2012-01-17 315 views
好耐無去過利苑食, 今日要同客人食返, 就特意訂apm利苑, 點知就.....出左事2個冷盤, 雞腳, 海節, 味道淡得驚人, 差mad:響螺例湯, 夠哂清淡, 差差4個主菜, 1) 炒蝦, 得幾粒, 其餘全是西芹, 2) 炒元貝, 又係得幾粒, 其餘全是荷蘭豆, 3) 半隻片皮鴨, 批左皮後, 上碟得十塊左右, 4) 楊州炒飯, 無味, 仲差過一般小店鋪.今次因為同客食飯, 所以無影相, 但其實見到賣相都未必會影, 賣相唔靚, 碟就大, 但送就少, 每碟送平均都要$200碟, 但水準差過食小店鋪, 服務態度都ok, 但唔知係咪人多關係, 好熱囉, 好似無開冷氣, 又熱又焗, 7點左右去到, 但差不多已爆滿, 食物水準咁差, 點解仲有咁多人去食呢 個舖名"利苑"真係好食嗎

2個冷盤, 雞腳, 海節, 味道淡得驚人, 差mad:
響螺例湯, 夠哂清淡, 差差

個舖名"利苑"真係好食嗎
2012-01-16
$300 (Dinner)
2012-01-11 303 views
上星期6係apm睇完戲, 諗住落去食拉麵或打邊爐, 點知度度都要大排長龍......行過利苑見門口冇咩人就諗住試下, 點知等都唔洗等就有位, 個下即刻心諗 "大獲....唔洗等位肯定唔係難食就係貴....."點知入到去, 原來入面好大, 都坐左唔少客轉左幾個灣, 入左個偏廳坐低左, 睇佢個門口真係估唔到入面係咁大坐底左開壺普理, 再睇下餐牌, 即刻安心哂, 因為都幾平....有個片皮鴨海鮮組合餐, 半隻片皮鴨& 二食, 再加個海鮮, 竟然$500都唔駛我同女友加兩個fds, 兩對couples, 4個人食剛剛好另加幾個小食&菜, 食到飽飽, 埋單都係每人$200左右, 十分抵食
行過利苑見門口冇咩人就諗住試下, 點知等都唔洗等就有位,
點知入到去, 原來入面好大, 都坐左唔少客
利傳五福 - 用5種生果榨成,好特別,飲落好似有氣,有D好似飲緊香檳的感覺
陳醋雲耳 - 很開胃,作為前菜一流
美極鴨舌 - 好特別,平時食開個D都係凍食,呢個係熱上嘅,好味,中意食鴨舌可以一試
片皮鴨 - 超水準,非常之好味,又唔油膩
炸軟殼蟹 - 水準一流,外脆內軟,食完一隻想再食,可惜一人只得一隻,偷咬左女友個隻一啖 XD
片皮鴨二食: 鴨崧生菜盞 - 少少辣,配生菜食更加惹味
上湯豆苗- standard水準,勝在抵食,$88就有豆苗食,我係D同級嘅酒家就食唔到
椰汁紫米露 - 很香椰汁味,甜度適中,有水準
2012-01-07
$200 (Dinner)
陳醋雲耳 - 很開胃,作為前菜一流
片皮鴨 - 超水準,非常之好味,又唔油膩
片皮鴨二食: 鴨崧生菜盞 - 少少辣,配生菜食更加惹味
椰汁紫米露 - 很香椰汁味,甜度適中,有水準
  • 美極鴨舌
  • 炸軟殼蟹
  • 椰汁紫米露
2012-01-10 203 views
其實好耐之前去過apm利苑食過,覺得唔好食,所以之後一直冇再去,今次去係因為屋企老人家話要去。所以冇得唔出席,點知竟出乎意料!食物質素好左好多,而且服務又好好,個個都好好笑容。其實我都估唔到冇去apm利苑一排,質素會好左咁多!簡直令我另眼相看呀!遲d有機會要再來試下午市點心的水準!
2012-01-06
$400 (Dinner)
Others
招牌燉嚮螺湯,用料足,非常鮮甜。想飲多幾碗,可惜按人頭叫,所以冇得添飲。
清蒸黃皮老虎斑,蒸得剛剛好,肉質嫰滑。我自己很喜歡吃蒸魚,對蒸魚的要求很高,所以這個很高分。
鮑魚伴百靈菇。鮑魚唔會太韌,但最出色的係個汁,味道做得好好。其實食鮑魚個汁好重要!所以值得一試!
臘味飯,真的很多臘味,飯蕉脆口。服務員會將飯按人頭分,而臘味則分開放上檯,很細心的服務。
  • 招牌燉嚮螺湯
  • 蒸魚
  • 鮑魚伴百靈菇
  • 片皮鴨
其實本人很少機會到觀塘, 但咁岩同同事係呢頭做完野, 所以就係apm食~~~由於2012年第一餐同拍檔食GE開工飯, 所以就搵間出名D GE食~~~apm利苑, 其實未試過, 初初以為好貴, 但價錢比我預計的平!!可惜得兩個人, 食得唔多!原來佢地D棗皇糕可以一底底咁賣GA!!! 可惜一早已經賣斷貨!! 我想賣返幾底返屋企都無, 要食唯有去門市食了~~~ 我諗我會再嚟返apm呢間利苑食, 因為我覺得服務很好, 部長介紹GE菜都好好!!我揸車嚟都好方面!! 下次要同屋企人嚟試多D其他菜先得AR!!

