餐廳掛滿 彩色燈籠🏮,令我仿如走進越南品嚐越南菜,望住燈籠真喺感受到越式民族色彩,打卡 Igable 📸餐廳主打正宗越南菜,嚟自越南自家制食材點咗炒鮮牛肉湯、小墨魚春、越南大蝦米紙卷同甜品仲有現場音樂表演添呀!金枕頭榴槤芭菲配荔枝雪糕,甜品賣相好吸引,頂層舖滿香噴噴又鮮味嘅榴槤肉,配搭清甜嘅雪糕,口感非常豐富,為晚餐劃上完美句號。📍 Lúa (銅鑼灣)銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖
餐廳掛滿 彩色燈籠🏮,令我仿如走進越南

品嚐越南菜,望住燈籠真喺感受到越式民族色彩,

打卡 Igable 📸

餐廳主打正宗越南菜,嚟自越南自家制食材

點咗炒鮮牛肉湯、小墨魚春、越南大蝦米紙卷同甜品

仲有現場音樂表演添呀!

📍 Lúa (銅鑼灣)
📍 Lúa (銅鑼灣)餐廳既七彩燈籠充滿民族色彩🏮有唔少人黎打卡📸餐廳主打越南菜🇻🇳無添加味精👍🏻 好食得黎食完唔會好口渴😁而米粉每日新鮮自家制🍜食材大部分黎自越南✈️餐廳逢星期四,五,六仲有現場音樂表演🎤好有氣氛😎✨ 越式香茅豬肉飯伴特色蛋餅 $128香茅豬肉好香口, 白飯配太陽蛋漿一向都冇得輸😋 特色蛋餅入面有粉絲肉碎👍🏻配上醬汁幾好食✨ 自選串燒拼盤(6串)$198串燒都幾大件, 又唔會太乾🤤有水準🤩素串燒(粟米秋葵)🌽菠蘿串燒 🍍特式越南豬腩串燒 x2 🐖自制豬扎肉串燒 🐖自制牛扎肉串燒 🐂✨ 落葉菜牛肉卷(4件)$82一口一件岩岩好😁 落葉菜包住牛肉配上醬汁幾特別✨ 鮮芒芭菲 $98又靚又足料既一個芭菲🥭有大約7層👇🏻-鮮芒果粒🥭蝴蝶酥💗小麥胚芽🌾-椰子奶蓋🥥-原味寒天晶球、原味迷你麻糬🤤-鮮芒果粒🥭-迷你蜂蜜蛋糕🍰-椰子奶蓋🥥-鮮芒果粒🥭組合得又match又好食😋酸酸甜甜唔會漏👍🏻📍 Lúa (銅鑼灣)銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖

✨ 越式香茅豬肉飯伴特色蛋餅 $128

✨ 自選串燒拼盤(6串)$198
串燒都幾大件, 又唔會太乾🤤有水準🤩
素串燒(粟米秋葵)🌽

✨ 鮮芒芭菲 $98
又靚又足料既一個芭菲🥭有大約7層👇🏻
-鮮芒果粒🥭蝴蝶酥💗小麥胚芽🌾
-椰子奶蓋🥥
-原味寒天晶球、原味迷你麻糬🤤
-鮮芒果粒🥭
-迷你蜂蜜蛋糕🍰
-椰子奶蓋🥥
-鮮芒果粒🥭
組合得又match又好食😋酸酸甜甜唔會漏👍🏻

