2023-02-28 109 views
將軍澳南一向多美食,最近發掘咗響MONTEREY Place一間充滿歐洲古典風情嘅餐廳,感覺好似去咗歐洲古堡咁。餐廳除咗室內裝修好靚,仲有戶外座位,坐出面好chill, 又係另一種感覺。 餐牌以a la carte為主,種類都唔少。兩個人揀咗一個意粉、一個青口煲、一份蒜茸包同一份甜品share。香蒜牛油白汁蜆肉意粉 ($168)- 首先一定要讚下,蜆嘅分量超多,亦好鮮甜,帶有蒜香同淡淡嘅白酒味。意粉煮到煙韌有咬口,配埋蜆肉,味道唔錯。法式青口鍋配炸薯條 ($248)- 忌廉味香濃,帶微微酒香,入口creamy。青口大大隻,份量好多,肉質鮮味。薯條炸得香脆,無論點茄汁定青口汁,都好好味。蒜茸包($78)- 主要係用嚟點青口煲嘅sauce, 因為個sauce實在太正,太入味。蒜蓉包本身已經焗得好香脆,帶有蒜蓉味,點埋青口汁食一流。肉桂黑莓蘋果金寶配雲呢拿雪糕($78)- 濃濃肉桂味,黑莓同蘋果酸酸甜甜,雲呢拿雪糕中和咗酸甜嘅味道,冰火交融。再加上金寶脆脆,口感多重,味道好正。 餐廳設計好精緻,亦好有情調,入面掛咗唔少油畫同好華麗嘅玻璃吊燈,另外仲有條木樓梯,感覺好復古優雅。啱晒同情侶或朋友

餐廳設計好精緻,亦好有情調,入面掛咗唔少油畫同好華麗嘅玻璃吊燈,另外仲有條木樓梯,感覺好復古優雅。啱晒同情侶或朋友食飯,甚至慶祝特別節日都相當合適。
2023-02-28 161 views
只係一個將軍澳區已經有兩間分店,都係靠海,氛圍Relax,好岩放工去Chill下。餐廳裝潢古典,一盞盞吊燈配合西洋油畫,更顯優雅。🔸法式青口鍋配炸薯條 $248青口份量十足,兩人share絕對夠飽,對得起個價錢!青口用忌廉汁煮過,粒粒新鮮飽滿,薯條點忌廉汁都好夾!🔸特級煙肉芝士牛肉漢堡配炸薯條 $188煙肉帶焦香,漢堡排厚身,切開有肉汁,麵包鬆軟,生菜同蕃茄清爽,整體入口豐富。🔸蒜蓉牛油帶子 $138一碟有6粒帶子,每粒煎至表面金黃,質地軟彈,食落牛油味道濃郁,作為重口味人士,覺得蒜香可以更重。

餐廳裝潢古典,一盞盞吊燈配合西洋油畫,更顯優雅。

🔸法式青口鍋配炸薯條 $248

🔸特級煙肉芝士牛肉漢堡配炸薯條 $188

🔸蒜蓉牛油帶子 $138

2023-02-27
$300 (Dinner)
  • 法式青口鍋
2023-02-22 1905 views
有一段時間冇黎將軍澳喇,近將軍澳南戈邊新樓林立,自然多咗好多新餐廳。La Rosabelle Bar & Grill環境充滿歐陸風情,彷如身處古堡,典雅並散發出藝術氣息。✿ 蒜蓉蝦 $138傳統西班牙菜🇪🇸由蒜蓉、橄欖油、新鮮蝦製成🦐橄欖油味道比蒜蓉明顯,用上橄欖油🫒令菜式高級不少,另外蝦肉爽口彈牙,做前菜系吾錯嘅選擇。✿ 法式青口鍋配炸薯條 $248青口鍋好少餐廳有,248呢個價錢差吾多。叫得青口鍋青口份量真系好驚人🤩食青口食咗半個中🤣粒粒新鮮,忌廉汁喺底部,點埋忌廉汁更滋味。✿ 香蒜牛油白酒蜆肉意粉 $168白酒本身搭配蜆肉十分不錯,香蒜牛油🧈牛氣十足,蜆肉新鮮。✿ 黑松露帶子意大利飯 $198黑松露味濃郁🖤每一啖意大利飯都食到黑松露味,帶子燒得頗香,大大粒有口感,意大利飯creamy。✿ 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕 𝑷𝒖𝒏𝒄𝒉 $50吾飲酒嘅對我地黎講𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕 𝑷𝒖𝒏𝒄𝒉 實冇死🙊果香味重,比想像中大杯,賣相好得💖用黎打卡吾差呀🤭

