2024-03-06 135 views
Aeon food court 的老上海已經改左做新上海,但啲一人套餐/二人套餐都同之前無乜分別,是晚八點幾黎到,好多餐廳已收爐,就試下新上海啦。叫左二人餐$128,同舊店一樣錢無加價,但少左個甜品,價錢上都算平嘅。⭐招牌擔擔麵得個鹹字唔香又唔辣,麵已經糊了。⭐酸辣湯麵極鹹同少酸辣,少料,麵太淋⭐口水雞卷雞卷無味,辣椒渣勁鹹,辣椒油還好,掉晒啲辣椒核淨係點下油都ok嘅。⭐上海小籠包正常嘅小籠包,但湯汁偏少。⭐豆漿要左熱豆漿,但黎到一熱一凍,可能賣晒無熱了。無乜豆味,微甜,都ok嘅。呢個價錢食得飽,但真係太鹹啦,師傅重口味吖😂

⭐招牌擔擔麵
得個鹹字唔香又唔辣,麵已經糊了。

⭐酸辣湯麵
極鹹同少酸辣,少料,麵太淋

⭐口水雞卷

⭐上海小籠包
正常嘅小籠包,但湯汁偏少。

⭐豆漿

呢個價錢食得飽,但真係太鹹啦,師傅重口味吖😂
2024-02-17
$64 (Dinner)
2022-08-22 512 views
Aeon超市旁的Food court餐廳,午市見到有套餐就同同事試下。自選2人套餐 $128包兩款麵食,一款小食,一款點心,一份糕點以及兩杯飲品。蔥油拌麵幾好味,蔥油唔會太鹹而且幾香,麵質軟硬適中。紅油抄手同樣唔夠辣,似豉油夠過紅油。不過隻抄手都算大大粒,豬肉餡。口水雞卷望落辣辣地,但食落唔算辣,而且雞卷口感一般,有點失望。糕點似落左豆既大菜糕,無咩味道。最後飲品選了豆漿/汽水,整體都算飽肚,食物質素普普通通,唔算突出,性價比一般。
自選2人套餐

自選2人套餐 $128
包兩款麵食,一款小食,一款點心,一份糕點以及兩杯飲品。

蔥油拌麵幾好味,蔥油唔會太鹹而且幾香,麵質軟硬適中。

糕點似落左豆既大菜糕,無咩味道。
$64 (Lunch)
2020-01-12 993 views
今日叫左二人套餐,個擔擔麵和麻辣麵好難食!!!!d麵質勁淋,未食過咁難食的麵!!!!不會再去!!其他食物例如豬扒,小籠包就不過不失。野食都幾油,食唔哂都好飽!!!!
2019-07-28 599 views
同朋友睇完戲黎左Aeon food count食,貪呢度多選擇,可以揀啱自己口味嘅野食。朋友叫左上海野,某程度上係就我想食小籠包嘅,哈哈。酸辣雲吞麵套餐配小籠包及豆漿($59)朋友叫左呢個餐,賣相幾靚啦。酸辣湯底唔錯,夠晒酸,少少辣,啱我口味,朋友話可以再辣啲。雲吞滑,麵掛湯,份量ok,整體黎講算好食,唔好唔記得呢度係food court。小籠包皮薄,湯汁就唔算多,都ok嘅,但醋無薑絲就要扣分了。成完差唔多三點都仲係好多人,Aeon果然係人氣爆棚呀~
朋友叫左上海野,某程度上係就我想食小籠包嘅,哈哈。
酸辣雲吞麵套餐配小籠包及豆漿($59)
朋友叫左呢個餐,賣相幾靚啦。
小籠包皮薄,湯汁就唔算多,都ok嘅,但醋無薑絲就要扣分了。

成完差唔多三點都仲係好多人,Aeon果然係人氣爆棚呀~
2019-07-13
$59 (Lunch)
2018-12-25 500 views
香港上海餐廳有好多,大大小小有高級有平民,大多都滲着港式嘅風味。今日竟然見到food court 裡上海餐廳都要買水煮牛,似乎所有嘢都已經被赤化得好利害。10年前,記得要返北京做嘢嘅時候。面對這紅當當充滿辣椒辣油嘅一大盤,一定有啲膽怯,直頭掂都唔想掂。但時至今日,尤其冰冷嘅冬天裡,就覺得好滋味,撥開紅油,充滿芽菜,亦有好多牛肉,花椒嘅香氣滲出來,牛肉出奇嫩滑,扒了整碗菜飯。

2018-12-13 418 views
近排工作壓力大,平時Lunch time都唔會自己一個人去食,但今日好想出去行下食下自己想食既野,但諗左好耐都唔知食咩,於是就去左AEON foodcourt 求其食,見到呢間食上海野既店有我想飲既酸辣湯,而且價錢唔貴,所以就決定食呢間,但估唔到係完美中伏。我叫左一個炸排骨菜飯特餐飲豆漿$43,另加$9配酸辣湯,等左大約5分鐘就拎得,我都覺得奇怪,炸排骨點會咁快,但個賣相又幾靚仔喎,而且阿姐姐服務態度都幾好,又好笑容。拎返埋位首先試個酸辣湯,佢個辣係用豆辦醬既辣,酸都唔夠酸,完全唔係我想食既酸辣湯; 炸排骨係凍既,表面既脆漿已經淋晒一啲都唔脆,無肉汁; 菜飯唔熱,只係微暖,食落口係好淋,完全唔好食,但份量係好足夠既; 豆漿係唯一一樣正常既!! 總括黎講,一定無下次……

炸排骨係凍既,表面既脆漿已經淋晒一啲都唔脆,無肉汁;
豆漿係唯一一樣正常既!!

