2016-02-23 2342 views
週五,雖入冬已久,猶雨水不斷,彷如與寒冬的錯配。自來港以來,已光顧此餐室多年,近年於觀塘工作,總是意欲再到此進膳。此印尼餐室食品地道,然老闆娘卻精通廣東話,其口音與家母相似,甚有親切感。今日,我依舊點了一客黃錦飯,即雜錦飯,作為今天的午食。進食時無次序之別,惟小弟常留炸雞塊於最後進食,小時務農,家貧,雞為貴食,珍而重之。炸雞肉質乾而不硬,香氣四溢。先吃青瓜,清新怡人,為午膳作序,雞蛋與香口花生作續,黃薑飯與炸椰碎為絕配。米飯分明不至油膩,薑味不溫不火,炸椰子碎是遊走於飯粒之間的遊子,兩者於舌頭上呈現南洋格調。巴東牛肉香辣醒神,肉質香腍,辣味消逝之前再急忙吃下炒豆菜,妙也。後以香炸雞肉作結,快哉。再呷一口南洋風味之Kopi(咖啡),令人忘卻窗外之寒、胸中之愁。此處食餚味道多年始終如一,雖非山珍,卻足以撼動味蕾,令人動容。
週五,雖入冬已久,猶雨水不斷,彷如與寒冬的錯配。
黃錦飯
2016-01-16
$65 (Lunch)
黃錦飯
2015-11-18 2637 views
家中工人姐姐要回家鄉,今晚特別選擇了這家印尼餐廳買外賣回家歡送,order了兩個炒飯,疏菜加小食及飲品,先介紹名為多加多加的疏菜,內有白豆,芽菜,薯仔及豆卜等伴上花生醬汁,感覺似沙律很清新,接著有粟米餅,由於是生粉加粟米做成,食落比較軟身亦可能拿回到家吃沒有了香口的感覺,所以味道一般,另外有牛肉及雞肉串燒伴蝦片,這個加上醬汁很好吃,最後還有無得輸嘅印尼炒飯😋超好食,及印尼黃錦飯很特別(工人姐姐都話好食),這餐雖然是外賣但很滿足,值得推介👍🏻
TakeAway
$100 (Dinner)
2015-11-09 2040 views
印尼菜並非喜好的菜式之列,若不是友人多次提議到臨這間老牌印尼菜,自個兒一定不會主動前來。加喱牛腩飯味道普通,飯則又乾又硬。比較可喜的是牛尾湯麵,湯底濃厚而牛尾軟腍滑溜,跟麵條融為一體;蕃茄湯難得不肥膩,用料新鮮不化學;多喝也無妨。老板娘推介的黃錦飯則沒甚驚喜,算是一次過能嚐到幾款熱門食品,最不濟是乾巴巴的炸雞,巴東牛肉很香辣,但質感與外形太像湯渣,基本上飯面其餘餸款都給人一種"餸頭餸尾"之感;至於黃薑飯算是較特別,聽說可防治老人癡呆症呢﹗友人極愛炸雞,但吃罷這裏的炸雞便有後悔之感,更著我幫忙吃一點,我當然不會浪費胃的空間兼令自己受罪吧﹗全晚最好吃的要數串燒沙嗲,肉質嫰滑的雞串燒最受歡迎,牛肉也很不錯。加上美味的沙嗲汁充滿花生香味,總算沒有白來。加多加多這款印尼沙律,很難說好吃不好吃,對我來說是有點不倫不類之感;不喜歡煮得軟軟的豆角和蔬菜跟花生醬混在一起吃;還是比較喜歡伴黑醋汁或芝麻醬吃的新鮮蔬菜沙律,口感會更爽甜清新。翻看其他食評才知原來這小店也是米芝連推介食府,看來米芝連不再是殿堂級食府的天下,加上聽聞最近連雞蛋仔等地道香港小食也入圍,看來從前所謂能登大雅之堂的菜式,其定義已來了一個
翻看其他食評才知原來這小店也是米芝連推介食府,看來米芝連不再是殿堂級食府的天下,加上聽聞最近連雞蛋仔等地道香港小食也入圍,看來從前所謂能登大雅之堂的菜式,其定義已來了一個翻天覆地的大轉變了。
2015-11-01
$95 (Dinner)
2015-08-14 2602 views
點印尼黃錦飯,份量相當足夠,亦有不少材料,巴東牛肉,肉質好鬆,香辣惹味。花生雖然幾香口,不過我就唔多岩。小魚乾蘿蔔絲爽脆,加上肉鬆用來送飯好岩我個type仲有雞肉,雞蛋,青瓜。不過我嫌黃薑飯好乾,無咁油,我鐘意再油點。結論,大滿足。價錢都只係40幾,不錯。
點印尼黃錦飯,份量相當足夠,

