•避風塘式蟹肉意粉 Crab meat linguine with typhoon shelter style $135 (⭐️7.5/10)聽講係新出嘅意粉✨。蟹肉份量都幾多🦀,意粉煮得啱啱好Al dente🍝🤌🏻,同避風塘意外地夾,好惹味,推介!😆我哋仲加咗個Yogurt,味道唔錯!It is coming to launch very soon.✨Generous portion of crab meat🦀, perfectly cooked Al dente linguine🍝🤌🏻, surprisingly matches with typhoon shelter style, flavourful, worth trying it! 😆We also added on a yogurt, pretty nice!•吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯 Tuna avocado poke bowl $115 (⭐️7/10)有吞拿魚肉、芒果粒、青瓜、枝豆、牛油果,食落好清新,又健康(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑It has tuna, mango, cucumber, edamame and avocad

It has tuna, mango, cucumber, edamame and avocado, very light and nourishing!(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑

•iced peach tea $55(⭐️8/10)
真心大推佢哋飲品!♥️入面最鍾意係呢杯桃茶🍑,好濃土味好清新,而且面頭嘅泡沫,增加咗棉密嘅口感🫧

Strongly recommend to try their drinks!♥️My favourite one definitely goes to their peach tea, rich in fresh peach flavour🍑, the foam at the top , making it extra creamy texture.🫧

•lemonade $55 (⭐️7/10)
好refreshing!🍋💦

Very refreshing!🍋💦

📍 Lento
⭐️ 𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜:7.3/10
💸𝘼𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩:$100-200
2023-12-30 14 views
近年九龍城多咗好多新開嘅cafe,晚飯時間唔算迫人,令我哋都多咗過嚟宋王臺站附近食飯~🔘吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯估唔到Cafe都有夏威夷蓋飯食,賣相精緻砌到好似蛋糕咁,大量薄切牛油果圍邊,加上吞拿魚、芒果、青瓜同枝豆,健康之選~🔘肯德雞大隻肥美嘅燒雞,肉質好juicy,嫩滑有彈性,配菜嘅番薯蓉都好食,啖啖肉非常滿足~🔘威士忌朱古力蛋糕有驚喜嘅自家製甜品,有啲似食緊Chocolate Truffles,食到濃厚朱古力味加少少酒味,口感柔軟順滑~🔘Latte🔘Hojicha Latte 拉花好有心思同有特色,係唔常見嘅款式,浣熊拉花好可愛,味道亦都唔錯,容易入口,Hojicha Latte都飲到有茶味~呢晚食物同咖啡都好滿意,尤其聖誕節食到好味嘅甜品特別開心~

🔘吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯

🔘肯德雞

🔘威士忌朱古力蛋糕

🔘Latte
🔘Hojicha Latte

呢晚食物同咖啡都好滿意,尤其聖誕節食到好味嘅甜品特別開心~
2023-12-30 20 views
📍 Lento (九龍城)九龍城太子道西428-430號地舖九龍城既高級優質cafe😍😍嚟九龍城唔想食泰菜仲有其他選擇!以下推薦介紹吓九龍城新開嘅cafe餐廳Lento✨👉 ALL DAY BREAKFAST 全日早餐💰$138😋😋😋😋.7/5炒蛋綿密軟嫩,搭配上煙燻三文魚的鮮香,帶來了豐富的口味層次。混合沙拉提供了清爽的口感,增添了蔬菜的營養價值。義式包的香氣和鬆軟口感與其他食材相互輝映。串聯的小番茄帶來了鮮甜的口感,為整體提供了微妙的酸度。薯餅的外脆內軟,搭配上香腸和煙肉,增添了豐富的口感和咸香味道。👉 紅蝦意大利飯💰$138😋😋😋😋.8/5紅蝦意大利飯以新鮮的紅蝦為主要食材,搭配番茄乳酪醬、自家製蝦湯和青醬。新鮮的紅蝦提供了鮮嫩的口感和甜美的海味。番茄乳酪醬為整個菜餚帶來了濃郁的口感和香氣,與紅蝦完美搭配。自家製蝦湯的加入增添了濃郁的海鮮風味,為整個菜餚提供了更多層次的口感。青醬的清爽和香氣為整體平衡了口感,為紅蝦意大利飯增添了一絲特殊的風味。👉 法式西多💰$78😋😋😋😋.9/5麵包的酥脆外皮和鬆軟內部相互輝映。楓糖漿的香甜和糖粉的輕柔帶來了甜味的平衡。新鮮水果的加入為整個甜點增

