2023-12-10 99 views
第一次來呢間位於銅鑼灣嘅越南餐廳,在Sogo後面。上到餐廳上面,佢有室內同露台座位。露台座位入面,有個打卡位。有好多色彩繽紛,富有越南色彩特色的燈籠佈置。喺樓下望上去就會見到。好靚!😍如果想打卡影靚相,最好就係坐出面露台,因為最靚的燈籠佈置就在露台。不過露台嘅座位比較少,所以要睇吓好唔好彩可以坐到。夏天坐露台位置可能會有啲熱,但係秋天涼涼哋就好舒服。露台座位,亦都可以望到銅鑼灣閙市。食物方面:生牛肉雜錦湯河$119。牛肉好味,但係河粉我覺得就一般。佢個河粉好厚身,食落個質感唔似係河粉,似麵條多D。飲品我叫咗凍珍多冰$58。飲品幾好👍呢個價錢食碗越南河粉,我個人覺得唔係太抵。但係佢牛肉河個份量,係大碗嘅。同埋如果坐到露台位置,就會值回票價😆
第一次來呢間位於銅鑼灣嘅越南餐廳,在Sogo後面。
上到餐廳上面,佢有室內同露台座位。
夏天坐露台位置可能會有啲熱,但係秋天涼涼哋就好舒服。
露台座位,亦都可以望到銅鑼灣閙市。

食物方面:
生牛肉雜錦湯河$119。
飲品我叫咗凍珍多冰$58。
飲品幾好👍

凍珍多冰
Rose  Whisky  Sour
雜錦牛湯河
熱玫瑰椰奶
2023-11-24
$220 (Dinner)
凍珍多冰
Rose  Whisky  Sour
雜錦牛湯河
熱玫瑰椰奶
2023-12-05 38 views
之前其實都試過佢哋一次,不過咁啱呢日係銅鑼灣附近行街又好想食越南野,所以我哋又去試左啦😚佢哋嘅質素同之前一樣才都咁好,尤其係甜品,真心好正炒鮮牛肉湯河($119)呢個炒鮮牛肉湯河嘅湯底食落清甜得黎又夠鮮😚,配埋又嫩滑又幾有牛味嘅鮮牛肉同滑溜嘅河粉,真係好吃又滿足😍酸辣香茅炒虎蝦扎肉檬粉($128)佢哋嘅炒檬粉都好有驚喜🤗,食落酸酸辣辣又夠香👍🏻,配埋彈牙嘅蝦肉,香口嘅扎肉同軟硬適中嘅檬粉,既惹味又開胃,食到有啲停唔到口小食自選拼盤($120)呢個拼盤我哋就叫左素春卷、柑桔汁雞翼同素粉包炸兩😚佢哋款款都好正👍🏻素春卷皮夠脆夠薄,但餡料又夠多😋 柑桔汁雞翼食落酸酸甜甜又夠香脆嫩滑🤗素粉包炸兩又香又脆仲帶啲煙韌☺️超級推薦大家試下D24榴槤芭菲配荔枝雪糕($98)至於甜品真係一定要試下,尤其係鍾意榴槤嘅朋友,佢哋嘅榴槤芭菲真係好正😚食落啖啖泰國金枕頭榴槤肉,又香又甜,配埋荔枝班蘭蒟蒻、蝴蝶酥、荔枝雪糕、玉米片、榴蓮忌廉同寒天晶球😋又香榴槤味又香荔枝味,加上佢嘅口感豐富又唔會膩,食完真係仲想食多杯

炒鮮牛肉湯河($119)

酸辣香茅炒虎蝦扎肉檬粉($128)

小食自選拼盤($120)

