2019-12-11 127 views
作為一個大蒜控,好早前就已經聽過【Mad for Garlic】呢間以大蒜爲主既餐廳,但一直無咩機會試!最近知道佢攞左Yahoo熱搜餐廳大賞,幾唔得閑都要去試下!【Mad for Garlic】其實係一間韓國fusion餐廳,有韓國菜之餘,仲有西餐同fusion菜!全部都有大蒜!連甜品都有!真係岩曬我呢D超級大蒜控! 蒜蓉包 (Free):超新鮮、又熱又脆厚切蒜蓉包。牛油味重而且蒜味香濃!MFG特色蒜蓉包塔:超多微辣調味蒜蓉搭配内鬆外脆熱辣辣法包,惹味開胃。微辣調味蒜蓉唔會太辣,唔食辣都接受到!Garlic Snowing Pizza:MFG招牌意大利薄餅,餡料包括蝦、菠蘿、炸蒜片、蒜頭同芝士。有別於平時pizza番茄醬,呢個pizza係用好特別既鹹鹹甜甜白醬。Pizza 餅底超薄,邊邊好脆,但中間好鬆軟!D餡同食材比例剛剛好,蝦好彈牙、炸蒜片又脆又重大蒜味😋。超級推薦!!Garlic Ragu Steak Fettucine:肉醬濶條麵拌牛柳粒配蒜油cream。本身意粉比較熱,蒜油cream擠左上面好快就溶😅肉醬唔會太酸、濶條麵好有口感、牛柳粒都煮得剛剛好,但相比其他食物蒜味少,比較

Garlic Ragu Steak Fettucine:肉醬濶條麵拌牛柳粒配蒜油cream。本身意粉比較熱,蒜油cream擠左上面好快就溶😅肉醬唔會太酸、濶條麵好有口感、牛柳粒都煮得剛剛好,但相比其他食物蒜味少,比較遜色!

Garlic Apple Crumble:蘋果crumble搭配雲尼拿雪糕,上面仲有糖漬蒜頭~蘋果crumble肉桂味比較重,不過一脆一軟,口感好特別。凍冰冰雲尼拿雪糕搭配熱啦啦蘋果crumble,又凍又熱,好正。糖漬蒜頭已經無左蒜頭辣味,但有蒜頭香味,好特別!
$250 (Dinner)
2019-12-08 99 views
服務:佢地還可以,但有改善空間。1. Booking 淨係hold 5mins !? 我覺得可以 extend 到 10mins 2.我知你地可能好忙 ,但係我覺得你地至少記得客人要d咩,而唔係我地要等成20分鐘都冇人俾張單我地去買單。不過我覺得除左依兩樣,其他人都會即時理會有需要的客人。食物:我地叫左個set 同一樣小食,但係我覺得如果再食,可以留翻d錢叫多幾樣main course 。Starter 同 Soup 冇咩特別,可以唔洗試。小食嘅炸魷魚圈普普通通啦,又係可以唔洗試。Main course 嘅lobster and crab pasta 唔知點解我同fd都食到有燒烤味?可能你地煮燶左定係冇洗鍋,麻煩你地跟進下。Main course 嘅 pizza 唔錯,但係冇咩咸,每塊都係得細細粒蝦同菠蘿。雖然佢主要食garlic,但係我覺得可以再大方d。Dessert果個DIY tiramisu可以用恐怖黎形容, 依個完全唔得,好難食。Set for 2 但係淨係得一份3條手指餅, 又要再左lou 右, 右lou左,好唔衛生。 希望你地可以改善或者轉左個dessert去。
服務:佢地還可以,但有改善空間。

