❀ La Paloma #西環 ❀❗超巨型 不是西班牙海鮮飯 而是海鮮麵❗——————————————————「La Paloma」係一間主打正宗西班牙菜嘅餐廳,有不少精緻 tapas 選擇,氣氛頗chill,而且已經擺滿聖誕裝飾😆幾年前嚟過,多年後感覺依舊。仲有超巨型嘅西班牙海鮮飯麵添!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Octopus將一粒粒彈牙嘅八爪魚切粒🐙再擺上香脆嘅薯粒上,配上煙燻紅椒粉、橄欖油和秘製蛋黃醬。一口小吃夠惹味。.☞ Broken Egg with Foie Gras是日廚師精選~菜式同想像嘅有出入,原來係兩隻煎蛋加上四塊鵝肝,雞蛋嘅份量比想像中少🙈反而底下有一大堆香脆嘅薯絲🫨雖然份量比較較少,不過真係非常香口,鵝肝嘅油脂香氣、爽脆嘅薯絲,配雞蛋一齊食好美味。.☞ Angel hair noodles with mixed seafood 嚟到西班牙餐廳多數都會食西班牙海鮮飯,但呢度居然有西班牙海鮮麵🤩將天使面設成一小條,然後焗至香脆,再放上各款海鮮,包括青口、大蜆、魷魚。底部更有少許鍋巴,醬汁味道都算鮮甜鹹香。食海鮮飯悶悶地想有啲新意,不妨試吓呢款🤣.☞ 自製心太軟配花生醬雪糕
❀ La Paloma #西環 ❀
❗超巨型 不是西班牙海鮮飯 而是海鮮麵❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Octopus
一口小吃夠惹味。
☞ Broken Egg with Foie Gras
是日廚師精選~
反而底下有一大堆香脆嘅薯絲🫨
底部更有少許鍋巴,醬汁味道都算鮮甜鹹香。
食海鮮飯悶悶地想有啲新意,不妨試吓呢款🤣
☞ 自製心太軟配花生醬雪糕
心太軟用咗濃郁嘅黑朱古力製作,香濃但不會過甜。
仲要配上我最喜愛嘅花生醬雪糕呢💕
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
提供唔少正宗西班牙菜式,價錢稍為較高,不過菜式較精緻。
2024-12-01 203 views
今天,我特意來到位於西營盤的西班牙餐廳「La Paloma」,因為好久沒有品嚐正宗的西班牙菜了。這裡的美食在西環一帶頗具盛名,讓我充滿期待。「La Paloma」的空間設計搭配多彩的裝飾,營造出充滿活力的氣氛。餐廳的面積寬敞,舒適的就餐環境讓人倍感放鬆。此外,這裡設有室外雅座,能一邊享用美食,一邊欣賞老香港的懷舊景觀。餐廳以創新手法呈現傳統Tapas,並使用來自各地的高級食材,讓每道菜式都蘊含著廚師的巧思與用心。慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇 $298這道菜的擺盤相當講究,乳豬的外皮細薄香脆,油香四溢。肉質肥瘦適中,嫩緊緻而多汁,鹹香的滋味在口中逐漸散開,令人回味無窮。配菜椰菜仔和蘑菇經過精心調味,與濃郁的乳豬肉搭配得恰到好處,讓油膩感得以減輕。和牛配薯條及阿根廷青醬 $388口感的層次感強,和牛片厚薄均勻,炭燒的香氣撲面而來,卻保留了牛肉的鮮嫩。阿根廷青醬的微妙酸香,更為肉質增添了一抹亮色,成為盤中的亮點。炸忌廉球 $26/件這道經典的小吃讓我印象深刻。外脆內軟的炸忌廉球,裡面餡料以士豆泥和碎火腿為主,口感豐富,香氣撲鼻。Red Sangria $98White Sangria $98作為

慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇 $298

和牛配薯條及阿根廷青醬 $388

炸忌廉球 $26/件

Red Sangria $98
White Sangria $98
作為西班牙的傳統飲品,桑格利亞的清新果香令人陶醉。白酒的版本更添加了熱情果的風味,讓整杯酒充滿夏日的氣息。

