2020-11-17 898 views
大前日 (14-11-2020 Sat)日朝,同老公去買海鮮前食個早餐,去邊喥食呢?想食嗰啲冇咁早開門,經過呢喥,原來有早餐,睇吓,雖然冇allday breakfast,但都有牛角包炒蛋嘅早餐,咁我哋就食呢間啦.今次係我哋第三次幫趁(上次食評係7月15日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%BB%BD%E9%87%8F%E5%A4%A0-e3778288),終於坐到個舒適嘅座位,睇完menu,決定要歐式炒蛋+粉麵早餐系列嘅C3,$42.00嘅黑松露牛乳炒蛋,配特色甜奶牛角酥+兩餸粉麵,粉麵我哋要素飽魚絲,司華力腸意粉,要熱奶茶.M Kitchen朝氣勃勃早餐系列嘅A2,$46.00招牌火腿蛋配自製香草蛋黃醬英式鬆餅,有芝麻醬田園沙律同香脆薯餅,要熱檸水.等咗一陣,兩杯嘢飲到嚟,然後係C3餐到嚟.甜奶其實係錬奶,牛角酥唔大個,食吓先,牛角酥鬆脆,唔覺油膩,牛油味就唔係好濃,屬輕盈牛角酥,鍾意食傳統牛油味濃同油啲嘅就會唔鍾意呢隻.味道: 3分黑松露牛乳炒蛋,正常冇問題.味道: 4分素飽魚絲,司華力腸意粉睇到份量唔多,

睇完menu,

等咗一陣,兩杯嘢飲到嚟,
左: 熱檸水,右: 熱奶茶
然後係C3餐到嚟.
前: 黑松露牛乳炒蛋,配特色甜奶牛角酥,後:素飽魚絲,司華力腸意粉

黑松露牛乳炒蛋,配特色甜奶牛角酥
味道: 3分

黑松露牛乳炒蛋,正常冇問題.
味道: 4分

素飽魚絲,司華力腸意粉
素飽魚絲,司華力腸意粉
睇到份量唔多,司華力腸更加只得半條,意粉唔係全部腍晒嗰隻,其餘兩樣都係來貨,冇問題.而湯底就幾好味.
味道: 3.76分

招牌火腿蛋配自製香草蛋黃醬英式鬆餅,有芝麻醬田園沙律同香脆薯餅.
招牌火腿蛋配自製香草蛋黃醬英式鬆餅,芝麻醬田園沙律同香脆薯餅
薯餅外面唔係脆係硬
;芝麻醬田園沙律味道啱啱好;招牌火腿蛋配自製香草蛋黃醬英式鬆餅,個蛋似班尼廸蛋,醋嘅份量啱啱好,蛋黃又係生嘅
班尼廸蛋
,好味
;自製香草蛋黃醬少少酸,好好味
,咪睇件英式鬆餅咁薄,我哋食完呢兩個早餐,竟然係好飽.
味道: 3.58分

熱檸水
正常冇問題.
味道: 3分

熱奶茶
老公飲剩啲話唔飲,因太濃頂唔頫,我試吓,係好濃濃到澀,不過我哋冇落糖,唔知關唔關事?
味道: 1.5分

環境:
個位係舒服嘅,不過冷氣風口對住吹到正,就覺得凍咗啲.

服務:
去到時,呢張枱係冇人嘅,只係未抹枱,女侍應話幫我哋抹,但等咗好耐至嚟抹.
冇俾水我哋都算,但見到個男嘅應該係經理,捧住啲水每枱都派,但都冇俾我哋,真騎呢,我哋就自己叫啦.

