2023-02-04 905 views
這天又約了朋友到觀塘吃晚飯,相信大家都聽過詠藜園擔擔麵,因為非常出名,本身已經有興趣,原來在裕民坊這間千歲擔擔麵也是屬於詠藜園,所以就約了朋友來這裡吃晚飯。而且在裕民坊來說,這間餐廳價錢亦比較親民,性價比亦高。餐廳使用手機自助下單,非常方便。詠藜園擔擔麵($39)來這裡當然必點就是擔擔麵啊可選辣或不辣,我們選了辣,辣度適中又惹味擔擔麵麵質彈牙,而且湯底的花生醬濃郁,非常香口麵很掛汁,而且吸收了滿滿的醬,非常滋味吃到最尾麵質依然很彈牙,不會變淋,而且麵沒有煮散,吃到底都沒有麵條碎,非常出色。紅油抄手($48)醬汁偏辣,而且非常惹味,帶有蒜蓉香,而且辣得很有層次紅油抄手大大粒而且肉味鮮甜楊家小籠包($48)小籠包皮薄餡靚內裡充滿了小籠包的湯汁肉味鮮甜,吃得很滿足炸春卷($38)剛剛炸起的春卷熱辣辣,亦非常脆口內裏有很多餡料,例如木耳,蘿蔔廚師把配料切到一絲絲,增加口感糖醋肉排($88)份量非常多,而且吃得出肉排用料非常新鮮,肉質嫩滑糖醋汁酸酸甜甜,平衡得恰到好處,稠度亦剛剛好,每件肉排都沾滿糖醋汁,非常開胃餐廳食物質素很好,而且我們坐在窗邊位可以欣賞裕民坊花園的景色,茶芥亦只是$5,非常便
而且在裕民坊來說,這間餐廳價錢亦比較親民,性價比亦高。
餐廳使用手機自助下單,非常方便。

詠藜園擔擔麵($39)

來這裡當然必點就是擔擔麵啊
可選辣或不辣,我們選了辣,辣度適中又惹味
擔擔麵麵質彈牙,而且湯底的花生醬濃郁,非常香口
麵很掛汁,而且吸收了滿滿的醬,非常滋味

紅油抄手($48)

醬汁偏辣,而且非常惹味,帶有蒜蓉香,而且辣得很有層次
紅油抄手大大粒而且肉味鮮甜

楊家小籠包($48)

小籠包皮薄餡靚
內裡充滿了小籠包的湯汁
肉味鮮甜,吃得很滿足

炸春卷($38)

剛剛炸起的春卷熱辣辣,亦非常脆口
內裏有很多餡料,例如木耳,蘿蔔
廚師把配料切到一絲絲,增加口感

糖醋肉排($88)

份量非常多,而且吃得出肉排用料非常新鮮,肉質嫩滑

餐廳食物質素很好,而且我們坐在窗邊位可以欣賞裕民坊花園的景色,茶芥亦只是$5,非常便宜,餐廳性價比很高,下次會再和朋友來這裡用膳。

2023-01-30
$150 (Dinner)
2023-01-31 71 views
❇️環境餐廳環境比較似酒樓形式,會有圓台,一班人食岩哂Staff雖然下午好忙碌,但做野都好做手.❇️食物餐廳一開始會有茶水,之後再點食物.今次小編都點左唔小食物:1. 雞絲炒飯2. 一口窩貼3. 小蘢包4. 生煎包5. 炸銀絲卷6. 酸辣炸菜擔擔麵.*小編推薦擔擔麵,麵底煙銀,個湯都唔錯,好入味生煎包及生煎包,細細一個,煎得勁香,入面都juicy,咬落都仲有湯汁炸銀絲卷,外面揸得超級趣,入面又鬆軟又熱,加埋煉奶冇得頂

