2023-10-19 22 views
去開油塘,搵咗呢間中餐廳食晚飯。食物選擇很多,很多吸引及抵食套餐。例如精選三寶同埋海鮮三寶。可惜今日喉嚨有啲不舒服,唯有試下其他先。金沙骨($98),份量很足,金沙骨多肉及入味,味道挺好。沙薑雞半隻($128),幾重嘅沙薑味及多汁,雞肉以這價位來說,也算不錯。另外叫了個蝦醬炒通菜,正常。座位算闊落,服務幾好。見其他客叫埋啤酒,邊食邊飲邊聊天,幾舒服開心。佢的辣嘢都好吸引甘,等我下次嚟試試佢的水煮小菜。
金沙骨($98),份量很足,金沙骨多肉及入味,味道挺好。

另外叫了個蝦醬炒通菜,正常。

2023-10-19
Type of Meal
Dinner
2023-10-17 51 views
去完朋友家玩貓就去搵食,行錯路既我地見到有間似係裝修幾靚既茶記,見佢有套餐都幾抵食,又岩曬我地都鍾意食鱔,即刻入去叫左個238套餐。菠蘿咕嚕肉呢道菜有菠蘿,有三色燈籠椒,就咁睇都流口水!正常都係用有骨排骨整,點知咬落去嘅肉居然係一粒骨都無!正!酸酸甜甜非常開胃!豉汁蒸鱔本身鱔都係貴價魚,但估唔到呢味豉汁蒸鱔真係大大舊,絕無欺場,有咬口又啖啖肉!個豉汁唔會太鹹,好食!椒絲腐乳炒通菜哩個餐廳菜莖既比例較多,岩曬鍾意有口感嘅我,通菜炒得好惹味,份量都好多👍套餐價真係好抵,菜式送飯一流,令我都食左成碗飯,有3個餸,套餐係抵食之選,下次再試其他套餐😁

菠蘿咕嚕肉

豉汁蒸鱔

椒絲腐乳炒通菜

2023-10-12 28 views
老友記餐廳位於油塘,地理位置方便,附近就是熱鬧的三家村。北角搭船後落船行一陣就到老他們的啫啫雞煲以鮮嫩多汁的雞肉為主,配上新鮮的通菜和豐富的湯汁。無論是在冬天的寒冷日子還是夏天的炎熱天氣,這道啫啫雞煲好惹味另一道必試的菜是水煮魚。他們的水煮魚以新鮮的魚肉和辣椒為主要材料。魚肉鮮嫩,配上麻辣的湯汁和香料,讓人一口接一口。這道菜的風味獨特,辣味中帶有微微的麻感,仲有薯粉十分飽肚蜜椒薯條牛柳粒係我最鐘意個薯條香脆又甜甜地好開胃而且牛柳粒好易入口唔會鞋好好食

蜜椒薯條牛柳粒係我最鐘意
個薯條香脆又甜甜地好開胃
而且牛柳粒好易入口唔會鞋
好好食
2023-10-12 21 views
住喺油塘嘅同事近排常常提起有間老友記廚房,食過讚話晚飯小菜好有鑊氣,好味又抵食,甚受街坊食客歡迎,今晚就過嚟試吓!餐廳環境整潔乾淨,座位寬敞坐得舒適。主打小菜、火鍋、炒粉麵飯等港式美食。精選三寶套餐鳳梨生炒骨:一道色、香、味俱全的生炒排骨,不但顔色鮮艷奪目,而且美味可口,炸過的豬肉外脆里嫩,裹著一層酸甜的醬汁少了一絲油膩多了幾分果香,鳳梨的果肉也十分清甜。豉汁蒸白鱔:豉汁味道調配得恰到好處,香得來不會過濃,沒有蓋過白鱔的鮮甜味,魚肉的質感非常彈牙。金銀蛋白菜仔:用鹹蛋(金)、皮蛋(銀)和白菜仔一起炒,細嫩的白菜仔夾帶著皮蛋獨特的氣味,再加上鹹蛋提味,讓這道菜味道層次相當豐富鮮明,而湯頭的鮮甜更是不在話下。

