喺尖沙咀同佐敦之間嘅橫街,搵到呢間小店,店面唔算大,一聽個名就知出名果醬,menu都有好多scone, 多士同果醬揀。lunch set每天不同,款式幾吸引,價錢唔算貴。lunch set包餐湯蕃茄湯,偏酸lunch set包餐飲黑松露野菌意大利飯超濃黑松露味,好多野菌,勁香,飯軟硬適中溫泉蛋卡邦尼意大利粉好濃味,面頭如果冇落咁多芝士粉會好啲,都幾多煙肉,溫泉蛋香,整爛佢浸住意粉食最正由於出名scone同果醬,緊係要叫翻個試吓熱辣辣好香,外面有啲香脆,入面軟熟,唔鞋唔痴口可以揀一款醬,揀左士多啤梨,好香,一個scone都用晒成罌醬

lunch set每天不同,款式幾吸引,價錢唔算貴。

lunch set包餐湯
蕃茄湯,偏酸

lunch set包餐飲

黑松露野菌意大利飯
超濃黑松露味,好多野菌,勁香,飯軟硬適中

溫泉蛋卡邦尼意大利粉

由於出名scone同果醬,緊係要叫翻個試吓
熱辣辣好香,外面有啲香脆,入面軟熟,唔鞋唔痴口
2022-06-17
$100 (Lunch)
2022-07-16 313 views
講起香港本地手工果醬,大家一定知道我哋講邊間,就係Let’s jam 一起果醬😋啦。.全天豪華黑毛豬扒早餐 $139(芝士炒蛋、黑毛豬扒、牛仔早餐腸、紐倫堡腸、焗車厘茄、炒蘑菇、焗豆、厚多士+果醬)嚟到cafe梗係要叫個all day breakfast打吓卡啦,炒蛋、腸仔依啲就係must-have item啦,而且炒蛋仲加咗芝士,全部嘢都炒過/焗過,有調過味,唔似其他cafe咁求其炒埋一碟就算,特別在於可以喺十款自家果醬度揀一款搽落厚多士,我哋就揀咗玫瑰蘋果🌹🍎,聞落淡淡清香,可惜食落味道就唔太出。而黑毛豬扒就有三小塊,肉質軟腍,不過值唔值$10一小塊就見仁見智啦。.黃金蟹肉軟殼蟹意粉 $99蟹肉🦀份量都幾多,面頭仲有半隻炸軟殼蟹,即叫即炸,配埋蟹肉意粉🍝,啖啖肉,唔錯。.桂花雪梨梳打 $44除咗玫瑰🌹,同樣喜愛桂花香味嘅👩🏻就叫咗依杯桂花雪梨梳打🍐,味道出色,有桂花嘅清香之餘,仲有雪梨嘅清甜,而且果醬份量都幾多,杯底有啖啖果肉,搞到👩🏻心思思想買埋隻果醬返去沖嚟飲!😋
全天豪華黑毛豬扒早餐 $139
黃金蟹肉軟殼蟹意粉 $99
桂花雪梨梳打 $44
聽個名就聽得多但今次是第一次來👆🏻地點都小隔涉🤭但餐廳環境好舒服😌嗰日坐左2個幾鐘都無比人趕🤣👍🏻✨果醬奶油窩夫✨🍒🧇$58 (tea set)特別之處果jam有成10款口味比你揀💕🌼桂花雪梨🌹玫瑰蘋果🍎玉桂蘋果🍓士多啤梨🥭芒果👂🏻冰糖木瓜雪耳🍊丁香香橙🍇雜莓🌞熱帶風情🍍蛋黃菠蘿我揀左雜莓🍓🍇比一般果醬無咁甜(最怕死甜的我表示很ok👌🏻)加上窩夫好好食🥳撈埋少少cream食成件事就係開!心!🥰✨黃金蟹肉軟殼蟹意粉✨ $119🍝都幾好食但個汁無想像中咁濃係比較稀嘅忌廉汁🦀好食✨玫瑰蘋果醬單骨雞翼✨ $46🌹幾特別用上其中一隻自家製果醬😋甜甜地有d似蜜糖feel但餘韻食到有一陣淡淡的玫瑰香味👍🏻✨宇治抹茶拿鐵✨ $45🍵本身係有cream跟埋ge🍦落單時店員會問你要唔要cream🤣(我梗係要😝)大大杯好滿足💚茶底幾濃唔太甜👍🏻但飲到尾水就有幾多粒粒同粉狀綠茶🤭