✿ 蒜蓉蝦 $138

✿ 法式青口鍋配炸薯條 $248

✿ 香蒜牛油白酒蜆肉意粉 $168
白酒本身搭配蜆肉十分不錯,香蒜牛油🧈牛氣十足,蜆肉新鮮。

✿ 黑松露帶子意大利飯 $198

✿ 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕 𝑷𝒖𝒏𝒄𝒉 $50
2023-02-13
$450 (Dinner)
今日帶小朋友去澳南海岸踩單車🚴🏻‍♀️踩到攰攰哋,搵咗間有得坐戶外嘅西餐廳。值得一讚嘅係,侍應哥哥姐姐都好體貼,即刻問小朋友涷唔涷,開個暖爐俾我哋!❤️...我哋一行四人,嗌咗三個lunch set。前菜蝦春卷配餐湯同餐包,小朋友好鍾意食!❤炭燒美國西冷牛扒8 安士 $238西冷牛扒嗌咗七成熟,肉質軟腍,推薦!ROASTED HAM SPAGHETTI $138塊火腿好厚身,但係一啲都唔煙韌,肉質軟腍!雞闊意粉 $158雞闊意粉個醬汁真係好正!.最後,甜品係小朋友最愛嘅朱古力蛋糕。🌴除咗有靚景之外,我哋一家大小都食得津津有味。下次去將軍澳踩單車都會返嚟呢間餐廳食‼️
今日帶小朋友去澳南海岸踩單車🚴🏻‍♀️
踩到攰攰哋,搵咗間有得坐戶外嘅西餐廳。
值得一讚嘅係,侍應哥哥姐姐都好體貼,
即刻問小朋友涷唔涷,開個暖爐俾我哋!❤️
我哋一行四人,嗌咗三個lunch set。

前菜
蝦春卷配餐湯同餐包,小朋友好鍾意食!❤

炭燒美國西冷牛扒8 安士 $238

西冷牛扒嗌咗七成熟,肉質軟腍,推薦!

ROASTED HAM SPAGHETTI $138
塊火腿好厚身,但係一啲都唔煙韌,肉質軟腍!

雞闊意粉 $158
雞闊意粉個醬汁真係好正!
最後,甜品係小朋友最愛嘅朱古力蛋糕。

🌴除咗有靚景之外,
我哋一家大小都食得津津有味。

下次去將軍澳踩單車都會返嚟呢間餐廳食‼️

2023-02-18 72 views
朋在將軍澳天晉教人游水,夾好時間一起晚餐 ,仲介紹了跨灣大橋讓我欣賞景致夜色,別有一番風味。當然朋友要一盡地主之宜,帶我食好嘢,原來澳南海岸有一間歐洲宮廷古堡餐廳,我豈能錯過。真心佈置出色,有歐洲風味的畫作,水晶吊飾,令人仿如去了童話世界一樣。我們點選了西班牙黑毛豬柳配薯容(Spanish Iberico Pork Loin):炭烤令肉質有多一份層次,豬柳易咬味濃,加上薯蓉怪的朋友,不一會全吃掉,而沙律新鮮減輕了豬柳肉的肥膩感覺。朋友是飯筒所以點選了黑松露鮮蝦意大利飯(Scallops Risotto):Risotto做到Al Dente是心機菜,加上香濃creamy 的黑松露汁令意大利飯更好味,仲有6大隻彈牙新鮮大蝦,明智的選擇。(Cinnamon apple & black berries crumble with vanilla ice cream )是我心愛之選:玉桂與蘋果金寶是神仙眷侶,,加上黑梅汁及雲呢拿雪糕,藉得一再回味。