可惜得兩個人, 食得唔多!
陳醋海浙頭~係個部長介紹GE,佢話平時好少有白色GE海浙頭,令我覺得好特別!味道亦不錯!爽口,開胃!
呢個藕片好好食,很脆口!中間朵花好靚,蘿蔔花成日見,士多啤梨花係第一次,真係有心思!食都食得開心D!
青咖哩龍江雞~ 比我想像中辣, 但很惹味, 送飯一流!!
腊味煲仔飯~亦係部長推介GE,我覺得呢個飯大家一定要試下!!我同我拍檔清哂,連飯焦都清埋!
甜品是棗皇糕~第一次食,勁好味!!唔會話太甜,熱熱的,口感又特別,有點似年糕!!但好味過年糕好多!!

我想賣返幾底返屋企都無, 要食唯有去門市食了~~~
2012-01-02
Others
青咖哩龍江雞~ 比我想像中辣, 但很惹味, 送飯一流!!
2011-09-25 177 views
是晚,是老公生日佢話要食片皮鴨慶祝生日我哽喺話好啦!來了這們APM利苑,枱好大張,坐得好舒服無乜人,還播上英文情歌,挺浪漫-陳醋海浙頭-片皮鴨半只這裏的片皮鴨是港式的,即是麵皮溥.配點青瓜和鴨漿,港式片皮鴨,當然是非常配合我們本地的口味-煎大元貝配脆脆圈 3客大元貝加上蝦膠托底,位上,精緻又美味-金姑竹筒蚌 1位送紅洒一杯這個金姑好鹹-炸軟殼蟹1位送紅洒一杯-椒鹽富貴蝦兩隻,每隻6両(即是班馬賴尿蝦,這種蝦溥売,多肉;輕秤,喜歡吃賴尿蝦,可以試試這款;低食之選)-上湯浸哯菜-龜靈羔2客全晚最差的是那上湯浸哯菜,上湯淡而無味這個...話時話..這裏是利苑,一個這麼簡單的菜其實只需要用一個有些味道的上湯..做到這個水準.........真的要檢討下!
是晚,是老公生日

佢話要食片皮鴨慶祝生日

我哽喺話好啦!

來了這們APM利苑,枱好大張,坐得好舒服

無乜人,還播上英文情歌,挺浪漫
-陳醋海浙頭
-片皮鴨半只

這裏的片皮鴨是港式的,即是麵皮溥.配點青瓜和鴨漿,

港式片皮鴨,當然是非常配合我們本地的口味
-煎大元貝配脆脆圈 3客

大元貝加上蝦膠托底,位上,精緻又美味
-金姑竹筒蚌 1位送紅洒一杯

這個金姑好鹹
-炸軟殼蟹1位送紅洒一杯
-椒鹽富貴蝦兩隻,每隻6両

-上湯浸哯菜
-龜靈羔2客

全晚最差的是那上湯浸哯菜,上湯淡而無味

這個...話時話..這裏是利苑,一個這麼簡單的菜

其實只需要用一個有些味道的上湯

..做到這個水準.........真的要檢討下!

