Restaurant: Lung Dim Sum (Hennessy Road)
Info:

2023-12-15 132 views
《搞鬼一盅兩件🐲》———————————————-#龍點心 🥰-飲茶都可以好chill,嘆下一盅兩件,呢間絕對係Lunch 或者下午茶之選 💗 小店好有特色,點心搭配好有創意,喺保留舊時滋味嘅同時又搞搞新意思🤣-⭐️ 港原味燒賣拼盤呢籠招牌點心係主打香港獨特口味情懷,相當精緻,推薦比一眾燒賣控😘 拼盤一共有6位,分別係粟米肉粒燒賣、芫荽馬蹄燒賣、蜆蚧魚肉燒賣、沙嗲牛頸脊燒賣、懷舊燒賣,同埋我哋特別中意嘅甜梅菜扣肉燒賣,扣肉肥而不膩,釀落燒賣度好夾😍-⭐️ 鹹蛋黃墨魚燒賣另外再唔夠喉,所以嗌多咗籠鹹蛋黃墨魚燒賣,同樣皮薄餡靚,透出淡淡嘅鹹蛋黃香,味道唔會太搶😚-2️⃣週年三寶而家仲做緊限量三寶,包括有蟹粉菠菜香蝦餃、芒果忌廉糯米糍同酸奶兔兔🐇 蝦餃蝦肉新鮮又彈牙,另外兩件點心都好唔錯,超級抵食😝-🍚 臘腸潤腸蒸雞飯臘味嘅味道好香,臘腸潤腸用料豐富,油香十足,撈飯一流😝 -🐉 龍芋酥外皮脆卜卜超香口,咬開質地綿密帶芋香,入面芋頭同肉粒餡料口感豐富,必點😌-⭐參考價錢︰港原味燒賣拼盤:$68鹹蛋黃墨魚燒賣:$442 週年三寶:$13.8臘腸潤腸蒸雞飯:$58龍芋酥:$42🍌抵deal 指數:7/10
《搞鬼一盅兩件🐲》
———————————————-
#龍點心 🥰
⭐️ 港原味燒賣拼盤
⭐️ 鹹蛋黃墨魚燒賣
2️⃣週年三寶
🍚 臘腸潤腸蒸雞飯
臘味嘅味道好香,臘腸潤腸用料豐富,油香十足,撈飯一流😝
🐉 龍芋酥
🍌抵deal 指數:7/10
2023-12-12
Type of Meal
Dinner
長輩一向喜歡飲茶,今日特登帶佢去灣仔龍點心試吓啲新派嘢。本身唔算係燒賣控,但一睇見餐牌樣樣點心都好精緻,真係忍唔住想試齊佢。好在一個「港原味燒賣拼盤」已經有齊粟米肉粒燒賣、芫荽馬蹄燒賣、蜆蚧魚肉燒賣、沙嗲牛頸脊燒賣、懷舊燒賣、甜梅菜扣肉燒賣六款。而最驚喜係粟米肉粒同蜆蚧魚肉兩款都係爆汁燒賣,非常特別。另一籠鹹蛋黃墨魚,同樣係爆汁燒賣,熱辣辣爆出一口鹹蛋黃香味,滿滿香港特色。龍芋酥入面厚厚嘅芋泥被薄薄一層脆皮包裹住,𥚃面餡料充滿鴨香。脆脆富貴紅米腸粉,賣相吸引。一碟六件配三款不同醬料:豉油、甜辣醬同麻醬。薄薄腸粉皮包裹住脆脆大蝦,口感一流。再試埋2週年甜蜜回饋嘅限量特色點心組合,有蟹粉菠菜香蝦餃,同甜品酸奶兔兔、芒果忌廉糯米糍,非常滿足。創新懷舊嘅燒賣連老人家都非常欣賞,絕對係午餐同下午茶之選,燒賣控嘅你一定要去試吓!
長輩一向喜歡飲茶,今日特登帶佢去灣仔龍點心試吓啲新派嘢。