亦有不少材料,巴東牛肉,肉質好鬆,香辣惹味。

花生雖然幾香口,不過我就唔多岩。

小魚乾蘿蔔絲爽脆,加上肉鬆用來送飯好岩我個type

結論,大滿足。價錢都只係40幾,不錯。
2015-06-28 3441 views
When thinking about the dinner, my girl and I suddenly wanted to have East Asian food like Thai or Indonesian. By coincidence, we were at Kuwn Tong where has a famous Indonesian Restaurant which was recommended by Michelin in 2013, h4h4. Since I haven't not tried this before so we picked this for the dinner.The name is simple and easy to remember, of course, the meaning is also kinda lovely, Lucky<3Many choices but no any recommendation, maybe all that good? We ordered Skewered Satay Chicken
Many choices but no any recommendation, maybe all that good? We ordered Skewered Satay Chicken and Pork, sorry that I could not read Indonesian LOL Both Chicken and Pork were tender and juicy BUT they were not well heated before serving
 Felt like kinda wasting the food and the sauce.
We also ordered Pepes Ikan which was a fish wrapped by banana leave (I'm not sure was it a real banana leave, whatever
) stuffed with some spicy sauce that tasted like Thai spicy sauce but much spicer!
The most favourable one tonight! Char Kuey Teow in Indonesian style, this cuisine has been cooked in many different ways. Styles from Singapore, Malaysia, China, Thailand, it varies. The one we had was really impressing. We could feel the flat rice noodles frying with heat from the wok! The taste was just really impeccable. And it's not really oily, don't worry ladies.
The only drink we had ordered, made with jackfruit. But it tasted like medicine... we then asked for water trying to "anti-sweeten" it and we failed lol the taste was really strong! I could not figure it out...
All in all, this is still recommended to enjoy the taste of Indonesian food and the most important is, not expensive
Other Info. : No service charge
2015-06-24
2015-06-22 3219 views
某日午飯和同事到這家米芝蓮小店吃午飯,店在斜路上,不算難找,但烈日當空之下還是有點吃力。原本以為多人到要等位,最後大約八成滿。四人分吃了一打串燒,原本想豬/牛/雞各四串,侍應卻說只能半打半打的點 (其實餐牌又的確係用半打做單位既),最後只好要了半打牛肉半打雞肉。雞串肉質鬆軟好吃;牛肉卻是雞肉的相反,雖醃得入味卻硬得像吃著一粒粒石仔…沙嗲醬分量不少,入口也充滿花生香,不錯吃!印尼黃錦飯,黃飯配上一堆食材:鹹菜/䒫生/巴東牛肉/炸雞/半隻烚蛋,賣相相當東南亞風 (?),配料入面最喜歡的是巴東牛肉,入味之餘也軟而不爛,帶微辣的好好吃;但遠處的炸雞,硬到該可以把侍應 del 死 囧 黃飯大概是用了黃薑粉 / 咖喱粉來炒,非常香口!三色冰,下單時侍應說是沒椰汁版,入口沒一般的濃膩,下了菠蘿也令整個飲品更清新,糖漿的味道帶點椰子味,也許是用了椰糖的關係?買單約 $100,其中$25是飲料的 (因為主吃沒設套餐),單論主吃的話也真是不錯吃,下次來想試粟米餅!

