2020-05-11 1072 views
Food was incredible. Highlights were the Pidgeon, which a lot of people order for take out I believe, the prawn toast which is hard to find these days, as well as the clams (a nice riff on clams with white wine). Service was very good as well. Highly recommended.
2020-05-11
  • Clams
  • Pidgeon
  • Prawn  toast
2020-05-09 1183 views
想試呢間餐廳好耐啦, 今日又到灣仔,一於食個early dinner 試下佢! 上一條旋轉樓梯後向右就會見到呢間餐廳。五點多六點入座,大概有兩三枱客人。到賣單七點左右,人開始多,有一半滿。 餐廳裝修有懷舊感但亦不失格調,有卡位同普通枱, 唔算太密坐得都舒服。問過waiter, lunch menu & tea menu 應該都只係平日有。佢既a la carte menu 好似有少少唔同咗,見唔到有beef Wellington 同 club sandwich。Fish and chips 份量足夠,味道正常,魚都幾滑,炸得唔會話成口油,值得一讚。黑松露牛柳粒炒飯呢個炒飯味道中規中矩,分量正常,牛柳粒份量唔算多,但黑松露份量好慷慨。最值得一讚係佢既飯底,炒得有水準!飯炒得乾身唔油,粒粒分明有咬口。 火焰雪山 最後食埋個甜品, 佢都幾大個,4個人都可以share一個,上枱照舊有淋火環節,影相一流。waiter 好細心等啲酒精揮發一陣先淋。外面暖暖地既蛋白,中層比較硬身既麵包蛋糕加裏面既朱古力雪糕。呢個咁懷舊既巨型甜品值得一試!依家有啲西餐廳都有呢款,但就係細細個普通西餅咁既樣。同同枱人分

上一條旋轉樓梯後向右就會見到呢間餐廳。

1968 views

Fish and chips
份量足夠,味道正常,魚都幾滑,炸得唔會話成口油,值得一讚。

火焰雪山
最後食埋個甜品, 佢都幾大個,4個人都可以share一個,上枱照舊有淋火環節,影相一流。waiter 好細心等啲酒精揮發一陣先淋。外面暖暖地既蛋白,中層比較硬身既麵包蛋糕加裏面既朱古力雪糕。呢個咁懷舊既巨型甜品值得一試!依家有啲西餐廳都有呢款,但就係細細個普通西餅咁既樣。同同枱人分享呢個巨型甜品,就好似時光倒流,簡單都可以好開心。

員工服務態度唔錯,問多少少問題都樂意解答,幾滿足的一餐!

2020-04-22 1014 views
今日同同事食生日🎂lunch,近近地有水準既佢係其中一個選擇。一睇menu,見到我最愛既黑毛豬焗飯,但今次無叫,轉軚,見到另一喜好”咖喱😍” ➡️menu: 青咖喱大蝦扁意粉一直覺得咖喱,當然係配🍚飯,一心諗應該可以轉既,但係點解。。。唔得喎! (😒意粉多數都係唔入味,汁同意粉分開)但最後因為想食咖喱,唯有妥協😅主角一上枱後,第一個感覺係😧咁細碟既。。。青色既扁意粉,得兩三隻🍤大蝦,一d都唔吸引囉😥😥食咗第一啖之後,就發現好味喎🤩💖d汁滲咗意粉嗰度,大蝦又爽脆😋😋所以值得推介比愛咖喱既你😁不過口味每個人都唔同,不妨一試😊