不過我覺得除左依兩樣,其他人都會即時理會有需要的客人。

Starter 同 Soup 冇咩特別,可以唔洗試。

小食嘅炸魷魚圈普普通通啦,又係可以唔洗試。

2019-12-06
$342 (Dinner)
2019-11-27 135 views
朋友帶我嚟食呢間餐廳😄喺銅鑼灣時代廣場入面,好方便😄本身我都好鍾意食蒜😆所以啱哂我👏餐廳舒服,好啱約朋友嚟呢度聚會。🏘餐廳啲職員好有笑容,啲食物款式好多🥘🍲🥙🌮
2019-10-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2019-11-27 104 views
以蒜頭入饌聞名既韓風意大利菜由前菜到甜品應有盡有裝修超有氣氛, 散發浪漫的感覺當晚我地叫左Tomato wine Mussel青口無熟過熟既情況, 好嫩蕃茄汁酸酸地, 作為前菜好開胃個汁再用黎點蒜蓉包岩岩好Garlic snowing pizza見到幾乎每台客人都會點呢個pizza夠薄身, 食落好脆除左蒜片外, 波蘿既出現真係好加分Garlic steak後悔無叫再大份既扒啊肉味濃, 好快食哂但如果好似我咁叫最基本個個份量,建議叫3-5成熟,因為鐵板會繼續幫佢加熱, 好易老Garlic Cream Spinach係叫STEAK可以加點既配菜creamy得黎又唔會好漏Floating ice ball好有心機既飲品水果預先一粒粒咁雪住Tropical fruit ice tea-peach賣相相對普通一點但係果咪就濃
以蒜頭入饌聞名既韓風意大利菜
由前菜到甜品應有盡有
裝修超有氣氛, 散發浪漫的感覺

當晚我地叫左
Tomato wine Mussel
青口無熟過熟既情況, 好嫩
蕃茄汁酸酸地, 作為前菜好開胃
個汁再用黎點蒜蓉包岩岩好

Garlic snowing pizza
見到幾乎每台客人都會點呢個pizza
夠薄身, 食落好脆
除左蒜片外, 波蘿既出現真係好加分

Garlic steak
後悔無叫再大份既扒啊
肉味濃, 好快食哂
但如果好似我咁叫最基本個個份量,
建議叫3-5成熟,
因為鐵板會繼續幫佢加熱, 好易老

Garlic Cream Spinach

Tropical fruit ice tea-peach
賣相相對普通一點
但係果咪就濃
2019-11-26 104 views
/Mad for garlic🇭🇰/➖➖➖鍾意蒜頭嘅真係唔可以錯過🙌🏻因為店舖幾乎每一碟菜都會有蒜🤓而我本身都係一個蒜控 所以想食一餐蒜宴🙈今次我就叫左Garlic Snowing pizza 同藍青口食完都有啲飽 下次再想食意粉🍝➖➖➖1️⃣Garlic Snowing Pizza 12” $148 材料有炸蒜片、蝦、芝士同菠蘿 🍍係佢哋招牌Pizza 係薄脆嘅口感 但唔會摻口!有好多炸蒜片 帶香脆口感飲左啖水繼續食 個蒜味反而更出😮整體幾鍾意個口感 但如果可以有多啲配料就好➖➖➖分數: 7.4/10➖➖➖2️⃣蒜片番茄白酒汁鮮活藍青口配法包片 $188仲有另一款汁可以揀 : 蒜香忌廉汁感覺上番茄惹味啲就揀左用番茄汁點法包食好正 ✨有4 片夠香脆 食落sharpsharp聲🖖🏻...個sauce 微辣 稠度適中👍🏻 放係青口都幾入味放埋係pizza食都幾夾😎濃蒜控可能會覺得番茄同辣味會重啲 建議唔食得太辣嘅都係揀番忌廉汁🙈呢款感覺上蒜味會較突出至於青口 夠新鮮唔會好腥或者有沙 同個汁幾夾➖➖➖分數: 8.1/10 ➖➖➖3️⃣蒜茸法包 FREE以前成日都食蒜茸包🍞烘得夠香脆 而且食到有牛油香~蒜
/Mad for garlic🇭🇰/
鍾意蒜頭嘅真係唔可以錯過🙌🏻
因為店舖幾乎每一碟菜都會有蒜🤓
而我本身都係一個蒜控 所以想食一餐蒜宴🙈
食完都有啲飽 下次再想食意粉🍝
➖➖➖
材料有炸蒜片、蝦、芝士同菠蘿 🍍係佢哋招牌
Pizza 係薄脆嘅口感 但唔會摻口!
有好多炸蒜片 帶香脆口感

