2013-08-17 127 views
老公B說要黎個Mid-Term "Monthly Celebration", 黎左我地旺地5最喜愛餐廳 = 天機棧. 飲食環境感舒適, 每次黎都坐的一個卡位位置, 認真開心.今次驚喜係咖啡, 香氣濃郁, 相當之有水準! 以為自己飲緊Pacific Coffee既專用啡tim~自己加奶, 可以調調個人口味~相當好喝啊。碗羅宋湯湯足料 - 蕃茄、紅蘿白、菜菜, 至於"餐包", 真驚喜, 就只有一片脆脆法包, 猶如一隻手指公嘅長度.Pumpkin Mushroom 意大利反反, OK~幾易入口. 甜品+$18轉一個"意大利芝士餅", 出咗嚟嘅係"tiramisu", 係我其中一個最愛的甜品, 好食既tiramisu唔係隨處有,主要原因是配方由泡過咖啡或冧酒的手指餅乾,加上一層馬斯卡彭芝士,然後配合咖啡因的咖啡與可可所帶來輕量的刺激作用。 嚴格嚟講,呢份"意大利芝士餅"唔合格。手指餅淋溶溶既, 感受不到應有的咖啡或冧酒,無酒味,成件餅淡淡的,都好, 清淡對皮膚好~呵呵 ~。天機係有名之作:心太軟,個人覺得一般,外身已凍了,硬左,好的是朱古力唔太甜,岩我地口味。老公B大口大口咁食哂LU~
今次驚喜係咖啡, 香氣濃郁, 相當之有水準!

。老公B大口大口咁食哂LU~
Other Info. : 總括, 價錢合理,上菜流程有序。。 改善有2: 1) 份量再加返多多多, 咁就VERYGOOD喇~  2) 個層既洗手間環境都幾惡劣,一去令客人醒覺不竟自己還是身處旺角D大廈,衛生程度當然唔可以令人感到十分舒服~如果花D心機整理和清理, 我相信會好多了。
2013-08-07
2013-06-12 80 views
呢間野既服務,我覺得唔多好,D人好似都埋你咁。野食方面,都唔見得好好,個忌廉湯真係細到冇人有!主菜食左個大雞,嘩真係全隻上嫁!不過我就唔覺得好好食咁囉,唔夠味!而我朋友就叫左個意大利飯,佢話D飯仲係有D生嫁喎!不過都有野好食既,就係這個心太軟,我覺得唔會太甜,剛剛好,朱古力流出來的時候還是熱熱的!!!
2013-06-04
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2013-05-30 89 views
今日再次黎到好似無之前咁fullD員工態度好左,咁岩我朋友想要濕紙巾,佢地話無,但問我朋友介唔介意幫佢拎d普通紙巾,再濕小小水比佢,非常主動,抵讚個凱撒沙律唔咸,岩岩好鵝肝拼和牛漢堡,d鵝肝好好食,連埋d蘋果醬一齊煎,very good,但個和牛漢堡就有d over cook 心太軟加雲尼拿雪糕,highly recommend !
今日再次黎到好似無之前咁full

個凱撒沙律唔咸,岩岩好

心太軟加雲尼拿雪糕,highly recommend !

• 心太軟
2013-05-26 243 views
喧鬧而繁盛之旺角上,要吃一頓較為安靜又價錢便宜莫過於上樓舖在地舖租金日漸昂貴下,樓上舖也相計越開越多..今日剛好在附近辦事就順理成章找到位於瓊華中心的天機棧試過午餐吧‧‧‧地方來得寛濶,由於差不多兩時午段時間已過、人潮不算很多在餐廰門外還擺放當日之午餐餐牌一目了然,肯定了目標後安然入座今日揀上了羅宋湯做其餐湯,濃濃的羅宋湯湯料甚多蕃茄、薯仔、、紅蘿白..佈滿整碗湯內,美味之餘也嚐到蔬菜是最要好不過餐包就有欠失儀,一片脆脆之法包上只輕塗點牛油便算而且只得一片,餐廳有欠慷慨哦餐牌上選擇很廣,自選度頗高、先由意粉、酱汁、以至配料,一一可自由配搭盡量適合每一位客人需要..今日自由配選下我揀上忌廉汁煙三文魚配意大利飯一片薄薄之煙三文魚像花朶般悉心擺放在意大利飯身上,味道郁濃經過收汁下忌廉剛好掛滿在意大利飯之上,米飯入口質感柔韌度剛好嘴嚼間略嫌米質本身(削口)一點,而這點(削口)全屬米本身貨源身之關係與廚師之烹煮絕無關事,如你不是我這個意大利飯控、也可能未必嚐得出來至於餐飲咖啡就不值多提,全無咖啡香可言喝一口已告放手
喧鬧而繁盛之旺角上,要吃一頓較為安靜又價錢便宜莫過於上樓舖
的天機棧試過午餐吧‧‧‧

