2015-06-30
黎之前完全無諗過會係呢度獲得甘愉快既經歷~ 不論食物, 服務定環境都令人好滿意既一餐朋友book左位晚上7點~ 呢區食肆好似都比較早收, 條街都無乜人, 店內亦只坐左兩三枱客人~同埋.. 今日係星期一... 哈哈成間鋪既裝修都係以水手同航海為主題 裝黑椒同鹽既樽仔都係航海燈塔既造型~~Crêperie - 法式薄餅/可麗餅既意思, 呢種食物既起源正正就係好多年前既水手用係中東帶黎既蕎麥再演變而成有咸有甜~ 今日我地咸同甜都試晒!另外 餐廳都有因應法國五月而推出期間限定menu~而我地選擇左散叫~ 因為普通menu上已經有好多好多款唔同口味選擇!!除左法式薄餅外, 都有pasta, salad等食物供應, 但款式唔會太多Galette (咸款式) - La English Breakfast $118呢款既料就好似平時食既all day breakfast甘~ 不過配上法式薄餅上原來可以甘match 餡料包括法國toulouse腸, 煙肉, 沙律菜, 炒雜菇同太陽蛋每一啖都食到好full (其實就算係就甘食塊薄餅唔加任何餡料 已經好好味! 因為唔好睇塊餅甘薄, 實際上塊餅入面係有好
同埋.. 今日係星期一... 哈哈 成間鋪既裝修都係以水手同航海為主題 裝黑椒同鹽既樽仔都係航海燈塔既造型~~ Crêperie - 法式薄餅/可麗餅既意思, 呢種食物既起源正正就係好多年前既水手用係中東帶黎既蕎麥再演變而成
有咸有甜~ 今日我地咸同甜都試晒!
另外 餐廳都有因應法國五月而推出期間限定menu~
而我地選擇左散叫~ 因為普通menu上已經有好多好多款唔同口味選擇!! 除左法式薄餅外, 都有pasta, salad等食物供應, 但款式唔會太多
每一啖都食到好full
(其實就算係就甘食塊薄餅唔加任何餡料 已經好好味! 因為唔好睇塊餅甘薄, 實際上塊餅入面係有好多芝士架!)
甜既薄餅就無芝士係中間, 有少少似平時食既pancake皮, 不過比平時既煙韌好多~
呢款既料係焦糖香蕉, 焦糖雪糕配大量海鹽牛油焦糖漿
對於我黎講實在係甜左D~ 不停既焦糖味一齊進駐口腔~ 所以都幾會幾滯架
我個人黎講鐘意咸款多D~~~ =P 最後 侍應突然捧住蛋糕出黎 唱生日歌 因為我朋友偷偷同侍應夾左 幫我補祝生日 (:
除左多謝我朋友外, 我都好想多謝呢度既員工! (:
由我一坐低個刻既佢地既服務已經無得彈, 會主動介紹食物, 比水, 好好笑容
今晚一餐時間內 我已經係店內第三個生日既客人 XD
但每次捧蛋糕出黎員工都係好投入甘為客人唱歌, 影相
感覺到佢地真心既笑容, 而唔係公式化既服務
成為左我第一間服務比滿分既餐廳 最後埋單.. 仲要係無切餅費... 真心推介大家黎一試 ^^