分數: 8.5/10
  • 法包片
  • 蒜蓉包
2019-11-25 77 views
韓風吹不停, 今晚突然好想食韓國菜, 但韓燒、炸雞好熱氣喎,朋友提議食另類韓式西餐, 這間以蒜頭為主題既餐廳, 原來喺韓國已經歷史悠久。先來一客免費的蒜蓉包Garlic Snowing Pizza $148招牌薄餅餡料豐富, 面層鋪滿蒜片、蝦肉及菠蘿,但請不要心急食,因為店員還即席刨上的巴馬臣芝士,如Snowing 一樣, 薄餅底非常薄,食落蒜片香脆不痴牙, 醬汁帶甜。牛柳粒肉醬炒意大利闊條麵配蒜香忌廉 $168牛柳粒肉醬分量不少,闊條麵煙韌彈,加上蒜香忌廉,好惹味。 香脆魷魚圈配蒜香蛋黃醬 $68魷魚圈香脆可,再拈上蛋黃醬, 邪惡非常。 - - - - -

先來一客免費的蒜蓉包
Garlic Snowing Pizza $148

牛柳粒肉醬炒意大利闊條麵配蒜香忌廉 $168

牛柳粒肉醬分量不少,闊條麵煙韌彈,加上蒜香忌廉,好惹味。

香脆魷魚圈配蒜香蛋黃醬 $68

魷魚圈香脆可,再拈上蛋黃醬, 邪惡非常。

- - - - -

2019-11-23 3404 views
今日lunch又同同事出去食飯,之前都有食過呢間餐廳的晚餐,所有菜式都好有蒜的味道,所以帶同同事一齊來試試這裡的午餐。這間位於時代廣場的分店都幾大,座位很多,燈光柔和,如果晚上來食更加有氣氛!lunch時間價錢都唔算好貴,而且還有一些菜式會做優惠呢!Lunch有湯/沙律、主菜、甜品同飲品!南瓜湯,香濃的南瓜蓉,帶有少少甜甜地,南瓜湯中還有蝦肉作點綴。8" Garlic Snowing Pizza,lunch的pizza較平時的呎寸少,唔怕會食得太多!這款pizza是招牌菜,薄餅上有蝦肉、菠蘿、炸蒜片,上菜時店員還會作薄餅上加上大量芝士絲!薄餅是薄脆底,食落有點像吃餅乾,而上面的炸蒜片亦好脆口,有淡淡的蒜味!加上有鮮甜的菠蘿和爽口的蝦肉作配料,令整份pizza口感豐富!地中海式雜香草香蒜素炒意粉,這個意粉味道清清地,但好香香草和蒜味,而意粉上灑有炸蒜片,令蒜味大大提升!跟餐甜品是小蛋糕件,份量少少,唔會食到太飽!跟餐飲品有咖啡/茶可以選擇!蒜頭蕃茄白酒汁煮鮮活青口配法包片,lunch時段可以以優惠價食呢款菜式。這裡的青口都幾大粒,份量很多,青口脹卜卜又鮮甜,醬汁好香蒜蓉味,因為是蕃茄醬汁
南瓜湯
Garlic  Snowing  Pizza
地中海式雜香草香蒜素炒意粉
跟餐甜品是小蛋糕件,份量少少,唔會食到太飽!
跟餐飲品有咖啡/茶可以選擇!
蒜頭蕃茄白酒汁煮活藍青口配法包片
蒜頭蕃茄白酒汁煮鮮活青口配法包片,lunch時段可以以優惠價食呢款菜式。這裡的青口都幾大粒,份量很多,青口脹卜卜又鮮甜,醬汁好香蒜蓉味,因為是蕃茄醬汁的關係,酸酸辣辣的醬汁令人十分開胃,用上法包點上醬汁一齊食特別惹味呢!

