2021-10-31 469 views
假日朝早難得起到身食早餐,唔想食樓下茶記、麥記,行遠少少去間小店食等自己有個good morning ~叫左個雞扒炒蛋多士加即磨咖啡,只係$37,茶餐廳價錢、茶餐廳嘅食物但絕對唔係茶餐廳質素。沙律菜夠新鮮加黑醋、搽咗牛油嘅多士夠脆,基本上已經冇得comment; 雞扒同炒蛋嫩滑得黎又唔油,不過重口味人注意,兩樣都冇乜調味,可能要自己加鹽同胡椒,當然我就覺得收貨有餘啦!最後飲埋杯正咖啡,成日都好精神!😇

最後飲埋杯正咖啡,成日都好精神!😇

2021-10-26 349 views
Mushroom Omelettes w Toast $40Cheese +$5Yuzu Hoeny +$5這家餐廳基本上下對這裡沒印象嗯但點的餐點的確是在下會喜歡吃的一直沒有被登出來今天抽空由先前自己打的內容裡整理一下菇菇奄列加芝士理所當然沒有半生熟的蛋但每口都能吃上菇菇和略帶著芝士絲相信是在下很喜歡的而且在口感 味道 觀感上都有一定的吸引力所以找天要再光臨一次這店飲料是熱柚子蜜熱熱的甜甜的和柚子的新鮮香味一份沒有很大的早餐但 美味足矣
Cheese +$5

熱熱的甜甜的
和柚子的新鮮香味

一份沒有很大的早餐
但 美味足矣
星期六晚,什麼地方都擠得水洩不通,何況食肆,打開OPENRlCE,在紅磡區找找不顧什麼菜式,而可以坐六位一枱的餐廳,寥寥可數,忽然看到落坐稍偏僻的一間西餐廳又可以訂定,不理究竟訂了才算。坐下後比預期勝很多!👍🏼👍🏼
牛肝菌忌廉湯
藍莓芝士蛋糕
牛肝菌忌廉湯
藍莓芝士蛋糕
2021-07-25 731 views
呢間都食過幾次,價錢都尚算可以,食物質素就一般啦,唔好期望太多🤡上次食咗個煎魚柳,個魚柳勁多粉,好厚皮🙈今次就叫左煎雞扒跟薯菜,個午市套餐有湯,塊蒜蓉麵包,一個主菜加一杯野飲。湯唔濃郁,我連咩味都無印象,飲左兩啖就放低左。主菜份量一般,薯仔係焗薯粒唔係薯條係抵讚嘅。個雞都唔會太乾身,不過偏肥,而且上面個醬未免多左小小~🙈最後大約70蚊至80蚊啲埋單,不過都唔會再黎~😂Rating: 😹😹😹

最後大約70蚊至80蚊啲埋單,不過都唔會再黎~😂

Rating: 😹😹😹
2021-07-14
$80 (Lunch)
2021-06-17 761 views
每次經過依間店都以為係酒吧,朋友揀了這店晚飯,才知道原來係西餐廳。店內裝修簡潔,以黑色為主。煙三沙律披薩幾好食,餅底够脆,連沙律醬好開胃。蜜糖芥末黑醋雞翼,甜甜地酸酸地,味道幾特別。蜜糖燒豬肋骨就好一般,味道唔突出,啲肉仲好實帶點韌。另外甜品,跟餐哋士多啤梨蛋糕好甜。鮮果拿破侖即叫即做,每層都鬆軟香脆。這店環境比較靜,我哋偶然聲浪大咗,店員會來提醒,叫我哋細聲啲,以免影響其他客人😬店員都好有禮貌。

煙三沙律披薩幾好食,餅底够脆,連沙律醬好開胃。

蜜糖芥末黑醋雞翼,甜甜地酸酸地,味道幾特別。

蜜糖燒豬肋骨就好一般,味道唔突出,啲肉仲好實帶點韌。

2021-05-28 664 views
門口看似細細間, 以為係賣酒貴價酒吧, 卻是充滿港人愛食的精緻西餐。餐牌用平板電腦顯示夠清楚, 店員也很後生又親切, 果然係好有活力的型格年輕小店。前菜三文魚沙律大大份, 三文魚生菜配凱撒醬清新開胃; 小食香草薯條配兩款醬任君選擇, 唔點醬都好香口;  小食2 水牛雞翼為辣椒原料的醬汁, 酸和辣味混和好過癮; 主菜卡邦尼意份, 材料食到蛋、乳酪、培根及黑胡椒, 正宗無中伏; 主菜2煎牛扒配薯菜, 肉香嫩滑,不需要特別調味都夠味。最後甜品拿破崙蛋糕,又名法式千層酥,由三層厚厚的酥皮夾著兩層忌廉,頂頭加上不同新鮮生果。 酥皮香酥脆口, 忌廉綿綿易入口, 兩樣夾住一齊食口感豐富有層次, 好好味哦