聽個名就聽得多但今次是第一次來👆🏻
地點都小隔涉🤭
但餐廳環境好舒服😌嗰日坐左2個幾鐘都無比人趕🤣👍🏻

✨果醬奶油窩夫✨🍒🧇$58 (tea set)

特別之處果jam有成10款口味比你揀💕
🍇雜莓
🌞熱帶風情
🍍蛋黃菠蘿

我揀左雜莓🍓🍇
比一般果醬無咁甜(最怕死甜的我表示很ok👌🏻)
加上窩夫好好食🥳

甜甜地有d似蜜糖feel
但餘韻食到有一陣淡淡的玫瑰香味👍🏻

✨宇治抹茶拿鐵✨ $45🍵

本身係有cream跟埋ge🍦
落單時店員會問你要唔要cream🤣(我梗係要😝)

大大杯好滿足💚
茶底幾濃唔太甜👍🏻
但飲到尾水就有幾多粒粒同粉狀綠茶🤭
  • 奶油果醬窩夫
2022-06-20 457 views
嚟到呢一間一起果醬 當然就係要試佢哋嘅手工果醬😋最推介喺呢度嘅九宮格多士🍞每一格上面都配唔同嘅果醬 各有特色🌟賣相真係好靚 多士烘到外脆內鬆軟 配埋唔同味嘅果醬 好清新💓
今次同好耐冇見嘅朋友出嚟gathering ,當然要揀一間好食嘅餐廳先得,高人介紹,決定訂座Let's Jam,位置有啲隔涉,好彩都搵到,唔駛Google map,之前睇過食評介紹,由於肚餓,第一時間叫黑松露野菌意大利燴飯、果醬九宮格多士、黃金蟹肉軟殼蟹意粉、溫泉卡邦尼意粉、龍蝦汁海鮮意大利飯,最後評分,黑松露雜菌意大利飯每個人食咗都話好味,雖然鍾意食肉嘅我都覺得好好味,如果下次再嚟都會再叫。「願你在亂流下平安 黑暗過後會是晨曦」好正P.S.不過淨係可以俾現金真係有啲唔方便

「願你在亂流下平安
黑暗過後會是晨曦」好正

P.S.不過淨係可以俾現金真係有啲唔方便
2022-06-04
2022-05-23 586 views
上次tea time想黎食但落左場,今次dinner終於食到啦。其實已經係第二次黎,都仍然覺得係約會好地方,因為餐廳裝修感覺放鬆舒服,有植物令人心情舒暢,不過今次坐左户外就有蚊。食物水平ok。有一個係意式青醬雞肉意粉,另一個係黑松露野菌意大利燴飯。意粉同燴飯硬度都適中,唔好睇佢份量好似咁少,但絕對夠飽,因為呢啲西餐都會比較膩,會易滯。值得讚係黑松露真係好香!飲品方面就叫左桂花雪梨沙冰,老實講唔係好飲得岀係咩味,只能講唔難飲🤣

2022-05-20 417 views
叫得做一起果醬 最出名當然係佢哋嘅自家製手工果醬😋上次就嚟食咗個九宮格多士🍞一次過有齊九款果醬 全部都各有特色 每一格麵包都配唔同嘅味道 真係好正!可以一次過試晒佢哋 啱晒選擇困難症嘅人😎麵包好鬆軟 配埋啲清新嘅果醬真係一流!
叫得做一起果醬 最出名當然係佢哋嘅自家製手工果醬😋
2022-03-27 1175 views
落著雨找間餐廳食個下午茶,見到對面有一間餐廳門面好有風格。入內餐廳主題裝潢懷舊的帶點文工業風的。餐廳以果醬為主題叫一起果醬 (Let's Jam) ,既然大膽到以果醬為名,相信餐廳揀選的果醬又怎會馬虎呢?果醬全都以天然食材手工製作已好加分值得食。果醬有多種味道例如玫瑰蘋果、肉桂蘋果、桂花雪梨、木瓜雪耳、熱帶風情、士多啤梨、芒果、雜莓、丁香香橙及蛋黃菠蘿等等….多足以令大家眼花撩亂。心想好食下次再來嚐幾款味道。我點選了果醬雪糕窩夫餅配玫瑰蘋果果醬,說實在玫瑰蘋果果醬真的好香玫瑰味,清清淡淡甜度恰到好處,敗在窩夫口感好真的好一般一口咬下去無味道仲好身不脆。宇冶抹茶拿鐵沒有抹茶味,不好👎

