢個味又啱啱好 勁好食一塊好大 好好好飽!如果佢有埋側邊一條吧枱長枱俾人企喺到食 咁出面天氣差都唔怕我住得遠唔係成日可以食到香港啲食肆來得快去得快希望下次黎仲可以喺到啦下次我會食埋乳酪磚😋😋

口痕想搵嘢食 又唔想食一串串嗰啲
經過見到呢間啲乳酪磚好吸引
但我又想食喊味食物
見佢有鍋餅 就是旦叫左咖哩雞味

師傅係即叫即搓皮即放入鍋烤
等左一陣,食得

一咬!太太太太脆啦,好鐘意😍
入面嘅餡料又唔會必晒出黎
又唔怕食得污糟邋遢
個味又啱啱好 勁好食
一塊好大 好好好飽!

如果佢有埋側邊一條吧枱長枱

咖哩雞味

2024-03-09
咖哩雞味
2024-02-03 600 views
住喺石門附近的我偶然經過京瑞發現有新舖頭,竟然有我喜愛的牛油果飲品,當然要支持下又可以促進香港經濟。今晚試左牛油果乳酪奶昔和羊肉鍋盔,兩樣食品都屬有水準發揮,奶昔打得幼滑牛油果和乳酪完美融合,羊肉鍋盔烤得香脆又特顯羊肉香味😋,絕對有下次!
牛油果乳酪奶昔
牛油果乳酪奶昔
2024-02-02 638 views
盔匠係一間特色小店,佢地有賣荊州「鍋盔」(老闆話可以理解成燒餅)、水果冰乳酪、乳酪奶昔和古法烤番薯,係香港嚟講都算幾特別!鍋盔一共有六個口味,例如羊肉、牛肉、咖喱雞同紅糖豆沙等等,得意嘅係睇住老細整鍋盔嘅成個過程!佢地嘅麵團係每日新鮮做嘅,落單之後老細會即時桿麵團、加芝麻,然後再將扁平的麵團放入 300 度的烤爐烤製!(建議大家買完即刻食,熱辣辣嘅鍋盔真係幾正!)我叫左老細話最受歡迎嘅羊肉鍋盔,鍋盔好香脆,入面夾住帶有孜然粉味道嘅羊肉,味道唔錯,如果下次有機會會再試下其他口味!另外,我仲試左佢地嘅水果冰乳酪,一般大概有 8-9 個口味,例如芒果、玫瑰火龍果、冧酒提子同香橙等等,我試左 7 個口味,比較推薦芒果同冧酒提子口味,依兩個口味較香!整體嚟講,鍋盔同水果冰乳酪都唔錯,幾有新鮮感!

整體嚟講,鍋盔同水果冰乳酪都唔錯,幾有新鮮感!
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2023-12-14 512 views
去大圍做facial途經一間小店,小食同飲品非常有特色,正正係因為食物嘅香味吸引到我,見仲有少少時間,就立刻order睇返價位,以小店嚟講算係中等價錢,但發覺佢係現叫現做,就覺得佢係抵食嘅!只係睇師傅喺面前乾乾淨淨、企企理理咁用心咁去製造食物,就已經值回票價呢個爐具,更加令我大開眼戒,用爐壁嘅溫度令到食材由生變熟,而且溫度非常均勻,出爐後放涼就可以入袋。荊州牛肉鍋盔~鍋盔烤到金黃色,已經非常吸引,賣相一流,加上其中一面會有芝麻,濃濃烈烈嘅芝麻香更加令人回味,內餡嘅牛肉有一點點辣,更加惹味士多啤梨乳酪奶昔~滿滿嘅士多啤梨粒喺面頭,粒粒都新鮮、飽滿幼滑香甜嘅士多啤梨奶昔非常順喉,同鍋盔配搭,簡直完美!厚切乳酪粒~甜品當然亦都係不可缺少,新鮮多口味嘅乳酪粒外形非常亮麗鮮豔,當中麻雀形嘅原味乳酪粒更加吸睛,香香甜甜、冰冰凍凍,非常合女仔口味竹籤亦有非常討好嘅外形,可見小店非常用心

士多啤梨乳酪奶昔~滿滿嘅士多啤梨粒喺面頭,粒粒都新鮮、飽滿
幼滑香甜嘅士多啤梨奶昔非常順喉,同鍋盔配搭,簡直完美!

