2021-12-05 60 views
香港人凍的時候會打邊爐,怕冷的芝士控朋友就約我去食芝士火鍋,用暖暖的芝士暖和身體!走進餐廳時,空氣中已經洋溢芝士鹹香,更傳來真人唱歌。原來現場有Live music ,表演者更會走去每一檯唱歌或被大家點歌,情侶會有Love Song;生日會有生日歌;就算朋友都有朋友相關的歌,營造氣氛成功,好適合要慶祝的重要日子,建議訂檯時問清楚有無Live music呀!◽️ 瑞士芝士火鍋用上Guyere Cheese、Vacherin Cheese,再加入櫻桃酒成為火鍋底。芝士味道有層次,聞落有酒香,將法國麵包粒浸一浸,即被芝士包裹,在冬日品嘗份外滿足!另外仲有牛仔腸、新薯仔、蘑菇和曲紋薯條,不同的食材帶來不同口感,只要放在芝士火鍋裡轉一轉,同樣可以沾滿又熱又香的芝士,立即感到暖笠笠。◽️ 蘇黎世牛仔肉牛仔肉軟嫩入味,配香脆又充滿薯仔味的傳統瑞士薯餅,以及甜香的配菜,每樣都不同味道和口感,但沒有衝突,好滿足!◽️ 甫坐下店員就送上餐包,熱烘烘的又有香草味,塗點牛油更好味。現場環境都坐得好舒服,不會太擠迫,而且氣氛好有情調。這個秋冬,不只打邊爐,仲要試試芝士火鍋,暖身又暖心。最後更有少許食品發售,有興趣可以

◽️ 瑞士芝士火鍋

◽️ 蘇黎世牛仔肉

現場環境都坐得好舒服,不會太擠迫,而且氣氛好有情調。這個秋冬,不只打邊爐,仲要試試芝士火鍋,暖身又暖心。最後更有少許食品發售,有興趣可以買回家。

2021-12-02 42 views
位於天后的le farinet是一間瑞士餐廳‼️🇨🇭這裡的食材大部分由瑞士直送,將最正宗的瑞士味道呈現給食客‼️😋▫️❥瑞士芝士火鍋🧀🔥 芝士火鍋是餐廳的招牌菜式之一‼️芝士味道濃郁,中間夾雜著濃濃的酒香‼️😌 附上麵包、薯仔、蘑菇、牛仔腸(其中麵包可以添加的喔👍🏻)🥖🥔🍄 幼細的叉子將食材在鍋中沾上滿滿的芝士,好邪惡卻又停不了口‼️🤤▫️❥蘇黎世牛仔肉配土豆煎餅🥩🥔 切成薄片的牛肉加了洋蔥、蘑菇、酒、奶油烹煮而成,挺特別的‼️👅 土豆煎餅煎得酥香,不錯喔‼️😋
▫️
▫️
在香港瑞士菜的選擇不多,老一輩的會想起位於半島酒店的瑞樵閣🏤屹立了半個世紀;早幾年就會是尖沙咀的The Swiss Chalet入選米芝蓮而聲名鵲起;最近在公司附近的金輪天地開了一家新的瑞士菜,同事試過後極力推薦,成為後起之秀👍 金輪天地是近兩年新建成的商廈,有普通公司亦有食肆進駐,為附近居民上班族提供一些稍顯奢華的用餐選擇,有Omakase、火鍋、鐵板燒、意大利菜和西式輕食等。在等電梯時留意到高層商户有瑞士商會🤣未知是否餐廳在此開業的主因? 電梯門徐徐打開,映入眼前的大乳牛嚇我一跳🐄目光移上一點就看到餐廳招牌,把店名巧妙地和芝士火鍋融合,把當家美食展於客人面前。場內有近五十多個位置,兩面都是落地大玻璃,☺絲毫感覺不到侷促,可以看到附近的樓景。更有一部電視循環播放瑞士雪景的影片,讓我也差點練成了瑞士山區肺。 Farinet的店名原來也有一段故事,餐廳老闆在瑞士出生長大,成長的地方就是瑞士的瓦萊區🖼而Farinet就是當地本土通行的一種貨幣票據。為了呈現authentic的瑞士菜味道,全部食材都是由瓦萊區直接進口,將當地的飲食文化直接搬來香港,絕無修飾,為食客帶一個最傳統的阿爾卑斯山體驗

