2023-05-30 342 views
呢排都係買外賣嘅片皮鴨,有d掛住堂食老掌櫃🙈揀左平日同🐗去食。因為六點半後可能會排隊,所以6點一開我地就入去食✌️北京烤鴨片得好好,配埋超薄餅皮、蔥白、青瓜同烤鴨醬,堂食熱辣辣真係好正🤤🤤難怪成為招牌菜🫶我哋另外點左兩道菜都好好食。口水雞係另一道我地成日點嘅菜,味道層次豐富,蒜味、辣味、花生香等等都配合得好好,個汁都幾辣但係越食越上癮。京蔥爆牛肉都唔錯,大蔥爆香同牛肉味好夾,外觀實而不華,但非常好食。非常推薦大家試試,係香港少有正宗東北菜。

非常推薦大家試試,係香港少有正宗東北菜。

Dinner
  • 北京填鴨(半隻)
  • 口水雞
2023-05-28 285 views
已經食過幾次呢間正宗東北菜為咗北京填鴨黎食☺️ 仲有其他菜式選擇都好豐富值得一讚係佢冇加一服務費🩵 ♡ 北京填鴨(半隻)$168烤鴨肥瘦分佈均勻 而且鴨皮烤到香脆沾上甜麵醬再配上薄薄一層嘅春卷皮味道出色,而且價錢親民♡ 蔥爆牛肉 $86大蔥味濃 牛肉好嫩 師傅炒得好有鑊氣用嚟送飯一流❤️ 鍾意食蔥嘅朋友唔可以錯過♡ 紅油抄手(10隻)$48粒粒抄手都好飽滿 唔會覺得辣咬落去啖啖肉 而且表皮唔厚 食完唔會覺得膩🥰♡ 高力豆沙 $13傳統北京小食 外面灑滿糖霜 裏面係豆沙餡 咬落蛋味濃郁而且豆沙涵料唔會太甜 好值得一試🫶🏻
已經食過幾次呢間正宗東北菜
為咗北京填鴨黎食☺️ 仲有其他菜式選擇都好豐富
值得一讚係佢冇加一服務費🩵

♡ 北京填鴨(半隻)$168
烤鴨肥瘦分佈均勻 而且鴨皮烤到香脆
沾上甜麵醬再配上薄薄一層嘅春卷皮
味道出色,而且價錢親民

♡ 蔥爆牛肉 $86

傳統北京小食 外面灑滿糖霜
裏面係豆沙餡 咬落蛋味濃郁
而且豆沙涵料唔會太甜 好值得一試🫶🏻
2023-05-22 297 views
老掌櫃東北菜館 📍大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖這家地道飯店作為openrice長期熱店,我們趁著餓了一天的肚子,飢腸轆轆的時候來了。東北菜都是分量超大的,而且價格又很便宜~1)酸辣水煮鱸魚和牛肉 大推薦! 超級好吃,魚片和牛肉片很厚很多,不會一夾就斷那種。而且很彈牙哦~牛肉片非常嫩滑,而且牛肉味很重,味道並沒有被酸辣湯底和魚搶走~ 酸菜底下也鋪墊了很多酸辣粉條, 吸收了整個菜的精華,吃一口感覺會胖很多。2)京蔥孜然羊肉片京蔥略顯老,就有點塞牙縫~所以,我就挑了很多京蔥的根部吃,葉子就沒有吃。羊肉片雖然有點咸,但是也太騷了吧~讓人一口接一口完全停不下啦。 3)豆角燜茄子幸好我們這個蔬菜類的一點也不咸,剛好調和了兩個大菜的重口味。茄子非常好吃,軟糯。 但是豆角就過於軟爛而且沒有把豆角絲摘走,常常吃一口就要把豆角絲吐出來,希望店家能處理一下豆角再下鍋哦~#探店 #奧運站美食 #熱店 #酸菜魚 #小資美食推薦 #東北菜館
老掌櫃東北菜館
📍大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖

1)酸辣水煮鱸魚和牛肉
2)京蔥孜然羊肉片
3)豆角燜茄子
📍#老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖♡人均消費: $345 @ 2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️呢度既片皮鴨都幾岀名,之前食過大碟又好食,性價比幾高,價錢大眾化,亦唔需要加一服務費,不過夜晚都幾爆場,亦相對較擠擁。✨#北京填鴨💰$168 (半隻)估唔到半隻都咁大碟,表皮燒得好脆,而且皮夠薄,鴨肉唔會乾,加上蔥、青瓜一齊食會較好,會無咁膩。✨#醉雞💰$78酒味幾突岀,雞件口感幾滑,算係幾唔錯既一碟~~~✨#蝦蛋炒飯💰$76份量超岀我預期,用炒飯山黎形容佢都唔會誇張🤭😆 炒飯炒得夠乾身,而且都幾足料,蝦仁爽口,仲有三包豆、菜同蛋,唔錯。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)
大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖

♡人均消費: $345 @ 2

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#北京填鴨💰$168 (半隻)

✨#醉雞💰$78
酒味幾突岀,雞件口感幾滑,算係幾唔錯既一碟~~~

✨#蝦蛋炒飯💰$76

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-05-17 304 views
北京填鴨🥢(半隻)真心覺得好好食😋半隻份量都係偏多,因為佢地切出黎個d都係啖啖肉,皮又好脆口,唔似其他地方食個d都多肥膏,包埋餅皮一齊食點埋個醬夾埋青瓜、蔥,超級正👍🏻👍🏻👍🏻必食的。麻醬蒜泥茄子🍆未食過咁好味咁惹味嘅醬,即時提升左茄子個味道👍🏻👍🏻👍🏻青瓜粉皮🥒青瓜切得比較粗身,粉皮都係粗身加埋個醬超開胃惹味,小食真係一流。四喜烤麩🥣素食之選,醬汁令到冇味嘅材料整到好好味。
北京填鴨🥢(半隻)

麻醬蒜泥茄子🍆
未食過咁好味咁惹味嘅醬,即時提升左茄子個味道👍🏻👍🏻👍🏻

青瓜粉皮🥒

四喜烤麩🥣
素食之選,醬汁令到冇味嘅材料整到好好味。
2023-05-13 303 views
大角咀抵食東北菜,性價比極高!極力推薦✨🦥❤️☀️餐廳門口大排長龍,不論是一家大小或情侶親友都是光顧客,人氣高企!餐廳以東北菜為主,有北京填鴨、雲吞雞等美食,全都是十分抵吃!份量亦很多!性價比極高呢! 北京填鴨(半隻)$168超級抵食!這是半隻的份量,絕不騙人,每件也是啖啖肉,而且肥膏少,皮亦脆,非常滿足!還有配上薄皮和大蔥、青瓜,沾上醬汁,更加惹味!涼拌士豆絲$62東北菜出名的土豆絲,是小食一種,涼拌的方式,小小微辣,十分開胃的前菜,清爽美味!陽春麵$32清清地吃一個剩麵,這個陽春面是必選之一,雖然是簡單,湯底很清香,陽春面亦有彈牙而柔軟的口感。茴香豬肉煮餃(10隻) $50餐廳的餃子亦是受歡迎的菜式之一,有蒸和炸的兩款,味道也有多款的選擇,這款茴香豬肉,共有10隻,回香味極香濃,青香草的味道,非常開胃,餃子皮亦很煙韌,大大粒,性價比極高!如果是二人同行, $300左右便可以吃到一餐了,真是性價比極高。
大角咀抵食東北菜,性價比極高!極力推薦✨🦥❤️☀️