2023-12-12 288 views
我其實都幾鐘意飲茶食點心,但係屋企附近都無咩好味嘅茶樓點心好食, 特別鍾意食燒賣嘅爸爸知道灣仔「龍點心 」推出咗全新港式口味嘅懷舊燒賣拼盤,即刻捉埋我去試。「龍點心」門口及店內設計採用濃厚嘅中式風格設計, 杯杯碟碟筷子餐具都有一種懷舊香港嘅味道喺度。🌟 港原味燒賣拼盤👍🏼👍🏼 一口氣試晒六款口味嘅燒賣, 六款口味燒賣嘅餡料都係香港人熟悉嘅獨特口味,所有燒賣控嘅朋友一定要嚟試吓啦!同埋一定要小心焫親個咀因為會爆汁㗎!😝呢個燒賣拼盤係期間限定由即日起去到2024年嘅1月31號嘅咋!🌟 鹹蛋黃燒賣鹹蛋黃加埋燒賣呢個組合會唔會太屈機! 蛋黃味香, 燒賣彈牙!🌟 龍芋酥👍🏼👍🏼龍芋酥真係好食到癲! 外表鬆脆,內裏軟滑, 味道口感一流!一個人食三件都唔夠喉!🌟 臘腸潤腸蒸雞飯蒸飯粒粒軟熟,雞肉好滑無骨,潤腸臘腸唔會太鹹!🌟 普通擔擔麵雖然個名叫普通擔擔麵但係味道都唔普通, 麻辣味同花生醬味都好好食,波媽同爸爸一致同意好食過某大型連鎖店嘅擔擔麵,仲要平過佢添!返工嘅日子如果食到餐咁豐富嘅lunch 或者行街經過入去食個下午茶,即刻成個人充滿晒電!真係好推介大家去試吓!#龍點心 #lungdimsum

🌟 港原味燒賣拼盤👍🏼👍🏼

🌟 鹹蛋黃燒賣

🌟 龍芋酥👍🏼👍🏼

🌟 臘腸潤腸蒸雞飯
蒸飯粒粒軟熟,雞肉好滑無骨,潤腸臘腸唔會太鹹!

🌟 普通擔擔麵

#龍點心 #lungdimsum #港式味道 #原味 #原味香港 #懷舊 #香港茶樓 #飲茶文化 #創意料理
普通擔擔面
2023-12-05
$150 (Lunch)
普通擔擔面
  • 普通擔擔麵
2023-12-10 166 views
Lung Dim Sum, decorated with iconic neon signs, serves up a range of dim sums from traditional bites to creative dishes. As a dim sum lover, I'm open to trying anything from classics to something new with a twist.Hong Kong Style Siu Mai Patter◆Traditional Siu Mai◆Pork Belly w/ Preserved Vegetable◆Cream Corn w/ Pork◆Coriander & Water Chestnut◆Dace Fish & Clam Sauce ◆Satay Chuck Flap TailVibrant presentation. Each siu mai differentiates itself by the unique colors, combination of flavors and textu

◆Traditional Siu Mai

◆Cream Corn w/ Pork

◆Coriander & Water Chestnut

◆Dace Fish & Clam Sauce

◆Satay Chuck Flap Tail

Vibrant presentation. Each siu mai differentiates itself by the unique colors, combination of flavors and textures. My personal favorites were satay beef - tender and juicy beef ball with a touch of briny satay, and mui choi pork belly - minced pork, that wasn't too fatty, topped with mui choi which had a balanced sweetness and saltiness.

◆Salted Egg Cuttlefish Siu Mai
Bouncy cuttlefish ball filled with melting salted egg sauce.

◆Shrimp Dumpling w/ Bamboo Shoot
Fresh shrimps mixed with chopped bamboo shoot. Moist and flavorful.

◆Juicy Pork Dumpling in Malaysian Style
Herbal xiaolongbao that resembled Bak kut teh. Packed with meat juice.

◆Fried Taro & Smoked Duck Puff
A standout that required advanced culinary technique. Served piping hot. Flaky on the outside. Rich and creamy taro. Filled with duck and mushrooms in a savory sauce.