地方來得寛濶,由於差不多兩時午段時間已過、人潮不算很多
今日揀上了羅宋湯做其餐湯,濃濃的羅宋湯湯料甚多
餐包就有欠失儀,一片脆脆之法包上只輕塗點牛油便算
而且只得一片,餐廳有欠慷慨哦
盡量適合每一位客人需要..
今日自由配選下我揀上忌廉汁煙三文魚配意大利飯
一片薄薄之煙三文魚像花朶般悉心擺放在意大利飯身上,味道郁濃
至於餐飲咖啡就不值多提,全無咖啡香可言
喝一口已告放手
Other Info. : 整體上主角意大利飯個人會給予80分數,而且服務也很貼心 值得一試。
2013-05-24
$46.
2013-05-12 137 views
與朋友逛蝴蝶袋專門店前首要補充體力,不然怎夠力爬三層樓呢??旺角大量食肆中選了天機棧,只因飯後甜品不用再傷腦筋,一條龍服務方便很多了。致電餐廳預先訂座,當日下午會有店員來電再作確認,那天我們早到半小時入座也沒問題,只因限時90分鐘的用餐時間是依據入座時間計算的,對我們這對稍後還有節目的客人更方便不過。早到也有好處就是有卡座可坐,個人認為較場內其他皇冠座位更有私隱也較舒服,不過沙發都是時間更換了!昏暗燈光及燭光掩映下也很著燭光晚餐氣氛,引得朋友芳心大喜!加上還播放英文金曲如CASABLANCA更添浪漫,可惜咱們兩個女子在此,如斯情調實在有點用不上呢。等候入座時被前面客人形容為"嘩~乜咁黑??"的天機棧佔地蠻大,從昏暗燈光看來是想營造有氣氛的餐廳環境,不過這裡始終是旺角區,要浪漫的也應不會選此區吧?也因樓底設計所限,當客人漸多時餐廳已很困聲,人聲鼎沸的連剛才令人陶醉的金曲早已聽不到了,還有什麼氣氛可言呢?幸好那微弱光線仍可以看到餐牌點菜。要求的熱開水還未及冷卻,咱們點的餐湯已送上。 一向喜歡紅湯的我那晚忽然改變口味,想不到改得更加好!看似平平無奇的忌廉湯煮得濃稠得宜,湯底綿滑的有著香香奶味

要求的熱開水還未及冷卻,咱們點的餐湯已送上。 一向喜歡紅湯的我那晚忽然改變口味,想不到改得更加好!看似平平無奇的忌廉湯煮得濃稠得宜,湯底綿滑的有著香香奶味,不像以罐頭湯加材料而成的半製成品,還有很多海鮮如蜆肉帶子粒等,算得上材料豐富又美味的餐湯。
蒜蓉多士小小兩片份量一般,抹上牛油的法包烘得較脆,幸好也不會硬得咬不開,只是所用牛油水準一般,沒有誘人牛油香幫忙下,這片多士水準實在平平。
為了晚餐更豐富,單點海鮮酥盒作小食,餐牌上列明一客2件,自己說了要2份,結果來了兩客每人兩件,幸好酥盒個子不大,每人一份也能解決。

以現成冷凍酥皮製成的酥盒中間放有一點應是白汁海鮮餡料,女生兩口可解決的尺寸作為餐前小點是剛好的。要是處理得宜,冷凍酥皮也可以做得可口的,只是這兩件小酥盒卻是底部油油的,整個酥盒不但不酥還是軟軟的,坊間的什麼肉卷也比其香脆出色;海鮮則跟剛才白湯相若,蜆肉、帶子粒也有一點,還有一些軟糯如薯蓉的東西將其混和,本應外酥內軟的口感變成單一的軟淋,不太好吃唷。