D24榴槤芭菲配荔枝雪糕($98)
每次經過銅鑼灣東角都會留意到有個餐廳露台掛滿越式燈籠,今次終於有機會去食啦!餐廳有戶外餐枱,又分了多區,岩晒唔同人數的客人去安排,非常貼心! 天氣凍凍地,大佬嗌左「冬日限定❄️」的深海泥鯭酸辣湯煲,大大條泥鯭🐟,肉質厚實嫩滑,一D都唔腥。配菜亦相當多,仲要有「越南菠菜/木耳菜」之稱的潺菜🥬。不過辣度🌶️介乎小辣至中辣,怕辣的就要注意。✨冬日必點,好暖胃! ⦁ 豬肉BB蝦炒碎米飯用上豬肉鬆、蝦毛🦐來炒飯,炒得非常乾身,粒粒分明!值得一讚伴碟的春卷同甘蔗豬串,春卷香脆,而甘蔗豬肉串咸甜適宜。 ⦁ 潘切直送小墨魚春撈檬由越南潘切市直送的小墨魚🦑,粒粒都好大隻,好新鮮。⚠️唯一要改善的是醬汁可以多番少少。 ⦁ 金枕頭榴槤芭菲配荔枝雪糕尼杯甜品🍧每層都有驚喜,首先最高有塊酥脆的蝴蝶酥🥨、勁濃味的荔枝雪糕🍦、咸咸地的玉米片,咸甜的味道超級夾。第二層用上自家制的荔枝班蘭蒟蒻,淡淡的班蘭味帶有荔枝香味,非常特別。第三層亦係我同大佬最喜歡的一層😍😍用上泰國榴蓮肉去整成的榴槤芭菲🍨配埋香濃細滑的榴槤忌廉,有冰凍的感覺,仲保留啖啖榴槤肉的質感。最底一層就係寒天晶球,口感不錯!

⦁ 豬肉BB蝦炒碎米飯

⦁ 潘切直送小墨魚春撈檬

⦁ 金枕頭榴槤芭菲配荔枝雪糕

2023-11-25
$350 (Dinner)
樓高兩層同外圍顏色以紅色為主 🇻🇳 越風餐廳上層天花掛滿好多色彩繽紛燈籠🏮內部裝修唔馬虎好似置身於越南既感覺 🥹🌟生牛肉雜錦湯河 💰$119湯底比較清、唔係味精味 ☺️裡面仲有好淋既牛腩同牛筋好有咬口感 🤪生牛肉片成熟掌握得剛剛好 👍🏻🌟潘切直送小墨魚春撈檬 💰$148無湯麵底都一樣係好味道 👍🏻特別係小墨魚🦑唔會有腥味每一隻都好有好透明既墨魚春 ☺️☺️配搭些伴碟菜變得開胃 🌟自選串燒拼盤(6串) 💰$198比較帶有越南風情既燒法 😳越南虎蝦超級大隻 😨 有一隻手掌咁大仲有豬腩串同自制豬扎肉仲可以補錢叫我幾樣特色串🌟黑巧克力麵包布甸 💰$118新鮮即整 、內軟上面果層焗得好脆 😫再搭配埋黑朱古力雪糕🍦好香濃幼滑唔會好甜🌟凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔 💰$42蔗汁真係原汁原味好甜如果果甜既話建議要督一下杯裡面既鹹柑桔可以中和返甜道 🥹👍🏻指數:🐻🐻🐻🐻/4粒Lúa (銅鑼灣)📍地址:銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖☎️ 電話:37958620#香港美食#港島美食 #銅鑼灣美食 #新界美食#九龍美食#油尖旺#啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #相
樓高兩層同外圍顏色以紅色為主 🇻🇳 越風餐廳
上層天花掛滿好多色彩繽紛燈籠🏮
內部裝修唔馬虎好似置身於越南既感覺 🥹

🌟生牛肉雜錦湯河 💰$119
湯底比較清、唔係味精味 ☺️
裡面仲有好淋既牛腩同牛筋好有咬口感 🤪

越南虎蝦超級大隻 😨 有一隻手掌咁大
仲有豬腩串同自制豬扎肉
仲可以補錢叫我幾樣特色串

🌟黑巧克力麵包布甸 💰$118
新鮮即整 、內軟上面果層焗得好脆 😫
再搭配埋黑朱古力雪糕🍦好香濃幼滑唔會好甜

🌟凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔 💰$42
蔗汁真係原汁原味好甜

指數:🐻🐻🐻🐻/4粒

Lúa (銅鑼灣)