➡️menu: 青咖喱大蝦扁意粉

但最後因為想食咖喱,唯有妥協😅

食咗第一啖之後,就發現好味喎🤩
💖d汁滲咗意粉嗰度,大蝦又爽脆😋😋

所以值得推介比愛咖喱既你😁不過口味每個人都唔同,不妨一試😊
2020-04-21
$130 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 青咖喱大蝦扁意粉
2020-04-22 705 views
黎到來佬餐館好似去到舊時,跟屋企人去d高級西餐廳嘅感覺!屋企人好buy依間餐廳,因為食緊中菜,不過西式service,就算同爺爺麻麻食,都唔難揀菜!無邪惡既網紅芝士、綠茶同朱古力,反而食物好著重質素,而且款款都好經典,但又有d錦上添花既野。我地食左香脆拼盤,個炸春卷同可樂餅都勁味。個炸春卷入面應該係d煮過既蔬菜,夠熱夠fresh,個皮又夠脆。而可樂餅入面啖啖都係蟹肉,唔洗任何醬,因為本身都好好味我地仲食左好少法式田螺,少少香草味,好香蒜蓉味。平時有薯蓉我地都唔會食,今次反而個個都爭住食,因為佢地將個烤薯蓉得好脆口,又香牛油味。我地無嗌set, 寧願叫多幾個菜大家share。最出色係乳鴿同雞翼。佢地都叫「來佬汁」,大約就甜甜地咸咸地,似濃味版瑞士汁,非常入味!而且d肉好滑。

2020-04-19 583 views
呢間餐廳未搬去灣仔前去過幾次 覺得唔錯 點解搬咗之後水準會回落咗咁多呢 我好耐冇試過食一餐飯係冇一樣食物係好味㗎🙈 唯一值得一讚係侍應們非常有禮貌 所以我唔係完全唔會再幫襯嘅 可能係個別事件⠀⠀▫️陽光焗黑毛豬扒飯 (HKD128)望落去好似幾正 特別係隻煎蛋 塊豬扒係切開一件件嘅 但係口感好硬 啲飯又好似焗過籠 又硬又乾 總之俾我嘅感覺係豬扒同番茄汁唔係同埋啲飯一齊焗⠀⠀▫️小食拼盤 (HKD168)牛肉可樂餅、煙三文魚牛油果他他、黑松露野菌酥皮盒、芒果蟹肉米紙卷每一款小食各有特色 但係冇味道嘅 (唔通我嘅味覺有問題?🤔⠀⠀英式經典炸魚薯條拼盤 (HKD128)啲魚肉鞋到啊媽都唔認得呀🙈完⠀⠀甜品係足夠兩個人食嘅疏乎厘 (HKD98) 真係好大份呀 疏乎厘上枱後記住即刻食 如果唔係隔一陣就會出水淋晒㗎啦⠀⠀雖然今次食物水準唔達標 但係我會再去嘅 好嘅服務態度係值得再俾機會佢哋
⠀⠀
▫️陽光焗黑毛豬扒飯 (HKD128)
⠀⠀
▫️小食拼盤 (HKD168)
每一款小食各有特色 但係冇味道嘅 (唔通我嘅味覺有問題?🤔
⠀⠀
英式經典炸魚薯條拼盤 (HKD128)
啲魚肉鞋到啊媽都唔認得呀🙈完
Type of Meal
Dinner
見到有半價咪去試吓囉!講真,食物是即叫即煮,非常之夠熱。飲品就真係有好大的改進空間嘞。味道,各有各的品味!但真係唔係我杯茶打開餐牌,佢哋應該係專攻高級食材嘅茶餐廳!價錢當然亦都係高級囉!我哋叫咗兩碟炒飯、麵&2碟焗飯同意粉。茶餐廳的考試菜😏。可惜,味道未達標,有啲失望。佢哋未做茶餐廳之前是上海菜,味道一流⋯⋯可惜佢地改咗做茶餐廳。所以過嚟之前我係有期待的。四個人食lunch, 折扣優惠後再加一都要$459埋單!真高貴!
見到有半價咪去試吓囉!講真,食物是即叫即煮,非常之夠熱
。飲品

四個人食lunch, 折扣優惠後再加一都要$459埋單!
真高貴!