幸子還有伴碟的沙律菜,澆上一點有甜度的黑醋更為美味,新鮮蔬菜的爽脆完全中和了酥盒油油的感覺,同時也彌補了酥盒不好吃的缺憾。
為無飯不歡的朋友而點的蕃茄鮮蝦意大利飯,看著那坨只在碟子中央的份量還以為稍後要再點菜了。飯面上四隻有殼中蝦爽口新鮮,留意去看也沒發現不清潔的黑色條狀物,清理工夫是有做的;飯粒煮成港人口味的全熟偏軟,沒有我們稱為半生熟的傳統硬度,只是也沒有一點嚼勁,加上芝士來煮就較黏口了,意大利飯的味道來自蕃茄及芝士,蕃茄酸味淡淡的若隱若現加上不太有芝士味的溶化芝士,味道還可以的程度,剛才以為很少的飯量,在水準不算很好又較黏口的情況下,其實已相當足夠。
另一道黑松露三文魚天使麵相對較出色,不容易處理得好的天使麵煮得不糊爛,如此幼身的還可條條分明,不錯;三文魚份量真多,像半熟及全生的魚肉也存在似的,畢竟生和熟的三文魚肉質感是有分別的嘛,相信是白汁中加有一點黑松露油關係,黑松露的獨有香氣只微微地散發出來,這也足以令這款意麵味道香香的,比剛才的意大利飯好吃多了。
凍檸茶昏暗中也看到其茶色, 多片檸檬新鮮夠香, 令這杯檸檬茶變得夠酸,等會吃完甜品就派上用場了。
套餐加$28換來心太軟作甜品,只是沒有另加雪糕作配就真的笨!
割開心太軟後朱古力漿一湧而出,從流動速度看得出是以較稀釋的朱古力漿來做,蛋糕外層厚薄剛好,微暖之中仍帶一點脆,流心朱古力尚算幼滑但有點偏甜,個人較愛味道帶甘的心太軟,在這刻反而慶幸沒有另加雪糕,不然這飯後甜品就會過甜了。

環境愈來愈吵,像茶記的扒房已不能久留,一招手結帳侍應已即時送上帳單,有效率之至!我們也同以有效率的速度離開,只是大廈的電梯不是滿座就是不停,始終還是要等上一段時間才可離開樓層哩。
$180 (Dinner)
  • 忌廉湯
  • 黑松露三文魚天使麵
特燈開ac講佢,希望大家唔好中伏同女友2週年紀念日去食入到去好似街市咁嘈食物質素同價錢不成正比2人結帳總共300元點了豬西冷焗大蝦意粉和青口墨汁意大行飯豬扒味道不錯,可惜份量不足,只有手掌大小燒汁不足,成碟意粉無味最過份係隻焗大蝦,居然未熟就拎出黎,D肉好腥好水而個青口墨汁意大行飯都係份量唔多青口中規中矩但係意大利飯好硬,好似唔係好有心機整劣評!!

特燈開ac講佢,希望大家唔好中伏
同女友2週年紀念日去食
入到去好似街市咁嘈

食物質素同價錢不成正比
2人結帳總共300元
點了豬西冷焗大蝦意粉和青口墨汁意大行飯
豬扒味道不錯,可惜份量不足,只有手掌大小
燒汁不足,成碟意粉無味
最過份係隻焗大蝦,居然未熟就拎出黎,D肉好腥好水