北京填鴨(半隻)$168

涼拌士豆絲$62

陽春麵$32

茴香豬肉煮餃(10隻) $50

2023-05-13 262 views
老掌櫃呢間餐廳我相信好多人都聽過,因為佢係大角咀係間好出名排滿好多人既東北菜館,而且餐廳既片皮鴨都好出名。我已經係重訪多次呢間餐廳,由佢以前舊舖有中式既風格,到而家新鋪空間比以前更闊落,我都有繼續去支持。因為佢真係做到平、靚、正!餐廳唔洗加一,但只收現金‼️‼️‼️我recommend ⭐️。北京填鴨($168 - 半隻 / $318 - 全隻) ⭐️半隻片皮鴨份量夠2-3人食,而且會跟12塊餑餑皮。冇諗過半隻片皮鴨,都可以有咁多鴨肉片。片皮鴨表皮好脆,而且油脂分布好平均,食落啖啖肉之餘,而且啲油會係個口到滲出嚟😍 餑餑皮厚薄適中,唔會完全覆蓋晒片皮鴨既味道(以差唔多既價錢尼比,性價比高👍🏻)。黃金萵筍 ($84) ⭐️黃金(鹹蛋王)份量好足夠,完全唔吝嗇,而且萵筍好爽口👍🏻Drinks。青島 ($25)。王老吉 ($14)回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素: 🌮🌮🌮🌮服務質素: ☺️☺️☺️☺️消費指數: 💰💰(人均消費$145.5)環境質素: ☘️☘️🍀* 老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖同類餐廳 #cocofood_中菜 #cocofood_東北菜

餐廳唔洗加一,但只收現金‼️‼️‼️

我recommend ⭐️

半隻片皮鴨份量夠2-3人食,而且會跟12塊餑餑皮。
餑餑皮厚薄適中,唔會完全覆蓋晒片皮鴨既味道
(以差唔多既價錢尼比,性價比高👍🏻)
半隻北京填鴨

。黃金萵筍 ($84) ⭐️
黃金(鹹蛋王)份量好足夠,完全唔吝嗇,而且萵筍好爽口👍🏻

Drinks
。青島 ($25)

。王老吉 ($14)

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(人均消費$145.5)
環境質素: ☘️☘️🍀

* 老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)
大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖

同區餐廳 #cocofood大角咀
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈

2022-10-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
半隻北京填鴨
2023-05-08 331 views
食得太多西餐 唔想再食西餐住所以今晚決定食中菜想食啲辣野 二話不說揀左屋企附近既老掌櫃 星期六日黎就一定要排隊架啦 好彩今日星期一晚等下都有位 老掌櫃最出名就係片皮鴨 但今日冇叫 因為今日想食辣野🤣叫左麻辣海蜇辣辣地好開胃 海蜇好爽脆5♥️/5然後叫左紅油抄手無諗到有咁多粒好抵食 5♥️/5主菜係酸菜牛肉拼龍利一貫既好味仲每人叫左碗白飯因為好好餸飯😋😋5♥️/5 最後叫左個拔絲地瓜好少地方有得食因為聽講都哂功夫店員叫我地自己叉住啲地瓜掉落啲水到 有得玩 有得食咁 可惜我地技術唔夠整得好核突 早知叫店員幫我地整哂啦🤣🤣🤣不過整得唔靚都好好味 好特別5♥️/5
食得太多西餐

好特別

麻辣海蜇
紅油抄手
拔絲地瓜
店面大又多人幫襯,但食過唔敢再返轉頭幫襯。入面啲呀姨服務好趕客,可以比碗凍嘅飯你食,態度好差,黑面兼一句唔好意思或者解釋都無,喺你附近掃地,仲要同一位置掃2次,我睇佢掃左啲咩,點知係得少少塵,分明趕客兼請你食塵,衛生同態度扣哂分。野食麻麻另一次見好多人排隊有機會改善左就試下其他野,可能上次唔好彩或者唔啱我食,叫左醬燒茄子同埋四季豆,好油膩同埋好咸,下次真係請我食都唔好制!
店面大又多人幫襯,但食過唔敢再返轉頭幫襯。
野食麻麻

家庭聚會選了一家吃東北菜的環境很寬敞而且座位很多但記得一定要預訂,因為晚飯時間都是爆滿的!北京填鴨(半隻) $168這個應該是它家的招牌菜雖然只是點半隻,但份量很多,味道也合格肉沒有到很乾,性價比很高👍🏻至於其他的菜式說實在就很普通😖所以就不一一介紹了,北京填鴨還是可以嘗嘗的😂
家庭聚會選了一家吃東北菜的
環境很寬敞而且座位很多
但記得一定要預訂,因為晚飯時間都是爆滿的!