百香果青檸梳打
巨峰提子梳打
陽光焗黑毛豬扒飯
2020-03-05 1402 views
在飲食網站見到這間餐廳做優惠,加上相片見到餐廳裝潢有特色,所以好想去試一試,給自己一點新意。餐廳位置方便,在灣仔中心地帶。餐廳走懷舊港式西餐路線,座位寬躺,侍應也很細心,提供暖水。我們兩個人,覺得餐牌上的食物都很吸引,叫了大蝦多士,法式焗田螺,酥皮焗咖喱牛肋肉,來佬汁雞翼,完全有兒時的味道。本來想叫他們招牌的燒乳鴿,但已經賣完了,有點失望。而我最喜歡的是他們自家朱古力心太軟伴雪糕,朱古力不太甜,雲呢拿雪糕好味,吃完這甜品真的大滿足

。本來想叫他們招牌的燒乳鴿,但已經賣完了,有點失望。

自家朱古力心太軟伴雪糕
2020-03-04
Type of Meal
Dinner
自家朱古力心太軟伴雪糕
2020-02-27 967 views
今日食lunch嘅時候, 大食妹同同事去咗呢間來佬餐廳食飯因為唔係好肚餓, 同埋覺得近排食得好有油膩, 就揀咗個素食漢堡餐 點知餐廳野食同飲品分量都好大, fail<未來漢堡伴松露薯條餐>素肉漢堡非常大份, 蕃茄都有兩三層, 但係素肉處理得唔係咁好食落好乾炸薯條係用咗粗薯, 食落好有咬口, 但係配上松露沙律醬有啲油膩<來佬蝦多士>蝦多士反而做得相當唔錯, 熱辣辣、脆卜卜, 蝦膠好有咬口, 配上泰式酸辣醬<西式餐湯: 忌廉菠菜湯>忌廉菠菜湯好足料, 有濃郁嘅菠菜味<凍檸茶>凍檸茶比較standard...
今日食lunch嘅時候, 大食妹同同事去咗呢間來佬餐廳食飯
點知餐廳野食同飲品分量都好大, fail

<未來漢堡伴松露薯條餐>
食落好乾

<來佬蝦多士>

<西式餐湯: 忌廉菠菜湯>
忌廉菠菜湯好足料, 有濃郁嘅菠菜味

<凍檸茶>
凍檸茶比較standard...
2020-01-26 1675 views
琴日Lunchtime經同事介紹,嚟到呢一間位於灣仔既來佬餐廳,本身都覺得佢個飯係幾好食,但後來睇返連食家蔡瀾都大讚呢間餐廳抵食🤭,果然真唔錯,值推介!先講裝修先,佢係一間好靚既西餐廳,但lunchtime除左有漢堡、意粉賣外,仲有炒河同海南雞飯,見佢個海南雞飯menu下面話可+20蚊配叉燒,一於試試!先講下舊雞,做得真幾好食😋!雞肉去哂骨,口感好嫩滑,每一舊都一口size,真細心。三色醬每款味道好獨特,似中式豆瓣醬、甜味版老抽同埋薑油味,每一啖雞配上唔同醬,食落有唔同味道同層次。我最鐘意係點完黑色醬再點薑油,黑色醬先帶甜再帶點鹹,加埋薑油就有點油香🥰!辣椒醬係食到尾既時候至慢慢滲出辣味,非常過癮!不過叉燒就有點失望😞!我加左$20蚊就得4片,剛好唔係半肥瘦。我會話燒得唔錯,肉食落唔係死實,亦無雪味,但我覺得叉燒帶點肥至係好食,唯有話唔好彩!油飯做得唔錯,香而唔太油膩👍🏻! 最後就comment 下成個lunch set,$118 係灣仔食呢個質素真ok(之前我都講過,難食古怪都可以賣成$98🤨),雞既份量都夠,夠我試勻哂3款醬同埋唔同食法😋,Set lunch會包埋中湯 同埋飲品,仲

