2024-11-14
同班死黨去, 簡直係重溫舊夢... 叫咗個海鮮火鍋放題, 啲海鮮真係新鮮到好似仲喺海度游咁... 成枱都係海鮮, 有咩好食就夾咩, 根本停唔到口... 成班友一坐低就眼都突埋出嚟, 個海鮮拼盤呀嘛, 成座小山咁高... 上面有咩鮑魚呀、龍蝦呀、仲有啲咩花尾龍躉、扇貝呀, 樣樣都鮮甜到不得了... 我哋幾個即刻拿起筷子, 你夾我夾, 個個都笑到見牙唔見眼。最正嘅係個椒鹽瀨尿蝦, 一上枱就聞到陣陣嘅蒜香, 隻隻蝦都炸到金黃色, 咬落去肉質爽彈, 個椒鹽味又香又惹味, 真係食到停唔到口。我同阿強一人夾咗成碟, 仲要不停咁添... 講到個蒸氣海鮮放題, 真係抵到爛... 啲海鮮種類多到數唔晒, 有咩蜆呀、帶子呀、仲有啲咩墨魚丸呀, 樣樣都任你食。我哋幾個就係咁輪住去拎, 拎到個碟都滿晒。啲海鮮蒸完之後, 個鮮味真係出晒嚟, 食到我哋個個都讚不絕口。