2021-08-31 193 views
酒店餐廳美食分享最近好多farewell飯食,今個月已經第二次黎帝京酒店食lunch平日晏晝人唔多,十二點零都係包場咁滯,環境好舒服,仲有窗邊位坐我地坐左3個鍾都冇人趕,如果想同朋友傾計傾耐啲就好岩素食烏冬定食 ($218) 定食包括沙律,麵豉醬燒茄子,凍豆腐,野菜烏冬,麵豉湯同埋甜品個餐超豐富,食完真係超飽燒茄子其實好好食,味道好濃郁,但太多油,因為茄子本身索油凍豆腐同野菜烏冬都正常發揮,烏冬唔係好彈牙,湯底係清湯甜品就有啲失色,蛋糕同蕨餅味道都好淡最後仲有埋杯餐飲,真係好似食自助餐咁飽
酒店餐廳美食分享
我地坐左3個鍾都冇人趕,如果想同朋友傾計傾耐啲就好岩

素食烏冬定食 ($218)
素食烏冬定食

個餐超豐富,食完真係超飽
燒茄子其實好好食,味道好濃郁,但太多油,因為茄子本身索油

凍豆腐同野菜烏冬都正常發揮,烏冬唔係好彈牙,湯底係清湯

甜品就有啲失色,蛋糕同蕨餅味道都好淡

最後仲有埋杯餐飲,真係好似食自助餐咁飽
2021-07-09
素食烏冬定食
2021-08-31 108 views
鬧市中的五星酒店酒店日式午餐閒日去餐廳一啲都唔full, walk in都有位係落地大玻璃旁享受豐富既午餐一個set已經包晒沙律/茶碗蒸/味噌湯/主菜/甜品/餐飲-🍤吉列黑豚御膳 Deep-fried Pork Loin Cutlet Set吉列皮同影出黎一樣,炸得金黃鬆脆,厚薄適中而黑豚豬亦都有一定厚度,肥瘦比例剛好配埋吉列豬扒醬中和返,食落去唔會覺得好乾身中意食吉列既朋友一定滿意!另外茶碗蒸既蛋都好足料,蒸得好滑沙律同味噌湯亦都正常發揮反而甜品就有小小失色,蛋糕唔太好食🍣雜錦刺身御膳 Mixed Sashimi Set朋友點既雜錦飯望落都非常新鮮
鬧市中的五星酒店酒店日式午餐
閒日去餐廳一啲都唔full, walk in都有位
係落地大玻璃旁享受豐富既午餐
一個set已經包晒沙律/茶碗蒸/味噌湯/主菜/甜品/餐飲

吉列皮同影出黎一樣,炸得金黃鬆脆,厚薄適中
而黑豚豬亦都有一定厚度,肥瘦比例剛好
配埋吉列豬扒醬中和返,食落去唔會覺得好乾身
中意食吉列既朋友一定滿意!
另外茶碗蒸既蛋都好足料,蒸得好滑
沙律同味噌湯亦都正常發揮
反而甜品就有小小失色,蛋糕唔太好食

🍣雜錦刺身御膳 Mixed Sashimi Set
雜錦刺身御膳 Mixed Sashimi Set

朋友點既雜錦飯望落都非常新鮮
2021-06-24
雜錦刺身御膳 Mixed Sashimi Set
  • 吉列黑豚御膳
酒店和Peter Rabbit crossover, 推出了很可愛的下午茶!作為Peter Rabbit的粉絲,當然要朝聖一下~Peter Rabbit造型的朱古力的盤有乾冰,電話記得要準備好馬上拍下仙氣滿滿的照片~咸點正常發揮,炸物拍完照還是暖的。甜點太甜了,Peter朱古力是實心的,切不開吃不到😹最驚喜是贈送的帝京曲奇餅,花生味曲奇入面有花生醬,很邪惡但很好吃~小插曲是,有個街外人入了餐廳,說要看獅子山風景,擋在我們面前,隔了一會staff才發現請他走,奇奇怪怪的🙈
Afternoon  Tea  set