2023-11-08 41 views
即興搵嘅越南餐廳,餐廳位置非常方便,正正喺SOGO後面;雖然餐廳唔算好大,但裝修都好有越南特色,有打卡位🤣🤣😂食物方面,要讚嘅係…..冇諗過個越南麵包係咁出色!對我嚟講,可以話係最出色嘅一樣item,好味到可以自己食兩個🤤😋😋個人覺得仲好味過越南最出名嗰間🤣😆😆成個麵包外皮都好脆口,完全唔會硬骨骨,裏面好軟熟,鵝肝醬多到瀉出嚟,超正;下次一定會再試晒其他味😬😬😂另外要讚嘅係,串燒!🍢🍢🍢燒豬腩肉又係非常出色!半肥瘦,肥瘦間住,新鮮燒起,肉質嫩滑,又係成串自己食晒🫢🫢😆正呀飲品都好有越南特色同風味,推介椰子咖啡也不錯👍🏻👍🏻👍🏻仲有個班蘭奶蓋,可以一試其實價錢就唔算特別平嘅,不過經OpenRice訂枱,8:30前入座有八折,8:30後入座仲有七折添呀!咁就真係好抵好抵好抵喇😌😌😌

2023-10-24
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
  • 經典越南法包
  • 香葉炒肉碎芥菜包
  • 小食自選拼盤
2023-11-05 42 views
漫天燈籠越南餐館喺銅鑼灣做嘢嗰陣,經過幾次呢間餐廳見到上面啲燈籠好靚今晚終於同老公入去食🥰啱啱去完越南旅行但係時間緊迫,竟然冇時間食越南河粉所以去呢間餐廳補返數我哋叫咗兩碗炒鮮牛肉湯河原來炒過嘅牛肉比較煙靭 我都係比較鍾意食生熟牛肉多啲但係老公就覺得好有口感另外叫咗個香茅牛串伴秘制鹹蛋黄醬通常見到鹹蛋黃醬都會忍唔住叫嚟試吓個味道好得意,有啲鹹又有啲甜感覺味道有少少似香港嘅臘腸如果切開一片片會比較易入口因為個味道都比較濃烈老公大讚呢杯熱法式布蕾烏龍奶茶好香好滑,值得試吓熱荔枝北越養生VO茶呢杯就普通啲最後食埋個甜品鮮芒芭菲頂層有新鮮芒果粒、蝴蝶酥丶小麥胚芽椰子奶蓋,一路食落去會有原味寒天晶球、原味迷你麻糬,口感豐富,越食越有咬口一層一層鮮芒果粒,最底仲有迷你蜂蜜蛋糕伴椰子奶蓋+鮮芒果粒,食完呢個芭菲就心滿意足喇!離開前去埋燈籠🏮位打卡先走🥰Lúa 銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖
漫天燈籠越南餐館

喺銅鑼灣做嘢嗰陣,經過幾次呢間餐廳
見到上面啲燈籠好靚
今晚終於同老公入去食🥰

啱啱去完越南旅行
但係時間緊迫,竟然冇時間食越南河粉
所以去呢間餐廳補返數

我哋叫咗兩碗炒鮮牛肉湯河
原來炒過嘅牛肉比較煙靭
我都係比較鍾意食生熟牛肉多啲
但係老公就覺得好有口感

另外叫咗個香茅牛串伴秘制鹹蛋黄醬
通常見到鹹蛋黃醬都會忍唔住叫嚟試吓
個味道好得意,有啲鹹又有啲甜
感覺味道有少少似香港嘅臘腸
如果切開一片片會比較易入口
因為個味道都比較濃烈

