2022-11-29 219 views
波隆那肉醬闊條麵平時啲肉醬通常淨係肉牛肉碎整成~呢間餐廳加埋豬肉一齊整,唔會好多肥肉~加埋洋蔥、蕃茄一齊煮~闊條麵軟硬適中都幾掛汁~面頭再加咗啲芝士碎勁惹味!整體唔錯!再配埋杯咖啡☕️ Perfect👍🏻
波隆那肉醬闊條麵
在某群組的對話中,得知旺角有一間之前做過團購的餐廳短時間內不會再營業。因此在最後幾天趕至旺角,除表達對餐廳的支持💪🏻💪🏻更重要的,是要品嚐其最出名的法式焦糖燉蛋😚與其作最後道別,之後就有一段長時間不能再吃了😢環境🌴簡約的設計:牆上掛有幾幅油畫,天花板上有數盞鳥籠型吊燈,簡單得來又很典雅💡食物🥩1. 出心出力茶(新鮮時令水果茶)🍎🍊🍋🍉🍇🍹($34)🔸可以選擇凍或熱飲:蘋果肉和橙肉切成細粒及打成蓉,加薄荷葉🌿內有陣陣果香及薄荷味,味道很fresh🤩2. 漁夫之寶(每日鮮魚:比目魚)🐟🧈($238)🔸比目魚外皮煎至香脆,充滿鹹香味;內裡魚肉香滑,充滿陣陣牛油香;四周以蕃茄粒作點綴,感覺開胃😋3. 雨夜屠夫好推介(精選牛扒)🥩🥦🥕($298)🔸 封門柳上碟時已切好,牛肉肉質幼嫩,咬下去肉汁慢慢滲出,口感澎湃;邊皮煎至燶邊,充滿濃濃牛香,味道一絕👍🏻🔸配菜的味道亦不惶多讓:西蘭花和甘筍條有淡淡的牛油味,鮑魚菇多汁,減少封門柳的油膩口感🥵4. 他她它衪衪(煙三文魚他他配多士)($88)🔸order這份小食,除了它搞笑的菜式名之外,亦與我喜歡吃煙三文魚配toast有關🤪🤪🔸煙三文魚切粒,旁邊配青瓜

環境🌴

食物🥩
1. 出心出力茶(新鮮時令水果茶)🍎🍊🍋🍉🍇🍹($34)
出心出力茶(新鮮時令水果茶)

2. 漁夫之寶(每日鮮魚:比目魚)🐟🧈($238)
漁夫之寶(每日鮮魚:比目魚)

3. 雨夜屠夫好推介(精選牛扒)🥩🥦🥕($298)
雨夜屠夫好推介(精選牛扒)

4. 他她它衪衪(煙三文魚他他配多士)($88)
🔸煙三文魚切粒,旁邊配青瓜作鋪墊,Smokey 的三文魚味充斥口腔之餘,味道爽口清新又開胃
他她它衪衪(煙三文魚他他配多士)

5. Crème Brûlée (蘭王版)🥚🍮($88)
🔸當晚侍應News焦糖燉蛋要加$10。原因,是餐廳選用了較特別的蘭王蛋🔸蛋的顏色呈橙色,明顯比普通蛋更有蛋香及幼滑,加上頂層的焦糖脆脆,令人回味🤤🤤
Crème Brûlée (蘭王版)

服務🤵🏼‍♂️
餐廳服務正正常常,沒有任何特別🤵🏼‍♂️🤵🏼‍♀️
2022-09-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$410 (Dinner)
出心出力茶(新鮮時令水果茶)
他她它衪衪(煙三文魚他他配多士)
Crème Brûlée (蘭王版)
2022-09-16 217 views
生日來Life Cafe慶生呢度嘅野食改嘅名都好攪笑不過就真係記唔晒朋友們叫咗檸茶,佢話好普通另一位叫咗水果茶,偏甜一點我叫咗杯芒果沙冰,賣相好靚好refreshing 不過芒果係唔係好甜,不過都啱飲我鍾意燒雞,肉質嫩滑又juicy, 不過唔係好夠熱呢個豬腩肉外脆內juicy 個皮脆到卜卜聲,好好食真係要推介👍帶子意粉,有咸蛋味,味道都ok不過可以再creamy d泰式香茅味嘅青口個汁有d似青咖哩嘅感覺味道其實唔錯最後埋單係$970/4個人所以其實都幾抵食人均消費都係2百幾蚊左右
生日來Life Cafe慶生
呢度嘅野食改嘅名都好攪笑
不過就真係記唔晒