總括黎講,一定無下次……
2018-12-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2018-10-26 265 views
夜晚放工後去了這裡吃上海菜,我點了個小蹄膀菜飯套餐另加配酸辣湯,等了大概幾分鐘便有食物了,滿滿的一大盆美食,當中有一碟十多片的小蹄膀配菜飯,有兩粒小籠包及豆漿,還有酸辣湯。天氣開始有点凍了,所以先飲個酸辣湯暖暖個胃,才開始食其它美食,小籠包的肉質鮮美,咬落有肉汁流出,個皮唔算好厚,小蹄膀好特別,和薰蹄樣貌差不多,但口感會比一般薰蹄硬身,配上濃濃酒香味的陳醋,更顯小蹄膀的特別味道與口感,它的脂肪部份不多,所以吃完都唔覺得膩,至於那個菜飯,份量很足,飯的口感又很軟身,是我喜歡吃的質感,加埋杯豆味重的豆漿,吃完一餐很滿足的上海風味晚飯。
2018-10-02 182 views
一個人食晚飯,都係求求其其喺food court 搵吓有咩食,咁啱見到有上海炒年糕,見佢個set有豆漿加埋小籠包,都幾抵食就試吓,年糕就都OK嘅但係嗰啲排骨呢應該被鬆肉粉那得太犀利,食落好古怪,小籠包食咗一舊就唔好食啦,冇乜汁皮又厚
2018-06-25 246 views
3個人黎到Aeon既food court,我地揀左呢間上海野黎食,佢地午市有午市特惠餐同全日套餐。朋友叫左午市餐,大約45蚊,有一個餸,一碗飯同跟野飲(豆漿/汽水)。我就叫左一個全日餐,$63,1個擔擔面,2隻小籠包,1碟豬排同1杯野飲。夠多野食,可以食3款食物,同埋夠飽!味道都唔錯。推薦食豬排,炸過,夠香口,好味。朋友食既醉雞卷就一般,酒味太濃,而且數量較少,唔抵食!另外見到有雙人套餐,2個面2個點心都係~165,都幾抵食。
另外見到有雙人套餐,2個面2個點心都係~165,都幾抵食。
2018-06-08 121 views
一號風球,竟然橫風橫雨,樹都吹到歪晒,唔知仲以為打八號。原本諗住跟同事一齊行遠少少去食飯,點知大風到有遮都無用,全身濕晒,最後全部人決定留晌aeon food court 食算,順便等雨停。Food court 各自各搵食。我貪平揀上海野。點知真係平野無好呀,嗌左排骨菜飯,見到賣相個個讚好,一食落先知中伏。排骨係好脆,但成塊都係苦苦地既鬆肉粉味,搞到我都唔知自己食緊乜😟菜飯都叫熱,不過好濕,食落口好似一pat pat 咁,完全唔好食,又無菜香☹️...唯一豆漿算好飲囉...

...唯一豆漿算好飲囉...

2018-06-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2018-04-06 170 views
加班晚饍,餓到暈。 食大大份上海菜套餐。煎豬扒擔擔麵,小籠湯包,豆漿樣樣齊。最正係姐姐俾個mixed 涼伴瓜同木耳,雖然係前菜,但份量都好大碟。小籠湯包多汁,擔擔麵湯底濃郁,豬扒香口呢餐食完好滿足。
加班晚饍,餓到暈。

食大大份上海菜套餐。
煎豬扒擔擔麵,小籠湯包,豆漿樣樣齊。
小籠湯包多汁,擔擔麵湯底濃郁,豬扒香口
呢餐食完好滿足。
2017-01-31 869 views
今晚我們特意再去咗黃埔號嘅Aeon Style行街,之後去咗food court食晚飯!我們分別買咗幾間唔同店舖嘅食物嚟食,其中一間我們係「老上海小廚」!我們買咗酸辣雲吞麵套餐配小籠包同一杯豆漿,酸辣雲吞麵嘅酸辣湯味道都幾夠酸同材料都算豐富,但麵質就非常腍身,一啲都唔煙韌彈牙,雲吞嘅皮都幾薄身,餡料都幾惹味!小籠包嘅餃都幾煙韌薄身,但湯汁唔算太多,肉質都算嫩滑!豆漿嘅味道相當淡!
我們分別買咗幾間唔同店舖嘅食物嚟食,
酸辣雲吞麵嘅酸辣湯味道都幾夠酸同材料都算豐富,
但麵質就非常腍身,
一啲都唔煙韌彈牙,
雲吞嘅皮都幾薄身,餡料都幾惹味!
小籠包嘅餃都幾煙韌薄身,但湯汁唔算太多,肉質都算嫩滑!
豆漿嘅味道相當淡!
酸辣雲吞麵套餐配小籠包
2017-01-15
2016-12-07 661 views
黃埔Aeon全新裝修完成,襯感謝日新屎坑去逛逛,順便吃個晚飯⋯來到全新美食廣場,NoSir選了老上海小廚⋯酸辣雲吞麵套餐,套餐還有小龍包2隻及豆漿一杯,$59酸辣湯超棒,可惜麵"林"咗啲~小龍包也不錯~整體不錯,但豆漿稍為豆味欠奉*P.S:美食廣場公眾座位有提示食客需要用餐後自行將餐盤放回收集處的,但很多人沒有注意到呢!

來到全新美食廣場,NoSir選了老上海小廚⋯
酸辣雲吞麵套餐,套餐還有小龍包2隻及豆漿一杯,$59
酸辣湯超棒,可惜麵"林"咗啲~
小龍包也不錯~
整體不錯,但豆漿稍為豆味欠奉

2016-12-02
$59 (Dinner)