2011-09-19
Birthday
2011-09-12 164 views
真係好嬲雖然今晚做節都知道多人等位但係服務唔洗差成咁下嘛~?真係食完都背脊骨落先講野食叫左碟蒸龍躉no good跟本唔夠熱佢所有野都係整定晒只係暖暖地又細碟$248完全唔合理叫左碟蠔本來話係焗上到台~跟本係炸~ok~fine~蠔好細隻雖然炸到o岩o岩好但係$42一隻真係合理嗎~?仲有宮廷醬烤骨just soso~~之前係九龍灣分店食物水準不能接受已經black list左個一間今次係官塘食食左幾百蚊我係有比錢食架6點9入去個陣話8點交台ok~無問題做節人多佢所以送菜係10分鐘可以上晒比你唔係整定晒係咩野~?但係利苑係provide d咁既水準野食點解我要比咁貴去食呢樣都算喇但係7點4!!問要唔要叫糖水~話左唔洗~仲係咁問問問好喇~o岩o岩食完d野~就收收收~收晒我d碗碟唔洗咁下嘛~?未到7點半叫我賣左張單先而家咩事呀??我無比錢食架~????坐左唔夠一個鐘又未到交台時間就趕我走茶都可以飲杯呱~?唔洗咁下嘛~?嬲到我震唔該~如果我比咁多錢~去利苑係得到d咁既服務態度既話sorry我以後邊一間分店都唔會再去我之前呀~係間茶餐廳食野lunch time~夠多人啦~佢地都會叫我地慢慢坐~我地知

真係好嬲
雖然今晚做節
都知道多人等位
但係服務唔洗差成咁下嘛~?

真係食完都背脊骨落
又細碟
完全唔合理
叫左碟蠔
本來話係焗
上到台~跟本係炸~
ok~fine~
蠔好細隻
雖然炸到o岩o岩好
但係$42一隻
真係合理嗎~?
仲有宮廷醬烤骨
just soso~~

之前係九龍灣分店
話8點交台
ok~無問題
做節人多
佢所以送菜係10分鐘可以上晒比你
唔係整定晒係咩野~?
但係利苑係provide d咁既水準野食
點解我要比咁貴去食
呢樣都算喇
但係7點4!!問要唔要叫糖水~
話左唔洗~仲係咁問問問
好喇~o岩o岩食完d野~
就收收收~收晒我d碗碟
唔洗咁下嘛~?
未到7點半
叫我賣左張單先
而家咩事呀??
我無比錢食架~????
坐左唔夠一個鐘又未到交台時間就趕我走
茶都可以飲杯呱~?
唔洗咁下嘛~?
嬲到我震

唔該~如果我比咁多錢~去利苑係得到d咁既服務態度既話
sorry
我以後邊一間分店都唔會再去
我之前呀~係間茶餐廳食野
lunch time~夠多人啦~
佢地都會叫我地慢慢坐~我地知道人多~都走啦~仲叫我地唔洗走~

下~???而家咩料呀~???
利苑wor
唔係下嘛~~~~~
趕客走

同埋唔該你地
再培訓下你地既員工
應該比咩服務人客
2011-09-12
$250 (Dinner)
2011-08-11 116 views
今晚和友人到APM吃晚飯。想起這裡有間利園,便walk-in試試有無枱。ok,有得食。我們2位共點了煲細例湯,是?椰子果炖老雞,還有燒腩肉,蛋白炒龍蝦和鮮百合炒露旬。湯:好喝,很清甜;份量足,每人有2-3碗。燒腩肉:皮不太夠脆,肉鹹了一點點。記得以前食過,是不錯的,這日失準。蛋白炒龍蝦:蛋白好滑,但糖稍為下得重手了一點;龍蝦肉球啖啖肉,肉質不錯,好食!鮮百合炒露旬:本來打算清清地要個素菜類,所以點這個。但這道菜炒得有點過油,令本來已吃得幾飽的我們,更吃不下太多。服務方面,不過不失,還可以啦。最後埋單約$800,以這餐晚餐的這水準,有點不值;明顯這間利園退步了。