📍 Lento (九龍城)

👉 ALL DAY BREAKFAST 全日早餐

😋😋😋😋.8/5

👉 法式西多
💰$78
😋😋😋😋.9/5
麵包的酥脆外皮和鬆軟內部相互輝映。楓糖漿的香甜和糖粉的輕柔帶來了甜味的平衡。新鮮水果的加入為整個甜點增添了清爽的口感和自然的甜味。cream的豐潤口感為整個法式西多帶來了濃郁的奶香味道。

回頭: yesyesyes!! 提供多樣化的美食選擇,包括精緻的主菜、新鮮的沙拉和美味的甜品。lento有舒適的環境和友善的服務,適合與家人、朋友或商務伙伴共享美食和珍貴時光,同時滿足味蕾和用餐需求!😍🥰
Lento(九龍城)九龍城太子道西428-430號地舖去九龍城唔只淨係泰國菜食,仲有呢間西餐好介紹,係地鐵站旁邊,非常方便,食物有賣相之餘,仲好好味,包你一試難忘THE SALMON AVO POKE SHOW $106賣相已經非常吸睛,每塊大小一樣嘅牛油果,整齊咁排列做圍欄,面層鋪滿新鮮三文魚、蟹籽,海草同枝豆,仲有層厚實米飯係底,非常清新開胃KFB $168醃到隻雞係非常超級入味,雞肉嫩滑多汁,火爐控制得恰到好處,連伴碟嘅串茄都好鮮甜多汁,堆南瓜蓉又綿滑又香甜,好食到損埋雞骨Cake $58唔好睇小呢舊自家製朱古力蛋糕,係加咗好濃嘅whiskey,食落啖啖酒香味,同朱古力好夾,唔飲得嘅我食完面紅紅,係好味嘅
Lento(九龍城)

THE SALMON AVO POKE SHOW $106

KFB $168

Cake $58
2023-12-29 10 views
烤豬肉班尼迪蛋🥚用上100分去煮,樣樣都落足心機做,流心蛋就必備羽衣甘藍好新鮮,夾埋特製烤豬肉配埋酸種包👍🏻👍🏻👍🏻配菜方面,薯仔係一片片好有口感,粟米已經切成片狀方便入口。避風塘式蟹肉意粉🍝賣相已經不得之了,似辣其實唔辣😂用左麵包糠做左脆脆,蟹肉超多麵條比較粗吸晒d汁好好味🤤蘇格蘭威士忌朱古力蛋糕🍫濃濃酒味朱古力又香,整體唔太甜,必食的。鮮奶咖啡☕️拉花好靚呀⋯⋯佢哋嘅咖啡濃得黎好香。LEMONADE🍋酸酸地開左個胃先食野,好好飲。
烤豬肉班尼迪蛋🥚

避風塘式蟹肉意粉🍝

蘇格蘭威士忌朱古力蛋糕🍫
濃濃酒味朱古力又香,整體唔太甜,必食的。

鮮奶咖啡☕️
拉花好靚呀⋯⋯佢哋嘅咖啡濃得黎好香。

LEMONADE🍋
酸酸地開左個胃先食野,好好飲。
Type of Meal
Dinner
有一晚臨時同朋友約食飯,兩個人都很餓了,打算搵間地鐵站附近嚟食。就搵到呢間cafe,真係一上出口,轉個彎就到。店內坐得都幾舒服,氣氛都唔錯,適合同朋友靜靜地坐低傾計食嘢~💡烤豬肉班尼迪蛋多士 $128呢碟賣相好靚,兩隻班尼迪蛋好似好休閒咁曬太陽,但為咗好味我都係好忍心整穿咗佢哈哈。烤豬肉係類似kebab個隻,好香口,而落埋羽衣甘藍又唔會太油。麵包唔算太硬底,好怕咬到牙都崩個隻。配菜仲有粟米、豆同千層薯仔,自己本身就好愛千層薯仔,比一般焗薯仔更有層次,又唔會有成口澱粉嘅感覺。💡避風塘蟹肉扁意粉 $158本身喺呢間咁文青嘅Cafe點呢個重口味大排檔fusion都覺得幾新奇,但試咗一啖就覺得呢碟意粉係屬於呢度~呢道菜真係幾有心思,巧妙地拎到避風塘蒜辣嘅味道,但同時又保持到好輕盈嘅口感,當中不少得豆苗嘅功勞,平衡咗強烈嘅味道又唔會搶咗fo。蟹肉同蒜撈埋,望落有啲似肉鬆,因為唔係行creamy路線,所以掛唔到蟹肉,建議食法係放落匙羹一啖食就最正!💡威士忌朱古力蛋糕 $58本來就鍾意飲威士忌,酒配朱古力都係好組合~ 酒味又可以調淡,朱古力又唔會太重口味~蛋糕質感好綿滑。💡Lemonade & La