最後甜品拿破崙蛋糕
2021-05-08
$180 (Lunch)
晚餐時間 客人唔算多叫左set dinner都等得比較耐職員話係南瓜湯不過我覺得似粟米湯多啲😂😂叫左個吉列炸蝦蕃茄意大利粉炸蝦不過不失 不過就唔係新鮮嗰啲反而個蕃茄意粉比欣賞香濃蕃茄底 都幾豐富約朋友坐下聚舊傾下計嘅地方唔錯不過職員態度可以友善啲😅
晚餐時間 客人唔算多
反而個蕃茄意粉比欣賞
香濃蕃茄底 都幾豐富
約朋友坐下聚舊傾下計嘅地方唔錯
不過職員態度可以友善啲😅
$100 (Dinner)
2021-04-13 664 views
📍Macaroni Dessert Bar (紅磡)聽聞過呢間餐廳幾好食,特別係早餐好正,今次就黎試一下。室內環境乾淨舒服,雖然唔係熟悉既白色打卡網紅風,但都有種寧靜既感覺,適合大家坐低同朋友傾下計。🍰朱古力蛋糕+咖啡 $42下午茶時間,點左一款朱古力蛋糕。兩層唔同質地,食地都非常濃郁。食到甜甜地又飲番一啖咖啡,絕配。唔知係咪因為最近係士多啤梨既季節,連啲生果都好食😋。📍地址:紅磡蕪湖街179號地舖
📍Macaroni Dessert Bar (紅磡)

🍰朱古力蛋糕+咖啡 $42

📍地址:紅磡蕪湖街179號地舖
2020-12-05 1330 views
紅磡附近花店嘅花好靚💐,不過當諗到係送別嘅花其實感覺好沉重,再加上一啲紙紮舖更覺愁雲慘霧😞。今日呢間小店就位處喺花店附近,open rice 有得book位好方便,小店樓底好高,主要係黑色嘅設計,位比我預期中寬敞👍,星期六嘅set lunch 唔貴,價錢由58至98,包飲品,我地想轉milk coffee 都只需加10蚊,而且仲免加一。先嚟係餐湯,西蘭花湯🥦,清清地,幾好,蒜蓉多士就唔係焗得太夠,唔太香。🥩主菜肉眼扒份量幾足,熟度做倒我要求嘅7成,唔點汁都ok ,唔會乾,肉質都可以,薯仔好香幾好味。牛肉粒意粉我地轉咗飯,賣相都幾好。mocha 就麻麻,雖然大杯,但無拉花又唔香濃玫瑰latte☕

牛肉粒意粉我地轉咗飯,賣相都幾好。

mocha 就麻麻,雖然大杯,但無拉花又唔香濃

玫瑰latte☕

2020-12-05
$95 (Lunch)
2020-12-03 697 views
第四波疫情下,今日起限聚二人一枱,餐廳營業至晚上十時。在附近跟友人老父送別後趕往醫肚,這條街只有兩家餐廳和一間外賣店。經過三十秒相討,朋友選擇了在微寒的這間上吃點熱食。四人分了兩枱,餐廳做足防疫措施。入座已快要九時了,侍應禮貌地提醒我們要快點點餐,因只餘一小時。我點了晚餐,包括紫薯忌廉湯配蒜蓉包、茄汁肉丸意粉🍝和即磨咖啡☕。紫薯湯 creamy 並帶著微甜,不像一般忌廉湯般太重奶味。喜歡它的肉丸,像是自家製的,但意粉只有一款,沒有濶條麵或天使麵等選擇。咖啡 👌🏻👌🏻.

四人分了兩枱,餐廳做足防疫措施。

紫薯忌廉湯
茄汁肉丸意粉
熱咖啡
2020-12-02
$95 (Dinner)
紫薯忌廉湯
茄汁肉丸意粉
熱咖啡
晚上和老公二人來到餐廳,人不多,餐廳安排4人檯給我們,環境算靜,可以傾下計、談下心。餐廳晚上有幾款晚餐推介,主打意粉套餐,今晚有夠胃口,選定自選SET DINNER,就是在主餐牌上自選主菜,加$68配餐湯、餐包、前菜沙律和甜品。我們點了兩個套餐1)前菜沙律 – 風干火腿沙津菜 和煙三文魚沙津菜2)餐包 – 蒜香法包3)餐湯 – 牛干菌湯4)主菜 – 飛彈牛漢堡 和西令扒5)甜品 – 阿華田芝士蛋糕總結: 兩個套餐實在太有份量,吃得滿意和超飽。如果細食的朋友,建議兩人點一個SET DINNER,再加個意粉或飯就剛好了。喜歡小店擺碟的用心,每道菜在食材、醬汁、配菜上都花心思,兩個前菜沙津都分別配兩款醬汁,主菜又分別配了不同煮法的薯仔,確實是有誠意的小店,值得支持。