☎️ 電話:37958620

#香港美食#港島美食 #銅鑼灣美食 #新界美食#九龍美食#油尖旺#啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #相機食先 #香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊#越南菜#酒#糖水#燒烤
#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852
#bearbeareat
#bearbeareat銅鑼灣
2023-12-03 450 views
呢度係銅鑼灣SOGO後邊紅色嘅一間餐廳❤️正常香港人都應該實經過過🏮但我真係第一次入嚟原來入邊係咁多燈籠佈置、打卡位、仲有人唱歌🎤 我哋仲被安排坐喺露台 好有氣氛✨🍱街頭小食滋味拼盤份量相當豐富🇻🇳🐷豬肉春卷、🐣秘製柑桔汁雞翼、🦐自家製甘蔗蝦、🐷甘蔗豬串、🐟魚扎肉﹑迷你春卷,每樣都係越南特色小食Crazy 🤪 主菜係壓軸,隆重登場🐣香茅檸檬葉焗春雞廚師擺上枱之後就灑上酒、點火🔥🔥跟住就變咗火焰春雞😵😵香茅塞滿晒隻雞,令到春雞充滿香味食落口 雞好有口感 入味 兩個人食晒成隻雞好飽😳🙂🙂🙂另外仲有啲蝦片做伴菜🥗香茅豬肉撈檬(小辣)一食落口已經覺得啲檬粉好與別不同 好有咬口😵聽講原來係用越南入口稻米 + 餐廳每朝用電磨磨成米漿,自製麵條,不留隔夜,唔怪之得特別新鮮彈牙👍🏻👏🏼👏🏼👏🏼檬汁係微辣,可以襯托出豬肉嘅鮮味;撈檬加上大量蔬菜,食落清新又開胃😌😌😉🍬D24榴槤芭菲配荔枝雪糕呢個真係好驚喜,玻璃杯好高、好高🍧淨係個賣相已經令人垂涎欲滴最高有🍨荔枝雪糕、粟米片、蝴蝶酥增加口感,中間有忌廉、自家製茘枝班蘭蒟蒻、最低有椰果✌🏼最重要就係中間有大量嘅榴槤蓉🫨🫨🫨👍🏻👍🏻👍🏻真係幾好味 榴槤控一定要
呢度係銅鑼灣SOGO後邊紅色嘅一間餐廳❤️
正常香港人都應該實經過過🏮
但我真係第一次入嚟
原來入邊係咁多燈籠佈置、打卡位、仲有人唱歌🎤
我哋仲被安排坐喺露台 好有氣氛✨

🍱街頭小食滋味拼盤份量相當豐富🇻🇳
Crazy 🤪

主菜係壓軸,隆重登場
🐣香茅檸檬葉焗春雞
廚師擺上枱之後就灑上酒、點火🔥🔥
跟住就變咗火焰春雞😵😵
香茅塞滿晒隻雞,令到春雞充滿香味
食落口 雞好有口感 入味 兩個人食晒成隻雞好飽😳🙂🙂🙂
另外仲有啲蝦片做伴菜

🥗香茅豬肉撈檬(小辣)

🍬D24榴槤芭菲配荔枝雪糕
呢個真係好驚喜,玻璃杯好高、好高🍧
淨係個賣相已經令人垂涎欲滴

青芒果汁 都係第一次飲 好清甜
  • 街頭小食滋味拼盤
  • 香茅豬肉撈檬
2023-12-01 45 views
之前路过看到有手工米粉,而且比较喜欢pho, 所以这次特地过来尝试,结果。。。大失所望,垃圾的服务抵消了还算可以的味道。 点单二十五分钟后还有一道菜没有上,问服务员,服务员说要等。再过了十五分钟,服务员说还要等,这次倒是有给解释,是已经做了但送错了台。就算送错了台,不知道什么样的鸡扒要煎这么久。四十分钟都不够做两道? 送错了台不会催一下厨房赶快重做一道?到要取消菜品直接买单的时候还不情愿。那为什么做错的时候不尽力补救呢?最后结账的时候也是先给了一张错的单。。。服务人员不少,但为什么服务质量完全不匹配数量?

