Restaurant: La Parole
Info:

2021-11-03 1584 views
餐廳位於上環. 聽講係社企嚟嘅.晚餐只有一個Menu. 冇散叫. 一共五道菜. 頭盤湯同主菜都可以再揀.頭盤係蝦同埋吞拿魚. 蝦幾香. 肉質都讚. 吞拿魚就一般般.第二個頭盤係鵝肝. 煎得好香.龍蝦湯好味. 可惜唔夠熱. 主菜係和牛. 叫咗七成熟啱啱好. 由於比較多脂肪. 五成熟會唔好食.最後甜品係Tiramitsu. 正正常常.今晚帶咗葡萄酒. 第一支免開瓶費.整體食物質素唔錯. 環境同埋服務質素OK. 當然同其他米芝蓮餐廳冇得比.
餐廳位於上環. 聽講係社企嚟嘅.

第二個頭盤係鵝肝. 煎得好香.

龍蝦湯好味. 可惜唔夠熱.

最後甜品係Tiramitsu. 正正常常.

今晚帶咗葡萄酒. 第一支免開瓶費.

2021-10-24 1409 views
生日晚飯,選了聽聞已久的上環社企法國菜。生日做善事,積德積福🤭可能由於疫情,晚上只有set dinner, 價錢都是劃一,每位$500左右,選擇有限。✅環境寧靜,算是乾淨,但裝橫不算太貴麗時尚。✅由頭盤、餐湯、主菜、甜品,每道菜味道都可以,不過不失。但不算是很有驚喜。⚠️每道菜的碟,都有約一寸高的邊,用刀叉時非常不便,總是「頂」著。而且用盤進食,感覺很snoopy 😅. 不知道傳統法國菜的餐具是否有條高邊? 又為了什麼呢? ⚠️ 訂座時跟餐廳說在甜品寫上生日字眼,端上甜品時,豪邁成熟的女待應,大聲吩咐後生男待應:「過來過來唱歌⋯⋯」,其他枱客都望著,令主角十分尷尬。

✅環境寧靜,算是乾淨,但裝橫不算太貴麗時尚。

頭盤
梳乎厘
頭盤
梳乎厘
2021-08-16 3179 views
第一次黎既時候應該係6,7年前感覺非常好 真真正正係食法國餐晚餐Menu可以由廚師自由發揮前後幫襯過3,4次今次隔左1年幾再黎 真係非常失望食午餐 餐廳人數約1/3首先 隔枱用既膠板非常低劣完全與餐廳格調不符牛扒 豬鞍 味道非常一般 無汁伴碟蔬菜 清水煮一樣甜品peach 上枱賣相用狗兜一樣 服務方面 大部份男性侍應接待非常好但另一位務似經理級的女士可以用手勢應一應客人後 秒速離開完全沒有跟進 係咪招呼包(半)場團體就要先服務?沒有工作既 在場中與其他職員大聲高談 命令其他同事既同時 講其他客人壞話指責其他同事 對待呢D客人應該咁咁咁本身抱住對法國餐既要求黎幫襯最後得到既係 椰林閣質素既食物 茶餐廳既服務永遠blacklist
第一次黎既時候應該係6,7年前

甜品peach 上枱賣相用狗兜一樣

服務方面 大部份男性侍應接待非常好
但另一位務似經理級的女士
可以用手勢應一應客人後 秒速離開
完全沒有跟進 係咪招呼包(半)場團體就要先服務?
沒有工作既 在場中與其他職員大聲高談
命令其他同事既同時 講其他客人壞話
指責其他同事 對待呢D客人應該咁咁咁