❇️環境
餐廳環境比較似酒樓形式,會有圓台,一班人食岩哂
Staff雖然下午好忙碌,但做野都好做手
❇️食物
餐廳一開始會有茶水,之後再點食物
今次小編都點左唔小食物:
1. 雞絲炒飯
2. 一口窩貼
3. 小蘢包
4. 生煎包
5. 炸銀絲卷
6. 酸辣炸菜擔擔麵
*小編推薦
擔擔麵,麵底煙銀,個湯都唔錯,好入味
炸銀絲卷,外面揸得超級趣,入面又鬆軟又熱,加埋煉奶冇得頂
2023-01-21 79 views
最近與同事中午去咗呢間食京川菜,位於裕民坊YM2 三樓,坐窗邊座位,仲可以望住花園平台景色,感覺份外寫意😌🏡改良擔擔麵原來呢度嘅擔擔麵,與詠黎園的配方是一樣的,有詠黎園擔擔麵及改良版兩款,我就試吓新嘢😍 改良版就是加多了豬肉碎,湯底有大量花生醬、蝦米等配料,濃稠細滑,而麵質亦好爽彈楊家小籠包 人手包製,外皮好煙韌,餡料爆滿,仲勁多湯汁,每一啖都香濃鮮甜😋蔥爆牛肉呢道菜味道濃郁,牛肉嫩滑,大蔥爽甜、仲可以減肉嘅膩豆沙鍋餅甜品點少得豆沙鍋餅,金黃色外層,酥脆香口,配紅豆蓉香甜軟糯

蔥爆牛肉
呢道菜味道濃郁,牛肉嫩滑,大蔥爽甜、仲可以減肉嘅膩

豆沙鍋餅
甜品點少得豆沙鍋餅,金黃色外層,酥脆香口,配紅豆蓉香甜軟糯
  • 楊家小籠包
  • 詠藜園擔擔麵
  • 豆沙鍋餅
  • 蔥爆牛肉
2023-01-07 96 views
又係過咗九點之後搵嘢食嘅時間,今次地點喺觀塘去到凱匯商場,當然又係間間都話已經過咗 Last Order 啦,好彩嚟到呢一間擔擔麵店,經理話……好啦,接埋你呢枱啦,即刻落 order 喎!咁先至有得有啖好食,呢間擔擔麵呢開凱匯商場個平台花園嗰度,呢度都幾多間食肆嘅,呢間擔擔麵睇落似曾相識,再望真啲嘅招牌,原來係著名擔擔麵品牌詠藜園嘅新品牌嚟,由於一坐低就即刻要落 order 時間好匆忙,所以就先嗌咗一個擔擔麵,呢個面呢都有詠藜園嘅水準,另外有嗌咗一個生煎包,生煎包就真係麻麻啦,比旺角嗰間生煎包王就真係有啲距離,另外嗌咗一個鱔糊,味道都唔錯,鱔肉都好大彈牙,驚經理介紹咗一個新嘅食法,就係阿一個銀絲卷,點鱔糊呢嚟食,又真係幾好味喎,另外有嗌咗一個奶油津白,加埋一四百零蚊。
2023-01-06
$220 (Dinner)
2022-12-08 96 views
這碗擔擔麵用三個字形容:香濃滑!食完真係好驚喜! 千歲擔擔麵位於海匯三樓,平台花園小門外面,晚上七點左右人不算太多空間感十足 詠藜園擔擔麵$39,係呢度嘅signature,佢另外有個改良版,兩者嘅分別就係有肉為改良版,而詠藜園擔擔麵即是原味,我哋最後都係決定要試返傳統嘅口味 即叫即整,份量相當之大!上檯嘅時候仲冒煙!大家一定要揀辣味!因為口感會更為豐富!第一口飲落去超濃嘅花生香味!第二啖你會飲到麻痺既感覺,湯底可以用三個字去形容香濃滑!$39的價錢令人驚喜!麵底口感似天使麵質地,爽口軟滑 楊家小籠包$48 一籠有四個,食起來滾燙燙的!皮薄餡靚,食既時候要小心,真係超熱!小籠包外型呈水滴型,入面充滿湯汁,非常juicy  生煎包$39 下面沾滿芝麻,一份的量唔會太多,入面充滿肉香,令人滿足而沒有飽膩感。 加了芝麻好香口 一口鍋貼$45 一份有五隻,size偏細一口一隻~煎得金黃

這碗擔擔麵用三個字形容:香濃滑!食完真係好驚喜!