💡烤豬肉班尼迪蛋多士 $128

💡避風塘蟹肉扁意粉 $158

💡威士忌朱古力蛋糕 $58

💡Lemonade & Latte
Lemonade 唔會甜度適中,都唔會死甜,整體都幾清新~ Latte杯拉花都幾完美,一度唔捨得飲,啡味好香,一解我咖啡嘅癮。
2023-12-27
$200 (Dinner)
2023-12-28 13 views
.九龍城唔單止有泰國菜,仲比我發現到一間出色嘅小店 💛就連簡簡單單嘅Egg Benedict 都比我睇到佢嘅心思所在切得完完整整嘅粟米粒、灑上青豆,一碟簡簡單單嘅菜色,旁邊嘅粟米青豆看似為伴碟裝飾,但能看出烹調者已經為食客提供不同營養,仲有!! 旁邊嘅千層薯仔都做得非常出色,好值得試下!!..當日因為唔太舒服,所以叫左比較清淡嘅Egg Benedict ,剛好粟米青豆都好岩口味😌..而朋友就叫左西班牙紅蝦青醬意大利飯,同樣擺碟非常精緻,睇得出心思,紅蝦爽口,新鮮,個人好喜歡用pesto調味嘅risotto..另外朋友加了一杯latte,好驚喜係咖啡師為我地拉花嘅圖案係聖誕樹🎄..我加配了French Earl Grey 茶壺🫖、杯都好靚,好似藝術品咁,茶味好香,但又唔會過濃,好鍾意🥰………..今次普通經過都搵到一間超有心、超高水準嘅cafe,應該係我2023年度最愛cafe top 3!! 大家一定要試下😎……….地址:Lento (九龍城)九龍城太子道西428-430號地舖………..
九龍城唔單止有泰國菜,仲比我發現到一間出色嘅小店
💛
………..
……….
地址:

Lento (九龍城)
………..
Egg  Benedict
Shrimp  risotto
French  earl  grey
2023-12-04
$143 (Dinner)
Egg  Benedict
Shrimp  risotto
French  earl  grey
2023-12-27 9 views
Lento地址: 九龍城太子道西428-430號地舖MOCHA $45秘魯朱古力62% 帶有菠蘿,芒果香味,入口非常濃密可可味,個拉花好靚係好有聖誕節feel 嘅聖誕樹。MATCHA LATTE $55口感好綿滑~EGG BENEDICT 煙三文魚牛油果班尼迪蛋 $128蛋有做到流心效果,個蛋醬整得好綿密,而配菜有粟米同毛豆岩哂中意食得健康之人,還有炸薯角切嘅刀工好好可以一片片夾出嚟。THE SALMON AVO POKE SHOW三文魚牛油果夏威夷蓋飯 $120材料有三文魚、越光米飯、牛油果、大量飛魚籽、大量毛豆、海藻沙拉和柚子橘子。蓋飯咁配合幾清新,上碟擺得幾靚仲有食用花裝飾。CAKE OF THE DAY是日蛋糕 $58威士忌朱古力蛋糕;微酒味餐後甜點正👍🏻
Lento
地址: 九龍城太子道西428-430號地舖

