🐻都介紹過位於油麻地 @libertycoffeewine ,佢哋上年再係旺角登打士街既盡頭開左第二間,空間大左,又有大大既玻璃窗位,最岩chill住咁打卡啦 📷✨ 今次閒日lunch time 來到試試佢既lunch set 同甜品先 😋 師生/社工/醫護有9折啊 💛⁡🐻の試食‼️⁡✨青醬鳳尾蝦蝴蝶粉 $88✨匈牙利燉牛肉飯 $98 ✨手工抹茶窩夫配開心果雪糕 $98⁡Lunch Set 主食配有是日餐湯+基本飲品,性價比很高呢 😝 今次開心飲到超足料既蘑菇湯,仲有超超超好味既青醬鳳尾蝦蝴蝶粉,有足足5隻爽口鳳尾蝦,仲有佢地既青醬係滿滿既蒜蓉片、蒜泥、羅勒,超開胃又帶點蒜辣,好惹味 ☺️ 朋友話燉牛肉飯味道偏淡,但正常發揮 🙂 最期待既甜品當然都無令🐻失望,窩夫超脆身又有抹茶味,加埋伴埋既青提、cream同好特別既開心果雪糕,當然無得輸呢 ✨ ⁡

🐻の試食‼️

✨青醬鳳尾蝦蝴蝶粉 $88
✨匈牙利燉牛肉飯 $98
✨手工抹茶窩夫配開心果雪糕 $98

青醬鳳尾蝦蝴蝶粉
手工抹茶窩夫配開心果雪糕
青醬鳳尾蝦蝴蝶粉
手工抹茶窩夫配開心果雪糕
係ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ見到個ᴍᴇɴᴜ幾吸引於是又同同事一齊ᴇxᴘʟᴏʀᴇ😆ᴄᴀғᴇ有2層 上層高枱可以飽覽下層景色 但就得平排坐 ʟᴜɴᴄʜ時段都好多上班族光顧喔💼 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 餐湯:忘記了係咩湯 不過麻麻地 ✿ 北海道龍蝦沙律牛角 $𝟕𝟖:因為想試甜品 所以叫呢個當輕食 牛角包🥐外脆內軟 蝦肉都好豐富🦞 ✿ 青咖哩炸雞飯 $𝟖𝟖:份量適中 咖哩比預期辣好多 不過仲食到 後勁無事 唔食得辣嘅朋友仔注意一下🤣咖哩汁可以多少少佐飯! ✿ 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $𝟔𝟖:新出的 開心果醬配咖啡☕️味手指餅 不違和的味道👍🏻 ✿ 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 無加一 指定機構仲有9折人均~💲100 推薦的ᴄᴀғᴇ✨
係ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ見到個ᴍᴇɴᴜ幾吸引

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

無加一 指定機構仲有9折
人均~💲100 推薦的ᴄᴀғᴇ✨
2022-07-13
$100 (Lunch)
2022-07-11 374 views
法式風情嘅裝修,深木同乾花做主調,環境令人放鬆。兩層樓高cafe係香港好少見,座位比望落多。坐上二樓向窗嗰排座位,視野特别開揚,配上背景播住帶點異國情調嘅音樂,就好似暫時離開左嘅忘卻工作嘅煩惱,享受一個慢活嘅下午。要左匈牙利燉牛肉飯($88),飯嘅份量都多,胃口細未必食得哂。汁係偏稀,紅蘿蔔同牛肋條嘅比例差唔多,牛味正常,咬落唔會特别好腍或者硬身。食落係好家常嘅味道,屋企有時都會煮,味道就係差唔多。友人要左龍蝦牛角包($78)牛角包唔大,份量女仔就啱啱好,餓嘅都未必夠食。蝦咬口彈牙,食落蝦肉都比得多夠足料。跟餐湯係蕃茄湯,有少少蕃茄洋葱碎咬下,蕃茄味好出,飲得出係真材實料咁將蕃茄blend成。跟餐飲品可以揀茶、咖啡汽水。要左橙汁,但飲落睇落都似西柚汁多啲。加左$6要左個迷你牛角包,的確係比較迷你,半隻手掌咁大,牛油味有嘅,空氣感氣孔都多,未到係最好食嘅牛角包。小店仲做緊優惠支持同路人,埋單時出示有關證明:教師醫護消防有全單九折,路過不妨支持下。