而個青口墨汁意大行飯都係份量唔多
青口中規中矩
但係意大利飯好硬,好似唔係好有心機整
劣評!!
2013-04-18
$150 (Dinner)
Anniversary
2013-03-26 29 views
同舊同事gather 下可能因為係平日,dinner 時間都唔係多人Dinner set 有晒appetizer、main 同dessert,仲有飲品幾齊全 餐湯紅白兩款還是白湯好飲一D,因為有D 螺肉,可以咬下烘得好香脆,讚!!蝦幾甜,新鮮既菜好fresh也是有菜墊底,帶子好細隻鴨胸夠煙UN份量比較少,雖然幾creamy但漿糊既程度做得不太好味道亦較鹹,意粉幾硬反而幾入味,多肉煎得幾香,可惜肉質有d 鞋口吞拿魚沒有太多,幾鍾意個酥皮,脆!!心太軟果然係有名之作,朱古力香濃綠茶木康布甸 綠茶算濃郁,布甸好滑身「木康」多d 就更好了焦糖燉蛋蛋好滑,唔會好甜,幾好 味道比較平凡但氣氛不錯我會覺得舊鋪quality 好一點呢
同舊同事gather 下
可能因為係平日,dinner 時間都唔係多人
幾齊全

餐湯紅白兩款
還是白湯好飲一D,因為有D 螺肉,可以咬下
烘得好香脆,讚!!
蝦幾甜,新鮮既菜好fresh
也是有菜墊底,帶子好細隻
鴨胸夠煙UN
份量比較少,雖然幾creamy但漿糊既程度做得不太好
味道亦較鹹,意粉幾硬
反而幾入味,多肉
煎得幾香,可惜肉質有d 鞋口
吞拿魚沒有太多,幾鍾意個酥皮,脆!!
心太軟果然係有名之作,朱古力香濃
綠茶木康布甸 綠茶算濃郁,布甸好滑身
「木康」多d 就更好了
焦糖燉蛋蛋好滑,唔會好甜,幾好

味道比較平凡但氣氛不錯
我會覺得舊鋪quality 好一點呢

2013-03-26 26 views
第1次到天機棧吃晚飯是男性友人帶小柔去的..不過已經是很多年前的事..是慶祝我的生日還是慶祝聖誕節?? 都快忙了..只記得這裡的西餐很好吃..由頭盤至甜品都令人很有驚喜+印象*多年後再來吃..食物質素依然沒變..甜品心太軟亦成為網上食評經典..當然小柔也是每次來必點的了~~ 頭盤有蒜蓉包..香脆可口夠味!!*配上獨特的忌廉湯..別有一番風味..P.S. 羅宋也不錯..可以試試喔:不像坊間的忌廉湯..忘了是什麼名字.....但好好味..讚喔:SET DINNER 有多款頭盤可以選擇,,小柔點了焗生蠔..滋味十足!!*主菜是鵝肝多士意大利飯 (近期的餐牌轉了配麵喔份量不算很多..女生吃其實吃不完的..鵝肝煎得剛剛好..入口即溶..喜歡吃鵝肝的朋友必點..另外這裡的龍蝦也好好吃..肉很鮮嫩多汁的..最後..當然不要錯過這裡的經典甜品---心太軟..以前吃SET DINNER要加錢..現在點SET DINNER已經有心太軟可以選擇..就算不喜歡吃朱古力...奶凍也好好吃呢~~說說這個心太軟..不是很甜那種..甜度剛剛好..朱古力流出來的多少差不多每次吃也是一樣..証明廚師的功架十足!!!*
是慶祝我的生日還是慶祝聖誕節?? 都快忙了..

當然小柔也是每次來必點的了~~

頭盤有蒜蓉包..香脆可口夠味!!*
配上獨特的忌廉湯..別有一番風味..
P.S. 羅宋也不錯..可以試試喔:

不像坊間的忌廉湯..忘了是什麼名字.....
但好好味..讚喔:
SET DINNER 有多款頭盤可以選擇,,
小柔點了焗生蠔..滋味十足!!*
主菜是鵝肝多士意大利飯 (近期的餐牌轉了配麵喔

份量不算很多..女生吃其實吃不完的..
鵝肝煎得剛剛好..入口即溶..喜歡吃鵝肝的朋友必點..
另外這裡的龍蝦也好好吃..肉很鮮嫩多汁的..

