2022-05-21 25 views
今次Lunch time 約咗朋友食飯經過呢間日式居酒屋 #九町屋 ,見餐廳佈置幾有日本風味而價錢又好親民,仲要全日都免收加一,即係入去試吓!😍🦀辛味軟殼蟹煎飯($55)呢度嘅人氣煎飯好有特色,有多款口味我哋就叫咗軟殼蟹,軟殼蟹大大隻,炸到金黃酥脆好香口,又有蟹既鮮味,下面嘅煎飯食落煙煙韌韌,配埋醬汁好好味🤤🍲 牛肉壽喜燒鍋 ($52)呢個壽喜燒鍋賣到咁平但係絕對唔會Hea你😳 呢個壽喜燒汁味道啱啱好又唔會太甜,大大塊嘅肥牛肉質鮮嫩,配搭大量蔬菜同雞蛋,好食!另外我哋亦都叫咗兩款小食,一款係🍗燒辛味餃子雞翼($39),雞翼一人一隻,飽滿嘅雞翼釀入餡料,燒到好惹味!而另外既🥟 九町屋餃子($32)就正常發揮,有肉汁而煎得幾脆口。整體來講餐廳質素唔錯,價錢親民,值得支持!

🦀辛味軟殼蟹煎飯($55)

🍲 牛肉壽喜燒鍋 ($52)

2022-05-15 34 views
最近疫情已經緩和,晚市終於開放返,今晚就同好朋友聚下舊,約咗喺天后同炮台山附近嘅一間好抵食嘅日式料理,食一餐充滿驚喜嘅晚飯。甫走入餐廳,就見到店內有唔少有日本特色嘅裝飾,即刻有去咗個小旅行嘅感覺。餐廳開咗半年左右,之前有大部分時間嘅晚市都做外賣,大家都冇乜留意餐廳咁有心思嘅裝修。其實除咗裝修值得欣賞之外,食物質素都相當唔錯。首先每人一款前菜,開開胃先!呢個香煎帶子腸好特別,一上菜仲以為係山藥片,咬落去就係帶子嘅口感,外脆內軟,煙煙韌韌,好新奇。因為我地都鍾意食魚,但又怕食到魚骨,呢度嘅鹽燒三文魚胶竟然係起哂肉!一條條肥美多汁嘅三文魚柳啖啖肉,外皮煎得油香滿溢,加幾滴新鮮檸檬汁,魚油香而不膩,非常之開胃!跟住到主菜,想食啲特別啲嘅菜式,就試吓呢個芝士皇帝蟹棒煎飯配咖喱汁,呢度嘅煎飯會令你諗起某burger 店嘅煎飯漢堡,呢度嘅賣相同味道都不相伯仲,加上好惹味嘅咖喱汁,送飯一流。另外,仲叫咗個牛肉壽喜燒鍋,你問我壽喜燒最緊要係乜嘢,其實除咗要好足料之外,個汁都係最重要一環,一定唔可以太鹹,配合鮮甜嘅洋蔥,送飯真係一流。我哋仲每人叫咗一杯嘢飲,水蜜桃紅茶,同蘋果汁,食到飽飽,兩個人買單, 竟

其實除咗裝修值得欣賞之外,食物質素都相當唔錯。

首先每人一款前菜,開開胃先!