Farinet的店名原來也有一段故事,餐廳老闆在瑞士出生長大,成長的地方就是瑞士的瓦萊區🖼而Farinet就是當地本土通行的一種貨幣票據。為了呈現authentic的瑞士菜味道,全部食材都是由瓦萊區直接進口,將當地的飲食文化直接搬來香港,絕無修飾,為食客帶一個最傳統的阿爾卑斯山體驗🏔

🫕瑞士芝士火鍋 Fondue
在剛步進餐廳就已嗅到芝士的鹹香,有點像之前嚐過的藍芝士香氣。來到當然不容錯過招牌的芝士火鍋,紅色鍋身印有在雪山下漫步的牛牛,傳出陣陣獨特芝士濃香。

每間餐廳都有獨家的芝士火鍋底料祕方🧀這裏使用了Gruyere Cheese搭配Vacherin Cheese,再加入櫻桃酒烹制而成,甘甜的酒香藏在柔軟的芝士內。本身會配有可無限refill的法國麵飽粒,相當有嚼勁,吸滿芝士汁後令人更滿足🥖

配料還有新薯仔、蘑菇、曲紋薯條和牛仔腸,使得整個火鍋不會太單調,各類配料也有不同口感,例如新薯仔外皮較薄,水分較多,口感綿滑🥔牛仔腸煎得外脆內滑,放進火鍋內卷上一圈,外熱內暖。

🥓蘇黎世牛仔肉 Zurich Veal
蘇黎世是瑞士第一大城,這道菜是是當地人最愛的傳統特色菜之一。將切成薄片或塊的牛柳肉加上洋蔥和蘑菇,用白葡萄酒和奶油一起煮制而成🧑‍🍳牛仔肉鮮香腍滑,配上醬汁更有豐潤口感,配菜還有烤香草新薯,炒青椒黃椒茄子等,相當惹味。

當地還會用薯仔煎餅沾醬來吃😋這裏也有瑞士家鄉薯餅供應,不過我怕太飽就沒有點了,反而好奇地用了法包粒沾汁而吃有異曲同工之妙,把碟子清得光亮如新🍽
2021-11-30
$400 (Dinner)
2021-11-30 70 views
🇨🇭 ⛷ 《瑞士餐廳Le Farinet Swiss Restaurant》[@sofood_sogood_sochill]⬅️喜歡及支持請follow🤗呢一站,天后⭐️!細細個讀書時📚認識的香港,主要都係「美食天堂」😋。到依家通街走😆,覺得香港點只係美食天堂😇咁簡單!簡直就係集地球🌍各地美食之大全!今日走進瑞士🇨🇭餐廳🍴。一間新開🎊嘅餐廳🍴。據聞這家餐廳🍴大部份食材都是直接來自瑞士的,朋友推介值得一試😙。🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷♥️ 瑞士芝士火鍋per portion(200g) HK$240 x2🫕 配法包粒 ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️除咗喺瑞士 St. Moritz☺️嘆過一次芝士🧀火鍋🫕之後,小編喺香港食了好幾次,都食唔返果種味道果種感覺😔,無咩驚喜。芝士鍋一小滾,我哋已經聞到濃烈的芝士🧀飄香😙!將法包粒🍞Yap落去芝士漿入邊捲動🌀芝士🧀,放入口時👅,一陣陣酒香🍾直攻上鼻內腔🤩!Mix咗嘅芝士漿糊🧀除了香噴噴外,夠soft又帶黏扯感,令小編食過唔停!呢d,咪就係瑞士風味囉😆!♥️ 蘇黎世牛仔肉 HK$258▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️牛仔肉🐮伴住濃厚稠杰的蘑菇醬🥣,
🇨🇭 ⛷

呢一站,天后⭐️!

🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷

🫕 配法包粒

♥️ 蘇黎世牛仔肉 HK$258
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
牛仔肉🐮伴住濃厚稠杰的蘑菇醬🥣,牛仔肉一片片細緻但厚切,連蘑菇醬放入口會令你同時dap到牛仔肉的肉汁肉味💦,和醬汁的綿滑溫柔。
旁邊有洋蔥🧅醬和新薯bb 🥔,薯bb煮到軟硬度剛剛好👍🏻!呀大人係薯仔怪🥔🧟‍♀️,教小編灑了少少鹽花喺新薯bb上先食,果然食到薯仔🥔香!