🎈La Paloma🎈
西營盤皇后大道西189號西浦1樓
2024-11-30 187 views
友善具氣氛餐廳,感覺浪漫帶熱情傳統西班牙旦餅西班牙傳統感滿滿,旦香滿滿,香濃感覺,做得脆身,棒。朋友很喜歡香濃西班牙旦香味道。吃著西班牙浪漫感覺,滿滿儀式感,吸引之料理,滿滿快樂店內環境精緻,滿滿西班牙式情懷,質素好,餐廳令人開懷,非常棒火腿脆球感覺鮮香,以火腿為主角,帶出新鮮。小吃熱盤,咸香,伴上脆口鱸魚脆片配烤薯粒入味之味道,開胃感滿滿,魚肉嫩滑濃郁,薯蓉粒脆口,配上香濃醬汁,顏色簡約,調味香濃,棒,香濃鱸魚,像在海洋之快樂,豐富味道牛面頰配薯蓉配上香濃軟滑薯蓉,份量十足,足夠兩人享用,牛肉肉質內嫩,滿滿肉汁,棒。嫩滑之味道,入味,肉質嫩香,中和牛肉油膩感主菜份量多,新鮮,材料豐富,突出快樂雪糕入口順滑口感棒,主角之一,朱古力味香濃,很棒食物滿分,精彩是店員友善,滿滿浪漫
友善具氣氛餐廳,感覺浪漫帶熱情

傳統西班牙旦餅

火腿脆球
感覺鮮香,以火腿為主角,帶出新鮮。小吃熱盤,咸香,伴上脆口

鱸魚脆片配烤薯粒

牛面頰配薯蓉

主菜份量多,新鮮,材料豐富,突出快樂

雪糕
入口順滑口感棒,主角之一,朱古力味香濃,很棒

食物滿分,精彩是店員友善,滿滿浪漫

2024-11-28 193 views
其實本人都幾鍾意食西班牙菜、因為西班牙菜除咗味道夠濃同香之外,仲好有層次感!包括係西班牙既醬料!當然唔少得就係佢哋嘅特式配菜!每一部都有唔同嘅驚喜!份量唔多但係口感十足! 今次帶朋友去咗西環個邊、食一間幾有氛圍感又好有西班牙的色彩既餐廳,當中叫咗:慢煮烤乳豬配椰菜仔及磨菇:慢煮乳豬內脆內香,除左皮脆內嫩之外,都好入味!主要係份量相約細、但係重點美味食到哂!醬汁都特別!唔椰菜仔同磨菇就好入味、食落濕潤!白尾魚,脆薯片、香辣檸檬配紅甜椒油:一個幾特別嘅小食;白尾魚本身比較滑、帶少少鹹嘅味道,脆薯片味道較濃郁!檸檬酸岩岩好、紅甜淑油令成個層次提升!三文魚他他配ajobblanco蒜蓉杏仁烤墨魚西班牙飯脆片:他他來講比較出色!佢會想飯脆片好開胃、加上味道獨特!好有特式!LaPaloma 西營盤地鐵站a1威利麻街 西浦soho1891樓

白尾魚,脆薯片、香辣檸檬配紅甜椒油:

LaPaloma
西營盤地鐵站a1威利麻街 西浦soho1891樓
2024-11-27 222 views
推薦不私藏!我在西營盤Top 3推薦美食💖食過不少西班牙菜見過最大盤的 Paella 還是在 La Paloma性價比超高!適合多人聚會生日慶祝會送仙女棒蠟燭🎆今年生日也是在這裡慶祝😘建議可以直接點他們的甜品也是好好食的啦 (不用額外付切餅費😆)人均~$300 Red Sangria 很不錯,酒味不算太重建議點 Pitcher !可以斟至少4轉幾款 Tapas 有驚喜而價錢合理的是兩種味道的傳統西班牙奄列以及火焰燒帶子♥️在這裡試過3款 Paella 比較推薦西班牙墨魚汁、青口配大蝦燴飯🖤(找不到第一次來食的圖了😂)■ 火焰燒帶子配伊比利亞火腿、小椰菜及龍蝦汁■ 傳統西班牙奄列薯仔及洋蔥辣肉腸■ 生牛肉他他配松露薯條■ 西班牙海鮮飯■ 西班牙海鮮短麵■ 傳統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕■ Red Sangria
推薦不私藏!
我在西營盤Top 3推薦美食💖
食過不少西班牙菜
見過最大盤的 Paella 還是在 La Paloma
性價比超高!適合多人聚會
生日慶祝會送仙女棒蠟燭🎆
今年生日也是在這裡慶祝😘
建議可以直接點他們的甜品
也是好好食的啦 (不用額外付切餅費😆)
人均~$300
Red Sangria 很不錯,酒味不算太重
建議點 Pitcher !可以斟至少4轉
幾款 Tapas 有驚喜而價錢合理的是
兩種味道的傳統西班牙奄列以及火焰燒帶子♥️
(找不到第一次來食的圖了😂)

