2017-09-01 562 views
今日(1-9-2017 Fri)陪冇帶飯o既女同事CY食lunch,由於我好少出街食飯,所以交俾佢決定,不過我o地都係邊行邊睇,睇極都唔o岩,最後係去o左佢常到o既呢間,由於時間尚早,所以都未須要等位,睇完menu,我決定要$65.00 SS2 o既熟之什錦壽司定食,佢要料理定食中,$62.00 S01 o既燒鯖魚配汁燒牛肉便當.叫完等o左11分鐘,我o既熟之什錦壽司定食到o黎,由於肚餓,我唔客氣食先.見到有8件壽司同一碗湯烏冬,先飲啖乳白色o既湯,味道都濃,似牛奶湯,ok.前菜o既中華沙律帶少少辣,都仍爽口.而壽司呢,玉子甜甜地;卷物,腐皮,熟蝦,希靈魚,鰻魚同 三文魚都正常;而蟹棒,好假,比蟹柳更假,會唔會過份o左啲?壽司飯都接近散散地,一般.而CY o既燒鯖魚配汁燒牛肉便當呢,比我o既定食遲2分鐘到o黎,見到份量都唔算好少,佢俾啲燒鯖魚我食,我覺得只係一般,但佢係覺得燒鯖魚 同牛肉好食.而其他味付螺肉同三文魚壽司我都冇問佢好唔好食.佢個餐重有麵豉湯,但完全冇o黎到,要我o地問佢至俾,湯好熱,佢要慢慢飲.呢篇食評只計我o個份餐,抵食係2.5分

熟之什錦壽司定食
先飲啖乳白色o既湯,味道都濃,似牛奶湯,ok.

前菜o既中華沙律帶少少辣,都仍爽口.

燒鯖魚配汁燒牛肉便當

而其他味付螺肉同三文魚壽司我都冇問佢好唔好食.

呢篇食評只計我o個份餐,抵食係2.5分
2017-09-01
$63.5 (Lunch)
2017-07-23 3280 views
每次去找哥哥兩夫婦,都是在他家附近吃美味泰菜!但這次哥哥說帶我倆去石門站京瑞廣場 - 京都日本料理餐牌加州卷 $20三文魚壽司 $14 (一客兩件)火灸芝士蝦 $18 (一客兩件)芝士沒有與蝦融化一起!蟹籽吉列蝦卷 $42蒲燒鰻魚壽司 $20 (一客兩件)玉子壽司 $12 (一客兩件)整體壽司一般!板燒一口牛 $50牛肉燒得軟身及帶有濃香牛味燒雞泡魚 $53份量的偏少…燒得有點過火!金菇肥牛卷 $38一般般…沒特別!牛肉火鍋 $68這個鍋,很多枱的客人也有點此菜!湯底清甜而帶少少甜的醬油味;牛肉脂肪比例不算多,不會過肥丶而肉質軟滑醬燒羊架 $52羊架份量似羊扒多些!幸好燒到啱啱好丶沒有羊騷味蕃薯天婦羅 $33炸漿過厚而沒有蕃薯甘甜味!什錦天婦羅 $52炸漿厚...自家制豬軟骨烏冬 $49豬軟骨肉質軟身;手打烏冬煮得過淋鰻魚炒飯 $75炒飯較濕; 飯裡有鰻魚粒!饟餃子雞 $38一般般…沒特別!賬單京都日本料理 總結 : 還可一試!

餐牌
加洲卷
加州卷 $20
三文魚壽司
三文魚壽司 $14 (一客兩件)
火炙芝士蝦
火灸芝士蝦 $18 (一客兩件)
芝士沒有與蝦融化一起!

蟹籽吉列蝦卷 $42
蒲燒鰻魚壽司 $20 (一客兩件)
玉子壽司 $12 (一客兩件)
蟹籽吉列蝦卷

整體壽司一般!

板燒一口牛
板燒一口牛 $50
牛肉燒得軟身及帶有濃香牛味

燒雞泡魚
燒雞泡魚 $53
份量的偏少…燒得有點過火!
金油肥牛卷
金菇肥牛卷 $38
一般般…沒特別!
牛肉火鍋
牛肉火鍋 $68
這個鍋,很多枱的客人也有點此菜!