本身抱住對法國餐既要求黎幫襯
最後得到既係 椰林閣質素既食物 茶餐廳既服務
永遠blacklist
2021-08-14
2021-07-27 2043 views
Very nice dine and wine experience. Only cost around $680 per head. The service is great! They sang the birthday song when bring out the birthday dessert. Nice food and dinning experience. 7 of us have a great time and dinning experience! We order few sparking water, 1 bottle of champagnes and red wine each. Only cost around $680 per head.
日本北寄貝、魷魚、孩子、新薯蛋黃醬沙律伴西瓜
香草焗日本佐賀A4和牛(120g)
香橙疏乎厘配青檸雪葩
2021-07-26
$680 (Dinner)
Birthday
日本北寄貝、魷魚、孩子、新薯蛋黃醬沙律伴西瓜
香草焗日本佐賀A4和牛(120g)
香橙疏乎厘配青檸雪葩
  • 香橙梳乎厘配香橙雪葩
  • 黑松露蘑菇湯
2021-07-23 1935 views
呢間係法國菜,食fine dinner,見到佢有promotion,就去試下。每樣菜都幾靚,呢個價錢,真係算係咁!我去食果日唔係呢個餐牌,不過都係 5 courses dinner set!第一碟…頭盤,幾細緻,味道不過不失!中間係帶子,對熟帶子唔係特別好,不過呢個都煮得唔錯!第二碟…鴨胸配莓汁,好香!但又無覺得好好食既感覺!第三碟係龍蝦湯…我覺得鹹左啲!個鹹味令到啲龍蝦味唔係好出到!之後就主菜…焗龍蝦加雜菜呢個唔係差既,不過都係無乜特別最後就甜品…香蕉餅平時去泰國旅行仲好食總括黎講…味道真係唔算好出色,不過呢個價錢就好唔錯喇!成餐飯左兩2個幾鐘,不過我就等到好肚餓😂

第一碟…頭盤,幾細緻,味道不過不失!

中間係帶子,對熟帶子唔係特別好,不過呢個都煮得唔錯!

第二碟…

鴨胸配莓汁,好香!但又無覺得好好食既感覺!

之後就主菜…焗龍蝦加雜菜

呢個唔係差既,不過都係無乜特別

最後就甜品…香蕉餅

平時去泰國旅行仲好食

2021-07-15 1761 views
一人在La parole 法國餐聽午膳,order左1set午餐, 點了頭盤蜜瓜火腿沙律,主菜 黑毛豬,甜品raspberry cheese cake. 先上熱騰騰的麵包 圓形的介紹 是粟米包,另外是法式麵飽, 麵包很好吃外脆內煙韌, 很想encore但怕太飽. 頭盤沙律菜很新鮮,蜜瓜鮮甜多汁配無花果火腿十分美味,主菜黑毛豬外脆內軟充滿肉汁,要了七成熟剛好最喜歡吃骨那一部分,半肥瘦豬肉香味濃, 配菠蘿汁甜酸味道剛剛好 yummy, 真的很好吃!很驚喜!甜品 raspberry cheesecake 分量配搭得好不會互相搶味, 芝士柔滑濃厚, 配曲奇餅底還有一些芒果粒伴碟真的很豐富! 今天真的很滿足順帶一提餐廳是社企幫助言語有問題的小朋友, 是全數捐助, 真的很有意義! 一定 會再來光顧!

! 今天真的很滿足

一定 會再來光顧!
2021-07-15
  • raspberry cheese
  • 蜜瓜黑毛豬火腿沙律
  • 西班牙100%黑毛豬架
2021-06-30 1445 views
三個星期前book位問7月1號晚開?開當時話7月1號係照常營業。但6月30號晚6:30通知餐廳月1號唔開,因為小booking. 假期好多餐廳已經book滿, 7月1號叫人哋點樣去搵位再食飯! 咁樣嘅營業手法, 考慮去其他餐廳好了!
咁樣嘅營業手法, 考慮去其他餐廳好了!
2021-04-05 2859 views
假期book 枱食法國嘢,十二點半到了,只有一枱人,點了兩個午餐,一個是豬鞍,另外一個是大蝦辣扁意粉。前菜有驚喜,個溫泉蛋親吞拿魚他他配日式汁,味道好好,溝勻蛋汁,好開胃,好新鮮嘅感覺。主菜很普通,不多說,個扁意粉,冇乜味道,有些失望。甜品有水準,紅酒燴啤梨,很清甜,好滋潤,法國嘢食係好細緻,細節做得好好。食了一小時,走嘅時候,差唔水多滿座。