竹籤亦有非常討好嘅外形,可見小店非常用心

2023-12-05 975 views
🍘🤎【 盔匠 】🤎🍘⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄石門近日開咗間好有特色嘅小店,名叫「盔匠」,主打荊州鍋盔、乳酪奶昔、乳酪粒,勁特別喎😲「鍋盔」聞所未聞,究竟係乜嘢❓🤔 原來係一種又薄又脆嘅燒餅,係湖北荊州市嘅傳統民間小食,口味有鹹有甜🍘🌟牛肉鍋盔($43)老闆預先將餡料包入麵團之中,客人order後便將麵團取出,用擀麵杖壓平,再撒上白芝麻,然後放入甕爐內壁,烤至香脆🔥睇住老闆嘅製作過程,就好似睇表演一樣,別有一番樂趣🥳我揀咗「牛肉鍋盔」🐂 好大一塊,仲大過我塊面😂 麵皮烤至微焦,香酥脆口,令人食唔停口😋牛肉餡味道微辣,香濃惹味,真係好食🌶️👏🏻🌟開心牛油果乳酪奶昔($44)老闆話平時最受歡迎係「原創牛油果乳酪奶昔」,但我鍾意口感層次豐富,所以揀咗加埋開心果碎的「開心牛油果乳酪奶昔」🥑 Milkshake質感細滑creamy,仲加入大量牛油果果肉,真材實料,呢個價錢物有所值🫶🏻🌟厚切乳酪粒($40/10粒)店內另一款千奇百趣嘅食品係「厚切乳酪粒」🤍顏色造型五彩繽紛,口味多樣,包括:百香芒果、紅絨芝士、牛油果、水蜜桃、綠茶Oreo、士多啤梨等🥭🍓🍑🧀 而最「打卡able」嘅一定係麻雀造
🍘🤎【 盔匠 】🤎🍘

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🌟牛肉鍋盔($43)
睇住老闆嘅製作過程,就好似睇表演一樣,別有一番樂趣🥳

🌟開心牛油果乳酪奶昔($44)

🌟厚切乳酪粒($40/10粒)
店內另一款千奇百趣嘅食品係「厚切乳酪粒」🤍顏色造型五彩繽紛,口味多樣,包括:百香芒果、紅絨芝士、牛油果、水蜜桃、綠茶Oreo、士多啤梨等🥭🍓🍑🧀 而最「打卡able」嘅一定係麻雀造型嘅原味乳酪粒🀄️口感軟糯絲滑,好睇又好食☺️🌈

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🐂牛肉鍋盔($43)
🥑開心牛油果乳酪奶昔($44)
🍼厚切乳酪粒($40/10粒)

🔥優惠:
▪️鍋盔+飲品套餐立減$5‼️

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:盔匠 (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場1期地下G06A號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami石門 #石門美食 #盔匠 #荊州鍋盔 #鍋盔
2023-11-16
Type of Meal
Tea
🌟餐廳:盔匠 📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場1期地下G06A號舖💰價位:$50⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 21:30 難得今個weekend輕輕鬆鬆,一於就去附近嘅石門逛一逛先~最近就開左間特色嘅小店「盔匠 」,主打四川及陝西等地既民間小食 - 鍋盔,店外人流不絕,超多街坊幫襯!———————————————————🔹 梅乾菜鍋盔全人手製作麵團,加入惹味甜梅菜壓平後,放入熱辣辣既大烤爐烤制,幾分鐘就出爐,熱辣辣香噴噴~鍋盔入口香脆,內層嘅梅菜份量豐富,咬落層次感十足,趁熱食一流!!🔹 開心牛油果乳酪奶昔呢度嘅自家製開心牛油果乳酪奶昔亦係招牌之一!採用原個牛油果調制,誠意十足,乳酪奶昔口感滑順,奶味及牛油果味相當濃郁,飲落好滿足,而且仲加入開心果仁,飲落帶點粒粒香脆,層次感一流,必試!🔹手工厚切乳酪雪糕呢度厚切乳酪雪糕,令人驚喜!口味選擇眾多,有齊藍莓、杏仁冧酒、百香芒果、玫瑰火龍果、水蜜桃、朱古力x可可、士多啤梨、紅絨芝士等等,仲有一款啱你心水~乳酪雪糕大大件,入口酸酸甜甜又夠冰凍,乳酪味亦好突出,我就最鍾意士多啤梨味,加入大大粒士多啤梨果肉,令口感更豐富~——————
🌟餐廳:盔匠

💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
小店主打最近大熱既傳統鍋盔,每款由師傳即叫即製,徒手放入熱騰騰嘅烤爐,功架十足,鍋盔出爐熱辣辣,香脆又好味,深受附近街坊歡迎!
除咗主打嘅鍋盔,招牌嘅牛油果手搖飲品及厚切乳酪雪糕亦充滿特色,無論男女老幼,總有一款啱你心水,值得一試~
2023-11-25
📍 盔匠 (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場1期地下G06A號舖第一次黎石門見到呢間餅即叫即製,引來好多人圍觀,師傅將個餅搓完之後直接用手放入個鍋到度烤,個餅望落脆卜卜咁好想試😋😋👉羊肉鍋盔 💰$45😋😋😋😋.5/5佢有好多未到,我問師父邊個最推薦佢介紹咗羊肉俾我,餅面有好多黑白芝麻,一咬好酥脆又香口,羊肉餡料勁惹味,真係好好食喎!!淨係睇淨係睇店主將麵團壓扁再徒手放入個鍋度烤,都值回票價!!真心勁👏🏻👏🏻👏🏻👉 夏威夷果牛油果乳酪奶昔💰$44😋😋😋😋.8/5呢個真心正,超級好飲,好真材實料!!!牛油果乳酪奶昔係飲落Creamy,,店主用成個牛油果回打出黎!!重點面頭佈滿曬開心夏威夷果粒粒同牛油果,飲每一啖都充滿了幸福嘅感覺🥹🥹🥹🥹👉 今厚切乳酪方塊 💰 40/10粒😋😋😋😋.5/5有好款既味道揀,例如有原味,原味整成麻雀嘅形狀好得意、紅絨芝士國、火龍果 、水蜜桃、朱古力、藍莓、士多啤梨,唔會好甜,同埋鮮果嘅味道都好出,唔錯👍🏻回頭: Yesyes,食物即叫即整,讚!而且佢每樣嘢都係誠意之作,味道仲超好!我一定會再嚟😋
📍 盔匠 (沙田)

👉羊肉鍋盔

😋😋😋😋.8/5

👉 今厚切乳酪方塊
💰 40/10粒
😋😋😋😋.5/5

羊肉鍋盔 💰$45 ⭐️⭐️⭐️ (5⭐️為滿分)三個字:好過癮!薄身嘅麵粉放入古法焗爐烤製,有所謂「鑊氣」嘅感覺,size 極似巨大化薯片,趁熱食脆卜卜口感☺️,夾雜微騷羊肉碎+濃郁香料味道,第一次食幾得意👍🏻喺香港好似比較少見嘅一種小食乳酪雪糕 💰$40/10粒 ⭐️⭐️乳酪味淡身,反而牛奶出,味道普普通通,不需寄予厚望,之所以推介勝在創意十足!見到隻「發財」乳酪雪糕,都忍唔住買返幾舊打卡😝 比較似社交媒體網站打卡食物

羊肉鍋盔 💰$45 ⭐️⭐️⭐️ (5⭐️為滿分)

乳酪雪糕 💰$40/10粒 ⭐️⭐️
2023-10-31
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 羊肉鍋盔
盔匠 (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場1期地下G06A號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:夏果牛油果乳酪奶昔 $44 + 羊肉鍋盔 $43 (可減$5),招牌乳酪雪糕 $40有10粒夏果牛油果乳酪奶昔:牛油果有綿密奶香,夏威夷果仁有香脆口感,兩者完美結合,變成一款果味濃郁的飲品。奶昔的口感順滑而濃稠,乳酪的酸味則平衡了奶昔的甜味,飲一口後又咬咬夏威夷果仁碎,真的非常享受!😄😄😄羊肉鍋盔:鍋盔是一種人手烤製的特大鍋餅,風味獨特。鍋盔的size非常大,真的有頭盔的大小,不大食的人可當一餐了。鍋餅外層酥脆,烤成焦香金黃色,內部有鬆軟而鮮美的羊肉,對於喜歡烤餅的人來說,絕對值得品嚐!👍👍👍招牌乳酪雪糕:乳酪雪糕有超過十種口味任君選擇,讓人眼花繚亂。最後我選了紅絨芝士、水蜜桃、百香芒果、士多啤梨及原味。每款乳酪雪糕均有濃郁的乳酪奶香,再加上鮮果美味,食落透心涼!👏🏻👏🏻👏🏻值得一提的是原味乳酪雪糕上有麻雀圖案,非常精緻,是大人與小朋友的至愛!😋😋😋乳酪奶昔及鍋盔均是即叫即製,一隻牛油果做一杯奶昔,非常落本!鍋盔則是人手搓麵粉再放在大爐烤製,
盔匠 (沙田)

