2021-10-16
騰雲駕霧的企鵝🐧|📍中環 打卡able的午餐又即興出城 發覺呢間仲訂到枱又出發啦(Openrice訂座積分+30)雖說係 粵菜 但 點心精緻可愛 而且味道亦唔錯呀🥰💓冰凝小企鵝(甜)賣相💯 乾冰飄煙令成件事 #充滿仙氣 企鵝🐧難得圖文相符 大細平均而健全🤣 頭頂既椰絲亦加強左冰涼感 但個包其實係熱架🤪 味道唔錯 外皮就略嫌乾左少少🤏旁邊兩隻小海豹🦭都好可愛 唔會因為迷你就求其 味道就小丸子一類咁啦💓黑糖蜂蜜糕呢個無論造型同味道都好滿意👏蜂蜜細小 萌感🆙 糕底真係有蜂巢感 味道帶黑糖香而不死甜 口感濕潤 我應該可以自己KO成碟😂💓鍋貼金蠔#駐店名菜 之一 果然名不虛傳 蠔新鮮而金香 夾層脆脆帶咸蛋黃香 口感味道一流💓懷舊馬拉糕鬆化大件不死甜💓黃金豆腐豆腐非常嫩滑 外層再香口少少更惹味💓龍哥招牌炒飯本身想試 左宗棠雞炆伊麵 但辣既就放棄了 但呢個炒飯亦好值得嗌 鑊氣夠 葱香剛好 飯亦夠乾身😍店子酒樓菜配上小餐廳格局 枱數唔多 枱與枱間隔夠 好坐既!❌唯一美中不足就係 女廁🚺兩格都非常窄 轉身關門都難(男廁老公無去唔清楚)📍碧儷苑·精點粵菜(中環店)中環擺花街1-7號1號廣場1樓⚠️要按「⬇️」
打卡able的午餐
💓冰凝小企鵝(甜)
💓黑糖蜂蜜糕
💓鍋貼金蠔
💓懷舊馬拉糕
鬆化大件不死甜
💓黃金豆腐
豆腐非常嫩滑 外層再香口少少更惹味
💓龍哥招牌炒飯
店子酒樓菜配上小餐廳格局 枱數唔多 枱與枱間隔夠 好坐既!
📍碧儷苑·精點粵菜(中環店)
中環擺花街1-7號1號廣場1樓
⚠️要按「⬇️」先召喚到Lift上1樓🤣