2022-07-04 404 views
將軍澳嘅MONTEREY Place 開咗唔少餐廳,如果想食粵菜,「禮記」絕對係一個好選擇,格局寬敞寧靜,可以一邊談心一邊品嘗精品粵菜▶️鐵板蜜餞叉燒 - 2大嚿叉燒用鐵板奉上,放了一會還保存到溫度,而師傅嘅秘製蜜汁沾滿了叉燒外皮,非常惹味,食唔停口!▶️禮記小炒王 - 同坊間嘅小炒王差不多,材料都係韮菜花、蝦乾、腰果、魷魚等,而禮記嘅就再加埋小魚乾,食落有著唔同口感,亦充滿鹹香味▶️豉汁安格斯牛柳條炒河粉 - 用了肉質柔嫩嘅安格斯牛柳條,而師傅炒嘅河粉亦功架十足,河粉沒有炒斷之餘而芡汁亦掛在河粉上,非常入味總結:店內環境舒適,食物方面都很有質素,師傅絕對功不可沒!

總結:店內環境舒適,食物方面都很有質素,師傅絕對功不可沒!
Type of Meal
Dinner
Happy Afternoon Chinese tea time🍵🥢💫..禮記🥢 一間由籃球運動員劉子禮開設既精品粵菜館,無論點心 or 菜式都有賣相 & 內涵,出品既是精緻又有水準,因為大廚大由來頭!🥳由入行超過40年、曾任職於多間米芝蓮🌟 星級餐廳既爵哥擔任總廚👨🏻‍🍳,品質當然不用置疑,來享用一系列具精緻賣相 & 美味既佳餚吧。午後時光特別捨意。🔸紅菜頭松露野菌餃(3件) $47 🔸禮記黑金蝦餃皇(3件) $61 🔸 焗雪山叉燒包 (3件) $51 🔸鮮蝦米網腸粉 $51,款款點心賣相精緻又大大粒,足料好味,質素好好❤️!茶具亦同樣典雅,每位茶位 $13,下午人不多值得來喝杯中國茶、吃個點心,渡過一個寧靜舒服既下午喔!..×××××ש將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下G19號舖..

🔸紅菜頭松露野菌餃(3件) $47

🔸禮記黑金蝦餃皇(3件) $61

🔸 焗雪山叉燒包 (3件) $51

茶具亦同樣典雅,每位茶位 $13,

×××[禮記 -Li ji]×××
©將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下G19號舖
2022-07-02 257 views
將軍澳海濱公園附近都幾多餐廳,近排食得西餐多,今次就來到禮記品中菜。呢度環境舒適靚麗,空間感大,設計新式新派,有傳統元素也有時尚感。酸甜話梅南瓜南瓜🎃呈鑽石形狀,放上口,凍凍地,酸軟甜甜,甚驚喜,夏日開胃之選! 招牌鴻運脆皮雞(半隻)香噴噴,皮光澤,放入口,肉質嫩滑,外層脆皮有驚喜,肉汁也保存好。唔曬➕調味鹽,都夠滋味。 銀芽肉絲脆麵最後登場,鐵板上檯,看似瀑布,麵同筷子停留空中,以為有對無形之手夾麵,但實質系無,氣派十足。服務員撒上醬汁夠,然後幫我地剪短麵條。味道方面,麵脆脆地,加埋肉絲芽菜,味道豐富。整體而言,環境舒適,食物滋味,將軍澳海濱中菜好選擇!

酸甜話梅南瓜

招牌鴻運脆皮雞(半隻)