今次嚟到呢一間行英倫宮廷風嘅西餐廳,好多打卡地方🥰 嘢食方便價錢都算貼地,午市套餐,更加係$150左右就有交易!除咗坐得舒服之外,食物質素都唔錯👍🏻忌廉青口好creamy, 點埋薯條一齊食都仲得呀😋 點埋薯條🍟一齊食都仲得呀!黑松露帶子意大利飯,一上枱已經好香嘅黑松露味,每一匙都可食到帶子,大滿足🤗相對小食酥炸魷魚圈可能炸得比較耐,所以外皮冇咁鬆脆꧁☬小編食左咩☬꧂⭕️ 酥炸魷魚圈✅ 忌廉青口配薯條✅ 黑松露帶子意大利飯(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $300♥

相對小食酥炸魷魚圈可能炸得比較耐,所以外皮冇咁鬆脆

꧁☬小編食左咩☬꧂
⭕️ 酥炸魷魚圈
✅ 忌廉青口配薯條
✅ 黑松露帶子意大利飯

(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $300♥
同男朋友過嘅第一個情人節 見裝潢幾靚就book咗呢間西餐廳冇諗過咁掃興叫咗個情人節set $1288 加一$14xx 包兩個頭盤兩個主菜飲品同甜品 食物質素一般 尤其係肉眼扒好齦 但係投訴嘅主因係上菜速度實在太慢太慢太慢我哋20:30入座 其中一碟主菜龍蝦意粉22:30先到 (本來餐廳仲有限用餐時間90分鐘😅)期間分別向三位staff催咗三次 第一次話會check下 第二次話廚房準備緊 第三次我哋都唔耐煩了話我哋已經等咗個幾鐘 好嚴肅咁請佢催廚房 廚房好似得一個人咁 一碟龍蝦意粉可以煮幾耐?(附近檯都係同樣情況)唔止出菜慢 仲係咁出錯單 staff同廚房溝通混亂 冇系統性 冇責任感 攞住碟菜白撞咁逐檯逐檯問「係咪你哋叫嘅?」完全唔打算double check 誇張到一碟錯嘅菜式出咗三次俾同一檯客 在場客人都面露難色 甚至表示「not again」臨走前仲要俾staff倒瀉糖漿落我條裙度 踩住一腳糖漿返屋企 灰到極致。(員工唔小心 唔追究)體諒特別節日人多手腳亂 但係呢啲只係餐飲業嘅基本服務 既然唔夠人手不如唔好接咁多booking唔好serve咁多客!好好地一個情人節連食都食唔飽真係好
同男朋友過嘅第一個情人節 見裝潢幾靚就book咗呢間西餐廳
冇諗過咁掃興

但係投訴嘅主因係上菜速度實在太慢太慢太慢

體諒特別節日人多手腳亂 但係呢啲只係餐飲業嘅基本服務 既然唔夠人手不如唔好接咁多booking唔好serve咁多客!好好地一個情人節連食都食唔飽真係好黑仔!
2023-02-14
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
2023-02-14 70 views
La Rosabelle Bar & Grill 餐廳有室內室外位置,室內既裝修好有歐洲古典氣息,有樓梯、吊燈同藝術畫作,食物味道亦不錯。*Margherita Pizza $158有大量芝士,溶得非常好。第一啖會覺得茄醬略咸,但之後發現卷起黎食,每一啖都食到薄餅邊既話,就會中和到,愈食愈滋味!薄餅底係薄+軟身既,薄餅邊係煙韌得黎少少脆。😋😋*21 Day Dry-aged Prime Beef: 美國安格斯肉眼牛扒12安士 $398叫左5成熟。牛扒好香炭燒味,肉汁豐富,肉質亦粉嫩易咬,一d都唔會痴牙,牛肉味又濃。😋😋