2023-12-01
2023-11-29 28 views
🍲豬湯濛 $119一碗已經有六種唔同豬肉做嘅餸,有豬扎肉,炸豬扎肉🍢豬肉丸,豬耳扎肉,豬肋骨同豬肉碎,仲要每樣都餸都有兩舊,所以一碗都大碗,啲扎肉啖啖肉香,粒手打豬肉丸仲好彈牙🦷🥖經典越南法包 $98食越南野一定要食個法包,法包好大份,厚到一口係咬唔晒🙈 但個包外脆內鬆軟,中間係包傳統烹調嘅pate餡料,有青瓜🥒,有扎肉,紅蘿蔔絲,自己最鍾意係有勁多豬肝醬🤤 成個包一啲都乾,啲料好豐富🧆小食自選拼盤 $120可以自選三款,揀咗即叫即製嘅粉包炸兩、豬肉春卷同柑桔汁雞翼🍖 三樣炸物都好夠脆但又keep 到好juicy, 粉包個皮好夠滑🌯越南大蝦米紙卷(2件) $108煙煙韌韌嘅米紙皮包住一隻大蝦🍤,有濛粉,有青瓜🥒,有一條扎肉,紅蘿蔔絲,點埋個越式汁酸酸辣辣👍🏻🥭鮮芒芭菲 $98呢杯甜品真係要兩個人先食得晒🤭好大杯,頂層有鮮芒果粒🥭蝴蝶酥、小麥胚芽,下面係椰子奶蓋原味寒天晶球、原味迷你麻糬,再有鮮芒果粒同迷你蜂蜜蛋糕,成杯勁飽🤭 但真係好好食,啲芒果好甜,椰子奶蓋好香滑,麻糬好夠軟熟
🍲豬湯濛 $119

🥖經典越南法包 $98

🧆小食自選拼盤 $120

🌯越南大蝦米紙卷(2件) $108

🥭鮮芒芭菲 $98

2023-11-23 42 views
《Lua》銅鑼灣打卡燈籠越南菜🌯🌯🌯🌯🌯。香茅牛串伴秘製鹹蛋黃醬 ($138) - 喱個牛肉串燒好特別,係牛肉包住香茅棒去燒,香茅味勁濃。。生牛肉雜錦湯河 ($119) - 生牛肉雜錦湯河好多配料,生牛肉夠嫩、仲有牛腩、牛肚、牛百葉、札肉、牛丸等,非常豐富,河粉質地出奇地似烏冬,但口感彈牙好味。。香茅豬肉法包 ($98) - 香茅豬肉入味帶甜,中間有豬肝醬,味道香濃,法包勁脆口。。金枕頭榴槤芭菲配荔枝雪糕 ($98) - 荔枝雪糕好清新,斑蘭蒟蒻煙韌,底層有爽口寒天,最surprise係有好多榴槤肉,味道甘香甘甜。。椰子奶蓋咖啡 ($62) - 椰子奶蓋好出色,綿密幼滑,同時亦令咖啡更易入口。。凍青檸桔仔水果綠茶 ($68) - 清新的水果茶,帶有桔仔和熱情果香,好refreshing。
《Lua》
銅鑼灣打卡燈籠越南菜
🌯🌯🌯🌯🌯

2023-11-20 179 views
一啲服務都冇嘅餐廳😐侍應唔夠,態度又唔好我哋叫咗湯河粉都足足等咗45分鐘😵 追佢嘅時候佢話整緊🤯生牛肉雜錦湯河 ($92)都多配料,比如牛扎肉、牛丸、牛肋骨、牛皮、黑柏葉等等,但感覺平平,性價比唔高,其他越南餐廳再平D質素一樣黃薑雞胸撈檬 ($92)比想像中淡而無味,調味不足,汁好稀多花生碎 檬粉煙韌 質感唔錯椰香五色素 + 酸甜香葉炒肉碎 ($92)未見過咁淺色嘅炒豬肉碎😅 食落真係淡而無味,但份量俾足—𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: yes𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: no💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $150 𝗉𝗉 (lunch)🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 5/10📍 Lúa銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖—
一啲服務都冇嘅餐廳😐侍應唔夠,態度又唔好