我哋仲每人叫咗一杯嘢飲,水蜜桃紅茶,同蘋果汁,食到飽飽,兩個人買單, 竟然$200有找!估唔到,今時今日,喺港島區、近地鐵站、地舖、食日本嘢,竟然可以咁抵食!真心推薦呢間誠意小店。
2022-05-13 31 views
因為疫情關係, 好耐無同幾個朋友出食下好野了, 朋友話北角有間食日式炸物的小店幾好食, 今日一於試試, 坐低睇到個餐牌好靚, 環境都唔錯, 有幾個卡位都好日式下, 啱哂D女仔朋友打卡, 餐廳以日式炸物配咖喱飯為主, 個飯佢叫煎飯, 都幾有創意丫 我地點咗幾個:1.黃金大蝦咖喱配煎飯: 大蝦炸得好香脆, 好鮮味, 咖喱汁好濃, 好好味2.芥未脆魚柳肉醬汁配煎飯: 淡淡的芥未味減輕了炸魚既油膩, 好聰明的做法, 好味道3.小食方面: 叫咗個炸芝士, 一咬開係爆醬拉絲的, 好濃芝士味, 一定要食, 4.炸雞件: D肉好入味, 好多汁, 不得不提佢地D醬汁真係好好味5.蝦多士, 香脆而唔多油真係好巧廚師功夫架, 必食
5.蝦多士, 香脆而唔多油真係好巧廚師功夫架, 必食
2022-05-10
Type of Meal
Dinner
2022-05-10 47 views
已經數月沒有外出晚餐,近日可以晚市堂食,立即約朋友聚餐,今天到天后附近的水星街九町屋,一聽名字就知道是日式餐廳,餐廳外面有兩座位,裝潢日式簡約風,坐得比較舒服,適合三五知己聚餐。餐牌多元化,有鍋物類、煎飯、小食等,點了芥末脆魚柳煎飯、牛肉壽喜燒鍋、咖哩牛肉鍋、吉列炸芝士、芝麻蝦多士、水蜜桃紅茶、蘋果汁。芥末脆魚柳煎飯 - 香口的脆卜卜魚柳伴以芥末或沙律醬來吃,非常惹味,魚柳口感不錯,帶有鮮魚香味。牛肉壽喜燒鍋 - 牛肉的品質、蛋的鮮度、醬汁的香醇和恰到好處。咖哩牛肉鍋 – 牛肉不會太老,份量足夠,湯底夠熱。吉列炸芝士 -入口鬆脆,真的叫人回味芝麻蝦多士 -吃起來有脆脆的芝麻口感和香氣,滋不油膩。整體不錯,值得推薦!

咖哩牛肉鍋 – 牛肉不會太老,份量足夠,湯底夠熱。

吉列炸芝士 -入口鬆脆,真的叫人回味

芝麻蝦多士 -吃起來有脆脆的芝麻口感和香氣,滋不油膩。

整體不錯,值得推薦!
2022-05-07
$100 (Dinner)
2022-05-08 19 views
今日去開北角做野,經過見到哩個餐廳裝修得幾靚,環境唔錯,所以試下。我地兩個人叫左兩個小食同主食,整體都好滿意!吉列炸芝士 $34炸得十分香脆,芝士呈流心狀態,加埋威士忌汁,更加好味。鹽燒三文魚腩 $39哩個看似簡單嘅小食,其實都好考功夫。三文魚腩一啲腥味都冇,而且仲有少少油脂,好好味,好啱做飲酒小食。醬燒牛肉撈麵 $46哩個撈麵令我好驚喜!麵質軟硬度適中,牛肉入味,而且嗰醬燒汁超好食,問咗餐廳負責人用咗乜嘢汁,佢哋話係秘密!辛味軟殼蟹煎飯 $55第一次食呢個日式煎飯,軟殼蟹比想像中大隻,炸得好香脆,飯都煎得岩岩好!好香!食物好高質,環境舒服又乾淨,重點係呢個價錢超級抵,平時食lunch都唔止呢個價錢,仲要係晚市價。餐廳提供好多款主食,下次一定會再嚟幫襯!

我地兩個人叫左兩個小食同主食,整體都好滿意!

吉列炸芝士 $34
炸得十分香脆,芝士呈流心狀態,加埋威士忌汁,更加好味。

鹽燒三文魚腩 $39

醬燒牛肉撈麵 $46

辛味軟殼蟹煎飯 $55

餐廳提供好多款主食,下次一定會再嚟幫襯!