千歲擔擔麵位於海匯三樓,平台花園小門外面,
晚上七點左右人不算太多空間感十足

詠藜園擔擔麵$39,係呢度嘅signature,
我哋最後都係決定要試返傳統嘅口味
即叫即整,份量相當之大!上檯嘅時候仲冒煙!

楊家小籠包$48

生煎包$39

加了芝麻好香口

一口鍋貼$45

一份有五隻,size偏細一口一隻~

煎得金黃酥脆,放入口中爆汁!
佢沒有加上很多調味料,完全能夠食到其原來的肉汁鮮味

花雕醉雞$88
醉雞非常之入味而且沒有血水!
雞浸在花雕入面皮爽肉嫩
埋單連加一約莫三百蚊收費合理
花雕令人覺得芳香撲鼻,但沒有醉意!而且還的帶點淡淡嘅話梅甜味
2022-12-08 102 views
今天剛好經過觀塘區,去了凱匯的基座YM3商場。經過這一間很有中式風味的千歲擔擔麵,看到餐牌也有很多選擇所以就決定去試一試。餐廳新裝修,空間闊落而且也坐得很舒服。我們點了楊家小籠包、銀芽炒鱔糊和蔥爆牛肉。銀芽炒鱔糊這個菜在香港比較少見,所以我們就決定試一試。鱔的份量很多,而且很鮮甜。加上餐廳獨特的麵糊,和新鮮爽口的銀芽,夾起來一起進食非常好!另一個是蔥爆牛肉,上錯的時候已經香氣撲鼻,京蔥的香味很足,而且牛肉炒得剛剛好,依然保持嫩滑多汁,調味也不錯咸道適中。成一道菜食值得大家去試一試。最後是楊家小籠包,一籠有四隻,小籠包皮薄餡靚而且很多湯汁。配上紅醋和薑絲一起進食,很好吃很滿足!來到這裏一定要食!

2022-12-06 209 views
在樓下睇完中醫,見這個商場都幾多嘢食,行到3樓有間千歲擔擔麵就入去試吓,裝飾有啲舊派豪華脫時代感,整體好坐又乾淨。【改良擔擔麵】加了肉碎,湯底好出眾,絕對是香港數一數二的擔擔湯底,本身芝麻同花生又恰到好處,唔會又濃又稠到好滯。【楊家小籠包】皮好薄,中間啲湯汁好香濃豬肉味,非常滋味,一啖吃下一個。【紅燒茄子】用油滾過的茄子比較爽口,加上一片片菇,用大火炒過,香口極,送飯吃一流。【紅油水餃】醬汁麻油味香,如果配雲吞更加正。【生煎包】下面煎到焦香鬆脆,又鋪滿芝麻粒,中間都幾多湯汁。【炸春卷】素菜春卷味道略嫌偏鹹,不過就炸得幾趣口。