北京填鴨(半隻) $168
這個應該是它家的招牌菜

至於其他的菜式說實在就很普通😖
所以就不一一介紹了,北京填鴨還是可以嘗嘗的😂
2023-01-12
  • 北京填鴨
2023-03-22 759 views
#20230304 🤍📍 老掌櫃東北菜館 大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖 🍽️荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#北京填鴨 #半隻 $168💭 據聞片皮鴨係淨係得鴨皮,而北京填鴨係皮連肉,唔知岩唔岩不過🐷就鐘意連肉食無咁肥膩又飽肚啲😎鴨片脆身而肉唔會乾,上枱熱辣辣🦆麵皮薄但好容易就摵開,唔會摵爛穿左個窿👍🏼配料就正正常常無咩特別.#酸菜魚龍利柳 $118💭 寫到明用龍利柳就明知係雪藏無得怨😂魚同酸菜份量都算多,底下仲有啲芽菜同薯粉夠飽肚,個湯辣度就好見仁見智,🐷覺得唔太辣係會飲上癮咁,可以一碗接一碗咁飲晒😋.#京燒羊肉 $138💭 好重孜然味👍🏼因為🐷之前食過好想叫返呢道餸,但menu有道$96叫#孜然大蔥羊肉 ,叫果陣一度混淆左,應該唔會比多啲錢走左大蔥掛😂羊肉好軟熟唔會乾身🐏皮又燒得脆脆地,而孜然絕對係一大精粹,基本上啲味都來自佢,無左佢成碟野就唔好味,唔鐘意孜然既朋友可以skip.#有機豆漿 #凍 $10💭 尼既時候無為意,點知坐得耐發現枱面越尼越多豆漿,睇先知隻
#20230304 🤍
#北京填鴨 #半隻 $168

#酸菜魚龍利柳 $118

#京燒羊肉 $138

#有機豆漿 #凍 $10
💭 尼既時候無為意,點知坐得耐發現枱面越尼越多豆漿,睇先知隻杯裂左,同店員姐姐講佢竟然反問🐷咁係咪要比過杯🤨不過其間啲態度都係令人感覺友善既😂最後佢都比過杯滿既🐷,唔識飲係咪有機,味道正常咁囉
#大角咀美食 #🐷在大角咀 #荃灣美食 #🐷在荃灣 #元朗美食 #🐷在元朗 #🐷_食
2023-03-18 750 views
早幾日朋友提起想食片皮鴨但又唔想俾太貴, 於是就早兩日book 咗大角咀老掌櫃, 打去book枱時順便留一隻北京烤鴨。入面枱同枱之間無咩空位都幾逼,用餐時間就90分鐘,個人認為食得都有啲趕,所以唔建議一d想邊食邊吹水既人過嚟食,始終人地做生意都想快翻枱做下一轉。北京烤鴨1隻$318跟24塊麼麼皮,至於半隻北京烤鴨價錢$168 跟12塊麼麼皮。叫多一份麼麼皮就$15有6塊。鴨可以2食,如果一隻鴨2食就加90蚊。整體而言食物質素係好既但未去到有驚喜,價錢合理,但環境較窄。

鴨可以2食,如果一隻鴨2食就加90蚊。

一個人入去完全無視你,你搵位自己坐低就話呢度留比人,坐第度又話有人,嗰度又唔想你坐, 態度惡劣唔憂冇生意做!一大班人就多咗條尾熱烈招呼,明明坐低咗都叫你好趷返起身閃埋一邊,擺明嫌你一個人最好全部留哂比一大班友,佢哋先係大客仔,奉勸一個人食繁忙時間千祈咪入去此店,d位唔到你坐會被人歧視㗎,識做啦人哋要做大生意,食物又唔係特別出色服務態度仲咁差,出面大把選擇囉以後唔會再去!

