2018-09-26 91 views
鍾意嚟倫哥就係貪佢刺身、雞煲、肥牛、海鮮、火鍋配料樣樣齊, 一次過滿足你N個願望。火鍋店嘅刺身質素一向參差, 呢度嘅刺身就夠晒冰凍、新鮮, 仲大大塊, 非常抵食。刺身唔係你杯茶唔緊要, 雞煲轉眼就到, 揀BB辣度, 有少少麻勁, 但又唔會太辣, 啱晒我口味。食到一半記得將牛柏葉、豬皮、魷魚鬚加入雞煲, 炒拌上濃味醬汁後, 惹味非常, 簡直有衝動再來一碟。不過好戲在後頭, 火鍋緊接而來!呢度嘅火鍋湯底不時會轉換新款, 今期係冬瓜椰子雞湯, 一大圈冬瓜肉 , 中間泡著半邊雞, 咁足料, 湯頭就當然清甜啦。一大盤海鮮, 每次送到, 都先引來大家嘅相機。各款海產都非常新鮮, 其中貴妃蚌特別爽甜味美。不過牛頸脊先係我最愛, 牛肉片滿佈油花, 入口脂香豐盈, 肉味仲非常濃郁, 正呀!其他火鍋配料亦一點不馬夫, 記得留肚食啦。最後, 送上滑捋捋嘅冰涼粉, 清涼微甜, 打完邊爐食一流!
鍾意嚟倫哥就係貪佢刺身雞煲、肥牛、海鮮、火鍋配料樣樣齊, 一次過滿足你N個願望。

其他火鍋配料亦一點不馬夫, 記得留肚食啦

最後, 送上滑捋捋嘅冰涼粉, 清涼微甜, 打完邊爐食一流!
今晚約左個住在元朗的舊同事傾吓計,我提議去倫哥,因為真係又抵得又好食首先上左個刺身拼盤先,有大蝦,三文魚,北寄貝,八爪魚和帶子,刺身都幾新鲜,其中尤以大蝦,帶子和北寄貝最為鲜甜之後就係食雞煲嘅時間la, 等個雞煲滚起,要每2分鐘攪一攪,一共攪四次(共八分鐘),食得la👏👏雞肉好嫩滑,味道辣中帶甜,好惹味雖然雞肉可以任加任食,但記得唔好加,留番個肚一陣食火煱呀!食到一半,記得加埋牛柏葉,魷魚落雞煲呀! D牛柏葉和魷魚又入味又爽,正呀食完雞煲就送上一碗黑糖冰涼粉俾我地解左口中D辣味先,食完真係好舒服,好潤喉然後準備食火煱la!好驚喜呀! 今期個鍋底係椰皇冬瓜雞呀半個冬瓜放在椰皇雞湯鍋中間,仲有好多椰皇肉和雞脾肉,湯頭好清甜,椰皇味好濃,忍不住飲左2碗雞湯先,好滋潤呀海鮮拼盤的海鮮種類都好豐富,有海蝦,鮑魚,脆鯇腩,脆骨腩,龍躉片,蟶子皇,蟹,貴妃蚌,魷魚,帶子和蜆。所有海鮮都好新鮮,好美味尤以海蝦又大隻,肉質爽甜,大蜆肥美,仲有海水味, 龍躉片皮厚肉嫩,膠質重,蟶子皇肉好鲜甜安格斯牛頸脊肉質嫩滑,牛味濃,紋理好靚,份量很多,黑松露蝦滑和墨魚滑~ 黑松露蝦滑有粒粒蝦肉,黑松露味濃,好出色韭菜

之後就係食雞煲嘅時間la, 等個雞煲滚起,要每2分鐘
攪一攪,一共攪四次(共八分鐘),食得la👏👏
雞肉好嫩滑,味道辣中帶甜,好惹味
雖然雞肉可
以任加任食,但記得唔好加,留番個肚一陣食火煱呀!

然後準備食火煱la!

好驚喜呀! 今期個鍋底係椰皇冬瓜雞呀
半個冬瓜
滋潤呀

安格斯牛頸脊肉質嫩滑,牛味濃,紋理好靚,份量
很多,

韭菜餃裏面有木耳絲,增加口感, 魚皮又大塊又脆

蔬菜籃有 油麥菜,生菜 ,紹菜,粟米和菇類,全部都好新鮮

雖然已經飽到捧住個肚,但都係忍唔住要食埋呢個
3.6牛乳蛋白燉燕窩,真係奶味濃又好滑,好好味呀
2018-09-09
2018-09-20 3845 views
元朗出名多嘢食,不過雞煲邊爐呢啲我都通常會出去番市區食。今次近近哋喺元朗食半任食嘅雞煲邊爐,雖然並唔係全部食物都可以任叫任食,但其實我地全部嘢食都冇再添,因為食咗一round已經超級飽!🤰🏻.一開始會食刺身做前菜,刺身都幾新鮮。刺身係跟人頭份量,唔係任食㗎!.仲有呢兩碟前菜。之後就上雞煲🐤雞煲就可以任添嘅,不過我地食完本身煲入面嘅雞就夠啦!雞煲不過不失吧,唔算特別出色,大家可以留肚for之後嘅打邊爐環節😜食完雞煲就有第一份甜品送上!黑糖冰涼粉甜度剛好,作為中場甜品都OK。.食完雞煲之後,就同店員講可以打邊爐啦!店員會叫你地將啲雞骨掟番落雞煲入面,呢個時候你唔洗驚訝,因為呢到係會換過另一個新煲for打邊爐㗎。我地揀咗番茄薯仔湯,另外加湯嘅話就加椰子雞湯。.火鍋配料質素都唔錯,當中有啲係任叫任食,有啲就限人頭份量。.🐮牛頸脊雖然唔係任食,但本身份量都幾多,我地兩個人差啲食唔哂🤣.🦐🦀🐟海鮮盤有多款海鮮,好似款式每日都未必一樣,大概每日有6-9款。今次食嘅都幾新鮮,我幾鐘意鴛鴦海蝦、脆鯇魚同龍躉片,呢三樣都係任叫㗎!不過就算好想叫多round海鮮,我地個肚都唔夠容量了😹另外每人一隻鮑魚仔、蠔
元朗出名多嘢食,不過雞煲邊爐呢啲我都通常會出去番市區食。

