2022-01-01
除夕夜又再次嚟到呢間餐廳,其實今次同食廚師發板冇分別,因為我哋係完全冇睇過餐牌,由師傅幫我哋安排。今次呢我哋都一樣揀咗兩款刺身,又係師傅幫我哋攞材料,揀啲啱嘅刺身俾我哋食。我哋食左金目鯛同另一款唔記得咗叫咩名。都可以見到啦,魚非常大條,肉質厚實,鮮甜肥美。我哋有預先同師傅講過想食生蠔。今次一共叫咗兩打,可以見到非常大隻。不過呢唔知點解第一盤嚟嘅比第二盤好食啲咁。味道來講充滿海水味,非常肥美,亦都唔算話有腥味。最重要嘅係,食完返屋企唔會唔舒服呀嘛!好多時出去食生蠔,最怕就係肚痛。今次一個人食成四五隻都冇事呀!豬胺架,師傅都預先帶定頭盔,話呢有少少咸。其實呢我個人就覺得未係好鹹嘅,可能再點埋芥茉醬啦,就中和翻啲未。講返個豬先,油脂都好豐富呀,味道其實都唔錯。油脂入口即溶,好有肉味,唔會有烤燶嘅炭燶味。然後就嚟咗一系列嘅串燒,包括有青椒仔,青椒牛,燒雞翼,黃金汁燒大蝦,冬菇串,車厘茄煙肉,仲有個雞軟骨。除咗雞軟骨外,其他都係我哋之前黎食過,可以參考返上兩次嘅食評。再次食,咁當然有信心保證啦。雞軟骨都好大碟,而且呢唔會係話死炸,好多油嗰啲。咬落去真係有咬口嘅。最後又點少得,豆腐野菜烏冬鍋。將刺
最後又點少得,豆腐野菜烏冬鍋。將刺身嘅魚骨,魚頭同魚尾,去熬製嘅湯,真係好鮮甜。就咁聞都聞到魚香味。
其實呢間餐廳都成為我哋嘅聚腳點,最主要都係嘢食好味,價錢合理,師傅又友好。最重要係,你叫佢幫你發板,一定唔會當你水魚,收你好貴。