■ 火焰燒帶子
配伊比利亞火腿、小椰菜及龍蝦汁
■ 傳統西班牙奄列
■ Red Sangria
2024-11-11
Type of Meal
Dinner
### 前菜1. **伊比利亚橡木黑毛猪火腿** 肉质鲜嫩,脂肪分布均匀,口感滑腻。咸香味十足。2. **牛肉他她配脆多士**牛肉鲜嫩,与酥脆的多士形成对比。牛肉的肉香与香料的调味相得益彰,丰富而层次分明。3. **鲜嫩八爪鱼🐙配薯仔🥔** 八爪鱼柔韧而不腻,薯仔绵软。海鲜的鲜美与土豆的淳厚相结合。4. **西班牙风味bikini🥪** 外层金黄酥脆,内馅丰富。融合了奶酪和火腿的咸香,带来浓郁的西班牙风情。5. **牛面颊肉🥩** 肉质极为柔软,入口即化,浓郁的肉香与温和的香料味道交融。主菜- **西班牙海鲜饭**🥘米饭颗粒分明,海鲜鲜嫩。丰富的海鲜味与番红花的香气交织,带来海洋的鲜美与温暖的阳光气息。甜品- **西班牙油条** 外脆内软,口感丰富。甜味适中,伴随着香浓的巧克力酱,令人心满意足。这些菜品不仅展现了西班牙的传统风味,还各具特色,带给食客丰富的口感体验。
### 前菜

1. **伊比利亚橡木黑毛猪火腿**
肉质鲜嫩,脂肪分布均匀,口感滑腻。咸香味十足。

2. **牛肉他她配脆多士**

3. **鲜嫩八爪鱼🐙配薯仔🥔**
八爪鱼柔韧而不腻,薯仔绵软。海鲜的鲜美与土豆的淳厚相结合。

4. **西班牙风味bikini🥪**

5. **牛面颊肉🥩**
肉质极为柔软,入口即化,浓郁的肉香与温和的香料味道交融。

主菜

- **西班牙海鲜饭**
🥘米饭颗粒分明,海鲜鲜嫩。
甜品

- **西班牙油条**

2024-11-16 463 views
朋友向我推介西營盤一間好有質素的西班牙餐廳,於是我就去試試。餐廳幾有格調,很有氣氛,人氣都好旺,當晚都是坐無虛設。伊比利亞橡木果餵飼黑毛豬火腿配蕃茄包,黑毛豬有濃郁香味,不太鹹,不乾柴,口感相當好,配上脆脆的蕃茄包,真係幾好味。牛肉他他配脆多士,牛肉他他相當軟滑,味道調得不錯,配上脆多士,滿滿甘香。鮮嫩八爪魚配薯仔,八爪魚細細塊,好精緻,入口果然很嫩滑,與一般八爪魚完全兩碼事,加上煮軟了的薯仔更好味,相當夾。西班牙風味三文治配芝士,味道幾獨特,好香脆,芝士味相當濃厚,但不會感到膩口,還有淡淡的黑松露的香味。牛頰肉配薯蓉,慢煮的牛頰肉超軟滑,口感好好,味道香濃,濃汁調得好好味,提升牛肉的口感,令人回味。西班牙海鮮炒飯,以大大隻的平底鍋上枱,很有特色,熱辣辣,金黃色的飯粒,帶著微微的焦香,煙煙韌韌,因用大平底鍋煮,熱度相當均勻,帶有淡淡的薑黃味,十分美味。傳統西班牙炸脆條配朱古力醬及雲呢拿雪糕,好鬆脆,不會硬,加上朱古力醬更好味,朱古力夠濃郁,但不太甜,配雪糕食亦好味,又凍又熱幾有趣,這是一道不錯的餐後甜點。