精選三寶套餐

2023-09-23 43 views
🍛牛扒煙肉腸仔飯 $53🥤凍奶茶 +$3🔸茶記都可以有啲要求,今次食到呢間就真係唔錯,先講佢夠寬敞,坐得舒服,但價位親民,午餐都係五十幾左右😙🔸個飯亮點係牛扒勁大塊,平時好少見可以比到咁大塊~牛扒烹調得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,煙肉同腸仔都煎得好好,唔會過火煎到乾晒,基本功係出色,配上洋蔥汁好好味,整體無咩可以挑剔💡🔸呢度嘅凍奶茶味道香醇,茶味同奶嘅比例調配得非常恰當,甜度亦剛剛好,飲落去有滋味又不會過甜
🍛牛扒煙肉腸仔飯 $53
🥤凍奶茶 +$3

介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 茶餐廳 在油塘 🇭🇰。老友記廚房 Lo Yau Kee Kitchen 。草園街8號嘉賢居地下6號舖。乾炒牛河。HKD56太極鴛鴦炒飯。HKD72跟餐飲品。HKD3 @ 熱飲。HKD5 @ 凍飲🤫 尋日同波士Online Meeting傾完公司嘢..佢突然問我點解我出咁多嘢食嘅Post但係咁少介紹香港啲茶記😳俾佢咁樣一問..即刻啞咗兩秒然後話佢知唔覺邊度有好好食嘅茶記值得我去試吓..可能佢覺得我大言不慚..即刻就話Lunch Time帶我過油塘嗰度食間好嘢🤔就係咁..明明係WFH嘅呢一日晏晝俾波士夾咗出去食飯🤫 去到油塘地鐵站A出口沿住樓梯行出去..又曬又熱真心攞命..不過應該行咗唔使十分鐘嘅..穿過個公園就嚟到呢一間老友記廚房🤫 卡位坐低之後波士話要試吓間茶餐廳有冇料到就一定要試吓佢哋嘅乾炒牛河..既然係咁..好啦~我就叫一個乾炒牛河啦..然後波士自己就叫咗個鴛鴦炒飯..再一人一杯凍檸茶少甜🤫 茶餐廳真係上菜上得快..講唔夠兩句牛河同炒飯都嚟齊啦..乾炒牛河果然係非常之唔錯..首先唔會話見到有成疊河粉癡住嘅情況出現..仲要係每一條河粉都上晒色嘅..證明真係炒得
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 茶餐廳 在油塘 🇭🇰
。老友記廚房 Lo Yau Kee Kitchen
。草園街8號嘉賢居地下6號舖

乾炒牛河
。HKD56

太極鴛鴦炒飯
。HKD72

跟餐飲品
。HKD3 @ 熱飲
。HKD5 @ 凍飲

🤫 茶餐廳真係上菜上得快..講唔夠兩句牛河同炒飯都嚟齊啦..乾炒牛河果然係非常之唔錯..首先唔會話見到有成疊河粉癡住嘅情況出現..仲要係每一條河粉都上晒色嘅..證明真係炒得夠均勻..芽菜洋蔥大蔥呢啲配料樣樣都有齊而且份量都多..牛肉片Size適中亦都有口感..最緊要係個河粉炒得夠鑊氣..搞到我食得晒成碟..今次真係Fat Fat
🤫 然後波士個鴛鴦炒飯又係冇得彈..紅汁有鮮茄唔係死甜死酸嘅茄汁味..仲有好多雞肉粒粒..我鍾意食嘅白汁唔會太杰身..而且蝦仁翠玉瓜都超多..波士話食呢個炒飯一定要睇吓下邊個炒底夠唔夠乾身..呢個完全可以顯示師傅嘅功架..蛋炒飯呢家嘢易學難精我哋睇電視都知啦🤭
🤫 凍檸茶方面冇乜特別啦..Request嘅少甜做得到..茶膽唔苦..真檸檬🤣
🤫 整體嚟講..嘢食質素相當好..價錢就中位啦..唯一就係距離地鐵站遠些少..不過食好嘢之前做返些少運動都係好事嚟嘅
。。
翻兜指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-09-18
$70 (Lunch)
  • 太極鴛鴦炒飯
  • 乾炒牛河
2023-09-16 51 views
睇鋪面似係普通茶餐廳,但原來有齊雞煲、火鍋、小菜及茶餐,食物種類真係非常多元化,而且味道非常唔錯,掂!豉椒炒蜆,大大碟,睇見就吸引,色水唔錯😍炒得好有鑊氣,蜆肉大粒又冇沙,好飽滿,而且個汁調配得好好,好惹味,連啲洋蔥、青椒都唔放過沙薑雞半隻,雞件淋上大量沙薑汁及灑上芝麻,食落都香啲,雞肉好滑,又唔會太鹹椒絲腐乳炒通菜,每條通菜都沾滿腐乳汁,炒得好嫩綠,加上少少椒絲,食落爽脆又惹味,腐乳同通菜真係好夾!鑊氣小菜真係食極都唔厭,呢間真係幾有質素!而且有個晚市三寶只係$238,好抵食!
睇鋪面似係普通茶餐廳,但原來有齊雞煲火鍋、小菜及茶餐,食物種類真係非常多元化,而且味道非常唔錯,掂!