朋友們叫咗檸茶,佢話好普通
另一位叫咗水果茶,偏甜一點
我叫咗杯芒果沙冰,賣相好靚好refreshing
不過芒果係唔係好甜,不過都啱飲

我鍾意燒雞,肉質嫩滑
又juicy, 不過唔係好夠熱

呢個豬腩肉外脆內juicy
個皮脆到卜卜聲,好好食
真係要推介👍

帶子意粉,有咸蛋味,味道都ok
不過可以再creamy d

Type of Meal
Dinner
  • 阿肥個脆皮肚
2022-09-13 161 views
📍L1fe Cafe之前係油麻地經過,見到Ladder Dundas一樓有大大個霓虹燈牌,同埋離望遠入去見啲座位都好寬敞,就決定去試試佢先😆!一入到餐廳就感覺好舒服,加上平日去唔洗等好耐位,所以同朋友都坐係到吹左陣水😗佢地有lunch set menu,而且啲餐既名都好盞鬼😆不過就有限每人要叫一個set加一杯飲品。每個set都係有餐湯同主食,而飲品就要半價去叫😗計埋加一費,人均消費至少都要$100以上🙏🏻🥣1️⃣西蘭花餐湯今日呢款係西蘭花🥦 個湯應該係用西蘭花同忌廉打成,個味好特別😆我朋友本身唔係好鍾意食西蘭花,但試咗一啖之後都覺得可以接受😋🍝2️⃣綠嘢尋蹤($78)佢係野菌青醬意大利粉🤪我鐘意佢個意粉既質地,咬落去有口感,但又唔會係好硬個款,加埋青醬去煮得好入味,都好味😋!🍚3️⃣阿肥行泡菜路線($88)呢款係泡菜豬腩片意大利飯😗佢係用好濃既泡菜汁煮成澀澀地既醬,令到啲飯好入味,不過呢款有少少辣😗唔食辣既朋友仔要注意下啦!面頭既豬腩片都煎得好脆😋略嫌得四片唔夠喉😆🙏🏻🍗4️⃣小學雞(半隻$88/全隻$126)呢款係燒春雞😆我同朋友都最鐘意食呢款😆佢啲雞肉整得好嫩,就算係雞胸都唔會係好韌🤪而且個雞皮又
📍L1fe Cafe

🥣1️⃣西蘭花餐湯

🍝2️⃣綠嘢尋蹤($78)

🍚3️⃣阿肥行泡菜路線($88)

🍗4️⃣小學雞(半隻$88/全隻$126)
呢款係燒春雞😆我同朋友都最鐘意食呢款😆佢啲雞肉整得好嫩,就算係雞胸都唔會係好韌🤪而且個雞皮又係煎到脆卜卜😳忍唔住連埋雞皮食!

🍹5️⃣出心出力茶($34)
其實就係水果茶😆一上枱已經比佢個樽吸引到😳佢地係用新鮮既鳳梨整左醬,再調製成水果茶😋所以飲既同時會食到有鳳梨蓉!而且我鐘意佢比個杯我地自己倒出黎😆!