果醬雪糕窩夫

宇冶抹茶拿鐵
沒有抹茶味,不好👎
宇冶抹茶拿鐵
Type of Meal
Tea
生活很苦 Let's Jam為我帶來一點甜☺️而間係果醬控必食既餐廳之一❣️係西貢既分店次次都爆曬場今次係佐敦見到無乜人排 梗係要試下😋▶️果醬九宮格多士 ($55) 👍🏻👍🏻👍🏻必食之選❣️ 成個多士分為九格, 每一格都係唔同口味既手工果醬😋包括: 玫瑰蘋果, 肉桂蘋果, 桂花雪梨, 熱帶風情, 士多啤梨, 芒果, 雜莓, 橙, 蛋黃菠蘿每一啖都充滿驚喜😝岩曬好似760小姐咁有選擇困難既你😝▶️龍蝦汁海鮮意大利飯 ($129) 👍🏻👍🏻一上碟已經聞到好香濃既龍蝦味🤤有兩隻煎香既大蝦, 兩粒青口同兩粒帶子意大利飯亦煮到岩岩好, 唔太硬, 正😙▶️玫瑰蘋果醬單骨雞翼 ($45) 👍🏻👍🏻而款口味既雞翼真係第一次食估唔到果醬同雞翼係咁夾🤤淡淡既玫瑰花香, 配上微甜既蘋果味🍎又清新又開胃, 好正🤩手工果醬真係好特別, 仲可以買番屋企添👍🏻
生活很苦 Let's Jam為我帶來一點甜☺️
而間係果醬控必食既餐廳之一❣️
係西貢既分店次次都爆曬場
今次係佐敦見到無乜人排 梗係要試下😋

▶️果醬九宮格多士 ($55) 👍🏻👍🏻👍🏻
必食之選❣️
成個多士分為九格,
每一格都係唔同口味既手工果醬😋
包括: 玫瑰蘋果, 肉桂蘋果, 桂花雪梨,
熱帶風情, 士多啤梨, 芒果, 雜莓, 橙, 蛋黃菠蘿
每一啖都充滿驚喜😝
岩曬好似760小姐咁有選擇困難既你😝
果醬九宮格多士

▶️龍蝦汁海鮮意大利飯 ($129) 👍🏻👍🏻
一上碟已經聞到好香濃既龍蝦味🤤
有兩隻煎香既大蝦, 兩粒青口同兩粒帶子
意大利飯亦煮到岩岩好, 唔太硬, 正😙
龍蝦汁海鮮意大利飯

▶️玫瑰蘋果醬單骨雞翼 ($45) 👍🏻👍🏻
而款口味既雞翼真係第一次食
估唔到果醬同雞翼係咁夾🤤
淡淡既玫瑰花香, 配上微甜既蘋果味🍎
又清新又開胃, 好正🤩
玫瑰蘋果單骨雞翼