• 西班牙海鮮飯
  • 牛頰肉配薯蓉佐長柄西蘭花及蘑菇
2024-11-15 301 views
LA PALOMA西營盤西班牙餐廳Sexy Chef Menu $4xx per head伊比利亞像木果餵飼黑毛豬火腿配番茄包Hams 油潤咸香, 配埋蕃茄包一流牛肉他他配脆多土牛肉新鮮, 仲有脆脆好似細薯條咁鮮嫰八爪魚配薯仔及煙熏紅椒粉橄欖油八爪魚真係好嫩, 薯仔香腍西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露有拉絲同好重truffle 香牛頰肉配薯蓉佐長柄西蘭花及蘑菇牛頰肉好軟腍,gravy 配埋香滑薯蓉係另一種風味西班牙海鮮飯🥘魷魚•蜆肉•青口•蝦海鮮新鮮,飯好口感剛好唔會太腍傳统西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕Churros 新鮮即整脆香, 配dark chocolate 同vanilla ice cream. perfect ending

LA PALOMA
西營盤西班牙餐廳

Sexy Chef Menu $4xx per head

伊比利亞像木果餵飼黑毛豬火腿配番茄包
Hams 油潤咸香, 配埋蕃茄包一流

牛肉他他配脆多土
牛肉新鮮, 仲有脆脆好似細薯條咁

鮮嫰八爪魚配薯仔及煙熏紅椒粉橄欖油
八爪魚真係好嫩, 薯仔香腍

西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露
有拉絲同好重truffle 香

牛頰肉配薯蓉佐長柄西蘭花及蘑菇
牛頰肉好軟腍,gravy 配埋香滑薯蓉係另一種風味

西班牙海鮮飯🥘魷魚•蜆肉•青口•蝦
海鮮新鮮,飯好口感剛好唔會太腍

傳统西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕

在公司附近揾到這一間西班牙菜🫧鮮嫩八爪魚配薯仔及煙熏紅椒粉橄欖油有口感得來都幾特別八爪魚🐙十分彈牙新鮮🫧蒜香辣椒煮大蝦🍤蝦都是新鮮材料切半用蒜茸汁煮大蝦味道不算很辣🫧西班牙海鮮短麵大大盤西班牙海鮮短麵十分吸晴,打卡不錯👍🏻味道不算濃味不過短麵真的很碎下次可能點飯會更好🫢🫧焦糖布甸配熱情果、芒果和忌廉出色的甜品布甸🍮滑而不溜配上感覺fresh fresh 熱情果、芒果令人酸一酸😬精神下🫧Passion sangria glass這杯white sangria is also nice 😊 好少飲white sangria 新嘗試😀😀😀地點好一出鐵路站有到🤩推薦🫧焦糖布甸配熱情果、芒果和忌廉🫧Passion sangria glass
在公司附近揾到這一間西班牙菜

切半用蒜茸汁煮大蝦
味道不算很辣

🫧西班牙海鮮短麵
大大盤西班牙海鮮短麵
十分吸晴,打卡不錯👍🏻
味道不算濃味
不過短麵真的很碎
下次可能點飯會更好🫢

🫧焦糖布甸配熱情果、芒果和忌廉
出色的甜品
布甸🍮滑而不溜
配上感覺fresh fresh 熱情果、芒果
令人酸一酸😬精神下

推薦
🫧焦糖布甸配熱情果、芒果和忌廉
🫧Passion sangria glass
  • Passion white sangria glass
  • 焦糖布甸配熱情果、芒果和忌
2024-11-14 362 views
🚩La Paloma 早兩年男朋友生日都特登𝗕𝗼𝗼𝗸左依間慶祝事隔兩年再黎多次餐廳裝修都冇乜變化|異國風情嘅感覺店員態度都好𝗡𝗜𝗖𝗘૮꒰˶ฅ́˘ฅ̀˶꒱ა餐牌有中英對照|唔需要擔心睇唔明〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈生牛肉他他配松露薯條 $198薯條超幼身|可以話係薯絲不過真係啖啖松露香|唔會好油膩將薯條加埋入生牛肉裡面|口感會更加豐富生牛肉本身都有調味|酸酸辣辣作為前菜十分開胃٩(๑´3`๑)۶🌈慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇 $298西班牙菜必食烤乳豬 ᖰ⌯‘▾’⌯ᖳ 乳豬肉燉得軟爛|一啲都唔乾柴皮薄脆身|唔會有多餘嘅油脂絕對係我食過數一數二🌈伊比利亞豬肉及野生蘑菇燴飯 $398成日叫佢做大鑊飯 ~(˶‾᷄ꈊ‾᷅˵)~份量真係4-5個人𝗦𝗵𝗮𝗿𝗲都得豬肉份量好多唔算柴|入面仲有好多款茹有啲偏爽口|有啲就滑身啲層次好豐富– ̗̀ ( ˶’ᵕ’˶) ̖́-
🚩La Paloma

