2023-12-17 18 views
最近新開嘅日本菜,氣氛幾好,喺炮台山同銅鑼灣都有分店,而且有VIP房,適合一大班朋友gathering!⭐️究極丼$218被佢哋招牌嘅究極丼吸引咗,唔止有豐富多種刺身之外,三文魚極厚,甜蝦有成隻手掌咁長🤩 仲有鮮甜三文魚子海膽等等,同濃厚醬油蛋黃漬送飯一流⭐️究極炎之丼$138鍾意食炙燒就可以揀呢款丼飯,除咗有炙燒三文魚、左口魚邊之外,仲有豆腐蟹黃醬配上已經用飯素拌好嘅赤醋飯,可以好好下飯!⭐️明太子芝士玉子燒 78玉子燒中間仲有少少流心,非常好食!⭐️四重芝士炸蝦卷 $48⭐️京蔥地雞配蒜蓉法包 $68⭐️抹茶牛奶⭐️柑橘柚子酒

⭐️究極丼$218

⭐️究極炎之丼$138

⭐️明太子芝士玉子燒 78
玉子燒中間仲有少少流心,非常好食!

⭐️四重芝士炸蝦卷 $48

⭐️京蔥地雞配蒜蓉法包 $68

⭐️抹茶牛奶
⭐️柑橘柚子酒
  • 明太子芝士玉子燒
2023-12-14 378 views
今日Happy Friday約咗個同事一齊食lunch,去左登龍街嗰邊,不嬲條街餐廳多,不過就好少去樓上食,今次揀咗間日本餐廳喺永光中心晏晝唔算好多人,可能因為樓上鋪有午市套餐,包括海鮮丼、定食同蛋包飯等,睇落吸引,我揀咗火炙壽司配烏冬,同事就揀咗究極丼,另外再叫兩個小食炸日本魷魚鬚平時好鍾意去酒樓食炸魷魚鬚,今次試吓日式,佢個皮一啲都唔厚粉,外脆內軟,入口鬆化,真係堅好食,不過要趁熱食,係小食的首選。美林雞泡魚乾呢個都幾有驚喜,佢咬落幾煙靭,配埋個蛋黃醬好match,yummy火炙壽司拼盤配烏冬火炙壽司有超長鰻魚、吞拿魚、蝦、三文魚等,啲飯本身已經有鹹味,壽司入口即溶,好新鮮,配埋沙律同烏冬,食完壽司都飽咗七成,食唔晒d烏冬究極丼呢個係招牌菜,梗係一定要叫啦,魚生飯賣相已經非常吸引,裏面有三文魚、吞拿魚、海膽、魚子、帆立貝、虎蝦刺身,超新鮮,見到都流晒口水,魚生入口即溶,鮮甜美味,配上麵豉湯,沙津同生雞蛋,不過同事唔食海膽,所以就俾咗我食,食落一啲都唔腥唔苦,超正總括嚟講,嘢食係幾高質,好滿足,一頓令人回味無窮的午餐,下次一定要再嚟
晏晝唔算好多人,可能因為樓上鋪

炸日本魷魚鬚

美林雞泡魚乾
火炙壽司拼盤配烏冬

2023-12-14 22 views
我最近去了一家日式餐廳,品嚐了他們的午市套餐,還點了兩個小食。這家餐廳的裝修簡潔而雅致,以木質元素為主,營造出寧靜舒適的氛圍。泡菜章魚玉子燒是,它結合了酸辣的泡菜和柔軟的章魚,再加上煎蛋的香氣,口感豐富多樣。泡菜的酸辣味與章魚的鮮嫩口感完美融合海苔墨魚他他炸串。有著香脆的外層,內裡則是鮮嫩的墨魚肉。海苔的香氣與墨魚的鮮味相互襯托山芋泥碎拖羅丼飯。以山芋泥作為主要配料,搭配著鬆軟的碎拖羅,再加上香噴噴的白飯,山芋泥的滑順口感與碎拖羅的咀嚼感相互交織,帶來了一種獨特的食物口感。刺身定食,配上白飯和各種新鮮的海鮮。這道定食包含了牡丹蝦、三文魚、生蠔、帶子和油甘魚腩等多種海鮮。每一片刺身都鮮嫩多汁,滋味抹茶牛奶朱古力拿鐵是一款口感豐富且充滿層次的飲品。抹茶、牛奶和朱古力的結合營造出了一種獨特的風味,帶來了苦甜交織的口感體驗。