前菜有驚喜,個溫泉蛋親吞拿魚他他
配日式汁,味道好好,溝勻蛋汁,好開胃,好新鮮嘅感覺。

主菜很普通,不多說,個扁意粉,冇乜味道,有些失望。

食了一小時,走嘅時候,差唔水多滿座。

2021-04-02
$600 (Lunch)
2021-03-30 2067 views
今天找朋友食lunch,她建議去她公司附近的社企法國餐廳。Set lunch 係三道菜:健康沙律水耕菜 牛油果 南瓜 車厘茄 提子乾 南瓜籽 加埋自製乳酪蛋黃醬好豐富的沙律,這個頭盤比想像中大碟!黑毛豬架伴紅酒蘑菇及椰菜花餐廳建議七成熟,果然恰到好處,太熟可能會不夠腍,畧嫌椰菜花不太入味和硬身!雜莓啫喱 海綿蛋糕 大馬士革玫瑰奶凍賣相可愛, 奶凍不太甜,夾集著啫喱和海綿蛋糕,不錯的甜品!
今天找朋友食lunch,她建議去她公司附近的社企法國餐廳。

Set lunch 係三道菜:
健康沙律
好豐富的沙律,這個頭盤比想像中大碟!

黑毛豬架伴紅酒蘑菇及椰菜花

雜莓啫喱 海綿蛋糕 大馬士革玫瑰奶凍
賣相可愛, 奶凍不太甜,夾集著啫喱和海綿蛋糕,不錯的甜品

2021-03-29
$285 (Lunch)
2021-03-27 1674 views
所謂精緻晚餐(fine dining),重點其實在於閒情。有了時間和閒情,你才能 mindful 地讓嗅覺和味蕾去感受每一度菜的味道。今晚既有閒情,也就即管精緻一下吧。頭盤是新鮮椒鹽鮑魚及紅海藻水耕菜沙律配芝麻醬及紅酒醋。這個配搭相當和諧。用少許椒鹽將冰凍鮑片的鮮味點了出來,加上鮮嫩的海藻和蔬菜配以芝麻沙律醬,引發了對之後幾度菜的期望。跟著的法式黑松露炒蛋,看來簡單,卻正是廚藝的真正考驗。蛋的生熟程度處理得恰到好處,不生不硬,上面的黑松露不僅是一種點綴,而是毫不喧賓奪主地帶出鮮蛋的香味。餐湯我仍然是捨棄了法式龍蝦湯而要了黑松露蘑菇湯,倒不是著迷黑松露,而只是想喝蘑菇湯。不用說這個配搭是渾然一體,相得益彰。主菜我要了香煎美國安格斯肉眼配紅酒燉牛面頰肉,配燒汁。將兩種完全不同處理的牛肉放在一起,竟如此自然地對照出彼此的特色!太太要了北海道帶子、大蜆、海蝦及魷魚,法國頂級康堤芝士忌廉汁,配以法式火腿牛角包,竟無意中跟最初的頭盤互相呼應,接續著海洋美食的主題,發揮得淋漓盡致。最後的甜品我要了焦糖燉蛋,太太則要了朱古力心太軟吉士,傳統的口味,一貫的水準,如此就完結了一頓美好的精緻晚膳。在服務上扣

在服務上扣了一粒星,是因為上湯的時候溫度略為不足,想是預備好放了一會才拿出來吧。

2021-02-18
$360 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
2021-02-20 1554 views
我們最喜歡在這裡慶祝但好像從來都沒有在這裡吃過午餐沒有開晚市唯有吃午餐(我中意食晚餐 通常比較有氣氛嘛)可能因為冇晚市D人全部塞係午餐慶祝個餐廳超多人 Full曬 好逼之前因為疫情 餐廳推出360 per head的晚餐超划算(想起舊年11月30號提早食聖誕餐  因為不是正日實在太划算  )宜家節日正日500一個人仲要係午餐點都有少少唔抵 食物質素一如既往地好我最中意佢個梳乎厘食完好幸福o(* ̄▽ ̄*)o佢d前菜都好好味今餐仲送左個朱古力比我地試食味道都唔錯
我們最喜歡在這裡慶祝但好像從來都沒有在這裡吃過午餐