串燒
三色冰

$100 (Lunch)
2015-06-19 2434 views
這一間在openrice很易找到,因為是觀塘區也算多好評的一間餐廳,我對印尼菜有種情意結,可能我本人比較重口味吧。這天來到叫了店裡最有名的雜錦飯,友人叫了印尼炒飯,價錢也算貴,每份要$55,但份量不算多,所以覺得有點失望,味道方面是不錯的,乾身的黃薑飯加上黑色的雞肉,還有很多配菜,混在一起吃很棒,黃薑飯很香,加上雞肉很好吃。友人的印尼炒飯很普通,我以為會有一點辣味,但是完全沒有,像普通的是油炒飯加上蛋和蝦片,沒有什麼特品。比起之前在銅鑼灣吃過的一間印尼餐,對這一間有點失望。

Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2015-05-30 2569 views
很想食這間餐廳已久,那日就算要走耐一點也是值得!甫坐下看餐單已是目不暇及,已經暗裡跟自己說以後要食光餐單上的東西。叫了榴槤冰、蝦片、印尼黃錦飯及雞肉串燒。蝦片很脆!雞肉串燒夠火侯,但沒有弄焦一點,十分難得,而且醬汁十分醒胃,為之後食炒飯做好準備。印尼黃錦飯一入口,有點點辣味,對於完全食不了辣既人可能會受唔住,否則只要能食到小辣,就已經承受到,而且好醒胃,令人食到好似唔識飽咁。巴東牛肉同雞肉肉質鬆軟,入口快融。炒飯夠鑊氣而不覺熱氣。
很想食這間餐廳已久,那日就算要走耐一點也是值得!

叫了榴槤冰、蝦片、印尼黃錦飯及雞肉串燒。
蝦片、炒飯、雞肉串燒
蝦片很脆!