裝修高檔,明顯搵室內設計搞過,好日式華麗既感覺。就係咁舒服同高級既餐廳賣既好味既食物,收既價格係$50 份主食,$20飲品, 覺得勁勁勁抵。以後經過中央圖書館同維園附近一定會行多步黎九町屋食。疫情過後,有水準既餐廳仍然保留住好開心。咖哩蟹柳飯作為蟹柳控先到咁大件蟹柳,麥都抵哂。supervise 位係個咖哩汁,加左肉碎同蕃茄,仲有個生蛋,真係好好味! 牛肉鍋有各種蔬菜同靚牛肉,最欣賞係個湯式味道濃淡岩岩好。明太子醬伴軟殼蟹新鮮即炸永遠係最正,更正係完整靚靚仔仔既蟹,配上明太子醬很不平凡芝麻蝦多士脆一脆既蝦膠上有香口既芝麻。呢個小食好開口。吉列豬扒用好林好濃豬肉味既梅頭之類既位置,質素好高哦!綠茶蜜糖茶蜜桃紅茶檸檬梳打餐廳好乾淨,店務員好勤力好好客。係令我想回頭既餐廳。
裝修高檔,明顯搵室內設計搞過,好日式華麗既感覺。

以後經過中央圖書館同維園附近一定會行多步黎九町屋食。

疫情過後,有水準既餐廳仍然保留住好開心。

咖哩蟹柳飯

牛肉鍋

有各種蔬菜同靚牛肉,最欣賞係個湯式味道濃淡岩岩好。

明太子醬伴軟殼蟹

芝麻蝦多士

脆一脆既蝦膠上有香口既芝麻。呢個小食好開口。

吉列豬扒

用好林好濃豬肉味既梅頭之類既位置,質素好高哦!

綠茶蜜糖茶
蜜桃紅茶
檸檬梳打

餐廳好乾淨,店務員好勤力好好客。係令我想回頭既餐廳。
2022-05-01 28 views
這間位於炮台山的日式料理,走親民路線,門面裝潢及室內佈置均充滿日本風味,環境舒服企理。小店主食價錢由$36起🫢還全日不加一,茶餐廳價錢吃到日式便當😋,相當貼地又親民,食物方面卻絕不馬虎,值得推介。🦋咖喱牛肉鍋 $52咖喱味道香濃不辣,除了牛肉份量十足,還有鮮雞蛋、蔬菜、金菇、什菌、粉絲、豆腐及冬菇,配埋米飯,足料抵食,性價比超高。🦋醬燒牛肉煎飯(肉醬汁) $46煎飯有點像米堡,帶微微焦香,配上沙律醬、車厘茄、椰菜絲。醬燒牛肉份量都不算少,醬汁可以選肉醬或咖喱汁,伴飯一流。🦋和風辛味軟殼蟹 (配辣蟹子醬) $49原隻軟殼蟹炸得相當酥脆,大大隻啖啖肉,配上微辣的蟹籽醬倍添惹味。🦋鹽燒三文魚腩 $39三文魚腩切成一條條鹽燒,三文魚皮燒得帶點香脆,入口充滿脂油香。🦋九町屋咖啡 +$10🦋水蜜桃綠茶 +$10凡點任何主食加$10就跟餐牌上任何冷熱飲品,真的平到沒法投訴。

🦋咖喱牛肉鍋 $52

🦋醬燒牛肉煎飯(肉醬汁) $46

🦋和風辛味軟殼蟹 (配辣蟹子醬) $49

🦋鹽燒三文魚腩 $39

🦋九町屋咖啡 +$10
🦋水蜜桃綠茶 +$10

2022-04-30 35 views
之前剛剛開冇耐嘅時候嚟過,今次嚟裝修改變左,感覺光猛咗,但係就少咗日式風格。晚市都一樣咁抵食!全日免收加一。▶️唐揚雞拉麵🍜$48唐揚雞有四件,金黃香脆,味道唔錯。拉麵配料有粟米粒、糖心蛋,份量相當多。▶️牛肉壽喜燒鍋配飯$52壽喜燒湯甜甜地,有牛肉有菜都幾豐富。配飯。▶️九町屋餃子🥟$32餃子係炸餃子,一份有四件,幾大隻又多餡料。▶️鹽燒鯖魚$39呢個都幾大條,真係好抵食!燒得魚皮香脆,點配埋檸檬汁幾好食!▶️蘋果汁 點主食加$10就有飲品蘋果汁大大杯好抵飲!