老公大讚呢杯熱法式布蕾烏龍奶茶
好香好滑,值得試吓

熱荔枝北越養生VO茶
呢杯就普通啲

最後食埋個甜品鮮芒芭菲
頂層有新鮮芒果粒、蝴蝶酥丶小麥胚芽

離開前去埋燈籠🏮位打卡先走🥰

Lúa
2023-11-02 45 views
去過幾次嘅銅鑼灣特色越南餐廳,呢到好多人打卡,小露台有好多唔同顏色嘅燈籠🏮有地方色彩🥖香茅豬肉法包💰$98竟然係第一次食呢個組合,因為知道入面有豬肝醬,以前不太想食,但見有人推薦就試吓啦哇原來又真係好好食喎,首先法包勁脆,入面有豬肉,醃得夠味,另外豬肝醬原來勁夾個包,味道好襯,仲有紅蘿蔔絲、青瓜絲等幾清新,下次都會再食🥢街頭小食滋味拼盤💰$208有雞翼、蓆蝦、炸豬皮等等,勁飽肚,有越南風味🐮生牛肉雜錦湯河💰$119基本上次次都食,冇得外賣,一定係堂食先有,生牛肉浸完熟度剛好,仲有其他配料🥭鮮芒芭菲💰$98新出甜品,三個芭菲口味有榴連、牛油果、芒果,今次揀返大路啲嘅芒果,中間有椰子奶蓋、原味寒天晶球、原味迷你麻薯、芒果粒、底層仲有蜂蜜蛋糕,面頭有蝴蝶酥,牀多層次

🥖香茅豬肉法包💰$98

🥢街頭小食滋味拼盤💰$208
有雞翼、蓆蝦、炸豬皮等等,勁飽肚,有越南風味

🐮生牛肉雜錦湯河💰$119

🥭鮮芒芭菲💰$98
2023-11-02 47 views
銅鑼灣Sogo附近有間好吸睛的越南餐廳Lúa,彩色嘅燈籠高高掛,加上鮮橙色外牆真的好igable🤭餐廳有兩層,牆上deco有越南名勝圖畫同樂器,我地毫不猶疑地揀左露台signature的打卡位享用晚餐。 是日點左個main,一個手工粉包同特飲~🔸中部大蝦頭菠蘿酸湯配檬粉 $368一擺上台賣相已經好得,吃前先飲用大頭蝦熬製的頭啖湯,更有香茅、檸檬葉同菠蘿蕃茄的天然酸甜味,然後再將檬粉淋上湯食,配上彈牙的大頭蝦同鮮菠蘿享用,真係好開胃! 🔸即叫即蒸手工粉包 $118 (6件)薄薄的粉包皮晶瑩剔透口感滑溜,香港好難得食到咁高質的粉包皮🥰;內餡有蘿蔔絲、豬肉碎同木耳,沾上附送的醬汁更惹味。🔸鮮芒芭菲 $98用新鮮芒果同煙煙韌韌的椰子粒制成,再溝口感順滑的上椰奶同cream,口感豐富!而且打卡真係100分!

是日點左個main,一個手工粉包同特飲~

🔸中部大蝦頭菠蘿酸湯配檬粉 $368

🔸即叫即蒸手工粉包 $118 (6件)

🔸鮮芒芭菲 $98

人均$250起|銅鑼灣|越南菜|Lúa來到銅鑼灣的越南餐廳「Lúa」,這裡的美食真是讓人驚艷!😍🇻🇳首先,讓我們來品嚐一道炸軟殼蟹青木瓜絲沙律配熱情果醬🦀🥗。這道菜簡直是一個味覺的炸彈!脆爽的軟殼蟹搭配清爽的青木瓜絲,再淋上熱情果醬,口感和味道瞬間爆炸!每一口都充滿了新鮮與酸甜的絕妙結合!🌶️🥭接下來,豬頸肉撈檬🐖🍋登場!這道傳統越南料理帶來了濃郁的口感和酸辣的風味。柔軟的豬頸肉搭配了新鮮的檬汁和香草,每一口都充滿了清新的味道,讓人回味無窮!🌿🌶️別忘了點一份地道雜錦煎餅🥞,這是越南的特色小吃之一!酥脆的煎餅裡包著豐富的蔬菜和海鮮,口感豐富多樣,一口咬下去,不禁讓人讚嘆連連!🍳🍤最後,來一杯凍越南百分百蔗汁配鹹柑桔🍹🍊,絕對是消暑的最佳選擇!這杯清涼的蔗汁加上鹹柑桔的微妙組合,口感甜中帶酸,解渴又開胃,讓人一飲而盡!🌴🌞在「Lúa」這個越南餐廳的用餐體驗真是美妙無比!菜品精心製作,每一道菜都散發著濃厚的越南風味,令人愛不釋口!如果你對越南美食感興趣,絕對不能錯過這家餐廳!🌟🍽️🇻🇳——————為食分界線——————📍 Lúa (銅鑼灣)銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-
人均$250起|銅鑼灣|越南菜|Lúa