乳豬肉燉得軟爛|一啲都唔乾柴
皮薄脆身|唔會有多餘嘅油脂
絕對係我食過數一數二

🌈伊比利亞豬肉及野生蘑菇燴飯 $398
成日叫佢做大鑊飯 ~(˶‾᷄ꈊ‾᷅˵)~
份量真係4-5個人𝗦𝗵𝗮𝗿𝗲都得
豬肉份量好多唔算柴|入面仲有好多款茹
有啲偏爽口|有啲就滑身啲
層次好豐富– ̗̀ ( ˶’ᵕ’˶) ̖́-
2024-11-09 458 views
La Paloma的Tapas真係好正無論係味道定係擺盤都令人驚喜感受正式西班牙風味🥳✨ 三文魚他他配墨汁海鮮飯脆脆$188 三文魚他他搭配墨汁海鮮飯脆色香味俱全三文魚新鮮滑嫩墨汁脆片更添咗一份獨特風味😋✨ 蒜香辣椒煮大蝦 $188 蒜香辣椒煮大蝦蝦肉鮮嫩多汁蒜香味十足搭配法國麵包辣椒嘅微辣更令整道菜多咗層次感🔥✨ 火焰燒帶子配伊比利亞火腿,小椰菜及龍蝦汁 $188 火焰燒帶子真係太吸引啦!帶子外焦內嫩加上伊比利亞火腿和龍蝦汁味道層次豐富💖✨ 鮮嫩八爪魚配薯仔及煙熏紅椒粉橄欖油$198 八爪魚真係好嫩滑煙熏紅椒粉嘅香氣令人陶醉🥳薯仔煮得啱啱好與八爪魚相得益彰👍✨ 生牛肉他他配松露薯條 $188 生牛肉他他口感極佳每一口都充滿肉香🥩松露薯條更是加分項香脆可口🥹🎶🎶🎶 La Paloma offers a delightful journey through Spanish cuisine with its sophisticated tapas. Each dish is a celebration of flavor, making it a must-visit for
La Paloma的Tapas真係好正

蒜香味十足
搭配法國麵包
辣椒嘅微辣更令整道菜多咗層次感🔥

✨ 火焰燒帶子配伊比利亞火腿,小椰菜及龍蝦汁 $188
火焰燒帶子真係太吸引啦!
帶子外焦內嫩

每一口都充滿肉香🥩
松露薯條更是加分項
香脆可口🥹

🎶🎶🎶
La Paloma offers a delightful journey through Spanish cuisine with its sophisticated tapas. Each dish is a celebration of flavor, making it a must-visit for food lovers in Hong Kong.

🍴 La Paloma
📍 西營盤皇后大道西189號SoHo 189 1樓
📞 22916161

#LaPaloma #comfy_西營盤 #西營盤美食 #西營盤好去處 #香港美食 #香港打卡 #香港餐廳 #好好吃
2024-11-06 507 views
氣氛環境都好好,成個feel好似去咗西班牙度食飯咁!SEXY CHEF MENU 人均$458,有多款招牌tapas、西班牙炒飯以及Churros😍TAPAS:伊比利亞黑毛豬火腿、牛肉他他、鮮嫩八爪魚配薯仔、西班牙風味芝士漢堡、牛頰肉配薯蓉全部都係人頭份量咁上,可以試勻多款人氣tapas🙂‍↕️必食推介一定係伊比利亞黑毛豬火腿啦!個豬肉油花分佈均勻,配埋蕃茄包,香甜可口!跟住嚟個牛肉他他,配埋脆卜卜嘅多士,層次感十足!RICE:西班牙海鮮飯😳啲飯粒油香味濃郁,底部仲有層香脆飯焦,配料超豐富,蝦肉鮮甜,青口同蜆肉都好大粒!DESSERT傳統西班牙炸油炸鬼最後個西班牙炸油炸鬼配雪糕,熱辣辣配凍冰冰,絕配到爆!🤤