最後..當然不要錯過這裡的經典甜品---心太軟..
就算不喜歡吃朱古力...奶凍也好好吃呢~~
証明廚師的功架十足!!!*
小柔吃過好多間的心太軟..唯獨這裡最喜歡..
有些甜品店主張「比利時心太軟」 吃第一次還好..當你吃一間2間3間也是「比利時」
你便會發現每間都是一樣味道..毫無特色毫無驚喜..比利時CHOCO很香沒錯..味道很濃沒錯..但略嫌甜了點..
而這裡的心太軟是自己調配的CHOCO...在外是吃不到的..
喜歡吃心太軟的真的要來這裡試試吧!!!*
2013-03-25
$150 (Dinner)
  • 心太軟
  • 鵝肝
今日男友生日,同佢試餐廳^_^揀左天機棧我地每人都點左一個套餐鮮蝦蘋果凱撒沙律蝦好幹身,但蘋果好新鮮,不過份量好少法國我肝少油,但好味,多士脆周打海鮮湯夠熱,好creamy,多士好脆,好香蒜茸味,成個湯好鮮炭燒肉眼扒叫三成,黎到變六成,不過好嫩滑,炭燒味正,意粉夠彈牙^_^伴菜既蕃茄都咁正,好有黑椒味法國蘋果派好甜,外脆內軟,好似春卷樣綠茶木槺太重奶味,無口感咖啡香濃幼滑,上品^_^服務殷勤,顧客至上
今日男友生日,同佢試餐廳^_^揀左天機棧

我地每人都點左一個套餐

鮮蝦蘋果凱撒沙律
蝦好幹身,但蘋果好新鮮,不過份量好少

法國我肝
少油,但好味,多士脆

周打海鮮湯
夠熱,好creamy,多士好脆,好香蒜茸味,成個湯好鮮

炭燒肉眼扒

法國蘋果派
好甜,外脆內軟,好似春卷樣

綠茶木槺
太重奶味,無口感

咖啡
香濃幼滑,上品^_^

殷勤,顧客至上
2013-02-21
$172 (Last Night Supper)
Birthday
  • 炭燒肉眼
2013-01-23 14 views
早前同一大班朋友GATHERING黎左天機棧食晚飯...講真聽就聽得多, 食就係第一次見到個餐牌D SET DINNER....心諗~ 都唔平WO但難得据一次排, 就點左個鵝肝豬扒餐前菜揀左焗蠔...一上菜....嘩咁細隻既 ==不過好彩~ 幾有鮮味! 不過得一隻唔夠喉呀!!!!!!餐湯就叫左忌廉磨菇湯! 同出面既忌廉磨菇湯唔同就係佢好重好重磨菇味同埋好'杰' 其實好重磨菇味同'杰'身既忌廉湯都係我鐘意既, 不過就真係好似淡左D同埋'杰'得太過份== 好似食梗麥片咁主菜黎啦! 個豬扒好好味! 一D都唔'鞋', 的確係唔錯!鵝肝都好肥美! 個MAIN COURSE抵讚!最後個甜品點左APPLE PIE平淡冇咩驚喜~ 下次會想試下焦糖PUDDING事關見朋友個心太軟一D都唔軟...冇流心既
早前同一大班朋友GATHERING黎左天機棧食晚飯...
講真聽就聽得多, 食就係第一次
但難得据一次排, 就點左個鵝肝豬扒餐
前菜揀左焗蠔...一上菜....嘩咁細隻既 ==
不過好彩~ 幾有鮮味! 不過得一隻唔夠喉呀!!!!!!
其實好重磨菇味同'杰'身既忌廉湯都係我鐘意既,
不過就真係好似淡左D同埋'杰'得太過份== 好似食梗麥片咁
主菜黎啦! 個豬扒好好味! 一D都唔'鞋', 的確係唔錯!
鵝肝都好肥美! 個MAIN COURSE抵讚!
最後個甜品點左APPLE PIE
平淡冇咩驚喜~ 下次會想試下焦糖PUDDING
事關見朋友個心太軟一D都唔軟...冇流心既

2013-01-21 18 views
果晚同朋友book左位叫左個豬手同燒雞dinner set豬手好大隻,金黃色, 但有d硬同要自己切如果有人幫切就好好多隻燒雞好好食, 多汁同燒得好香, 份量都好足隻雞都幾軟 自己切都ok最送埋甜品心太軟 口感唔錯 值得加分
果晚同朋友book左位