2021-08-08
$300 (Tea)
2021-08-23 125 views
抓緊暑假的尾巴,氹小朋友帶佢去食teaset食過咁多次tea,我都係覺得味道冇話邊間特別好味,今次呢個都係一樣俾唔到我驚喜講下咸點有:芝士洋蔥批蟹肉薯仔卷燴鴨肉酥盒炸芝麻三文魚手指伴沙律醬蘇格蘭蛋伴茄醬甜點有:香橙甘筍芝士蛋糕伴朱古力彼得兔(山有乾冰有出煙效果)草莓玫瑰牛奶布甸紅菜頭奇亞籽棒棒蛋糕紅桑子芒果卷焦糖蘋果慕絲蛋糕紅蘿蔔鬆餅 及 牛油鬆餅配草莓玫瑰果醬及凝脂忌廉同埋兩杯特飲,一杯藍色,一杯橙色結論係咸點好食過甜點😆同埋去酒店食預左貴,所以冇話值唔值得去,但現場80%都係小朋友,如果傾計,好chill 唔係好選擇
抓緊暑假的尾巴,氹小朋友帶佢去食teaset

講下咸點有:
芝士洋蔥批
蟹肉薯仔卷
燴鴨肉酥盒
炸芝麻三文魚手指伴沙律醬
蘇格蘭蛋伴茄醬

甜點有:
香橙甘筍芝士蛋糕伴朱古力彼得兔(山有乾冰有出煙效果)
草莓玫瑰牛奶布甸
紅菜頭奇亞籽棒棒蛋糕
紅桑子芒果卷
焦糖蘋果慕絲蛋糕
紅蘿蔔鬆餅 及 牛油鬆餅
配草莓玫瑰果醬及凝脂忌廉
同埋兩杯特飲,一杯藍色,一杯橙色

結論係咸點好食過甜點😆

2021-08-12 1734 views
位於旺角帝京酒店的Lion Rock🔸,又有新下午茶推出啦🥰! 即日起至9月30日,酒店聯乘 比得兔 2:走佬日記🌟,推出 夏日奇緣下午茶,一齊同比得兔渡過悠閒的時光吧~▫▫▫▫▫🍽菜式介紹: ❝ 夏日奇緣下午茶 $508/2位 $270/位 ❞▫▫▫▫ ▫下午茶以全新的層架呈上😆,每層都有草地襯托,切合比得兔的主題呢✨! 下午茶包含5款鹹點、5款甜點、鬆餅 和 特飲或咖啡茶。鹹點✨有 芝士洋蔥批、蟹肉薯仔卷、燴鴨肉酥盒、炸芝麻三文魚手指伴沙律醬和蘇格蘭蛋伴茄醬。鹹點方面,我最愛芝士洋蔥批😋,鹹香十足,批底香脆。燴鴨肉酥盒則酥脆可口🥰,也不錯呢~甜點✨有 香橙甘筍芝士蛋糕伴朱古力比得兔、草莓玫瑰牛奶布甸🍓、紅菜頭奇亞籽棒棒蛋糕、紅桑子芒果卷 和焦糖蘋果慕絲蛋糕🍰。甜品方面,香橙甘筍芝士蛋糕的造型最搶眼😳,吸引每一枱的客人的目光呀! 而我最愛吃紅桑子芒果卷,甜中帶酸,鬆軟可口😋。最後還有甘筍和原味鬆餅,可配以奶油和草莓醬食用呀!特飲的設計也相當有心思🍹,Carrot Dream和Summer Farm色彩鮮艷,味道也不錯。此外,每位客人均可免費獲贈童話曲奇一盒🍪哦。▫▫▫▫▫📍餐廳地址:

▫▫▫▫ ▫

最後還有甘筍和原味鬆餅,可配以奶油和草莓醬食用呀!