我哋叫咗湯河粉都足足等咗45分鐘😵 追佢嘅時候佢話整緊🤯
生牛肉雜錦湯河

生牛肉雜錦湯河 ($92)
黃薑雞胸撈檬
黃薑雞胸撈檬 ($92)
比想像中淡而無味,調味不足,汁好稀
多花生碎 檬粉煙韌 質感唔錯

椰香五色素 + 酸甜香葉炒肉碎 ($92)
未見過咁淺色嘅炒豬肉碎😅 食落真係淡而無味,但份量俾足

𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: yes
𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: no
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $150 𝗉𝗉 (lunch)
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 5/10
📍 Lúa
2023-11-15 72 views
因為嗰期我生日,朋友約咗我去銅鑼灣食飯慶生,一入到去個裝修已經好吸引到我哋,同埋好打卡able,我哋都影咗唔少相先開始叫嘢食,佢入邊有好多越南特色嘅食物,例如越南串燒、春卷等等。最緊要嘅係個生日蛋糕,佢有浸斑斕味真係好好食。好想再食,但係員工表示已經冇再出。所以只能永遠懷念。
2023-04-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-11-14 56 views
朋友去完東南亞旅行之後好掛住越南菜,今晚約食飯好自然就約我去食越南菜聚會傾偈❤️呢間Lua 開咗一段時間成日都好想試,但都冇機會,今晚終於有藉口去試試佢👍🏻一開始對呢間餐廳有興趣係因為佢嘅裝修好特別,好古色古香,喺銅鑼灣鬧市基本上唔會搵到呢啲嘅設計,佢係兩層舖頭,出邊睇以為去咗越南街食高級越南菜🥢朋友拍板叫咗以下食品:🥢黃薑雞胸茴香葉撈檬-呢個一般越南餐廳都基本上冇咩見過,一開始望到啲檬粉我仲以為佢冇乜汁,但原來識落佢嘅黃薑味已經滲透去啲檬粉入邊🤞🏻檬粉好有米香煮得啱啱好,唔會太淋,配以佢嘅茴我香味一流。呢個好值得推介🥢生牛肉雜錦湯河- 呢個係去食越南菜必點菜式之一,湯頭就試到有好濃嘅牛骨湯味,而入邊嘅好多,有生牛肉,扎肉,牛腩,牛筋,牛丸等,包羅萬有,成個湯河係水準之上🥢炸軟殼蟹米紙卷配傳統菠蘿魚汁(4件)- 識落就知點解佢註明製作需時約15分鐘或以上,因為佢嘅軟殼蟹係新鮮熱辣辣炸起,仲食到佢嘅軟殼蟹膏味,配料清新,有檬粉,生菜,蘿蔔絲等等。🥢D24榴槤芭菲配荔枝雪糕- 身為甜品控嘅我梗係唔會放過食咁甜品嘅機會,一食就覺得冇叫錯,因為個芭菲入邊嘅榴槤份量非常多!餐廳真係好大手筆,配以佢

朋友拍板叫咗以下食品:

🥢D24榴槤芭菲配荔枝雪糕- 身為甜品控嘅我梗係唔會放過食咁甜品嘅機會,一食就覺得冇叫錯,因為個芭菲入邊嘅榴槤份量非常多!餐廳真係好大手筆,配以佢其他配料例如寒天,雪糕,粟米片,蒟蒻等,呢個芭菲真係滿足到我呢個甜品