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

乳酪奶昔及鍋盔均是即叫即製,一隻牛油果做一杯奶昔,非常落本!鍋盔則是人手搓麵粉再放在大爐烤製,非常考功夫!😍😍😍

最後要說的是這小店非常受歡迎,時常要排隊等候,如行過見冇人,要即刻幫襯了!❤️❤️❤️
見到好多人圍觀我都趁熱鬧行過去望一望先🤓原來係一間小店食,有鍋盔、乳酪方塊、烤蕃薯同奶昔😍🔸羊肉鍋盔 $45🔸鮮肉鍋盔 $40好奇咩係鍋盔🤔 問一問鍋盔既由來,原來係同諸葛亮有關的,之後成為左民間小食~鍋盔係即叫即做,店主將個麵團壓扁再放入個鍋度烤,好佩服店主嘅熱情❤️‍🔥 因為個鍋係好高溫的♨️都可以用手將餅放入個鍋度👍🏻真心勁呀~餅面有好多黑白芝麻,一咬好酥脆又香口,餅底好簿身又大塊😆 餡料惹味~🔸厚切乳酪方塊 $40/10粒有10幾款既味道選擇,例如有原味、紅絨芝士🧀、玫瑰x火龍果 、水蜜桃、奇異果🥝、朱古力、藍莓🫐等….乳酪方塊每粒都係厚切的,好精緻乳酪都好濃😍 而原味乳酪方塊仲好得意係麻雀🀄️圖案😝🔸開心果牛油果乳酪奶昔 $44牛油果乳酪奶昔係用整個牛油果🥑打出黎,面頭佈滿曬牛油果😍 飲每一啖都充滿了開心果粒粒同牛油果🤤
見到好多人圍觀我都趁熱鬧行過去望一望先🤓
原來係一間小店食,有鍋盔、乳酪方塊、烤蕃薯同奶昔😍

🔸羊肉鍋盔 $45
🔸鮮肉鍋盔 $40

🔸厚切乳酪方塊 $40/10粒

🔸開心果牛油果乳酪奶昔 $44

2023-10-17 478 views
黎開石門食飯經過見到有間新開既小店, 呢間叫"盔匠"既食店賣既食物都幾特別, 平時好少見同食到~~就係因為咁就俾佢D食物吸引左, 買黎食下.....店舖有幾個爐係專整叫"鍋盔"既餅~每個"鍋盔"都係即叫即做, 好新鮮呀!!!另外仲有自家發酵乳酪飲品~~有多款唔同既水果口味.....牛肉鍋盔 $43呢塊牛肉鍋盔好大塊呀~~即叫即整熱辣辣卜卜脆 好好味丫!!!個面有好多芝麻超級香!!! 而鍋盔入面既牛肉餡就辣辣地好惹味芒果乳酪奶昔 $36芒果味道濃郁乳酪酸酸甜甜好開胃~~奶昔既質地濃稠滑順, 口感非常綿密~而粒粒芒果粒增加唔少層次感同質感水果冰乳酪 $40/10粒凍櫃裏面五顏六色既粒粒乳酪冰好吸睛丫!!!有多款唔同口味, 例如香橙, 百香芒果, 奇異果, 水蜜桃, 玫瑰火龍果, 綠茶oreo, 朱古力等等~~每粒冰乳酪都超冰涼, 口感綿密細膩, 酸酸甜甜, 同水果清新口感形成了完美既結合每冰冰乳酪都好正呀, 食極都唔膩
就係因為咁就俾佢D食物吸引左, 買黎食下.....

店舖有幾個爐係專整叫"鍋盔"既餅~
每個"鍋盔"都係即叫即做, 好新鮮呀!!!

另外仲有自家發酵乳酪飲品~~
有多款唔同既水果口味.....

牛肉鍋盔 $43
呢塊牛肉鍋盔好大塊呀~~
即叫即整熱辣辣卜卜脆
 好好味丫!!!

芒果乳酪奶昔 $36
芒果味道濃郁
乳酪酸酸甜甜好開胃~~
奶昔既質地濃稠滑順, 口感非常綿密~
而粒粒芒果粒增加唔少層次感同質感

水果冰乳酪 $40/10粒
凍櫃裏面五顏六色既粒粒乳酪冰好吸睛丫!!!

每冰冰乳酪都好正呀, 食極都唔膩
  • 水果冰乳酪
  • 芒果乳酪奶昔
  • 牛肉鍋盔$
京瑞1期地下又有新開小食店啦, 今次係比較新面孔嘅鍋盔, Yogurt milkshake, 仲有一粒粒bite size 嘅雪糕乳酪, 見到店內有個好大嘅爐去燒鍋盔而且即叫即整非常吸引.🔥羊肉鍋盔係一款先壓扁然後以店主嘅功夫一野拍落爐壁燒成嘅”大餅”, 我揀左羊肉, 薄薄的勁脆, 好有風味嘅孜然調味, 大大塊每啖都好香脆, 用方便紙袋入住唔會食到成手都係, 抵食, 經過一定要整返塊脆卜卜咬下.🥤乳酪奶昔牛油果奶昔口感夠rich, 飲得出超足料, 而且唔會太甜, 成個menu選擇都係健康嘅水果, 用新鮮水果打成所以CP值算好高.🍦雪糕乳酪一粒粒一口size嘅雪糕乳酪好多隻味揀, 原味, 芒果, 抹茶曲奇, 蜜桃, 芝士….. 好味夠哂天然, 當中原味嘅麻雀造型真係打卡之選😂.

🔥

🥤
乳酪奶昔

🍦

2023-10-12
TakeAway
$45 (Tea)
  • 牛油果乳酪奶昔