銀芽肉絲脆麵

整體而言,環境舒適,食物滋味,將軍澳海濱中菜好選擇!
2022-07-01 193 views
Monetery Place有一間新派點心專門店,主打創新既港式點心,好多款,都係ig-able,而且味道又幾好,另外餐廳環境整潔,裝修風格古雅時尚,就同朋友約埋一齊去「禮記」到飲茶🫖禮記黑金蝦餃皇(3件)$61見到每枱客人必叫之選,外層刷上金粉的蝦餃皇,看起來超奢華,外皮都幾煙韌,入面蝦肉份量十足,肉質都幾新鮮,口感特別扎實有彈性😗😗黑金流沙包(3件)$40以竹炭粉製作的黑金流沙包,QQ軟軟的包子皮,外層刷上金粉,裡頭包著濃郁的流沙餡,吃得到鹹蛋黃沙沙口感,而且一撥開就有爆漿的畫面😮😮黑魚子帶子燒賣皇(3件)$61内餡非常紮實,除了上頭直接擺上帶子及黑魚子,豬肉餡裡還有切塊的蝦仁,每口都有滿滿的蝦子🦐芝麻明蝦桶$47滿滿芝麻外層腐皮卷,炸得香脆又唔覺得好油膩,入面充滿蝦肉,點埋沙律醬,酸酸甜甜,好好味😋XO醬炒腸粉$47爆炒XO醬及韭黃香氣好誘人,QQ的腸粉一點不油膩,食落少少辣,好味😋

禮記黑金蝦餃皇(3件)$61

黑金流沙包(3件)$40

黑魚子帶子燒賣皇(3件)$61

芝麻明蝦桶$47

XO醬炒腸粉$47
2022-06-24
$141 (Lunch)
  • 黑金流沙包
2022-07-01 4623 views
☆ 禮記將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下G19號舖✦ 銀芽肉絲脆麵一上枱真係好興奮,不停係咁幫佢影相,真係實在太有趣啦,平時平平無奇嘅肉絲炒麵,而家反晒地心吸力咁凌空係到,唔影多幾張相打卡真係對唔住自己。影完店員會幫手剪開麵條,十分細心。(最尾有片)好!講返味道先,麵質好脆好香口,淋多d汁就會軟身d,隨個人喜好調節,鐵板好夠熱,食到尾都仲係好熱,好正!✦ 特色三小碟• 木魚花皮蛋豆腐好清新,加埋佢個汁一齊食好味。• 話梅南瓜呢個正呀!酸酸甜甜,南瓜好入味,係好開胃嘅前菜。• 涼拌雙木耳辣辣地,木耳好爽口,好食!✦ 鴻運脆皮雞我平時食雞係唔食皮嘅,但係就係呢隻雞我會肯食皮,因為真係好脆同埋無多餘肥膏,然後肉又滑,真係好好味(〃ω〃)✦ 瑰荔堂煌坐低無耐店員就比住壺茶我地先,倒出黎已經覺得好,飲落好有玫瑰味,但又無搶左茶味,亦都無澀嘅感覺,好飲!餐廳裝修幾靚,一路播住純音樂好舒服,服務都好好,係質素高嘅中餐廳。
☆ 禮記

✦ 銀芽肉絲脆麵

✦ 特色三小碟
• 木魚花皮蛋豆腐
好清新,加埋佢個汁一齊食好味。

• 話梅南瓜
呢個正呀!酸酸甜甜,南瓜好入味,係好開胃嘅前菜。

• 涼拌雙木耳
辣辣地,木耳好爽口,好食!

✦ 鴻運脆皮雞

✦ 瑰荔堂煌

• 銀芽肉絲脆麵
2022-06-30 174 views
今晚同爸爸去海濱散步同歎中菜位於將軍澳海濱的「禮記」的確是一間很高水準及質素的中菜餐廳,大家都食到舔舔脷。 餐廳的環境亦很寛廣整潔,牆上掛上可愛壁畫。-先奉上一壺<瑰荔堂煌>的靚茶,充滿淡淡荔枝清香,配上菜脯,解渴開胃。-⭐️松露醬手撕雞一樣的手撕雞•不一樣的風味。 從前吃手撕雞,每次都是用麻醬拌勻。 今次第一次品嚐用松露醬,味道更香口。 手撕雞肉亦很嫩滑,一道清新涼拌菜。-⭐️懷舊鳳梨🍍咕嚕肉咕嚕肉是我最喜愛的傳統特色廣東名菜。 就是喜歡其酸甜開胃、外脆內嫩的口味! 梅頭肉嫩口彈牙,鳳梨爆甜又多汁,吃得滋味。-⭐️銀芽肉絲脆麵每次同屋企人飲茶,爸爸總愛最後點一碟肉絲炒麵吃,所以今晚也點了這道菜😋😋🤭擺盤仿如藝術的創作🤭 脆麵仿如飛天般登場,師傅確實花了心思及功夫,給食客一個驚喜及深刻印象。 除了打卡靚,味道也很有水準半脆半軟的黃金脆麵,配上肉絲、青椒絲、葱絲、芽菜、韭黃,就是美味。
今晚同爸爸去海濱散步同歎中菜