醬燒羊架
醬燒羊架 $52
羊架
份量似羊扒多些!幸好燒到啱啱好丶沒有羊騷味

蕃薯天婦羅
蕃薯天婦羅 $33
炸漿過厚而沒有蕃薯甘甜味!
什錦天婦羅
什錦天婦羅 $52
炸漿厚...
自家制豬軟骨烏冬
自家制豬軟骨烏冬 $49
豬軟骨肉質軟身;手打烏冬煮得過淋

鰻魚炒飯 $75
炒飯較濕; 飯裡有鰻魚粒!
饟餃子雞 $38
一般般…沒特別!
賬單

京都日本料理 總結 : 還可一試!
2017-06-25
$220 (Dinner)
板燒一口牛
牛肉火鍋
醬燒羊架
2017-06-22 747 views
今晚想食日本野,但石門有咩選擇呢?諗起呢間餐廳,未食過,於是決定試下。喺門口見到有單件壽司餐牌,散叫麵飯之類。坐低侍應放低午市定食餐牌,就問佢有冇晚市定食,原來午市同晚餐時段都適用。我叫左個豬軟骨烏冬定食,呢個定食有埋加州卷同埋螺肉,其實都抵食嘅,因為只需要$58。不過就要收加一。明明套餐張相係有跟湯,但上枱時就冇,我見隔離枱係要問佢佢先會俾你嘅。因為今日唔夠肚餓就冇嗌到其他壽司或者刺身,仲有好多款小食,可以留返下一次。
豬軟骨烏冬定食
2017-06-22
$70 (Dinner)
2017-06-02 499 views
今晚跟家人來吃晚飯。真係太失望了!叫了幾樣嘢1)手卷還可以,但紫菜淋的。2)加州卷唉!得三塊小小的,真係太過分!3)蟹籽沙律又係小到呢⋯⋯三,四啖就食完。味道都可以。4)九州叉燒烏冬拉麵味精味強,有些想出千一丁味。九州叉燒個樣同味道到像五香牛肉多些。真係麻麻地5)窩蛋牛肉飯一個樣 兩個字「難食」總括:分量太小!同價格不合比例。感覺被騙了。千萬唔好叫牛肉類食物,牛肉橡筋咁。晚飯就千奇唔唔好去啦,可能午飯會好些吧
今晚跟家人來吃晚飯。真係太失望了!
叫了幾樣嘢
1)手卷
還可以,但紫菜淋的。
2)加州卷
唉!得三塊小小的,真係太過分!
3)蟹籽沙律
又係小到呢⋯⋯三,四啖就食完。味道都可以。
4)九州叉燒烏冬
5)窩蛋牛肉飯
一個樣
兩個字「難食」

總括:
分量太小!同價格不合比例。感覺被騙了。

千萬唔好叫牛肉類食物,牛肉橡筋咁。

晚飯就千奇唔唔好去啦,
可能午飯會好些吧
2017-06-02
$100 (Dinner)
2017-05-21 499 views
今日同事介紹去咗石門新開嘅日本餐廳食個午飯係出面等緊位嘅時候,已經望到餐牌上有好多唔同嘅選擇,而且價錢亦都非常貼地Lunch時間要等大約15分鐘,裝修方面屬於簡單風格,感覺舒適唔會太逼夾鮮之優選雜錦壽司定食 $68依個價錢+份量其實幾抵食,壽司八件都算新鮮,烏冬份量可以接受,不過味道比較清淡餐廳會用一個盤上晒跟餐所有嘢食,亦會提供兩包Wasabi,但係個包裝比較難開蒲燒鰻魚飯定食 $69有三件鰻魚份量同味道都唔錯,不過飯嘅份量就偏小,另外有兩條烚菜,感覺有啲奇怪而且味道一般
今日同事介紹去咗石門新開嘅日本餐廳食個午飯

鮮之優選雜錦壽司定食 $68

蒲燒鰻魚飯定食 $69
2017-05-12 551 views
位於京瑞廣場的京都日本料理,暫時是石門工業區內唯一的日本餐廳。食物性價比高,味道也不錯。首先來到的是角切魚生飯定食配罐裝烏龍茶。魚生很大塊很厚,整個飯也很大份,很滿足,頗適合辛勞工作的打工仔。魚生肉算新鮮,色澤頗漂亮,而且入口沒有腥味。套餐還有一小碟中華沙津作前菜。另外來到的是汁燒牛肉窩蛋飯定食配熱蘋果茶,牛肉煮得頗美味,送飯一流。這個餐還配有兩件三文魚壽司。另外也有不少午市套餐選擇,價錢約六十至七十元,份量大份。
另外也有不少午市套餐選擇,價錢約六十至七十元,份量大份。
2017-05-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2017-05-08 452 views
同事今日lunch話帶我去石門食好野 佢話有間開左一陣的日本野 幾唔錯 價錢合理 多選擇 佢地實在太了解我 三個人浩浩蕩蕩由第一城出發行過去石門 原來都係平時出開個新商場裡面 真係開左好多唔同種類既食市 有湯包 雲南米線 西餐 韓燒 酒樓 大快活 好精彩 今次上2/F就去到它的名字 ~ 京都 無特別刻意裝修 自然開揚落地玻璃 Sorry原來無影到Menu比大家 下次補翻 真係好多選擇兼可轉定食Set幾豐富的 我自己覺得好熱 想食d涼快既冷麵 佢地竟然 有烏冬or蕎麥面揀 當然亦可選冷食or熱湯 湯底可選豬骨濃湯 or 清湯 凍食可選胡麻醬 or 冷麵汁 我最後選擇左 豬軟骨冷烏冬陪胡麻醬定食 $57 定食有中華沙律 兩件卷物 豬軟骨 同主打冬烏 味道ok喎 d胡麻醬唔吝嗇 足夠每條烏冬掛汁 不過烏冬就較硬身 變左好有咬口 如果再多少許時間就perfect 豬軟骨亦入味 d肉質較乾身整體滿意 會再幫襯 試埋其他款式同事所選擇既定食係燒青魚陪燒牛肉 但亦配有八爪魚同三文魚壽司2件 同麵豉湯添 $62另一同事就試熱湯系列 和風炸雞湯烏冬 湯烏冬竟然還有粟米同紫菜添 巧豐富 大家都一至好評

我最後選擇左 豬軟骨冷烏冬陪胡麻醬定食 $57

定食有中華沙律 兩件卷物 豬軟骨 同主打冬烏
整體滿意 會再幫襯 試埋其他款式

另一同事就試熱湯系列 和風炸雞湯烏冬 湯烏冬竟然還有粟米同紫菜添 巧豐富 大家都一至好評 炸雞亦juicy唔會太乾

2017-05-08
Type of Meal
Lunch
2017-05-04 432 views
呢個廣場都開咗一段時間, 陸陸續續開始有唔同食肆開張, 呢間係第一間日本菜, 門口格局都係走平民路線, open kitchen, 而且全部冇卡位, 近窗全部係2人枱, 中間係4/6/8人枱, 感覺上似係日式快餐果類, 但竟然要收加一服務費~ shocked 可能暫時仲係試業階段, 貼咗張告示, 希望客人多多體諒, 咁就唔應該收加一啦~食物種類唔算好多, 樣樣d有, 例如有烏冬、蕎麥麵、小食、pizza、飯、壽司、刺身等, 價錢亦唔算太貴, 但又唔可以話係好抵, 叫做可以接受果類~估唔到食日本嘢, 連一杯綠茶或者玄米茶都冇, 只係清水一杯, 感覺一d都唔高檔, 不過好彩杯水冇"水喉水"味~佢係試業, 我地係試食, 叫烏冬、刺身、天婦羅試試先~  劍魚腩刺身 有4片, 而且都幾厚切, 又夠哂凍, 都好新鮮, 值得再試~  豬軟骨烏冬 肉果部份比較瘦, 冇乜肥膏, 所以肉質有少少鞋口, 但軟骨炆得都夠林~ 烏冬都夠彈牙, 浸耐咗都唔會變到好林~今次係叫清湯, 但個樣同個味一d都唔清, 色水又深, 真難想像如果唔係叫清湯, 個味會有幾濃? 最鐘意係佢冇蔥, 只係有粟米粒同埋海帶~

食物種類唔算好多, 樣樣d有, 例如有烏冬、蕎麥麵、小食、pizza、飯、壽司刺身等, 價錢亦唔算太貴, 但又唔可以話係好抵, 叫做可以接受果類~

佢係試業, 我地係試食, 叫烏冬、刺身、天婦羅試試先~

豬軟骨烏冬
烏冬都夠彈牙, 浸耐咗都唔會變到好林~
最鐘意係佢冇蔥, 只係有粟米粒同埋海帶~

芝士雞扒撈烏冬
芝士味道唔夠濃, 我未算係芝士狂, 都覺得唔係好夠喉, 似係面頭放一塊車打芝士再拎去焗一焗, 有少少香口, 但唔夠濃味~
雞扒煎得都幾香, 而且唔係好肥, 但份量好似少咗d~
撈烏冬係落芝麻汁去撈, 個汁係室温, 但烏冬係熱辣辣, 要快速撈勻, 如果你覺得唔夠汁, 我相信可以問佢再加的, 個汁應該都係交貨嚟, 同一般街買果d味道差不多~

炸軟殼蟹
佢斬開都有5-6件, 熱辣辣脆卜卜, 已經好耐冇食過咁好味的天婦羅, 如果佢改善到冇咁油, 咁就prefect~ 佢仲搭咗一舊天婦羅茄子, 都唔錯架~

呢度其實左右枱之間都有空間, 但前後就窄咗少少, 有機會背撞背, 人流都去得好快, 因為佢上菜都幾快, 係炸嘢耐少少, 而且我地係平晚食, 第一輪6點幾多數係父母接返樓上補習完果d仔女嚟食, 都未試過滿座, 搭枱都只係2個2個搭一張6人枱, 所以感覺上都唔似搭枱, 因為隔咗中間2個位~

最希望佢地可以增設信用咭或者八達通, 咁樣可以方便大家, 唔駛就住叫, 叫多咗都唔驚嘛~
2017-03-31
$104 (Dinner)