2022-06-14 20 views
最近多番同朋友出來見面,日本痴的她話要食日本嘢,好呀餐廳有張好長嘅吧枱,可以睇到廚師做壽司,但係我哋聚舊,都係坐普通座位慢慢傾Set lunch 價錢由$78-298,豐儉由人。赤燒壽司盛 $138有玉子燒,火焰三文魚,火焰蟹棒,輕燒劍魚腩,火焰左口魚裙邊,汁燒海鰻,燒三文魚卷。全部都好鮮甜,尤其燒三文魚卷非常可口,玉子燒燙上餐廳名字, 好有代表。呢個價錢食到八件壽司加一件玉子燒,非常抵食鮪世市場丼 $128呢個即是什錦魚生丼,魚生同樣新鮮鮮甜,唔會將貨就價午餐已包蒸蛋,沙律,味噌湯。 蒸蛋好滑,裏面有魚片同香菇,沙律也新鮮,不馬虎下次一個人來,我想坐吧枱睇廚師發板。
最近多番同朋友出來見面,日本痴的她話要食日本嘢,好呀

餐廳有張好長嘅吧枱,可以睇到廚師壽司,但係我哋聚舊,都係坐普通座位慢慢傾

Set lunch 價錢由$78-298,豐儉由人。

赤燒壽司盛 $138

鮪世市場丼 $128
呢個即是什錦魚生丼,魚生同樣新鮮鮮甜,唔會將貨就價

下次一個人來,我想坐吧枱睇廚師發板。

2022-06-09
$146 (Lunch)
2022-06-14 294 views
旺角餐廳滿佈周圍。但真正的美食就不是那麼容易找着。 這一間日本餐廳,是今日眾里尋它! 因為朋友試過, 讚不絕口!無論是食物質素或價錢也是非常吸引! 特別是它的手握壽司非常出名! 師傅即場做的壽司比其他大型壽司鋪更能品嚐到那種新鮮的質素。 它是位於波鞋街附近,由旺角地鐵大約行五分鐘就到。 終於找到它了。今日到店內正正是午餐時段,所以餐牌裏面有lunch set, set 包括有前菜沙律, 麵豉湯以及選擇一款主食,價錢底有$98至158不等今日和朋友都有興趣試一個午餐, 其餘是散叫可以嘗試一下其他不同款式的食物。除了午餐外,亦都有其他套餐可供選擇。午餐我們點了火炙左口魚邊丼。午餐已包括新鮮沙律菜配以柚子醬汁, 食慾大開。另外那個茶碗蒸燉蛋,滑溜鮮味。 裏面有蟹柳,冬菇, 烏鳴卷。所以令蛋味更鮮甜。 另外再點了火炙鵝肝, 日本海膽軍艦,活赤貝及甜蝦剌身(三隻)。刺身上枱見到色澤俱全味道, 猶如置身於在日本吃刺身那種鮮甜美味。 火炙鵝肝鵝肝非常柔軟及有油脂味。 回味無窮!而日本海膽軍艦(是日特選)就非常有驚喜。 海膽味出眾,鮮味濃郁!另外我們叫了特選本鮪壽司盛。赤身,中身, 拖羅⋯⋯記唔晒!總

除了午餐外,亦都有其他套餐可供選擇。

火炙鵝肝

鵝肝非常柔軟及有油脂味。 回味無窮!

另外我們叫了特選本鮪壽司盛。

赤身,中身, 拖羅⋯⋯記唔晒!總之食落好有層次感。 拖羅油香濃郁, 味道好重。

一個字形容「新鮮」

感覺似食 omakase ,但價錢是親民。

• 火炙左口魚邊丼
2022-06-13 238 views
今日放假想食好啲 又唔想食咁heavy 好難諗最後揀揀下 行左去通菜街街市個條橫街 見到有間無人排隊 但之前係社交平台嘅曝光率都算高 而且評價唔錯 就試你啦拉開黑色趟門 入面右邊係可以望住廚師嘅吧檯而左手邊就係矮身四人檯 都算多位 同坐得舒服個名係@ 鮪世市場 顧名思義就係吞拿魚嘅世界餐牌上壽司同刺身款式有好多童年回憶✌︎波子汽水$18甜蝦刺身$45/3隻每隻都好大隻 剥左頭同尾 中間蝦肉仲有好多有食指咁長 而且肉質鮮甜第一輪 點左4款三文魚 $9特大赤海蝦$13 依款不得了 係側面睇蝦肉堅係厚身 而且味道有淡淡嘅海水味 鮮甜火灸左口魚裙邊$16唔建議將佢夾起又再擺芥末同蘸豉油 直接成舊放入口就好啦 咁先食到個浸魚脂味 入口即融 火灸三文魚腩$18第二輪 點左5款蟹棒$9汁燒鰻魚$13有3款係重複叫 實在太好味啦火灸鰻魚$18 自家燒玉子$9 日本芝士蛋糕$22重芝士味 而且蛋糕好滑身💛 餐廳員工好主動 會經常幫食客添茶係加分另外三文魚腩同鰻魚壽司比較普通 今次反而一件吞拿魚都無試 下次要再試
今日放假想食好啲 又唔想食咁heavy 好難諗