不過叉燒就有點失望😞!我加左$20蚊就得4片,剛好唔係半肥瘦。我會話燒得唔錯,肉食落唔係死實,亦無雪味,但我覺得叉燒帶點肥至係好食,唯有話唔好彩!油飯做得唔錯,香而唔太油膩👍🏻! 最後就comment 下成個lunch set,$118 係灣仔食呢個質素真ok(之前我都講過,難食古怪都可以賣成$98🤨),雞既份量都夠,夠我試勻哂3款醬同埋唔同食法😋,Set lunch會包埋中湯 同埋飲品,仲要凍飲唔洗加錢👍🏻,真心覺得幾正!不過唔建議大家加$20試叉燒,1⃣.雖然整得幾好食,但衰在無口感,切得太薄。2️⃣.$5一片叉燒,性價比低3️⃣.位置唔靚,見佢既「暗然銷魂飯」叉燒肥美好多,待遇差太遠。😢叉燒都係九龍灣皇御園好食D!
招牌海南雞飯
招牌海南雞飯
2020-01-24 989 views
又來到晚餐時間, 這裡的環境闊視, 服務員們友善,帶來舒適卡位坐,叫來的有它們。。脆皮乳鴿,上來的還熱辣辣, 開四件,外皮十分香脆, 內埋肉嫩還是肉汁滿滿的。蒜香鲜蝦辣肉腸意粉,帶著微辣, 粉質保持彈性,附上已脫殼大蝦及肉腸段們,還加上蒜茉炒得來十分香囗, 不油不乾。蟲草花北菇滑雞煲仔飯,來到一打開煲仔蓋熱著的它香味撲鼻,還是忘了一吓拍照。凱撒沙律,生菜們切段加上適量醬料,配合培根碎乾及枯塘們, 清爽鮮甜夾些少咸, 而新鮮菜們便是重點。隨著紅酒一杯又一杯。。
又來到晚餐時間,
這裡的環境闊視, 服務員們友善,
帶來舒適卡位坐,
叫來的有它們。。
脆皮乳鴿,
上來的還熱辣辣, 開四件,
外皮十分香脆, 內埋肉嫩還是肉汁滿滿的。
蒜香鲜蝦辣肉腸意粉,
帶著微辣, 粉質保持彈性,
附上已脫殼大蝦及肉腸段們,
還加上蒜茉炒得來十分香囗, 不油不乾。
蟲草花北菇滑雞煲仔飯,
來到一打開煲仔蓋熱著的它香味撲鼻,
還是忘了一吓拍照。
凱撒沙律,
生菜們切段加上適量醬料,
配合培根碎乾及枯塘們,
清爽鮮甜夾些少咸, 而新鮮菜們便是重點。
隨著紅酒一杯又一杯。。
2020-01-17
$338.5 (Dinner)
  • 脆皮乳鴿
  • 凱撒沙律
2019-12-31 1634 views
一到聖誕同除夕,港島從來都唔缺乏活動既。今年現完AIA 嘉年華,就同男朋友去左來灣仔既餐廳。昏暗既黃色燈同綠色既Sofar, 懷舊色調真係好岩平安夜依d咁傳統既節日。頭盤有三文魚、parma ham仲有個米紙卷,唔簡單,因為夾埋味道好複雜。一個$200幾蚊既dinner set, 有黑魚子意粉, 加埋個龍蝦湯,我覺得已經值回票價,最後尾每人仲送多份甜品,聖誕節真係勁抵食,而且仲要係灣仔區。當然仲有交換禮物既環節,今年Christmas真係好開心!
一到聖誕同除夕,港島從來都唔缺乏活動既。
今年現完AIA 嘉年華,就同男朋友去左來灣仔既餐廳。

當然仲有交換禮物既環節,今年Christmas真係好開心!
2019-12-02 3196 views
Hong Kong definitely has no shortages of steakhouses. I have yet to see one serves its creation wrapped in gold leaf.And I found it!! Loyal Restaurant's Celebration Menu that runs till early December, features the golden steak. Served medium, with red wine gravy and grilled greens, it certainly exudes an air of luxury. We enjoyed the other dishes on the special menu too. There is no denying, this steak stands out the most.Service, as usual, is friendly. We had a good time savoring all the differ

And I found it!!