2022-07-02 1102 views
兩層高嘅cafe,樓底好高,有一盞超華麗嘅水晶燈。望住街景,景色開揚,因為唔鄰近地鐵站,環境算係幾寧靜。Menu主食居多,有幾款甜品可以揀,亦有幾款全素嘅主食,啱曬素食嘅朋友仔!------------------------------🧀◖奧地利忌廉芝士條◗ $68好特別嘅一道小食,好啱芝士控試!佢其實係薯餅,裏面有好多薯仔粒同忌廉芝士菠菜,好濃嘅芝士味,加上炸完嘅外層好脆!🥓◖芝士煙燻牛肉貝果◗ $78以為呢個價錢嘅bagel都係細細個,點知原來好大份!入面搽咗cream cheease,夾咗兩大片煙燻黑椒牛肉同芝士。Bagel焗得外面好脆,食嘅時候包體仲暖暖地,啲芝士溶溶地!🧇◖士多啤梨比利時窩夫◗ $68窩夫舖面嘅士多啤梨好甜,上面有一球vanilla雪糕同cream。佢個窩夫好有驚喜,係croffle果種,好酥脆!🥤◖Applesso◗ $48呢杯嘢係early summer edition,用蘋果汁調配出黎嘅espresso tonic,加入咗少少薄荷,飲落酸酸甜甜,個口涼涼地幾fresh!☕️◖鮮奶咖啡(H)◗ $36Encore指數:8/10---------------
🧀◖奧地利忌廉芝士條◗ $68

🥓◖芝士煙燻牛肉貝果◗ $78

🧇◖士多啤梨比利時窩夫◗ $68

🥤◖Applesso◗ $48

☕️◖鮮奶咖啡(H)◗ $36

Encore指數:8/10
小店嘅飲品菜式都幾特別,佢嘅牛角包都好受歡迎!食完先發現竟然有irish coffee,喺香港好少見到,下次一定要試!
Liberty Coffee & Wine (油麻地)📇地址:油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖🕐營業時間:10:30-21:30💸人均消費:~$120/人(lunch)👏🏻抵讚位:職員服務態度幾好,又有禮貌。我叫左個lunch set嘅龍蝦沙律Croissant($75),一杯dirty(跟餐價+$18),朋友叫左一個英式all day breakfast($118) 同一杯dark chocolate 70.5%($39)。杯dark chocolate朋友叫左凍嘅,但沖野飲個staff話我地知杯嘢飲係用朱古力現場即溶咁整,所以熱飲會好飲啲。呢下係有少少surprise嘅,好少可cafe staff會咁樣同我哋介紹返啲嘢飲熱飲定凍飲先最好飲,即刻加咗分👍🏻👍🏻 但係因為熱得滯,朋友最後都係揀咗飲凍飲哈哈😆 個牛角包睇得又食得,大大個打卡一流,上到枱已經聞到個牛角包散發住勁香嘅牛油味,加埋啲沙律同杯dirty,都夠填飽肚😋 All day breakfast佢有個炸蔬菜薯餅嘅物體都幾特別,朋友話中間食到有沙律醬,佢超級like😍 😯有待改善位:暫時未發現到😼私心回應區:佢個落地大玻璃打
Liberty Coffee & Wine (油麻地)
📇地址:油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖
🕐營業時間:10:30-21:30
💸人均消費:~$120/人(lunch)