晚市都一樣咁抵食!全日免收加一。

▶️唐揚雞拉麵🍜$48

▶️牛肉壽喜燒鍋配飯$52
壽喜燒湯甜甜地,有牛肉有菜都幾豐富。配飯。

▶️九町屋餃子🥟$32
餃子係炸餃子,一份有四件,幾大隻又多餡料。

▶️鹽燒鯖魚$39

▶️蘋果汁 點主食加$10就有飲品

蘋果汁大大杯好抵飲!
2022-04-27 1046 views
因疫情關係,好耐無出外旅行,相信好多香港人都好掛住日本同當地嘅美食。今晚就應友人邀約,嚟炮台山呢間「九町屋」食日本菜。餐廳裝潢以木色系為主調,門外嘅狸貓擺設非常搶眼,頭戴斗笠、圓滿大肚,形象經典,配上店內嘅古式樓房設計,令人有恍如置身於日本居酒屋之感。先睇餐牌,冇諗過呢度嘅食物定價咁親民,幾十蚊就有交易,而且仲要全日免收加一,相當抵食。我哋每人點咗一客主菜,另外再加咗兩款小食同飲品。辛味軟殼蟹 Burger ($55) 配肉醬汁軟殼蟹勁大隻,炸得非常酥香,夠薄脆又輕巧,入口辣辣地,蟹肉多而味鮮。墊底嘅米飯亦煎得好香口,金黃微焦,配上濃稠嘅肉醬汁,愈食愈惹味。牛肉壽喜燒鍋 ($52) 配米飯牛肉大大片,肉質好鮮嫩,脂肪比例平均。壽喜燒湯底味道亦唔錯,甜度啱啱好,配菜有冬菇、豆腐、蔬菜同生雞蛋,配上晶瑩彈牙嘅珍珠米飯,口感十足!小食點咗香煎帶子腸 ($35) 同 鹽燒三文魚腩 ($39)。帶子鮮甜肉厚,兩面都輕輕煎過,再用竹籤串起,食落爽彈味鮮。三文魚腩油潤飽滿,燒至半熟,魚皮香脆,魚肉滑嫩,入口即化。點主食 +$10 奉送飲品,揀咗黑莓汁 (+$10) 同 檸檬梳打 (+$10),黑莓汁

辛味軟殼蟹 Burger ($55) 配肉醬汁

牛肉壽喜燒鍋 ($52) 配米飯

點主食 +$10 奉送飲品,揀咗黑莓汁 (+$10) 同 檸檬梳打 (+$10),黑莓汁清甜解渴;檸檬梳打好 fresh、好醒胃,啱晒夏天飲用。
紅燈籠🏮同狸貓主題🐱就好似真係去左日本居酒屋咁🇯🇵座位闊落 食物質素唔錯 大大份主食平均只係$4X~$5X CP值高👍🏻▫️辛味軟殼蟹煎飯$55原隻軟殼蟹好大隻啊🦀炸得酥脆 啖啖肉 而且仲有膏😻煎飯煙韌 如果有飯焦就更加香 醬汁揀咗肉醬 蕃茄味濃郁 超餸飯▫️醬燒牛肉撈$46麵底香彈 秘製醬汁甜甜的帶微辣 加上牛肉🐮肉碎 半熟蛋🥚&青瓜絲🥒惹味開胃▫️香煎帶子腸$35用上90%帶子🐚就好似食緊原隻帶子咁 鮮甜juicy 口感帶少少彈牙✨▫️燒辛味餃子雞翼$39🐥雞翼釀咗辛子 脹卜卜真係成粒餃子咁 去咗骨咬落啖啖肉 微辣😋每樣都配新鮮沙律菜伴碟🥗