紅燒茄子

【紅油水餃】醬汁麻油味香,如果配雲吞更加正。
紅油水餃

【生煎包】下面煎到焦香鬆脆,又鋪滿芝麻粒,中間都幾多湯汁。
生煎包

【炸春卷】素菜春卷味道略嫌偏鹹,不過就炸得幾趣口。
炸春卷
炸春卷
2022-11-23
$160 (Dinner)
紅油水餃
2022-12-02 67 views
凱滙都開左好多餐廳,見好耐冇食上海野,就黎千歲搶擔麵食下。環境都坐得幾舒服,重望到出面個空中花園添。上海粗炒 $88份量相當多頗有鑊氣,炒得唔會太乾亦唔油膩,幾鐘忘個麵質都幾煙韌。楊家小籠包 $48食上海野點少得小籠包,皮薄之餘餡料相當足,包住鮮濃既肉汁,蘸少少醋更添惹味。魚香茄子 $83呢道可以話係家常小菜,色香味都不錯,茄子唔會太鹹亦帶鹹香。炸春卷 $38外皮呈金黃色賣相不錯,口感香脆之餘內餡熱辣辣。

上海粗炒 $88

楊家小籠包 $48

魚香茄子 $83
呢道可以話係家常小菜,色香味都不錯,茄子唔會太鹹亦帶鹹香。

炸春卷 $38
外皮呈金黃色賣相不錯,口感香脆之餘內餡熱辣辣。
2022-12-02 115 views
好耐冇食正宗擔擔麵,今日咁岩經過ym2,第一時間諗起前身係「詠藜園」嘅「千歲擔擔麵」。地方闊落,遠離人煙稠密嘅APM,連接平台花園感覺開陽環境舒適🍀另一邊仲有VIP房大圓枱自成一各。詠藜園擔擔麵(不辣)擔擔麵有分原裝版本和改良版本,改良版本加左豬肉末。我當然揀選經典原裝版本,今次仲走辣。湯底稀稠適中,湯底以豬骨和老雞熬製,味道有層次,加入香蔥,芝麻和花生碎,令湯底更添鮮味。麵條則以人手打造,爽滑富彈性,整體美味吸引~楊家小籠包 (4隻)皮薄得通透,承載着滿滿的肉汁😋豬肉餡料肥瘦適中有肉香!好吃到一個人都可以吃掉一整籠😋 一囗鍋貼(5隻)外皮煎得香脆,肉餡美味,不過還是覺得正常size會比較滿足😂 鍋貼就是要大啖大啖吃啊!銀芽炒鱔糊一人套餐$72包括一款前菜冷盤,小菜,湯和白飯🍚例湯有雞腳冬瓜,清甜滋潤。冷盤選了雞絲粉皮,麻醬夠香,入口清爽。炒鱔糊略嫌欠缺鑊氣,芡汁多但味道較淡,加上韭黃或蒜蓉爆炒會比較理想。豆沙鍋餅$48即叫即做熱辣辣,鍋餅皮外脆內軟,每件都夾著香甜幼滑紅豆蓉,但份量唔算好大。
另一邊仲有VIP房大圓枱自成一各。
詠藜園擔擔麵
詠藜園擔擔麵(不辣)
楊家小籠包
楊家小籠包 (4隻)
一囗鍋貼
一囗鍋貼(5隻)
銀芽炒鱔糊一人套餐$72
包括一款前菜冷盤,小菜,湯和白飯🍚
例湯有雞腳冬瓜,清甜滋潤。
冷盤選了雞絲粉皮,麻醬夠香,入口清爽。
豆沙鍋餅$48
詠藜園擔擔麵
2022-12-01 74 views
今日又嚟到裕民坊搵食,呢個花園平台,環境優美,乘扶手電梯上到嚟,出到呢個花園,感覺好舒服,置身園林,聽到流水聲,暫時擺低城市嘅煩囂,今日揀咗上海四川菜《千歲擔擔麵》。詠藜園擔擔麵~keep到水準,麵底擺多陣都唔會淋,麻醬花生配方做得出色,喜歡擔擔麵嘅朋友一定要嚟試下。黃金魚塊~鹹蛋黃炒唔同嘅食材,都係超好食,超美味,今次試魚柳,一樣滋味,呢個難唔到師傅,魚塊用粉漿包住落鑊炸,呢個做法可以保持到魚嘅嫩滑之餘亦冇咁易爛,最後加入鹹蛋黃沙,件件都掛滿"黃金",美味極了。一口鍋貼~一口一隻,啱曬貪吃又要靚嘅女士們,唔使太多,又可以試多幾味。蔥爆牛肉~上海菜的蔥爆牛葱爆羊都是好受歡迎的,採用大量京蔥炒香,特別惹味。
詠藜園擔擔麵~
黃金魚塊~

