突然又好想食台灣野  之 六兩三最近成日都好想食台灣野滷肉飯 (小)味道🌟🌟🌟🌟4/5價格🌟🌟🌟🌟🌟5/5分量🌟🌟🌟🌟4/5細細碗,同台灣size一樣😂好岩女仔想食少少既時候食!味道不錯!油香岩岩好!紅燒手打牛筋丸湯味道🌟🌟🌟🌟4/5價格🌟🌟🌟🌟4/5分量🌟🌟🌟🌟4/5同滷肉飯一齊叫 份量岩岩好~牛筋丸都幾大粒,好新鮮,唔係街市/超級市場質素,一咬落去非常有肉汁!
突然又好想食台灣野  之 六兩三

味道🌟🌟🌟🌟4/5
價格🌟🌟🌟🌟4/5
分量🌟🌟🌟🌟4/5

2022-10-24 810 views
朋友太鍾意食台灣嘢對餐廳環境又有要求揀得嘅餐廳都坐得比較舒服今次收工返夜校之前嗱嗱臨食咗呢間台灣嘢舖頭面積較細,不過座位比例都用盡用咗特色木枱木凳開放式廚房設計落單時店員亦有禮貌一坐低朋友叫咗碗細碗滷肉飯我叫咗三寶牛肉麵、仲叫咗碗紅燒手打牛筋丸湯碗麵一嚟到有牛腩牛勒牛筋加生菜湯底係深茶色牛肉湯、二話不說試咗啖牛肉湯先,湯味清甜有牛味唔似味精湯,麵係手打粗麵、有咬口,岩哂鍾意食烏冬嘅人,碗麵食晒最後連個湯都想飲埋
朋友太鍾意食台灣嘢
對餐廳環境又有要求
揀得嘅餐廳都坐得比較舒服

今次收工返夜校之前嗱嗱臨食咗呢間台灣嘢
舖頭面積較細,不過座位比例都用盡

用咗特色木枱木凳
開放式廚房設計
落單時店員亦有禮貌

一坐低朋友叫咗碗細碗滷肉飯
我叫咗三寶牛肉麵、仲叫咗碗紅燒手打牛筋丸湯
碗麵一嚟到有牛腩牛勒牛筋加生菜

【再訪良心台食店💛 仍有水準!CP值高!】#真香港美食圖冊推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●●——— 相信大家對「六両三」呢個名字一啲都唔陌生!座位唔多但食物CP值高,長期排長龍!今次再訪係周末中午時份,食完行出去先發現又排緊隊了!所以建議早啲食brunch💛✨ 🍜 川味紅燒牛肋條麵|$88湯底好濃烈,帶點回甘,飲落好暖胃好舒服,唔似坊間嘅都比較偏甜👍🏻 麵條吸咗湯底精華,上晒色,食落唔算爽彈,但唔太淋,軟硬適中🤍 牛肋條冇咩筋位,無骨啖啖肉,煮到好腍好入味,唔錯🫶🏻✨ 上菜時望落唔係好大份但食完好飽,好彩冇眼闊肚窄叫多咗!🍚 滷肉飯(小)|$18份量足夠女孩子/唔太餓時享用,另外仲有大碗裝~ 滷肉肥瘦肉量平均,肉香同油脂香同時喺口腔四溢,滷汁唔太咸,整體真係撈飯一流👍🏻✨ CP值偏高!🥚 皮蛋豆腐|$38冷藏溫度覺得掌握得好好,夠凍之餘唔會凍到冇晒味覺,敏感牙齒都友好🫶🏻 皮蛋夠挺身,切到大大舊加埋約1隻蛋,份量正常;豆腐以為會切片上,但係一舊原磚上,食落別有風味!加埋面頭嘅木魚同醬汁撈飯一流,單食嘅話蠔油略嫌偏咸~ 整體都滿意🤍🥤 白桃烏龍|$22欣賞佢哋係自家冷泡,而非即沖粉
【再訪良心台食店💛 仍有水準!CP值高!】