2023-09-15 44 views
住油塘嘅朋友🧒🏼帶咗我嚟呢度食飯,朋友🧒🏼話呢度有啲港式小菜,好抵食又幾好味🤩我哋叫咗 $238「晚市三寶」,有A.鳳梨生炒骨B.豉汁蒸白鱔(例牌)C.以下仼選一款:菜心炒牛肉金銀蛋白菜仔豆豉鯪魚炒油麥菜椒絲腐乳或蝦醬炒通菜欖菜肉鬆四季豆「鳳梨🍍生炒骨」:味道酸酸甜甜,排骨外邊脆脆哋,加埋甜甜哋好多汁嘅菠蘿🍍,開胃又幾好食😋「豉汁蒸白鱔(例牌)」:白鱔厚肉大大件,肉質鮮嫩又鮮甜,加豆豉一齊蒸再落醬油,好惹味😋揀咗「金銀蛋白菜仔」:白菜仔🥬新鮮,幾爽脆,加皮蛋鹹蛋一齊煮,增添味道😋

我哋叫咗 $238「晚市三寶」,有
A.鳳梨生炒骨
B.豉汁蒸白鱔(例牌)
C.以下仼選一款:
菜心炒牛肉
金銀蛋白菜仔
豆豉鯪魚炒油麥菜
椒絲腐乳或蝦醬炒通菜
欖菜肉鬆四季豆

2023-09-12 41 views
油塘近海邊的私人住宅區越來越多, 但是附近餐廳數目寥寥可數, 要麽就是花七至八分鐘上山去大本營, 吃連鎖食肆的劣食, 要麼就是光顧樓下的老友記. 老友記位置不大, 主打是車仔麵和碟頭飯, 老闆睇中商機, 也因為附近私人屋苑的地面商場承租力低, 也就開了這家老友記廚房, 除了面積大得多外, 在炒粉麵飯和碟頭飯以外, 也有火鍋和晚市小菜供應, 叫做舒緩一下這美食荒漠的旱情.來到這裏最常見的是豬頸肉炒公仔麵, 公仔麵雖然不是出前一丁, 但在豉油上色和乾爽度之中算是處理得很不錯, 而且豬頸肉外脆內腍, 兩種主要食材沒有因為烹調時間不同而失去平𧗽. 同樣優點也在炒飯身上見到, 當然和東九頂尖的金飯館還有一段距離, 但作為在家工作時的Working Lunch也算可以. 反而黑椒雜扒飯的黑椒汁只有鹹味而欠缺辛香, 而扒類油膩而肉質偏實, 雖然飽肚, 但還是炒粉麵飯更合心意.The most common dish I tasted in Lo Yau Kee Kitchen is stir-fried instant noodles with pork neck meat. Although it

The most common dish I tasted in Lo Yau Kee Kitchen is stir-fried instant noodles with pork neck meat. Although it's not as famous as a specific brand like "Ippei-chan," the noodles are well-cooked with a good soy sauce color and a dry texture. The pork neck meat is crispy on the outside and tender on the inside, and both main ingredients retain their tenderness despite having different cooking times. The same advantages can be seen in fried rice as well. Of course, it's still a long way from the top-notch Kam Fung Kui Restaurant in East Kowloon, but it serves as a decent working lunch option when working from home. On the other hand, the black pepper sauce of the black pepper mixed grill rice is only salty and lacks spiciness. The grilled meats are greasy and the texture leans towards being firm. Although it fills the stomach, stir-fried noodles or rice are still more satisfying.