We had a good time savoring all the different dishes interpreted in that old school classic Hong Kong style.
Lovely meal indeed.
2019-11-26 2343 views
三日前,盲中中喺網上訂枱,因為晚餐單點菜式有半價,所以想去試試😋餐廳地方係要行樓梯上一樓嘅,黑萌萌的,摸黑咁上到一樓,一邊係一間叫紅先生唱卡拉OK既入口,而另一邊就係來佬餐廳嘅入口。入到去,有啲唔似餐廳嘅裝修,有啲部份係有啲浮誇😅(side story: 聽說呢度係90年代「大富豪」嘅舊址😱)。可能係星期一晚,餐廳環境特別清靜,約朋友敘舊傾計,幾舒服,不過唔可以講嘢太大聲🗯🗯🗯餐廳嘅侍應服務態度幾好,好有禮貌,好識禮儀,都幾細心,好少有!👍🏻(我哋三個朋友首先要左三杯熱水,水飲到一半,侍應都會主動來加水;又會問我地點嘅菜式會係自己食還是share,因為佢可以攞啲碟仔俾我哋分;我之後食到薯格,同侍應講想要啲茄汁,佢會用個小碟仔遞上茄汁,而唔係好似啲X園餐廳咁,俾支癡立立嘅茄汁我自己倒🙄)。我哋一共叫咗四樣嘢,每人一個main dish:一個西冷牛扒+洋蔥汁+薯菜、一個肉眼牛扒+洋蔥汁+薯菜(牛扒我要七成熟,廚師都煮得啱啱好,牛扒口感都幾好,唯獨薯菜份量就少咗啲)、無骨海南雞飯(唔記得咗影相😭)(朋友話啲雞幾滑,無骨嘅海南雞食得好舒服😆);另外,我哋仲一齊share咗個呢間餐廳嘅signa

我哋一共叫咗四樣嘢,每人一個main dish:一個西冷牛扒+洋蔥汁+薯菜、一個肉眼牛扒+洋蔥汁+薯菜(牛扒我要七成熟,廚師都煮得啱啱好,牛扒口感都幾好,唯獨薯菜份量就少咗啲)、無骨海南雞飯(唔記得咗影相😭)(朋友話啲雞幾滑,無骨嘅海南雞食得好舒服😆);另外,我哋仲一齊share咗個呢間餐廳嘅signature dish 來佬汁乾炒牛河(我覺得個來佬汁(即係秘製瑞士汁嗰類)有點濃、有點鹹、色水好黑😎,麻麻哋)。

好後悔😌食得太飽,叫唔到甜品,我想叫個火焰雪糕🤩🤩同疏乎厘😋😋我下次一定要再去試!
2019-11-25
$135 (Dinner)
2019-10-25 2221 views
今日約咗幾個同事食飯,本來想食喜來稀肉,灣仔店已結業,下次去其他分店食啦唯有。我今朝睇睇吓openrice,見到有裝修懷舊西餐廳,所以用apps book咗先,時間有點趕,都冇時間搵,不過都有驚喜,雖然我的午餐唔算太突出,叫咗黑松露牛柳粒炒飯。座位舒適,不過要坐卡位就可能要早點book位,我今朝先book都有位,星期五出街食飯人比較多,我地準時到,入口比較隱蔽,要經過卡拉Ok先入到去,地方算都算大,reception 同事都幾ok,12點半到,不用等。叫食物時我地有d亂,不過都成功叫咗,之後幫忙寫單嘅waitress 推介我地叫特飲,要加12元一杯,我只記得有桃膠,同杞子,因為我冇攞起餐牌,因為我想試熱咖啡,所以冇叫。食物都等咗一陣到,雜菜湯都好足料,我個炒飯就正常,牛柳都夠味軟熟,黑松露都夠香,我同事叫海南雞,油飯就不會太油,份量正常,另外個同事叫咗烤焗雞扒意粉,有2塊,同事話好好味,又夠滑,下次試一試先。咖啡都幾香,同事們應該會再來

咖啡都幾香,同事們應該會再來
黑松露牛柳點炒飯
2019-10-08 1688 views
來佬餐館,體個名就覺得好得意,就有一種好奇心想去試試啦,於是今日就同我噶friend來到哩度食個lunch。環境都幾好噶,有一種舊式西餐廳噶feel,很有年代感,服務員都好nice,服務都好周到,哩度有個叉燒炒飯,都幾好味,叉燒肥瘦適中,炒飯加左滴雞蛋落去,所以金黃色,好靚而且好好味!