抵食係2.7分
2020-11-14
$44 (Breakfast)
班尼廸蛋
  • 自製香草蛋黃醬
2020-11-06 221 views
本身今日想食西餐,咁啱嚟到荃灣唔知食咩好就入咗去,點知之後勁後悔。我叫咗個鮮茄大雞髀焗飯,本身見到80幾蚊着咁大隻雞髀諗住好抵啦,啲店員一開始個嘢食嚟到就整啲火焰落去,本身都覺得幾新奇,但係就出事啦,佢落得太多成兜嘢食都好大陣whiskey 味,啲飯全部都係苦嘅,勁難食完全食唔到。諗住個朋友叫咗海膽汁海鮮意粉會好啲啦,但係點知佢個兜野明明就冇整啲乜嘢花臣,但都好重whiskey味,正常應該要用白酒煮?完全唔會encore好失望
完全唔會encore好失望
大雞髀焗飯
2020-11-01
$90 (Dinner)
2020-10-25 233 views
好耐冇入荃灣行街,而家開咗好多新嘅商場,行行下就去咗荃灣千色匯,咁當然商場除買嘢以外,又怎少得食嘢呢,所以就行咗入呢間叫做「M Kitchen」的餐館 就係畀這間餐館光猛整齊的門面吸引咗進去,裏面的裝修也很寬闊俾人很舒服的感覺完全沒有壓迫 再細看餐牌的價錢,絕對不是一些嚇破膽的消費,而是一些大眾化的價錢👍 就是這樣叫了名叫滋滋聲鐵板特級肉眼扒, 除了價錢大眾化以外,食品的份量也絕對符合一些大胃王, 牛扒足有成人手板還大的分量, 師傅烹調的技術恰到好處,切開時還滲出肉汁味道更濃郁咬落口時也不會靭 另外叫咗一個名叫(食肉獸巨人扒餐- 內裏有雞扒.豬扒.熱狗腸.煙肉同埋薯條)仲要每樣都好有份量難怪嚟得此名稱, 每樣都煮得脆卜卜食落口也很有肉感,而味道方面亦都很香口

滋滋聲鐵板特級肉眼扒

食肉獸巨人扒餐

$200 (Dinner)
滋滋聲鐵板特級肉眼扒
食肉獸巨人扒餐
  • 白桃玫瑰花伴愛玉
2020-10-25 143 views
海鮮闊條麵配海膽汁,個汁超得,海鮮很足料!牛肋肉伴鎮江醋豬肋骨,肉質嫩滑重牛味,起埋肉簡直超細心!龍蝦湯最正,夠杰夠濃味,口感超得!好味,好靚伴菜,低食,必定會再食
海鮮闊條麵配海膽汁,個汁超得,海鮮很足料!

牛肋肉伴鎮江醋豬肋骨,肉質嫩滑重牛味,起埋肉簡直超細心!

龍蝦湯最正,夠杰夠濃味,口感超得!