——————為食分界線——————

人均消費: $250
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店

之前同朋友去漫天燈籠的Lua食物好味,位置多食物大份(*´ч`*)暗紅色門面非常有記憶點雖説係越南菜,環境乾淨,食物飲品選擇好多,擺盤打卡而都不會"重口味",不吃辣的朋友都無問題!見到出左牛油果/榴蓮/芒果芭菲🥑🥭平日注重高蛋白+健康餐嘅我當然bookmarked😝୨ෆ୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨ෆ୧✨黃薑雞胸茴香葉撈檬 $119麵類選擇好多但共同點就係:份量多‼️小知識:黃薑對身體好,可以抗發炎降血壓之餘,據說可以抗抑鬱變得更開心꒰。•◡•。꒱雞胸肉係有咬口的高蛋白質 份量足夠2人食,配合蘿蔔絲輕盈不膩 甜甜的。推介一叫💓✨越南大蝦米紙卷 $108米紙卷定價進取,但賣相同味道都過關皮非常薄,裏面包以大蝦,生菜,扎肉同檬粉,係平行澱粉蛋白質纖維的選擇~醬汁是酸辣醬喲✨牛油果慕絲芭菲配椰子雪糕 $98 ♥️今日留quota食的牛油果甜品٩꒰◍・ᗜ・◍꒱۶🥑🥑牛油果質地濃厚可以模仿慕絲質地一層層分別混合新鮮水果同椰子凍,椰奶凍同粟米片,富有口感本身鍾意食牛油果同🥥椰子的我表示超推介ξ´๑•ω•๑`Ҙ整體都不是好甜 好抵食!!✨斑蘭布丁法包配自製椰子雪糕 $128椰子雪糕都是自家製,味道天然不是

୨ෆ୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨ෆ୧
✨黃薑雞胸茴香葉撈檬 $119
麵類選擇好多但共同點就係:份量多‼️
黃薑雞胸茴香葉撈檬
✨越南大蝦米紙卷 $108
米紙卷定價進取,但賣相同味道都過關
醬汁是酸辣醬喲
越南大蝦米紙卷
✨牛油果慕絲芭菲配椰子雪糕 $98 ♥️
今日留quota食的牛油果甜品٩꒰◍・ᗜ・◍꒱۶🥑🥑
牛油果質地濃厚可以模仿慕絲質地
一層層分別混合新鮮水果同椰子凍,椰奶凍同粟米片,富有口感
✨斑蘭布丁法包配自製椰子雪糕 $128
椰子雪糕都是自家製,味道天然不是粉製
焗出來的布丁熱辣辣的還冒煙🤣
斑蘭醬比想像中不甜,法包香脆香脆的好味!!
份量好多飽肚 記得要分享꒰◍⍢◍꒱۶
斑蘭布丁法包配自製椰子雪糕
✨椰青 $86
清甜大大個~滿足飲椰子水的欲望 更加有好多特色咖啡cocktail椰奶等選擇喲
❣ 近地鐵站巴士讚加分 落雨都唔怕
❣ 燈籠打卡拍story一流~💛💜