這間餐廳非常適合喜歡食蒜的朋友!
2019-11-21
$230 (Lunch)
Garlic  Snowing  Pizza
蒜頭蕃茄白酒汁煮活藍青口配法包片
  • 蒜頭蕃茄白酒汁煮鮮活青口配法包片
2019-11-21 80 views
係YAHOO買咗85折券, 所以行完街就嚟食~上次試過肉眼扒超好味今次嚟試下PIZZA叫咗個招牌 Garlic Snowing Pizza餅底以韓國麵粉搓製, 係我鍾意嘅薄脆皮PIZZA 上有 蝦、菠蘿、炸蒜片同埋刨咗勁多Parmesan Chees係面, 睇落好次雪花咁食落去好香蒜蓉味又甜甜地咁, 口感特別得嚟幾好味勁多隻剝咗殼嘅蝦, 懶人最愛蝦肉爽口彈牙, 我下次都想再ORDER甜品係有蒜香嘅 DIY Tiramisu可以沾點 Espresso 同咖啡甜酒苦中帶甜, 咖啡迷要試☕Garlic Snowing Pizza $148Olive Shrimp Cazuela $158DIY Tiramisu $68
係YAHOO買咗85折券, 所以行完街就嚟食~

上次試過肉眼扒超好味
今次嚟試下PIZZA

叫咗個招牌 Garlic Snowing Pizza
餅底以韓國麵粉搓製, 係我鍾意嘅薄脆皮
PIZZA 上有 蝦、菠蘿、炸蒜片
食落去好香蒜蓉味又甜甜地咁,
口感特別得嚟幾好味

勁多隻剝咗殼嘅蝦, 懶人最愛
蝦肉爽口彈牙, 我下次都想再ORDER

甜品係有蒜香嘅 DIY Tiramisu
可以沾點 Espresso 同咖啡甜酒
苦中帶甜, 咖啡迷要試☕

Garlic Snowing Pizza $148
Olive Shrimp Cazuela $158
DIY Tiramisu $68
$200 (Dinner)
2019-11-20 58 views
呢一排交通都比較差當日我哋去到嘅時候佢哋都提早7:00關門!但係佢哋嘅服務員好好!叫我哋唔使心急慢慢食完先走!當然我哋都唔想阻人收工 😋你哋嘅蒜蓉麵包焗得好好食
但係佢哋嘅服務員好好!叫我哋唔使心急慢慢食完先走!
當然我哋都唔想阻人收工 😋
你哋嘅蒜蓉麵包焗得好好食
  • MFG特色蒜蓉包塔
2019-11-19 300 views
由細到大都好鐘意食蒜,就算係阿媽用黎炒菜既蒜粒,都會被我食到一粒不剩🤭,今次黎到以蒜頭為賣點既Mad for Garlic真係啱哂我口味🤩Mad for Garlic係一間韓風意大利菜既餐廳,餐廳裝修整到成個酒窖咁好有情調💕,野食種類都有好多,就連用蒜做既甜品都有🤣1️⃣Garlic Bread 🍞 (free)蒜蓉包係唔洗加錢就送既,法包好脆蒜茸好香🤤2️⃣Garlic Snowing Pizza🍕 ($148)呢個pizza上完菜之後,侍應仲會將芝士磨成條狀鋪係面🤤,pizza入面有蝦、菠蘿、同炸蒜片,啲蒜片唔係得一兩塊,而係鋪滿成個pizza😍,食落勁香,而菠蘿既甜又可以中和返炸蒜片既苦味,好夾!3️⃣Deluxe Seafood Fregola ($188)平時西班牙炒飯就見得多,呢個菜雖然外表似西班牙炒飯,但其實係珍珠意粉黎🙈珍珠意粉形狀雖然似飯粒,但食落依然保留意粉 粉粉地既feel,冇飯粒食落咁實,亦唔會話太稔😋珍珠意粉上面鋪滿咗帶子、大蝦🦐、青口同蜆等等既海鮮,帶子完全唔細粒,青口亦都甜美多汁🤤見到其實仲有個招牌肉眼扒配蒜頭山,堆咗成堆炒蒜片係肉眼上面超吸睛🤩,可惜小編已經食到好飽