♥️ 法式焦糖燉蛋
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
燉蛋底夠香夠滑夠凍👍🏻,焦糖脆面脆卜卜。如果可以再大杯d成件事就Prrfect嘞😋!

🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷🇨🇭 ⛷

後記:餐廳一入門口,喺左邊就會見得到佢哋座風乾肉櫃,右手邊係一系列來自瑞士嘅紀念品,走埋去望一望,好有旅行嘅感覺☺️!加上一邊牆上的瑞士雪山,慢慢用餐嘅速度和氣氛。呢一餐,食得好瑞士🇨🇭🥰!

🐮 瑞士餐廳Le Farinet Swiss Restaurant
🦊 地址:天后電氣道68號金輪天地2樓

#SofoodSogoodsochill #LeFarientSwissRestaurant #天后美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood

2021-11-28 53 views
天后好多新餐廳,天氣凍凍地去了食下芝士火鍋🧀🫕不論裝修佈置和餐桌擺設,都彷如置身瑞士旅行嘅感覺,真係好令人懷念🥰 🫕Cheese Fondue(400g)$480Served with French BreadSide order🥔New Potato$38🍄Mushroom$38🍟French Fries$38🍖Veal Sausage$110🥓Zurich Veal with Mushroom Cream Sauce$258 芝士火鍋加入白酒去煮,係香港幾間正宗做法的餐廳之一💯,食到最尾流質的芝士會變成一塊塊硬了的芝士餅(碎),芝士咸香味十足,配上side order可以平衡一下和更飽肚😇;蘇黎世牛仔肉薄切份量不多,肉質嫩滑,肉味香濃,配上蘑菇忌廉汁好香滑美味。
天后好多新餐廳,天氣凍凍地去了食下芝士火鍋🧀🫕

🫕Cheese Fondue(400g)$480
Served with French Bread
Side order
🥔New Potato$38
🍄Mushroom$38
🍟French Fries$38
🍖Veal Sausage$110

2021-11-28
$400 (Dinner)
2021-11-27 57 views
🇨🇭瑞士餐廳📍天后前晚同朋友食香港好少食到嘅瑞士菜🇨🇭環境同服務態度都好好 值得一試👍🏻🫕Fondue moitié-moitié $240/per portion (200g)瑞士菜最出名就係Fondue芝士火鍋🫕 一定要試下🤣 店員介紹佢哋嘅芝士火鍋用咗Gruyère 同Vacherin Fribourgeois 兩款芝士🧀 而瑞士嘅正宗食法仲會加酒精 食到有少少酒味 同芝士幾夾😆 比起其他餐廳感覺更正宗🥰 芝士火鍋有唔同配料可以加 除咗可以refill嘅法包粒 我仲叫咗薯條($38)同牛仔腸($110) 薯條點芝士都幾夾🤣 好快就食晒😆🥣蘑菇湯 蘑菇湯好濃郁 食到好多粒粒蘑菇蓉😆 上面加咗忌廉 好creamy 但唔膩 好好飲😋😋🥓煙肉薯餅 呢個係瑞士另一個名物🤣 同平時食開嘅薯餅唔同 呢款係用薯刨成絲再煎餅🥔 冇加麵粉 外脆內軟 另外再加煙肉好惹味🥓
🇨🇭瑞士餐廳📍天后