🍜 川味紅燒牛肋條麵|$88

🍚 滷肉飯(小)|$18

🥚 皮蛋豆腐|$38

🥤 白桃烏龍|$22
欣賞佢哋係自家冷泡,而非即沖粉/紙包飲!相比之下就可以無糖,健康啲,亦更加品嚐到茶底嘅芬香💛 烏龍茶味香而易入口,無苦澀味;吐咗之後餘韻先有白桃果香湧出,唔錯✨ 消膩、解油,大大杯幾高CP值👍🏻
2022-10-16 529 views
好多時經過六両三都要等位,由於小店坐位有限,一等要好幾個字,今日無人等位,進入店內得番坐在店舖大門位,由於店門是推門,就坐後店員有提唔好放隻手太出怕被夾到。都明白小店會比較迫,但嚟間店入坐後到進食,環境比人唔太舒服感覺……紅燒三寶湯~有牛筋、牛展、牛腩,牛筋炆得淋滑, 有展簿簿一片唔會韌,但有點鞋,牛腩係淋但鞋口痴牙,湯底有少少藥材味又帶酸味,唔係我想要的台灣口味,酸得好奇怪,變咗牛三寶也沾上酸味,我唔太愛冬瓜檸檬茶~冬瓜茶味好淡得一片檸檬,杯飲品好淡冬瓜茶味又無、檸檬味又無~失敗半筋半肉麵~同之前紅燒三寶湯湯底一樣,又係有陣酸味,麵算彈牙,份量比較少2啖食晒。食物牛筋、牛展、牛腩炆得淋,除牛筋之外,牛展、牛腩有點鞋,我唔太喜歡佢地個湯底個種酸味。去個台灣多次食牛肉麵,湯底都唔係咁既酸既……店舖用QR Code 落單,店員無乜招呼客人,比較冷漠,少了小店的溫情。食物、飲品方面可有進步空間。

紅燒三寶湯+冬瓜檸檬茶

半筋半肉麵

去個台灣多次食牛肉麵,湯底都唔係咁既酸既……

食物、飲品方面可有進步空間。

2022-09-25
$100 (Lunch)
2022-10-08 458 views
二人晚餐 台式牛肉麵 , 辛辣乾伴麵 , 薑茶台式牛肉麵 湯 好味 , 過鹹 ? 可以吧麵質 , 口感 份量 可以 , 好食牛肉 比較韌辛辣乾伴麵性價比低 , $48 真心貴 , 唔值 唔建議試薑茶可以 , 有點過甜 , 夠薑味
二人晚餐

台式牛肉麵 , 辛辣乾伴麵 , 薑茶

台式牛肉麵
湯 好味 , 過鹹 ? 可以吧
麵質 , 口感 份量 可以 , 好食
牛肉 比較韌

辛辣乾伴麵
性價比低 , $48 真心貴 , 唔值 唔建議試

薑茶
可以 , 有點過甜 , 夠薑味
2022-10-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
一直都bookmark咗呢間好耐🤩見到網上有唔少食評都話呢間好好食好正宗😚終於有機會去開尖沙咀可以試吓🤙🏻🤙🏻🤙🏻佢個位置比較偏僻唔喺大街😎入到去有種台灣食堂嘅感覺🐒第一次試都係叫咗最普通但又最顯餐廳功價嘅台式魯肉飯😋另外見到佢有個招牌嘅麻辣乾拌麵好吸引所以都叫埋🤩🤩🤩朋友食完碗魯肉飯之後仲打算叫多一碗但已經賣晒🥲麻辣乾拌麵嘅外表同餐牌既外表唔一樣嘅😂感覺餐牌睇落大份吸引啲😕但食落又覺得真係幾香幾辣幾惹味🥳但如果唔食得太辣嘅人就唔太建議🥵但整體嚟講呢間餐廳性價比係唔錯的✨價錢亦都中規中矩偏平民價🤩😋
一直都bookmark咗呢間好耐🤩
但食落又覺得真係幾香幾辣幾惹味🥳
但如果唔食得太辣嘅人就唔太建議🥵
但整體嚟講呢間餐廳性價比係唔錯的✨
價錢亦都中規中矩偏平民價🤩😋