2023-12-13 101 views
放假梗係去銅鑼灣行吓街shopping下啦啦,夜晚行到攰就好想食日本嘢,所以就去左一間特色日本餐廳”究極堂”嘆番個豐富晚餐!我地兩個人叫咗一杯抹茶牛奶、巨峰提子酒、蟹皇丼、鰻魚芝士玉子燒、究極海鮮杯、4重芝士炸蝦卷、炙燒黑松露燒帆立貝壽司、炙燒海膽醬燒赤蝦壽司、海膽右口魚邊蝦卷、煙燻豚肉香腸同埋帶子他他。抹茶牛奶抹茶味幾濃,配上Oreo口感幾特別!巨峰提子酒飲落去有香甜巨峰提子味道,唔太苦,感覺清新。蟹皇丼呢個蟹黃丼po相滿滿蟹黃,上面仲有蟹籽同埋蟹肉,配上雞泡魚乾,撈埋一齊食都幾好味,鍾意食蟹嘅朋友唔好錯過!鰻魚芝士玉子燒呢個玉子燒不得了,咬落好Juicy,惹味嘅醬汁配上鰻魚,10分美味!究極海鮮杯呢個海鮮杯比我想像中細咗少少,裏面有海膽、三文魚子、蟹肉、芒果粒,面頭仲有雞泡魚乾,食落鮮甜,當係前菜食都唔錯!4重芝士炸蝦卷呢個芝士炸蝦卷都幾好味,除咗面頭有芝士之外,內裏仲有芝士同埋炸蝦,咬落十分滋味,賣相都好精緻,芝士迷必點!炙燒黑松露燒帆立貝壽司、炙燒海膽醬燒赤蝦壽司、海膽右口魚邊蝦卷呢三款壽司我都鍾意食,食材新鮮之外,細細舊一啖放晒落口!煙燻豚肉香腸、帶子他他味道ok

抹茶牛奶
抹茶味幾濃,配上Oreo口感幾特別!

巨峰提子酒
飲落去有香甜巨峰提子味道,唔太苦,感覺清新。

蟹皇丼

鰻魚芝士玉子燒

究極海鮮杯

4重芝士炸蝦卷

呢三款壽司我都鍾意食,食材新鮮之外,細細舊一啖放晒落口!

煙燻豚肉香腸、帶子他他
味道ok
早幾日去SOGO行街,朋友介紹嚟呢間究極堂晚餐,佢話佢之前食過另一間炮台山分店,好好食,所以今次試埋銅鑼灣呢間☺️,佢上次係一大班朋友gatherings,可以book VIP房,原來呢間都可以,好正❤️銅鑼灣店餐廳登龍街上樓舖,好容易搵☺️入邊環境好靚有格調😌,店舖唔算大,但坐得舒服🙃📃餐牌食物種類都好多,而且價錢唔貴,食物亦都好好食😍👫服務員態度好nice,我哋坐低遞上餐牌之後,會介紹一下食物俾我哋知🤓最後,我地決定Order咗以下食物👇💁‍♀️三文魚腩(4切)HK$68-
💁‍♀️甜蝦(4隻)HK$58-刺身非常新鮮,三文魚腩仲係厚切🤭💁‍♀️味淋雞泡魚乾 HK$78-呢個甜甜地,好正,差啲想嗌多碟😆💁‍♀️海膽右口魚邊蝦卷 HK$78-💁‍♀️明太子芝士玉子燒 HK$78-熟食都好OK,芝士玉子燒好滑😌💁‍♀️煙燥蒜香火灸吞拿魚 HK$68-呢個好得意,上枱有透明蓋冚住,一打開有煙湧出來,食物淡淡煙熏味😋💁‍♀️炸芝士條 HK58-即叫即整,熱辣辣,有拉絲效果🤩💁‍♀️(gls)久家本店 柑桔梅酒 HK$58-朋友話好易入口💁‍♀️巨峰提子蘇打 HK$38-呢個好飲,唔會太甜,解渴🙋‍♀️ 溫馨提示:餐