😯有待改善位:暫時未發現到

😼私心回應區:佢個落地大玻璃打卡影下相都真係一流,但我地揀左坐個舒服啲嘅位,所以都無特別影相😂 呢間仲要係黃店,醫護、消防、老師同社工都有九折嘅優惠,要另外給佢一個讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-06-19 264 views
🐱匈牙利燉牛肉飯-$88味道不錯, 個汁有dd辣辣地都幾開胃, 牛肉夠淋同燉得幾入味😺不過牛肉得三舊份量偏少, 汁如果可以再多番d會比較好送飯🐱士多啤梨比利時窩夫-$88(全份)本身對個窩夫冇咩期待, 點知反而有啲驚喜😻個窩夫外脆內軟,甜度剛好,士多啤梨又唔會酸, 加埋雪糕一齊食好正!🐱奧地利忌廉芝士條$68外觀炸到金黃色好邪惡😼食落外脆內軟,里面唔會成舊芝士好濟甘, 反而有啲似食緊芝士薯餅甘, 食多幾舊都完全冇開題😺總結: 餐廳設計好有田園歐陸風既感覺, 適合dating/同朋友傾計, 野食價錢算合理, 味道不錯
🐱匈牙利燉牛肉飯-$88

🐱士多啤梨比利時窩夫-$88(全份)

🐱奧地利忌廉芝士條$68

2022-06-12
  • 士多啤梨比利時窩夫
2022-06-19 205 views
🐾焗肉醬千層麵|$88依個千層麵係立即焗嘅,所以要小心個碟邊。上面嗰層係忌廉汁,之後先係一層嘅肉醬~我個人就一般忌廉汁個層,因為比較稀口感一般一🐾匈牙利燉牛肉飯|$88見係chef recommendation就立即選擇好~同埋我好鍾意食紅酒燴牛尾嘅😳首先我好鍾意個藍色碟😹然後個汁味道好好食,就係似紅酒燴牛尾個個汁,夠濃郁送飯真係一流。就咁睇覺得太多汁,我食到最後係清哂架🤭個牛都好冧,有啲薯仔,蘿蔔,絕對係好滿足午餐一🐾草莓bagel |$48我係一個好好好鍾意食有口感嘅嘢😹😹😹麵包入面首選係法包同bagel,所以男朋友好醒目地提議叫埋bagel試下。但有點失望呢,個包外皮比較硬,內裏都比較乾,冇麵糰嗰種回彈口感。一 🚏 Liberty Coffee & Wine (油麻地)油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖一🧍🏻‍♀️🔖cafe有樓上座位,今次冇上去~ 行開旺角油麻地可以去舒服食野好地方🫶🏻一

🐾焗肉醬千層麵|$88

🐾匈牙利燉牛肉飯|$88

🐾草莓bagel |$48

一 🚏
Liberty Coffee & Wine (油麻地)
油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖

2022-06-12 299 views
之前睇過其他人分享佢嘅分店”Liberty Coffee & Wine² ” 嘅食物同環境都幾靚,但因為總店位置比較方便之後嘅行程,所以就book咗總店食,但原來裝修同餐牌都有啲唔同😯例如總店有2層,有一個坐到約20人嘅小閣樓,而餐牌就只有一款士多啤梨味嘅窩夫,本身仲諗住試吓抹茶窩夫拌開心果雪糕🥹Set dinner包咗1個細牛角包、餐湯同1杯飲品,牛角包有翻熱,所以好酥脆,亦幾有牛油香~是日餐湯就有南瓜湯,有啲啲南瓜蓉同甘筍粒,但整體比較稀~•🥢 北海道蟹蓋蟹肉意大利飯 $158飯粒係粒粒飽滿,口感微微偏硬,蟹味幾濃郁,cream味都幾突出~ 除咗有蟹籽,仲明顯見到有唔少蟹肉絲,幾足料👍🏼 蟹蓋入面有滿滿嘅蟹膏醬,夠撈晒成個飯嚟食,令到成個飯嘅蟹味提升到另一個層次!🤩 不過整體飯量唔算太多,一個人食應該啱啱好~•🥢 意式焗豬肉醬千層麵(set) $148表面加咗大量芝士去焗,但芝士都唔係焗得好夠,食落會比較膩,而且蕃茄味唔算濃,醬汁偏稀,所以成個千層麵嘅口感都比較軟爛,個人比較鍾意煙韌多少少嘅口感😢•🥢 海膽醬炸蝦扁意粉 (set) $178 一上枱就比佢嚇親,因為2條炸蝦都超級長!