此外,每位客人均可免費獲贈童話曲奇一盒🍪哦。

📍餐廳地址:  太子道西193號帝京酒店3樓
2021-08-07
2021-07-13 695 views
對上一次到訪這間餐廳已經是幾年前,當時有半自助餐,這次我以為也是一樣。訂座後竟然透過WhatsApp收到菜單,全是日式的東西。菜單的表達十分差,第一道菜的牛肉應該是有鹿兒島和牛和美國牛可以選擇,要花時間才能了解清楚。點了兩個餐,一個是牛肉照燒定食,另一個是黒豚生姜焼御膳。那些沙律、三文魚刺身、麵豉湯和蒸蛋合乎預期,牛肉的質量是不錯的,可惜醬汁太鹹,豚肉也有這個問題。跟餐的甜品是西式的,十分奇怪。這餐性價比不高,沒有日本餐廳的茶。另外冷氣真是十分凍。
$300 (Dinner)
2021-07-01 1875 views
今次試左帝京酒店既Lion Rock既tea☕️總結左先,成個體驗都幾失望下lol 唯一一個優點就係環境唔錯,無了🥲餐廳同Canvas合作以Romantic Roseland做主題🌹下午茶$508/2位再加一,送一盒Canvas既玫瑰mini set (價值$300),抵唔抵就見仁見智啦~ 不過味道就幾驚嚇🤯🥧底層 🌟1/5分▪️提子鬆餅唔夠鬆軟、唔熱、無咩牛油香,果醬化學味😔▪️櫻花海老軟心芝士似超市買返屋企氣炸咁,應該仲熱過佢🥲咩櫻花海老完全食唔出,改名大賽咩…🙄▪️青檸玫瑰花水信玄餅哇痴線…個汁似洗潔精味咁…驚嚇度滿分🤯🍣中層 🌟2/5分▪️龍蝦沙律撻呢個組合又係好驚嚇😮‍💨龍蝦肉霉霉地,少少咸鮮,配埋酸酸地既沙律同甜甜地既撻皮… 太新潮,搞唔掂😭▪️火炙三文魚卷▪️迷你碎吞拿魚腩丼▪️松葉蟹肉玉子燒呢啲算最正常架,不過我地無expect會出現咁多日式食物,仲係玫瑰花主題😰點解我唔去食壽司郎就算😂🍰頂層 🌟1/5分▪️玫瑰草莓西瓜蛋糕▪️佛手柑玫瑰芭菲▪️紫羅蘭雜莓帕芙洛娃救命🆘食到呢到其實我地都無咩expectation架啦… 點知甜品都仲可以咁癲😵全部都好奇怪,好唔夾,啲味好化學,可能我地食唔慣啦

🥧底層 🌟1/5分
▪️提子鬆餅
唔夠鬆軟、唔熱、無咩牛油香,果醬化學味😔
▪️櫻花海老軟心芝士

🍰頂層 🌟1/5分
▪️玫瑰草莓西瓜蛋糕
▪️佛手柑玫瑰芭菲
▪️紫羅蘭雜莓帕芙洛娃

救命🆘食到呢到其實我地都無咩expectation架啦… 點知甜品都仲可以咁癲😵全部都好奇怪,好唔夾,啲味好化學,可能我地食唔慣啦😵‍💫

🧁蛋糕 🌟1.5/5分
▪️紅桑子荔枝玫瑰慕絲蛋糕

呢個最打卡able📸一攞上台有煙出,玫瑰造型都幾靚,不過味道就係一如所料啦🙃

算了可能食tea味道都唔係重點既… 訂位仲有折,當打下卡囉唯有🙂但係最過份既係,早一日打黎confirm booking時講左係蛋糕加個生日牌,結果都係無既😅
如果早好多講我當你貴人事忙太好生意唔記mark低啦,連早一日講都可以無左件事,真係幾搞笑😅😅結果就係上哂野食再提返佢,先急急腳攞塊牌出黎擺返上去,仲整花埋個蛋糕🙃連打卡呢點都整衰埋,咁真係收皮了🥱
2021-06-25 400 views
雖然呢間餐廳裝修都舊舊地😂但觀景都ok啦!可以望住獅子山同火車軌High Tea😂見到今次係同CANVAS聯乘既玫瑰主題high tea,茶點款式都有啲特別,第一次見tea set 有日式野同壽司食😂所以即興黎打下卡😇首先出場既係一個仙氣滿滿,霧住煙既紅桑子荔枝玫瑰慕絲蛋糕,有紅桑子同荔枝果肉,味道清新!果然要配合返主題,咁仙境🤣龍蝦沙律撻- 個撻皮偏甜,龍蝦沙律普普通通無咩特別松葉蟹肉玉子卷- 個味幾香唔錯既,但個玉子好鞋🥲火炙三文魚卷-都算正常,唔係難食櫻花海老軟心芝士- 個炸皮唔脆,但包住既芝士幾軟,味道有點騷迷你碎吞拿魚腩丼- 魚生丼😂有啲魚子咁,都唔錯佛手柑玫瑰芭菲-酸酸地既cream狀物體有啲似yogurt味,要同甜到爆既玫瑰狀朱古力一起食中和返,唔好漏左底果粒柑呀玫瑰草莓西瓜蛋糕- 偏甜,都食到玫瑰草莓既味,加埋西瓜一起,整個蛋糕水份好高喔🤣青檸玫瑰花水信玄餅- 酸酸的青檸汁加埋個甜甜的晶凝水信玄餅,好青清新~但食唔到玫瑰花水既味🤣紫羅蘭雜莓蛋白餅-勁甜既蛋白餅跟酸味的雜莓醬,很香很搭,如果不這麼甜就更好了提子鬆餅,鬆鬆軟軟的口感,果醬是玫瑰草莓味,不錯喔!凍飲Rose

雖然呢間餐廳裝修都舊舊地😂
但觀景都ok啦!
可以望住獅子山同火車軌High Tea😂
龍蝦沙律撻- 個撻皮偏甜,龍蝦沙律普普通通無咩特別
松葉蟹肉玉子卷- 個味幾香唔錯既,但個玉子好鞋🥲
火炙三文魚卷-都算正常,唔係難食
迷你碎吞拿魚腩丼- 魚生丼😂有啲魚子咁,都唔錯
提子鬆餅,鬆鬆軟軟的口感,果醬是玫瑰草莓味,不錯喔!

凍飲Rose Garden 也是仙氣滿滿的,酸酸甜甜!