湯:好喝,很清甜;份量足,每人有2-3碗。
服務方面,不過不失,還可以啦。

$400 (Dinner)
2011-06-28 108 views
媽媽喜歡去, 所以我地都成日幫襯, 飲茶既話, 點心好好味, 雖然貴d, 都值得推介. 午市有四人套餐, 好豐富, 我媽媽就最鐘意.講到晚餐同埋節日, 去利苑就好似做水魚咁, 只有貴野叫, 餐牌的菜式又特別少, 而且全部都好油. 以前去利苑就係貪佢唔油, 以家就真係太失望啦, d小炒簡直"立立靚", 比起大排檔只係精緻d, 但係就唔見得好食囉.
2011-05-22
$300 (Dinner)
Mother's Day
  • 點心
  • 蛋白炒飯
此家無論飲茶及食晚反也是不錯, 不過有時餸菜會咸了點....必食推介: 唔記得叫做龍虾定西施湯泡反....好玩又好味....佢會晒d反焦上面...好靚..罐湯餃必食(媽媽最愛),連平時唔食罐湯餃的我...到此家都會食呢個臘味煲仔..潤腸超香而不肥...反焦佢會幫你泡湯吃...正花膠扒...份量夠...有質感..,唔會寒寒酸酸咁老火湯..正黑芝麻米糍(熱的),正..稍甜了點杏汁蛋白茶,正點心ok云吞雞,燒腩仔- 一般
臘味煲仔..潤腸超香而不肥...反焦佢會幫你泡湯吃...正
花膠扒...份量夠...有質感..,唔會寒寒酸酸咁
老火湯..正
黑芝麻米糍(熱的),正..稍甜了點
杏汁蛋白茶,正
點心ok

云吞雞,燒腩仔- 一般
  • 西施湯泡反
  • 臘味煲仔反
  • 罐湯餃
  • 老火湯
  • 杏汁蛋白茶
  • 黑芝麻米糍
101222 星期三 | 冬至晚飯,想跟爸、媽吃得好些,就選了APM的利苑,雖未試過在這裡開餐,但總算是名牌,心想應該不會太差吧,所以早兩星期已打電話訂座,是晚跟預訂時間6點到達,即時被安排入內四人座位,門口雖小,但原來內裡都幾大,環境佈置都算雅緻,座位空間也足夠,感覺舒適。可惜點菜紙放在一個透明塑膠圓桶內,有低檔次的感覺,跟週圍環境不大配合,雖然是慳地方,但可以在外觀設計方面花點心思吧,本想點完菜後影番張相,誰知一點完菜就即時被侍應姐姐拿走了。其實是晚提供的菜式都不大吸引,單看菜名,大部分都是一般酒樓都有,無咩特別,但就貴人一等,非一般酒樓的價錢,所以睇咗好耐先決定到是晚餐單:三餸一湯,有老火湯、如意吉祥、石窩燒龍躉腩和秘製海山骨。老火湯 ($128),湯料都幾豐富,有冬瓜、嚮螺頭、瑤柱、瘦肉和雞肉,但係好鹹,海味味很濃,就是走到海味舖聞到的那種味道,雖然是整個煲上枱,但相信都是煲埋一大煲,勁加鹽來調味,上枱前才倒入煲仔裡的呢,如果真的原煲煲出來,就不會那麼容易失手的吧。如意吉祥 ($88),其實是銀杏露筍炒雜菌,點菜紙也有寫明,個賣相唔錯,不過睇落好似有好多露筍咁,但著咗一半以上是
雅緻的佈置