The restaurant is currently offering a special promotion on dessert platter at only $13.8. Absolutely a great deal!
2023-12-07 144 views
店家整點心有獨特心思同想法 打破一般常規點心既用料同食譜 夠曬創新 絕對係午餐同下午茶之選😌燒賣拼盤夠哂本土特色 味道有甜梅菜扣肉燒賣 懷舊燒賣 沙嗲牛頸脊燒賣 蜆蚧魚肉燒賣 芫荽馬蹄燒賣 粟米肉粒燒賣 集合左香港傳統家常菜式既特色 創新之餘亦可以食到家的味道 一個拼盤試哂唔同口味 強烈推介燒賣愛好者黎試💛💛鹹蛋黃墨魚燒賣 用墨魚膠整既燒賣 內有鹹蛋黃爆漿 好得意 味道亦夾💛龍芋酥 炸得恰好 唔會過油 充滿芋泥蓉 仲有少少叉燒粒 多D層次 都幾好味💛口水汁龍利魚腸粉 配搭新穎 麻辣同魚柳味道出奇地夾 因為魚肉份量多 腸粉皮刻意做得厚身啲 令魚肉同粉皮同時掛到口水汁 而醬汁唔會太辣 一啖食到幾個層次同味道 絕對係驚喜之選 私心想個口水汁再麻少少 可以令個餘韻再拉長🤍黑金流沙包 內裏流沙十足 唔會太甜 包皮鬆軟 整體配合得剛剛好🖤酸菜魚鳳眼餃 另一特色之選 鍾意酸菜魚既朋友必試 魚同蝦既鮮味配上酸菜同麻辣味 餃皮厚薄適中口感軟糯 係一件點心入面食到一鍋酸菜魚既精粹 食得出點心師傅係鑽研味道上落足功夫🧡🧡

$200 (Tea)
傳統燒賣就食得多 今次嚟咗灣仔嘅新派點心店舖面裝修好靚 係打卡able(*¯︶¯*)主打特色燒賣 突破固有框架 絕對係出面食唔到嘅味道🤩✿ 港原味燒賣拼盤 $68 ✿呢個拼盤有六款燒賣粟米肉粒 甜菜扣肉 芫荽馬蹄沙嗲牛頸脊 蜆蚧鯪魚球 懷舊燒賣佢係用各種植物製成嘅彩色燒賣皮 再配合港式嘅餡料🤤聽到啲味就已經覺得好特別 食落係比我想像中好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)估唔到又會咁夾🙈🙈有2粒仲要係爆汁!✿ 鹹蛋黃墨魚燒賣 $44 ✿爽滑彈牙嘅墨魚膠包住流心鹹蛋黃又係一款一咬落去就爆汁嘅燒賣🤩大家食嗰陣一要小心✿ 龍芋酥 $42 ✿上枱嘅時候係熱辣辣 食落好似芋角咁 外面好酥脆 入面係芋頭同埋肉粒嘅餡料 好足料🥹呢個真係必叫!好好食🤤🤤✿ 脆脆富貴紅米腸粉 $52 ✿用紅米漿製做成嘅腸粉皮 包住脆脆嘅蝦春卷外軟內脆 有多重口感😋所有嘢食賣相都好精緻 而且味道唔錯😍燒賣都有八款可以比大家選擇 真係啱晒鍾意食燒賣嘅香港人!呢度係大家黎食Lunch同下午茶之選👍🏻

傳統燒賣就食得多 今次嚟咗灣仔嘅新派點心店
舖面裝修好靚 係打卡able(*¯︶¯*)
主打特色燒賣 突破固有框架 絕對係出面食唔到嘅味道🤩

✿ 港原味燒賣拼盤 $68 ✿
呢個拼盤有六款燒賣
粟米肉粒 甜菜扣肉 芫荽馬蹄
沙嗲牛頸脊 蜆蚧鯪魚球 懷舊燒賣
佢係用各種植物製成嘅彩色燒賣皮 再配合港式嘅餡料🤤
估唔到又會咁夾🙈🙈有2粒仲要係爆汁!
鹹蛋黃墨魚燒賣