沒有開晚市唯有吃午餐

(我中意食晚餐 通常比較有氣氛嘛)
可能因為冇晚市

食完好幸福o(* ̄▽ ̄*)o

佢d前菜都好好味

今餐仲送左個朱古力比我地試食
味道都唔錯
Other Info. : 我的食評只係幫自己record 冇乜參考價值 sorry~
2021-02-14
$600 (Lunch)
Valentine's Day
  • 梳乎厘
2021-01-17 1657 views
La Parole 「法文讀音:喇霸河」,意思係言語。朋友推介這社企經營的餐廳,説盈利撥捐去幫助有語言障礙的兒童。三兩知己於是一齊去支持下。餐廳環境寧靜,座位闊落,牆上的畫作為餐廳提升格調。員工服務態度好👍,入座後隨即送上兩款麵包🥯➕杯清水。Lunch set 三道菜,有幾款不同價錢的,有得揀.....前菜分別有沙律、墨西哥湯同黑松露蘑菇湯。三人各選一款。健康沙律材料豐富,菜很新鮮 牛油果蕃茄辣湯配墨西哥粟米片,個湯唔辣,牛油果中和蕃茄酸味,粟米片增層次,朋友話好味😋黑松露磨菇湯- 略嫌菇太粗粒,湯飲落唔夠滑。這時麵包己「消耗」哂,再請侍應加麵包。餐廳即叫即整要少少時間。無問題,氣氛寧靜,朋友大家邊chat邊等包.....主菜大家不約而同想食牛,所以都點咗美國安格斯肉眼扒。肉質鮮嫩多汁,唯餐廳無預熱餐碟,端上時牛扒有啲凍🙁牛扒份量不大,但唔緊要,有免費法包供應,一定食得飽😗紅莓慕絲蛋糕🍰的紅莓甜中帶酸,非常解膩。餐茶點咗咖啡☕️,咖啡係用咖啡機冲的,牛奶有預熱,分開上,味道ok.總結:食材靚又新鮮,廚師用心做,擺盆精緻。$278加一服務費,超值又唔hea的法國菜!重點係享受一頓飯之餘又可

餐廳環境寧靜,座位闊落,牆上的畫作為餐廳提升格調。

員工服務態度好👍,入座後隨即送上兩款麵包🥯➕杯清水。
麵包

前菜分別有沙律、墨西哥湯同黑松露蘑菇湯。三人各選一款。

健康沙律材料豐富,菜很新鮮

牛油果蕃茄辣湯配墨西哥粟米片

黑松露磨菇湯- 略嫌菇太粗粒,湯飲落唔夠滑。
黑松露蘑菇湯

香煎美國安格斯肉眼扒

牛扒份量不大,但唔緊要,有免費法包供應,一定食得飽😗

紅莓慕絲蛋糕🍰的紅莓甜中帶酸,非常解膩。
紅莓慕絲忌廉蛋糕

紅莓蛋糕橫切面

總結:
食材靚又新鮮,廚師用心做,擺盆精緻。
$278加一服務費,超值又唔hea的法國菜!