黃薑雞胸茴香葉撈檬
越南大蝦米紙卷
斑蘭布丁法包配自製椰子雪糕
2023-10-30 36 views
#銅鑼灣美食 又靚又好食嘅 #越南 #餐廳 之前食過呢間餐廳嘅午市 今次經過試下晚市🌃我哋嗌咗越南大蝦米紙卷🦐雖然menu寫兩件同要等10分鐘 但最後好快就上咗 重有4件 都大件嫁😯期望管理控制得好好🤣蝦好大隻 而且本身甜甜地 蘸醬後加咗啲辣味 甜甜辣辣唔錯🦐🦐香茅豬肉撈檬🐷份量好多😂麵同肉都係 而且啲豬肉唔會太肥 燒得幾好😋因為我鐘意食偏淋嘅麵質 我就個人覺得好啱口感😍友人偏向硬身口感就會覺得淋咗啲🤏各花入各眼啦🫸🏻香葉炒肉碎芥菜包🍃平時食開都係生菜包 今次係芥菜包就試試佢 一試好有驚喜🤩原來唔止係芥菜嘅芥 重係芥末嘅芥🤩🤩一咬塊葉有wasabi味!好神奇!而且啲肉本身淡味 配埋個醬汁就啱啱好😚😚但啲肉真係好多🤣最後食唔晒D24 #榴槤 芭菲配荔枝 #雪糕 🍧好燥熱嘅combination🤣🤣但好吸引🤩層次非常豐富 見到好多唔同嘅材料夾集一齊但又好match😙😙個 #斑蘭 啫喱好出色特別 成個甜品都世一😍真心大家要試下🍨啲嘢食份量大又好食 而且環境幾好 又有燈籠 嚟到 #銅鑼灣 都可以試下😚📍 Lúa銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖
#銅鑼灣美食
又靚又好食嘅 #越南 #餐廳

之前食過呢間餐廳嘅午市 今次經過試下晚市🌃

我哋嗌咗

📍 Lúa
2023-10-29 41 views
🔸 鲜芒芭菲  $98 鲜芒果粒、蝴蝶酥、小麥胚芽、椰子奶蓋、原味迷你麻糬,迷你蜂蜜蛋糕。外表好鬼靚,飲落好鬼正。喺即叫現做嘅,椰子奶蓋上面有5粒好鮮甜嘅芒果粒,原本以為只食得5粒感覺唔夠,但食完奶蓋後發現整杯還有十多粒鮮芒果,混合麻糬粒和蜂蜜蛋糕小塊一齊食,有多重口感,好食。🔸榴槤芭菲配荔枝雪榚  $98佢啲芭菲都係有好多鮮果嘅,鍾意食榴槤嘅就應該會好鍾意呢啲甜品,勝多即場新鮮做(要等十幾分鐘),生果多,唔會過甜。味道:8/10性價比:6/10🔸 生牛肉 雜錦 湯河   $119湯底係牛骨湯,河粉好晶瑩,有好香嘅牛肉味。餐廳將配菜另外用個木盆裝住,冇撈埋落啲湯度,如果食客唔鍾意食芫茜、青檸 、香茅、薄荷葉 、紅椒嘅,就可以自己唔落,如果唔想影響牛骨湯嘅香味,就可以唔落呢啲咁嘅香葉香菜 或者可以另加廿幾蚊叫一碗牛骨湯飲都幾好。河粉下面有兩片扎肉同埋一個肉丸,都幾好食。味道:7/10性價比:6/10🔸酸辣香茅炒虎蝦扎肉 檬粉  $128有好香嘅薑蔥味,原來檬粉有用兩大片黃薑一齊炒,好夠薑,有陣陣辛辣香氣,上面炒咗四大舊蝦仁,有啲魚鬆同扎肉,香茅味唔算好出,反而黃薑味較重,似一碟有越南特色
🔸 鲜芒芭菲  $98
🔸榴槤芭菲配荔枝雪榚  $98
味道:8/10

🔸 生牛肉 雜錦 湯河   $119
湯底係牛骨湯,河粉好晶瑩,有好香嘅牛肉味。
河粉下面有兩片扎肉同埋一個肉丸,都幾好食。

🔸酸辣香茅炒虎蝦扎肉 檬粉  $128
有好香嘅薑蔥味,原來檬粉有用兩大片黃薑一齊炒,好夠薑,有陣陣辛辣香氣,上面炒咗四大舊蝦仁,有啲魚鬆同扎肉,香茅味唔算好出,反而黃薑味較重,似一碟有越南特色嘅星洲米。