✿ 脆脆富貴紅米腸粉 $52 ✿
用紅米漿製做成嘅腸粉皮 包住脆脆嘅蝦春卷
外軟內脆 有多重口感😋

所有嘢食賣相都好精緻 而且味道唔錯😍
燒賣都有八款可以比大家選擇 真係啱晒鍾意食燒賣嘅香港人!
呢度係大家黎食Lunch同下午茶之選👍🏻
Type of Meal
Dinner
鹹蛋黃墨魚燒賣
2023-12-05 107 views
未到晚飯時間 緊系要下午茶食點心🤤作為燒賣控❤️最近搵到間食燒賣 #龍點心 好吸引到我😍香港獨有口味情懷 (港原味燒賣拼盤)✨ 6款口味(粟米肉粒、芫荽馬蹄、蜆蚧魚肉、沙爹牛頸脊、懷舊燒賣同甜梅菜扣肉)❤️一次過滿足晒六個願望鹹蛋黃燒賣✨估唔到鹹蛋黃同燒賣都幾夾😯😯入面流心好好食🤤龍芋酥✨外脆內軟😍岩哂愛食芋頭既朋友 松露野菌晶瑩餃✨好香黑松露味 🥟爸好鍾意食❤️粟米肉粒燒賣✨🤭食完拼盤唔夠喉 另外叫多籠 好岩🥟食最近好鐘意食粟米肉粒🌟2週年每日限量發量既小拼盤🔸酸奶兔兔🔹蟹粉菠菜香蝦餃🔸芒果忌廉糯米糍
未到晚飯時間 緊系要下午茶食點心🤤

🔸酸奶兔兔
🔹蟹粉菠菜香蝦餃
🔸芒果忌廉糯米糍

2023-12-04 63 views
喺灣仔搵地方食個下午茶☺️經過軒尼詩道見到一間裝修幾新穎嘅茶樓,一於帶妹妹入去試吓先🫶🏻❤️港原味燒賣拼盤(一份6粒)◾️甜梅菜扣肉燒賣◽️粟米肉粒燒賣◾️沙嗲牛頸脊燒賣◽️芫荽馬蹄燒賣◾️蜆蚧魚肉燒賣◽️懷舊燒賣一份有六粒可以試六種唔同嘅味道☺️一嚟到已經好吸睛,各有各特色,我就最鍾意沙嗲牛頸脊燒賣,🐄牛頸脊口感爽嫩軟滑,正呀🤗❤️鹹蛋黃燒賣餐廳好貼心咁插咗一支「爆汁,小心燙嘴」♨️嘅旗仔喺燒賣上面😝原來因為一咬開就feel到鹹蛋漿,加埋墨魚粒喺裏面真係好足料呀🤭❤️龍芋酥呢個係妹妹最愛,自己食咗兩件😆裏面食到有洋蔥絲,鴨肉同埋芋茸,味道好夾又唔會太膩,推介🫶🏻等我哋下次再帶家姐嚟食過先😍📍 龍點心 (灣仔)灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖

❤️港原味燒賣拼盤(一份6粒)
◾️甜梅菜扣肉燒賣
◽️懷舊燒賣

❤️鹹蛋黃燒賣

❤️龍芋酥

等我哋下次再帶家姐嚟食過先😍

📍 龍點心 (灣仔)
灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖
小時還有「夜茶」的時候 基本上每逢星期五 晚上🌃都會和爸媽一起吃點心 作 晚餐🥣 但現在「夜茶」都沒在營業了有次坐 巴士🚌 經軒尼斯道時 發現晚間時份 還有家霓虹燈點心店馬上約了時間 下班後來吃~~港原味燒賣拼盤 $68一個蝦餃燒賣控 一個燒賣控 又怎能不吃這盤~每個格子都是不同口味呢,粟米🌽  肉粒燒賣又真的有忌廉汁在裡面 而 粟米🌽 肉粒又真和平日吃到的「盤頭飯」有像芫荽馬蹄燒賣芫荽們溫柔散發 初吃芫荽者也能接受蜆蚧魚肉燒賣噢~~第一口很有熟悉感 知道是魚肉們 但完全不腥!!尾韻時 很有平日吃到的鯪魚球的味道(而且混打得非常細膩沙嗲牛頸脊燒賣還沒進口就已經有股沙嗲的香味 大家可能覺得這就不是牛肉球嗎?但他們所用的牛頸脊真是吃得到的美味 脂肪相對較少 有咬口 牛香味更濃甜梅菜扣肉燒肉喜歡💕  這~~裡面有一小粒一小粒的梅菜 而肉 又完全不肥不膩但又和過往吃到的梅肉扣肉像似不用一大塊肥肉吃光 但又能品嚐到回憶中的美滿懐舊燒賣吃了這麼多不同的燒賣 還以為這顆不就是平平沒奇的燒賣嗎?誰知 他們所用的豬肉有咬口微Q彈 蝦🦐 又微紮實 還有汁流出68塊就有6個不一樣的享受口體驗、試新感~可以啦
小時還有「夜茶」的時候 基本上每逢星期五 晚上🌃