🥢 北海道蟹蓋蟹肉意大利飯 $158

🥢 意式焗豬肉醬千層麵(set) $148

🥢 海膽醬炸蝦扁意粉 (set) $178
一上枱就比佢嚇親,因為2條炸蝦都超級長! 🤣1條等於平時食開嘅2條,唔知係唔係有咁大隻蝦,定係用蝦膠喺中間駁長咗呢🤣 炸蝦都炸得啱啱好,外面好脆,入面嘅蝦無過熟,仲幾爽口,而且炸衣唔會太厚👍🏼
而個海膽意粉就唔算好啱我口味,的確個海膽味都濃郁嘅,而且啲醬係均勻咁包住每條意粉,但就有少少太乾身,而且個海膽味就帶點類似內臟嘅腥味😬 幾得意嘅係啲扁意粉比平時見開嘅幼身啲,有啲似金邊粉咁幼🤣
海膽醬炸蝦扁意粉
海膽醬炸蝦扁意粉

🥢 黑松露醬炸薯條 $68
蛋黃醬+黑松露醬,但蛋黃醬嘅比例多啲,比較易膩🙊 用咗粗薯條,炸到熱辣辣,外脆內軟 炸得幾好~
黑松露醬炸薯條

🥢 伯爵茶
天氣有啲熱叫咗跟餐唔使加錢嘅凍伯爵茶,應該係冷泡茶包,雖然係凍,但都幾出味,不過唔知點解茶包外都有茶葉,同啲啲檸檬皮,飲落會有渣😢
🥢 荔枝玫瑰烏龍 +$11 (跟餐、轉凍飲)
一上枱嘅時候見到咁淺色,以為係未浸好,但再浸咗一陣都係咁淺色,飲真啲又有好濃嘅玫瑰味,同埋都有啲啲荔枝香🤏🏼但就係荔枝糖漿嘅味道~ 烏龍茶味就真係唔太飲到喇😬 鍾意飲玫瑰花茶嘅話都可以一試,但想飲濃啲烏龍茶味嘅我就唔太啱喇🙈
黑松露醬炸薯條
2022-06-12 120 views
之前去過旺角間 Liberty Coffee & Wine 2,無論環境同食物質素都係超高,今次幫襯距離不遠嘅本店,由於比較就腳,客人多,環境亦比較侷促,坐得冇新店咁舒服。叫咗個 lunch set 慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉,幾大份,入面嘅菇同煙肉都多,溫泉蛋篤穿後,蛋汁流出,形成嘅卡邦尼汁雖然唔係最正宗(因為落咗比較多嘅 cream),但味道都唔錯。加錢配多個鮮焗法國牛角包,雖然的的骰骰,但係好酥脆,牛油味好香濃,好食😋。

2022-06-10 86 views
呢間咖啡店好冇異國風情感覺 環境都幾靚!上次試左佢個酥炸生蠔明太子扁意粉🍝個明太子醬鹹鹹地 好惹味 意粉夠掛汁 食落好creamy😋呢到最特別係配炸生蠔🦪炸到好香脆 個蠔唔會好脆 外脆內軟滑 肥美甘香!
2022-06-10 114 views
對我嚟一間CAFÉ最基本嘅理解係畀人慢活又休閒地享受環境及食物,而我叫佢做「真。CAFÉ」係佢地完完全全真係畀時間食客享受,而無趕住食完走嘅感覺!呢度仲有師生/社工/醫護/消防九折,但我唔係~(HAHAHA)。之後,就當然係食物啦!老實講,唔係飛天咁好食,但呢個時勢CAFÉ 價錢算性價比唔錯。今日約咗幾耐冇見嘅朋友TEA,睇完OPENRICE叫咗啲小食,都還好~!-北海道龍蝦沙律牛角包🥐 ($78)呢個係幾好食,龍蝦包價錢嚟講算幾抵,入面嘅龍蝦沙律都幾多,質滿個包!-芝士煙薰牛貝果($78)貝果真係有進步空間喇,貝果好實的的,而食落真係似芝士火腿三文治夾埋個貝果包。如果啲芝士可以整融啲,入面啲料花啲心思會好好多,但個貝果真心唔得😂-Smoothies 夏日女神 ($68)Smoothies味道OK,但個質感一啲都唔似沙冰種Smoothies,反而似milkshake~btw,味道可以,士多啤梨乾可以多啲mix埋好飲啲~最後,加埋舒服環境,下次約朋友傾計都係一個好地方~!