⭐️松露醬手撕雞

⭐️懷舊鳳梨🍍咕嚕肉
咕嚕肉是我最喜愛的傳統特色廣東名菜。

⭐️銀芽肉絲脆麵
除了打卡靚,味道也很有水準

唔講真係唔知將軍澳開左好多各式各樣嘅餐廳🤔朋友鍾意食中菜所以揀左依間好想試既中菜館😆發現又幾高質喎😎成個大鄉里發現新大陸咁🤣🥢炸乳鴿 $108乳鴿皮好脆肉好嫩👍 最怕食到騷味依個食落完全無!仲切到好易食唔會食到好論盡🤣🥢錦鹵雲吞 $128必食依款✨好好食❣️本身以為係普通嘅炸雲吞皮😂原來係一個經典嘅中式點心🥧雲吞超大粒入面有叉燒粒,就算影咗好耐相先食都仲卜卜脆😆最正係個甜酸汁,酸酸甜甜好開胃👍入面仲有海鮮同肉片好足料😋🥢豉汁安格斯牛柳條炒河粉 $188朋友好鍾意食粵式炒河粉🤣成碟河粉K.O.晒🫣牛柳條份量多又嫩滑,河粉吸汁唔會好似茶記嗰啲咁炒到好油又無味🤓

🥢炸乳鴿 $108

🥢錦鹵雲吞 $128

🥢豉汁安格斯牛柳條炒河粉 $188

2022-06-28 106 views
👯孖住朋友仔想去Donki血拼, 梗係醫飽個肚才有力去出擊啦😆途經這家裝修雅緻嘅點心餐廳,座位寬敞舒適,決定要坐低嘆番餐靚點心先🥰🫖茶位 $13/位水滾茶靚, 有多款特別的香茶味道可揀選,我哋揀咗荔枝茶😍✨百花鍋貼(4件)$68炸得好香脆嘅麵包多士做底,蝦滑蓋上面,非常有口感,唔油膩🌟禮記黑金蝦餃皇(3件)$61賣相脹卜卜,包著滿滿嘅彈牙蝦肉, 👀👅都大滿足😍🥟紅菜頭松露野菌餃(3件)$47顏色靚味道清新, 松露味配野菌餡料, perfect match😋✨好睇又好食💫黑金流沙包(3件)$40包香鬆軟,咬開就爆出蛋黃奶黃流沙,勁滿足口慾🤩

🫖茶位 $13/位
水滾茶靚, 有多款特別的香茶味道可揀選,我哋揀咗荔枝茶😍

✨百花鍋貼(4件)$68
炸得好香脆嘅麵包多士做底,
蝦滑蓋上面,非常有口感,唔油膩

🌟禮記黑金蝦餃皇(3件)$61
賣相脹卜卜,包著滿滿嘅彈牙蝦肉, 👀👅都大滿足😍

🥟紅菜頭松露野菌餃(3件)$47
✨好睇又好食

💫黑金流沙包(3件)$40
包香鬆軟,咬開就爆出蛋黃奶黃流沙,勁滿足口慾🤩

2022-06-27
Type of Meal
Lunch
2022-06-27 87 views
將軍澳呢邊真係開左好多餐廳🤣今次同屋企人試下中菜 懷舊鳳梨咕嚕肉$128擺盆靚 有個架裝起 即刻覺得高級左😂 望落好似好細碟 但原來份量都幾多下 酸甜適中 上菜時熱辣辣 外皮炸得夠脆 入面係啖啖肉 冇骨冇肥膏👍🏼銀杏鮮腐竹扒小棠菜 $118呢個清清地 食落冇咁膩 小棠菜夠清甜 腐竹都好多 個湯有淡淡腐竹味 好清✨松露醬手撕雞$98都幾大碟 個醬好香松露同麻油味 食落都係比較冇負擔 唔錯🥹禮記 (將軍澳)將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下G19號舖
將軍澳呢邊真係開左好多餐廳🤣今次同屋企人試下中菜