銅鑼灣店餐廳登龍街上樓舖,好容易搵☺️
入邊環境好靚有格調😌,店舖唔算大,但坐得舒服🙃
📃餐牌食物種類都好多,而且價錢唔貴,食物亦都好好食😍
最後,我地決定Order咗以下食物👇
💁‍♀️三文魚腩(4切)HK$68-
💁‍♀️甜蝦(4隻)HK$58-
刺身非常新鮮,三文魚腩仲係厚切🤭
💁‍♀️味淋雞泡魚乾 HK$78-
呢個甜甜地,好正,差啲想嗌多碟😆
💁‍♀️海膽右口魚邊蝦卷 HK$78-
💁‍♀️明太子芝士玉子燒 HK$78-
熟食都好OK,芝士玉子燒好滑😌
💁‍♀️煙燥蒜香火灸吞拿魚 HK$68-
💁‍♀️炸芝士條 HK58-
即叫即整,熱辣辣,有拉絲效果🤩
💁‍♀️(gls)久家本店 柑桔梅酒 HK$58-
朋友話好易入口
💁‍♀️巨峰提子蘇打 HK$38-
呢個好飲,唔會太甜,解渴
🙋‍♀️ 溫馨提示:餐廳需要另收加一服務費
整體嚟講非常滿意,下次會再嚟👍👍
2023-12-06
Dinner
2023-12-09 9 views
如果想一大班人去食日本菜,依間一直都係我嘅心水餐廳,因為佢有VIP房可以book,而且地點方面銅鑼灣炮台山都有,又冇最低消費,啱晒我哋呢啲wewa鬼叫咁嘈嘅朋友聚會😆究極丼刺身包括咗三文魚,赤蝦,海膽,帶子,刺身全部都又又大件又新鮮又肥美。下面嘅飯用咗特色赤醋,味道濃香醇厚,而且仲可以撈埋丼飯配埋嘅蘭王蛋同埋海苔,好有心意。究極海鮮杯玻璃杯入邊裝住咗一層一層嘅海膽,魚子醬,三文魚子,蟹肉,最下面鋪咗層香橙啫喱,由上至下潷起成啖食,鹹鹹甜甜好新鮮。黑松露牛油果軟殼蟹卷軟殼蟹又大又肥,炸到卜卜脆。配上牛油果,出邊加咗啲芝麻飯素同埋黑松露,完全唔使點豉油已經超級好食。黑蒜濃湯豬軟骨烏冬豬軟骨又香又諗,湯底嘅黑蒜味好濃,烏冬煙煙韌韌,冬天食一碗暖笠笠。