*Margherita Pizza $158
有大量芝士,溶得非常好。
薄餅底係薄+軟身既,薄餅邊係煙韌得黎少少脆。😋😋

味又濃。😋😋
2023-02-13
2023-02-10 87 views
弟弟生日,搵左呢間餐廳同佢慶祝🫶。因為他住喺附近,我地就book左平日晚上。 私心揀左呢間靚裝修嘅餐廳,走宮廷風路線,置身其中有喺皇宮食飯嘅即視感。食物很美味,我地點嘅食物都很不錯。蟹肉牛油果沙律中間加番茄粒粒,蟹肉鮮味有番茄嘅酸味襯托更好食。牛油果熟度啱啱好,好滑😋香蒜牛油白酒蜆肉意粉好香,蒜油味香濃、juicy嘅蜆肉,配合生熟程度剛好嘅意粉,美味!炭燒紐西蘭牛柳炭烤味重,揀左Medium well,肉味濃郁,沙律同烤雜菜份量多🫶整個體驗都好好,好適合慶祝特別日子🫶

食物很美味,我地點嘅食物都很不錯。

整個體驗都好好,好適合慶祝特別日子🫶
$382 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 蟹肉牛油果沙律
  • 香蒜牛油白酒蜆肉意粉
2023-02-10 1296 views
朋友新居入伙,house warming完,跟住佢搵好嘢食。去到呢間傳說中嘅英式典雅餐廳,環境裝修真係靚到不得了,座位寬敞,具氣派,令人仿如置身於歐洲古堡一樣。因為唔算太肚餓,所以唔揀套餐,每人揀d自己鍾意食嘅,再開心share 。朋友最愛Risotto,我就最愛甜品crumble。🍛黑松露鮮蝦意大利飯十分欣賞Risotto的彈牙有咬口,每粒飯都充滿黑松露香味,又滑又creamy 。要特別一提鮮蝦,肉質彈牙鮮味,仲要有6大隻,大滿足。🥩🥔西班牙黑毛豬柳配薯容豬柳鬆軟肉厚,要控制好火候才做到中間肉色粉嫩,炭烤令肉質有多一份炭香味。沙律簡單新鮮,減輕了豬柳肉的肥膩感覺,加上超好味嘅薯蓉,食得出唔係用粉開,因為裡面有咬口嘅小薯粒,仲有滿滿嘅牛油香味。🥧玉桂黑梅蘋果金寶配雲呢拿雪糕必點嘅甜品👍。玉桂同蘋果本身已經係絕配,加埋黑梅,呢個甜品就更多一份清新感覺;而雲呢拿雪糕加混和蘋果金寶一齊食,簡直係神之美食。超滿足嘅一天,喺咁華麗嘅環境與友談心,同時欣賞美景,共晉晚餐,超正。餐廳仲有室外位置,歡迎帶埋主子一齊用餐,寵物友善大推。

🍛黑松露鮮蝦意大利飯

🥩🥔西班牙黑毛豬柳配薯容

🥧玉桂黑梅蘋果金寶配雲呢拿雪糕

餐廳仲有室外位置,歡迎帶埋主子一齊用餐,寵物友善大推。
Dinner
餐廳在將軍澳澳南海岸,一踏進餐廳好像坐時光機去了舊日的歐洲宮殿一樣,餐廳十分闊落,地方大加上華麗設計,用瑰麗堂皇四個字來形容絕不為過🤩隨意拍就已經是大片風格,打卡必去;裝修用上歐洲風,華麗的水晶吊燈、復古的油畫、金框的大玻璃鏡、長長的木製樓梯、還有舊式歐洲壁爐;置身在這環境中,感覺自己也成為皇室的一員,靜靜享受食物🥰這次點了set lunch,有前菜、主菜、飲品及甜品,食物擺盤精緻,質素也不錯,性價比甚高前菜Chef's Daily soup:是忌廉栗米湯,夠creamy蝦春卷:香脆外皮,內餡有原隻蝦🦐有酸甜醬汁拌著吃超美味😋主菜雞闊意粉:意粉質地適中,味道普通,有一點膩烤法國春雞配烤薯仔及雜菜:雞肉肉質較鞋口,伴碟的烤薯條夠厚身,香脆美味是日甜品是藍莓奶凍,奶凍甜度適中《La Rosabelle Bar & Grill》📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G6號舖