🥣蘑菇湯

🥓煙肉薯餅

2021-11-26 63 views
本身已經好鍾意食芝士,而且係越濃越鍾意。今次係IG見到介紹呢間餐廳,標榜著正宗瑞士芝士火鍋,抱住試試亦無妨既心態,點知都幾有驚喜。芝士火鍋有分普通同黑松露味,鍾意食濃味所以揀左黑松露味。有跟麵包粒,而且可以免費添加。我地有加點蘑菇同薯仔,所以麵包粒最後只追加左一次。個火鍋一上枱已經好香,食落去有濃烈既鹹香,但同時有一陣酒香,味道有層次感。平日d餐廳為左就香港人口味,頂多比下d mozzarella,淡淡地有得拉絲打下卡就算。但尼個芝士火鍋無論做法同用料都好有誠意。連從來都唔寫食評既我都要寫下比個好評。三條女點完兩人份火鍋,仲食得落,所以點埋蘇黎世牛肉(應該無記錯名)同酥皮燉羊膝(又係d濃味野)。牛肉普普通通,都唔錯既,但個羊好好味。首先份量都大過預期,成塊酥皮包著個羊膝,入面d醬汁完全吸收左羊既精華。羊膝好嫩好易切,好入味好正。影得唔靚,但味道係👍🏻

影得唔靚,但味道係👍🏻

黑松露芝士火鍋
黑松露芝士火鍋
2021-11-19 131 views
Lunch SetSoup - 蘑菇忌廉湯蘑菇湯味道香濃 口感綿滑洋蔥粒令到個湯更有鮮味蒜蓉包好香脆 點埋個湯食超好味Main - 美國特級肉眼扒 / 238肉眼扒幾大塊 厚薄適中 食落唔會太韌簡單用黑椒同鹽去調味 更食得出肉嘅鮮味Main - 特色烤雞 / 168雞皮烤到脆卜卜 雞肉嫩滑薯蓉軟綿綿 好似食緊舊棉花糖咁Dessert - 黑森林蛋糕海綿蛋糕濕潤有彈性用黑朱古力所以唔會太甜中間仲有啲啫喱增加口感——————————————————推介度: 7.5/10——————————————————天后電氣道68號金輪天地2樓——————————————————
Lunch Set

蘑菇忌廉湯
美國特級肉眼扒
特色烤雞
2021-11-18 102 views
<Hong Kong🇭🇰•Tin Hau>“咬我唷!🌹香濃瑞士芝士火鍋”聖誕無得去瑞士🇨🇭諗定去邊慶祝未唷 親💕咁不如我地去浪漫一下唷🥰▪️Parma Ham w/ Black Truffle on Toast黑松露巴馬火腿多士金黃多士烘底,夾住咸香巴馬火腿、香滑軟軟嘅芝士芝士加入黑松露,每啖有松露香之餘,不失芝士霸氣!掛住影相打卡,再咬一啖仍保持外脆內軟!神奇😋▪️Caesar Salad w/ Smoked Salmon煙三文魚凱撒沙律煙三文魚滿在新鮮嘅沙律菜有酒醋、檸檬汁、橄欖油等調味,加上帕馬臣芝士,非常開胃!為以下瑞士芝士火鍋打開一個開場白☺️▪️Fondue w/ French Bread 瑞士芝士火鍋配法包粒只要你去過瑞士都知道瑞士正宗嘅芝士火鍋,最正宗嘅芝士火鍋係配法包😍傳統瑞士芝士火鍋係沿用瑞士籍老闆嘅秘方選用唔同芝士配搭,而且跟足瑞士做法加入白酒,芝士香味濃郁😍後來餐廳見我地食得咁滋味….送我地黑松露醬😍😍😍超超超香!黑松露同芝士簡直係絕配😙正正▪️Zurich Veal w/ Rosti蘇黎世牛仔肉配瑞士土家鄉薯餅蘇黎世牛仔肉用蘇黎世地道手法去煮,保持牛仔肉
<Hong Kong🇭🇰•Tin Hau>
“咬我唷!🌹香濃瑞士芝士火鍋

蘇黎世牛仔肉用蘇黎世地道手法去煮,保持牛仔肉嘅鮮嫩,肉香味俱全!
瑞士土家鄉薯餅黃金香脆,同牛仔肉一齊食更惹味!

▪️Grant Mainer Creme brûlée橙酒焦糖燉蛋
香脆焦糖包住燉蛋,蛋香味濃!唔會好甜!好味!