好味,好靚伴菜,低食,必定會再食
2020-10-24
Waiting Time
10 Minutes (Delivery)
2020-10-22 184 views
今日係荃灣搵野食 ,搵左呢間係西餐廳見佢有好多set Lunch ,價錢好親民喎咁我簡左個肉醬意粉🍝味道幾好,夠多汁!另一半簡左蕃茄焗豬扒飯,好夠份量好大份豬扒都好好食呀!而且佢呢個呢要等嘅!需時大概叫餐嘅15分鐘左右我哋兩個叫咗兩個set lunch另外佢再加$18呢可以有小食嘅!咁我哋就揀咗個脆雞塊配佢特製嘅醬汁😋呢個好好食,夠熱辣辣而且食得出係即叫即製!下次如果我嚟我都會再叫呢一個小食!餐廳服務都OK呀同埋座位各方面都好舒服
今日係荃灣搵野食 ,搵左呢間係西餐廳
見佢有好多set Lunch ,價錢好親民喎
咁我簡左個肉醬意粉🍝味道幾好,夠多汁!
另一半簡左蕃茄焗豬扒飯,好夠份量好大份
2020-10-22 135 views
約左朋友食飯,想揾間好食得嚟又可以有個舒服少少既環境坐低傾下計🙈最後就揀左哩間!入到去既裝修行歐陸style每個位之間都相對闊落,有cafe既感覺,坐得幾舒服👍🏼我地8pm先去,原本見佢個限量嘅煙肉爆漿芝士漢堡好吸引 ,點知賣曬😭唯有下次再嚟試不過今次整體既感覺都好好,我地2個人叫左2個main 賣單都係$300幾到!仲要叫埋小食同野飲🤪餐廳性價比好高,好岩約朋友嚟gathering聚下😚👆🏻鐵板肉眼扒份量超多,加埋另一個main 2個人都差啲食唔曬食落好嫩🌟就咁食都好有肉味再配埋黑椒汁仲正🤤個汁整得岩岩好 唔會太咸之餘又好香黑椒味!而且我話要5成熟 就算佢用鐵板都唔會overdone👍🏼👆🏻牛肋肉配黑醋汁呢個絕對值得一試🌟🌟🌟一上枱見到佢個擺盤已經好有驚喜食落個質素一啲都冇失望!比得上啲高級餐廳🤣牛肋肉勁淋 好似炆左好耐既感覺而且好香肉味🤤加埋啲黑醋爆珠 新奇得嚟又酸酸地咁 令個感覺變得更有層次🙈👆🏻炸香草雞翼食落好脆💕仲要滿滿既調味粉雖然好邪惡 但真係好正🤣搞到我地忍唔住叫多左碟👆🏻雪糕楊枝甘露超濃郁既芒果味😍又唔會太甜而且仲有碌柚 好有咬口😚仲要加埋個雪糕 飲落真係好滿足🤤
最後就揀左哩間!入到去既裝修行歐陸style
每個位之間都相對闊落,有cafe既感覺,坐得幾舒服👍🏼
餐廳性價比好高,好岩約朋友嚟gathering聚下😚
鐵板肉眼扒

👆🏻鐵板肉眼扒
份量超多,加埋另一個main 2個人都差啲食唔曬
食落好嫩🌟就咁食都好有肉味
再配埋黑椒汁仲正🤤
個汁整得岩岩好 唔會太咸之餘又好香黑椒味!
而且我話要5成熟 就算佢用鐵板都唔會overdone👍🏼

牛肋肉伴鎮江醋汁配法式多士
炸香草雞翼
雪糕楊枝甘露
2020-10-22 80 views
荃灣一向多嘢食,今日又發掘到一間大份又抵食既西餐廳。餐廳位於旺地千色匯,地鐵站出去好方便好易搵🧚‍♂️食物既種類都好大路,意粉焗飯牛扒都有,平均$88-$178,幾抵食🧞‍♂️我地就order左份鐵板特級肉眼扒同 龍蝦汁大蝦墨魚麵,加個$18小食 - 焗芝士蕃茄大菇,再要左店員推薦個皇牌龍蝦湯🦞皇牌龍蝦湯好濃郁wo,加左忌廉特別creamy,湯入面雖然冇龍蝦肉,但都有兩隻蝦,有點誠意分!餐廳上菜迅速,鐵板特級肉眼扒熱辣辣冒著煙地上枱,香氣逼人!肉眼扒仲好大塊,份量價錢計落好抵食🧚‍♂️ 五成熟岩岩好,食落都無雪味,不過鐵板就會油少少,先食左配菜先好啲焗芝士蕃茄大菇好juicy,蕃茄味好甜好突出龍蝦汁大蝦墨魚麵,龍蝦汁其實同皇牌龍蝦湯個基調好似,再濃縮杰少少咁,所以一樣咁香。墨魚麵我開頭以為好稔,但又唔會wo,幾彈牙!仲無食到成排牙黑哂haha🧛‍♂️Overall環境夠乾淨,食物抵食,會再幫襯🧞‍♂️