前菜

蝦春卷:香脆外皮,內餡有原隻蝦🦐有酸甜醬汁拌著吃超美味😋

主菜
雞闊意粉:意粉質地適中,味道普通,有一點膩

是日甜品是藍莓奶凍,奶凍甜度適中

《La Rosabelle Bar & Grill》
2023-02-04 58 views
目標要食晒將軍澳澳南海岸餐廳嘅我,今日去再食多一間,喺Donki附近,好易搵有outdoor indoor位置選擇,坐外面較有feel可吹吓海風chill吓但原來入面環境都好特別,係古典裝修風格,每個角落都係精心設計🥖Tuna Tartare💰$188吞拿魚他他份量非常多,有麻油味,幾鮮幾好味,配上一件牛油法包,不過法包腍咗啲啲,脆啲相信更好🍔Supreme Burger💰$188有煙肉、芝士、牛肉、番茄醬、蛋黃醬、生菜等,雖然burger包唔係脆,但整體好夾又好食,主要牛肉多汁,加埋蛋黃醬好惹味😋🍝Carbonara💰$168好多汁!意粉掛滿醬汁!煙肉算多,意粉煮到啱啱好,幾唔錯,可以一試👍🏻🚩La Rosabelle Bar & Grill (將軍澳) @larosabelle_tko @larosabellehk 📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G6號舖

🥖Tuna Tartare💰$188

🍔Supreme Burger💰$188

🍝Carbonara💰$168

2023-02-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2023-02-01 78 views
今日我嚟到位於將軍澳嘅西餐廳La Rosabelle Bar & Grill食飯,我留意到呢間西餐廳其實喺香港都有幾間分店,餐廳嘅裝修非常之靚,走嘅風格都係以古典風格為主,四周圍掛上鏡子同燈具。特級煙肉芝士牛肉漢堡漢堡包入口鬆軟,上菜嘅時候又唔會覺得成個包太過濕淋淋,牛肉嘅厚度亦都夠晒厚,入口充滿肉汁,肉味香濃。烤法國春雞配薯仔及雜菜燒春雞嘅外皮香脆,肉質柔軟,調味又調得啱啱好,入口非常惹味。雲呢拿雪糕窩夫窩夫入口有好香濃嘅牛油香味,加上窩夫夠香脆,連埋雪糕一冷一熱一齊食,非常好味。整體來講,我覺得呢間餐廳嘅食物質素唔錯,食物款式夠晒多,加上價錢亦都唔係太貴。

特級煙肉芝士牛肉漢堡

烤法國春雞配薯仔及雜菜

雲呢拿雪糕窩夫

2023-01-31 89 views
我係一個超鍾意睇海景食飯嘅人,將軍澳海濱附近呢間La Rosabelle 餐廳座入面係超華麗嘅古典歐陸風裝修,座出面就係望住將軍澳海濱,睇吓大家鍾意咩feel🧏🏻‍♀️其實入面同出面都好靚😍不過最後我都係揀左出面望海😬一路食lunch,一邊啲海風吹埋來,一路傾吓偈,感覺真係好寫意💕我見啲人客個個都邊食邊selfie📸呢度啲服務超好,侍應成日都幫我地加水同收枱都好密,好好禮貌超貼心❤️♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎♌︎我地order左2份Set Lunch💁🏻‍♀️餐湯(薯仔忌廉湯)呢個湯超好飲😋薯仔味濃厚Creamy👍🏻蝦春卷 呢個一定要叫,超香脆🤤啲蝦勁彈牙👍🏻炭燒紐西蘭羊架配薯蓉呢到啲羊架燒得香噴噴,肉質嫩滑,勁Juicy,薯蓉底🤤👍🏻炭燒美國西冷牛扒8安士牛扒肉味香濃😋西冷油脂比較少,所以唔會好膩,薯條份量超多藍莓士多啤梨奶凍我同我朋友好快就食晒😬奶香好濃郁,質地厚實,甜度岩岩好👍🏻