2015-05-15
$100 (Dinner)
蝦片、炒飯、雞肉串燒
2015-04-23 3604 views
好運印尼餐廳係米芝蓮推介餐廳,咁耐只係得一個差評,就等foodki同同事一齊試下,因為今次係成十個人一齊食,所以叫左幾多野食menu好運印尼餐廳@觀塘加多加多(7.5/10)($45)係印尼隨處可見既印尼菜,亦可稱為gado gado 或者Lotek。Foodki會稱呢道菜係印尼沙律。材料有豆腐卜,烚蛋同蝦片等等,淋上自家製既花生膏,作為前菜真係好開胃,花生膏沾上蝦片真係好正。foodki有個同事係印港混血兒,佢都話呢道菜夠正宗。好運印尼餐廳@觀塘印尼春卷(6/10)($45)呢個有啲似小學食既咖哩角,不過春卷樣,都係唔錯既小食。好運印尼餐廳@觀塘印尼黃錦飯(8/10)($55)即係雜錦黃薑飯,乜野都有啲,岩曬貪心既香港人食,佢有巴東牛肉,印尼炸雞,蛋,花生,芽菜,青瓜同肉鬆(?)。味道非常好食,首先講講黃薑飯,一食入口有好香既薑味,炒到粒粒分明,配上花生同埋其他配料送飯真係一流。再要講下巴東牛肉真係好腍好入味,少少辣,好開胃好好食,而炸雞就覺得有啲乾身,有啲失望。整體黎講,呢碟飯真係推介,因為乜都可以試下,食左半間好運既野食,哈哈。好運印尼餐廳@觀塘印尼炒麵(7/10)($55)炒麵
menu
加多加多
好運印尼餐廳@觀塘
加多加多(7.5/10)($45)
印尼春卷
好運印尼餐廳@觀塘
印尼春卷(6/10)($45)
呢個有啲似小學食既咖哩角,不過春卷樣,都係唔錯既小食。
好運印尼餐廳@觀塘
印尼黃錦飯(8/10)($55)
印尼炒麵
好運印尼餐廳@觀塘
印尼炒麵(7/10)($55)
炒麵加上菜同肉,好有鑊氣,菜炒到好香,好味!
沙嗲雞肉串
好運印尼餐廳@觀塘
沙嗲雞肉串(7.5/10)($110/1打)
沙嗲雞肉串真心好味,燒到微微燶,我最鐘意食少少黑果啲部位,唔知有冇同好,因為真係好脆同特別香,而雞肉都好鮮嫩。雞肉配上濃花生味的沙嗲醬,呢隻醬真係要讚下,好多花生碎既醬淋上串燒真係好香好好食
咖哩雞湯麵
好運印尼餐廳@觀塘
咖哩雞湯麵(6/10)($48)
個湯唔辣,但有好香咖哩味,雞鮮嫩無比,真係好味
喇沙
好運印尼餐廳@觀塘
喇沙(5.5/10)($48)
呢個係我地唔鐘意既湯麵,見唔到有蝦同豆卜等等,有啲古怪,可能唔係傳統印尼菜掛。
沙嗲牛肉串
好運印尼餐廳@觀塘
沙嗲牛肉串(7.5/10)($110/1打)
牛肉串一樣咁好味,肉就比較實,但牛味超豐富,口感依然一流,燒得岩岩好。配上超香花生醬味既沙嗲汁真係好正。
印尼燒雞
好運印尼餐廳@觀塘
印尼燒雞(7/10)($70)
其實又係沙嗲汁加上燒雞,係我地香港比較少見既燒雞,因為香港燒雞多數都係比較乾,唔會淋汁。但印尼菜就唔同,沙嗲汁淋上燒雞估唔到都幾好食,好運既雞都好嫩,不過我地都食得太多雞同沙嗲汁,食到無乜感覺哈哈
$90 (Lunch)
Celebration
Birthday
加多加多
沙嗲雞肉串
沙嗲牛肉串
印尼餐廳除咗尖東好時,仲有間觀塘好運,連經常出入觀塘的男友都未聽過。餐牌得字無相,睇得明D字又唔知其實係乜。最終由店員協助下叫咗個印尼黃錦飯*,即雜錦黃薑飯,係呢度的推介,有印尼炸雞、巴東牛肉、半隻蛋同芽菜、青瓜同甜脆花生等配菜。黃薑飯色香味俱全,而且炒得夠乾身,非常好食。巴東牛肉肉質軟腍,椰味香濃,非常入味,不過都幾辣下。食得印尼菜,點少得沙嗲呢?因為無得互mix的關係,揀咗半打沙嗲羊肉。炭燒羊肉肉質鬆化軟嫩,加上少少羊脂同點點羊羶,香口惹味,沙嗲醬夠哂椰香,不過食慣有花生粒粒,呢度就無。另外,叫咗個印尼炸雞(擺明男友揀的),由於本人對印尼炸雞無咩概念,以為同平時普通炸雞差唔多,但原來印尼版本係比較deep fried,deep到有點過份乾身同「鞋」身,唔太啱我口味。 亦無諗過印尼版的龍眼冰同一向飲開泰式個隻係咁唔同!本來杯龍眼冰係透明,底部有D綠色糖水,手多多的我攪下攪下之後,成杯變咗綠色,我個人係比較驚D有色素的飲品。飲咗一啖之後我已經唔想再飲,有陣好濃好濃的甜味,唔係話勁甜,但個甜味好濃同好熟但一時諗唔到係咩,後來係門口櫥窗見到擺哂一支支syrup,先知原來係melon味。但係