MOCHA $45

MATCHA LATTE $55
口感好綿滑~

EGG BENEDICT 煙三文魚牛油果班尼迪蛋 $128
蛋有做到流心效果,個蛋醬整得好綿密,

THE SALMON AVO POKE SHOW
三文魚牛油果夏威夷蓋飯 $120

CAKE OF THE DAY是日蛋糕 $58
威士忌朱古力蛋糕;微酒味餐後甜點正👍🏻
Lento用型格灰做主調,門口梳化位有特色,仲空間感十足,坐得好舒服,嘢食都好有誠意😍。Lento本身係音樂上有「緩慢」嘅意思,黎到呢度都可以感受下慢活呢種生活態度😌。店員細心介紹餐牌食物,好親切🫶。聽店員講除左咖啡遲D仲有cocktail,whiskey同更多小食,好期待,一定會再黎食多次👏!🔸巴馬火腿布列塔尼可麗餅 $78餅底薄身香脆,有陣蕎麥香味,巴馬火腿嘅鹹香加埋半熟蛋既蛋黃汁✨好好食,火箭菜、蕃茄仔同炒香咗嘅磨菇增加口感之餘仲令到味道更加清新🌱🔸全日早餐 $138好豐富嘅配料,有炒蛋、煙三文魚、沙律菜、薯餅同腸等,香草蒜蓉包好香牛油同蒜味,烤得金黃香脆;炒蛋色澤鮮黃,口感嫩滑🤤;再加埋酥脆嘅薯餅,非常香口,係好有誠意嘅全日早餐🎉!🔸南乳雞翼 $67本身好鍾意食南乳雞翼,估唔到呢度都有! 雞翼醃得好入味,除左南乳汁之外,加左酒同糖中和返鹹味,南乳嘅比例剛剛好‼️再加埋是拉差辣醬,令到雞翼嘅鹹香更有層次,更加惹味💥。🔸Cake of the day $58是日推介係Scotland chocolate mousse cake,點餐之前店員細心詢問我地飲唔飲酒,話呢款蛋糕會有較濃嘅酒

🔸巴馬火腿布列塔尼可麗餅 $78

🔸全日早餐 $138

🔸南乳雞翼 $67

🔸Cake of the day $58
是日推介係Scotland chocolate mousse cake,點餐之前店員細心詢問我地飲唔飲酒,話呢款蛋糕會有較濃嘅酒味,我當然OK🤩! 朱古力味香濃軟滑🍫,蛋糕入口即溶,回甘順滑!酒味較濃,與甘醇嘅朱古力味道好夾,忍唔住食完一啖又一啖‼️

🔸Lemonade $55
冰凍清新,酸甜適中🩷,剛好中和返肉嘅油膩感,同雞翼超夾✨!
🔸Latte $40
好得意嘅浣熊拉花🥰! 奶泡幼滑,有濃郁咖啡香💯

2023-12-20
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 全日早餐
  • 南乳雞翼
  • 巴馬火腿布列塔尼可麗餅
2023-12-25 29 views
今日25號紅日去九龍城走走, 條街都冇想像中咁多人可能時間都去到4點幾, 大家都食完下午茶返去入到去成間鋪頭有幾台客, 吧台亦有幾位, 感覺好舒服唔迫自成一角坐去兩人台到, 睇到大半間鋪, 樓底高, 擺設整齊企理食飽後亦主動收拾碟及講聲可以慢慢座店員有笑容, 服務好, 走後亦有講拜拜同聖誕快樂今餐好滿意同好開心, 附近有地鐵站, 轉彎就走到, 好方便地理位置如果想下午時段找地方享受, 尼個係一個好既地方選擇
今日25號紅日去九龍城走走, 條街都冇想像中咁多人
可能時間都去到4點幾, 大家都食完下午茶返去
入到去成間鋪頭有幾台客, 吧台亦有幾位, 感覺好舒服唔迫
食飽後亦主動收拾碟及講聲可以慢慢座
店員有笑容, 服務好, 走後亦有講拜拜同聖誕快樂

如果想下午時段找地方享受, 尼個係一個好既地方選擇
Motcha Tonic
ꜱʜʀɪᴍᴘ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ
2023-12-25
$200 (Tea)
Motcha Tonic
ꜱʜʀɪᴍᴘ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ
  • MOTCHA TONIC
2023-12-24 140 views
今日朋友約我九龍城Lento Cafe Cafe環境舒適 裝修簡約四周佈滿聖誕擺設 好有氣氛 整體感覺好舒服 食物質素同賣相很不錯三文魚牛油果蓋飯 $110賣相好精緻 外層是牛油果切片包圍 有吞拿魚、青豆、青瓜、芒果配飯 味道好夾 清新又健康肯德雞 KFB $168肉質非常幼滑多汁 好入味 配上自家製piri piri 醬 好惹味。番薯蓉軟綿綿又夠香滑 確實不錯是日蛋糕 $58Chocolate mousse cake 香濃朱古力 入口軟滑 食到唔停得口Hojicha latte 山政小山圓 $55焙茶控的我,叫了一杯Hojicha latte 香濃又有質感 雪人拉花 好有聖誕氣氛 好細心Cappuccino $40拉花賣相好靚 咖啡香醇幼滑 奶味偏重
今日朋友約我九龍城Lento Cafe