▪️Southern Alps 阿爾卑斯山
藍莓芝士雪糕配海綿蛋糕,加上蛋白脆條疊成阿爾卑斯山 ,好吸引呢😍5分鐘就清光光
🫕 F̾o̾n̾d̾u̾e̾ T̾i̾m̾e̾ @ 🌟 瑞士餐廳《👽食神大媽食芝士火鍋》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Fondue moitié-moitié 400g HKD 480Veal Sausage HKD 110Mushroom HKD 38New Potato HKD 38Roasted Chicken with Gravy HKD 288Pineapple Salad.👽 大媽絕對係十級邊爐怪,鍾意打邊爐嘅程度已經係無分國界 🤣 今次就同大家介紹一間鬼佬邊爐,即係:芝士火鍋呀 🫕 超興奮呀,喺天后呢個高質美食集中地,開咗呢一間特色瑞士餐廳!🇨🇭 裝修充滿異國風情,諗起可以打鬼佬邊爐都覺得新奇,一定要去試下啦!😬✌️.🧀 芝士火鍋,可能大家會覺得自己求其買舊芝士返去溶左佢就可以打,味道都係一樣遮。。。咁就大錯特錯啦,其實芝士火鍋入邊芝士嘅種類、比例,都會決定芝士火鍋嘅味道究竟好唔好架。而今次呢個芝士火鍋就絕對不惜工本,因為佢所有嘅用料都係來自瑞士!佢分別用上Gruyère同Vacherin兩種芝士,一半一半Fribourgeois混合而成,仲落重本加入三百幾蚊一支嘅白酒調和,所以你每一啖嘅芝士都會
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Veal Sausage HKD 110
Mushroom HKD 38
New Potato HKD 38

Fondue moitié-moitié 400g

🧀 芝士火鍋,可能大家會覺得自己求其買舊芝士返去溶左佢就可以打,味道都係一樣遮。。。咁就大錯特錯啦,其實芝士火鍋入邊芝士嘅種類、比例,都會決定芝士火鍋嘅味道究竟好唔好架。而今次呢個芝士火鍋就絕對不惜工本,因為佢所有嘅用料都係來自瑞士!佢分別用上Gruyère同Vacherin兩種芝士,一半一半Fribourgeois混合而成,仲落重本加入三百幾蚊一支嘅白酒調和,所以你每一啖嘅芝士都會非常濃郁,又唔係死鹹,同時滲透住一陣白酒嘅香味將整個味道提升,識食嘅朋友仔一定會知道上乘高質!👅

Fondue moitié-moitié 400g

再配以牛仔腸、蘑菇、新薯、同法包粒,真係一啖一享受,未到聖誕已經感受到滿滿的幸福感 😌

Veal Sausage, Mushroom, New Potato

🍍 值得一提嘅係呢一款絕對畫龍點睛嘅沙律,佢絕對係呢一款芝士火鍋嘅絕配。佢非常之開胃,假設胃口細嘅朋友覺得芝士容易滯,食少少菠蘿,保證你即刻成個芝士火鍋吞得落 🤣 更重要嘅係廚師好有心機,整個菠蘿都係有落到喜馬拉雅岩鹽醃製完之後去曬太陽,熟成後嘅菠蘿完全唔會有酸到確喉嘅刺痛感,反而係甜絲絲,好好味 😋

Pineapple Salad

🐔 除咗芝士火鍋,值得推介嘅係呢一款看似平平無奇,但係實際上非常之好味嘅烤雞。首先,佢嘅選料非常好,絕無雪藏臭味,肉質鮮嫩。重點係,廚師又係非常有心機唔係好似坊間一般嘅半製成品煎完先拎去焗,而係生焗,緊緊地鎖住所有肉汁,有心機肯花功夫呢 👍