沙嗲羊肉
印尼炸雞
亦無諗過印尼版的龍眼冰同一向飲開泰式個隻係咁唔同!本來杯龍眼冰係透明,底部有D綠色糖水,手多多的我攪下攪下之後,成杯變咗綠色,我個人係比較驚D有色素的飲品。飲咗一啖之後我已經唔想再飲,有陣好濃好濃的甜味,唔係話勁甜,但個甜味好濃同好熟但一時諗唔到係咩,後來係門口櫥窗見到擺哂一支支syrup,先知原來係melon味。但係我明明叫龍眼冰,點解要加蜜瓜糖水呢?印尼風味既野我真係識條鐵…
龍眼冰
最後男友叫咗個椰汁黑糯米,椰汁香甜,黑糯米夠哂煙韌,好食。
椰汁黑糯米
賣單時我同男友咁啱唔夠現金,又無得比卡,加加埋埋仲爭廿蚊,印尼華僑老闆娘叫我地得閒行開先過來比返,話無所謂喇,搞到我地勁唔好意思,即刻走去㩒機。隔咗10分鐘返去比錢,佢竟然話無諗過我地真係返轉頭,舊區小店真係充滿人情味∼其實見到有唔少人幫襯,而且係印尼人開舖應該係幾唔錯,可能咁啱揀個d唔啱口味喇。
2015-04-18
$110 (Dinner)
2015-03-31 2163 views
投openrice今年最佳餐廳嘅時候發現咗哩間餐廳嘅存在,又咁啱有事出觀塘,路過嘅時候就走入去食試吧。睇過啲食評,有人話哩間嘅雞有時會烤得有啲乾的,所以我有考慮過食【巴東牛肉飯】架 但記得上次去荃灣嗰間好出名嘅【正宗山西刀削麵】,因為我個人唔係幾中意刀削麵嘅口感,反正嗰段時間我又經常喺嗰邊,所以食咗醉雞菜飯,結果大失所望。結果到宜家都仲未有機會返翻去,令我有多少耿耿於懷添 今次唔博喇,就要大受歡迎嘅【印尼黃錦飯】啦先食右上角嘅豆。。。辣係第一感覺,醃辣咗嘅豆令旁邊嘅飯都變辣了 但其實並唔係太辣,辣得黎保仲留咗豆本身嘅清甜味,豆口感嫩嫩的~可能係因為廚師知道豆算偏辣,唔係個個人受得起,旁邊放咗兩片新鮮青瓜協調一下,非常唔錯 黃飯帶少份量嘅薑令到啲飯唔會有單調嘅感覺,亦唔會搶走其他餸嘅風頭,口感乾中帶軟,廚師深明此中之道啊因為食咗啲辣野,所以我想試試左下角嘅瓜,連帶食咗啲椰絲。哩隻瓜感覺係節瓜,軟軟的,調味甜中帶鹹,但唔會過濃,感覺上就似祖母輩嘅出品,食得舒舒服服 椰絲係橙色的,味道同一般白色嘅椰絲唔一樣,稍為甜少少,感覺上就係白糖同黃糖之間嘅分別 但辣豆係辣的,同瓜嘅甜味完全唔同,就好

今次唔博喇,就要大受歡迎嘅【印尼黃錦飯】啦

印尼黃錦飯

但辣豆係辣的,同瓜嘅甜味完全唔同,就好似食緊兩道菜咁,令我有種怪怪地嘅感覺。但我唔知道正宗嘅【印尼黃錦飯】係點嘅,所以覺得怪歸怪,但不予置評

當然同時亦試埋旁邊嘅花生,甜甜的,係蜜糖花生,一粒粒嘅花生本身夠香,俾啲清甜嘅蜜糖粘住,整體嘅味道又香又甜
我唔知哩味花生係唔係自製的,但味道真係幾好

之後試嘅就係右下角嘅【巴東牛肉】了,之前喺灣仔【莎巴】食過,兩者感覺好唔同,【莎巴】嘅出品味道好濃,非常地濃,牛肉粗中帶軟,同油酥餅一齊食覺得好好味,但真係好濃,同濃過龍嘅感覺只差一線,好有個人風格
哩間嘅出品就完全唔一樣喇,牛肉嫩嫩的,煮得好入味,係甜中帶鹹的,感覺上係紅蘿蔔嘅甜,加上牛肉味,配合得認真地好,好舒服,平易近人得多
汁嘅份量亦俾得啱啱好,冇過多亦冇唔夠,有經驗

食完濃味嘅牛肉,就想試試隻蛋了。試過其他地方嘅滷蛋,唔係黃到爛,就係哩隻,一般睇到哩種白色都打定輸數。因為要保持到外黃內白嘅靚樣之後仲要入味係幾有難度的
我一啖搞掂佢。。。嗯。。。都幾好味啵
意想不到,滷味食落舒服,口感結實。白色的蛋白,淡黃色嘅蛋黃都咁夠味,真係有啲匪夷所思