🔸即叫即蒸手工粉包    6件 /  $118
蒸粉卷有六枚,旁邊仲配咗一啲扎肉 同埋肉丸,有一兜越式甜醋,配菜啲 醃製嘅青紅蘿蔔絲,好醒胃嘅。
蒸粉係即叫即蒸,上枱熱辣辣,上面有啲炸蒜片、紅椒絲 同埋芽菜仔。
粉包裏面係肉臊、木耳同埋蝦米碎,食落好香口,感覺清清哋純肉味沒有放味精,頗為鮮甜,仲配埋一碟 甜甜哋嘅越式甜汁,沾起粉包一齊食好美味。
另外有 一粒肉丸、兩片香腸同埋兩片扎肉,口感都係q彈嘅,有濃鬱豬肉味。
性價比:6/10

環境: 呢間有樓上樓下兩層舖位,地方都好大,越式裝飾好精緻,碗碟都係採用木質嘅,整家餐廳色調係深棕色,出品都係即叫即蒸,不添味精又十分新鮮。 呢間越式餐廳嘅特色就喺露台出面閣樓頂 掛有幾十款彩色燈籠, 晚上七點半開始有個女仔彈電結他,歌聲好柔和好好聽。
2023-10-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 鮮芒芭菲
行經銅鑼灣 留意一間新開既越南餐廳💡環境好精緻!呢一日同好姊妹終於約天去試 這間Lúa📍-地點好方便,岩晒同朋友聚會傾偈👯‍♀️食物方面,以越車食物為主,主食、飲品、小食、甜品都有🥢我同朋友點左幾款食物SHARE!首先我們點左主食炒鮮牛肉湯河🍲配菜仲可以自選,擺盤好用心🔎份量都幾多,牛肉唔會太硬!-我地再叫左即叫即蒸手工粉包🍞呢個要耐少少但即叫即整熱辣辣,材料都幾多🍜皮唔會太厚,係要預時間等呢❗️-女仔當然會食甜品🍮我地點左鮮芒芭菲🥭入面有蝴蝶酥,椰子奶蓋,寒天晶球,迷你麻糬,鮮芒果粒,迷你蜂蜜蛋糕🍰🥭酸酸地唔會太膩!😆-飲品我地分別點左椰青同凍鮮熱情果梳打🧉飲品無得跟餐,賃錢偏貴⚠️-總的來說食物不錯✅不過價錢就不算便宜‼️
行經銅鑼灣 留意一間新開既越南餐廳💡
環境好精緻!
呢一日同好姊妹終於約天去試 這間Lúa📍
地點好方便,岩晒同朋友聚會傾偈👯‍♀️
食物方面,以越車食物為主,主食、飲品、小食、甜品都有🥢
我同朋友點左幾款食物SHARE!
首先我們點左主食炒鮮牛肉湯河🍲
配菜仲可以自選,擺盤好用心🔎
份量都幾多,牛肉唔會太硬!
我地再叫左即叫即蒸手工粉包🍞呢個要耐少少
但即叫即整熱辣辣,材料都幾多🍜
皮唔會太厚,係要預時間等呢❗️
女仔當然會食甜品🍮我地點左鮮芒芭菲🥭
酸酸地唔會太膩!😆
飲品我地分別點左椰青同凍鮮熱情果梳打🧉
飲品無得跟餐,賃錢偏貴⚠️
總的來說食物不錯✅
不過價錢就不算便宜‼️
凍鮮熱情果梳打
2023-10-16
$250 (Dinner)
凍鮮熱情果梳打
😮原來銅鑼灣怡安大廈有間咁特色既越南餐廳😍✨行到門口已經比佢上層色彩繽紛既燈籠吸引住🤩🏮入到去內部環境都好靚而且顏色鮮艷❤️🧡💛打開餐牌發現樣樣菜式都好特別好想試😋食飯過程中仲要有live 唱歌聽👂🏻🎶推薦👍🏻👍🏻✨🐮雜錦牛湯河用牛骨餚製既湯底,牛味濃郁滋味,仲有好多特色配料,有鮮嫩既安格斯牛肉片、彈牙既牛肉丸、實淨既牛札肉、入味又軟腍既牛腩、特別又爽口既黑柏葉、牛肋骨同牛皮,湯河加入香菜後更香更顯越南風味🍉蟹肉臘腸西瓜炒飯配鹹蛋黃醬賣相非常吸引有趣,利用水果入饌既好處係清甜既西瓜與充滿油香既臘腸配合得恰到好處,配合埋鹹蛋黃醬,係一個意想不到既組合,炒飯淡淡西瓜香又夾帶咸香🍍特大原隻菠蘿冰沙原隻菠蘿起肉做製成既沙冰,清甜可口,仲有令人一見就想打咭既賣相,滿滿既菠蘿球,可以一邊食住菠蘿一邊飲沙冰,係豐盛食物中解膩既最佳之選🍨D24榴槤芭菲配荔枝雪糕上層有蝴蝶酥、玉米片,仲有好香濃荔枝味既雪糕,再落一層綠色啫喱狀係自家製荔枝班蘭蒟蒻,食落Q軟香甜,中層有泰國金枕頭榴蓮肉同榴蓮忌廉,好濃郁香甜好熟榴蓮味,最後底層係原味寒天晶球,幾Q彈,整體而言好有層次同口感幾好