馬上約了時間 下班後來吃~~
港原味燒賣拼盤 $68
一個蝦餃燒賣控 一個燒賣控 又怎能不吃這盤~
每個格子都是不同口味呢,
粟米🌽  肉粒燒賣
芫荽馬蹄燒賣
芫荽們溫柔散發 初吃芫荽者也能接受

蜆蚧魚肉燒賣
噢~~第一口很有熟悉感 知道是魚肉們 但完全不腥!!
尾韻時 很有平日吃到的鯪魚球的味道(而且混打得非常細膩
沙嗲牛頸脊燒賣
甜梅菜扣肉燒肉
但又和過往吃到的梅肉扣肉像似
不用一大塊肥肉吃光 但又能品嚐到回憶中的美滿
懐舊燒賣
吃了這麼多不同的燒賣 還以為這顆不就是平平沒奇的燒賣嗎?
68塊就有6個不一樣的享受口體驗、試新感~可以啦😋
鹹蛋墨魚燒賣
鹹蛋墨魚燒賣 $44
好誇張 難怪真的要提醒⏰ 大家小心會被醬汁燙到
一咬下去 汁就以「噴」的飛出來(還好不是穿白色上衣 哈哈哈
而墨魚🦑 們的香味娓娓道來 小Q小彈的 是個「燒賣」的新嘗試
龍芋酥 $42
好酥~~他們的皮好薄 包裹著超綿密的芋頭泥
芋頭味自然的散發出 再加上裡面滿滿的鴨粒 好搭好香~喜歡💕
料這麼 還能壓成一個小方塊 但又不會覺得紮實難咬

臘腸潤腸蒸雞飯 $58
風起畤 當然要吃臘腸潤腸蒸雞飯臘腸潤腸片塊軟身又香
而且還蒸到入米飯🍚 裡 飯們是長細型粒粒分明 再加上他們特調醬油
冬天 Lunch time 吃到的滿足
口水汁龍利魚腸粉(辣)
口水汁龍利魚腸粉(辣) $48
這個真的好強!!怎麼沒人說 沒人介紹~~
其實口水汁 就是運用了口水雞的辣汁作底 和龍利魚腸粉混在一起
龍利魚好柔軟 即便這麼濃烈的辣汁裡還能難發出魚香味~
腸粉片超滑(根本可以獨立和口水汁出道😌 超搭
愛辣 愛川菜人必吃 一定愛得不要不要