整體黎講,呢到既座位好闊落,推介同朋友過黎野傾下計💕
  • 小學雞
2022-09-01 218 views
同朋友慶祝生日,想揀一間人流唔多又有特色嘅餐廳,最後揀咗呢間cafe 💕餐廳屬樓上鋪,但用膳當天都唔少人,而餐廳安排客人靠牆坐,中間枱櫈盡量騰空,分散位置效果唔錯。環境方面,最鍾意佢嘅獅子山掛畫,用彩色配襯獅子山,予人希望的❣️掛畫對面有一大幅黑板,上面以粉彩塗鴉畫出香港特式,中間寫上隱藏菜單,落單前一定要睇阿☺️餐廳設有最低消費,每人至少一杯飲品🥤及一個煮食🍝❥ 啖啖解圍住你($138)雖然解構唔到個名,但餐單上有備注係蟹肉蟹膏意大利飯😂意大利飯質感剛好,沒有生嘅感覺,咬落有口感,配上質地綿密嘅蟹肉同蟹膏🦀,每啖飯都有香濃嘅蟹味,份量比正常多啲啲🤏🏻❥ 烤小學雞($168)小春雞份量適中,切落有少少血,但骨肉分離,應該都熟雞肉肉汁嫩滑,有法式香草味,但香草味道不太平均❥ 水果茶($34)有好多果肉嘅水果茶🍎,聞落非常甜,但飲落味道屬清甜,唔係死甜唔知點解有陣壽喜燒牛肉湯嘅香味😂❥ 渠水($38)其實係抹茶鮮奶,我落單時特別同店員講需要加重抹茶味道,味道果然冇令我失望,抹茶味好濃郁,滿意👍🏻多謝店員嘅特別安排❣️臨走前見到餐廳𨋢口旁有一盤咖啡漬,估計是送贈客人使用🆓,有興趣嘅可以向店員查詢🔍

餐廳設有最低消費,每人至少一杯飲品🥤及一個煮食🍝

❥ 啖啖解圍住你($138)
雖然解構唔到個名,但餐單上有備注係蟹肉蟹膏意大利飯😂

❥ 烤小學雞($168)
小春雞份量適中,切落有少少血,但骨肉分離,應該都熟

雞肉肉汁嫩滑,有法式香草味,但香草味道不太平均

❥ 水果茶($34)
唔知點解有陣壽喜燒牛肉湯嘅香味😂

❥ 渠水($38)
多謝店員嘅特別安排❣️

2022-08-31 119 views
機緣巧合走咗入呢間餐廳,遇到一間用心既餐廳。menu d菜式名好特別,例如有小學雞(燒春雞),而老細又好有心機同我地介紹,每一款都會話俾我地知佢去邊入貨,例如今日係入左咩位置既牛扒、水果會專程去果欄揀,用黎整special drink,唔係日日都有。啖啖圍住你-就係每一啖都有蟹膏蟹肉既意大利飯,咁講好似好誇張,但真係我食過既蟹肉飯或意粉最濃郁之一。一上枱已經好香,細細食一啖都可以食到蟹肉,個意大利飯都口感都啱啱好,有少少口感,但唔會太硬似未熟。雨夜屠夫好推介-今日就介紹左封門柳比我地。本身我都鍾意食封門柳,夠牛味、偏軟嫩。而且今次餐廳煮得好好,外面煎都有啲焦脆,但又保持返內裡juicy。之後我叫左杯Affogato,雪糕係用Movenpick既雲呢拿雪糕,再加埋特製既espresso,espresso 比平時飲再濃縮,而且比較偏酸,單飲接受唔到,但溝埋落雪糕又中和左。今次呢間餐廳係意外驚喜,可以再去食😋