-北海道龍蝦沙律牛角包🥐 ($78)

-芝士煙薰牛貝果($78)

-Smoothies 夏日女神 ($68)

最後,加埋舒服環境,下次約朋友傾計都係一個好地方~!

2022-05-23 219 views
上網睇到依間打卡餐廳已經心心眼 雖然佢唔係位於鄰近地鐵站但見到相片餐廳都以落地玻璃的窗口圍著 基本上餐廳的每一個座位都可以睇到街景 由自然光打落嚟嘅嘢食好靚,好有feel所以就算位置比較偏僻都值得去餐廳以綠色同埋白色為主調餐廳樓底好高頭頂的水晶燈號華麗餐廳有好多花四處都係打卡位裝修非常靚同老公晨早流流10點幾食咗個早餐all day breakfast好豐富啊有菇 ,煙三文魚,火腿, 牛角包, 黑松露炒蛋,西班牙油炸鬼 西班牙油炸鬼好好食, 外脆內軟黑松露好香,蛋炒得好滑手工鮮茄進牛肋肉闊麵 面質夠彈牙鮮茄醬豆開胃熱latte拉花好靚 , 咖啡好香,入口好順滑夏日女神好fresh ,唔會太甜 食到士多啤梨嘅果肉粒 整體餐廳地方闊落企理 ,坐得舒服,裝修有格調 ,可以望到街景, 員工亦都好有禮貌 不過食材嘅新鮮度可以多加注意一下
上網睇到依間打卡餐廳已經心心眼
雖然佢唔係位於鄰近地鐵站
但見到相片餐廳都以落地玻璃的窗口圍著
基本上餐廳的每一個座位都可以睇到街景
由自然光打落嚟嘅嘢食好靚,好有feel
所以就算位置比較偏僻都值得去
裝修非常靚
同老公晨早流流10點幾食咗個早餐
all day breakfast
好豐富啊
西班牙油炸鬼好好食, 外脆內軟
黑松露好香,蛋炒得好滑
手工鮮茄進牛肋肉闊麵
面質夠彈牙
鮮茄醬豆開胃
熱latte
拉花好靚 , 咖啡好香,入口好順滑
夏日女神
好fresh ,唔會太甜
食到士多啤梨嘅果肉粒
2022-05-21 229 views
💛Liberty Coffee & Wine·因為嗰日我book左去附近做按摩 所以就搵咗呢間好靚嘅cafe嚟chill吓🥰🥰佢呢度有兩層嘅 我本身都係俾我cover嗰張相嗰個位吸引 所以黎到就坐左上上層既bar檯 不過我個人太細粒啦 所以其實呢個view我係要wu前個人先見到 我大部分時間都淨係望到個窗🙊🤣🤣🤣·迷你牛角乳酪組合$68因為我費事按摩食到咁飽 所以我就咁嗌左呢個輕食 不過佢比我想人中好食😋佢啲牛角包係真係焗到超脆 而且3個配搭我自己都好鍾意🥐佢個士多啤梨好甜 之後個cream都係輕盈啲嘅🍓之後個龍蝦沙律調味都唔錯 而且入面真係有啲龍蝦肉 都有誠意🦞最後個蜂蜜牛油甜甜地咁 都好唔錯 不過我自己唔鍾意就咁食牛油 所以就攞起左🍯😂😂·#rbyeat#rbycafe#rby💛#rby油麻地 #rby旺角·📍油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖📍旺角登打士街2號地舖
💛Liberty Coffee & Wine