手工果醬真係好特別, 仲可以買番屋企添👍🏻

果醬九宮格多士
龍蝦汁海鮮意大利飯
玫瑰蘋果單骨雞翼
2022-02-12 762 views
Tea set選擇更多,抵食過Lunch,非常推薦 ❤️.Lunch set送沙律/湯,Tea set送飲品。緊係Tea set好,可以揀signature果醬飲品!.今次叫左香草雞肉+野菌忌廉湯長通粉,雞肉份量好足,夠哂營養。味道都好好,好味過上次lunch set嘅溫泉蛋卡邦尼意粉。埋單$73~
Tea set選擇更多,抵食過Lunch,非常推薦 ❤️
香草雞肉+野菌忌廉湯長通粉
$70 (Tea)
香草雞肉+野菌忌廉湯長通粉
晨早流流喺尖沙咀做嘢,預鬆咗時間早咗到,見仲時間可以食個早餐,於是隨意搵吓附近有咩餐廳可以嘆杯咖啡慢慢坐。點知醒起附近有呢間「一起果醬」,之前有食過佢嘅lunch, 覺得幾高質,決定過去睇吓佢有冇做埋早餐。點知原來真係有!!!今次揀咗溫泉蛋火腿芝士厚多士,真係即叫即焗,件多士攞出嚟熱辣辣,面頭層芝士完全冇偷工減料,真係淡淡都食到有芝士!溫泉蛋真係流心,夾埋火腿同多士一齊食,簡直係絕配!不過我掛住食,完全唔記得切開影相,到我記得嘅時候已經差唔多食晒😂飲品方面我加錢叫咗杯flat white! 朝早有配高質奶啡真係好緊要,講真$50零蚊有份咁高質嘅早餐,絕對超值,簡直係為美好嘅一日打打氣💪🏻

溫泉蛋芝士火腿厚多士
溫泉蛋芝士火腿厚多士
2022-02-06 557 views
一直想試呢間以自家製果醬聞名嘅cafe果然冇令我哋失望😍😋-果醬厚多士 (雜莓) ($32)🍓🫐雖然唔多啱打卡🤣但果醬味道唔錯,酸酸甜甜😋加上啱啱烘起嘅厚多士,好脆好香口,正呀😍-果醬雪糕窩夫 (肉桂蘋果) ($69)🧇🍎🔥大推🔥呢隻醬再好食啲,啖啖果肉,連埋窩夫同雪糕一齊食,又凍又熱,非常好味🤣-朋友叫咗意式青醬雞肉意粉 ($99)同黃金蟹肉軟殻蟹意粉🦀🍝($119)份量十足,醬汁惹味,蟹肉意粉我都好欣賞,碎碎嘅蟹肉撈埋意粉一齊食,零舍好味😋-另外朋友仲叫咗英式鬆餅配果醬🍓($22)我已經食唔落啦🤣但聽講幾香脆好味嘅🤣
一直想試呢間以自家製果醬聞名嘅cafe
果然冇令我哋失望😍😋
果醬厚多士 (雜莓) ($32)🍓🫐
果醬雪糕窩夫 (肉桂蘋果) ($69)🧇🍎
另外朋友仲叫咗英式鬆餅配果醬🍓($22)
我已經食唔落啦🤣但聽講幾香脆好味嘅🤣
2022-01-26 464 views
今次大肚婆又係為咗scone而黎🤣一早聽過呢間嘅scone好好食,終於食到🤩🤤🌝英式奶油鬆餅餐💰72(scone x3+clotted cream+homemade jam)大肚婆🤰🏻揀咗桂花雪梨醬,招牌果然係招牌,scone最緊要唔可以太濕太漿口痴牙,又唔可以乾到冇朋友呢間嘅scone滿滿牛油香,仲要有微溫,一搽上clotted cream即溶,配埋好清新嘅桂花雪梨醬,簡直係味覺享受🤯仲要唔會太濕好似舊蛋糕咁,之前大肚婆食過啲網店嘅scone, 味道係好,但個質感點都爭啲😔Scone真係一樣好易整但又好難整得好嘅甜品🤣評分:10/10✨🌝果醬雪糕窩夫餅(💰68/half ;💰98/full)大肚婆🤰🏻叫咗half, 揀咗藍莓果醬,有兩大舊,仲有啲生果窩夫又係好出色,外脆內軟,即叫即整,藍莓醬酸多過甜,但都係好味嘅,好難唔好食🤣因為scone太出色,呢樣比下去咗😂評分:8/10🌚龍蝦汁海鮮意大利飯💰129唔好食,冇龍蝦味,又淡又濕又漿🥲評分:1/10總結:可以剩係黎食甜品!
今次大肚婆又係為咗scone而黎🤣
一早聽過呢間嘅scone好好食,終於食到🤩🤤