今次呢間餐廳係意外驚喜,可以再去食😋
2022-08-27
$330 (Dinner)
  • 啖啖解圍住你
之前食過一次覺得食物好高質,所以今次再訪呢間樓上cafe~ ⭐️雨夜屠夫好推介(慢煮封門柳) ($298) ❤️8.5上次試完牛面頰念念不忘,今次就試吓執門柳! 慢煮嘅封門柳十分軟腍,少量調味已經可以帶出牛肉自身嘅味道🤤 呢個部位脂肪較少,所以唔會話超級juicy,但依然食到肉汁同埋牛味👍🏻 特別一提,薯蓉同配菜都好好食,特別係超級juicy嘅菇菇🙊⭐️啖啖解圍住你(蟹肉蟹膏意大利飯) ($138) ❤️8.0蟹味都幾濃郁,重點係意大利飯嘅質感好好,唔會過腍或過硬,但依然好有咬口👍🏻 加上啖啖都食到蟹肉同蟹膏,食得好滿足🥰⭐️食兩家茶禮 (伯爵茶戚風蛋糕) ($108) ❤️8.8上次試完燉蛋,今次同朋友試吓伯爵茶蛋糕!成個蛋糕有成4-5 吋,3-4 人share都得🤣 蛋糕好鬆軟同埋伯爵茶味幾香,重點係上面嘅海鹽芝士奶蓋好好食😍 加埋蛋糕超正!! 泡芙食落乾身冇乜特別,反而焦糖脆脆同個蛋糕幾夾🥰 最後我哋兩個人都係即場清曬個蛋糕🤣🙈⭐️‬牛油果鳳梨蜂蜜奶昔 ($48)❤️8.5店員細心咁推介chef's special嘅飲品,所以叫咗兩杯試吓~ 兩杯飲品都十分唔錯!! 呢杯奶昔牛油果味突出,再帶點鳳
之前食過一次覺得食物好高質,所以今次再訪呢間樓上cafe~

⭐️雨夜屠夫好推介(慢煮封門柳) ($298) ❤️8.5

⭐️‬牛油果鳳梨蜂蜜奶昔 ($48)❤️8.5
店員細心咁推介chef's special嘅飲品,所以叫咗兩杯試吓~ 兩杯飲品都十分唔錯!! 呢杯奶昔牛油果味突出,再帶點鳳梨同蜂蜜嘅甜味~ 飲曬都唔會覺得好漏🥰

⭐️鳳梨沙冰 ($48) ❤️8.5
鳳梨沙冰一聽就知好清新🙊 而且啖啖都飲到清甜嘅鳳梨味,夏天飲啱曬👍🏻
  • 食兩家茶禮
2022-08-07 136 views
餐廳位於彌敦道575號,係油麻地地鐵站A1出口行3分鐘就到👍位置易搵方便,今次Bk左黎同朋友慶祝生日,訂座時已經訂左一個蛋糕👍餐廳食物名稱好有趣,食物就中規中矩,今次5個朋友一齊去食,叫左人見人愛明帶子(香煎帶子明太子意粉)、小學雞( 燒春雞)、 煤炭工人麵( 卡邦尼意粉 )、用力炸軟體生物(脆炸魷魚鬚), 明太子意粉好味,一望就見到好多明太子粒粒😍推薦👆最後,早前order嘅戚風蛋糕好好食,賣相好靚,好適合影相,朋友見到都覺得好開心❤️
2022-08-03 118 views
餐廳食物中規中矩,都算係有誠意嘅小店。蟹蟹risotto,除咗蟹肉之外仲加入咗蟹膏,而佢嘅蟹膏係好似鹹蛋黃咁😙唔錯Pork belly 層皮超級趣!係新鮮烤起嘅燒腩仔咁不過食多少少都已經好膩整體算OK,但唔突出
餐廳食物中規中矩,都算係有誠意嘅小店。
Pork belly 層皮超級趣!係新鮮烤起嘅燒腩仔咁
不過食多少少都已經好膩
整體算OK,但唔突出
2022-07-26 140 views
今次嚟到L1fe Cafe 呢到環境都算寬躺 坐底幾舒服 岩哂一班朋友嚟食野傾計~1️⃣香煎帶子明太子意粉🍝帶子好大粒!意粉個汁有好多明太子粒粒 香口濃味勁開胃 會令人keep住想食👍🏻👍🏻好食! 而且意粉口感彈牙 亦唔會炒得太乾 秒速清哂2️⃣慢煮牛面頰呢個食落都好suprise! 舊牛非常淋 食落好多膠質 冇諗過係呢啲普通cafe都會食到咁高質既牛!3️⃣對杯水果茶印象都算深刻 叫左熱 略嫌有少少甜但係又幾好飲呢到職員禮貌都超好 好熱情介紹有咩好食 有選擇困難症既可以直接叫職員介紹😂😂題外話:呢到好似經常會搞明星既應援活動 但係我覺得就算冇活動 呢到既食物都值得我再訪👍🏻👍🏻