懷舊鳳梨咕嚕肉$128

銀杏鮮腐竹扒小棠菜 $118

松露醬手撕雞$98
都幾大碟 個醬好香松露同麻油味 食落都係比較冇負擔 唔錯🥹

禮記 (將軍澳)
2022-06-23
夾到娘親星期六日放假 就要行行孝帶屋企人出去食好西 疫情後少咗一齊出去食有啲嘢真係無咗先識珍惜 唔好留有遺憾Enjoy多啲Family time啦💕❤️禮記黑金蝦餃皇 (3件)(超) $59皮唔算厚 但唔係好薄 好彩都叫煙韌個皮係好靚好高級嘅黑金呀🤭❤️黑魚子帶子燒賣皇 (3件)(超) $59覺得甜咸剛剛好 燒賣皮薄 大大粒 好滿足❤️京滬灌湯小籠包 (3件) (特) $45呢個真心皮薄多汁 食嘅時候必須小心熱我都係攤咗一陣先放入口 🤗❤️原隻鮑魚雞粒撻 (件) (特) $45一般般 不過不失 無驚艷到我❤️芝麻明蝦桶 (特) $45皮薄 明明入面放咗我好唔鍾意食嘅韭黃我都覺得好食😳❤️鮮蝦米網腸粉 (頂) $49放涼咗都仲脆 點埋甜鼓油真係出色❤️椰汁杞子桂花糕 (3件) (大) $39椰子味香 桂花味濃 唔算好甜 我要比高分呢個甜品本來想叫千層養顏紅棗糕 但好可惜賣哂試唔到❤️鐵板蜜餞叉燒 $128整得甜咗些少 比我相像中嘅量偏多 味道還可以嘅茶叫咗荔枝玫瑰呀 好香 會不停咁飲🤭
夾到娘親星期六日放假 就要行行孝
帶屋企人出去食好西 疫情後少咗一齊出去食
有啲嘢真係無咗先識珍惜 唔好留有遺憾
Enjoy多啲Family time啦💕

❤️禮記黑金蝦餃皇 (3件)(超) $59
皮唔算厚 但唔係好薄 好彩都叫煙韌
個皮係好靚好高級嘅黑金呀🤭
禮記黑金蝦餃皇 (3件)(超)

❤️黑魚子帶子燒賣皇 (3件)(超) $59
覺得甜咸剛剛好 燒賣皮薄 大大粒 好滿足
黑魚子帶子燒賣皇 (3件)(超)

❤️京滬灌湯小籠包 (3件) (特) $45
呢個真心皮薄多汁 食嘅時候必須小心熱
我都係攤咗一陣先放入口 🤗
京滬灌湯小籠包 (3件) (特)

❤️原隻鮑魚雞粒撻 (件) (特) $45
一般般 不過不失 無驚艷到我
原隻鮑魚雞粒撻 (件) (特)
原隻鮑魚雞粒撻 (件) (特)

❤️芝麻明蝦桶 (特) $45
皮薄 明明入面放咗我好唔鍾意食嘅韭黃我都覺得好食😳
芝麻明蝦桶 (特)

❤️鮮蝦米網腸粉 (頂) $49
放涼咗都仲脆 點埋甜鼓油真係出色
鮮蝦米網腸粉 (頂)

❤️椰汁杞子桂花糕 (3件) (大) $39
椰子味香 桂花味濃 唔算好甜 我要比高分呢個甜品
本來想叫千層養顏紅棗糕 但好可惜賣哂試唔到
椰汁杞子桂花糕 (3件)    (大)