#rby💛
#rby油麻地 #rby旺角
📍油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖
📍旺角登打士街2號地舖
$68 (Tea)
迷你牛角乳酪組合
2022-03-21 502 views
💛#黃店位於旺角登打士街再過一條街嘅一間Cafe,之前一直想幫襯呢間Cafe因為好有愛,師生/社工/醫護/消防可享有九折,而且佢哋有招牌牛角包配埋杯咖啡簡直一流。另外環境方面其實內裏有兩層,樓底高頗有空間感,簡簡單單食個午餐或晚餐(之前食晚餐🥲)都幾好。而家疫情營業時間係早餐提前0800營業,有下午茶coffee tea set,晚上外賣有八折。.之前仲有晚市堂食嘅時候幫襯,不過午餐款式都係咁上下純粹價錢唔同,或者可以晚上外賣有八折晚餐包括餐湯、鮮焗迷你法國牛角包、飲品-嗰日係西蘭花忌廉湯,飲品選擇左免費嘅Earl grey、americano、紅酒👓意大利黑松露醋煙鴨胸扁意粉 $158呢個意外地好食!醬汁係濃郁嘅酸甜意大利醋味非常開胃,個汁有啲稠所以意粉好掛汁,同埋醋汁竟然同意粉好夾味!有大約4塊鴨胸,整體好食😍評分:8/10👓羅勒青醬未來手撕素雞長通粉 $138素食菜式係素雞,不過其實主要係通粉反而唔太覺見到素雞絲😂都幾重青醬味,加上少許蕃茄乾,整體不過不失啦評分:7/10👓意式焗豬肉醬千層麵 $158自從戒咗牛肉之後就冇再食過肉醬意粉,竟然今次見到有肉醬千層但係由豬肉整成,雖然味
💛#黃店

👓意大利黑松露醋煙鴨胸扁意粉 $158
評分:8/10
👓羅勒青醬未來手撕素雞長通粉 $138
評分:7/10
👓意式焗豬肉醬千層麵 $158
自從戒咗牛肉之後就冇再食過肉醬意粉,竟然今次見到有肉醬千層但係由豬肉整成,雖然味道唔好傳統肉醬牛味咁濃郁,不過都可以一解肉醬千層嘅回憶🤣焗到個千層表皮有啲香脆,都幾多層數,不過覺得可以醬汁蕃茄味再濃郁啲。
評分:7/10
2022-03-19 377 views
香港Cafe關注組大力推薦既liberty cafe☕️疫情之下飲食業艱難,所以我盡可能一個星期都想搵日出去食個lunch,當散下心又好,支持下小店都好🥺💛酥炸生蠔明太子扁意粉🦪🍝明太子醬creamy同幾濃味;生蠔炸粉唔厚,外脆內軟,咬落去蠔汁爆發🤣 意粉彈牙爽口;整體黎講唔錯,份量都夠~ 🆕 青咖喱牛肋肉意大利飯 🌶🥩估唔到好match既combination:牛味濃郁既牛肋肉煮至軟腍,意大利飯融合微辣既青咖喱,食落唔會一pat野咁,而係粒粒分明🤤 青咖喱加入蕃茜,更加層次感又健康✌🏻Cafe裝修好靚,設計充滿歐陸風情;bar枱位置,復古綠色既玻璃大窗🪟,可以欣賞窗外既街景;樓底高,營造出闊落嘅空間感。沿着樓梯仲可以上第二層既閣樓,傾計打卡一流🥰
香港Cafe關注組大力推薦既liberty cafe☕️

酥炸生蠔明太子扁意粉🦪🍝

🆕 青咖喱牛肋肉意大利飯 🌶🥩

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)