🥢越南純天然青芒果汁配天然蜂蜜-呢個芒果汁係朋友叫嘅,佢嘅comment係真係新鮮芒果汁,唔係啲好稀嗰隻糖水🥰

今晚餐廳仲有個駐場歌手喺度唱廣東話情歌🥰唱得好好!有live歌手陪住食高質越南菜,抵哂❤️
2023-11-14 50 views
📍 「Lua」銅鑼灣最近銅鑼灣開左間新餐廳,漫天燈籠,岩哂各位少女過嚟打卡,實不相瞞,我都係為打卡而嚟🤭聽講仲係由越南廚師主理,相當吸引🤩食物都係主角之一,質素比得上置身於越南🇻🇳🔸 豬湯檬集齊豬嘅不同部位,豬扎肉、豬耳扎肉、炸豬扎肉、豬肋骨、豬肉丸、豬肉碎,整碗湯檬都好豐富。本人比較欣賞,豬扎肉,好爽口,Q彈有咬口~湯底好濃郁豬骨味,檬粉吸晒豬既精華。出奇地好食。🔸 特大原隻菠蘿冰沙店員一上枱,己經好驚訝🙀嘩,勁大隻菠蘿,完全💯震驚~原隻菠蘿🍍面層鋪滿鮮甜菠蘿,切成一粒粒,好易入口,冰凍既冰沙,係我地食嘢既時候,己經溶得7788,就算變咗飲品,都有好濃郁嘅菠蘿味🍍🔸 凍大叻高山烘烏龍茶凍配椰子奶蓋鮮菠蘿蓉三重味覺享受😋先食到突岀既菠蘿蓉基底搭配椰子奶蓋用了大叻高山烘烏龍茶葉,入口不僅有茶香,更是在咀嚼時更有濃厚茶感,茶凍口感Q彈~整個感覺好爽口~🔸 熱雙梅蝶豆蜂蜜(壺)蝶豆花飲落好清甜,帶有梅味,後勁有點回甘既口感,加少少蜂蜜,甜味可以做到緩和既效果~賣相已經好吸睛,係我最愛既紫色岩哂打卡📸點影都係零死角~🔸金枕頭榴槤芭菲配荔枝雪糕頂層:蝴蝶酥、荔枝雪糕、玉米片自家製茘枝班蘭蒟蒻&#
📍 「Lua」銅鑼灣
食物都係主角之一,質素比得上置身於越南🇻🇳

🔸 豬湯檬
本人比較欣賞,豬扎肉,好爽口,Q彈有咬口~
湯底好濃郁豬骨味,檬粉吸晒豬既精華。出奇地好食。

🔸 特大原隻菠蘿冰沙
店員一上枱,己經好驚訝🙀嘩,勁大隻菠蘿,完全💯震驚~
🔸 凍大叻高山烘烏龍茶凍配椰子奶蓋鮮菠蘿蓉
三重味覺享受😋
先食到突岀既菠蘿蓉
基底搭配椰子奶蓋
整個感覺好爽口~

🔸 熱雙梅蝶豆蜂蜜(壺)
賣相已經好吸睛,係我最愛既紫色岩哂打卡📸點影都係零死角~

🔸金枕頭榴槤芭菲配荔枝雪糕
頂層:蝴蝶酥、荔枝雪糕、玉米片
自家製茘枝班蘭蒟蒻>泰國金枕頭榴蓮肉>榴蓮忌廉>原味寒天晶球
層次感分別,味道係由淡至濃食落去,中間仲不時食到Q彈爆爆粒,榴槤味突出,不愧為金枕頭榴槤,果中之王🫣
1K
深深念念掛滿漫天燈籠的越南料理餐廳, 趁著大減價時走到銅鑼灣購物, 順到去試試這家色彩繽紛的越南菜!餐廳主打正宗地道越南菜, 購自越南的自家制食材, 由越南廚師主理, 味道地道又正宗! 蕉花絲BB蝦沙律配蝦片 $82 ~ 味甘微辛, 配上香甜醬汁及BB蝦, 開一道開胃前菜!地道雜錦煎餅 $180 ~ 免費加配生菜及米女紙! 足有手剪臂長的煎餅是粉漿加蛋而製成, 外層脆脆的, 中間位置較腍, 有微微蛋香味! 包裹煎豬肉片、肥芽菜及鮮蝦, 再以米絲及生菜包著同食, 是越南的家鄉小食呢! 香茅豬肉法包 $98 ~ 可選走芫茜、走洋蔥及切為二, 贊! 包外層很脆, 餡料豐富, 豬肝醬很幼滑香港, 還有大量醃酸瓜, 中和油膩感!豬湯檬 $119 ~ 豬紮肉、豬耳紮肉、炸豬紮肉、豬肋骨、豬肉丸、豬肉碎! 用料超豐富, 是厚切的越南札肉, 豬肉丸沒有豬腥味, 這碗粉令我想起越南的味道!牛油果慕絲芭菲配自家制椰子雪糕 $98 ~ 紐約芝士蛋糕、蝴蝶酥、自家制椰子雪糕、草苺、鮮牛油果慕絲、自家制椰子凍、原味寒天球! 椰子雪糕越濃郁, 配搭創新, 味道層次豐富, 為晚餐劃上一個完美句號!樓上餐廳, 樓下還