一口鍋貼~
蔥爆牛肉~

2022-11-21
Type of Meal
Dinner
2022-11-26 70 views
今午到觀塘工幹,先到附近餐廳午膳。見到這間千歲擔擔麵上海菜館裝修雅緻,便入內幫襯。午市套餐可選一前菜,一小菜,包白飯一碗及營養湯,$72。我選了雞絲粉皮做前菜,小菜選了銀芽炒鱔糊。雞絲粉皮份量不多,合一人胃口,粉皮爽滑,配上美味芝麻醬,真食不停口。炒鳝糊較失色,味淡,鱔絲份量也很少,似以笌菜做主菜。營養湯是粉葛赤小豆豬骨老火湯,湯料十足,無味精,滿分。加埋一找數不用一百元,在舒適環境用餐實在不錯。
午市套餐可選一前菜,一小菜,包白飯一碗及營養湯,$72。
炒鳝糊較失色,味淡,鱔絲份量也很少,似以笌菜做主菜。
營養湯是粉葛赤小豆豬骨老火湯,湯料十足,無味精,滿分。
加埋一找數不用一百元,在舒適環境用餐實在不錯。

2022-11-24 54 views
千歲擔擔麵是一間京川滬菜式的餐廳,裝修是現代的京式風格。店鋪位於空中花園,小朋友也有地方嬉戲,方便照顧小朋友。來到擔擔麵店,當然要試一試招牌擔擔麵,辣不辣任君選擇,先來個詠藜園擔擔麵,一捆麵很整齊地浸在濃湯裡,入口果然沒有令人失望很爽口有韌性,就算放了一陣也不會粘糊,還有很香濃的花生醬味。砂鍋雲吞雞:雖然半隻雞,但份量夠大份,雞肉嫩滑,雲吞起碼有6隻,皮薄餡多,還有娃娃菜和火腿,湯底是濃白的,而且很鮮甜。醬汁牛肉:牛肉薄切擺放整齊,是一塊牛展肉,有膠原花紋,口感不會柴,也不會肥膩。餐廳還有普洱,香片等茶葉可以選擇,吃完飯喝杯茶爽呀。

餐廳還有普洱,香片等茶葉可以選擇,吃完飯喝杯茶爽呀。

2022-11-19 63 views
今天來到觀塘裕民坊平台的「千歲擔擔麵」吃午餐。餐廳裝修典雅,古色古香,我最喜歡這裏的浮雕屏風。窗外的庭園景緻優美,一片綠悠悠,令人心曠神怡。我們坐下來,便選了兩個超值午市套餐,有主菜、小食、湯和白飯,非常豐富。午市套餐主菜:“銀芽炒鱔糊”,鱔魚肉和銀芽同樣爽口,但入口卻有不同的層次,加上濃味獻汁,相當惹味。“紅燒獅子頭”,獅子頭的豬肉鮮味,加入了袐製香料,口感奇佳,使人回味無窮,是必食之選。跟餐小食,可以自由配搭:“鎮江肴肉”,炆得腍而入味。“雞絲粉皮”,粉皮爽滑可口,配上雞肉絲和滋味芝麻醬,上海菜的經典。湯是豬骨、粉葛、赤小豆老火湯,足料味濃。另外點的小菜:“糖醋肉排”,肉排啖啖肉,肉質鮮嫩,除了糖醋酸甜的味道之外,也有袐製香料,特別美味。另外點的點心小食“生蒸包”,製作精美,包底有層炒香芝麻,包皮軟中帶脆,十分香口。總括而言,這餐廳的食物質素相當高,環境又優雅,價錢相宜,CP值很高。