焗芝士蕃茄大菇好juicy,蕃茄味好甜好突出

Overall環境夠乾淨,食物抵食,會再幫襯🧞‍♂️
$140 (Dinner)
  • 鐵板特級肉眼扒
2020-10-17 71 views
🥩🥩鐵板肉眼牛扒$148📎 M Kitchen鐵板肉眼牛扒餐肉眼扒有一個半手掌般大小😛😛男士都夠食生熟程度我哋點左五成至七成肉質還可以牛味比較淡 不過油脂分布都平均而且有伴菜紅蘿蔔椰菜香炸薯條薯條熱辣辣 好香脆 配上黑椒汁好濃黑椒味道 微微辣好惹味.最後還點了甜品作結係雪糕杯 有芒果雪糕 oreo 朱古力餅乾條 忌廉😍🥰 無唔鍾意嘅理由✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $200/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ M Kitchen (荃灣)荃灣眾安街68號荃灣千色匯I期2樓2032號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
🥩🥩鐵板肉眼牛扒$148

係雪糕杯

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $200/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ M Kitchen (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I期2樓2032號舖

2020-10-16 75 views
朋友生日但有點趕,在她家附近的餐廳吃午飯慶祝,她點了這間M Kitchen。打電話去訂枱但午市只能walk-in,我們於 12:45pm前到還有枱。看看 set lunch menu,由五十多元起到七八十元已有交易。我點了朋友介紹的「蕃茄牛肉烏冬」,朋友點了芝士巨雞脾焗飯 (噢,忘了影相!),再加了客香草雞翼。食物質素好,staff亦很細心,價錢非常公道。唯一美中不足是 menu 內沒有蛋糕或甜品,和朋友慶生像欠了一點點的 😅

蕃茄牛肉烏冬
香草雞翼
蕃茄牛肉烏冬
香草雞翼
  • 炸香草雞翼
  • 原個蕃茄濃湯安格斯肥牛肉烏冬
2020-10-13 57 views
今日喺荃灣行街行到攰,就想搵個好少少嘅地方坐喺度慢慢食嘢,跟住就見到係荃灣千色匯裏面呢間餐廳到食飯。原個蕃茄安格斯肥牛烏冬$68個餐一上到枱真係話「哇」咗一聲出嚟,因為佢同餐牌上面個樣差唔多都係一樣有原個去皮蕃茄係個鍋上面,火鍋湯底當然就係番茄湯茄味濃郁兼且香甜,牛肉份量都唔少一人份量來講都相當唔錯,烏冬都煙韌有咬口。兼且佢而家做緊優惠加$10就有杯台式飲品,性價比都算唔錯。呢一杯飲品係白桃玫瑰花伴愛玉,覺得玫瑰花味唔夠出😔

原個蕃茄安格斯肥牛烏冬$68

2020-10-13 78 views
Wow huge chicken leg😂午餐嚟食,焗蕃茄焗芝士雞扒飯蕃茄汁好多可以撈飯,雞髀都係炸過先再焗!又唔會好鞋,另外朋友叫豬扒都唔錯似係香茅豬扒!!都值得再試😀另外朋友叫嗰個咖喱意粉就一般,咖喱偏辣唔辣但係唔香!
Wow huge chicken leg😂
午餐嚟食,焗蕃茄焗芝士雞扒飯
另外朋友叫嗰個咖喱意粉就一般,咖喱偏辣唔辣但係唔香!
焗雞髀飯
焗雞髀飯
2020-10-08 66 views
同朋友約食飯揀左個大家都方便既地點———荃灣😀佢提議去呢間歐陸風多國菜因為坐得舒服好啱傾計 ,而且唔駛驚是但一個唔岩食👍​我叫左份美式豬肋骨薯條配楊枝甘露特飲,朋友叫左熔岩芝士巨雞髀飯(少飯)配熱檸蜜~美式豬肋骨燒得好靚,面頭焦香同好濃郁既烤醬味,入味得黎唔會太鹹,肉質完全唔“鞋”,係我食過咁多次烤豬肋骨水準非常唔錯既一次👏楊枝甘露飲落有啲似沙冰,所以唔係好奶好滑果種口感,啲芒果超甜👍👍朋友既芝士巨雞髀飯賣相好吸引,個雞脾巨型到無可能食得晒😅😅 不過佢話好滑好juicy,連埋面頭熔左既芝士茄汁同炒飯底一齊食好正👍特飲好多都好特別好想試,其實呢個價錢呢個環境加上咁好既服務,我覺得好值得再黎👏
同朋友約食飯揀左個大家都方便既地點———荃灣😀