甜品都像以往的high tea一樣咁甜🤣

整體還可以吧~
最重要係恒生信用卡有85折😂抵食啲
食完還有張CANVAS禮劵去換護膚品
見poster話有口罩配飾送,但佢話送晒了~
2021-06-14 466 views
上網訂咗呢間嘅午餐,去到餐廳都唔使等位就可以入座。酒店內的餐廳質素有返咁上下。我哋上網見到午餐係西餐,不過嚟到見到餐牌係日式。餐前會提供一碟沙律菜給顧客享用,午餐大約有10種,我點了銀雪魚,一個午餐有味增湯、茶碗蒸、刺身(我轉了串燒,雞肉串)、枝豆及白飯。 白飯的份量不多,一個人可以食得晒,銀雪魚都煎得幾靚幾滑,加埋照燒汁幾好食,伴碟亦係沙律菜。另一個午餐點了吞拿魚刺身飯,亦都有味增湯、茶碗蒸及枝豆。甜品及飲品,甜品包括一件牛奶味蛋糕、一杯水果(西瓜及蜜瓜),還有一碟甜餅(忘記了個名稱)我們開頭坐一個比較迫嘅二人座位,我哋冇要求掉位,不過佢最後提供一個舒適的4人座位給我們。服務很好👍🏻。設加一服務費。
另一個午餐點了吞拿魚刺身飯,亦都有味增湯、茶碗蒸及枝豆。
設加一服務費。
2021-06-07 364 views
日日都又熱又曬,去行下商場食個afternoon tea就最適合不過啦!Lion Rock與澳洲有機香薰護膚品牌CANVAS攜手打造 #瑰麗仙境下午茶 ,一系列的精緻鹹甜美點,讓我瞬間走進 #玫瑰仙境,沉醉於浪漫的玫瑰芳香之中。龍蝦沙律撻松葉蟹肉玉子卷大炙三文魚卷櫻花海老軟心芝士迷你碎吞拿魚腩丼紅桑子荔枝玫瑰慕絲蛋糕佛手柑玫瑰芭菲玫瑰草莓西瓜蛋糕青檸玫瑰花水信玄餅紫羅蘭雜莓帕芙洛娃提子鬆餅Rose Garden (Cold)Rose Latte (Hot)凡惠顧兩位用套餐,仲可以免費獲贈CANVAS玫瑰全日呵護套裝及香薰口罩配飾乙份 (價值HK$495)啊!甜點加入玫瑰元素,除了精緻美味,更有美肌功效呢!先由紅桑子荔枝玫瑰慕絲蛋糕帶我進入仙境。切開玫瑰花,中間有紅桑子荔枝玫瑰慕絲,味道相當搭配,荔枝玫味較突出,清甜度恰好,有那清幽脫俗的感覺。佛手柑玫瑰芭菲,頂層的玫瑰花造得好細緻,造型拿滿分呀,芭菲酸酸甜甜的,好開胃。玫瑰草莓西瓜蛋糕,又一清甜系列,不用多說,必食! 紫羅蘭雜莓帕芙洛娃,淡紫色的帕芙洛娃挺鬆脆的,夾雜著酸甜雜莓忌廉同吃,可減低帕芙洛娃原本的甜度,更易入口。我把青檸玫瑰花

龍蝦沙律撻
玫瑰草莓西瓜蛋糕
青檸玫瑰花水信玄餅
紫羅蘭雜莓帕芙洛娃
提子鬆餅
Rose Garden (Cold)
Rose Latte (Hot)

甜點加入玫瑰元素,除了精緻美味,更有美肌功效呢!

先由紅桑子荔枝玫瑰慕絲蛋糕帶我進入仙境。

玫瑰草莓西瓜蛋糕,又一清甜系列,不用多說,必食!

我把青檸玫瑰花水信玄餅放到甜點的最後才吃,可以清一清口腔裡的甜,預備吃鹹點嘛。

日系鹹點沒有加入玫瑰花,是以優質食材為主。

迷你碎吞拿魚腩丼,我好喜歡這個丼,碎吞拿魚腩軟綿香幼滑,加上鹹新三文魚籽,份量十足,更加美味。

龍蝦沙律撻,爽彈龍蝦肉下是幼滑的薯蓉,新鮮美味!

松葉蟹肉玉子卷,啖啖鮮甜松葉蟹肉,好滿足!