🐮雜錦牛湯河

蟹肉臘腸西瓜炒飯配鹹蛋黃醬
特大原隻菠蘿冰沙
D24榴槤芭菲配荔枝雪糕
  • 雜錦牛肉湯河
去完Sogo shopping,近近地去左呢間有特色越南餐廳,上到兩樓有liveband music,但天氣涼涼地想坐出面,出面有色彩繽紛既燈籠,絕對係打卡位,真係好靚🥢鮮蝦豬肉片金柚沙律配蝦片爽口彈牙既蝦肉,香茅嫩滑豬肉,配埋香甜多汁既金柚拌酸甜汁,好醒胃,好一個開胃前菜,不過豬肉片份量少左啲🥢香茅豬肉撈檬香茅豬肉原來係豬腩片,烤得香脆帶有燶邊,夠惹味,檬粉質感煙韌,配埋酸甜汁帶點微辣伴檬粉&甘荀絲、甜酸白蘿蔔絲、炸春卷,炸蒜片等配菜,好清新🍡自選串燒拼盤(自選6串)我地揀左自製豬札肉串燒(1串)、自製牛札肉串燒 (1串)、特色越南豬腩串燒 (2串)、菠蘿串燒 (2串),自家製既札肉串燒好彈牙,豬腩肉油香十足,好邪惡👿最後要食返燒菠蘿去解膩🍨金枕頭榴槤芭菲配荔枝蛋糕一層層色彩鮮豔既甜品,最頂層係荔枝味雪糕配蝴蝶酥,第二層係班蘭啫喱,中間就係好香濃既榴槤肉,最底層係寒天波波配榴槤忌廉,成個甜品都好豐富📍 Lúa