RICE:西班牙海鮮飯😳

DESSERT傳統西班牙炸油炸鬼
最後個西班牙炸油炸鬼配雪糕,熱辣辣配凍冰冰,絕配到爆!🤤
2024-11-05 463 views
--La Paloma--之前喺ig見到人哋食過,影住個paella好大個,覺得幾得意又想食下西班牙菜就嚟試下。(但呢餐係幾個月前食,所以描述食物描述得唔係幾好)食物嚟講,比較驚喜嘅係starter類似係沙律嘅嘢,酸酸甜甜,有啲荀同ham喺入面,整體係幾開胃同幾特別。🥗🧆嗌咗個和牛及鵝肝配長法包,同埋salmon tnt,2樣嘢都覺得冇乜特別,記憶點唔多。不過但好多tapas同starter揀,選擇好多,點都有一兩樣你想試。🥘Paella嚟講,唔算特別出色,只可以話佢嘅賣點真係夠大(個煲,個人覺得picapica更好食。食物整體就係中規中矩,好普通。🙂服務0分👎🏿最嬲嘅係佢哋服務態度真係好差,本身一路食都覺得佢哋態度冇話好好,上餐就係求其擺低就算,有時問嘢又唔會應,面色又唔係幾好,態度冷漠。😓😓我自己book嗰陣有講到話自己帶蛋糕去慶生,去到餐廳嗰陣亦都將蛋糕交低俾staff。臨食蛋糕嗰陣,佢有幫我哋插咗支仙女棒蠟燭。不過佢攞蛋糕埋嚟嗰陣完全唔通知一聲,個蠟燭話咁怏燒晒,想叫佢幫我哋影張相都叫唔到,因為個staft好快手劈低個蛋糕即刻走開咗,個蛋糕就擺喺張枱角落位🙂作為顧客去餐廳慶生,
--La Paloma--

🙂服務0分👎🏿

作為顧客去餐廳慶生,仲要俾咗你$250切餅費,你送蛋糕嚟都唔通知一聲,劈低又走開,一句聲都冇出過,真係同茶餐廳上餐將嘢食劈低嘅畫面一模一樣 特登嚟慶生,心情真係幾受影響。🥲

最後離開餐廳之後突然醒起交低俾staff嘅蛋糕袋佢冇還返俾我,由頭到尾存人問過我哋個蛋糕袋要點處理,店家亦好似從來冇打算問聲。

最後埋單,好彩有睇下張單,佢計咗我哋2次切餅費,即係$500😅😅講真佢哋啲態度咁,你話佢係特登我都信😅😅

店入面見都有唔少唔係本地人嘅staff,都算有啲外國氣氛,真係第一次食西餐遇到態度咁差嘅店員。同埋餐廳你收得人$250切餅費,唔該有啲細節位都做下,講句happybirthday都好呀。
2024-11-05 424 views
--La Paloma--之前喺ig見到人哋食過,影住個paella好大個,覺得幾得意又想食下西班牙菜就嚟試下。(但呢餐係幾個月前食,所以描述食物描述得唔係幾好🥲)🥗🧆食物嚟講,比較驚喜嘅係starter類似係沙律嘅嘢,酸酸甜甜,有啲荀同ham喺入面,整體係幾開胃同幾特別。嗌咗個和牛及鵝肝配長法包,同埋salmon tnt,2樣嘢都覺得冇乜特別,記憶點唔多。不過佢好多tapas同starter揀,選擇好多,點都有一兩樣你想試。🥘Paella嚟講,唔算特別出色,只可以話佢嘅賣點真係夠大(個煲),個人覺得picapica更好食。食物整體就係中規中矩,有85折嘅話係可以試下。🙂服務0分👎🏿最嬲嘅係佢哋服務態度真係好差,本身一路食都覺得佢哋態度冇話好好,上餐就係求其擺低就算,有時問嘢又唔會應,面色又唔係幾好,態度冷漠。😓😓😓我自己book嗰陣有講到話自己帶蛋糕去慶生,去到餐廳嗰陣亦都將蛋糕交低俾staff。臨食蛋糕嗰陣,佢有幫我哋插咗支仙女棒蠟燭。不過佢攞蛋糕埋嚟嗰陣完全唔通知一聲,個蠟燭話咁快燒晒,想叫佢幫我哋影張相都叫唔到,因為個staff好快手劈低個蛋糕即刻走開咗,個蛋糕就擺喺張枱角落位
--La Paloma--

