一間位於北角的小店,小城市新風貌,好地方,好吃,好服務..平, 靚 ,正,快快約埋三二知己一同去試下啦..👍😊👍😋😋😋Good food , good price with good service 👍👍😊👍👍
今晚同媽媽嚟左北角一間好有feel嘅西餐廳🍴入到去環境設計別具風味,有去左小城鎮感覺,座位都好寬敞舒適!店員好nice啊,一坐底就送上兩杯水比我地~我地點左個沙律、兩個主菜。深海鮮蝦凱撒沙律🥗$68份量唔少呢,沙律菜非常新鮮,有三隻大蝦,口感爽脆,好好味!沙律醬咸香味道食落唔膩~香煎比目魚扒 $128好正嘅比目魚,上枱嗰賣相已經好吸引~本身自己係勁鍾意食比目魚呢啲脂香十足嘅魚!好耐無係出面食到咁高質嘅魚扒,呢塊比目魚厚肉之餘,無雪味!魚皮煎得香脆可口,肉質嫩滑無比。每一啖都好唔捨得咁慢慢品嚐,真係鮮味十足!食到最後其實覺得份量唔少,非常滿足❤️招牌豬肋骨 $168豬肋骨超大份,可以兩三人share!佢唔似平時啲餐廳搽上好多醬,醬汁微辣惹味,調味適中,唔會過鹹!肉質依然好juicy,無乾爭爭嘅情況,仲有好多筋位,食到lamlam脷。本身以為一定會食唔曬,但太好食關係,我地兩丁友竟然吃光光!薯角新鮮炸起,外面超香脆,入面好似食緊薯蓉咁正!食曬全部都覺得自己好邪惡🙌🏻無辦法~對於太好味嘅嘢無抵禦能力😂兩個餐都加$18嘅超值升級有餐湯或沙律揀,我哋本身已經帶咗沙律,所以兩個都揀餐湯。餐湯係番茄牛
店員好nice啊,一坐底就送上兩杯水比我地~
我地點左個沙律、兩個主菜。

深海鮮蝦凱撒沙律🥗$68

香煎比目魚扒 $128

招牌豬肋骨 $168
豬肋骨超大份,可以兩三人share!

餐湯係番茄牛肉湯,賣相好似羅宋湯,飲落都係番茄嘅鮮甜味,入面啲配料好足,好多蔬菜,仲有牛肉添~
女生食飯一定有甜品才是Happy ending😋

媽媽的是雜果奶凍,奶香十足之餘,又無奶嗰陣so味,質感非常彈滑,食落好順口,媽媽好滿意呀!

而我嗰個係朱古力芝士蛋糕,本身食開黑朱古力嘅我好驚朱古力會好甜,點知呢個第一啖食落去唔會過甜,超鍾意!上面嘅朱古力粒都係無咩甜度💗芝士同朱古力嘅味道唔會互相爭艷,反而出奇地夾,芝士味都好香,朱古力味夠濃!質感較軟身,餅底無咩口感,但都好香,旁邊啲可可粉都好吸引,蛋糕沾上無糖可可粉,朱古力味更香濃,成晚嘅菜式都好出色,食到我哋好滿意,飽飽而歸~~
最後還要配上一壺熱的水果茶 $48

好sweet嘅感覺啊
整體食物嘅質素高,價錢合理,CP值高,店員又親切有禮,好有heart,下次一定會再幫襯!
對於一個新界人來講,港島已經好遠⋯⋯北角更加更加遠⋯⋯不過朋友係呢邊返工,加上又係happy Friday ! 就冇所謂啦!朋友話今晚經過見到一間好有格調的西餐廳,想蠢蠢欲試,咁岩個日得閑,所以再決定星期五去!入到餐廳果然非常有品味!一切都是以工業和酒廠的氣氛為主,擺設傢俬都是以木為主題。雪櫃放了不少蛋糕,本身諗住食完飯再叫, 但餐廳的份量十分大,吃不了⋯⋯下次再來!好啦好啦入正題!第一碟前菜~白酒煮青口!雖然不是藍青口,但每一隻都大大件,爽滑,無沙,好抵讚!青口配上清酒白汁!好正!洋蔥和紅椒的配搭相當好!好味我同朋友一人點了一份主菜,因為真係好肚餓好肚餓!我叫的是比目魚魚皮相當脆身薄皮,真係好好味!一咬即脆!爽爽!魚皮用了海鹽輕輕灑上,配上滑嘟嘟的魚肉,不會太油,又好好味!建議本身已經好甜,所以根本就唔需要沙律醬再配搭!正正正!本身件魚已經好飽肚,下面仲有一大堆薯蓉,所以根本就無辦法食得落甜品!我仲要試埋朋友嘅牛扒,簡直就係抱住兩個好滿足嘅肚離開餐廳。朋友嘅牛扒,屬於西冷,相比起比目魚,略遜一籌,不過份量依然的大!質素其實幾好,只係比目魚太好!牛扒肥膏並不多!筋肉平圴,要大讚是他們的

好啦好啦入正題!