Roasted Chicken with Gravy

🌟 裝修好有情調,有經典瑞士紅作主調。食材夠靚又有質素,廚師所有製作都好用心,仲要位置方便,尤其聖誕臨近,又多一個聚會好選擇啦!😁✌️

📍 天后電氣道68號金輪天地2樓
☎️ +(852)2889-1338
$525 (Dinner)
Roasted Chicken with Gravy
Fondue moitié-moitié 400g
位於天后的瑞士餐廳是一間非常地道的瑞士瓦萊餐廳,店內有不少的與瑞士相關的飾修,猶如置身於瑞士一樣📸🌟餐廳是由在瑞士出生長大的 Vincent Chung主理,全部食材是由瑞士瓦萊區選購,務求讓客人吃到瑞士正完味道🇨🇭😍🫕 瑞士芝士火鍋芝士火鍋主要使用兩種源自瑞士芝士的Gruyère和Vacherin Fribourgeois,能夠將瑞士吃到的原汁原味帶到香港🇨🇭🌟 客人可以在芝士煮溶後放入不同的配料例如法包、薯仔、蘑菇、牛仔腸蘸來吃,法包更是無限refill,非常滿足🥰芝士賣相非常奪目,色澤鮮明,亦都能做到拉絲效果🤤👍而味道方面,口味獨特,口感細膩,比起市面上的芝士香味更為濃郁,絕對是芝士控之選🧀💯 再配上清淡配料剛剛好,吃到芝士的奶香味而不膩,絕對是perfect match🤩👏服務方面,不得不讚職員也十分有禮貌和熱情親切 ☺️廚師除了會為客人介紹每道菜式,還會諮詢客人對食物的意見👍

🫕 瑞士芝士火鍋

2021-11-15 124 views
🕯夜晚好有氣氛,適合同另一半撐枱腳😍.🫕瑞士芝士火鍋 $288: 芝士味好香,帶點酒味😚 可沾法包粒、新薯仔、蘑菇、薯條、腸仔⭐️ 食完成個人暖粒粒!.🥧酥皮燉羊膝 $228: 燉羊膝已拆肉,肉絲嫩滑😋 汁令羊羶味減少,配酥皮好夾😆😆.🍅蕃茄水牛芝士沙律 $108: 水牛芝士奶味濃,質感幼滑👍🏼 蕃茄清新香甜,配上羅勒醬好香😁.🍞麵包: 有黑糖、蕃茄、香蒜味,全部都烘熱過才上枱☺️ 麵包好鬆軟😊
🕯夜晚好有氣氛,適合同另一半撐枱腳😍
🫕瑞士芝士火鍋 $288

🥧酥皮燉羊膝 $228

🍅蕃茄水牛芝士沙律 $108

🍞麵包
2021-11-15 122 views
除咗瑞士雞翼,其實我好似真係未食過同瑞士有關嘅菜,更勿論正宗風味嘅瑞士菜。今日就嚟天后哩間瑞士餐廳,試下正宗嘅瑞士風味!一出電梯就見到充滿瑞士風格嘅裝潢⚜️,牆身的畫作🖼、奶牛雕塑🐄同埋櫥窗中展示嘅瑞士芝士🧀等等,仲有開陽玻璃可以望到街景……冇得飛瑞士,就要抓緊機會在哩度打下卡厄like啦🤪!食物方面有當然吾少得瑞士名菜芝士火鍋 🧀(HKD240 per portion),採用常見的配方“一半一半”(moitié-moitié),由Gruyère同Vacherin Fribourgeois兩款芝士製成。配料多樣,可以自由選擇麵包粒🥖、新薯🥔、蘑菇🍄、薯條🍟同牛仔腸等,配搭價由HKD38-110不等。哩個芝士火鍋同平時一般嘅芝士火鍋相比真係十分特別,朋友覺得鹹咗D,我就覺得佢酒味好outstanding,同芝士都算系perfect match🤩,而我哋點咗嘅新薯就軟冧,同個芝士一啖落口,先系芝士鹹香嘅香氣,之後溢出酒香,吾錯👍🏻!之後系法式豬鞍配燒汁(HKD338),一般咁厚一舊豬都覺得比較難整得好食,要出面岩岩好,裡面又會太生。而我哋當日個豬鞍就稍微熟咗D,但係配埋個燒汁,又吾dry w

之後系法式豬鞍配燒汁(HKD338),一般咁厚一舊豬都覺得比較難整得好食,要出面岩岩好,裡面又會太生。而我哋當日個豬鞍就稍微熟咗D,但係配埋個燒汁,又吾dry wor!伴碟系薯菜,薯蓉奶油味重。

而個帶子沙律d帶子就煎得好好味,同個沙律醋完美配搭,一下就清咗盤。而最後甜品系瑞士卷,裡面竟然有mochi,又幾得意wor!