最後要試嘅就係左上角嘅烤雞了,係一件雞胸肉,哩個部位嘛,烤得唔乾就收貨了,試啖,口感偏實,未算乾嘅程度~燒烤味的,味道中規中矩吧。

整體味道都幾好味,試下冇壞,但總覺得好似少咗種親切感,應該冇下次喇~
2015-02-11 2830 views
某日路過果邊附近,起斜路睇到呢間無論係位置定係門面都唔起眼既食店,外面都冇任何餐牌之類的東西,所以只是停一下看看就繼續行。然後某日無意中睇到其他餐廳食評既時候又見到呢間餐廳,就點入去睇下有乜好食,再搵日得閒去食。呢日下午三點幾,呢種時間入到去只有兩、三枱客食緊野,就隨便搵個位坐,叫左個呢度唔少人推介既"印尼黃錦飯"。由味道最清淡的青瓜開始吃起,最後是味道較濃的巴東牛肉。薑飯:薑飯夠乾身、薑味都唔算輕,很正!雞肉:今次係一隻小小的雞全翼,唔知係咪部位問題,相對其他部位而言較容易將雞肉煮得太乾、頗咸?牛肉:成碟飯我最鍾意係個巴東牛肉,好入味、好淋、好香濃,中辣度也很合我小配菜:蛋及炸菜絲正常,辣豆角好好味,炸魚乾花生香脆,另外果個樣同埋顏色似是肉鬆色既原來是椰絲?(但之前呢度其他人既食評係寫"肉鬆",唔通改左?)不過就算係由肉鬆改做椰絲都係好事黎,會覺得整體上更加平衡(冇咁多肉類,而且我喜歡椰香味)。

印尼黃錦飯
由味道最清淡的青瓜開始吃起,最後是味道較濃的巴東牛肉。
薑飯:薑飯夠乾身、薑味都唔算輕,很正!
Other Info. : 坦白講,依家出去食餐飯,即使係茶仔、大型連鎖快餐、甚至大牌檔等等,至少都要40元以上,所以55元食一個米芝連餐廳既飯黎講一定唔係貴。 另外,好多老店 / 餐廳都因為因為租金同社會變遷等問題而結業,可能就因為呢間餐廳既地理位置,所以水準同味道先至可以繼續流傳。下次要去嚐試佢地既串燒!
2015-02-10
$55 (Tea)
2015-02-08 2504 views
在東南亞菜系中,越南菜是第一喜愛的,因為地緣關係與中式菜系有點相似。第二就屬印尼菜了,這個就是家族的關係了。想起差不多有兩年沒吃過印尼的食品,就約了朋友交收同時去吃印尼菜,又偶遇到舊同學好兄弟,就三人成虎…三人同行搵食了。這店座落的位置在山坡,有點斜度,不過對比上次第三街的坡段,這個算是好走了。但即使是路不好走,又過了午飯時間,整間鋪頭還是人頭湧湧,幸好剛好有三個空位可以坐下,走慢一點都要等。因為決定三人分享,幾經辛苦才定好點甚麼東西吃,等待之際看一看眾姐姐,好像有點像華僑,可能佢都係我同鄉喎?裡面的裝修很古舊,不知已沿用幾多年了,牆身的掛畫也很有原始時代旳味道。 印尼菜最出名的是黃薑飯,不過餐牌裡只有印尼黃錦飯,原來是黃薑雜錦飯的簡寫,一碟有好幾個菜式,巴東牛肉、炸雞和一些魚鬆花生豆角,最適合個體戶但又貪心想多吃的人享用。看見黃薑飯粒粒染上薑黃的顏色,立即就食指大動了。立即吃一口黃薑飯,炒得相當乾身,亦帶有薑黃的辛香,妙品。巴東牛肉是個繁複的菜式,香料很多又要慢慢煮才入味,絕對是道心機菜,這牛肉煮得軟淋,而且味道很好,茴香和薑黃的馥郁,辣椒的辛勁,香茅的清新,吃得出有用心。炸雞就很