🌝英式奶油鬆餅餐💰72
大肚婆🤰🏻揀咗桂花雪梨醬,招牌果然係招牌,
scone最緊要唔可以太濕太漿口痴牙,又唔可以乾到冇朋友
呢間嘅scone滿滿牛油香,仲要有微溫,
一搽上clotted cream即溶,
配埋好清新嘅桂花雪梨醬,簡直係味覺享受🤯
Scone真係一樣好易整但又好難整得好嘅甜品🤣
評分:10/10✨

🌝果醬雪糕窩夫餅(💰68/half ;💰98/full)
大肚婆🤰🏻叫咗half, 揀咗藍莓果醬,
有兩大舊,仲有啲生果
窩夫又係好出色,外脆內軟,即叫即整,
藍莓醬酸多過甜,但都係好味嘅,好難唔好食🤣
因為scone太出色,呢樣比下去咗😂
評分:8/10

🌚龍蝦汁海鮮意大利飯💰129
唔好食,冇龍蝦味,又淡又濕又漿🥲
評分:1/10

總結:可以剩係黎食甜品
2022-01-22 377 views
幫襯過好多次 每次嘅食物質素都好滿意🥰呢日試咗佢哋嘅lunch set🥸價錢更加相宜😙lunch set係星期一至五供應 每日menu都會有唔同~𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙎𝙚𝙩 (附田園沙律/是日餐湯)豬肋骨香口離骨 好入味 而且纖維感唔會好重🤓燒烤醬汁加入咗士多啤梨果醬🍓帶淡淡嘅果香 同肉類好夾👏🏻而伴碟嘅薯格香脆 鹹度剛好👌🏻蟹肉嘅份量好多🦀️蒜香同酒香加埋蟹肉嘅鮮甜 簡單嘅材料帶出鮮味 我好鍾意😋呢個價錢嚟講好抵食!另外 佢哋個沙律熱情果油醋汁同士多啤梨果醬紅茶都係非常出色👍🏻完全對得住店名 將果醬嘅作用同味道配搭得淋漓盡致👏🏻

𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙎𝙚𝙩 (附田園沙律/是日餐湯)
田園沙律配熱情果油醋汁、意式雜菜湯

士多啤梨燒豬肋骨

白酒汁蟹肉意粉
2021-11-12
$120 (Lunch)
田園沙律配熱情果油醋汁、意式雜菜湯
士多啤梨燒豬肋骨
白酒汁蟹肉意粉
2021年最後一日要獎勵下自己決定遠赴佐敦食個早餐餐廳裝修風格幾復古帶幾分溫馨比人好溫暖的感覺可能太早所以冇咩人menu鋪頭既然叫 一起果醬   ♥ Let’s Jam ♥ 一定要試下自家製果醬叫咗火腿絲雞肉.溏心蛋特濃野菌忌廉湯通粉+飲品 ($40)鮮果乳酪果醬厚多士 + 飲品 ($40)單點:九宮格厚多士 ($55)果醬出名嘛就叫咗一個九宮格果醬試勻味道睇啱邊個就買佢返屋企我覺得早餐非常抵食因為cafe 一杯coffee都40+佢早餐$40 有食物同野飲好飽肚變相買野飲請你食早餐九宮格就相對冇咁划算因為只可以單點 冇得早餐SET不過對於第一次幫襯嘅客人絕對推介你地食九宮格一次過試9種果醬鐘意就可以買返屋企當早餐全部味道都好正最後買咗玫瑰蘋果 $56丁香香橙 $76
2021年最後一日要獎勵下自己

鋪頭既然叫 一起果醬
 ♥ Let’s Jam ♥
一定要試下自家製果醬
叫咗
火腿絲雞肉.溏心蛋特濃野菌忌廉湯通粉+飲品 ($40)

鮮果乳酪果醬厚多士 + 飲品 ($40)

單點:九宮格厚多士 ($55)
果醬出名嘛

最後買咗
玫瑰蘋果 $56
丁香香橙 $76
2021-12-31
$50 (Breakfast)