▫️辛味軟殼蟹煎飯$55

▫️醬燒牛肉撈$46

▫️香煎帶子腸$35

▫️燒辛味餃子雞翼$39

每樣都配新鮮沙律菜伴碟🥗
連假的週日,閑遊天后炮台山一帶小街,不單止有人氣咖啡店,仲有好多特式餐廳食店,裝修都好有獨特性。門口有隻狸貓公仔,好cute勁搶眼。店外有outdoor座位,仲係per friendly 餐廳~感覺閑適寧靜。內裡以木系灰牆元素裝修,蘊含禪意簡約風格。🥢溫泉蛋雞扒肉醬大碗飯呢個配搭真係好正! 拌勻飯面濃郁肉醬,加埋流心溫泉蛋,食起黎肉汁蛋香味勁爆,仲好嫩滑雞扒皮薄金黃,咬落輕脆帶幾分油香,肉質鮮嫩夠Juicy,再加一口肉醬飯,超惹味🥢牛肉壽喜燒濃黑壽喜燒汁,浸泡各種野菜鮮菌,温熱既薄牛肉片味道特別鮮甜飯粒掛上甜身燒汁入口,夠哂滋味旭香!🥢和風辛味軟殼蟹配辣蟹子醬小食類別選擇多,點左兩款happy share,軟殼蟹外層包左少少炸粉,好香脆入口仲有點辛香度。可以加配辣蟹子醬,香辣咸鮮度明顯提升🥢燒辛味餃子雞翼另一款都係辣辣地,食落香勁既燒餃子雞翼,🍹蜂蜜檸檬紅茶呢杯唔係啤酒吖🤣蜂蜜、檸檬、茶香三種味道好平均🍹黑莓梳打莓味幾重,唔會好甜,好清爽

門口有隻狸貓公仔,好cute勁搶眼。
感覺閑適寧靜。
內裡以木系灰牆元素裝修,蘊含禪意簡約風格。

🥢溫泉蛋雞扒肉醬大碗飯

🥢牛肉壽喜燒
濃黑壽喜燒汁,浸泡各種野菜鮮菌,温熱既薄牛肉片味道特別鮮甜
飯粒掛上甜身燒汁入口,夠哂滋味旭香!
牛肉壽喜燒

🥢和風辛味軟殼蟹配辣蟹子醬
和風辛味軟殼蟹配辣蟹子醬

可以加配辣蟹子醬,香辣咸鮮度明顯提升

🥢燒辛味餃子雞翼
另一款都係辣辣地,食落香勁既燒餃子雞翼,

🍹蜂蜜檸檬紅茶
呢杯唔係啤酒吖🤣
蜂蜜、檸檬、茶香三種味道好平均

🍹黑莓梳打
莓味幾重,唔會好甜,好清爽
和風辛味軟殼蟹配辣蟹子醬
2022-04-22 24 views
水星街九町屋裝修得幾別緻,而且價錢非常抵食!多為便當和小食為主打,價錢平份量大!menu都幾多選擇。溫泉蛋醬燒牛肉肉醬大碗飯,肉醬味道濃郁惹味!非常開胃送飯,温泉蛋汁 prefect, 牛肉片燒香過後更有焦香感!飯粒幾香,size大大碗,相當抵食唐揚雞配手作他他醬汁,手作他他醬幾香,豐富沙律醬香,唐揚雞脆口,肉汁嫩滑!口感清爽唔會膩口。吉列豬扒拉麵,湯頭夠味,豬扒夠肉汁夠香脆!燒靖魚非常加分!熱辣辣,外層煎香脆口,魚夠滑!加上酸汁更提帶出鮮味。整體真係夠抵食又大份。

整體真係夠抵食又大份。
2022-04-15 21 views
上星期係天后個邊閒逛時,見到有間居酒屋價錢非常親民,見到軟殼蟹煎飯都係50幾蚊,二話不說即入去食。雞軟骨小丸子,一串有3粒,用雞軟骨整小丸子口感豐富,彈牙得黎又帶點脆口感。芝麻蝦多士(配威士忌汁)件件都有爆多芝麻,入口酥脆,蝦味十足,加威士忌汁,油膩感大減。辛辣軟殼蟹煎飯配肉醬汁,50蚊食到軟殼蟹嘅地方真係唔多,重要係原隻軟殼蟹,炸得相當酥脆,,肉醬汁有點曾相識嘅感覺,淋落煎飯到份外惹味。香煎帶子撈麵,醬汁帶點辣,沾上醬汁同肉碎的撈麵份外惹味,麵質不太淋,經煎過嘅帶子更香口嫰滑。步入夏天,飲杯蜂蜜檸檬紅茶和青蘋果紅茶解渴,爽到爆。

芝麻蝦多士(配威士忌汁)

步入夏天,飲杯蜂蜜檸檬紅茶和青蘋果紅茶解渴,爽到爆。
2022-03-27 1126 views
今日同朋友黎到北角哩間日式食堂。餐廳裝修設計類近日本居酒屋,門口掛上唔少紅燈籠🏮有戶內、戶外及吧枱座位。餐廳既食物性價比幾高,$40至$50就已經有大大份主食,再加$10就有埋飲品,仲要全日任何時間都唔會收加一服務費👍🏻🍤黃金大蝦煎飯 配肉醬汁 $44第一次試煎飯,佢係將米飯兩邊都煎得金黃焦香,再淋上飯素、沙律醬及椰菜絲,米飯入口粒粒分明,煙韌有咬口。醬汁可以揀肉醬或者咖喱,肉醬既蕃茄味濃郁,送飯一流,煎飯上面配有三隻吉列炸蝦,炸蝦粉漿薄身,炸得香脆可口。🐂牛肉壽喜燒鍋 配米飯 $52壽喜燒鍋湯頭味道濃郁清甜,入面牛肉既份量都唔少,仲有娃娃菜、粉絲、金菇、什菌等,哩個價錢真係幾抵食。🍡雞軟骨小丸子 $29小丸子有三粒,內裏用豬肉丸混合少少雞軟骨碎,食落爽脆有咬囗。🐟鹽燒三文魚腩 $39三文魚腩非常香口,入口充滿魚油香,而且已經切好一條條,非常方便易食,好食推介👍🏻🍎🍹蘋果果汁 $20🥭🍹芒果果汁 $20整體黎講,餐廳環境舒適,食物味道唔錯,而且夠曬大份,性價比真係幾高,去開北角都可以一試。

🍤黃金大蝦煎飯 配肉醬汁 $44

🥭🍹芒果果汁 $20

Type of Meal
Lunch
2022-03-14 550 views
九町屋係上年大約十月開業,我年頭食過覺得好正,其中串燒同刺身好出色。可惜最近疫情嚴重,加上限聚令、禁堂食等因素,餐廳暫時停止刺身串燒既供應🥲不過午餐款式仍然好多,我地叫左兩個lunch set同小食。- 吉列炸芝士入面係車打芝士,而且係流心,仲有少少拉絲效果!- 芥茉脆魚柳炸漿較薄身,口感輕盈,仍然食到魚柳嫩滑口感,芥茉醬同魚柳好夾!- 辛味軟殼蟹Burger餐廳既burger用左白飯,令我諗起麥當勞經典既飯Tastic🤣。白飯煎到焦脆,配上肉醬汁,令整體口感無咁乾。至於軟殼蟹有少少油膩,但夠大件同炸得好香脆,飯同軟殼蟹比例啱啱好。- 咖喱牛肉鍋牛肉入口即溶,油香豐富。咖哩湯好香,唔會過鹹,送飯一流,蛋黃令咖哩口感更加嫩滑😋- 凍咖啡餐廳將咖啡放入葫蘆形狀既玻璃樽,然後再放係一個裝滿冰水既用器入面,令咖啡唔會因冰塊而變得淡味👍🏻以上兩款午餐都只係$50左右。即使餐廳現時只提供較便宜既食物,但餐廳食物仍然充滿誠意,大家要盡力支持一下小店!

- 吉列炸芝士
入面係車打芝士,而且係流心,仲有少少拉絲效果!
吉列炸芝士

咖喱牛肉鍋

- 凍咖啡
凍咖啡

2022-02-28
$95 (Lunch)
吉列炸芝士
芥末脆魚柳