1️⃣Garlic Bread 🍞 (free)
蒜蓉包係唔洗加錢就送既,法包好脆蒜茸好香🤤
蒜蓉包

Garlic Snowing Pizza

Deluxe Seafood Fregola

見到其實仲有個招牌肉眼扒配蒜頭山,堆咗成堆炒蒜片係肉眼上面超吸睛🤩,可惜小編已經食到好飽,下次有機會再試啦🙊
Type of Meal
Dinner
蒜蓉包
Garlic Snowing Pizza
Deluxe Seafood Fregola
2019-11-13 109 views
為左係銅鑼灣搵間舒舒服服既餐廳,我地係網上search左間餐廳,佢係時代廣場果邊既食通天。由於係平日既2點,所以餐廳唔算多人,岩岩好過左繁忙既lunch hour😍2點都仲有lunch set 😍😍好開心💕我地叫左一個risotto同埋一個意粉,share食😆意粉係garlic carbonara😍超勁好食!勁creamy!而且煙肉都多😍😍😍😍 配埋garlic食都係第一次!勁match既味道💕另外,risotto我地點左lemon calamari cream risotto😆一黎到個樣以為平平凡凡,點知一食,好爽口既野唔知係未洋蔥呢😆估佢唔到好好食!配埋個lemon,成件事好fresh😍最後,最滿意既就係甜品💕一個係朱古力味,一係係芝士味!食完直頭想再叫,可惜呢個係跟餐,而且我地都好飽😂😂😂呢間餐廳性格比好高,一定會再返黎食😍

我地叫左一個risotto同埋一個意粉,share食😆

呢間餐廳性格比好高,一定會再返黎食😍
2019-11-06 87 views
銅鑼灣Time square 有間以蒜做主題的餐廳,喜歡蒜既朋友一定會聽過,就係「Mad for garlic」。 之前曾經在又一城分店感受過極具特色的蒜餐,今次特別帶上鍾情於蒜既朋友一齊來品嚐。焗芝士肉醬麵卷,用闊麵包上一層又一層的芝士和肉醬,隨隨便便也能做出拉絲等高難度動作 配上特製的香蒜蛋黃醬,帶來多重味覺的衝擊,亦令人難以抗拒地一啖接著一啖。南瓜雞肉薄餅,食完濃味的肉醬麵卷,亦有淡口小小的南瓜pizza 。 南瓜清甜,餅底亦焗至脆口,配上主題蒜作調味,帶來清新又獨特既感覺。最後當然叫上一份焗香脆蘋果金寶配糖漬蒜,在甜品中加入蒜咁既大膽既做法,我諗會咁做既餐廳絕對不多,但這偏偏就是mad for garlic 令人驚喜的地方。

2019-10-22 97 views
朋友是用來見的,所以約了吃飯,之前留意這間來自韓國的餐廳,它以蒜頭為主打的,今晚便來到了。蒜蓉脆包,這個免費的,每人可以享用一件,麵包是法式,所以外脆內軟,加上牛油和蒜香,實在想追加一份。牛油果車厘茄珍珠芝士藜麥沙律,配微辣青椒蒜香醋汁$138,藜麥很有嚼勁,配合牛油果、車厘茄、珍珠芝士和青椒蒜香醋汁,感覺健康又開胃。熱板烤香草美國肉眼扒配法式芝士薯蓉$288,肉眼扒牛肉味道十足,還帶著些蒜香味道。旁邊還有蒜頭和芝士薯蓉,這個組合配合得天衣無縫。香脆蘋果金寶配糖漬蒜 伴自家製雲呢嗱雪糕$78,漬蒜已经混合在餅碎和烤蘋果中,香脆中帶點蒜香,再加上雲呢嗱雪糕,就成了一道美味的甜品。