2023-12-18
Type of Meal
Lunch
2023-12-23 24 views
呢間在九龍城的cafe裝潢簡約,我和朋友點了吞拿魚酪梨poke飯和法式薄餅擺盤超靚🌸😭poke飯裡有調味的吞拿魚+毛豆+芒果+牛油果+酸青瓜,下面是黏糯糯的白米飯,一口下去特別清新但調味剛剛好,好吃法式薄餅裡面有兩顆雞蛋+火腿+芝麻菜+蘑菇,薄餅薄脆配上裡面的餡,和poke飯一樣色彩搭配就讓人看著心花怒放Hot latte 奶味偏重,拉花很優秀,上面是🐴和一棵樹🌲Ice Lemonade這杯檸檬水倒是很驚喜!很清新,偏酸但不會酸得掉牙,和法式薄餅和poke飯一起拍照美得不要不要的是日蛋糕係一款朱古力慕斯蛋糕,朱古力味超濃郁,餅底不硬,好似吃輕盈版朱古力,好食真的比好多網紅店好出相多了,好睇好影的菜式推薦鐘意影相的朋友

Hot latte
奶味偏重,拉花很優秀,上面是🐴和一棵樹🌲

Ice Lemonade

真的比好多網紅店好出相多了,好睇好影的菜式
推薦鐘意影相的朋友
2023-12-08 179 views
無意中經過見到這間cafe裝修簡約雅致.眼球被吸收了!睇一睇menu.加上內有d特色東西吸引了我.一個信字就入了去😅如果Menu 有圖片更完美了!喜歡它有sofa corner.有吧枱櫈. 也有幾個人坐的正常坐位.任君選擇!裝修設計.聖誕佈置都很靚!在這裡很悠閒地過了一個寫意的 下午.咖啡師好体貼地特製了一份素食餐給我.感謝!第一杯是非常好味的Hojicha Latte.香濃的焙茶味.有質感的!而且咖啡師用心拉花,畫了可愛的聖誕老人樣👍👍非常滿意!第二杯是Motcha Latte.抹茶味香!奶滑.另一 咖啡師 也很用心拉花!第三杯mocha也不錯好喜歡這細心的咖啡師見到我影聖誕樹及掛在上面的公仔竟然畫了出來!👍👍其間咖啡師仲好細心体貼咁倒了暖水给我!👍👍👍超級欣賞他的服務態度呀!如果他們能保持這態度及水準,我一定会再三來訪的!
無意中經過見到
這間cafe裝修簡約雅致.
眼球被吸收了!
睇一睇menu.
加上內有d特色東西吸引了我.
一個信字就入了去😅
如果Menu 有圖片更完美了!

喜歡它有sofa corner.
有吧枱櫈.
也有幾個人坐的正常坐位.
任君選擇!
裝修設計.聖誕佈置都很靚!

在這裡很悠閒地過了
一個寫意的 下午.

咖啡師好体貼地特製了一份素食餐給我.感謝!
第一杯是非常好味的
Hojicha Latte.
香濃的焙茶味.有質感的!
而且咖啡師用心拉花,
畫了可愛的聖誕老人樣👍👍
非常滿意!

第二杯是Motcha Latte.
抹茶味香!

竟然畫了出來!👍👍

其間
咖啡師仲好細心体貼咁
倒了暖水给我!👍👍👍
超級欣賞他的服務態度呀!

如果他們能保持這態度及水準,
我一定会再三來訪的!

Hojicha Latte
Motcha Latte
Mocha
2023-12-08
Hojicha Latte
Motcha Latte
Mocha
2023-12-02 96 views
餐廳的餐具很漂亮食物味道和擺盤都ok不過今次寫評語 全因係個粟米當日我要求麵中的粟米另上上菜時,竟然看到是切成一片片的粟米粒覺得挺意外的竟然不是雪藏粟米粒挺有誠意

餐廳的餐具很漂亮

食物味道和擺盤都ok

不過今次寫評語 全因係個粟米
當日我要求麵中的粟米另上
上菜時,竟然看到是切成一片片的粟米粒
覺得挺意外的

竟然不是雪藏粟米粒
挺有誠意

2023-11-18 122 views
今日第一次去呢間新開的cafe, 叫左個三文魚牛油果班尼迪和龍蝦汁配蝦的闊條面, 買相勁精緻而且食物也很美味, 配菜也很花心思, 店員也很細心地介紹食物, 值得一試。BTW, 個熱朱拉花也很得意