重點係享受一頓飯之餘又可以幫到人,La Parole值得受到尊重和支持

牛油果蕃茄辣湯配墨西哥粟米片
香煎美國安格斯肉眼扒
紅莓慕絲忌廉蛋糕
  • 沙律
  • 肉眼扒
2020-11-17 3762 views
一年一度同屋企人食慶生飯屋企人問我想食咩上網見到呢間社企餐廳二話不說就決定要去呢間餐廳5 courses tasting menu - $330一坐低店員就拎餐包出黎欣賞餐包拎到出黎都仲係暖而且唔會硬之後就等野食喇, 每上一道菜店員都會講一次講菜名同解釋一下要點食温泉蛋配吞拿魚腩他他配有柚子醬汁所有野配合得好好,吞拿魚腩好肥美舞茸海蝦天婦羅, 先食比較清淡嘅舞茸好驚喜。驚喜係因為我今次終於食到舞茸嘅清香到最後先食海蝦, 好鮮甜唔需要好多調味少少椒鹽已經好夠龍蝦湯極濃龍蝦味,好濃郁柔滑安格斯肉眼扒7成熟, 見我阿爸默不作聲一路食即係證明好食到冇野好講龍蝦伴芝士焗蔬菜及大蘑菇母親大人切左少少大蘑菇比我試爆汁係爆汁啊! 母親大人大讚味道同肉質非常好香煎鴨髀及法國鵝肝配紅桑子蓉好想食鴨髀但其實又驚驚地鵝肝嘅我嘗試將紅桑子配埋鵝肝一齊食帶微酸嘅紅桑子蓉令到鵝肝嘅騷同膩減到最低鴨髀好軟用叉輕輕一拮肉已經分開, 非常嫩滑香橙梳乎里, 空氣感好充足每啖都有橙香白蘭地新鮮桃肉奶凍, 奶凍好滑,桃味好濃紅桑子蛋糕配新鮮忌廉, 酸酸地可以一解頭先鴨髀嘅油脂好清新咁完成左個晚飯
一年一度同屋企人食慶生飯
屋企人問我想食咩
上網見到呢間社企餐廳
二話不說就決定要去呢間餐廳
5 courses tasting menu - $330
一坐低店員就拎餐包出黎
欣賞餐包拎到出黎都仲係暖而且唔會硬
温泉蛋配吞拿魚腩他他配有柚子醬汁
所有野配合得好好,吞拿魚腩好肥美
舞茸海蝦天婦羅, 先食比較清淡嘅舞茸
好驚喜。驚喜係因為我今次終於食到舞茸嘅清香
到最後先食海蝦, 好鮮甜
唔需要好多調味少少椒鹽已經好夠
龍蝦湯極濃龍蝦味,好濃郁柔滑
龍蝦伴芝士焗蔬菜及大蘑菇
母親大人切左少少大蘑菇比我試
爆汁係爆汁啊! 母親大人大讚味道同肉質非常好
香煎鴨髀及法國鵝肝配紅桑子蓉
好想食鴨髀但其實又驚驚地鵝肝嘅我嘗試將紅桑子配埋鵝肝一齊食
帶微酸嘅紅桑子蓉令到鵝肝嘅騷同膩減到最低
鴨髀好軟用叉輕輕一拮肉已經分開, 非常嫩滑

香橙梳乎里, 空氣感好充足每啖都有橙香
白蘭地新鮮桃肉奶凍, 奶凍好滑,桃味好濃
紅桑子蛋糕配新鮮忌廉, 酸酸地可以一解頭先鴨髀嘅油脂
好清新咁完成左個晚飯
2020-10-23
$363 (Dinner)
Birthday
週六來,坐滿八成,好受歡迎,這裡是有應有精細好味好擺盤好之餘,價錢合理到超乎想像,晚餐5道菜 360元,一枝紅酒 380元,5道菜有前菜帶子,前菜鵝肝,龍蝦湯,牛扒, 梳乎厘甜品,環境可以,是 600元一位的水平,週六上環晚上能 80%入座率,証明確受歡迎,和員工閒聊,對餐廳出品及食材都很熟悉,員工有 heart, 也是一贊,法餐性價比之選,沒有之一
Dinner Set
Dinner Set
2020-10-18 2588 views
疫關係好耐冇出去食飯偶然嘅機會發現咗呢一間隱世嘅法國小店呢間小店真係俾咗好大驚喜我餐廳好Attention to details 🥰 前菜用凍碟上, 熱食用熱碟上 前菜:溫泉蛋吞拿魚他他當中嘅吞拿魚茸真係好好食 味道同個溫泉蛋亦好配合 湯: 龍蝦湯 好Creamy♥️ 主菜:安格斯肉眼扒 正!煎到岩岩好 夠鎖住肉汁唯獨係薄左少少 唔夠喉😆芝士龍蝦大啡菇🤗龍蝦肉質好好 ♥️甜品:紅桑子蛋糕&白蘭地鮮桃奶凍 紅桑子蛋糕擺盤好靚白蘭地唔會太濃酒味 食到尾聲先知道原來呢間係一間社企 食到好西之餘 仲幫到人真係好滿足♥️
疫關係好耐冇出去食飯
偶然嘅機會發現咗呢一間隱世嘅法國小店
呢間小店真係俾咗好大驚喜我
餐廳好Attention to details 🥰
前菜用凍碟上, 熱食用熱碟上

前菜:溫泉蛋吞拿魚他他
當中嘅吞拿魚茸真係好好食
味道同個溫泉蛋亦好配合

湯: 龍蝦湯 好Creamy♥️

主菜:安格斯肉眼扒 正!
煎到岩岩好 夠鎖住肉汁
唯獨係薄左少少 唔夠喉😆