今天來到觀塘裕民坊平台的「千歲擔擔麵」吃午餐。

午市套餐主菜:

跟餐小食,可以自由配搭:

“鎮江肴肉”,炆得腍而入味。

湯是豬骨、粉葛、赤小豆老火湯,足料味濃。
另外點的小菜:

另外點的點心小食

2022-11-18 1367 views
跟朋友來午餐。剛好坐在窗邊,可一邊吃飯,一邊欣賞店外平台花園景致。見到「午市一人套餐」不錯,本想下單。但友人想嚐嚐雙王炒麵,看來也不錯,那就順從他的意思吧!❣️ 楊家小籠包 $48楊家小籠包皮薄餡料足,包着新鮮肉餡,肉味鮮美,湯汁鮮甜。❣️ 蔥爆牛肉 $88蔥爆牛肉味濃香口。牛肉肉味濃郁,肉質柔嫩無筋,不老不柴。蔥味宜人,以蔥香提味,使牛肉不僅嫩滑,還有一股蔥香味,惹味非常。❣️ 排骨雙王炒麵 $98經煎炸的麵條口感酥脆。上海排骨以無骨豬扒切成條狀,方便進食,吃起來更是啖啖肉。排骨軟腍入味,肉質鬆軟。排骨加上冬菇絲、冬筍和白菜煮成芡汁,澆到炸麵上。需先用筷子將麵條拌開,讓熱呼呼的芡汁滲透在酥脆的麵條上。此時麵條有乾有濕,兩種質感的麵條口感豐富。芡汁香濃美味,帶點鑊氣。再配以豆板醬佐吃,風味極好。
跟朋友來午餐。
剛好坐在窗邊,可一邊吃飯,一邊欣賞店外平台花園景致。
❣️ 楊家小籠包 $48
楊家小籠包
楊家小籠包皮薄餡料足,包着新鮮肉餡,肉味鮮美,湯汁鮮甜。
❣️ 蔥爆牛肉 $88
蔥爆牛肉
蔥爆牛肉味濃香口。
牛肉肉味濃郁,肉質柔嫩無筋,不老不柴。
❣️ 排骨雙王炒麵 $98
排骨雙王炒麵
需先用筷子將麵條拌開,讓熱呼呼的芡汁滲透在酥脆的麵條上。
2022-11-15
Type of Meal
Lunch
排骨雙王炒麵
2022-11-14 50 views
今日放工去觀塘食晚飯,揀左位於凱滙嘅千歲擔擔麵。🍝詠藜園擔擔麵小辣 $39餐廳名以擔擔麵命名,一場來到當然要試下佢嘅招牌擔擔麵啦。仲有改良版,即係多左肉碎,因想食肉,仲好,有得走肉,仲平十蚊😆😆個湯好濃郁,小辣都唔算好辣,有花生香味,麵條軟硬適中又掛湯,不知不覺間會飲埋啲湯😋🥟楊家小籠包 (4隻)$48個小籠包好好食,皮好薄,包住好多肉汁,個餡口咬落好juicy鮮甜,再蘸上小小醋汁,加上薑絲,去膩添清新,好唔錯。🐥雞絲炒飯 $88好大碟,炒到粒粒分明,乾身唔會油淋淋,三個人食,份量剛剛好😊🐟糖醋魚塊 $98魚塊好大片,薄薄嘅炸漿經過輕炸,外層微脆,外脆內嫩滑,件件都沾滿糖醋汁,食落酸甜醒胃。
今日放工去觀塘食晚飯,揀左位於凱滙嘅千歲擔擔麵。

🍝詠藜園擔擔麵小辣 $39
餐廳名以擔擔麵命名,一場來到當然要試下佢嘅招牌擔擔麵啦。

🥟楊家小籠包 (4隻)$48

🐥雞絲炒飯 $88