印尼菜最出名的是黃薑飯,不過餐牌裡只有印尼黃錦飯,原來是黃薑雜錦飯的簡寫,一碟有好幾個菜式,巴東牛肉、炸雞和一些魚鬆花生豆角,最適合個體戶但又貪心想多吃的人享用。看見黃薑飯粒粒染上薑黃的顏色,立即就食指大動了。立即吃一口黃薑飯,炒得相當乾身,亦帶有薑黃的辛香,妙品。巴東牛肉是個繁複的菜式,香料很多又要慢慢煮才入味,絕對是道心機菜,這牛肉煮得軟淋,而且味道很好,茴香和薑黃的馥郁,辣椒的辛勁,香茅的清新,吃得出有用心。炸雞就很普通,肉質一樣是較韌而且有點乾,大概因為是雞胸位置吧,但無損這黃錦飯的江湖地位。不能小看點綴的炸魚乾,甜甜脆脆的如果有獨立包裝賣真想買回去當小吃。
印尼黃錦飯
朋友也點了一道巴東牛肉飯,這次量夠多可以試清楚一點,發現巴東牛肉的醬汁椰汁味沒有很濃,家族的巴東牛肉是椰汁味較重,其他味道較淡,最理想就是二合為一吧﹗碟頭的巴東牛肉飯再灑了一些炸蒜片,自然更香口了。另外醬汁因為煮至收乾,就不太夠拌飯了,雖然以巴東牛肉的美味就足以解決整碟白飯,但醬汁能夠多一點就最好了。
巴東牛肉飯
印尼炒貴刁色水很均勻,說起上來很久沒吃乾炒牛河…離題了。炒貴刁看似簡單其實要功夫,常會出現貴刁黏在一起的情況。這裡的貴刁炒得香噴噴夠鑊氣,火喉夠沒有纏綿到底,味道不會死鹹,同時帶點醬油和蠔油甜,即使只有雞蛋蔥段蝦仁等簡單配料,味道卻很出色,更難得是不會用大量油去避免黏著,吃後不會一口油。
印尼炒貴刁
食印尼菜點沙嗲不可避,雞牛豬當然有,難得可以選沙嗲羊肉,大家都沒反對就選它了。跟街頭小店相比,這裡的沙嗲會厚身多肉一點,肉質結實但不韌且有油脂,帶著些許香茅味。沙嗲醬有濃郁的花生香味,令串燒更為香口,要是再多一點花生碎就更好了。
沙嗲羊串
牛尾湯顏色比較淡,明顯沒有用茄膏調顏色,雖然這樣但蕃茄的清酸味夠濃,也有著鮮肉的甜味,喝後不覺味精,加上少許香菜,甚有家庭風味。翻弄一下碗底,好像牛尾是佔了三分一之多呢﹗這麼足料的湯水,難怪如此好喝﹗
牛尾湯
上海冰我以為是飲品就點了,來到的時候才知道是甜品來的,不過你用杯盛裝的話又變回飲品了(笑)。裡面的材料不錯,有珍多冰、波蘿、椰果、大樹菠蘿、亞答子等,頂部是糖漿加煉奶底下是椰汁,有點像刨冰的感覺。除了那冰山硬得無法劈開外,作為甜品還不錯的,配料不少甜度適中,夏天吃的話絕對夠消暑。
上海冰
這裡的出品相當高質,難怪米芝蓮也有推介這裡,而且不是遙不可及的摘星食店,是必比登推介三百元有三餸的平價美食,價廉物美的小店,如何不支持?
$120 (Lunch)
巴東牛肉飯
印尼炒貴刁
牛尾湯
  • 沙嗲羊串
2014-11-21 3084 views
觀塘, 對於我黎講係一個話遠唔遠, 但去到淨係諗到apm既地方(而家愈來愈無野行)由於尋日要去維修電腦零件, 亦有得收早, 當然要順便試下呢間餐廳早係學生時期都聽過呢間餐廳, 但一直無機會去如非預先決定去, 就咁係店面真係唔會入因為門口完全無餐牌招徠到達餐廳大約下午2點幾, 只得一檯熟客及一兩位散客環境乾淨, 坐下後, 老闆娘放低餐牌同水望望餐牌, 無香港人最熟識既「套餐」(做左功課, 當然係意料之內)二話不說嗌左印尼黃錦飯($50)同三色冰($22)黃錦飯配料唔洗多講, 花生魚干,炸菜,青椒,豆角,牛肉, 每樣都獨當一面比預期中更好食, 唯一要講就係個飯似乎加左價, 睇之前D食評都係$4x....三色冰主要用罐頭雜果+椰水做成, 酸酸地又清清地, 非常開胃埋單$72, 大約就係一個拉麵既價錢以質素黎講算係合理範圍, 但真係希望加個set lunch, 例如特飲加10蚊///XD
(而家愈來愈無野行