一開始會食刺身做前菜,刺身都幾新鮮。

刺身係跟人頭份量,唔係任食㗎!
仲有呢兩碟前菜。

之後就上雞煲🐤

雞煲就可以任添嘅,不過我地食完本身煲入面嘅雞就夠啦!

食完雞煲之後,就同店員講可以打邊爐啦!
我地揀咗番茄薯仔湯,另外加湯嘅話就加椰子雞湯。
火鍋配料質素都唔錯,當中有啲係任叫任食,有啲就限人頭份量。

另外每人一隻鮑魚仔、蠔、蟶子都唔錯,雖然呢幾樣冇得再添,但我覺得其實已經夠食😅😂
🥟我打邊爐一向好鐘意食雲吞餃子,呢到嘅唔係現成貨,食落幾足料,如果我唔係咁飽我會食多幾粒🙈

⚪️丸類望落同平時食開嘅差唔多,由於我太飽嘅關係,所以我冇特別食丸啦🙈
🐟炸魚皮同響鈴都唔係現成貨,好食過平時自己去街市超市買嘅好多呀。

平時打邊爐我好少食響鈴,但今次都食咗幾條🙈
炸魚皮又大塊又脆,我鐘意呢🤣
🦑仲有黑白兩種魚滑,我幾鐘意黑色嗰隻墨魚滑,入面有粒粒墨魚粒㗎。

🍮最後仲有燕窩燉椰汁牛乳做甜品,係細細碗所以甜品胃都仲容納到🤣食落椰汁味幾重。

加埋一就$350/位,雖然整體質素唔錯,但其實就算係任叫任食,都好快飽到食唔到幾多🤣所以總括嚟講都算有啲啲貴🙈
見到呢到仲有幾間vip房,人多嘅話book vip房都唔錯,都係一個人多reu聚會嘅好選擇,因為呢到仲係冇限時食㗎呢!
自製醬料
2018-09-19 121 views
好耐無食倫哥,今日好掛住,一行三人跑左黎元朗食🤣其實倫哥真係好多分店,不過都好full, 要提早book 位。一開始既雞煲都係完全唔欺場,雞味濃,辣度先選,而家無限任加👍🏻之後既火鍋係椰子雞湯做底,d用既係椰青,非常清甜,椰子肉好好味海鮮盤都係咁eye catching大大盤, 而且清理得好乾淨,鮑魚仔好新鮮彈牙waitress 提我地,除左呢d 火鍋料其實仲可以隨意order一般打邊爐料,如午餐肉,烏冬等等,不過講真,食完兩轉雞煲已經好飽!打卡仲送甜品~水晶涼粉,完美的一餐。
好耐無食倫哥,今日好掛住,一行三人跑左黎元朗食🤣
打卡仲送甜品~水晶涼粉,完美的一餐。
滿滿的一桌@倫哥火鍋私房菜 這是我第一次到倫哥打邊爐,一直都有很多朋友推介好食!其實想來很久了,今日終於有機會了! 元朗好順利大廈倫哥是新開的,客人超多,記得一定要訂桌,即使你只有兩個人,都必須要訂,否則就會無得食! 這裡基本上都是食半任食火鍋,海鮮盤,雞煲,刺身,安格斯牛頸脊較精緻的食材都是限定份量的,而其他菜蔬,丸類和肉類都是任食 但我肯定的是當你食完限定的食物後已經無空間再食任食的項目了 雞煲好惹味!店員好細心幫我地每兩分鐘打開蓋炒,炒了幾次才可以食。這裡的口味是偏辣的,我們平時都好食得辣點了小辣都覺得有點辣,不食辣的朋友要留意!份量大約有半隻,肉質好嫩滑 自助飲料區 食完雞煲送上的水晶涼粉,涼粉好爽,味道很清新,順便可以清下口腔 接著就開始打邊爐,店員為我們換上冬瓜椰子清雞湯底,一上桌我們便呆了!好精美呀!真的不用加錢嗎?!!! 真的不用加錢!!!!嘩,用料真係好落本,大冬瓜入面放住半只雞,用椰子湯煲住,超香!我們先飲湯食雞,那湯頭很清甜很香!而雞也很鮮嫩,之後就開始打邊爐! 限定的刺身拼盤,件件厚切,色澤鮮艷,食起來沒有腥味! 三文魚肥美,我最喜歡就是甜蝦
滿滿的一桌@倫哥火鍋私房菜

這裡基本上都是食半任食火鍋,海鮮盤,雞煲刺身,安格斯牛頸脊較精緻的食材都是限定份量的,而其他菜蔬,丸類和肉類都是任食
但我肯定的是當你食完限定的食物後已經無空間再食任食的項目了

自助飲料區

限定的刺身拼盤,件件厚切,色澤鮮艷,食起來沒有腥味!

三文魚肥美,我最喜歡就是甜蝦!

牛頸脊是限定的,但份量好大方,這是二人份量!!!
食完都飽了半成啦!

涮一下就可以食了,牛肉的厚度切得很好,不會太厚太薄影響口感,食起來好重肉味,很嫩滑多汁

魚皮和響鈴都是鮮炸的,可以當薯片即食,脆卜卜的

海鮮拼盤!!無錯,是兩人的份量!!!!!

我最愛是大蝦,食得出是海蝦,爽口彈牙又有海水鮮味絕對是新鮮的表現

爆汁的花甲,沒有沙,只有鮮味!

鮑魚口感柔軟,口感有少少彈牙但不韌,味道也很鮮

龍躉片也是厚厚的

水餃和雲吞也很足料,入面都塞爆了蝦肉,口感超棒

菜蔬都好新鮮

丸類也有大量選擇,而且都是有饀的丸,芝士丸,貢丸,蟹子...款式激多,但肚子快要爆破,再食不下了!

連加一,每位$350,CP值超高好滿意的一餐~
2018-09-18 66 views
打完風好想安慰下自己心靈,跑去食好西又黎到元朗倫哥,由觀塘開始食,食到而家周圍都有分店,真係好方便。今時今日倫哥因為分店多,已經唔洗幾星期前book 位,但平日都依然全場爆滿,大家想食記得訂位先黎前菜:豆角好香甜,木耳好辛辣!坐低無耐即刻送上大大雞煲,味道依然,好惹味,而且無限encore刺身新鮮,esp 三文魚腩,好滿意冬瓜陣打邊爐,好浮誇,中間打邊爐,出面係for溫泉蛋。 waiter 教15分鐘食得,我試左,20分鐘食好d🤣冬瓜煲中間係椰子雞煲 好鮮甜海鮮好新鮮,部分可以encore, 倫哥真係好抵食。。。 不過你要夠大食全晚最愛魚皮響鈴,好新鮮,上果時仲熱,唔通解炸咁勁?
打完風好想安慰下自己心靈,跑去食好西

先黎前菜:豆角好香甜,木耳好辛辣!

刺身新鮮,esp 三文魚腩,好滿意

冬瓜煲中間係椰子雞煲
好鮮甜

全晚最愛魚皮響鈴,好新鮮,上果時仲熱,唔通解炸咁勁?
趁星期日放假,約舊同事P聚舊,好耐無去元朗,同P去逛公雞碗店,順便買些小吃。P提議吃倫哥火鍋,原來元朗都有,一於就食佢啦!(早有打算搵日去深水埗試吓)去到時大約6點九,可以即時入坐唔駛等,稍後已經人頭湧湧,lucky!剛坐下先來兩碟涼拌(四季豆和雲耳)然後再來一盤魚生, 味道和鮮度都唔錯,飲品櫃有各式各樣的罐裝汽水和紙包飲品,唔會煲涼茶嘅我,揀咗佢哋自家五花茶。食到咁上下,小辣雞煲來了。見煲內味半熟雞件沾滿醬汁、奶白原粒蒜頭,雞面有些青綠芫茜,顏色吸引。店員說雞要按時翻動,重複4次才熟透可吃我們掛住傾謁,店員又會過來幫忙炒動。抵讚!有得食喇,雞肉滑滑唔鞋,醬汁惹味唔算辣,如果芫茜多些更好。雞煲差不多食到一半,P熟練地把豬皮、牛栢葉和水魷魚倒入煲內,這些食材煮一下就有水份釋出,補充了快乾的雞煲,又把醬汁吸收入味,好煮意。食咗雞煲已經半飽,不如轉火鍋啦…收去雞煲送來2碗透明的甜品,吓,甜品唔係最後先至食嘅咩?店員講解話用來清去口腔內雞煲的餘韻,好似食高級魚生之間要食片薑咁。甜品係黑糖冰涼粉,原來涼粉有透明的, 口感冰涼滑滑,沒有涼粉草的味道,仰賴黑糖給予靈魂,清除餘韻恰如其分,又幾正喎。火
趁星期日放假,約舊同事P聚舊,
好耐無去元朗,同P去逛公雞碗店,順便買些小吃。

P提議吃倫哥火鍋
原來元朗都有,一於就食佢啦!
(早有打算搵日去深水埗試吓)

去到時大約6點九,
可以即時入坐唔駛等,
稍後已經人頭湧湧,lucky!
調味配料

剛坐下先來兩碟涼拌(四季豆和雲耳)
然後再來一盤魚生,
魚生

味道和鮮度都唔錯,
飲品櫃有各式各樣的罐裝汽水和紙包飲品,
唔會煲涼茶嘅我,揀咗佢哋自家五花茶。

食到咁上下,小辣雞煲來了。
小辣雞煲

見煲內味半熟雞件沾滿醬汁、奶白原粒蒜頭,
雞面有些青綠芫茜,顏色吸引。
店員說雞要按時翻動,重複4次才熟透可吃
我們掛住傾謁,店員又會過來幫忙炒動。
抵讚!

有得食喇,雞肉滑滑唔鞋,
醬汁惹味唔算辣,
如果芫茜多些更好。
雞煲差不多食到一半,
P熟練地把豬皮、牛栢葉和水魷魚倒入煲內,
這些食材煮一下就有水份釋出,
補充了快乾的雞煲
又把醬汁吸收入味,
好煮意。

食咗雞煲已經半飽,不如轉火鍋啦…
收去雞煲送來2碗透明的甜品
黑糖冰涼粉

吓,甜品唔係最後先至食嘅咩?
店員講解話用來清去口腔內雞煲的餘韻,
好似食高級魚生之間要食片薑咁。
甜品係黑糖冰涼粉,
原來涼粉有透明的,
口感冰涼滑滑,沒有涼粉草的味道,
仰賴黑糖給予靈魂,清除餘韻恰如其分,
又幾正喎。

火鍋來了,鍋內放了個約3-4吋高的冬瓜圈,
椰皇冬瓜雞湯底

冬瓜圈內外都有雞湯,
圈內有雞件和椰皇肉,

飲啖湯先,
湯鮮甜帶有椰子清香,
原來加入了椰皇水一起煮,
煮法精妙,今次應該唔會熱氣啦。

火鍋料有一盤海鮮
火鍋料

一盤佈滿油花的牛肉,
牛肉

三色餃子、鴛鴦滑、蔬菜、炸魚皮和嚮鈴。
三色餃子

鴛鴦滑

新鮮蔬菜

炸魚皮 嚮鈴

還有其他基本火鍋料,
有些食材可以無限量追加,
枱上的也未必吃得完,
故無留意邊啲可以加。

海鮮材料新鮮,貝類鮮甜肥美,
海鮮盤

撈起龍躉片,咪係傳說中嘅厚厚骨膠原,
龍躉片

魷魚是新鮮觸鬚口感爽彈,
P說牛肉嫩滑好味,
鴛鴦滑是 *黑松露蝦滑* + *墨魚滑*,
手打爽彈,內有一粒粒肉增加嚼勁,
蝦滑加入黑松露香氣誘人,好點子!

吃完海鮮盤、鴛鴦滑、三色餃,
肚子已經撐著了,
連蔬菜也沒追加,說到底
平常吃得最多的是蔬菜啊!

最後還有一道甜品
燕窩3.6牛乳燉蛋白

*燕窩3.6牛乳燉蛋白*
滋潤養顏又是喜愛的甜品

肚子撐著還能整碗吃下去,
果然甜品是有第二個胃裝的,哈哈!

離開時,實在是飽到不行啦,
怕頂住個肚坐車辛苦,
還特意繞遠路去搭車!
2018-09-09
$360 (Dinner)
黑糖冰涼粉
椰皇冬瓜雞湯底
火鍋料
新鮮蔬菜
海鮮盤
龍躉片
燕窩3.6牛乳燉蛋白
  • 椰皇冬瓜雞湯底,
  • 龍躉片,牛肉
2018-09-16 1804 views
之前睇開HKTVmall ,見到倫哥做特價,又可以近近地食生日飯,之前聽其他朋友講個用料好新鮮,就緊係要朝聖一下!首先店員會比醬汁混下醬先!我哋點左一個微辣既雞煲,雞係生炒既,上枱後炒多十分鐘到就食得,因為同小朋友一齊食,如果食得辣嘅朋友可以點中辣更加嘢味!每位都有份刺身,三文魚肥美,蝦都好甜!食完豐富嘅雞煲加刺身其實都係前菜,食完個雞煲會比個黑糖水晶涼粉,清下口腔,個黑糖味重但又唔太甜。今晚重點係溫泉雞湯,個湯好似平時燉雞汁咁,好濃雞味。海鮮拼盤,海蝦,大蜆好新鮮,可以無限追加,龍躉片好重魚味,蟶子皇同貴妃旁好大隻,呢個拼盤真係落重本!安格斯牛頸脊,肉紋靚,淥幾秒就食得,又係重本之一!餃子都係人手手包嘅,細細隻可以食多幾款口味,丸類每人一粒其實都已經夠晒飽!最後甜品係360牛奶燉燕窩,好香奶味好滑。之前都驚個雞湯咁濃味會唔會落咗味精,但係返到屋企又冇口渴嘅感覺,抵讚!

首先店員會比醬汁混下醬先!

每位都有份刺身,三文魚肥美,蝦都好甜!

食完豐富嘅雞煲刺身其實都係前菜,食完個雞煲會比個黑糖水晶涼粉,清下口腔,個黑糖味重但又唔太甜。

安格斯牛頸脊,肉紋靚,淥幾秒就食得,又係重本之一!

最後甜品係360牛奶燉燕窩,好香奶味好滑。

2018-09-04
Type of Meal
Dinner
2018-09-14 1319 views
成日聽朋友講食倫哥火鍋,今次特意約朋友一齊黎試下,地點幾方便,週邊都係食肆 ~首先我以為要單點菜,但原來唔洗~美女先放低配料整醬油,再講解一下食物係由他們按人頭配上的,先食雞煲後轉海鮮火鍋~然後不到十分鐘送上雞煲~當我食左半個雞煲既時候,放埋魷魚同牛柏葉仲有豬皮落去, 個豬皮吸收雞煲既精華超級好食~雞煲食唔到十分鐘又送上一盤刺身~刺身有 北極貝,八爪魚,三文魚,帶子,虎蝦~虎蝦超大隻當我食完雞煲後,要轉海鮮鍋等待中,美女為我地送上甜品~美女為我送上海鮮火鍋,火鍋湯底用雞耐煮出來的,非常清甜~薄薄既牛肉,油脂分佈剛好~墨魚滑做得不錯~入口爽口彈牙~整體上價錢非常合理,首先講個雞煲足料~味到濃,雞肉滑~海鮮份量配得剛好~新鮮大份~另外配上火鍋配料也足夠~丸類餃類也剛好~我既食量不少,亦都食唔哂~仲有任飲既飲品選擇多~雞煲一般食完加湯轉火鍋都比較油,但這次係轉清甜雞湯~非常岩我~

雞煲食唔到十分鐘又送上一盤刺身刺身有 北極貝,八爪魚,三文魚,帶子,虎蝦~

虎蝦超大隻

當我食完雞煲後,要轉海鮮鍋等待中,美女為我地送上甜品

美女為我送上海鮮火鍋火鍋湯底用雞耐煮出來的,非常清甜~

薄薄既牛肉,油脂分佈剛好~

墨魚滑做得不錯~入口爽口彈牙~

整體上價錢非常合理,首先講個雞煲足料~味到濃,雞肉滑~
海鮮份量配得剛好~新鮮大份~
2018-09-04
2018-09-12 67 views
呢餐飯每個人$400都唔洗就可以任飲任食,仲有埋糖水送。問你死未...先黎個刺身醒醒胃先,唔好以為放題冇好野,D刺身夠大夠鮮,一D都唔HEA嫁~前菜上兩碟小食..如果兩個人黎食其實佢地既份量係真係好多..點解咁講?一陣睇埋落去你就知呢個係俾你一邊食雞煲一邊炒呢D黎食,夠哂惹味留意返,食住雞煲可以無限fill但轉左食打邊爐之後就唔可以再食返雞煲嫁喇~D雞既size 岩岩好,一件一口,調味適中,岩哂我口味~再俾大家睇下我既火鍋配料有幾齊全,呢到兩個人係食唔哂.... ...我地叫左呢個溫泉雞。雞既肉汁鮮嫩,而且仲有個冬瓜圍住,記得可以既就唔好整爛個冬瓜,伐D湯汁可以keep住係入面滾更鮮味...呢個海鮮拼盤就算兩個人食,食材都好新鮮,夠哂甜..不過食完佢都開始冇咩肚食其他野TIM><最後黎多個燕窩"登"蛋,好夠滑呀~~雖然唔係所有野都係任食,但第一round對我地黎講已經好抵食好滿足。之後都唔夠位再叫多轉T.T下次要帶多D朋友黎再食多D開心D!

呢個係俾你一邊食雞煲一邊炒呢D黎食,夠哂惹味

最後黎多個燕窩"登"蛋,好夠滑呀~~

終於黎到食「倫哥」!其實佢都已經有好幾間分店,但為左就另一半,就黎左元朗呢一間,佢位於1樓,一上到去,有耳目一新既感覺!望落去完全唔似食雞煲既地方,真係有啲似茶樓、住家私房菜既FEEL,佢仲有間房,好好彩今日被分到入房既位置,房內得三枱,比出面靜少少,傾計唔洗好大聲先聽到,亦都感覺私隱度高啲海鮮火鍋尚品無限時任食  $318/位 (星期期五至日、公眾假期及前夕每位加$10 (只收現金))包括:1.刺身拼盤、2.계절 전채(季節套餐)、3. 阿嬤雞煲、4.自選鍋底、5.環游海鮮盤、6.無與「倫」比牛頸脊、7.手切黑豚肉、8.黑松露手打黑白雙丸、9.阿媽雲吞水餃、10.低鹽少油響鈴魚皮、11.田園有機時蔬、12.真的假不了第一時間當然係出左去拎野飲先,呢到既野飲係自助都分左汽水類同非汽水類兩個櫃,今晚咁熱氣,我就拎左佢地既自製涼茶,飲落少少苦唔會好甜問左你雞煲要幾辣之後,首先就黎左兩碟前菜麻辣木耳、豆角唔辣,但做前菜涼盤都OK之後就上刺身拼盤呢個就冇得Refill ,每枱只得一盤,有三文魚、帶子、甜蝦、北寄貝,質素正正常常。阿嬤雞煲要每隔2分鐘炒一炒,仲要分4次炒,不過店員會幫你炒唔洗驚。
終於黎到食「倫哥」!

海鮮火鍋尚品無限時任食  $318/位
(星期期五至日、公眾假期及前夕每位加$10 (只收現金))

第一時間當然係出左去拎野飲先,呢到既野飲係自助
飲品自助

自家製涼茶

問左你雞煲要幾辣之後,首先就黎左兩碟前菜
麻辣木耳、豆角
(前菜)麻辣木耳、豆角

唔辣,但做前菜涼盤都OK

之後就上
刺身拼盤
刺身拼盤

阿嬤雞煲

要每隔2分鐘炒一炒,仲要分4次炒,不過店員會幫你炒唔洗驚。點左中辣,睇色澤幾靚仔咁,不過味道就需要改善,因為真係一啲都唔辣,同埋唔入味,不過雞肉算嫰,不會好韌好“鞋”,同埋佢有個好處,就係連雞煲都係任食,加上佢唔會比好多份量你,係按人頭比雞既數量,唔怕佢會特登“則”飽你,但另一半食量比較勁,我地都加左一次雞,第二次點大辣,但係比起頭先中辣更加唔辣,完全係得甜味,好岩食唔到辣既人黎食

魷魚腳、牛栢葉、豬皮
隨雞煲送上的魷魚腳、牛栢葉、豬皮

雞煲送上的魷魚腳、牛栢葉、豬皮,會叫你食到一半先加落去,魷魚腳幾有咬口,牛栢葉掛汁,豬皮就一般

食飽雞煲之後,店員會問清楚你仲加唔加雞,因為呢到係「蘇州過後冇艇搭」
,食完雞就完換打邊爐既鍋,如果食食下你想返轉頭食返雞煲,唔係唔得,不過係要加$80/位

確認食完雞煲之後,會上一客糖水,等你下下火,同為食邊爐打定個底
黑糖涼粉

估唔到連食倫哥我都離不開黑糖~係透明既水晶涼粉,食落去凍凍地滑嘟嘟幾舒服

自選鍋底——溫泉雞鍋

溫泉蛋

其實佢既宣傳單張上係寫有幾款鍋底可以揀,例如北海道3.6牛乳豬骨鍋,我都幾想試牛乳湯鍋,但出奇地見到枱枱都係食同一款鍋底,就係「溫泉雞鍋」,事關店員其實都唔會問你你想要咩湯底就會直接上呢款比你,可能係要自己要求先會比其他湯底你掛?不過好在呢個鍋都幾吸引,中間放左個冬瓜盅,店員會等湯鍋滾起之後幫你拆雞肉,之後叫你將雞肉移到冬瓜盅外圍,而烚海鮮就可以放係冬瓜盅入面烚,因為得冬瓜盅個範圍會滾起,亦可以令啲湯更加鮮甜。一呷個湯底幾香椰子味,唔油,清清地真係唔錯,同埋幾清甜,亦會附上一樽湯底比你自己加

環游海鮮盤據
環游海鮮盤

鮮鮑魚

餐紙上寫包括:鮮鮑魚、蟶子、沙井蠔、鴛鴦海蝦、龍躉片、脆鯇魚、魷魚、刀貝、鑽石蜆、沙白(海鮮沒有劃一,每日6-9款時令海鮮)。呢個海鮮盤唔係樣樣可以任食,例如鮮鮑魚、蟶子、鑽石蜆等等呢啲就冇得任食,想再食就要加錢。今日既海鮮亦有半隻蟹,所有海鮮都屬新鮮,配上清雞湯已經足夠清甜,湯底亦多左份鮮味。當中既海蝦、龍躉片最吸引,前者大大隻,亦都好彈牙,後者口感爽脆,好似食魷魚咁。

無與「倫」比牛頸脊
無與「倫」比牛頸脊

打邊爐又點少得牛,呢盤牛頸脊亦係只得一盤,想要食就要加錢。比起肥牛更有質感,咬落起肉質都鬆軟,亦會吸左少少湯底

黑松露手打黑白雙丸
黑松露手打黑白雙丸、田園有機時蔬

係黑松露蝦滑,食落去黑松露不太重,但係好彈牙

阿媽雲吞水餃

阿媽雲吞水餃

有三款,分別係高麗菜水餃、韭菜水餃同雲舌。但係真係比較遜色,個皮仲係好黏,用夾夾起佢放入爐既時候會痴住同好易爛,食既時候亦覺得層皮比較一般

低鹽少油響鈴魚皮、響鈴
低鹽少油響鈴魚皮

都屬一般之作,魚皮叫第二次既時候居然送左一籃稔哂既魚皮比我地……係完全咬唔開果種…同店員講即刻換返一兜新既而且係脆口既比我地,好在店員態度一向都好好,而響鈴亦炸得唔夠脆口

北海道3.6牛乳燉蛋白燕窩
北海道3.6牛乳燉蛋白燕窩

最後食完又會送多野甜品!幾滑唔會太甜

可以問店員睇下任食MENU 有啲咩

最尾仲加多左一次海蝦~其實真係好夠食,留意到都冇乜幾枱會加野食,但我地就食左2次雞煲,食哂所有野同埋再加左4隻海蝦~可想像到我地既食量之大
,食物質素唔會話特別好,始終三百幾蚊又食雞煲又食海鮮,仲要大部分都係任食,而且店員全程招呼,會幫你炒雞煲、拆雞肉,又會時不時問你洗唔洗加野食,再加上唔限時!所以一大班朋友黎係不錯既選擇
2018-09-10
$350 (Dinner)
環游海鮮盤
黑松露手打黑白雙丸、田園有機時蔬
2018-09-10 40 views
今日又去咗元朗度行街 見到有間雞煲任食 嘅餐廳 叫做倫哥私房菜 朋友話呢間都ok㗎 所以就一齊入去試下啦首先入到去 自助茶水任飲 有五花茶 酸梅湯 同埋各式汽水 地方亦都尚算寬敞前菜有涼拌雲耳同埋豆角 兩款都酸酸辣辣 非常之醒胃 之後就有刺身拼盤 材料非常之新鮮食兩味道非常之鮮味 有三文魚 北寄貝 八爪魚 仿鮑片同埋珍寶甜蝦 樣樣都正之後就有一個椰子燉雞腳湯 啖湯非常之鮮甜味美 而且湯面有層油非常之香 之後就到任食雞煲嘅時間啦 佢都係任加嘅 我哋食咗兩隻 炒兩炒 炒到香口同熟之後就食得啦 雞肉非常之嫩 而且有少少辣味 非常之惹味 之後就到打邊爐嘅時間喇 有個海鮮拼盤 材料有紅花蟹 大蜆 海蝦 龍躉片 脆肉鯇魚 扇貝同蟶子 貴妃蚌 樣樣都非常之新鮮 只係貴妃蚌有少少沙 大家食就要小心啲啦之後就叫咗肥牛肉同埋墨魚滑 蝦滑 牛肉嘅牛肉味非常之重而且油脂豐富 值得一讚墨魚滑食落非常之彈牙可口 蝦滑亦都非常之富有蝦味 唔錯唔錯最後就有甜品 燕窩燉鮮奶蛋白 燕窩甜甜 鮮奶嘅奶味完全同蛋白嘅味道融合埋一齊呢一餐非常之滿足呀

前菜有涼拌雲耳同埋豆角 兩款都酸酸辣辣 非常之醒胃

墨魚滑食落非常之彈牙可口 蝦滑亦都非常之富有蝦味 唔錯唔錯
呢一餐非常之滿足呀
2018-09-10 33 views
之前喺朋友口中都聽過下倫哥火鍋私房菜呢個名,今次男友醒水,打去book枱,一上到去就可以開枱食了本身自己未食過,唔知究竟係食火鍋啊定係炒餸食飯(見到私房菜幾隻字就覺得係食住家野)。上到黎,見到menu,嘩!原來乜都有,刺身、雞煲同埋海鮮火鍋,一個套餐有咁多野,估佢唔到雖說佢個名話私房菜,但其實佈局都係普通餐廳成日都比私房兩個字搞到好多遐想先黎個刺身拼盤,餐廳因應人數,平均安排份量,因為我地得兩丁友,份量就冇乜睇頭,不過見隔離枱五六個人嗰盆刺身就大到呢~視覺衝擊到啊!當然,要食靚刺身就梗係去返正宗日本刺身店好啲啦~呢度始終唔係專門做刺身,要求好鮮甜肥厚高難啲。但呢個價錢,呢個質素又真係唔差喎!件件都夠凍又唔霉,而且色澤都夠紅潤,兩隻甜蝦拎起都手掌咁長又好肉,呢盆野喺呢度黎講,高過合格分數啊!雞煲一黎已經好香侍應都每格幾分鐘就黎搞搞佢,唔好比佢燶之餘,確保佢煮得入味~男朋友之前都黎過,話雞嘅份量同上次差唔多,都係偏少,我就話可能係特登比你留返個肚打邊爐。份量雖然略嫌少左啲啲,但味道真係幾impressive食過咁多雞煲,呢個雞煲嘅味道係最入味同香口,可能就係因為要佢夠入味,雞件切得比較碎,

本身自己未食過,唔知究竟係食火鍋啊定係炒餸食飯(見到私房菜幾隻字就覺得係食住家野)。上到黎,見到menu,嘩!原來乜都有,刺身雞煲同埋海鮮火鍋,一個套餐有咁多野,估佢唔到

雖說佢個名話私房菜,但其實佈局都係普通餐廳
成日都比私房兩個字搞到好多遐想

雞煲一黎已經好香

份量雖然略嫌少左啲啲,但味道真係幾impressive
食過咁多雞煲,呢個雞煲嘅味道係最入味同香口,可能就係因為要佢夠入味,雞件切得比較碎,冇啖啖肉嘅感覺,但一啖就食到花椒八角、蒜頭芫茜吊出黎嘅雞香、油香、豉油、辣椒嘅麻、隱約有少少酒味
香味香味香味!

套餐有牛頸脊、仼食配料同海鮮。

見到啲野食一盆盆都有比心機排得好好睇睇,係估唔到嘅視覺同食慾享受。

呢盆海鮮食落夠新鮮,事關佢地嘅肉質夠實,唔會霉霉地同散開,食得出唔係cheapcheap野。蝦、蚌、帶子呢啲食落係彈牙的。

因為呢盆海鮮,令個湯底越熬鮮啊。

牛頸脊呢部份嘅肉拎黎打邊爐係好正嘅事,又夠肉味,均勻嘅脂肪分佈令肉同油比例平均啲,無論係味道定口感都比普通肥牛正多多聲!仲要放到成座刺身咁,令人不禁encore啊喲

套餐仲送兩個甜品,有涼粉同燉奶,食到肚皮脹一脹!呢道地方又夠,野食ok,下次一班朋友食飯都值得提議倫哥
2018-09-10 25 views
都有一段時間冇黎倫哥打邊爐啦,今日難得一班朋友嚟到打邊爐,依然一如既往,連中午飯都冇食,就留住個肚過嚟打邊爐啦,因為唔講你唔知呢度真係可以有好多好多好多嘢食,新鮮又好味,唔留返住個肚真係食唔到。前菜一如既往,係四季豆,同埋云耳,味道冇點變依然咁好味又唔會太辣,啱晒我。我最鍾意嘅刺身上場啦,大大隻嘅甜蝦,爽口又彈牙,仲有大大隻嘅帆立貝,鮮甜無比,北極貝就更加唔使講啦,爽口又彈牙夠晒冰凍啊,三文魚厚身得來柔軟滑。食完錢前菜開始食雞煲啦,經過四煮四炒,終於開蓋可以食啦,一陣陣香辣嘅雞煲味迎面而來,唔可以唔提嘅係佢嘅雞肉係任食架,食完唔夠仲可以再加,今次我哋揀咗嘅係BB辣,一樣咁野未啊。食完雞煲主角出場啦,今次唔同嘅係湯底唔同左,我記得上次你食嘅時候係用水果湯底嘅,但係今次好犀利啊竟然轉左椰子冬瓜雞湯底,而且仲加咗一隻溫泉蛋呀,首先要等啲雞湯滾左,跟住就要飲翻一碗先,雞湯充滿雞嘅鮮味,又充滿椰香味,感覺好補身啊,而且最緊要既係啲雞湯飲晒佢加番啲雞湯俾你一樣係嗰啲湯嚟㗎,而且最緊要嘅係仲要冇味精呢一個巨無霸海鮮拼盤,海鮮一如既往係咁新鮮,而且啲客好爽口彈牙,我仲加咗兩次呀⋯⋯隻鮑魚真係好大隻架,
隻鮑魚真係好大隻架,而且入口爽口又彈牙,又好咬口,好食到停唔到啊。
呢碟牛肉真係不可不吃,雖然唔係任食,但係都真係多到食唔晒,牛肉顏色鮮嫩無比,而且入口好重牛味,質感口實,最緊要嘅係佢嘅肥瘦好均勻。
食到後面仲可以整爛啲冬瓜肉你食架,感覺清熱得來又消暑
到最後仲有燕窩燉鮮奶,知陰又養顏,咁嘅價錢食咁多嘢真係去邊度搵呀⋯⋯
2018-09-08 129 views
星期天下午弟弟用whats app訂枱,預先指明食火鍋。當晚六時,我和爸爸弟弟入到餐廳後便安排入房,我們三人坐下五人枱,空間充裕。同房另外有一張五人枱 (已有一家三口在用餐)和一張二人枱,不但沒有大廳的嘈雜,還望到窗外景色。火鍋不用揀料,只需揀是否加$30由蟹轉龍蝦和雞煲要幾辣,汽水則任飲。1. 先上前菜,幾開胃。2. 雲耳: 比較辣。3. 刺身: 三文魚每人二片,帶子,北寄貝,八爪魚和蝦每人一份。全部都新鮮好吃。4. 雞煲: 枱面有說明如何吃雞煲,每兩分鐘搞一次,一共搞四次便吃得。由於第一次來吃雞煲,我們叫了微辣。雞煲惹味,不太辣。雞煲可任叫,我們另叫一煲小辣,一上枱已聞到辣椒攻鼻的味道,比起微辣吃得更過癮。5. 第一次叫雞煲時,另上一碟牛柏葉,魷魚和豬皮,待雞煲食到一半時加入,不過三種食物都只略為吸收雞煲的汁,其實味道不太突出。第二份雞煲便沒有這一碟了。6. 涼粉: 吃完雞煲便上涼粉,店員表示用來中和雞煲的辣,以便品嚐餘下的火鍋,真貼心。涼粉清涼,而且味道適中,不太甜,不錯。7. 火鍋: 椰子雞湯,中間以冬瓜盅做分隔,盅內有雞和椰子肉,盅內的湯才會滾,所以火鍋配料要放入盅內。不單賣
1. 先上前菜,幾開胃。
2. 雲耳: 比較辣。
雲耳

刺身

由於第一次來吃雞煲,我們叫了微辣。雞煲惹味,不太辣。
雞煲 (微辣)

雞煲 (小辣)

牛柏葉,魷魚和豬皮

涼粉

7. 火鍋: 椰子雞湯,中間以冬瓜盅做分隔,盅內有雞和椰子肉,盅內的湯才會滾,所以火鍋配料要放入盅內。不單賣相一流,盅內的湯有椰子味,鮮甜又好飲。
火煱

8. 海鮮: 包括龍蝦,蝦,魚,魷魚,鮑魚,蟶子,青口,蜆和貴妃蚌。心水清的朋友可能已經發現應該每樣每人一份,唯獨貴妃蚌只有兩隻,我們向店員查詢,她便表示漏了一隻,很快便補給我們。
海鮮
貴妃蚌

除了魚片比較多骨和鮑魚太靭之外,其餘都好吃。
9. 牛肉: 本來牛肉幾好吃,不過比較窄身,口感扣分。
牛肉

10. 蔬菜: 有粟米,金菇和菜。
蔬菜

11. 響鈴和炸魚皮: 兩樣都香脆,不論加不加入火鍋湯內都好好食。
響鈴和炸魚皮

12. 芝心旦,魚旦,肉丸和麻吉燒: 普通火鍋配料。
芝心旦,魚旦,肉丸和麻吉燒

13. 餃子: 同樣是普通火鍋配料。
餃子

14. 墨魚滑: 有墨魚粒和蝦粒,口感豐富,有黑白兩款,黑色應該是加了墨魚汁。
墨魚滑

15. 燕窩椰汁燉奶: 甜品絕對有驚喜,椰汁清甜,奶味香濃,還有少許燕窩,值得一讚。
燕窩椰汁燉奶

這裏不限時,沒有趕急的感覺,我們吃了三個多小時,又飽又滿足。不大食的朋友,建議只叫一個雞煲好了。整體來說,物有所值,下次會試吓其他菜式。
2018-09-02
$372 (Dinner)
刺身
雞煲 (微辣)