食物整體就係中規中矩,有85折嘅話係可以試下。

🙂服務0分👎🏿

臨食蛋糕嗰陣,佢有幫我哋插咗支仙女棒蠟燭。不過佢攞蛋糕埋嚟嗰陣完全唔通知一聲,個蠟燭話咁快燒晒,想叫佢幫我哋影張相都叫唔到,因為個staff好快手劈低個蛋糕即刻走開咗,個蛋糕就擺喺張枱角落位🙂

作為顧客去餐廳慶生,仲要俾咗你$250切餅費,你送蛋糕嚟都唔通知一聲,劈低又走開,一句聲都冇出過,真係同茶餐廳上餐將嘢食劈低嘅畫面一模一樣😇😇特登嚟慶生,心情真係幾受影響。

最後離開餐廳之後突然醒起交低俾staff嘅蛋糕袋佢冇還返俾我,由頭到尾冇人問過我哋個蛋糕袋要點處理,店家亦好似從來冇打算問聲🥲

店入面見都有唔少唔係本地人嘅staff,都算有啲外國氣氛,真係第一次食西餐遇到態度咁差嘅店員。同埋餐廳你收得人$250切餅費,唔該有啲細節位都做下,講句happy birthday都好呀。
2024-11-04 406 views
家姐話好耐無食西班牙菜,醒目如我當然立即做嘢啦~同家姐去咗呢間我覺得好正的西班牙餐廳,不論氣氛,環境還是食物都好正! 吃西班牙菜當然要食tapas ,呢度tapas 款式選擇多,有傳統有新式的,各適其適,一邊飲一邊食,又一邊傾計,賞心樂事,怪不得係人氣餐廳! 🌟西班牙紅蝦薯仔沙律Red Prawn Spanish Potato Salad($198) 見到是日精選有西班紅蝦薯仔沙律,就立即點這個,紅蝦切到薄片,但蝦味依然濃郁,薯仔沙律亦有驚喜,薯蓉綿密,配上紅蝦的鮮味,十分不錯👍🏻🌟52個月風乾火腿 Jamon Iberico ($298, half) 西班牙餐必吃的風乾火腿,充滿油香但一點也不油膩,淡淡鹹香,不會死鹹,只簡單配蕃茄脆多士已經好好味😋🌟生牛肉他他Steak tartare with truffle fries ($198) 家姐特別指定點呢個,牛肉切成碎粒,保持口感,雖然沒有蛋黃,但一樣滑溜,食到有檸檬清香,再加埋炸得香脆的薯條同吃,口感更豐富😋🌟八爪魚配薯仔Octopus legs with potato ($198) 八爪魚彈牙又入味,配上紅椒粉及薯粒,辣辣地好惹味
🌟西班牙紅蝦薯仔沙律
八爪魚彈牙又入味,配上紅椒粉及薯粒,辣辣地好惹味,一口接一口,停不了口😋
🌟火焰燒帶子Scallop on Fire ($198)
呢個超適合打卡, 差不多每一枱都有點
帶子嫩滑,配上伊比利亞火腿及龍蝦汁,有鮮味又有鹹香味
🌟甜品: 脆香焦糖布甸 Crispy Catalan Cream($68)
香甜脆香焦糖布甸,份量充足,2個人食剛剛好,面層的焦糖香甜薄脆,配上奶香滑溜布甸,口感豐富,好味😋
🍹飲品:Sangria Red
嚟西班牙餐廳當然要飲Sangria, 今次飲傳統一點的,以紅酒作酒底,加上大量水果,十分清新。
  • Scallop on Fire
  • Steak  tartare  with  truffle  fries