叫左個豬手同燒雞dinner set

豬手好大隻,金黃色, 但有d硬同要自己切
如果有人幫切就好好多

隻燒雞好好食, 多汁同燒得好香, 份量都好足
隻雞都幾軟 自己切都ok

最送埋甜品心太軟 口感唔錯 值得加分

2012-01-19
$200 (Dinner)
2013-01-07 17 views
除夕倒數諗住早D食飯 行左上去冇BOOK台 因為早即刻有位全部都係SET 好似冇單點頭盤同餐湯都係得過且過我叫左個大蝦雞扒,雞胸黎(落單果陣佢都有提我..呢樣抵讚)係鞋左少少,不過有味 跟既意粉就好淡...麻麻地女朋友就叫左個墨魚意粉 出奇地又幾好味...D墨汁味幾濃 比起出面食既好甜品試左心太軟同焦糖燉蛋心太軟個心好甜呀連我女朋友鐘意食甜野都接受唔到不過之後再食一啖燉蛋中和番又好似OK WOR整體算滿意=]
除夕倒數諗住早D食飯 行左上去

冇BOOK台 因為早即刻有位

全部都係SET 好似冇單點

頭盤同餐湯都係得過且過

我叫左個大蝦雞扒,雞胸黎(落單果陣佢都有提我..呢樣抵讚)

係鞋左少少,不過有味 跟既意粉就好淡...麻麻地

女朋友就叫左個墨魚意粉 出奇地又幾好味...

D墨汁味幾濃 比起出面食既好

整體算滿意=]
2013-01-31
New Year's Eve
2013-01-06 22 views
巧見舊同事Facebook 食物相片吸引,約朋友上去試過究竟 訂枱七時半,早二十分鐘到達,接待員安排如果九時離席可坐卡位。果然卡位座位寬敞舒適,加上裝修富浪漫情調,燈光幽暗配上枱面的燭火,與情人來此確實不錯,但與友人談天聚舊卻嫌氣氛有點古怪。話說正題,價錢合理,先點生蠔併盤共六隻($168),包括澳洲、美國及韓國各兩隻。服務員既會介紹又不會令人窘促。印象猶其深刻的韓國蠔鮮甜肥美,富有海水味又不失蠔味,差點以為自己在吃法國蠔呢。這個真的值回票價!因為想煎試鵝肝牛扒,和友人點了二人餐($398)。前菜是煙三文魚凱薩沙拉,像酒家吃片皮鴨般在枱前即做,說實話,我和朋友談天沒怎麼理會,但整體來說除了吃東西,實際更加像吃感覺,因為這樣的價錢,服務和高級餐廳吃幾千塊的不遑多讓。侍者把沙拉拌好再裝飾漂亮地奉上,味道不差很開胃。吃完換碟才上餐湯,粒粒磨菇雖口感不俗可惜這帶子磨菇湯略淡,帶子沒味。由於煎試鵝肝肉眼扒我跟朋友也是點了五成熟,但廚師似乎控制火候失準,朋友的剛好,我的牛卻有六七成熟了。牛扒有炭燒味令人驚喜,肉質一般,只可說與價錢成比例。而煎鵝肝上的焦糖過甜,大概是想蓋過不大新鮮的鵝肝吧? 要補

由於煎試鵝肝肉眼扒我跟朋友也是點了五成熟,但廚師似乎控制火候失準,朋友的剛好,我的牛卻有六七成熟了。牛扒有炭燒味令人驚喜,肉質一般,只可說與價錢成比例。而煎鵝肝上的焦糖過甜,大概是想蓋過不大新鮮的鵝肝吧? 要補充的是其實不算差,只是我吃過更好的才有比較,別忘了這裡不是那些高級餐廳,所以不要要求過高。

