2008-08-04
今日放假, 特意同老公仔入黎食海鮮. 雖然之前已經做定功課睇下邊間受歡迎d, 本來都有3間心水, 不過黎到食海鮮, 當然要有得親手揀先開心架麻. 最後揀左喱度. 同我地揀海鮮果位哥哥仔, 非常好人, 數口又精, 因為我地兩個人食唔到咁多, 問佢如果我地中蝦要4隻係幾多錢, 佢好快咁講話4 隻即幾重, 幾錢. 如果你想叫某海鮮, 服務好到佢會講埋比我地聽有客人會覺得咁樣唔抵食. 即佢會好同唔好都同你講, 真係抵讚. 老公仔想食蠔, 但佢話依家s蠔唔當做, 要8月15 打後食先好. 雖然聽到有d 失望, 但覺得佢好,professional.我地上左樓上坐, 有電視睇. 可能係時間早的關係, 樓上得我地一檯, 好似被我地包左場咁.感覺一流. 今晚我地食左... 1. 海鮮湯(送既)味道好鮮甜, 好正. 一飲就知落足料煲. 但係一煲太大, 兩個人真係飲唔晒. 而且湯一凍, 腥 味就出晒黎, 要趁熱飲.2. 豉椒聖子聖子肥美, 一流. 食過番尋味. 相比起本小姐最近於長洲食的那一碟真的天壤之別. 值得推介!3. 豉油皇中蝦好香口, 脆卜卜, 脆到真係想成隻放入口. 連老公仔唔食得蝦都忍
今晚我地食左...
1. 海鮮湯(送既)
2. 豉椒聖子
3. 豉油皇中蝦
好香口, 脆卜卜, 脆到真係想成隻放入口. 連老公仔唔食得蝦都忍唔住食左兩隻.
4. 蒜茸粉絲蒸扇貝
本身哩個係我地最喜歡, 亦係最想食的一道海鮮. 但係可能期望過高, 雖然未去到唔好食的程度, 但就覺得蒸過左龍, 有d " un ". 但亦奇怪一碟4 隻, 其中一隻無咁既問題. 一d 都唔" un ". 可見師傅的火喉仲要改善.
5. 椒絲腐乳通菜
味道一般, 同出面食無太大分別. 但我地本身見叫得三碟海鮮, 不如加碟菜啦. 但點知個湯咁大, 結果d 菜食唔晒.
6. 甜品: 椰汁馬豆糕 和 橙
椰汁糕就一般. 椰汁味唔係太濃. 而個橙就.........太差啦, 金玉其外, 入面卻有少少爛爛地.
最後收錢好搞笑, 埋單$404, 我地給多少少叫佢唔洗找. 個女侍應就問番我有無4蚊. 即叫我給實數. 哈哈, 到底佢地係唔收tips 定係嫌tips 太少呢?
不過今餐整體都食得幾開心, 值得開飯.