我們點了兩個套餐

西冷牛扒
跟歺飲品
阿華田芝士蛋糕

2020-11-25
$300 (Dinner)
飛彈牛漢堡
阿華田芝士蛋糕
2020-11-18 546 views
同老公、仔仔諗住搵間小店靜靜地食飯餐,估唔到店子細細、唔多人、樓底又高都幾熱鬧😅兩大一細先叫咗個兩個set dinner。湯🍲 - 是日精選(西蘭花忌廉湯)或黑松露雜菌湯各一。前者忌廉味較西蘭花味重,後者味道較balance,所以比較欣賞後者。沙律🥗 - 三文魚沙律或火腿沙律各一。味道正常。主菜(薄餅🍕) - 雙重芝士夏威夷薄餅,似乎千島汁落多咗啲有啲漏,如果唔係幾好味。主菜(龍蝦🦞) - 芝士焗龍蝦,似乎係雪藏貨,肉質唔夠實但未至於散,調味ok。薯仔有薯仔味,唔熱氣。甜品🥧 - 朱古力脆脆pancake夠哂朱古力味,朱古力蓉夠流心(滑)、朱古力脆夠爽(脆),兩種口感無得彈。最後貪心叫埋日式炸雞🐤 - no comment。
兩大一細先叫咗個兩個set dinner。
沙律🥗 - 三文魚沙律或火腿沙律各一。味道正常。

最後貪心叫埋日式炸雞🐤 - no comment。
2020-11-06
$180 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2020-08-11 1186 views
burger set $54 肉厚juicy,面包脆,芝士黐住厚蕃茄同爽口菜,口感一流,呢啲先係! fish n chips $40 fish 好融洽唔會皮肉分離 + 薯條外脆内軟 = 啤酒嘅真正朋友!環境一流,乾淨舒服,每張枱有消毒液,安心呀!kirin draft 全日(well, 到6pm) $45 銀包安心呀!!
2020-08-11
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 炸魚薯條
今日忽然想食西餐,來到近何文田地鐵站出口的西餐廳Macaroni Desert Bar,當時一時十五分左右,已坐滿客人,剛好有人起身,等了2分鐘就有位。坐位舒適,桌上有水吉列蝦香草野菌意大利燴飯($58)本身佢哋嘅套餐係set咗意粉,但可以轉為意大利飯,不過有點失望,因為不是用意大利米,而味道也很一般。吉列蝦不過不失。香煎肉眼扒配黑椒野菌汁($98)牛扒叫了七成,味道唔錯,唔太硬,配合黑椒野菌汁一起吃唔錯,但意粉很一般。本身有是日餐湯和餐飲,今日嘅係西蘭花忌廉湯,味道淡淡地,感覺健康,餐包香脆好食。餐飲叫了一個加($10)的熱朱古力,好淡,無乜朱古力味,很後悔。另外,叫了杯凍咖啡,不過不失。服務態度良好,不過上錯菜,原本想要薯菜最後給了意粉。餐廳可用信用卡付款,沒有加入收費。

坐位舒適,桌上有水

吉列蝦香草野菌意大利燴飯

香煎肉眼扒配黑椒野菌汁

西蘭花湯
餐包
熱朱古力
凍咖啡

服務態度良好,不過上錯菜,原本想要薯菜最後給了意粉。

餐廳可用信用卡付款,沒有加入收費。

2020-01-29
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
香煎肉眼扒配黑椒野菌汁
餐包
  • 安格斯肉眼
2019-11-04 1881 views
成日行過,都未食過...但其實呢間嘢就唔係好顯眼嘅喺地鐵站天橋底下面位置啦 . 咁其實就唔太易搵嘅, 如果唔係住呢區嘅朋友呢可能就有啲難搵呀!! 咁今晚呢就食我嘅生日飯啦, 佢地用平樣MENU,,, 有特價餐/正價SET.... 平個DSET只包湯同野飲only,,,, &主餐牌主食大約$100~200, 轉套餐包沙律,包,飲品同甜品,只係加番$68, 份量都OK!!  咁我哋嗌咗2份牛扒啦, 卡幫尼, 2份雞扒啦.... 同埋叫SET嘅咁佢會係送甜品但係個甜品就十分十分之精緻舊蛋糕仔好似手指公咁大嚿真係好細呀, 所以呢我哋就都係再另外出去食甜品呢!! 講返服務嗰方面呢佢係得兩三個staff囉, 咁其實服務都ok嘅不過就比較慢啲, 因為可能人手比較少食物都OK,,, 牛扒薄唔算大件, 唔難食嘅, 但overall 我最唔LIKE 佢D碟, 感覺怪怪咁,, 好似就快比我砌爛咁好明顯係質地問題,可能係我唔識欣賞呀
成日行過,都未食過...
但係個甜品就十分十分之精緻
舊蛋糕仔好似手指公咁大嚿
真係好細呀, 所以呢我哋就都係再另外出去食甜品呢!!
食物都OK,,, 牛扒薄唔算大件, 唔難食嘅,
好明顯係質地問題,可能係我唔識欣賞呀
三文魚沙律
雞扒飯
牛扒1
牛扒2
Carbonara
跟set 送的dessert
2019-11-02
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday