2019-09-21 1864 views
友人係附近住先發現到依間隱世高質西餐廳甘岩約生日飯,佢就推介我地食依間係何文田站b1 出口沿天橋行,好快就到門口會有是日特價套餐餐牌,之後發現ipad menu 都會有,特價餐只包湯同野飲主餐牌主食大約$100~200, 轉套餐包沙律,包,飲品同甜品,都係加$68友人話份量都多,所以我地四個女生就點三個餐加個小食先上沙律, 特登點兩款唔同parma ham 都有四至五塊,菜算新鮮,配埋既醋一齊食,酸酸甜甜,好開胃煙三文角賣相可以,配既汁係唔同既,有誠意依個係見到其他食評話正,所以特登點一上碟已經聞到陣刺鼻味未擺入口我地已經有幾聲咳一食落去,隻汁即刻刺激味蕾,先辣後酸,好爽,而且外脆內軟,岩岩好,真係好好食係一開頭隻味嗆鼻d, 但適應左都ok, 隻辣亦都好快散是日餐湯係薯蓉湯,我就點牛肝菌湯,質地較稀,有d 菌粒咬下珍珠帶子黑松露意粉,脅子真係好細粒,但份量夠多,而且夠彈牙,黑松露味唔太夠,但成個汁配埋都唔錯佢有兩款漢堡,就叫個貴d 既和牛睇下係咪正d漢堡中間有蕃茄,蛋,菜,芝士,其實味道好豐富,反而對比牛味唔太出,但係好juicy, 入面隻蛋好加分,四個人分岩岩好,太多人就分唔到啦豬手
友人係附近住先發現到依間隱世高質西餐廳

甘岩約生日飯,佢就推介我地食依間

係何文田站b1 出口沿天橋行,好快就到

友人話份量都多,所以我地四個女生就點三個餐加個小食

先上沙律, 特登點兩款唔同
parma  ham  salad

煙三文魚沙律

煙三文角賣相可以,配既汁係唔同既,有誠意

水牛城雞翼

依個係見到其他食評話正,所以特登點

一上碟已經聞到陣刺鼻味

未擺入口我地已經有幾聲咳

係一開頭隻味嗆鼻d, 但適應左都ok, 隻辣亦都好快散

牛肝菌湯

是日餐湯係薯蓉湯,我就點牛肝菌湯,質地較稀,有d 菌粒咬下

珍珠帶子黑松露意粉

和牛漢堡配薯條

佢有兩款漢堡,就叫個貴d 既和牛睇下係咪正d

豬手

豬手係全晚最驚喜,因為超級大件!!!

我地亦都食唔哂,我地女仔切得較吃力,如果店員幫手切下會更好

豬手塊皮夠脆,入面d 肉都好嫩,但唔會離哂骨甘,肉好香好味

薯仔好粉,勁like, 酸菜佢用花椰菜,出面多數用普通椰菜,超市都買到,酸菜唔會太酸,反而仲有少少爽,配菜都做得好好

友人話佢每次黎必點 岩鹽焦糖咖啡,我又點黎試下,果然唔錯,面頭奶泡仲好挺身。有落d 功夫,成杯咖啡三種味道都夾得好好

因為友人講明有人生日,所以餐配既甜品都特別大份d 架,仲會寫字

擺盤有心思,芝士蛋糕上面仲加層脆焦糖,依種心機野,出面好多貴價餐廳都未必做到

友人話平日dinner 都好爆,一定要bk 位,甘岩我地個晚得兩台客,較冷清,但反而服務就突顯無甘好啦,成晚無人主動加水

但大部分野食都好滿意,實會encore
2019-09-19
$180 (Dinner)
Celebration
Birthday
parma  ham  salad
水牛城雞翼
珍珠帶子黑松露意粉
和牛漢堡配薯條
豬手
2019-09-07 1530 views
紅磡街坊小店,價格抵食🤑,但員工服務和食物賣相,絶不馬虎😁。Set lunch $56~98, 有湯, 蒜蓉包,主菜和熱飲。2個小吃 - 炸魚薯條👍👍👍, 菠蘿蝦沙律 🖒🖒3個set lunch - 珍珠帶子黑松露意大利飯👎, 香煎三文魚配蜜瓜沙沙👌, 香煎肉眼扒配黑椒野菌汁👌2個甜品 -  抹茶千層蛋糕👎, 鮮果拿破崙👍👍👍😲驚喜推介 - 鮮果拿破崙和炸魚薯條。 拿破崙嘅酥皮脆口, 兼且微暖。 吉士幼滑,淡淡奶香,吾太甜😋。 炸魚薯條熱辣辣, 但唔油膩。 炸魚外嘅粉漿皮,一d都唔厚,面肉質仍然濕潤,幼滑, 食到停唔到口。以這個價錢,主菜份量勁足, 配菜可以揀薯菜,飯或意粉。相比之下👉👈,珍珠帶子黑松露意大利飯略為遜色, 😓帶子實在非常珍珠, 除咗黑松露嘅香味外, 意大利飯略嚴唔夠味🙁, 要加鹽和胡椒調味。抹茶千層蛋糕就有點硬和諧口, 配搭玫瑰花葉, 味道有點古怪😝。我哋由12pm,食+吹水,到5:30pm😜,不用加一,盛惠$494,抵到無話可説。

2個小吃 - 炸魚薯條👍👍👍, 菠蘿蝦沙律 🖒🖒
2個甜品 -  抹茶千層蛋糕👎, 鮮果拿破崙👍👍👍

以這個價錢,主菜份量勁足, 配菜可以揀薯菜,飯或意粉。

2019-09-07
$165 (Lunch)
  • 鮮果拿破崙
2019-08-31 952 views
位於紅磡的西餐小店,很近何文田站B出口。Set dinner可從餐牌main course(大部份都是$100-$200), 另加$68轉set, 有沙律、湯、甜品和餐飲.Parma Ham及煙三文魚沙律牛肝菌湯+黑松露芝士法包 - 牛肝菌湯菇味濃,未至於苦澀;而法包香脆,個醬都好重黑松露味。半熟帶子黑松露意大利飯 - 好香黑松露味,意大利飯煮得剛好,內有洋蔥和菌粒;帶子有兩粒,微微煎香外邊,內裡保持半熟刺身狀態。燒法國春雞 - 有香草味,但不太入味,肉質亦不算太嫩。是日甜品為朱古力Mousse蛋糕,另外加錢點了檸檬蛋白批,甜度和酸度剛好。

Parma Ham及煙三文魚沙律
Parma Ham及煙三文魚沙律

牛肝菌湯+黑松露芝士法包

半熟帶子意大利飯

燒法國春雞 - 有香草味,但不太入味,肉質亦不算太嫩。
燒法國春雞

朱古力mousse蛋糕

檸檬蛋白批

2019-08-30
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
牛肝菌湯+黑松露芝士法包
半熟帶子意大利飯
朱古力mousse蛋糕
檸檬蛋白批
2019-05-27 751 views
自從上一間牛排小店轉手了,也小了去光顧晚餐, 限時也會吃吃早餐(開很早)午餐,之後開閞心心上班去, 雖然轉了手,價錢變得親民,但也吃不回之前的味道了, 趁著今日是下雨天(黃雨),店內不算多人,再去吃過個午餐吧, 今日點了一個柚子三文魚扒餐配薯菜, 三文魚扒很香脆配合柚子的甜味,想不到味道也夾,但可惜有少少腥味,過還算不過不失, 薯菜今天略淋, 帶很香蒜頭味 , 自己一個人吃午餐,望望窗邊下雨天, 也總算是一種享受吧
自從上一間牛排小店轉手了
2019-05-27
$80 (Lunch)
2019-05-10 640 views
平時吃得「芝麻綠豆」糖水多,這天突然想吃心太軟,就來到家附近的這家Dessert Bar,這裡環境與一般西餐廳無異,但甜品menu就超過十款選擇,相當吸引。作為Chocoholic的我一看就點了朱古力千層蛋糕及75%朱古力心太軟。不得不讚賞甜品師傅精心設計的擺盤,除了以新鮮水果伴碟,心太軟上更有店名logo的糖霜,打卡靚之餘不忘賣廣告。味道方面,香濃的朱古力crepe cake每一層crepe則比較乾身,夾在中間的朱古力cream也不夠,整體而言跟Lady M或Shaz Confections的crepe cake水準還差得遠,有點失望。心太軟則用上75%朱古力,是我喜歡的濃度,微溫的蛋糕加上雲呢拿雪糕,還配上士多啤梨、藍莓及提子等水果,值80分。

朱古力千層蛋糕

2019-05-01 376 views
今日中午黎食 叫左兩個set 加一份水牛城雞翼先講左個set先 跟餐有磨菇湯同蒜容包 湯有點稀 有d未溝好既白湯 但味道還好 唔濃唔淡蒜容包夠脆有點暖 好食叫左一份虎蝦香草意62 一份肉眼扒磨菇汁96 蝦有點煎得太乾 意粉略淡 有d菇是苦的肉眼扒叫左7成熟但有血水 接近5成少d 不過接受到 肉質同食材質素一般 勝在醬汁好食 配意粉亦很好再講雞翼 有點太酸 不過沾上黃芥末醬就好食好多對沖左d酸味 唔錯 但仍然有點太酸整體環境舒服 椅子也不錯 不過枱太細張服務幾好 職員都有笑容
今日中午黎食 叫左兩個set 加一份水牛城雞翼
蒜容包夠脆有點暖 好食
整體環境舒服 椅子也不錯 不過枱太細張
服務幾好 職員都有笑容
2019-04-27 351 views
平時什少到何文田站,今日在朋友的介紹下來到Macaroni餐廳位於何文田港鐵站出口附近,地理位置十分方便,用餐當天剛好正下大雨,我們沿著天橋一路走,不怕濕身 我們到達時剛好是下午茶時段 (下午茶於2:30開始) 我點了一份芝士牛肉漢堡配薯條和 凍檸茶 $50 (凍飲+$3)共$53薯條份量不算太多,但熱啦啦 好好味呀!漢堡外皮是脆的! 牛肉不干,好juicy ! 正! 而且餐廳服務幾好,小店環境乾淨,是平靚正推介! ❤️
平時什少到何文田站,今日在朋友的介紹下來到Macaroni

薯條份量不算太多,但熱啦啦 好好味呀!

漢堡外皮是脆的! 牛肉不干,好juicy ! 正!
而且餐廳服務幾好,小店環境乾淨,
是平靚正推介! ❤️

芝士牛肉漢堡
芝士牛肉漢堡
2019-04-20 253 views
門面好靚嘅西餐小店🥰入面裝修都幾有feel餐牌會成日轉 有唔同食物可以試Set dinner包蒜蓉包同湯包無咩特別 是日湯係紫薯湯 又幾得意 無飲過牛舌忌廉雜菌意粉🥰好味牛舌幾淋 唔韌又好大塊 夠鹹 正!意粉汁都幾濃味 掛汁 食完成個有啲啲膩紐倫堡腸配薯菜 個腸仔味道唔錯!唔駛點醬都好夠味 薯菜就一般不過呢個set份量較少 男仔食嘅話應該唔夠飽了
門面好靚嘅西餐小店🥰
入面裝修都幾有feel
餐牌會成日轉 有唔同食物可以試

Set dinner包蒜蓉包同湯
包無咩特別 是日湯係紫薯湯 又幾得意 無飲過

牛舌忌廉雜菌意粉🥰好味
牛舌幾淋 唔韌又好大塊 夠鹹 正!
意粉汁都幾濃味 掛汁 食完成個有啲啲膩
紐倫堡腸配薯菜 個腸仔味道唔錯!
唔駛點醬都好夠味 薯菜就一般
不過呢個set份量較少 男仔食嘅話應該唔夠飽了
2019-04-13 190 views
Although its not popular as i havent heard of it before, it actually offers quite mouth watering dishes. I had i a set of fish and chips. It is freshly cooked and served hot. Also, the beer is relatively cheaper than those in other restaurants. 48hkd/ pine is a very decent price. I had the kirin draft and it is awesome
Fish  and  chips
2019-04-13
$200 (Dinner)
Fish  and  chips
  • 炸魚薯條
2019-04-02 302 views
今日同男朋友去附近既地方望望,突然既一場大雨,就走到呢間餐廳既門口。反正都係lunch time就入去食個飯同避下雨。入到去餐廳裝修都幾靚,牆壁上好多貓貓🐱掛畫。餐廳雖然地方不大,但座位舒適又吾迫🙂餐牌仲係每人一部I pad睇餐牌,再點餐。呢個係set lunch👇🏻👇🏻Lunch會跟餐湯同包。。。我覺得呢個蘑菇湯味道太淡太稀啦,淡到水一樣。。但個牛油蒜蓉法包出奇地好好食,又香又鬆脆!煙鴨胸鮮茄蘑菇意粉:一出枱賣相就一般吾太吸引。食落意粉太淋吾夠熱。但茄醬味係無,食吾出番茄🍅味。蘑菇切到一粒粒甘。鴨胸煮太耐又淋又無味。呢個意粉吾好食黑椒蜜糖雞扒薯菜:雞扒好細件,肉質感覺醃太耐,只係有點咸。黑椒蜜糖汁吾特別。相反,配菜既焗薯粒有驚喜,好好食又夠熱。切到一粒粒,好香口好味!值得一讚,員工好有禮貌。個個都有笑容好nice。。🙂
入到去餐廳裝修都幾靚,牆壁上好多貓貓🐱掛畫。

呢個係set lunch👇🏻👇🏻

煙鴨胸鮮茄蘑菇意粉:

黑椒蜜糖雞扒薯菜:

值得一讚,員工好有禮貌。個個都有笑容好nice。。🙂
2019-03-31
$60 (Lunch)
2019-03-27 249 views
紅磡一向出名多嘢食大家都知,今次係試何文田一間隱世高質西餐廳!一入店裝潢已經比人好舒服的感覺~頭盤試了「雜果黑醋沙律🥗」酸酸甜甜好開胃💓最特別「💛是拉差雞翼💛」係老闆自己研制的👍🏻想不到是啦差醬和雞翼可以夾到。主食「迷你皇室和牛漢堡🍔」都有手掌心咁大😂 而且可自選幾成熟!3隻既sauce都唔同味嫁!最後一定要叫甜品❤️ 因爲老闆是甜品師喔🙈 主打係拿破崙,芒果千層蛋糕都好正😋 啱晒女仔約埋三五知己一齊去! 法國皇家蠔!
頭盤試了「雜果黑醋沙律🥗」酸酸甜甜好開胃💓
法國皇家蠔!
2018-08-18
Dining Offer
Tasting Event
2019-03-02 429 views
自從地鐵越來越四通八達之後,要想搵好食既餐廳比以前就更加方便了。今日就來到何文田搵食,搵到呢間位置有點遠離鬧市既西餐廳。來到既時候尚早而且係平日,人流唔算好多,裡面既座位舒適而且闊落,牆壁仲有掛畫,加上吊燈作裝飾,有點藝術既感覺。一坐低之後,店員表現得非常熱情,而餐牌係以平板電腦作顯示,環保!主菜加HKD$60就可以轉Set dinner,由於今日唔算好肚餓,就叫左1個Set,再加多一個主菜。先講Set dinner,前菜叫左煙三文魚沙律。蔬菜新鮮而且爽口,煙三文魚微微鹹香,配以黃芥末醬汁,感覺幾清新健康,作為開胃前菜確實係唔錯嘅選擇。而今日餐湯就係南瓜忌廉湯,再加上黑松露多士。南瓜味好重,加上忌廉,令成個湯變得香滑濃郁。黑松露多士,食既時候仲有點熱,加上黑松露味既配搭,原來都幾搭。主菜就叫左香煎羊扒配薄荷汁。平時食開牛,今次就轉食羊扒。有點不足嘅係香煎羊扒上枱時有少少羶,不過薄荷汁就起到中和嘅作用。份量有三件之多,而且肉厚同多汁,五成熟剛剛好,而配菜有薯仔,紅蘿蔔同西蘭花。另外單點了半熟刺身帶子黑松露意大利飯,對於意大利飯愛好者既我來講算係喜出望外。2粒帶子都算好大粒,外層煎得好香剛

南瓜忌廉湯 & 黑松露多士

香煎羊扒配薄荷汁

另外單點了半熟刺身帶子黑松露意大利飯,對於意大利飯愛好者既我來講算係喜出望外。2粒帶子都算好大粒,外層煎得好香剛剛好。而我一開始最怕既就係帶子會煎得太熟,幸好真係半熟。而意大利飯份量好足,加上濃郁嘅黑松露味道,絕對係必食之選。
半熟刺身帶子黑松露意大利飯

甜品加多HKD$48就可以轉75%朱古力心太軟。一上枱單睇賣相已經覺得好吸引,而雪糕係冧酒雪糕,而唔係平時慣常用嘅雲尼拿雪糕。流心後嘅朱古力,好香好濃郁嘅味道已經撲鼻而來,而食落唔會覺得好甜啱啱好。呢道甜品為一餐美味西餐作了一個完美嘅結尾。

南瓜忌廉湯 & 黑松露多士
香煎羊扒配薄荷汁
半熟刺身帶子黑松露意大利飯
2019-03-01 1156 views
之前喺何文田返工都經過過呢間餐廳幾次,今次收工就決定試下呢間餐廳。就坐正喺呢盞燈下面,好難唔俾佢嘅外觀吸引到。原來係入面睇同出面睇,盞燈都幾有分別。軟殼蟹胡麻醬野菌意粉一上枱已經聞到好香嘅胡麻醬味。基本上胡麻醬已經成為咗呢度意粉嘅主調。好欣賞餐廳將野菌切成粒,同意粉一齊煮呢個做法,食落方便之餘,菜式亦更加美觀。 軟殼蟹一切開非常厚肉,而且仲有蟹膏,非常吸引。焗柚子三文魚柳一開頭以為只係三文魚柳加上柚子醬。但食落先發現,原來魚肉都有陣陣嘅柚子香味。估計真係將柚子同三文魚一齊焗先會有呢個效果。食落嘅有三文魚鮮味,亦有淡淡嘅柚子香味。U.F.O不愧為dessert bar,最有驚喜嘅始終係dessert。原來呢隻UFO就係窩夫上面加上四球雪糕同雜果,賣相精美。窩夫係出乎意料地好脆,四球雪糕分別係朱古力、綠茶、雲呢拿同埋冧酒提子雪芭。焦糖海鹽咖啡James Squire Apple Cider應該係我飲過最濃味嘅Apple cider,好重蘋果味同酒精味,而且仲有蘋果渣,值得一試。