究極海鮮杯

黑松露牛油果軟殼蟹卷

黑蒜濃湯豬軟骨烏冬
  • 黑松露牛油果軟殼蟹卷
2023-12-05 73 views
個friend公司附近幫襯過炮台山店話好正,我地喺度行街搵食,見Google 顯示原來附近都有分店,上左黎食,價位非常親民,仲好好食,可以話係用心煮料新鮮。一入門口見到有個幾grand嘅area,如果大班朋友gatherings,可以book VIP房。超正!我friend話一定要食魚生飯同甜品特飲:究極丼 - 必點!魚生舖滿,兩大隻牡丹蝦、海膽、三文魚子、厚切油甘魚、三文魚同帶子、吞拿魚蓉,仲有茶漬蛋撈飯同紫菜天婦羅,超正,豐盛又鮮味~韓式辣醬生赤蝦丼 - 又一舖滿,赤蝦好大隻好鮮好厚肉,估唔到同韓式醬咁夾,有少少大醬湯味又有少少辣醬味,仲有泡菜拌飯。雪糕班戟 - 平平無奇嘅名意想不到咁吸引,中間夾住紅豆同花生醬,有金薄喺雪糕面賣相吸引,食落好香pancake 味,味道層次好豐富好滿足。吉列廣島蠔幾十蚊有3隻厚肉,脆皮鮮味。我地飲左抹茶牛奶,一個配紅豆,一個配朱古力(有塊Oreo浸軟好好食),抹茶味香濃,高水準。女店員勤力有禮貌,好有heart,會再幫襯~

韓式辣醬生赤蝦丼
雪糕班戟
吉列蠔
抹茶牛奶
女店員勤力有禮貌,好有heart,會再幫襯~
韓式辣醬生赤蝦丼
雪糕班戟
吉列蠔
2023-12-04 16 views
位於銅鑼灣嘅究極堂到新咗一段時間,裝修以武士作主題,好似去咗日本🇯🇵咁,座位月座位之間都非常闊落,感覺非常舒適😗午市時段有二十多款套餐任君選擇,仲有麵鼓湯及沙律附着送,亦可以優惠價加配指定小食及飲品👍🙃🍚究極炎之丼🍣以火炙刺身為主嘅丼飯,火炙過刺身除咗帶出微焦嘅香口感而且更帶出左刺身嘅美味,我最鍾意食火炙過嘅蝦同油甘魚,仲有入口即化右口魚裙邊😗😍😗🐟究極丼🦐呢個丼飯賣相已經好吸引,有兩隻手掌咁大嘅赤海蝦、超厚切三文魚同油甘魚,大大粒帶子,仲有新鮮creamy海膽,大大增加左食慾,淡淡嘅吞拿魚蓉加埋壽司飯一齊食,真係為之very good 👍 😌 🍳明太子芝士玉子燒🥚🧀玉子燒好豐富,玉子燒卷包住左啖啖芝士,熱辣辣仲有拉絲效果🧀,散發淡淡蛋香味,配埋蟹籽同醬汁,感覺挺惹味😍📍 究極堂(永光中心) Kyukyoku Do 📍銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓

🍚究極炎之丼🍣

Lunch
  • 究極炎之丼
  • 明太子芝士玉子燒
2023-11-29 14 views
今日中午係銅鑼灣見完客,自己一個人想食刺身,於是就決定搵間餐廳食丼飯,銅鑼灣登龍街永光中心有多間日本餐廳,最後我揀了究極堂試下。中午有好多set lunch選擇,銅鑼灣區算係抵食!仲要係好有質素!最後我揀左最豐富得滿足嘅究極丼,另外叫咗個炸帶子。等食物期間,當然要杯啤酒放鬆下,沖繩縣啤酒夠凍,不過顏色清淡微黃,麥味一般。講明最豐富丼,當然有兩隻大蝦、厚切三文魚、海膽、三文魚籽、帶子、油甘魚!兩隻大蝦就最新鮮多汁,蝦肉好脆口,而且有滿滿蝦糕在蝦頭,就係新鮮。海膽俾得夠哂大方!夠新鮮質感細膩,滿滿海膽嘅甜味留係口腔,滿足呀!而炸帶子保留了原有鮮味及汁,外脆內嫩。今次搵到呢一間性價高嘅日本餐廳,下次可以叫埋朋友一齊嚟食😋😋