早係學生時期都聽過呢間餐廳, 但一直無機會去

如非預先決定去, 就咁係店面真係唔會入
因為門口完全無餐牌招徠

到達餐廳大約下午2點幾, 只得一檯熟客及一兩位散客
環境乾淨, 坐下後, 老闆娘放低餐牌同水

二話不說嗌左印尼黃錦飯($50)同三色冰($22)

埋單$72, 大約就係一個拉麵既價錢

2014-11-20
$72 (Lunch)
2014-10-05 3902 views
喺觀塘通明街享譽幾十年嘅印尼餐廳,呢度靠熟客支持,雖然位置偏僻,仍然坐無虛席。喺2013同2014都入選米芝蓮。小店歷史悠久,裝修仍然停留喺7,80年代,店內不少工藝品同布畫作為裝飾,好似去到印尼街頭小店一樣。今晚一次過試咗幾樣招牌菜沙嗲羊串(半打)$55SATE KAMBING食沙嗲串燒就可以知一間印尼餐廳嘅功力,而沙嗲嘅靈魂肯定係沙嗲汁。呢度喺沙嗲汁夠杰,微甜,勁香花生味,肉串有炭火味,但可能太多客叫串燒,餐廳係預先整定,如果係即叫即燒,相信會更完美。加多加多$40GADO GADO即係印尼雜拌什錦沙拉,也稱為Lotek。 這道菜起源於印尼的蘇丹人。呢個傳統菜式,餐廳做法正宗,材料有豆腐卜、豆角、通菜、芽菜、烚蛋、蝦片,最重要梗係自家制花生醬,作為頭盤非常開胃。龍東十五夜$55LONTONG CAPGOMELONTONG,其實係飯糰,而叫十五夜因為原本印度華僑喺正月十五先會整呢個餸。有人形容LONTONG好似我嘅食開嘅粢飯,都係長條形圓碌碌嘅飯團,但其實整LONTONG係用蕉葉包起浸泡過嘅米,再蒸熟而成,而粢飯係將熟咗嘅糯米飯擠壓成糰。湯汁中有佛手瓜(合掌瓜)豆角、醃菜、烚蛋、炸蝦

喺2013同2014都入選米芝蓮。

今晚一次過試咗幾樣招牌菜

沙嗲羊串(半打)$55
SATE KAMBING

加多加多$40
GADO GADO
即係印尼雜拌什錦沙拉,也稱為Lotek。

龍東十五夜$55
LONTONG CAPGOME
LONTONG,其實係飯糰,而叫十五夜因為原本印度華僑喺正月十五先會整呢個餸。有人形容LONTONG好似我嘅食開嘅粢飯,都係長條形圓碌碌嘅飯團,但其實整LONTONG係用蕉葉包起浸泡過嘅米,再蒸熟而成,而粢飯係將熟咗嘅糯米飯擠壓成糰。湯汁中有佛手瓜(合掌瓜)豆角、醃菜、烚蛋、炸蝦米、巴東牛肉、五香豆腐乾、椰汁雞,微酸微辣,非常醒胃。

椰汁黑糯米$22
BUBUR KETAN HITAM
呢個黑糯米唔似泰式咁乾食,而係好似紅豆沙咁,加上半碗椰汁一齊食,味道偏甜,食半碗都有啲膩😵

喇沙雞絲米粉$45
LASKA AYAM MEE
只係一碗咖喱汁米粉,無甚驚喜。

印尼咖啡$22
INDONESIA KOPI
呢杯咖啡好明顯唔係用蒸餾或沖泡出嚟,而係用明火煲,呢種煮法係印尼慣用嘅手法,而且唔用花奶、忌廉、而係用煉奶!好似港式茶走一樣,入口有焦香味,別具風味。

最驚喜係,兩個人食到捧住個肚走,一頓如此高質素嘅晚餐,都只係$242!!!,真係成語動畫廊之~價廉物美,難怪䇄立江湖,歷久不衰。
Other Info. : 餐廳服務非常細緻,店員(可能係老細)非常有禮親切,雖然全場爆滿,但仍然好有耐性我哋嘅提問,讚!
2014-10-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
  • GADO GADO
  • 龍東十五夜