吃到一半 就已經想明天 Lunch/ tea time 帶家人來試了
他們的龍芋酥 媽媽一定會愛 而且又能讓他們嚐鮮 創新x懷舊「港原味燒賣拼
不用每次都是同一家的酒樓 或同一款的點心 而且容易接受
希望大家也能和家人享受溫馨快樂時光
2023-11-27
$130 (Dinner)
鹹蛋墨魚燒賣
臘腸潤腸蒸雞飯
口水汁龍利魚腸粉(辣)
龍芋酥
試過好多間新派點心但龍點心真係超級創新獨特港原味燒賣拼盤𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐒𝐢𝐮 𝐌𝐚𝐢 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 ($𝟔𝟖)將香港菜餚以燒賣口味呈現🥢粟米肉粒燒賣🥢芫茜馬蹄燒賣🥢蜆蚧魚肉燒賣🥢沙嗲牛頸脊燒賣🥢梅菜扣肉燒賣🥢傳統懷舊燒賣一份有6種特別味道燒賣控一定要試一試!!最愛梅菜扣肉味一定沒有扣肉那種肥膩但有梅菜的甜味而且每一粒的皮薄精緻煙韌無比啖啖結實口感要咬2-3啖先食完一粒!另外點了店員推薦的菜式鹹蛋黃燒賣 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 𝐂𝐮𝐭𝐭𝐥𝐞𝐟𝐢𝐬𝐡 𝐒𝐢𝐮 𝐌𝐚𝐢 ($𝟒𝟒)💛一咬開鹹蛋漿就會爆出黎!!!但餐廳會插了支『爆汁 小心燙嘴』的小旗所以咬第一口時都好小心食到墨魚粒同鹹蛋味真係好夾唔會太漏3粒剛剛好脆脆富貴紅米腸粉𝐑𝐞𝐝 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐑𝐨𝐥𝐥 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 & 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐒𝐭𝐮𝐟𝐟𝐢𝐧𝐠 ($𝟓𝟐)❤️最最最喜愛這碟腸粉紅米腸粉有彈力不易斷開以炸腸的手法創出這碟特別的脆蝦腸以越南米網春卷方式包在裡面咬開是的感覺是 煙韌▶️香脆▶️彈牙上面滿滿的沙律醬其實已經非常配襯但仍保留傳統的醬油、麻醬、甜醬所以有多重滋味拉絲菠蘿包𝐏𝐢𝐧𝐞𝐚𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐁𝐮𝐧 𝐰
試過好多間新派點心

🥢沙嗲牛頸脊燒賣
🥢梅菜扣肉燒賣
🥢傳統懷舊燒賣
一份有6種特別味道
燒賣控一定要試一試!!
最愛梅菜扣肉味
一定沒有扣肉那種肥膩
但有梅菜的甜味
而且每一粒的皮薄精緻煙韌無比
啖啖結實口感要咬2-3啖先食完一粒!

另外點了店員推薦的菜式
鹹蛋黃燒賣
💛一咬開鹹蛋漿就會爆出黎!!!
但餐廳會插了支『爆汁 小心燙嘴』的小旗

以炸腸的手法創出這碟特別的脆蝦腸
以越南米網春卷方式包在裡面
咬開是的感覺是 煙韌▶️香脆▶️彈牙
上面滿滿的沙律醬其實已經非常配襯
但仍保留傳統的醬油、麻醬、甜醬
所以有多重滋味

拉絲菠蘿包
𝐏𝐢𝐧𝐞𝐚𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐁𝐮𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 ($𝟑𝟖)
🍍迷你菠蘿包有3個
熱辣辣為你送上
入面芝士好香好濃
配上脆皮有一咸一甜的味道

龍芋酥
𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐓𝐚𝐫𝐨 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐃𝐮𝐜𝐤 𝐏𝐮𝐟𝐟 ($𝟒𝟐)
‼️重點推介

💯 LUNCH / TEA間唔中想食下精緻點心的一個好地方
  • 拉絲菠蘿包
  • 脆脆富貴紅米腸粉
2023-11-26 95 views
近年開咗好多點心鋪頭,想食點心都唔一定要去茶樓嚕但係間間都差唔多,冇乜新意直至喺灣仔見到呢間非常養眼嘅鋪頭有霓虹燈之餘,裝修新潮,有大大個 screen showcase 佢哋嘅 concept 同創作故事,就連墊枱紙都有心思過人未開始食已經穩袋中上分數呢度嘅燒賣款式令人五體投地會覺得“哇,咁都比您諗到”想盡試就緊係嗌佢個拼盤啦從原味開始試皮薄餡料實在每款都各有千秋本人投選最喜歡花式燒賣係沙爹牛頸脊!!係沙爹牛麵嘅味道,好代表到香港!友人投選最喜歡花式燒賣係 xxxxx整體燒賣皮有韌度,每粒都有個洞去盛載住啲汁,like!龍芋酥係成個 menu 入面最神秘嘅一項,係用條龍泥代替外皮非常酥脆,入面嘅芋蓉同肉好配合蟹粉波菜香蝦餃頂上有三文魚籽,成件事幾有激情第一次食冇空氣感嘅鹹水角,脆加煙韌做齊晒,正!紅米腸粉吸睛,夾雜軟脆口感小 tips,點甜辣醬非常夾!菠蘿包入面有芝士,最鍾意啲嘢食又鹹又甜,正中我取向!overall 所有嘢都好足料爆餡細緻有心思,創新懷舊集於一身,幾有意思!龍點心港原味燒賣拼盤 $68鹹蛋黃墨魚燒賣 $44龍芋酥 $42蟹粉波菜香蝦餃 $58一口鹹水角 $38脆脆富
近年開咗好多點心鋪頭,想食點心都唔一定要去茶樓嚕
但係間間都差唔多,冇乜新意
直至喺灣仔見到呢間非常養眼嘅鋪頭
未開始食已經穩袋中上分數
呢度嘅燒賣款式令人五體投地
會覺得“哇,咁都比您諗到”
想盡試就緊係嗌佢個拼盤啦
從原味開始試
皮薄餡料實在
每款都各有千秋
本人投選最喜歡花式燒賣係沙爹牛頸脊!!
係沙爹牛麵嘅味道,好代表到香港!
友人投選最喜歡花式燒賣係 xxxxx
整體燒賣皮有韌度,每粒都有個洞去盛載住啲汁,like!
龍芋酥係成個 menu 入面最神秘嘅一項,係用條龍泥代替
外皮非常酥脆,入面嘅芋蓉同肉好配合
蟹粉波菜香蝦餃頂上有三文魚籽,成件事幾有激情
第一次食冇空氣感嘅鹹水角,脆加煙韌做齊晒,正!
紅米腸粉吸睛,夾雜軟脆口感
小 tips,點甜辣醬非常夾!
菠蘿包入面有芝士,最鍾意啲嘢食又鹹又甜,正中我取向!

龍點心

脆脆富貴紅米腸粉 $52
拉絲菠蘿包 $38

📍灣仔
2023-11-26 160 views
味道唔傳統,餐具污糟好地地香港點心硬係要加辣味落去例如鳳爪排骨飯點比細路食,但係放左辣椒係面頭蒸,辣到個細路一啖都食唔到拉絲菠蘿包淨係食到舊包入面有一舊硬實實既甜糕,完全無拉絲舖面裝修光猛,不過呢,碗碟異常污糟油膩我自己將碗碟洗左三次都未甩到油膩感最後要拜託店員幫手係後面用熱水洗先洗到如果唔係今日湊細路,細路太餓既話我一早起身走左全間舖由樓面到客人全部都係講普通話感覺唔係做香港本地人既店 可能係小紅書熱推?
味道唔傳統,餐具污糟

好地地香港點心硬係要加辣味落去
拉絲菠蘿包淨係食到舊包入面有一舊硬實實既甜糕,完全無拉絲

舖面裝修光猛,不過呢,碗碟異常污糟油膩
我自己將碗碟洗左三次都未甩到油膩感
最後要拜託店員幫手係後面用熱水洗先洗到
如果唔係今日湊細路,細路太餓既話我一早起身走左

全間舖由樓面到客人全部都係講普通話
感覺唔係做香港本地人既店
可能係小紅書熱推?
2023-11-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2023-11-07 239 views
與老人家食飯少不免揀中菜,這次再訪@龍點心也有意外驚喜。龍燒賣$48 🍽️61卡x4份沒錯,如果只能在蝦餃燒賣小籠包中三選一,我會揀這份有4種口味的燒賣。一口氣吃了4粒,推介滷水鵪𪂹蛋x酸菜魚燒賣,一粒便滿足你兩個願望。厚切叉燒腸粉$48 🍽️110卡@每條連叉燒的腸粉 或 45卡片叉燒由於不太喜歡粉漿,只沾了醬油吃厚切叉燒,啖啖肉已很足夠解饞。龍躉球蒸飯$86 🍽️35卡@每片魚油脂及蛋白質豐富的龍躉加了蒜香和蔥花蒸,最後淋上滾油和醬油調味,是我今晚最喜歡的菜色,值得吃完後仍忍着滿口的蒜味。以走飯、走腸粉、走皮來說,這餐合共約320卡路里,減脂減碳也能享用點心 😋PS 坐低到食完飯都係半個鐘左右,未夠5分鐘侍應已急急腳來收枱,係外面未有人等位的情況下,覺得感覺唔太好。
與老人家食飯少不免揀中菜,這次再訪@龍點心也有意外驚喜。

龍燒賣$48 🍽️61卡x4份

龍躉球蒸飯$86 🍽️35卡@每片魚

2023-10-24
2023-11-02 259 views
*嘩😳呢d相放左一段時間🥹要post下先😳😳記得當日做完gym之後附近又關哂之後搵到間食點心又唔會太飽既方案🤣..🔸一龍大滿足 $68🔸好滿足😌乜都有一件既系列🫶🏻一次過滿足六種味蕾感覺,小確幸,大滿足!😂•酸菜魚鳳眼餃 - 味道幾特別😳•蟹粉菠菜香蝦餃 - 好似有少少唔夾feel(純個人口味)😉•筍尖蝦餃皇 - 好清 食得出大隻蝦既鮮味🫶🏻•松露野菌晶瑩餃 - 出奇地好食😌•鹹蛋黃墨魚燒賣 - 味道唔太出😂•豌豆桃子 - 食食落都唔錯🤣.🔹鳳尾蝦多士 $58🔹好懷舊既小食😍即炸超好食😋超級香口😉.🔸拉絲菠蘿包 $36🔸菠蘿包夾芝士🧀️有拉絲效果🥹味道就普通左d🥹
嘩😳呢d相放左一段時間🥹
要post下先😳😳
記得當日做完gym之後附近又關哂
之後搵到間食點心又唔會太飽既方案🤣
好滿足😌乜都有一件既系列🫶🏻
一次過滿足六種味蕾感覺,小確幸,大滿足!😂
•酸菜魚鳳眼餃 - 味道幾特別😳
菠蘿包夾芝士🧀️
有拉絲效果🥹味道就普通左d🥹
  • 一龍大滿足
  • 鳳尾蝦多士
早前喺灣仔大樓辦事有search過附近的食肆,收藏過呢間點心,見食評都幾好,今次臨時起意過黎試一試。夜晚到店鋪門口㩒飛等位,眼見店內其實空間唔大,仲有幾張都係2人坐4人檯,毛毛雨一陣陣都企住等左有15分鐘,除左我哋暫時冇人等位。入到店內坐低自己scan QR落單,等嘢食期間無意聽到店員話有張檯坐左兩粒鐘??門外其實有提示寫住用餐時間60分鐘。心諗,食客喺點心舖度傾閒計唔覺意傾到過晒鐘,2人坐緊4人檯,店內其實有張吉嘅2人檯,店外我哋仲等緊4人檯,咁店員都冇諗過上前提醒一下?明白食肆唔想有趕客行為,但係咪都要考慮下仲有人等緊位?嗌嘅嘢食陸續上黎,都算快。點心實際上睇落冇食評咁吸引,用料足但味道唔出彩,賣相就肯定比茶樓好好多,不過慣左去親食肆都影相打卡嘅家人,今次興致麻麻。提醒我以後openrice嘅食評要認真辯別下,唔係單單指今次)。全程應該係得店員嘅服務態度算好。睇menu心水唔多,淨係嗌左四樣嘢,埋單茶位加一$350起。食嘢過程中檯與檯距離太近,唔小心整污糟隔離台食客件衫,不停道歉先至無起到大爭執,期間無店員上前關心過。之後用餐氣氛相當差,仲要睇住時間交檯。講返食物,喺附近可以一試,

全程應該係得店員嘅服務態度算好。睇menu心水唔多,淨係嗌左四樣嘢,埋單茶位加一$350起。食嘢過程中檯與檯距離太近,唔小心整污糟隔離台食客件衫,不停道歉先至無起到大爭執,期間無店員上前關心過。之後用餐氣氛相當差,仲要睇住時間交檯。講返食物,喺附近可以一試,但若然唔係食賣相同裝修環境,口味都好睇重嘅話,未必比起其他點心舖有太大驚喜。

• 鳳尾蝦多士