⭕️短評:大不如前。牛肉(尤其牛肋條)比以前粗嚡了,湯頭略淡了,麵質沒那麼煙韌了(以前吃過五次左右,最後一次是一年前),唯一慶幸是湯頭似乎還是沒味精。最失望的是,以前酸甜清新爽口的酸菜,變了醋酸味極重的質感古怪的「酸菜」(似乎是買現成廉價貨代替自製),建議店家拿給人客吃之前自己先試。現在的水平大約就是沒味精的「鐵X」,好過「茶X」,但比「段X貞」之流差一大截,已沒必要刻意翻食。💵Budget: $90 pp (lunch) 📍 六両三 (尖沙咀)尖沙咀宜昌街3號地下

💵Budget: $90 pp (lunch)

📍 六両三 (尖沙咀)
尖沙咀宜昌街3號地下
2022-09-19 496 views
六両三呢間台灣野算係香港好出名既台灣野之前試食過佢尖沙咀店今次經觀塘就黎睇下質素如何今次叫左牛肉麵 雞腿飯 貼炸地瓜有啲啲失望覺得牛肉麵湯底唔夠濃 牛肉有啲柴炸地瓜送到上黎既時候已經凍左啲 唔好食但個雞腿飯幾好食 雞腿夠入味
六両三
有啲啲失望
覺得牛肉麵湯底唔夠濃 牛肉有啲柴
炸地瓜送到上黎既時候已經凍左啲 唔好食
但個雞腿飯幾好食 雞腿夠入味
🤗 小編出到嚟尖沙咀,見到差唔多行到傍晚6點,索性食埋晚飯先返屋企,諗起附近有間台灣牛肉麵店想試下。🤔[ 亂闖試食 ]🍜 牛肉麵 (川味紅燒) 😋😋😋😋😋紅燒湯底好出色,味濃微辣,配上麵食,味道好夾,而且麵身有咬口,掛到湯,唔會太淋。🤤 牛肉好軟腍,有六大塊,烹調得好入味。湯麵仲有少量切咗嘅油墨菜,灼得啱啱好,爽口吸湯。😉晚餐 💵💵 約港幣$80/人💁🏻‍♀️ 依一間都有唔少食客排隊嘅台灣麵店,如果想食嘅要花少少時間等下。🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

[ 亂闖試食 ]
🍜 牛肉麵 (川味紅燒) 😋😋😋😋😋

晚餐 💵💵 約港幣$80/人

牛肉麵 (川味紅燒)
2022-07-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 川味紅燒牛肉麵
2022-08-29 562 views
半筋半肉麵 $90紅燒湯底同傳統牛肉麵差唔多,有少少辣,但唔會嗆喉。湯底相信冇乜味精,因為食晒成碗麵,完飲左唔少湯都唔覺口渴,呢點好加分。麵係粗麵,掛湯能力唔錯,牛𦟌同牛筋都夠焾,但牛𦟌偏薄身,同埋份量比較少,如果多d同厚身d口感咬落會爽d。蕃茄牛肉面 $98Fd子食蕃茄牛肉麵,蕃茄湯味道幾濃,食落個味係好足料嘅羅宋湯。牛肉唔係用牛𦟌肉,係用牛肋肉,但都夠焾,唔會因為太厚咬唔到,份量方面都足料。
半筋半肉麵 $90

蕃茄牛肉面 $98

• 半筋半肉麵
  • 蕃茄牛肉麵
🌈🐭充滿台灣風味嘅黃店台式牛肉麵,入到去好似去左台灣旅行咁😍店舖好有特色,高枱可以親眼見到師傅製作過程,店舖雖小,五臟俱全,想有旅行嘅感覺,大家絕對唔好錯過😏📍 六両三 尖沙咀宜昌街3號地下川味紅燒三寶牛肉麵 $88一上菜見到個賣相🐭已經嘩嘩聲,牛腱有三大條,炆得好淋入味,牛展、牛筋有咬口,牛肉麵湯底濃度有得選擇真係好貼心,有清淡、中等、特濃😏 咁🐭梗係揀最重口味嘅湯底,飲一啖湯已經知呢間店材料高質,湯底清甜,有淡淡的牛肉香,但係又唔會太鹹入唔到口,飲完好舒服🤣(🐭食到最後係飲晒啲湯😂) 不過麵條係粗身嘅,可能因為太粗身,未到好入味,有少少失望,不過勝在湯底同啲餸搭救,一啖湯一啖麵夠晒過癮🤤下次有機會會試吓佢個滷肉飯同埋麻醬拌麵好似好正🤩