我地order左2份Set Lunch💁🏻‍♀️

餐湯(薯仔忌廉湯)
呢個湯超好飲😋薯仔味濃厚Creamy👍🏻

蝦春卷 呢個一定要叫,超香脆🤤啲蝦勁彈牙👍🏻

炭燒紐西蘭羊架配薯蓉
呢到啲羊架燒得香噴噴,肉質嫩滑,勁Juicy,薯蓉底🤤👍🏻

炭燒美國西冷牛扒8安士
牛扒肉味香濃😋西冷油脂比較少,所以唔會好膩,薯條份量超多

藍莓士多啤梨奶凍
我同我朋友好快就食晒😬奶香好濃郁,質地厚實,甜度岩岩好👍🏻

2023-01-30
$260 (Lunch)
年初七行完山朝聖埋新起既跨灣大橋,就同朋友喺附近搵食。由於想食西餐又想坐下既關係,就揀左間間海滂既西餐廳,環境係幾靚既,幾外國feel既,見食評有好有壞,同埋訂座單點有9折,就決定一試,點知我又中伏喇。4個人一共叫左4樣share食:1️⃣西班牙海鮮炒飯(2人量)$4982️⃣21日熟成肉眼扒12安士$3983️⃣澳洲和牛漢堡配甜薯條 $2384️⃣Apple crumble $78先講海鮮飯,一黎見賣相尚算正常,但食落個飯比較濕(無炒過咁濟,唔講以為倒左碟意大利飯落去扮係西班牙海鮮炒),味道係零,係一d味都無,配菜既青豆同三色椒本身既味 及 後加既檸檬汁🍋係碟野唯一有味既野。💩💩海鮮方面係有見到有青口、蜆同兩隻蝦,青口係細隻果d,殼碎既唔緊,但無味;蜆,就係蜆,但都係無味;蝦,好彩未係霉,不意外都係無味的🤡。呢碟無味既飯收人$498,米玩啦,一d誠意都無,望落有色當有味?碟野已經唔係淡味,係無味丫大哥😑😑😑肉眼扒,朋友醒目叫3成,黎到as usual 變左5成,正常既,但呢個價錢有更多選擇,個汁唔加好過加,汁唔係濃味,但加左會沖淡到僅有既少少牛味同燒烤味😹和牛漢堡,漢堡同蕃薯條正常味,但唔熱,薯條係

4個人一共叫左4樣share食:
1️⃣西班牙海鮮炒飯(2人量)$498
2️⃣21日熟成肉眼扒12安士$398
3️⃣澳洲和牛漢堡配甜薯條 $238
4️⃣Apple crumble $78

和牛漢堡,漢堡同蕃薯條正常味,但唔熱,薯條係軟既唔脆。收人$238俾咁既質素,漢堡同炸薯條都做唔好既西餐廳。

最後到甜品,伏完頭3樣,呢件apple crumble果然無令到我地失望,都係伏。賣相好前衞,餅碎果醬混合物配雀巢雪糕,唔知係咩國家既做法啦下,一般認知既apple crumble絕對唔係咁既樣😺朋友形容為似dog food,覺得並不過份(隔離果pat霆峰式Ikea莓醬更加唔知jm9)。雖然味道正常既,但講真蘋果加糖可以有幾難食丫,但唔該個賣相靚少少先啦,甜品算係食物藝術,份甜品令人打卡都唔想,西餐廳丫,甜品丫大佬,改善下啦。

埋單訂座九折,加一,共$1200四樣野,打和即係無平到🤡食物就一定難食嫁喇,會唔會為「環境」而黎食就你諗你喇。

#小插曲:服務差,叫加水叫左3次先加到,經理/老闆重要負氣同員工講:「加水wo」😿大佬丫我地好聲好氣嗌加水,你地唔加,由第一樣野食到左嗌加嗌到第三樣到埋都未加到,重要覺得麻煩咁
*成場得我地一枱,實好忙啦下馬🤡
2023-01-28
$300 (Lunch)