第一碟前菜~白酒煮青口!
白酒煮青口

我同朋友一人點了一份主菜,因為真係好肚餓好肚餓!

我叫的是比目魚

香煎比目魚
牛扒肥膏並不多!筋肉平圴,要大讚是他們的刀子非常利,不用花半點力氣已經可以切開,送入口,慢慢咀嚼!
薯條好好味!

西冷牛扒

食完真係好滿足,下次有有朋友要約係北角!一定會食過返尋味!
2018-07-13
$200 (Dinner)
  • 香煎比目魚
2018-07-14 131 views
今日放半晝,做完野就打算同左個大食同事一齊係附近嘆返個late lunch見到呢間餐廳既裝修幾別緻,set lunch唔貴唔洗加一,所以我地就揀左係到食lunch set有八款,同事要左set A既steak$138,我就睇中set G既焗意式香草芝士海鮮飯$78,大食同事驚唔飽,所以仲另外要左碟 炸雞翼一齊shareset lunch 包左餐湯/自助沙律吧我地都揀左食沙律,選擇有7-8款,仲有2種沙律汁可以揀食完沙律個主菜都好快黎到啦,同事既steak真係好大份,真係有足10安士!!!同事分左啲俾我食,雖然肉質未去到十分嫩淋,但食落無乜筋位,加上牛味都幾濃,至少一定唔係俾d鬆肉粉乸到無曬質感既“牛扒”,味道都ok我既焗飯亦唔錯,飯量適中,焗得熱辣辣,個香草味好出好香,海鮮配料都有唔少,有成四隻蝦架個雞翼一客有6大隻,炸得脆身唔油,但食落唔乾,keep到有肉汁同大食既同事食有個好處,就係想食多d款都唔怕會浪費我地見到佢地既cake都唔貴,只係$18-$22,所以都每人揀左款再share我地分別揀左 柚子cheesecake同黑芝麻cheesecake ~呢兩款都係$22件估唔到件cak

set lunch 包左餐湯/自助沙律吧

我地都揀左食沙律,選擇有7-8款,仲有2種沙律汁可以揀

同大食既同事食有個好處,就係想食多d款都唔怕會浪費

估唔到件cake既份量都幾大,唔係平日跟餐既迷你cake仔,仲要有咁精美既擺盤

兩款cheesecake食落都好幼滑,又唔會過甜,$22件絕對值得一試!!!
朋友中意柚子味帶有微酸,食落就清新啲;自已就中意芝麻味,食落香濃啲

同事跟餐飲檸茶,而我就加錢試下個水果茶,呢度既水果茶調得相當唔錯,好香果味!食完件cake再飲啖熱果茶,真係好嘆

更值得一讚既係呢度既服務好好,店員個個都親切有禮,態度殷勤友善,為呢餐加左唔少分!!睇返先知原來餐廳新開無耐,希望小店可以keep住呢份熱誠

食物質素:🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
2018-07-12 243 views
今日阿囡又飛左公幹,又係時候大條道理唔煮飯~~老公話佢公司樓下開左間新餐廳,於是我就做一日好人揸車去接佢收工,順個便俾個機會佢請我食飯咁囉去到餐廳門外剛好有位泊到間車真係超正!入到去覺得好舒服好乾淨,加上可能係新餐廳關係未算太多人知道呱,所以人都唔太多,無吸晒我d冷氣初步感覺幾良好!之後當然又係食食食同食既時間老公就揀左佢至愛既牛!呢件係有成10安士既安格斯肉眼扒,好大又厚肉,煮得剛好7成熟,唔老之餘又好嫩口,肉質Q彈牛味十足,每食一啖都覺得好正!而配菜薯條仲係新鮮即炸,好熱又香脆,根本唔使點茄汁都已爆好食!我就揀左香烤德式豬手,份量都唔少,配菜方面就有炸薯角!隻豬手炸得金黃香脆,熱辣辣既同時亦保持到外脆內嫩,咬落咸香得宜,係幾好味道!而薯角都係新鮮即炸,好熱又脆卜卜,真係煮得幾好食得飯就梗要飲吓野係我既習慣我最愛朱古力,所以梗要叫返杯熱既朱古力黎飲,呢度既熱朱古力好滑又有拉花又有忌廉,單係視覺方面分數都幾高,飲埋落去就更滑喉香甜,很滿足~~而老公就order左百花園水果茶,黎到嘩左一聲超大杯,味道清新舒服很有鮮果香,份量又大2個人飲都夠晒,正好又俾d我飲~哈~~總括呢間新餐廳都幾好!

初步感覺幾良好!
之後當然又係食食食同食既時間

10安士安格斯肉眼扒

香烤德式豬手
百花園水果茶,綿綿朱古力

食得飯就梗要飲吓野係我既習慣

總括呢間新餐廳都幾好!食物及飲品都係高質既,食得我地都幾HAPPY
2018-07-11
Type of Meal