軟殼蟹胡麻醬野菌意粉

軟殼蟹一切開非常厚肉,而且仲有蟹膏,非常吸引。

焗柚子三文魚柳
一開頭以為只係三文魚柳加上柚子醬。

U.F.O

Dinner
  • 焗柚子三文魚柳
  • 軟殼蟹黑松露野菌意粉
2019-02-25 225 views
去開紅勵,經過呢間餐廳,西式門面及裝潢吸引咗我,於是就入去食返個dinner入到去,更見餐廳空間感空樓底令人覺得無咁侷促,座位闊落舒適之餘,富有藝術感嘅吊燈同埋有趣可愛嘅掛畫,為簡約風嘅室內設計更添玩味ORDER咗黑松露野菌飯先上枱嘅係煙三文魚沙律蔬菜幾新鮮爽口,醬汁份量適中,連埋煙三文魚一齊食,幾好味之後就到主菜一上枱就見到足料菇菌連埋芝士+白汁,令成個飯十分馥郁食落每啖有飯有汁有菇,有口感又有層次飯份量OK,食晒啱啱好,唔會太飽太漏如果有興趣的話,經過開可以去試吓~

去開紅勵,經過呢間餐廳,
西式門面及裝潢吸引咗我,
於是就入去食返個dinner

入到去,更見餐廳空間感
空樓底令人覺得無咁侷促,
座位闊落舒適之餘,
富有藝術感嘅吊燈同埋有趣可愛嘅掛畫,
為簡約風嘅室內設計更添玩味

ORDER咗黑松露野菌飯

先上枱嘅係煙三文魚沙律
蔬菜幾新鮮爽口,醬汁份量適中,
連埋煙三文魚一齊食,幾好味

之後就到主菜
一上枱就見到足料菇菌
黑松露野菌飯

連埋芝士+白汁,令成個飯十分馥郁
食落每啖有飯有汁有菇,有口感又有層次
飯份量OK,食晒啱啱好,唔會太飽太漏

如果有興趣的話,經過開可以去試吓~
Type of Meal
Dinner
黑松露野菌飯
2019-02-23 1527 views
今日放工過嚟紅磡食晚餐,餐廳係位於紅磡蕪湖街,雖然聽落好偏,但其實都幾近何文田地鐵站,出站行5分鐘左右就到🤗🤗一入門口成間餐廳嘅比我嘅感覺就係好簡潔型格😎😎所有嘢都好stylish,牆上面有唔同既小裝飾,坐落舒服餐牌一係用tablet睇,好襯餐廳的型格又唔駛怕Menu整污糟👍👍今晚我同朋友order左一個半熟刺身帶子黑松露意大利飯套餐,一個飛蟬和牛漢堡配薯條再加多一杯麒麟啤酒。前菜首先有個三文魚沙律,新鮮開胃🥗🥗是日餐湯係周打魚蜆湯,湯味道剛好,配料十足,好多蜆肉😍😍主菜意大利飯都算得上係我食過咁多次其中一個最好食既意大利飯。首先佢飯同埋汁嘅比例啱啱好,唔會太乾身或太濕,而且飯粒煮得啱啱好, 軟硬適中🍚🍚帶子亦都好新鮮,配埋個黑松露汁成個配搭好夾!絕對值得推介!😋😋飛蟬黃牛漢堡亦都好有水準,牛肉本身已經好靚,加埋芝士同埋半熟蛋,一啖咬落去好滿足🍔粗身薯條都係新鮮炸起,好香脆🍟🍟🍟最後跟餐嘅甜品改咗做芒果千層蛋糕🍰🍰師傅會好細心做埋伴碟,好靚呀!最後埋單都係$400,啤酒1pint只係$45,好抵,下次一定要再嚟💓💓💓

前菜首先有個三文魚沙律,新鮮開胃🥗🥗

是日餐湯係周打魚蜆湯,湯味道剛好,配料十足,好多蜆肉😍😍

2019-02-22
$200 (Dinner)