美式烤焗豬肋骨

熔岩芝士巨雞髀飯

巨雞脾

熔岩芝士巨雞脾飯
2020-10-07
$113 (Dinner)
熔岩芝士巨雞髀飯
巨雞脾
熔岩芝士巨雞脾飯
  • 燒焗美式豬肋骨配薯條
2020-10-07 54 views
七夕諗住同男朋友出去食,咁中午就揀咗喺荃灣一個商場入邊嘅呢間餐廳原個蕃茄濃湯安格斯牛肉湯烏冬$68想講呢個好快上到菜,芳香撲鼻,個蕃茄湯仲係滾的,職員仲會喺下面加一個蠟燭,確保全程都係溫熱的,就可以淥個牛肉啦~ 蔬菜都算新鮮 石燒肉眼扒配薯條🍟 $118鐘意食肉嘅男友就叫左呢個set~ 都岩岩好係7成熟嘅~ 個番茄俾我食咗,燒左少少又生生地幾好食,黑椒汁都唔會好辣(男友唔食得)炸香草雞翼(+$18)都幾香脆可口,唔會太油,係主食前黎嘅,都幾咬得下,唔錯唔錯~總括來講成間野嘅環境都唔錯,食物質素ok, 地方就腳,價錢都good~

原個蕃茄濃湯安格斯牛肉湯烏冬$68

石燒肉眼扒配薯條🍟 $118

炸香草雞翼(+$18)

今日去左荃灣千色匯食lunch,見到呢間餐廳都幾多人排隊,就try try佢。我哋嗌左原個蕃茄濃湯安格斯牛肉烏冬、凱撒沙律配三文魚同炸洋蔥圈。原個蕃茄濃湯安格斯牛肉烏冬抵食兼且份量十足,湯底係非常之濃厚嘅蕃茄味,加埋原個已經去皮既蕃茄,酸酸地幾開胃。呢個價錢黎講,安格斯牛肉都算唔錯,而且配搭上大量嘅蔬菜,加埋彈牙嘅烏冬,食完好有飽肚感,仲幾健康添。凱撒沙律配三文魚,三文魚有咸香,蔬菜新鮮。三文魚同沙律呢個係不敗既配搭,調味亦恰到好處。炸洋蔥圈大大份,口感脆卜卜,好邪惡。

炸洋蔥圈大大份,口感脆卜卜,好邪惡。

2020-09-30 76 views
荃灣一向多平靚正餐廳 今日黎千色一期搵到呢間價格非常合理嘅西餐廳 外面睇落以為舖頭好細 點知內有乾坤 入面仲有好大嘅空間 亦佈置得幾有花園嘅感覺 坐得舒服💖食物方便係抵食 好食夾大件 當中最出色係食肉獸巨人扒餐 上枱好震撼 有司華力腸 豬扒 薯條 而最勁係隻平時雞脾1倍大嘅脾!! 炸到金黃色 熱辣辣 咬落塊皮脆卜卜 入面啲肉又唔會乾 仲有啲肉汁 好滑 大食嘅食肉獸必食呀另外跟餐加左個$18嘅小食 黑松露炒蛋法式多士 松露唔少 好香煤氣味🤣🤣 蛋都好滑嘟嘟 放上脆脆嘅法包上面 整體配搭簡直完美另外飲品都好有特色 跟餐加10蚊就有特飲 我揀左奇異果法國牛乳特飲 點知咁岩冇貨 最後要左士多啤梨味 本身仲擔心會好酸 點知唔會 士多啤梨味好香 但又唔會酸喎 外觀仲好粉紅 少女心爆發😍😍總體好好呀 會再番黎💙

總體好好呀 會再番黎💙
2020-09-23
$126 (Lunch)