最後上餐飲和甜品--金莎心太軟。
輕輕剖開一角,內裡既香且濃的朱古力漿湧出,藏在裡頭的全莎已溶,餘下杏仁。味道不太甜剛剛好,微暖的吃下去不覺膩滯。

坐多一小會,看看時間剛好九時,我們滿意地結帳離開。

2013-01-05
$311 (Dinner)
  • 生蠔
2012-12-26 23 views
聖誕節,一個好值得出街食野既日子,媽咪話想食扒,但係佢25號朝早先講食乜,仲要只係要去旺角食,嘩....好難啫,一諗起當然要openrice search search啦,一搵之下,由於媽咪話請,唔想食得太貴,一見已經搵到間之前見個同事食既一間房,天機棧扒房,我就要睇下有幾棧。響冇book枱既情況下,7點3去到,家姐要我去攞位先,一諗已經好有難度,咁既日子都冇book位,睇黎都係兇多吉少。Receipt姐姐解釋夜晚8:30後已經full book冇位,如果人齊可以即入8:30pm交枱,但係同屋企人商量完未必得,receipt姐姐好好人話最遲9:00pm交枱,好友善,service好好,呢個要值得一讚。7點45分家人到齊,Menu上已經有好多款聖誕大餐俾人客選擇,媽咪請,唔可以食得咁貴,最後我叫咗個白酒煮青口意大利飯,媽咪有少少病病哋,食咗個微辣既蕃茄大蝦通心意大利麵,而家姐本身想揀食生蠔,但食蠔冇餐,最後冇叫,食咗個唔記得叫乜名既普通牛扒,家姐叫咗7成熟。好快已經上頭盤,先黎個沙律先開一開胃,個沙律ok,d菜唔夠fresh,以呢個價錢唔要求得咁多。跟住已經有包食,包完全唔夠熱,所以出黎

好快已經上頭盤,先黎個沙律先開一開胃,個沙律ok,d菜唔夠fresh,以呢個價錢唔要求得咁多。跟住已經有包食,包完全唔夠熱,所以出黎當要係一舊好硬既包,呢d都一般,唔寫咁多。

接著落既係個湯,今日有2款湯揀,南瓜湯同雜菜湯,媽咪揀咗南瓜湯,我同家姐揀既係雜菜湯。媽咪話個南瓜湯同出面既唔同,少少甜,又唔會淨係得湯。我當然立即試下個雜菜湯啦,咪就同一般冇乜分別,但係真係足料,唔係湯多,唔同既菜,再加少少肉粒,加埋湯本身應有既酸辣味,湯的確唔錯。

上完個湯,當然去到個main course喇,媽咪亩於唔食得酸辣,就同我交換咗個意大利飯食。先講佢食既飯先,好少聽到媽咪話個d青口好食(除咗佢自己煮之外),細細隻再加上少量白酒煮過,食落時唔會俾白酒,蓋過對本身青口既海鮮味,意大利飯份量剛好,對於佢呢d冇乜胃口既人就最prefect,只係d意大利飯有少少煮得過咗火,冇咗應有既口感,總體係個唔錯既飯。

之後到我既微辣既蕃茄大蝦通心意大利麵,酸辣度對我個人而言係偏酸,由於酸多過辣,可能係d蕃茄醬既問題,同佢本身餐牌寫既有少少出入,個通心意大利麵ok唔會太生,另外值得一提係個大蝦,大隻得黎肉質鮮嫩,唔似外面一d死蝦咁"煤",但係除咗呢樣之外,隻大蝦冇乜特別,冇乜太大海鮮味,蝦味完全俾d酸辣味蓋過,整體叫做ok啦。

而家姐叫既唔知咩牛扒,印象中,佢叫既7成熟,家姐俾咗舊我試,似5成熟多d,有好明顯既血汁,well,好彩我同佢都食得生,薯蓉我就冇食過,但家姐話唔ok,我就冇食過。

我同媽咪既餐飲係普通咖啡同菜蜜,但係家姐飲既好ok,叫做金莎朱古力特飲。家姐一試話好飲,我呢d tasting人當然要試啦,飲咗一啖,ok喎,完全係平時超市過年買既金莎朱古力,掂喎,本人仲記得新年最鍾意食就係呢隻朱古力,所以就本人而言都幾like呢杯野飲,雖然要加錢,但值喎!!!!!