❤️鐵板蜜餞叉燒 $128
整得甜咗些少 比我相像中嘅量偏多 味道還可以嘅
鐵板蜜餞叉燒

茶叫咗荔枝玫瑰呀 好香 會不停咁飲🤭
2022-06-25
$200 (Lunch)
禮記黑金蝦餃皇 (3件)(超)
黑魚子帶子燒賣皇 (3件)(超)
京滬灌湯小籠包 (3件) (特)
芝麻明蝦桶 (特)
鮮蝦米網腸粉 (頂)
椰汁杞子桂花糕 (3件)    (大)
  • 鮮蝦米網腸粉
  • 禮記黑金蝦餃皇
2022-06-25 2220 views
✨中女獨食難肥日誌 ✨禮記 中女食將軍澳之前經過將軍澳南,已經想試這間中菜餐廳。適逢父親節,帶家中兩老來一試這裡的小菜環境舒適,而且茶種特別,荔枝玫瑰茶很清香!老壇酸菜魚二人套餐 $458套餐包兩款小食、主菜酸菜魚及一款小菜,份量好大幾抵食!夠三人吃!椒鹽脆豆腐小菜選了脆豆腐,店家採用日本豆腐,我們一家外出常吃,因家裡自己煮不到!外脆內軟滑,椒鹽調味剛剛好不過咸,推薦!蔥油海哲頭蔥油麻油味都好重,所以好香口!海哲頭好爽口,青瓜亦清爽,但略嫌味道較淡,如酸味咸味加重一點會更理想老壇酸菜魚酸菜魚内配有薯粉及芽菜,沒有辣度選擇,只有微微麻辣,不吃辣的朋友都輕鬆可吃!雖然只有微辣但酸菜味濃,湯都好好味,撈飯吃一流!而且薯粉很煙靭!酸辣士豆絲 這一道菜明顯辣得多,薯仔絲爽口香辣,十分惹味!銀杏鮮腐竹扒時蔬 $118為了吃點蔬菜點了這一道,誰知很有驚喜!白果鮮腐竹湯鮮味豆味香濃,好好飲!菜亦新鮮好吃!招牌鴻運脆皮雞 半隻$250加了招牌脆皮雞,雞皮好脆雞肉亦不會鞋,半隻4人吃已足夠!
✨中女獨食難肥日誌 ✨
禮記 中女食將軍澳
環境舒適,而且茶種特別,荔枝玫瑰茶很清香!

老壇酸菜魚二人套餐 $458

椒鹽脆豆腐

蔥油海哲頭

老壇酸菜魚
而且薯粉很煙靭!

酸辣士豆絲
這一道菜明顯辣得多,薯仔絲爽口香辣,十分惹味!

銀杏鮮腐竹扒時蔬 $118

招牌鴻運脆皮雞 半隻$250
加了招牌脆皮雞,雞皮好脆雞肉亦不會鞋,半隻4人吃已足夠!
2022-06-21
$200 (Dinner)
  • 銀杏鮮腐竹扒時蔬
1K
2022-06-24 259 views
將軍澳俾人嘅感覺都係人口密度低, chill chill地,西餐為主點知呢度都會有好靚嘅中菜,就嚟個中式chill啦鐵板餐多數係食扒,鐵板麵真係未試過,隆重登檯嗰下,隔離檯班晒細路嘩嘩聲,啲麵差唔多有上半身咁高,完全冇用支架支撐全憑脆麵挺身撐,樓面會淋上豉汁再剪低啲麵,份量夠6個人食呀有脆麵,亦有脆皮雞,好似燒鵝咁,啲皮脆得過癮,肉質嫩口,點啲鹽同青檸汁更有鮮味前菜嘅三小碟都唔小㗎,一兜兜都幾多,分別有木魚花皮蛋豆腐、酸甜話梅南瓜同涼拌雙耳豆腐嘅配搭好香口,南瓜同話梅甜甜地好開胃雙色木耳撈咗啲辣油,不錯嘅warm up呢間餐具同環境都好賞心悅目,連茶都咁fancy瑰荔堂煌飲落舒適芬芳,晚餐減壓又養生