1️⃣香煎帶子明太子意粉🍝
2️⃣慢煮牛面頰

• 水果茶
  • 人見人愛明帶子
2022-07-05 190 views
係piggy怪定點🤔 叫得五花腩真係預咗食肥嘅,piggy真係第一次食咁瘦嘅豬五花😅 一心諗住食肥膏嘅piggy真係有啲失望🙈 個皮係好脆嘅好似乳豬咁,但都救唔到幾多,反而個菇同西蘭花好好食👻
2022-06-27 176 views
Book咗餐廳同朋友慶生,員工喺當日打嚟confirm booking同問需唔需要訂有磅數嘅蛋糕🎂,服務貼心。-餐廳閑日人流較少,朋友同我坐卡位,梳化圓櫈圓檯坐得好舒服。木系裝修都好清新🪵,影相好靚好文青,打卡一流。-樓上cafe好多都質素參差,本來冇預有幾好食,但呢間嘢食比預期中好超多,味道可以話係食過嘅cafe中數一數二Top level😱✨意粉十分有質素,炸魷魚鬚好食到想嗌多碟👍🏻重頭戲係蛋糕,口感一試難忘。-事先查詢過員工,得知餐廳不提供甜品碟寫字服務,落單時都係order咗碟細蛋糕🍰。本身都無期待啲咩,但員工捧出嚟嘅蛋糕竟然係插咗生日牌同點埋蠟燭,朋友同我都好驚喜🎉如果唔係唔夠散紙,真心想瘋狂俾貼士!-本身好少寫食評,但係呢間餐廳服務真係太好同太好食,值得用時間寫食後感多謝返餐廳💛下次再返嚟幫襯😋

2022-06-12 240 views
平時好少寫食評的我,星期日一個人要到旺角買嘢,機緣巧合下預訂咗依間咖啡店,十分貼心令我到我勁窩心,不得不記下來。肥威好飲合我口味,流汁蛋蛋正常,但我覺得有少少細份,沙律可以多點點就更好。可能我大食啦,唔太夠飽就點多個「食兩家茶禮」。由今次我第一次到訪,唔知到原來叫左成個蛋糕🎂,只見88元一份蛋糕🍰都還可以接受,下單不久,有個妹妹職員來問我成個蛋糕食唔食得曬,當還迷惘之際,因我完全無概念知道有幾大個,有另一個應該係老闆呱的哥哥仔來說見我食完個班尼廸蛋,成個蛋糕擔心我食唔曬,還格外開恩比我要四分一分的蛋糕,我估計依個應該星期日無四分一分加配的。佢地好貼心地了解客人需要,加上彈性處理的手法,令我十分驚訝🙀⋯⋯感動萬分!講番個蛋糕🍰,我覺得好好味,不會太乾淨淨,加上個白色cream甜味剛好。食完四分一份量,剛好飽了,好彩無比成個我咋下次我要同朋友嚟食番一個先夠滿足,最重要價錢好貼地。
,不得不記下來。

