聽講上環開多間上海生煎包舖頭,我本來都好興奮,因為實在太耐食唔到啲好少少嘅上海菜。第一次去叫外賣嘅時候,雖然人手比較少等就比較耐,但係起碼攞到返公司食嘅時候都仲係熱辣辣爆曬汁,而排骨菜飯嗰啲排骨亦都炸得好酥脆啲排骨亦都醃得好入味。但第二次去叫嘅時候就令人極度失望,啲生煎包凍嘅不特止仲要冇汁。個排骨菜飯啲排骨腍晒,啲排骨一啲味都冇。成個外賣唯一覺得係正常水準嘅,只係得嗰杯豆漿。我個同事嬲到食咗一啖成盒嘢揼咗。雖然話唔係貴,但係起碼個套餐都成五十幾六十蚊你起碼都俾啲熱嘢我食吖。
TakeAway
2024-05-15 562 views
因為在社交媒體看到熱窩上的生煎包們就一直bookmark 劉興記估唔到短短小間開到香港、九龍也桃李滿門。上環巧遇而且冇人排隊,0 秒決定入去食午餐。點了一份午餐上海小雲吞、生煎包二隻、豆漿另外生煎包二隻、豆沙窩餅先送上兩份生煎包一看就知吾新鮮全部都扁塌,幸好咬落去都係熱嘅,有肉汁,但肉餡散開,包底皮又硬又厚,一個字講晒差! 豆沙窩餅更加難食,我只係食到厚麵粉加上吾甜嘅豆沙…….豆漿雖然系跟餐都吾使咁細杯,其實豆漿成本好低,感覺好cheap 。最後「上海小雲吞」也送上朋友話總算有碗正常嘢,但稱不上好食囉。

因為在社交媒體看到熱窩上的生煎包們就一直bookmark
劉興記
估唔到短短小間開到香港、九龍也桃李滿門。

上環巧遇而且冇人排隊,0 秒決定入去
食午餐。

點了一份午餐
上海小雲吞、生煎包二隻、豆漿

另外
生煎包二隻、豆沙窩餅

先送上兩份生煎包

豆沙窩餅

更加難食,我只係食到厚麵粉加上吾甜嘅豆沙…….

豆漿

最後「上海小雲吞」也送上

朋友話總算有碗正常嘢,但稱不上好食囉。

2024-05-15
$51 (Lunch)
2024-05-14 339 views
劉興記生煎包上環有2間分店,但每到中午時段都排長龍,平均等半個鐘左右先揾到位置坐低.幸好佢上菜快,不用等多久就有熱乎乎的生煎包! (亦可以選擇外賣)每一隻生煎包都金黃焦脆!好厲害!隻隻包都唔穿唔黐底,外脆內軟一口爆湯,湯汁多到快有一匙~肉質飽滿~套餐有四款選擇,午餐時段必推飽肚的頭二個選項~仲包埋豆漿~$54 性價比高~雞絲粉皮爽口的雞絲粉皮是我最愛。份量幾多,加上麻醬非常開胃~ 秘製豬扒菜飯豬扒香噴噴又大塊,肉質嫩滑鬆軟,保留肉,比一般的豬扒更好吃。可選擇配菜飯/擔擔麵

每一隻生煎包都金黃焦脆!好厲害!
隻隻包都唔穿唔黐底,外脆內軟一口爆湯,
湯汁多到快有一匙~肉質飽滿~

雞絲粉皮
爽口的雞絲粉皮是我最愛。份量幾多,加上麻醬非常開胃~

秘製豬扒菜飯
2024-05-14 248 views
上環最近新開咗上海嘢,lunch放飯時間嚟試試,睇睇餐牌價錢跟其他嘅差不多,50-60蚊有一份套餐,今日想食吓蔥油拌麵,所以無要指定套餐,單點食物就好啦!✨蔥油拌麵上海麵麵條幼身但沾滿蔥油,蔥粒不是新鮮,感覺似爆香蔥粒乾,蔥味夠晒!✨生煎包生煎包是上海店必要的食物,呢間嘅水準都係中上水平,包底煎得香脆,內裏湯汁又夠多,爆晒出嚟,好正!✨豆漿套餐會附送一杯豆漿,味道都正常,豆味夠香濃下次再來會食午市套餐😋

✨蔥油拌麵

✨生煎包

✨豆漿
套餐會附送一杯豆漿,味道都正常,豆味夠香濃

下次再來會食午市套餐😋
1K
平日午市時間大排長龍,建議早點在手機下單,節省時間。🚇交通:近上環站 A2出口,在蘇杭冰室旁邊。🏠環境:門面和室內面積較細,座位不多,大約只可容納十六位客人,裝潢十分簡約,木系的吧枱,後方是廚房。🤵🏻服務:人手/電話下單,不收取加一,較多人外賣。🍽️午市:主打生煎包和上海小菜,提供約60元套餐。🥢招牌上海排骨菜飯/湯麵+🥟生煎包1隻 $54排骨不多,飯量正常,排骨炸得很酥脆,菜飯有點乾身,🤩最出色是生煎包,🤤皮薄爆多湯汁,肉餡很清甜,對比之前吃過的小楊生煎,個人認為更出色😝,因為小楊生煎的包皮較厚,底部煎香後會變得硬身😗,這間完全沒這個問題,☺️必點!🥢麻醬手撕雞粉皮+🥟生煎包2隻 $54雖然份量不多,但其實愈吃愈感到膩,因為花生🥜醬和麻醬好足料,粉皮很滑滑溜,拌勻後香味四溢,不錯!
平日午市時間大排長龍,建議早點在手機下單,節省時間。
🚇交通:近上環站 A2出口,在蘇杭冰室旁邊。
🏠環境:門面和室內面積較細,
座位不多,
🤵🏻服務:人手/電話下單,不收取加一,較多人外賣。
🍽️午市:主打生煎包和上海小菜,提供約60元套餐。
🥢招牌上海排骨菜飯/湯麵+
🥟生煎包1隻 $54
排骨不多,飯量正常,
排骨炸得很酥脆,菜飯有點乾身,🤩最出色是生煎包,
🤤皮薄爆多湯汁,
🥢麻醬手撕雞粉皮+🥟生煎包2隻 $54
麻醬手撕雞粉皮
雖然份量不多,但其實愈吃愈感到膩,
麻醬手撕雞粉皮
因為花生🥜醬和麻醬好足料,
麻醬手撕雞粉皮
粉皮很滑滑溜,拌勻後香味四溢,不錯!
2024-05-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$54 (Lunch)
2024-05-11 193 views
今日lunchtime同同事嚟到上環 佢話帶我嚟食生煎包lunchtime都幾多人 無論堂食定外賣 都要排隊價格都幾親民難怪咁多人嚟食招牌生煎包 $30/4隻外層都煎得幾脆 一咬落去就爆晒湯汁雞絲酸辣湯麵 $34個麵身都幾爽牙 但個湯底對我嚟講 就有少少偏酸🤏🏻麻醬手撕雞粉皮 $35好香好濃郁嘅麻醬再撈埋青瓜秘製上海炸排骨 $22炸得酥脆 而肉質都仲幾juicy 我鐘意加埋豆瓣醬 夠晒惹味酥炸小雲吞 $25一口一粒 好小巧嘅雲吞😂手工豆沙鍋餅 $28豆沙幾香
今日lunchtime同同事嚟到上環 佢話帶我嚟食生煎包

豆沙幾香
2024-05-09
Lunch
2024-05-10 149 views
劉興記生煎包專門店(上環)上環文咸東街2號地舖經開上環,老友想食生煎包,帶咗我去劉興記,果然冇介紹錯,有驚喜。😸招牌生煎包生煎包加了香蔥和黑芝麻,金黃色的外層香脆煙韌,一口咬落去爆汁,原來要飲曬生煎包內的肉汁先至可以一口咬落去😂。餡料新鮮,保留原材料的味道,調味做得好好,必食!下次去我會食六個,抵食好多。🤤麻醬手撕雞絲粉皮手撕雞新鮮嫩滑,青瓜絲清新爽口,捲狀的粉皮口感煙韌,將又香又滑的麻醬撈勻,好味道!🤤秘製上海炸排骨大廚即叫即炸,外層香脆,肉汁豐富,醃製得恰到好處,可以加甜酸辣醬提升層次,推薦!😍豆漿豆味香濃,甜度適中,健康有益。😽劉興記生煎包專門店 食材新鮮,招牌菜出色,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
劉興記生煎包專門店(上環)

上環文咸東街2號地舖

秘製上海炸排骨

豆漿

豆味香濃,甜度適中,健康有益。😽

2024-05-10
🍗麻醬手撕鷄絲粉皮+生煎包2隻 $54雞絲粉皮拌濃郁麻醬,粉皮出色,好香麻醬味👍,闊身滑溜晶瑩剔透,鋪滿雞絲同清爽青瓜絲🥒,好岩夏天食,生煎入面有好多湯汁食既時候會爆汁😍,底煎到脆身,最驚喜系外賣都keep到,面頭加左好多黑芝麻同埋蔥🌿,套餐仲送豆漿,好抵食😄 🫘手工豆沙窩餅 $28食上海菜點少得豆沙窩餅,豆沙窩餅餅皮脆,豆沙餡唔會過甜😝✨餐廳主打生煎包同埋上海菜,堂食座位唔多,價錢親民,CP值高,唔怪之得外賣都排長龍
🍗麻醬手撕鷄絲粉皮+生煎包2隻 $54

🫘手工豆沙窩餅 $28
食上海菜點少得豆沙窩餅,豆沙窩餅餅皮脆,豆沙餡唔會過甜😝
TakeAway
  • 麻醬手撕雞絲粉皮
  • 招牌生煎包
2024-05-08 147 views
馳名生煎包@劉興記要上幾級樓梯先至入到去嘅餐館在香港唔算好多。不過上環永樂街139號就有一間上海食品嘅專門店→劉興記。🌊S2套餐→痲醬手撕雞粉皮+生煎包2隻 $ 54賣相很吸引,手撕雞鮮甜味美,夾埋長長青瓜🥒絲,咬落颯颯有聲,其味無窮!粉皮晶瑩亮澤,蘸上香濃麻醬,甚是匹配!而生煎包的包頂煎得脆脹又唔會硬崩崩,加上豬肉饀料鮮美可口!👍👍🌊蟹黃生煎包👍 $18/pc廚師🧑🏼‍🍳同樣將個包頂煎到脆卜卜,夾開後裡面湯汁非常豐盈,流過不停,一陣陣🦀幽香,食落感覺很惹味!唔知阿發哥有冇品嘗過??🌊上海排骨菜飯👍 $ 42飯🍚唔會好油膩,原來排骨是pork chop,做成脆炸酥扒,味道上乘!🌊鮮雞湯小雲吞(12粒)$ 25湯🥣清甜,雲吞皮又薄又滑饀新鮮,望見一柳柳蛋絲,成個開胃哂!👍👍🌊低糖豆漿 $ 10可冷飲也可熱飲。低糖就不怕升糖指數太高了,故可以放心淺嚼黃豆的精華。由於2間劉興記座落上環;故此價錢公道又飽肚,不過8點就收舖,放工後要請早!否則望門興嘆!😁😝

馳名生煎包@劉興記

🌊S2套餐→痲醬手撕雞粉皮+生煎包2隻 $ 54

🌊蟹黃生煎包👍 $18/pc
廚師🧑🏼‍🍳同樣將個包頂煎到脆卜卜,

🌊上海排骨菜飯👍 $ 42

🌊鮮雞湯小雲吞(12粒)$ 25

🌊低糖豆漿 $ 10

• 招牌生煎包
  • 麻醬手撕雞絲粉皮
2024-05-08 234 views
餐牌選擇都幾多 除咗生煎包 仲有各式湯麵、菜飯、雲吞、小食價錢實惠 我就直接嗌左皇牌套餐 $54有齊主食+生煎包+豆漿😍✿ 招牌生煎包 ✿上枱熱辣辣💨咬落去湯汁爆晒出黎💥外皮煎香 皮薄內嫩👍🏻✿ 麻醬手撕雞絲粉皮 ✿依個麻醬幾有驚喜 唔係好creamy嗰種 偏向係麻油咸香麻醬好慷慨 每條粉皮都掛晒汁😽雞絲同青瓜絲既份量都好多🙌🏼✿ 招牌上海排骨菜飯 ✿好大碗飯😹😹炸排骨都好大舊肉厚之餘入面肉質粉嫩😻不得不說老闆真係幾有人情味雖然鋪頭收8點 但有婆婆8點黎到想買外賣老闆都照做比佢 介紹有咩好食仲主動邀請婆婆入黎堂食 陪佢傾偈咁有人情味既小店宜家真係買少見少🥲🩷

餐牌選擇都幾多 除咗生煎包 仲有各式湯麵、菜飯、雲吞、小食
價錢實惠 我就直接嗌左皇牌套餐 $54

仲主動邀請婆婆入黎堂食 陪佢傾偈
咁有人情味既小店宜家真係買少見少🥲🩷
招牌上海排骨菜飯
2024-05-07 83 views
見到電視推介話逆視擴充,大排長龍,專登搭車誇區去食,但結果有點失望,無想像中好食。食物:生煎包餡料份量係適中既、但皮太厚、汁偏清甜、芝麻太搶味、溫度只有微溫。感覺真的很一般,坊間大把食生煎包既舖頭比佢更好食。酸辣湯味道尚可,但皇牌餐配的迷你份量的確相當迷你,感覺CP值不高。跟餐送既豆漿,細杯,送既味道。環境:新開,乾淨既、晚上6點唔使排隊。不過主做外賣,坐位不多。無乜冷氣,黎緊夏天,加返冷氣會好好多。

食物:

跟餐送既豆漿,細杯,送既味道。

環境:
新開,乾淨既、晚上6點唔使排隊。不過主做外賣,坐位不多。
無乜冷氣,黎緊夏天,加返冷氣會好好多。
2024-05-03 328 views
荃灣有間爆紅會噴汁嘅生煎包,最後係上環開佐分店,咁緊係即約埋同事一齊去試吓店面比較細,只有大約十一二個吧枱位同兩張四人枱,中午放飯時間坐滿哂要等一陣,好彩佢上菜速度都好快,等佐10幾分鐘就有位我哋叫兩個人氣熱賣皇牌套餐:招牌上海排骨湯麵+生煎包1隻 $54麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻 $54套餐奉送豆漿一杯生煎包超新鮮熱辣辣,因為佢係一盤接一盤即煎即買,除咗堂食都有好多外賣4粒6粒咁買,根本做到停唔到手生煎包一咬開,啲汁就流哂出黎,可以好似飲湯咁吸一啖湯汁同肉都唔會話好油膩,皮薄,包底會比較厚但會煎得脆脆,好香口。枱面有醋,可以根據個人口味加醋上海麵彈牙有咬口,炸豬扒外面炸得香脆,肉質緊實但唔會太硬雞絲粉皮上面嘅青瓜絲份量好多,鋪滿哂,麻醬淋面,濃稠同落得超足,可以拌勻每條粉皮都掛到汁。粉皮口感滑嫩煙韌

我哋叫兩個人氣熱賣皇牌套餐:
招牌上海排骨湯麵+生煎包1隻 $54
麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻 $54
套餐奉送豆漿一杯

生煎包一咬開,啲汁就流哂出黎,可以好似飲湯咁吸一啖

上海麵彈牙有咬口,炸豬扒外面炸得香脆,肉質緊實但唔會太硬

2024-05-03 182 views
公司附近開了一間最近很紅的生煎包店,發哥也是熟客,我當然要去試試。店鋪只收現金,午餐繁忙時間在門口排隊,等了十多分鐘,先點菜後入座,雖然店鋪細小,但上菜速度都很快,招牌生煎包有不同數量可供選擇,來的時候的確熱辣辣又多汁,小心燙口,另外亦點了碗上海蔥油拌麵,份量頗多,蔥味很香,隨餐附送豆漿,甜味適中。除了拌麵,還有酸辣湯麵、小雲吞湯麵、排骨湯麵等選擇,即使是點套餐,價錢亦非常親民,可以一試。🥂生煎包🥂上海蔥油拌麵🥂豆漿

🥂生煎包

🥂上海蔥油拌麵

🥂豆漿
Lunch
2024-05-02 117 views
近排劉興記生煎包專門店開咗好多間新舖,專賣生煎包,見到門面咁地道就吸引咗入去試試人氣熱賣王牌套餐($54)有以下🥟招牌上海排骨菜飯或湯麵+生煎包1隻🥟麻醬雞絲粉皮+生煎包2隻🥟鮮雞湯雲吞+生煎包1隻🥟迷你雞絲酸辣湯+生煎包6隻全部王牌套餐都會包一杯豆漿天氣咁炎熱就試吓呢個凍上的麻醬雞絲粉皮,加上呢個都有2隻生煎包食吓。份量適中,適合啲小食的人😆麻醬好多,啱晒啲超級重口味嘅人食。至於重點的生煎包,熱辣辣咁新鮮上,入邊會爆汁😛中午時間去就要預咗要排少少隊,畢竟都係小店,人手相對比較少,但係店員都已經好積極咁去為大家服務,喺繁忙之中都有啲人情味🙈

人氣熱賣王牌套餐($54)有以下
🥟招牌上海排骨菜飯或湯麵+生煎包1隻
🥟麻醬雞絲粉皮+生煎包2隻
🥟鮮雞湯雲吞+生煎包1隻
🥟迷你雞絲酸辣湯+生煎包6隻
全部王牌套餐都會包一杯豆漿

2024-05-02 241 views
最近行街見到依間上海菜開左好多分店今日行過上環分店 就心血來潮走入去試吓叫左三款食品當然要試一試餐廳嘅招牌生煎包生煎包外皮好薄 包底煎到好香脆 脆卜卜咁咬落去包入邊嘅肉汁鮮甜爭啲噴到周圍都係 真係好多汁包入邊嘅肉餡肥瘦均勻生煎包上面仲加咗好多黑芝麻咬落去陣陣芝麻香味再加埋香蔥 真係幾好食麻醬手撕雞絲粉皮份量幾大麻醬味好香濃 醬料好多有好多好清新嘅青瓜絲粉皮晶凝通透店員話啲雞肉係用新鮮的三黃雞用人手撕肉製成 特別有口感另外再叫咗個鮮雞湯小雲吞湯底係用左十多隻三黃雞熬煮唔怪得知咁鮮味 小雲吞嘅份量都幾多好有咬口小雲吞嘅肉餡調味都調得幾好少少的空間坐滿左食客 有堂食客人 有外賣客人咁好食 唔怪之得咁好生意
最近行街見到依間上海菜開左好多分店
今日行過上環分店 就心血來潮走入去試吓