樓上餐廳, 樓下還有零售, 現時更有買一送一優惠呢!
  • 豬湯檬
2023-11-12 54 views
🌟同朋友銅鑼灣經過怡安大廈原來開咗一間越南🇻🇳🇻🇳🇻🇳美食,門口紅卜卜非常搶眼,我哋二話不說決定食呢間,用餐位置主要係2樓,2樓有一個露台位置掛滿色彩繽紛燈籠🏮🏮🏮係咁影相打卡😂***** ***** ***** ***** ***** 🍚越南香茅豬扒飯半特色蛋餅$128豬扒好香口惹味 好不錯👍🏻🫔越南大蝦米子卷$108新鮮好咬口🌮小食拼盤$160(🥓甘蔗豬串、🫔素春卷、🍗炸金橘汁雞翼)炸物都唔錯呀😃🥭鮮芒果芭菲🍨(新鮮🥭芒果粒、蝴蝶酥、椰子奶蓋、蜂蜜蛋糕、寒天晶球)咁豐富,我哋一層層食很滋味😋

***** ***** ***** ***** *****

🍚越南香茅豬扒飯半特色蛋餅$128
豬扒好香口惹味 好不錯👍🏻

🫔越南大蝦米子卷$108
新鮮好咬口

🌮小食拼盤$160
(🥓甘蔗豬串、🫔素春卷、🍗炸金橘汁雞翼)炸物都唔錯呀😃

🥭鮮芒果芭菲🍨
2023-11-12 43 views
铜锣湾真系美食天堂,就在Sogo旁邊往裡面走,見到呢間好靚既點,真系好適合打卡,搶眼既紅色外牆同埋樓上既天燈好夢幻!服務員帶左我地上樓,店內位置好大,坐得好闊落~食物都好好味!生牛肉雜錦湯河💰119越南菜一定要睇佢既湯麵啦!包括左安格斯牛肉,牛百葉,牛丸等等,好足料,佢個湯底雖然係清湯,但係味道好濃郁,重點係佢既河粉好彈牙,同其他點都唔同 香茅牛串伴秘制鹹蛋黃醬 (4串) 💰138香茅味道好濃郁,牛肉是肉碎的,特別調味過,有配送鹹蛋黃醬都真系幾惹味😊綠糯米炸原隻軟殼蟹配熱情果醬 💰158尼個軟殼蟹味道比較獨特,用綠糯米包裹著,新鮮炸出黎,熱情果醬稍嫌酸,😆大叻炒夜香花💰158夜香花真的是很當地的特色,香港都好少見!而且炒得好有鍋氣!味道鹹淡適中!很不錯D24榴槤芭菲配荔枝雪榚 💰98呢個甜品超級點讚👍首先荔枝味道既雪糕真材實料,唔係調配的荔枝味,然後下面有真正既榴槤果肉,榴槤愛好者一定要食下!

生牛肉雜錦湯河💰119

香茅牛串伴秘制鹹蛋黃醬 (4串) 💰138

綠糯米炸原隻軟殼蟹配熱情果醬 💰158

大叻炒夜香花💰158

D24榴槤芭菲配荔枝雪榚 💰98

2023-10-28
$300 (Dinner)
  • 大叻炒夜香花
  • 生牛肉雜錦湯河