2023-11-27 7 views
✨究極丼 $218睇個賣相已經勁吸引,有大大隻赤海蝦、超厚切三文魚同油甘魚、珍寶帆立貝、海膽、魚子、吞拿魚蓉、左口魚邊、兩塊海苔天婦羅,份量十足,每樣都好鮮甜!仲附上生蛋黃同海苔醬,用嚟撈飯超級超級好食,食落海苔醬嘅鮮味即刻湧入鼻腔,係我心目中嘅刺身丼飯no.1!呢個價錢有呢個質素性價比超高!必點!.✨清酒煮蜆 $78湯底用左清酒、洋蔥、金針菇等煮成,清酒經過煮熱後味道更加香濃,酒精都揮發走哂,飲落湯底清甜,好暖胃!煮蜆的份量好多,性價比高!推薦!.✨究極金龍卷 $138海苔飯包住大大隻炸蝦,上面有吞拿魚蓉同魚子,仲有金箔、烤鱈魚脆脆做裝飾,賣相華麗!材料新鮮,食落自然鮮甜好食!.✨醬燒三文魚炸蝦卷 $58炸蝦卷上面鋪上炙燒三文魚,配上醬油蔥花,唔使蘸醬油都好夠味、好好食!全熟之選!.✨炙燒左口魚邊醬油漬壽司$22✨炙燒七味姜燒帆立貝壽司$22兩件壽司都好出色,左口魚邊魚脂豐富,炙燒後逼出魚脂,口感滑嫩,而帆立貝大大粒,炙燒後風味提升。.✨久家本店 柑桔梅酒 $58✨久家本店 果物家族 桃 $58兩杯酒都果香味濃,柑桔梅酒結合左柑桔的清甜同梅的酸甜,而果物家族的桃酒用左新鮮白桃釀造,味
✨究極丼 $218

✨清酒煮蜆 $78

✨究極金龍卷 $138

✨醬燒三文魚炸蝦卷 $58

✨炙燒左口魚邊醬油漬壽司$22
✨炙燒七味姜燒帆立貝壽司$22

✨久家本店 柑桔梅酒 $58
✨久家本店 果物家族 桃 $58

兩杯酒都果香味濃,柑桔梅酒結合左柑桔的清甜同梅的酸甜,而果物家族的桃酒用左新鮮白桃釀造,味道清新香甜!兩杯都無無酒精嘅濃烈,飲到果酒嘅香醇!
✨整體食物味道好,價錢合理,性價比高,炮台山仲有一間分店,如果一大班朋友聚餐,仲可以預訂兩間分店嘅vip 房~
2023-11-24 9 views
店鋪坐落在銅鑼灣永光中心11樓,可用「隱世」來概括地理位置,得閒前來,全靠朋友推薦,說是北角也設有分店。來究極堂必點究極井,三文魚刺身、北極貝、蟹子、金箔裹帶子、鮮釀甜蝦就這麼滿當當地擺滿一碗,這顏值光看看就開心值滿分💯點了兩杯飲品,一杯濃郁牛奶抹茶紅豆冰,一杯是富士山產柚子梳打水,都各有千秋,很自然的甜味!這一份黑松露牛油果壽司顏值也完全獲勝,撒上五彩芝麻粒,是不是都頗有節日氣氛,如果你們有特別日子慶祝,也可考慮落單哦。味道中規中矩,但絕對不會失望。等到薄餅pizza上來之前,二人約會小組已經表示很飽足了,但耐不住pizza的美味,直接又快速掃光整份。店鋪整體面積雖不大,但也用心考慮了不同使用功能,臨走前詢問了店家這間包間,覺得下次相約七八好友一同前來相聚,來個私密暢聊,也是很愜意了。

2023-10-05
  • 黑松露牛油果軟殼蟹卷
2023-11-21 21 views
話說上星期一做完Facial就諗住搵間就近嘅餐廳食埋飯先返屋企銅鑼灣登龍街不嬲都多食肆不過樓下嗰幾間都已經試過晒☺️所以就上咗去一間樓上嘅日式料理嗰度食晚飯🇯🇵因為見佢其實個價錢都係同出面一般日本餐廳差唔多但係賣相真係好精美所以就一個人上去試吓上到去好驚訝因為竟然無人😨得我一個好似一個孤獨的美食家一樣🤵🏻‍♀️都唔理啦因為佢個裝修其實係幾精緻我就入咗去坐低佢個Menu超級多款式可以選擇!雖然我有選擇困難症🤔但係我見到有一個飯我係想試咗好耐😍所以二話不說就揀咗嗰個➡️➡️就係山芋泥碎拖羅丼❗️❗️❗️之前係深夜食堂見到山芋泥飯已經超級想食但係奈何喺香港真係冇乜機會可以見到🥲雖然佢仲有其他丼都好好食但係我都決定今日一定要試一試呢個飯無誤真係超級無敵勁好食💕💓💘首先拖羅基本新鮮🐟✨🍣而且唔係得碎碎有幾舊拖羅肉喺飯面勁肥勁新鮮山芋泥撈飯真係好好食少少黏的口感😍🥰再加埋少少醬汁全部夾埋一齊我形容唔到總之就好特別好有層次🤌🏼🤟🏼我仲叫咗炸半熟玉子拌有喜瑪拉亞山粉紅色鹽粒帶出蛋黃甘香夾埋個飯一齊食一絕銀魚仔冷豆腐做前菜豆腐好滑加埋銀魚仔同個醬油吊住胃口真係停唔到🙈🙊所以我仲叫咋個蜜柚芭菲做完美終結甜品🍨入面有蜜柚

話說上星期一做完Facial
但係賣相真係好精美所以就一個人上去試吓
上到去好驚訝因為竟然無人😨
得我一個好似一個孤獨的美食家一樣🤵🏻‍♀️
都唔理啦因為佢個裝修其實係幾精緻
我就入咗去坐低佢個Menu超級多款式可以選擇!
雖然我有選擇困難症🤔
強烈推介❗️❗️❗️❗️❗️
另外我臨走嘅時候見到佢有個包廂
裏面好似都坐到10個8個人
最低消費都只係三四千其實幾OK
有個電視for一班friend 或者屋企人gathering傾計慶生係個唔錯嘅選擇🥰🥳
蜜柚芭菲
2023-11-13
Dinner
  • 山芋泥碎拖羅丼
  • 蜜柚芭菲
-究極堂-@銅鑼灣.之前同大班朋友Gathering 去過炮台山分店,有VIP房,私隱度高。食品嘅選擇好豐富,而且每道菜用料新鮮,食品質素高,更重要是價錢好合理。.今次無意中發現原來登龍街都有分店。餐廳裝修簡約型格,店面唔算好大,但唔會覺得好逼夾。.油甘魚刺身(4切) ($68)好厚切的刺身,油甘魚肉質細膩,油香豐盈。.炙燒右口魚邊醬油漬壽司 ($44)一般壽司店用的都是左口魚,右口魚比較少見。.右口魚肉質較滑,油脂更香。炙燒過更有入口即溶嘅口感。加上醬油和芝麻提味,無需沾醬油已經好好味。.醬燒三文魚炸蝦卷 ($58)炸蝦飯卷上鋪了厚身的三文魚,簡單地以醬油調味,然後再將飯卷及三文魚稍為燒香,更帶出魚油香味。.明太子芝士焗炸豆腐 ($58)清淡香滑的豆腐,加上明太子加芝士這個不敗的配搭,簡單而美味。.究極炎之丼 ($138)好抵食的刺身飯,刺身種類豐富,有帆立貝、赤蝦、右口魚邊、油甘魚、三文魚肉、蟹膏豆腐。而且用料新鮮,加以炙燒更帶出香味。.另外丼飯用上赤醋飯,酸度適中,更能配搭出食材嘅鮮味。.巨峰提子酒 ($65)清甜易入口。.朱古力抹茶牛奶 ($48)朱古力同抹茶嘅香味,同樣濃郁,
-究極堂-
@銅鑼灣