2023-03-15
2023-03-12 543 views
今晚同屋企人食飯 一早book定枱 未夠六點到都大排長龍 好彩好快就入到去 亦都好快就全場坐滿哂人餐廳用QR code落單 但係都會有本Menu俾你地睇睇值得推介嘅有以下菜式✨片皮鴨半隻 $168好抵食 7個人每人食兩卷都仲有剩✨黃金萵筍 $86第一次試 外層炸得好脆好香口 入面就淋淋地 口感好特別✨高力豆沙 $13/粒之前試過好快賣哂 所以今次一早落定單先 個高力豆沙黎到好熱 幾好食 係嫌外層嘅糖唔夠平均 總結報告 係好大份好抵食 不過90分鐘少少趕 入座即刻落單 到啲餸開始黎 只係剩返一個鐘食

餐廳用QR code落單 但係都會有本Menu俾你地睇睇

之前試過好快賣哂 所以今次一早落定單先
個高力豆沙黎到好熱 幾好食 係嫌外層嘅糖唔夠平均

2023-03-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 片皮鴨半隻
  • 高力豆沙
2023-03-11 400 views
店名: 老掌櫃東北菜館地址: 大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖奧運站C1出口,行4分鐘環境: 3.5/5價錢:4.5/5味道: 4/5大角咀呢間餐廳出名片皮鴨好抵食,經常都排哂長龍,大家可以係open rice預先訂枱想食片皮鴨嘅記住最少早一日預訂,如果唔係可能賣哂就無了😳北京填鴨 (半隻)$168鴨肉唔會話太乾身,皮同肉中間有少少油脂,好香口同幾好食🥰😍但餑餑皮因為就咁用碟上,無話用蒸籠熱住,勁硬同乾哂🫠🥲食到最尾只想食啲肉,無食啲皮,畢竟啲肉好食咁多🫢留意翻醬汁有啲咸,大家唔好點太多🙈麻辣青瓜粉皮$62份量算大,一食落去好香辣味同麻油味但因為落得太多辣油麻油,成碟嘢好油,食多幾啖已經勁滯🤥😪蒜蓉炒油麥菜$68餐廳食嘅炒菜永遠都比屋企嘅好食,更有鑊氣☺️本身想叫小棠菜但賣哂,不過炒油麥菜一樣咁好食🥬東北農家炒飯$76以為呢個價錢應該得3-4碗飯嘅份量,點知唔係,啲飯成左身咁高,食左6碗都仲有剩但偏濕身,乾身少少嘅炒飯會更好食🤨高力豆沙 (2件起)$13@1件一件都成2個拳頭咁大,上枱熱辣辣啱啱炸好,食要小心辣親入面紅豆蓉唔太甜🫘,表皮好脆而入面好淋,配左砂糖,口
店名: 老掌櫃東北菜館

奧運站C1出口,行4分鐘

環境: 3.5/5
價錢:4.5/5
味道: 4/5

想食片皮鴨嘅記住最少早一日預訂,如果唔係可能賣哂就無了😳

北京填鴨 (半隻)
鴨肉唔會話太乾身,皮同肉中間有少少油脂,好香口同幾好食🥰😍
但餑餑皮因為就咁用碟上,無話用蒸籠熱住,勁硬同乾哂🫠🥲
食到最尾只想食啲肉,無食啲皮,畢竟啲肉好食咁多🫢
留意翻醬汁有啲咸,大家唔好點太多🙈

麻辣青瓜粉皮
份量算大,一食落去好香辣味同麻油味
但因為落得太多辣油麻油,成碟嘢好油,食多幾啖已經勁滯🤥😪

蒜蓉炒油麥菜
餐廳食嘅炒菜永遠都比屋企嘅好食,更有鑊氣☺️
本身想叫小棠菜但賣哂,不過炒油麥菜一樣咁好食🥬

東北農家炒飯
但偏濕身,乾身少少嘅炒飯會更好食🤨

高力豆沙 (2件起)
$13@1件
一件都成2個拳頭咁大,上枱熱辣辣啱啱炸好,食要小心辣親
入面紅豆蓉唔太甜🫘,表皮好脆而入面好淋,配左砂糖,口感豐富

#stitchfoodie大角咀

#hongkong #foodie #香港美食#灣仔#北角 #銅鑼灣 #旺角 #尖沙咀 #油麻地 #大角咀 #觀塘 #吃貨 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨

2023-03-05