最下層的有櫻花海老軟心芝士、提子鬆餅

2杯特飲,我比較喜歡Rose Garden (Cold),由新鮮檸檬汁、梳打水、玫瑰糖漿等製成,酸酸甜甜的,好適合在這炎夏飲用。
2021-05-22
$279 (Tea)
2021-06-03 334 views
朋友大力推介黎呢到食lunch環境好好 座位好闊落 岩晒帶小朋友黎食係openrice訂座8折完都係200幾300蚊可以係酒店食個lunch真係好抵Lunch set包前菜 主菜 飲品 甜品我當日就食左銀鱈魚西京燒好好食
朋友大力推介黎呢到食lunch
環境好好 座位好闊落 岩晒帶小朋友黎食
係openrice訂座8折完都係200幾300蚊
可以係酒店食個lunch真係好抵
Lunch set包前菜 主菜 飲品 甜品
我當日就食左銀鱈魚西京燒
好好食
2021-05-16
$300 (Lunch)
2021-06-02 3744 views
很多時候去Lion Rock都是吃下午茶, 今次晚上到訪, 因為有海鮮shabu shabu, 太吸引吧! 而且套餐不只有火鍋, 也有沙律、刺身及甜品, 兩位用$988+10%,  海鮮非常鮮甜, 尤其配北海道3.6牛乳湯底~ 先說套餐頭盤是櫻花蝦雜菜沙律, 店員端來時, 櫻花蝦的香味已經攻佔嗅覺, 沙律菜及車厘茄夠新鮮, 吃的就是蔬菜原來的鮮甜, 再以櫻花蝦作調味, 給胃口一個美好的開場.吃海鮮, 我們也開了支白酒, 帶花香及梨味, 口感清脆.  美食美酒, 與朋友一起暢談女生topic就是最開心啦~刺身拼盤有油甘魚、三文魚、帶子, 好肥美, 我就喜歡帶子夾著三文魚籽, 咸鮮有度.湯底可選壽喜燒或利尻昆布湯或北海道3.6牛乳, 若食海鮮, 個人會推介昆布湯及牛乳.主角當然是海鮮拼盤~ 兩人份量, 五款海鮮, 包括原隻龍蝦一隻、美國鮮生蠔四隻、北海道有殼帶子四隻、紐西蘭有殼青口四隻及白蜆八隻.  原來海鮮跟牛乳湯底很夾, 奶香助攻, 突顯海鮮鮮甜!  龍蝦肉夠實淨多肉; 帶子大粒厚肉; 白蜆更是爆水!!生蠔滾熟後, 蠔身仍然有份量, 蠔身滑滑, 相當吸引! 最喜歡是蠔味夠. 雜菜拼盤包
很多時候去Lion Rock都是吃下午茶, 今次晚上到訪, 因為有海鮮shabu shabu, 太吸引吧! 而且套餐不只有火鍋, 也有沙律、刺身甜品, 兩位用$988+10%,  海鮮非常鮮甜, 尤其配北海道3.6牛乳湯底~

雜菜拼盤包括日本旺菜、南瓜、甜薯、秋葵、鮮冬菇、金針菇, 早早就在鍋內與牛乳同煲, 吸盡海鮮精華, 當然是香甜無比! 記得南瓜及甜薯要快吃, 因滾太久會過軟.
烏冬及配料都是套餐之內的, 就這樣放湯入碗內, 加蔥、辣蘿蔔蓉及薑蓉就好好味.  烏冬沒有討厭的酸味, 而且又彈牙, 最重要是配牛乳,  吃得很舒服.

最後, 是輕盈的日式芝士餅, 雖然已很飽, 但我仍然選擇吃下整整兩件, 因為微濕潤的口感超正!
Shabu Shabu供應時間為逢星期一至日, 6PM-9PM, 當然要吃也記得訂位啊~
2021-05-28
$500 (Dinner)
  • 海鮮shabu shabu
2021-06-02 2506 views
時光飛逝眨眼又到好友生的生日月,忙碌的她還給到5月檔期給我太幸運了!吃貨們的慶祝活動當然是吃好西吧!選了她最愛的Royal Plaza Hotel去Lion Rock大嘆Shabu Shabu賀壽。Happy Friday晚當然要有微醺的感覺才快樂,來一枝清爽的白酒配Shabu Shabu就最合襯啦!這夜我們選吃的Shabu Shabu Set盛惠$988/2位用,打頭陣的是櫻花蝦雜菜沙律新鮮的沙律菜夠清爽,伴上鹹香的櫻花蝦便相得益彰了。清爽沙律打開了胃口接力送到我們面前是充滿光澤的刺身拼盤,當中有油甘魚、三文魚及帶子三款刺身質地也非常柔軟及新鮮,但我最愛吃的必定是那油潤兼富彈性的油甘魚了。湯底可從甜美的壽喜燒、清香的利尻昆布湯和滋潤的北海道3.6牛乳中挑選,而我們則選了後兩者內裡已放入了新鮮多款的蔬菜拼盤,內裡包括有淋甜的日本旺菜、南瓜、甜薯、我喜歡的秋葵、滑溜的鮮冬菇和金針菇,感覺超級健康最合我們幾位愛Keep Fit的女士品嚐。這個北海道3.6牛乳真的越煲越美味,呷一口像忌廉般香滑湯頭已成了我的心水推介喇!有靚湯在又不一定要有馬明的(爛gag)!有一客豐富的Seafood Pla

