2005-07-24 17 views
夜麻麻肚餓搵野食, 朋友話呢度就呢度啦. 朋友要牛肉麵($18), 我要豬潤河($18), 加一碟菜同一枝汔水. 豬潤好味, 唔便點醬油都得, 試咗朋友0既牛肉都ok, 湯底比較清, 唔似有太多味精, 啱我, 份量都夠. 看舖0既阿姐同煮麵0既阿叔都好nice.
2005-06-20 30 views
想不到沒有人寫這間舖頭.以前未開尖東站, 所以很多時在佐敦都會行柯士甸道去搭火車, 有時亦會到蘭香食麵.其實舖頭以前是新蘭香, 因為換左老闆, 所以改名為蘭香.蘭香有兩項鎮店之寶, 一是黑栢葉, 另一就是鮮雞腸.兩項都不是一般舖頭找到, 亦一定要新鮮才可. 兩者我都試過, 不過多數會選鮮雞腸.一碗鮮雞腸麵用料不少, 亦跟了一客自製醬酒. 未講雞腸, 先講麵, 麵身相當不錯, 湯底因雞腸有濃厚雞油, 已是很好的配搭. 雞腸相當新鮮, 灼得亦時間好好, 所以十分爽口彈牙, 豐富口感加上雞油香, 相當出眾的配合. 另附上自製的醬油. 酟上雞腸相當美味.整碗麵由湯底, 麵, 及至材料, 都相當出色.不過個人覺得舖面略為冷清, 在餐牌上, 兩項都並非放在首選, 要小心才可找到. 若果不是從牆上的報導, 客人都不知道什麼是蘭香特色之處.看罷報導, 有些明星都會光顧, 可見亦非一般無厘頭麵店, 不過明星還明星, 個人口味還是自已親自嘗試. 我自已吃完後行回火車站, 口腔還有一陣濃厚的油香. 真係正.不過奉勸怕肥膩人仕, 可以不要雞腸麵, 因為雞油都頗多.
想不到沒有人寫這間舖頭.

其實舖頭以前是新蘭香, 因為換左老闆, 所以改名為蘭香.

蘭香有兩項鎮店之寶, 一是黑栢葉, 另一就是鮮雞腸.

另附上自製的醬油. 酟上雞腸相當美味.

整碗麵由湯底, 麵, 及至材料, 都相當出色.

不過奉勸怕肥膩人仕, 可以不要雞腸麵, 因為雞油都頗多.