📍 六両三
尖沙咀宜昌街3號地下

川味紅燒三寶牛肉麵 $88

下次有機會會試吓佢個滷肉飯同埋麻醬拌麵好似好正🤩

2022-08-04 760 views
伙記既態度好寸朋友喺附近返工搵佢食飯黎到大家都喺度討論到去高嘅尖沙咀牛肉麵牛肉麵味道係唔錯大夥記態度差食完一次都唔想有第二次可能尖沙咀冇咩牛肉面代表呀所以佢咁串得起

伙記既態度好寸

食完一次都唔想有第二次

可能尖沙咀冇咩牛肉面代表呀
所以佢咁串得起

2022-08-01 809 views
見佢咁多好評就去試下,店內坐滿八成人,咁岩有位就唔使等,一坐到落去揀嘢食嘅時候,隔離位叔叔同佢個仔講,”啲面好難食唔使食啦食埋啲肉啦”,已經心知不妙。不過坐咗入去就即管試一試首先滷肉飯嚟先,哇!第一啖食落去,同友人嚇親,點解可以咁難食,啲豬肉乾到我以為佢用咗豬肉乾整,個味又怪,完全唔係滷肉飯嘅味嚟。之後個面嚟到,賣相好好,一試,湯底明明叫左濃味,結果一啲味都冇,剩係得啲好似藥材咁嘅味,牛肉可以接受,夠淋但唔入味,講到個麵質,真係同隔籬嗰個叔叔講嘅一樣,真係好難食!友人話仲衰過係街買$2烏冬,真係唔想嘥嘢先食晒佢一定無下次!埋單二百幾蚊食咗啲垃圾,順便一提舖頭有兩個侍應,瘋狂咁傾偈,叫又唔應,不如直接坐底傾偈算啦

一定無下次!
2022-07-31 485 views
服務食物都好差!平時冇乜寫過食評,今次忍唔住⋯⋯早陣子見呢間食店都多人排隊,今次經過冇人,我地一家四口試下,點知原來咁差,蔥油拌麵冇蔥味,連個牛筋麵和魯肉飯都咁差,小朋友都係食咗一半,另外支裝汽水,叫佢比支飲管,佢就話不如比膠杯,雖然,可以照舊叫佢畀飲管,攞多個碗要講明幾多隻,通常都會跟埋匙更,冇攞到黎又要再叫多次,都事少,問題係態度差,佢地啲態度差到不願做咁,都癈事再同啲職員講嘢,我真係未試過有咁差經驗,食到一肚氣!最憎呢啲扮晒野食市,巳經晤好食,仲要限時40min,各位睇路呀!
服務食物都好差!平時冇乜寫過食評,今次忍唔住⋯⋯
2022-07-28 446 views
同朋友因疫情已3年冇去台灣,好思念台灣味道,揀左呢間回味下家鄉朋友嗌左牛肉麵,係牛腱,口感軟綿,湯頭仲可以揀淡、中、濃,非常貼心。朋友揀左淡味再另加滷蛋(+8蚊),足夠回味。另外再嗌左蔥油拌麵,蔥油煮得好香好入味,拌麵又掛到落麵線度,一流!天氣熱想食酸野,加左個青瓜,非常開胃。而解渴就少不了無糖茶,四季春都膠樽裝茶包,茶味足夠,係略為細支左少少,但一人份量都可以。環境潔淨,但佢有限時40分鐘,不過我地入座後超左40分鐘冇人等位都冇要求我地還枱,服務唔錯。

服務唔錯。

牛肉麵、蔥油拌麵、青瓜、四季春
$100 (Dinner)
牛肉麵、蔥油拌麵、青瓜、四季春