2019-10-20 86 views
個人對蒜頭非常喜好,每逢蒜頭製造的產品,都必定會試試,今晚便專程來到了。脆豬腩仔配辣香蒜燒肉汁$78,以脆漿包著炸成,外脆內軟,肉汁豐富,一點都不覺肥膩,反而越食吃想吃。蒜香𧐢汁牛柳黑椒蒜炒意大利吸管麵$168,蒜香惹味,牛柳絲軟腍,味道有點像廣東式炒意粉味道。Garlicholic rice$138,蒜粒的香味,溶入炒飯中,加上海鮮和少許辣味,令到炒飯味道更佳。D.I.Y提拉米蘇配意大利手指餅、小杯特濃咖啡及咖啡甜酒$78,另加意大利手指餅$18。這個甜品上枱時,各款甜品配料是分別上的,自己可以以自己的口味,混合特濃咖啡、咖啡甜酒在蛋白漿內,再將手指餅放入吸收,便可以進食。這個做法比較特別,而味道層次豐富,可以吃到自己製造的甜品。

2019-10-18 90 views
今日晚原本是出來上課的,但臨時被通知取消課堂,為了慰勞自己,要吃好一點。找了這家出名以蒜入餚的餐廳,翻開餐牌,絕大部份菜式都有蒜頭。我點了主菜、甜品及一杯飲品。脆香焗蒜蓉澳洲羊架配香草蒜香忌廉汁及薄荷醬 - 賣相講究,主角羊架披上了一層香脆的戰衣,都是蒜、香料。羊架之下是混了蒜蓉的香草忌廉,質感有點像薯蓉,又香又滑,是會吃上癮的。廚師細心地將薄荷醬的在碟上繞了一圈,對了,那就是我與羊架的戰圈。戰圈上還有紅胡椒,與羊肉起吃,刺激味蕾。焗香脆蘋果金寶配漬蒜伴自家製雲呢拿雪糕 - 簡直是打破我對蒜頭的概念! 蘋果金寶雪糕這個組合, 俘虜了萬千少女,而已去辛辣的漬蒜加在金寶當中,沒有違和,沒有搶風頭,郤令整個甜品多了一種口感,添加了獨特的元素。這個甜品份量足夠2人享用,難得在銅鑼灣可以這個價錢吃到這質素及份量的甜品。鮮果冰茶 - 首先,欣賞佢地非常環保,用金屬飲管,而且飲管末端是一個小匙羹,可以用來吃杯中水果,非常方便。我選了蜜桃味,杯中水果有青蘋果、士多啤梨、藍莓、梨、奇異果、檸檬,還有新鮮的迷迭香,很豐富。大大杯的冰茶,正好中和一下口中的蒜味。後記:由於餐廳名及餐牌菜式都有韓文,驅使韓文初
今日晚原本是出來上課的,但臨時被通知取消課堂
,為了慰勞自己,要吃好一點。
找了這家出名以蒜入餚的餐廳,翻開餐牌,絕大部份菜式都有蒜頭
。我點了主菜、甜品及一杯飲品。
脆香焗蒜蓉澳洲羊架配香草蒜香忌廉汁及薄荷醬 - 賣相講究

,添加了獨特的元素

鮮果冰茶 - 首先,欣賞佢地非常環保
。大大杯的冰茶,正好中和一下口中的蒜味

後記:由於餐廳名及餐牌菜式都有韓文,驅使韓文初階的我上網尋找一下這餐聽的來頭,原來它是韓國的過江龍
,在韓國已有三十多家分店
,且很受歡迎,喜歡吃蒜的人,不容錯過啊!