有靚湯在又不一定要有馬明的(爛gag)!有一客豐富的Seafood Platter同樣精彩,拼盤中有原隻龍蝦、美國鮮生蠔、北海道有殼帶子、紐西蘭有殼青口、白蜆,看見這麼新鮮的海產在面前將儀態拋諸腦後吧!

先品嚐美國鮮生蠔看到它那飽滿程度應該知道有多肥美,相由心生吃下果然口感滿滿而且鮮味滿盈妙極。

紐西蘭有殼青口也肥美可人用利尻昆布湯來煮更突顯出鮮味來。

而龍蝦亦新鮮到不行灼至剛熟時吃下肉質彈牙非常,再者味道鮮甜不已超級誘惑耶!

最後的北海道有殼帶子也非省油燈,厚厚的肉身充斥海水的鮮味,加上那柔滑舒服的口感便更添美意。

最後還有一碗滑捋捋的烏冬,配襯那充滿鮮氣的北海道3.6牛乳實在太美味了!

來到甜品環節我們有日本芝士蛋糕,小小兩件綿密的芝士蛋糕對我來説甜願足矣!

2021-05-28
Type of Meal
Dinner
2021-05-24 826 views
花對我來説是一份浪漫雖然不是惜花人但收到花也絕對是件樂事!但如果收到能吃得的花就變成一件美味的事了!這天跟惜花的姊妹好友一起到Royal Plaza Hotel的Lion Rock來一場午後的姊妹淘。我們要品嚐的就是這套嬌美的瑰麗仙境下午茶,是餐廳跟澳洲有機香薰護膚品牌CANVAS攜手打造的精美Afternoon Tea Set。 三層架內的點心以玫瑰花作主打配合仙氣迫人的意境盡顯嬌美艷麗的一面,賣相就美呆不知味道又能否抓著我一顆浪漫的心呢!這套瑰麗仙境下午茶可配兩款同樣嬌美的特飲,分別是帶美美的粉紅色Rose Garden及Rose Latte,乖女孩可選一杯暖暖的Rose Latte,綿滑的奶泡上綴以玫瑰花瓣作裝飾賣相很優雅,帶上幽幽的玫瑰花香十分甜美。嘴巴反叛的我則選了清新冰凍的Rose Garden,看那消暑的賣相已覺透心涼了!當中以新鮮檸檬汁、梳打水、紅石榴及玫瑰糖漿組合而成,喝下味道清香但不會過甜好好味喔!這套瑰麗仙境下午茶收費為$508/兩位、$270/位,飲食網站更有85折優惠優惠按此,凡惠顧兩位用套餐均可免費獲贈CANVAS玫瑰全日呵護套裝及香薰口罩配飾乙份 (價值$

這套瑰麗仙境下午茶收費為$508/兩位、$270/位,飲食網站更有85折優惠優惠按此,凡惠顧兩位用套餐均可免費獲贈CANVAS玫瑰全日呵護套裝及香薰口罩配飾乙份 (價值$495),懂計數的您應知有多優惠吧!下午茶由即日起至年6月30日14:30 – 17:00供應。