點知呢度都會有好靚嘅中菜,就嚟個中式chill啦

銀芽肉絲脆麵

全憑脆麵挺身撐,樓面會淋上豉汁

再剪低啲麵,份量夠6個人食呀

招牌鴻運脆皮雞

特色三小碟

豆腐嘅配搭好香口,南瓜同話梅甜甜地好開胃

雙色木耳撈咗啲辣油,不錯嘅warm up

座位費

呢間餐具同環境都好賞心悅目,連茶都咁fancy

瑰荔堂煌飲落舒適芬芳,晚餐減壓又養生
2022-06-23
$326 (Dinner)
招牌鴻運脆皮雞
特色三小碟
座位費
2022-06-23 105 views
同朋友黎到Monterey Place 食飯,呢度間間餐廳都咁靚,連呢間中菜都一樣裝修得入型入格,地方又濶落,食都食得舒服啲。一坐低飲啖名叫 “瑰荔堂煌” 既茶,味道好特別,淡淡玫瑰花香帶點清新荔枝果味。叫左個唔係周圍都有得食既錦鹵雲吞,真係有懷舊既感覺,炸到金黃色既雲吞堆到成座山咁。傳統的錦鹵雲吞會用啲餸頭餸尾來整,例如內臟等來煮個酸甜汁,但呢度就用上雞肉、蝦、鮮魷、青紅椒來煮,個酸甜汁比一般冇咁酸,好啱我口味。另外叫左個上湯菜膽貴妃雞,雞肉好滑好滑好滑! 真係冇誇張,雞皮都勁滑,平時怕肥唔食雞皮既我都照樣連皮食埋。仲有啲小棠菜比一般既幼嫩、爽甜。食埋呢個豉汁安格斯牛柳條炒河粉,用高質牛柳絲、銀芽來炒河粉,炒得好夠火喉,每條河粉都索咗肉汁,好好味,好滿足!

上湯菜膽貴妃雞

豉汁安格斯牛柳條炒河粉
2022-06-22
$270 (Dinner)
上湯菜膽貴妃雞
豉汁安格斯牛柳條炒河粉
又去左將軍澳南試下啲餐廳~呢間裝修好別緻,坐得好舒服,食物款式有多種中菜。茶有得揀玫瑰荔枝茶,好清香,啱哂年輕一輩酸菜魚套餐 $458小食有三款,三個都好開胃椒鹽脆豆腐蔥油海哲頭酸辣土豆絲酸菜魚個湯底好香濃又酸酸地辣辣地,令人忍唔住一啖又一啖咁飲個湯,魚肉好厚實,但要注意都幾多骨,有啲薯粉好煙韌~鴻運脆皮雞 半隻 $250 個皮勁脆!!雞肉又嫩滑,超推介🥰不過有啲細隻🥹銀杏鮮腐竹小棠菜 $118好鮮甜嘅湯配翠綠嘅小棠菜禮記 📍將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下G19號舖同地區推介👉🏻 #hkbase將軍澳同類型推介👉🏻 #hkbase中菜

茶有得揀玫瑰荔枝茶,好清香,啱哂年輕一輩

酸菜魚套餐 $458

小食有三款,三個都好開胃
椒鹽脆豆腐
蔥油海哲頭
酸辣土豆絲

鴻運脆皮雞 半隻 $250
個皮勁脆!!雞肉又嫩滑,超推介🥰不過有啲細隻🥹

銀杏鮮腐竹小棠菜 $118
好鮮甜嘅湯配翠綠嘅小棠菜

禮記
同地區推介👉🏻 #hkbase將軍澳
同類型推介👉🏻 #hkbase中菜
2022-06-20 77 views
是日一家人一齊到將軍澳食飯,晚餐選擇左係禮記食中菜,當慶祝父親節~錦鹵雲吞 雲吞香脆不油膩,配埋醬汁一齊食,酸酸甜甜口感特別。餐廳裝修古色古香,環境舒適和乾净, 同埋樓底高, 望落去空間感好大。職員熱情地為我地介紹, 決定試下"玫瑰荔枝茶",玫瑰荔枝茶好香,味道清新,小朋友都好鍾意飲。芊芊姐姐仲話要同我乾杯㖭🤣🤣。櫻花蝦鰻魚炒飯 櫻花蝦鰻魚炒飯係用石鍋裝住的,夠晒熱辣辣。我哋一家人都好鍾意食炒飯,呢個炒飯粒粒分明,又唔會好油好熱氣,配埋鰻魚櫻花蝦食啱啱好。招牌鴻運脆皮雞(半隻)店員積極推介呢款招牌雞,一上枱已經覺得好吸引,雞皮好脆,雞肉唔會太多肥, 雞肉嫩滑、入味,非常惹味,芊芊姐姐好鍾意食呀😍。
是日一家人一齊到將軍澳食飯,
晚餐選擇左係禮記食中菜,當慶祝父親節~

錦鹵雲吞
雲吞香脆不油膩,配埋醬汁一齊食,酸酸甜甜口感特別。

櫻花蝦鰻魚炒飯

招牌鴻運脆皮雞(半隻)