2023-09-12 28 views
今晚去油塘探朋友,就同佢一齊去左佢屋企附近既一間餐廳食晚餐。餐廳內空間闊落,坐得舒服,冷氣夠涼餐廳主打港式小菜我哋就叫左個晚市三寶套餐$238鳳梨生炒骨菠蘿同洋蔥清甜,排骨香脆椒絲腐乳通菜通菜炒得好有鑊氣,顏色翠綠豉汁蒸白鱔鱔肉爽脆,醬汁嘢味,送飯一流總括來說,餐廳環境乾淨,小菜即叫即炒,上菜速度快,好有水準,員工服務態度友誼,價錢都10分親民,值得推介。老友記廚房 (油塘)油塘草園街8號嘉賢居地下6號舖
餐廳內空間闊落,坐得舒服,冷氣夠涼
餐廳主打港式小菜
我哋就叫左個晚市三寶套餐$238

鳳梨生炒骨
菠蘿同洋蔥清甜,排骨香脆

椒絲腐乳通菜
通菜炒得好有鑊氣,顏色翠綠

豉汁蒸白鱔
鱔肉爽脆,醬汁嘢味,送飯一流

老友記廚房 (油塘)
油塘草園街8號嘉賢居地下6號舖
2023-09-09 27 views
午市時段光顧茶餐廳,大部份人也是叫茶餐,常餐或午餐,今日和老公突然想吃小菜,便決定點個椒絲腐乳通菜、拔絲咕嚕蝦球及粟米魚肚羮。餐廳的服務不錯,服務員送湯羮時連碗放枱上,更聲稱已先用熱水冲洗碗。我們點菜前表明要少油少鹽,餐廳亦果然做到了。餸菜及湯羮的味道均非常適中,有鑊氣之餘又不油膩。份量更十分足,保守估計魚肚羮足夠十個人享用。咕嚕蝦球外層酥脆,裡面的蝦肉鮮味彈牙,伴以菠蘿,三色椒和洋蔥,令這菜式更吸引。通菜吃得出腐乳味之餘又不失惹味。整體來說,茶餐廳菜式味道、服務和價錢均令人十分滿意。
2023-09-04 28 views
位置上黎講唔算好方便,地鐵站行過去大概需要10分鐘左右,但係去完之後去鯉魚門行下亦好方便!坐底10分鐘都無,見好多街坊出出入入,都係做街坊生意似乎!menu 唔算貴咼,最平$53有個午餐連飲品👍🏼滑蛋叉燒炒河 $53叉燒好好食,係半肥瘦㗎😍而且有幾塊係厚切!滑蛋,就係平時蛋加打芡上去,中規中矩啦!炒河反而好有獲氣👍🏼炒得好乾身,唔會黑哂,過哂火候!雜扒飯 $63巨量‼️有牛扒,豬扒,雞中翼,火腿,雞蛋😆賣相好好,好吸睛!好有食慾!食肉獸必點呀!!我哋點咗洋蔥汁,略略覺得個汁唔夠多,送唔哂啲飯呀🤣我地餐飲要咗杯奶茶🥤茶走!茶味可以再濃啲就更好啦🥰我哋見有人點咗豉汁蒸鱔😍好吸引!就點咗黎食!例牌,份量好多!超夠味!食到好滿足😗好厚切!