油甘魚刺身(4切) ($68)
好厚切的刺身,油甘魚肉質細膩,油香豐盈。
炙燒右口魚邊醬油漬壽司 ($44)
一般壽司店用的都是左口魚,右口魚比較少見。
醬燒三文魚炸蝦卷 ($58)
明太子芝士焗炸豆腐 ($58)
究極炎之丼 ($138)
另外丼飯用上赤醋飯,酸度適中,更能配搭出食材嘅鮮味。
巨峰提子酒 ($65)
清甜易入口。
朱古力抹茶牛奶 ($48)
朱古力同抹茶嘅香味,同樣濃郁,加上忌廉,甜而不膩。
心形焦糖玉子 ($42)
起初以為玉子是燉蛋質地,食落發覺口感偏實淨,就算加上表面的焦糖都唔會好甜。
蜜柑芭菲 ($108)
好清新的一個甜品,兩球香滑雲呢拿雪糕,加上忌廉、啫喱和清甜的蜜柑,口感多層次。
究極堂,個名一聽落去就好似好把炮咁餐廳裝修好有格調有吧枱,正常枱,仲有和風式嘅小包間!!雖然整體唔算太大,但又唔會將啲枱放到密一密,幾好芝士年糕,微鹹微鹹,個皮又簿又脆,入面芝士仲要係半融狀態鰻魚芝士蛋。材料好豐富,調味好,最緊要係蛋真係好滑嫩,主食未上我地已經食左 4份 3哈哈,又係芝士炸雞😆今次個芝士仲要係拉絲。炸雞嘅粉好簿,雞好嫩,時間掌握得幾好本身配蒜蓉包/薯條,抵叫最尾打個大佬,魚生丼飯。每種食材都好大好新鮮有成8款刺身,勁抵食。我以為嗰蝦上面嘅醬係沙律醬嗰種,點知食落似係蟹糕醬,勁有心思!!魚生仲要係厚切最後嘅飲品都好有驚喜,左邊係紅豆抹茶奶。上面嘅cream非常之輕盈,然後上面撒左抹茶粉。飲品以抹茶做主調,底加左紅豆蓉,飲落嘅感覺就好似食緊甜品咁,滿足左我對飲品同甜品嘅需求。另外一杯係含酒精嘅雜果賓治,飲落好清新,而且仲帶有水果嘅嗰種酸甜,調配得幾出色。喺我哋食咗咁多芝士嘅食物之後飲,個人好舒服
究極堂,個名一聽落去就好似好把炮咁

餐廳裝修好有格調

芝士年糕,微鹹微鹹,個皮又簿又脆,入面芝士仲要係半融狀態

本身配蒜蓉包/薯條,抵叫

最尾打個大佬,魚生丼飯。每種食材都好大好新鮮

2023-11-15 16 views
呢間位於銅鑼灣嘅日式餐廳係朋友介紹嘅,入面嘅裝修好雅致,侍應服務周到,會熱情定向我哋講解,而且牆上面都有一啲當日大廚推薦嘅菜式,座位闊落,環境舒適。👹🫶🏻😻首先,我同阿哥點咗一個究極丼,入邊有三文魚、大蝦、海膽、帶子、油甘魚、三文魚子,非常非常豐富,所以我想食嘅海鮮都喺晒入邊,而且充滿鮮味,非常推薦。😆🐟🦐然後,我哋點咗明太子芝士玉子燒,玉子燒煮得剛好,非常嫩滑,明太子帶點微辣,味道濃郁,配上濃厚嘅芝士,好惹味。🧀🥚紫蘇梅軟骨雞肉外脆內軟,古法炮製,梅味濃郁,日本雞柳配牛油果蓉,牛油果新鮮甜美,雞柳肉質鮮嫩,兩者好夾,另外,塩燒香魚阿波尾雞翼都唔錯,肉質新嫩,皮脆肉嫩,仲有豆腐魚餅,魚餅彈牙,同豆腐好夾。🐥🐣🥑抹茶牛奶都好有驚喜,飲得出日本嘅抹茶粉沖製,茶味濃郁,朋友點樣有氣梅酒都好正,梅味香濃。🍸🍹🍷