當日仲要勁贊嘅系當日有live band彈guitar🎸,餐廳都可謂不惜工本,仲可以現場點歌🎶,所以如果系情侶嚟,都幾溫馨浪漫架!後嚟問店家,原來逢週五系live guitar🎸,逢週六系live piano🎹,雖然吾系小鮮肉演出,但係都幾好聽架!
1K
2021-11-15 56 views
“瑞士芝士火鍋”($240/portion)“新薯仔/蘑菇/薯條”($38)“牛仔腸”($110)“是日精選餐湯”($68)“朱古力瑞士卷”($98)喺香港可以食到瑞士菜嘅餐廳唔多知道天后有一間開咗幾個月嘅瑞士餐廳好奇心之下去咗食個晚餐😝去得食瑞士菜又點少得芝士火鍋🧀🫕呢道嘅芝士火鍋最少要點2人份,1份係200g另外會配上法包粒🥖店員介紹芝士係用上Gruyere同Vacherin 2種而且芝士都係由瑞士入口所以食到嘅係正宗芝士火鍋嘅味道🫕😍芝士聞落去會有啲腐乳味😝但食落又唔會話太鹹,對我嚟講岩岩好😋除咗不敗嘅麵包粒,仲可以加配其他配料好似新薯仔🥔,蘑菇🍄,薯條🍟,牛仔腸個人覺得配上薯仔同蘑菇都好夾🥰除咗芝士火鍋,我地都叫咗是日餐湯當晚嘅餐湯係南瓜湯🎃同出面飲到好creamy嗰種南瓜湯唔同呢道係仲會飲到啲南瓜蓉,味道都好清甜連平時唔太喜歡南瓜嘅我都覺得好好飲☺最後就嚟到甜品環節🥰叫咗一份朱古力瑞士卷🍫食落朱古力味唔算太濃太膩,質地幾軟綿中間仲夾住一件mochi😚食埋就真係為呢餐做個靚嘅收尾☺
“瑞士芝士火鍋”($240/portion)
“新薯仔/蘑菇/薯條”($38)
“牛仔腸”($110)
“是日精選餐湯”($68)
“朱古力瑞士卷”($98)

喺香港可以食到瑞士菜嘅餐廳唔多

店員介紹芝士係用上Gruyere同Vacherin 2種
而且芝士都係由瑞士入口
所以食到嘅係正宗芝士火鍋嘅味道🫕😍
芝士聞落去會有啲腐乳味😝
但食落又唔會話太鹹,對我嚟講岩岩好😋
除咗不敗嘅麵包粒,仲可以加配其他配料
好似新薯仔🥔,蘑菇🍄,薯條🍟,牛仔腸
個人覺得配上薯仔同蘑菇都好夾🥰

除咗芝士火鍋,我地都叫咗是日餐湯
當晚嘅餐湯係南瓜湯🎃
同出面飲到好creamy嗰種南瓜湯唔同
呢道係仲會飲到啲南瓜蓉,味道都好清甜
連平時唔太喜歡南瓜嘅我都覺得好好飲☺

最後就嚟到甜品環節🥰
叫咗一份朱古力瑞士卷🍫
食落朱古力味唔算太濃太膩,質地幾軟綿
中間仲夾住一件mochi😚
食埋就真係為呢餐做個靚嘅收尾☺
2021-11-14 41 views
喺港島繁華鬧市中,天后區屬於一道清泉,有好多特別餐廳café讓你蹓躂放空一會呢間餐廳樓底算高,café兩邊有一排大窗戶讓自然光悠悠透入室內、雖望樓景觀感亦屬開洋,來這裡食個tea或晚飯感覺舒服精選下午茶餐$78/set + 10% service charge 3:00~4:30pm 豬肉墨西哥薄餅配薯條凍咖啡>上桌時薄餅和薯條係熱辣辣嘅,初初食個burrito都幾辣下,食吓食吓又覺得辣起嚟幾過癮,唔錯嘅。 薯條炸到好脆口,上面洒咗啲調味料幾重口味有啲鹹、點sour cream就好味啲;沙律菜也豐富新鮮餐廳職員很有禮貌

精選下午茶餐
$78/set + 10% service charge
3:00~4:30pm

餐廳職員很有禮貌
豬肉墨西哥薄餅配薯條
Mexican Burrito with Pork and French Fries
Iced Coffee
Iced Coffee