最後,甜品時間,我要咗個心太軟,媽咪要咗個apple pie,家姐就法式焦糖燉蛋。甜品係等候時間最長既一環,我估不少於半個鐘,其他客人亦都係等甜品。心太軟,最重要係個溫度同個流心效果,溫度ok,唔太熱,易入口,但個流心就唔係好得,流心唔係自然流出黎,係要我壓一壓先出到黎,甜味ok,但個流心已經扣咗好多分。家姐既法式焦糖燉蛋同媽咪既apple pie報稱唔錯,我冇試,唔敢comment。

整體黎講聖誕節呢個18x連加一既一個dinner set其實抵到爛,service亦好好,至少冇人吹我地埋單,店員見杯水冇水亦好快refill,只係等候時間多了少少。有機會可以再幫襯,同朋友聚會一流。
$200 (Dinner)
Christmas
  • 白酒煮青口意大利飯、金莎朱古力特飲
2012-12-17 16 views
好朋友生日,喺OPENRICE SEARCH餐廳食乜好時,成日都見到呢間餐廳ON TOP,暨且見佢個名咁特別:"天機"棧扒房,好想知道有咩"天機"喺入面,所以好奇之下就BOOK咗位去試。喺繁華鬧市既MK,一上到嚟呢間餐廳有遠離塵囂既感覺。裝橫雖不見得華麗,但整體寬敞舒適。原先喺OPENRICE睇啲食家食評已經諗定想食豬西冷,但一打開個餐牌見個價錢比起喺OPENRICE啲食家POST既相所見到既價錢相差咁遠,又唔見有SET DINNER個MENU喎…所以就選擇咗個二人餐,有好朋友鐘意食既心太軟,又有肉眼扒食, $398/SET算係咁啦…其次仲見到我最喜愛既生蠔拼盤,$168/SET (有6隻蠔),超抵!所以ORDER咗1SET。呢個WAITER都幾好架…一早就幫我哋啲FOOD安排先後次序,而且又似高級餐廳既上菜流程咁,係每個COURSE續一上,見你食完呢個COURSE先會上下個COURSE,呢樣嘢係呢間餐廳度值得一讚。第一道菜先嚟我最愛的生蠔拼盤,3款唔同既蠔種TOTAL 6隻,味道新鮮到好似喺海啱啱撈上嚟咁,如果你鐘意食含有海水味既生蠔,呢度值得推介,所以不禁食完呢半打生蠔再ENCOR

第一道菜先嚟我最愛的生蠔拼盤,3款唔同既蠔種TOTAL 6隻,味道新鮮到好似喺海啱啱撈上嚟咁,如果你鐘意食含有海水味既生蠔,呢度值得推介,所以不禁食完呢半打生蠔再ENCORE半打,真係超回味。喺MK用呢個價錢,食到咁新鮮既生蠔,喺邊度揾?

接著就嚟餐湯餐包,蒜蓉包脆脆香口,重點我想講個餐湯又係好好飲,因為係我最喜愛既蘑菇湯,整個湯唔重奶味,比較"傑"身,仲有啲蘑菇粒粒咬,最讚賞係中間果粒以為係原整蘑菇,但原來係珍寶帶子,粒帶子鮮甜唔韌,好好食…

食完1打生蠔,飲埋餐湯食埋餐包,我同我好朋友都話飽咗1/3,但我哋仲未食完前菜…個waiter喺朋友後面擺哂陣喺度整嘢食,睇下整咩啦…原來係即場撈緊我哋個set既salad…呢part我覺得真係有點無胃,salad啫…唔駛拎出嚟擺陣撈嘛…又唔見得有什麼特別??奉勸餐廳要改善下呢part。

終於嚟到主菜,我同好朋友都ORDER個鵝肝多士配肉眼扒。我一向都食5成熟,不過我塊扒似乎過咗啲火喉,似7成多啲…唔知會唔會因為炭燒既原固呢?所以廚師唔覺意燒耐咗…鵝肝煎得不夠香口,塊多士咪又係頭先餐湯配果片蒜蓉包,不過係迷你版,所以一樣咁香口好味

呢個扒没有飯、意粉、著菜跟,但有舊薯蓉伴碟。由於太飽,所以只食咗2啖,雖然只食咗2啖,都覺得個薯蓉下次值得留肚再食。因為同餐湯一樣,都會有啲薯蓉粒粒,增加0趙口…

最後就係好朋友最愛既甜品:心太軟
一吉落去朱古力漿爆發,中間仲夾著金沙呢,真花心思。呢個心太較絕對唔同出面果啲得一丁點既朱古力漿,內裏既朱古力漿多到我的好朋友嫌膩,食咗一半就算…反而我就食哂…食哂整個心太軟真係好膩
2012-12-14
$400 (Dinner)
Birthday