,所以睇咗好耐先決定到是晚餐單:三餸一湯,有老火湯如意吉祥石窩燒龍躉腩秘製海山骨

老火湯成煲上
老火湯的湯料
好鹹的老火湯
如意吉祥 ($88),其實是銀杏露筍炒雜菌,點菜紙也有寫明,個賣相唔錯,不過睇落好似有好多露筍咁,但著咗一半以上是蒜芯嚟㗎
,有點欺場之嫌,味道OK啦,普通酒樓貨色,毫無驚喜。
石窩燒龍躉腩 ($218),個石鍋好大,龍躉腩分量就少得可憐,只得六塊,少都唔係問題,最緊要好食,但吃第一塊時,一啖咬落去,肉好嚡、乾身,好明顯是雪藏魚,仲要係雪咗好耐果隻,吃第二塊就好些,比較腍身、像魚腩肉,但比起在一般的海鮮酒家吃到的,還是差一大截
,而且差不多價錢可吃到龍躉兩味了。
秘製海山骨 (六件) ($98),算是比較像樣,其實原先不知道甚麼是海山骨,不過經驗所得,凡是秘製的東西,大都有一定的水準,所以點來試試,後來上網查究資料,得知原來海山骨即是猪排骨,而製作方法都是經醃料調味後,用滾油炸熟,至於用甚麼醃料就各施各法,但大多都包含蝦醬,這大概就是是晚吃到有點怪怪的味道了,不過我覺得還有點腐乳味呢,這就是秘製的醬料,混合不同的調味料吧,炸得外面少少脆,肉排夠腍,味道是可以的,都幾香口,但又不致於令人回味。
整體的食物質素都不大理想,本想給個喊臉,不過環境和服務方面,又沒有令我想喊的地方,還有小小值得讚賞之處,就是沒有花生、酸菜之類的餐前小吃,監人俾多十元廿塊,所以都係給個OK臉吧,希望食物質素日後會提升啦

2010-12-22
$206 (Dinner)
Chinese New Year
雅緻的佈置
老火湯成煲上
2010-12-20 73 views
我在剛過去的星期六,一行六人去了AMP分店利苑吃飯 (做冬)我是在星期四正午12點打去訂檯的,星期六我7時15分到達...他們既然說沒有我的BOOKING 找了一段時間也沒找到,後尾我突然醒起當日訂檯那位女士的聲音,跟當天的知客本相似,所以,我就直接跟他說 "我認得好似係你幫我留位的。",他即時無言,貌似心有愧。如是者,等到7時45分才入到席,蒲坐下不久,我已經問負責我那張檯範圍的女侍應,有沒有素菜,他反應貌似不悅地說 "無喎!"而當我點菜之後,他又提議我吃魚、點湯 (問題是...5個成人有一個吃素,我們已經點了3葷2素菜...他建議我點肉湯...實在太不細心了吧)我點的有:- 銀杏炒蘆筍 --- 很油、食材不太新鮮 (但又未至於不新鮮),沒甚味道 (除了吃到大量的油之外)- 鮮蝦蟹肉蒸蛋白 --- 這個口感相當好,可惜是未免有點太咸- 湖北黃金蝦 --- 蝦太細隻 (像買急凍蝦回來)、外層咸蛋黃,感覺還是很濕,相比起我經常去某間在葵芳的店舖相比,無論是味道或賣相都差太多- 生炒懦米飯 --- 毫係疑問是先用電飯煲煮熟,再隨便加豉油炒炒就算- 炒雜菌 --- 跟炒蘆筍一樣...很油、沒

如是者,等到7時45分才入到席,

我點的有:
- 炒雜菌 --- 跟炒蘆筍一樣...很油、沒味道、食材不大新鮮
- 乳鴿 --- 超級平凡一般的作品,跟我平時在街市燒味店買到的沒兩樣

我們6個人 (5個成人,一個3歲小朋友),HK$ 670結帳
價錢不貴,只是服務太差 (比茶餐廳還要差)、食材不夠新鮮(感覺都是雪藏貨)
毫無疑問,利苑已經在我的 "吃一次就夠"的店舖名單內
2010-12-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$113 (Dinner)
  • 沒有
2010-12-06 97 views
因工作需要,是晚要在觀塘區宴請同事吃飯,由於臨時安排,只有利苑能夠即時訂位,於是一試是晚一行六人,點了:- 例湯 - 都幾似樣- 前菜兩款,忘了名字,只記得一個是菜,一個是藥膳雞腳,普普通通,不試亦無妨;- 冰燒三層肉 - 招牌菜,但沒有驚喜- 黃金蝦 - 幾好味,可以再試- 士多啤梨骨 - 似咕嚕肉;- 雜菜煲 - 湯底清甜,嗜菜者必食- 瑤柱蛋白炒飯 - 幾乾身,瑤柱蛋白都多- 甜品有燉雪梨超正,杏仁茶好正,楊枝金露正;是晚人流不多,招呼頗周到,值得再光顧