🥢鮮蝦豬肉片金柚沙律配蝦片

🥢香茅豬肉撈檬

🍡自選串燒拼盤(自選6串)
最後要食返燒菠蘿去解膩

🍨金枕頭榴槤芭菲配荔枝蛋糕

📍 Lúa

2023-10-24 74 views
Lúa@東角道經常行過銅鑼灣,都冇為意世貿附近有間咁靚嘅餐廳。呢間雙層既越式餐廳,絕對可以作為一個打卡熱點。成間餐廳都有着濃厚嘅越南風情,環境闊落舒服配搭唔少越南特色物品嘅佈置,喺陽台中佈滿七彩繽紛嘅燈籠,令人好似置身係越南會安既燈會。每逢週末仲會有駐場Live Band既表演,帶比客人一個放鬆既環境。除咗環境,佢嘅Menu比一般越南餐廳獨特,可惜食物方面我哋都細食就試唔到太多嘢~🍹The Screwdriver 呢間餐廳其中一個特點係佢有好多唔同種類嘅Cocktail提供。我哋就試咗其中一種,佢嘅酒味就唔算特別重,所以算係好易入口。飲落反而係果味出啲清新啲,所以要小心不知不覺飲得太多。🍜豬湯檬 呢個湯檬入邊有齊各種唔同嘅豬肉配料,例如有豬扎肉、豬耳扎肉、炸豬扎肉、豬肋骨、豬肉丸同豬肉碎。材料夠曬豐富,食落夠晒飽肚。湯底唔算好濃,但就好有蒜香味。🍲生牛肉雜錦湯河佢嘅湯底好濃同埋冇乜味精嘅感覺,牛肉生熟程度啱啱好、好嫩口,入便都有多種牛肉配料,包括牛腩、牛柏葉、牛肉丸等等,俾你一次過試晒唔同嘅味道。🍡自選串燒拼盤串燒拼盤可以俾你自由選擇唔同嘅越南風味串燒,我地就揀咗牛丸、豬腩肉、自制牛扎
Lúa@東角道

🍹The Screwdriver

🍜豬湯檬

🍲生牛肉雜錦湯河

🍡自選串燒拼盤
串燒拼盤可以俾你自由選擇唔同嘅越南風味串燒,我地就揀咗牛丸、豬腩肉、自制牛扎肉、菠蘿串燒、粟米。另外仲可以加錢叫埋其他特色串燒,我哋就加$18要咗個越南墨魚串。亦都十分推介大家試吓越南墨魚串,每一舊墨魚都好大,彈牙得黎又唔會太韌。

聽講佢哋嘅沙冰系列夏日特飲亦都非常有驚喜,下次嚟嘅時候可以試試。

The Screwdriver
豬湯檬
生牛肉雜錦湯河
串燒拼盤
2023-10-24 26 views
銅鑼灣特色越南餐廳🇻🇳1. 檸檬羅勒炒碎米飯伴柑桔鷄翼及豬串 $128好特別嘅碎飯 未試過嘅味道同口感 食落飯粒少少硬又少少碎 檸檬同羅勒味都幾香同幾fresh 所以食落唔會滯 個雞翼甜甜地 個豬肉串都燒得好香 肥肉個part 好juicy 2. 自選串燒拼盤 $198粟米:幾甜 幾多汁菠蘿:偏酸 但都多汁自制豬及牛扎肉:肉幾厚實 幾香口 幾惹味特式越南豬腩串燒:豬腩嘅肥肉好正 juicy又重油香越南虎蝦:蝦味出 幾鮮甜3. D24榴槤芭菲配荔枝雪糕 $98榴連fans會十分滿足嘅甜品 由個cream開始已經有榴連味 中間直程有榴連肉 係d24個種香同creamy 正4. 班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕 $128民呢個好特別 個法包好脆 入面個包又幾鬆軟 班蘭醬好多好出好香 又唔太甜 加埋雪糕 有冰火兩重天嘅feel………………………..🌝嘢食唔錯 環境都唔錯 想試越南嘢可以一試🌚咁啱坐室外位 坐高櫈………………………..
銅鑼灣特色越南餐廳🇻🇳

特式越南豬腩串燒:豬腩嘅肥肉好正 juicy又重油香
越南虎蝦:蝦味出 幾鮮甜

3. D24榴槤芭菲配荔枝雪糕 $98

4. 班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕 $128

………………………..
🌝嘢食唔錯 環境都唔錯 想試越南嘢可以一試
🌚咁啱坐室外位 坐高櫈
………………………..