2021-08-15
🌶台式飲品同四川麻辣嘢好似大欖都扯唔埋?但你諗真啲其實係好夾😎~台式飲品通常係茶底可以清走川菜嘅熱氣;而台式飲品好多都有奶,奶係解辣嘅👏🏻今次食咗間筲箕灣嘅川菜餐廳係有 #阿里山 嘅台式飲品飲,試過呢個配搭真係返唔到轉頭!飲品叫咗奶蓋烏龍($30)同十勝紅豆伯爵奶茶($32),質素都係十分之高!芝士奶蓋夠晒綿密,香味十足,烏龍茶底都唔錯💯而十勝紅豆伯爵奶茶一向都係完美嘅組合,兩款飲品都好解辣,真係史上食麻辣食得最爽嘅一次❤️🌶講返食物!最鍾意係農村回鍋肉($88),四川經典名菜之一,香港唔係好多地方有得食,但呢度有之餘仲整得出色,肉香而不膩🤤餸飯神器!主食方面我今次用咗炸饅頭($26)代飯,外脆內軟配埋煉奶真係邪惡之選😈性價比極高!霸王辣子雞($118)都好值得推介,雞肉炸完都唔會好乾,仲好滋味👍🏻入面有大量腰果,炸到勁香脆,值回票價~最後仲試咗正正常常嘅夫妻肺片,同埋好飽肚又好有口感嘅甜品桂花冰粉,係勁滿意嘅一餐~東區住或者返工嘅朋友,得閒可以去探下娘子😆。。。 #麻辣娘子