是晚一行六人,點了:
- 例湯 - 都幾似樣

- 冰燒三層肉 - 招牌菜,但沒有驚喜

- 黃金蝦 - 幾好味,可以再試

- 士多啤梨骨 - 似咕嚕肉;
- 雜菜煲 - 湯底清甜,嗜菜者必食

- 瑤柱蛋白炒飯 - 幾乾身,瑤柱蛋白都多

- 甜品有燉雪梨
超正,杏仁茶
好正,楊枝金露
正;
是晚人流不多,招呼頗周到,值得再光顧
冰燒三層肉 - 招牌菜,賣相好,味道普通
士多啤梨骨
黃金蝦
雜菜煲
瑤柱蛋白炒飯
燉雪梨 - 必食之選
2010-11-04
$120 (Dinner)
黃金蝦
雜菜煲
燉雪梨 - 必食之選
  • 甜品
2010-11-16 81 views
隔了許久才寫這個食評,但仍然記得這次聚會的不安和不快感。 母親節很早訂了位,八點半用膳。 8:15PM 來到利苑已經人山人海,已經有預算要等一段時間。 誰知,這次的預算真的低估了利苑輪候的進度,足足等了一個多近兩個小時才可以入座,不快地詢問知客,結果居然是把我們輪候人數搞錯了,又說要重新輪待。 拜託,自己搞錯,不要令客人這樣無止地輪候,節日令到母親坐立不安,這種不快和不安令我們很失望和憤怒。入座後原來是 "百無”,要燒味沒有燒味,要什麼都沒有,難得 Search 利苑似是不錯,居然質素如此。從此 say goodbye,bad list!
隔了許久才寫這個食評,但仍然記得這次聚會的不安和不快感。

拜託,自己搞錯,不要令客人這樣無止地輪候,
節日令到母親坐立不安,這種不快和不安令我們很失望和憤怒。

入座後原來是 "百無”,要燒味沒有燒味,要什麼都沒有,
難得 Search 利苑似是不錯,居然質素如此。

從此 say goodbye,bad list!
Anniversary
(Non-member)
2010-06-27 80 views
星期六晚上8點到去APM利苑食飯,叫人比個主餐牌睇下啦,阿姐話唔洗睇好多小菜都冇, 再睇佢木台上果個小菜推介牌啦,諗住叫佢個星期六日推介龍蠆小菜啦, 點知係冇, 再叫其地小葉,點知叫十個九個都冇,真係叫乜冇乜.最後要搵經理傾傾計,佢話公司要保持食物新觧,咁好啦, 公司要保持新觧都唔做生意,唯有走人去過另一到食. 最諷刺的地方就係一出門口睇下其他食店間間都係人山人海等食飯,一間咁有名氣咁有來頭的食店景然乜都冇得食, 如果佢係話乜都要預訂先有得食咁OK,你個定位咁高就唔好應籌我依D散客浪費你地D時間啦.

2010-06-26
  • 沒有
  • 但我信他的食物好食.
媽媽生日, 諗住去間食得同坐舒服D酒樓食晚飯, 我訂了枱, 入坐後因人未到齊所以諗住等人齊先點菜但點知人齊諗住點菜, 佢地竟然菜牌上10樣菜有9樣都買晒, 餐牌既款式已經冇咩比我棟, 同埋個時只係8點鐘就冇野叫我從未諗過一間都彼出既酒家原來竟然o甘做生意跟住我地一肚氣o甘起身走人,以後就算你請我我都唔會再o黎呢度食飯
媽媽生日, 諗住去間食得同坐舒服D酒樓食晚飯,
我訂了枱, 入坐後因人未到齊所以諗住等人齊先點菜
但點知人齊諗住點菜, 佢地竟然菜牌上10樣菜有9樣都買晒,

餐牌既款式已經冇咩比我棟, 同埋個時只係8點鐘就冇野叫
我從未諗過一間都彼出既酒家原來竟然o甘做生意
跟住我地一肚氣o甘起身走人,
以後就算你請我我都唔會再o黎呢度食飯
2010-05-29