滑蛋叉燒炒河 $53

雜扒飯 $63

我地餐飲要咗杯奶茶🥤茶走!茶味可以再濃啲就更好啦🥰

2023-09-03 24 views
打完風就去附近的油塘逛逛,記得上次朋友說「老友記廚房」的豉汁蒸白鱔幾好味,所以專程行過嚟嘉賢居試吓,油塘地鐵站行過去都係六、七分鐘☺️豉汁蒸白鱔一向是我鍾意吃的美食。鱔魚鮮嫩多汁,搭配豉汁的獨特風味,散發出誘人的香氣。在蒸煮過程中鱔魚能保持了原汁原味,口感細膩,入口即化。豉汁的酸甜味道與鱔魚的鮮美完美融合,最後用埋豉汁撈白飯,好味😊椒鹽骨外層裹上鹽和香料的混合物,經炸至金黃酥脆。每一口都散發出濃郁的椒鹽香氣,入口後骨肉鮮嫩多汁,椒鹽的調味恰到好處,既能突出豬骨的鮮味,又帶來微妙的香辣風味😁欖菜肉鬆四季豆經炒熟後保持了脆嫩的口感,搭配欖菜和肉鬆的組合更加豐富了口味層次👍總括來說,這小店的小菜不錯,下次可以過嚟再試吓很優惠的下午茶餐呢☺️

!!!
2023-09-02 21 views
可能係油塘最好食既茶餐廳~油塘美食攻略今日過黎拍片順便去買D野搞掂就食飯,油塘呢間幾人氣既小店係MTR商場出面行幾分鐘先到公園穿過就見到主打小炒小菜人地一般都係食套餐,所以你見到某D人影既相都係一樣我就單點,唔同人撞款我叫左半隻沙薑雞,一份牛肉菜心,一份酥炸酸甜排骨,即係古老肉配2白飯,足夠2-3人用先黎菜芯牛肉,炒得夠獲氣牛肉嫩而厚身,好似牛扒咁大片好食呀!古老肉,酥炸香口,排骨肉嫩多汁最後緊係必食呢款沙薑雞有別一般既沙薑雞,佢係淋沙薑湯汁食起上黎特別嫩滑,用上特選雞隻,肥嫩啖啖肉,極嫩滑評分8/10消費$200老友記廚房油塘草園街8號嘉賢居地下6號舖Shop 6, G/F, The Spectacle, 8 Cho Yuen Street, Yau Tong
可能係油塘最好食既茶餐廳~
油塘美食攻略
今日過黎拍片順便去買D野
搞掂就食飯,油塘呢間幾人氣既小店
係MTR商場出面行幾分鐘先到
公園穿過就見到

主打小炒小菜
人地一般都係食套餐,所以你見到某D人影既相都係一樣

我就單點,唔同人撞款

配2白飯,足夠2-3人用
先黎菜芯牛肉,炒得夠獲氣
牛肉嫩而厚身,好似牛扒咁大片
好食呀!

古老肉,酥炸香口,排骨肉嫩多汁
最後緊係必食呢款沙薑雞
有別一般既沙薑雞,佢係淋沙薑湯汁
食起上黎特別嫩滑,用上特選雞隻,肥嫩啖啖肉,極嫩滑

評分8/10
消費$200
老友記廚房
油塘草園街8號嘉賢居地下6號舖
2023-08-28 22 views
今日住油塘嘅朋友帶我哋去鯉魚門玩,玩完之後去佢屋企參觀,之後佢帶咗我落樓下食晚飯。這間茶餐廳環境都算幾乾淨同過晚。我哋點咗三個小菜一齊share食。沙薑雞半隻$128 隻雞熱辣辣,好多沙薑雞汁浸住,啲雞肉幾有雞味,肉質唔韌又唔太淋,沙薑雞汁幾咸香,佐飯一流。鳳梨生炒骨$98熱辣辣,生炒骨仲係外脆內軟,酸甜汁調校得剛剛好,加埋鮮甜菠蘿好醒胃,惹味。D排骨嘅肉都好多,唔會淨係得嚿骨,唔係太肥,肉質都算鬆化。菜心炒牛肉$88份量都幾大,好多牛肉,大大塊,炒得好有鑊氣,菜心都新鮮青綠。總括而言,,呢間食小菜都唔錯,仲有啲套餐好似都幾抵食,下次同朋友可以再試吓。

沙薑雞半隻$128

鳳梨生炒骨$98