先來品嚐五件精緻的鹹點,當中包括有迷你碎吞拿魚腩丼、松葉蟹肉玉子卷、火炙三文魚卷、龍蝦沙律撻及櫻花海老軟心芝士 。

來Lion Rock吃日式出品無疑的好吃是常識吧!所以這個碎吞拿魚腩丼當然率先吸引著我,吞拿魚蓉新鮮甘香好油潤,配合鹹鮮的三文魚籽和軟糯的珍珠米味道非常讚。

這件龍蝦沙律撻內放有爽彈的龍蝦肉,而撻底層則鋪滿幼滑的薯蓉,味道既鮮甜又香口大愛之。

來到香口非常的櫻花海老軟心芝士,用上我愛吃的法國金文拔芝士沾上櫻花蝦末,以蛋漿及自麵包糠包裹然後炸至金黃色,咬下外脆內軟的金文拔芝還有軟心,加上香氣不凡的櫻花蝦末像如魚得水般美妙。

最後是香甜可口的松葉蟹肉玉子卷,以鮮味濃的松葉蟹肉作餡料用甜美的王子緊緊擁抱著,弄至焦香的蛋皮令玉子卷吃下味道更具層次。

來到品嚐精美甜點的時候同樣有五款選擇,包括了佛手柑玫瑰芭菲、青檸玫瑰花水信玄餅、玫瑰草莓西瓜蛋糕及紫羅蘭雜莓帕芙洛娃,當然少不了下午茶必備的英式鬆餅吧!

先以清香醒神的青檸玫瑰花水信玄餅揭開甜蜜序幕,晶瑩通透的水信玄餅浮游於玫瑰花瓣及青檸汁中,吃下口感滑溜勝雪清甜不膩味蕾十分享受啊!

然後到這杯手工精細又可口的而頂層的佛手柑玫瑰芭菲,一看上去已被那搶眼的玫瑰朱古力迷倒,下面是甘甜的佛手柑慕絲和士多啤梨玫瑰果醬,底層還配有酸微微的柑肉作點綴,酸中帶甜的平衡味道很出色。

接下來是我愛吃的蛋白餅紫羅蘭雜莓帕芙洛娃,以粉紫色玫瑰花形的蛋白餅夾著雜莓及紫羅蘭慕絲色調粉嫩誘人,蛋白餅弄得脆口甜美內裡的雜莓及紫羅蘭慕絲酸甜可人,吃下每一口也盡是甜蜜滋味。

充滿夏天色彩的玫瑰草莓西瓜蛋糕也是美味之物,一層吉士一層酥皮夾雜了草莓和西瓜肉口感超級豐富,味道亦恰到好處我覺得比那西瓜蛋糕聞名店子的出品來得更好吃。

最後是這個是下午茶重點爆美的紅桑子荔枝玫瑰慕絲蛋糕,火紅色的玫瑰花在迷蒙的煙霧下綻放於我面前。

切開蛋糕內層是紅桑子荔枝玫瑰慕絲,吃下那像雲朵般輕柔的親吻我嘴巴很有愛耶!內裡還有粒粒的紅桑子及荔枝果肉口感實在,而底層則有鬆軟的海綿蛋糕令成件事也美滿不已!

這個無論賣相和味道也是真心讚的一個Afternooin Tea,大家想試的話真要快快訂位了!!
2021-05-15
Type of Meal
Tea
2021-05-23 372 views
是日沒有semi buffet,只有日本定食。一行二人order咗兩個定食,燒銀鱈魚定食及刺身定食,每個定食都有蟹籽青瓜沙律做前菜,再包基本配菜:蒸蛋,麵豉湯,枝豆,最後有甜品及餐飲。定食味道ok,沒有驚喜,配搭都正常,甜品的芝麻mouse 都濃芝麻味正,其他都一般.服務態度ok,係侍應之間沒有交流,會不同人過嚟問重覆問題,有點打擾。防疫清潔做得足夠,每個時段完結,有清潔人員洗地消毒。
是日沒有semi buffet,只有日本定食。

防疫清潔做得足夠,每個時段完結,有清潔人員洗地消毒。