肥威好飲合我口味
,唔太夠飽就點多個「食兩家茶禮」。

下次我要同朋友嚟食番一個先夠滿足,最重要價錢好貼地
2022-06-12
$150 (Lunch)
2022.6.6 星期一 3pm平日下午不太多人,但也不斷有客人來。我們有訂枱,坐近窗邊,光線很好,環境舒服。••••••••••••••••••••| 慢煮豬五花配蘋果醬 $178 |🐖厚切的豬五花肉,皮很香脆,肉軟腍多肉汁,充滿油香。有菇和西蘭花做配菜,煎得剛好不會太硬。蘋果醬少少酸甜,沾醬又有另一種感覺。| 香煎帶子明太子扁意粉 $138 |🍝帶子煎得很香,明太子滿佈扁意粉,有足夠的醬汁和很多菇,拌混食更好。| 慢煮法式焦糖燉蛋 $78 |🍮表面的焦糖很脆,燉蛋幼滑綿密,有蛋香,較甜,份量也不少但不會膩。| 抹茶鮮奶 $38 凍飲+$4 |🍵抹茶味濃,和奶味平衡都很好,不會苦澀。| 新鮮時令水果茶 $34 凍飲+$4 |🍎微甜清新,有粒粒果肉,邊喝邊吃就不覺得膩。••••••••••••••••••••食物質素很不錯,尤其因為我們吃得太長時間,但也不會影響味道。一定會再試😋
2022.6.6 星期一 3pm

慢煮法式焦糖燉蛋
| 慢煮法式焦糖燉蛋 $78 |
抹茶鮮奶
| 抹茶鮮奶 $38 凍飲+$4 |
🍵抹茶味濃,和奶味平衡都很好,不會苦澀。
新鮮時令水果茶
新鮮時令水果茶
| 新鮮時令水果茶 $34 凍飲+$4 |
🍎微甜清新,有粒粒果肉,邊喝邊吃就不覺得膩。

••••••••••••••••••••

2022-06-06
慢煮豬五花配蘋果醬
慢煮法式焦糖燉蛋
2022-06-05 1167 views
冇諗過會喺旺角用到咁抵嘅價錢食到fine dining 嘅水準!亦都好欣賞老闆同店員細心介紹每款食物呢間隱世香港小店加油!今日off menu specials: 鳳梨沙冰天氣咁熱飲呢個就啱曬!望住佢將台灣金鑽鳳梨打成沙冰 冇呃你 飲落冰涼又清甜「唔係水牛雞翼」真係唔係buffalo wings 炸得好鬆脆 有少少似越式嘅牛油雞翼但係佢又一啲都唔覺肥膩又係off menu specials 必食白酒煮蜆呢個真係好好食!啲蜆肉好新鮮 超鮮甜 口感亦好好(唔係稔/晦嘅肉)最正係佢入曬味 有蒜、酒同herbs 我連碟汁都飲曬Butcher hanger steak 佢望落紅啲但因為用慢煮香煎 佢一啲都唔覺生 仲超級軟稔鎖曬啲肉汁喺必面 好有濃郁牛肉味連側邊嘅配料都好有誠意 好味道慢煮豬腩肉配蘋果蓉嘩 佢樣樣都有驚喜! 呢個豬超稔 入口有溶化嘅咁覺 好滿足 配合自家製蘋果蓉 又好match 個皮仲要係好脆 叫埋個蘭王crème brûlée用日本蘭王雞蛋慢煮技巧整 嘩 佢個蛋味濃到! 仲好creamy 好rich !蛋香同奶香都好勁🥹
亦都好欣賞老闆同店員細心介紹每款食物
呢間隱世香港小店加油!

今日off menu specials: 鳳梨沙冰
天氣咁熱飲呢個就啱曬!
望住佢將台灣金鑽鳳梨打成沙冰 冇呃你 飲落冰涼又清甜

鳳梨沙冰

「唔係水牛雞翼」真係唔係buffalo wings

炸得好鬆脆 有少少似越式嘅牛油雞翼
但係佢又一啲都唔覺肥膩
唔係水牛雞翼

又係off menu specials 必食白酒煮蜆
呢個真係好好食!

啲蜆肉好新鮮 超鮮甜 口感亦好好
(唔係稔/晦嘅肉)
最正係佢入曬味 有蒜、酒同herbs
我連碟汁都飲曬

白酒煮蜆