💛 餐廳員工好主動 會經常幫食客添茶係加分
另外三文魚腩同鰻魚壽司比較普通
今次反而一件吞拿魚都無試 下次要再試
2022-06-11
$150 (Dinner)
  • 火炙左口魚裙邊
  • 特大赤海蝦手握壽司
  • 甜蝦刺身
2022-06-03 55 views
因為疫情關係,到了現在還沒有開關的日本,絕對是我的家鄉,每一年也希望回去好好感受一番,思鄉病嘅再次發作,這次挑選了一間日本料理店,希望好好懷緬一番。壽司方面,我挑選了火炙三文魚,不得不強烈推薦,一般也會把三文魚燒得有點焦香,還帶有丁點醬汁,但這裏卻令我十分滿意,沒有醬汁,更能顯出三文魚的鮮味。另外,值得推薦的也就是日式燉蛋,水蛋入口香滑,加上內裏餡料豐富,造型精美,單是這樣已經贏了很多分數。現在還在進行推廣優惠,優惠價交換取刺身。還在等什麼,馬上出發。
2022-05-29 254 views
日本風餐廳話說早幾天跟一位同事去了一間餐廳吃午飯,食完意猶未盡還想下次再去一次,這間餐廳就是鮪世市場,在油麻地地鐵一出行幾分鐘左右就到。剛好那天我們在附近的分店工作,所以就一於去品嚐一下。(小補充其實旺角地鐵站一出再行一會兒都到,因為這間餐廳的位置大概就是在旺角或油麻地中間)我們分別叫了兩個套餐,分別是原條鰻魚丼$128,以及火炙左口魚邊丼 $98。套餐有跟味噌湯和蒸蛋和沙律。味噌湯味道不會太鹹,裏面還有一些海帶和豆腐粒,飲下去感覺猶如在日本旅行,真是很懷念在日本旅行的日子啊。沙律十分新鮮,清爽翠綠,再加上有一些沙律汁調味,感覺健康清新。蒸蛋裏面的材料亦都十分豐富,有香菇蟹柳等,比起曾經在其他餐廳食的有所不同,感覺就是材料十足,會有一種想再食多一杯的感覺。而且覺得味道清淡 ,不會太鹹,調味適中,感覺健康的營養在吸收。至於原條鰻魚丼,鰻魚都幾大條,而且幾厚肉,鰻魚汁很惹味,而且感覺不會腥,配上白飯一流,白飯上面還灑滿了一些白芝麻粒粒,增添口感。另外,火炙左口魚邊丼賣相十分吸引,上面有一小塊蛋件,上面刻有餐廳的名稱,別具心裁啊。蟹籽和左口魚邊,味道很匹配,再加上有少少芥末,刺激味蕾之餘,引
日本風餐廳

套餐有跟味噌湯和蒸蛋和沙律。

另外,火炙左口魚邊丼賣相十分吸引,上面有一小塊蛋件,上面刻有餐廳的名稱,別具心裁啊。蟹籽和左口魚邊,味道很匹配,再加上有少少芥末,刺激味蕾之餘,引出左口魚的新鮮。

另外,加$5有特大赤海蝦刺身,每台只可以叫一客,所以我們一於叫了一客,$5有兩隻海蝦刺身真的很化算喔。

埋單結帳時兩個人大概$254,平均每個人$127。
2022-05-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$127 (Lunch)
2022-05-26 53 views
朋友勁好,請我食生日lunch,仲揀咗哩間我未食過嘅餐廳同我食😍😍我哋叫咗個炙燒壽司盛 $138有八件炙燒壽司加一件玉子燒,仲有跟一個味噌湯、茶碗蒸同沙律,係會食唔哂架🤣🤣講返啲壽司,🍣本身連我麻麻地三文魚都會欣賞食佢個炙燒三文魚加州卷,真係整得幾好食😍😍🍣炙燒左口魚裙邊壽司油脂分布平均,勁香勁好食🤭🤭🥰🥰🍣其他壽司正常發揮😆😆💛💛最要提嘅就係每兩個人order午餐加$5有兩隻大海蝦刺身,痴咗線咁抵食🤩🤩唔叫對唔住自己呀!😎😎🫡總括來說:我會再嚟食架🤓
我哋叫咗個炙燒壽司盛 $138
講返啲壽司
🍣炙燒左口魚裙邊壽司油脂分布平均,勁香勁好食🤭🤭🥰🥰
🍣其他壽司正常發揮😆😆

Lunch
炙燒壽司盛
海蝦刺身
2022-05-22 54 views
今日朋友帶我試新嘢,去到門口已經期待去食lunch選擇多,價錢方面好合理。其他單點都多先來了麵豉湯,有小量豆腐及香口蔥花,不錯點了鮪世海鮮丼,三文魚子超新鮮,粒粒脹卜卜、拖羅入口即溶、超級正,吞拿魚醉加蔥花更加昇華,帶子爽口帶厚,三文魚無比新鮮,玉子小小甜加上壽司飯胃口一流。午餐價錢超值市場壽司盛,火🔥燒三文魚,魚油香,加上魚子。特別好味,墨魚壽司。爽口。彈牙,特大海蝦爽甜大隻,每款都超吸引,質素方面超級正最後點了午餐加5蚊有2隻海蝦。唔係細細隻,係大隻同超爽👍🏻👍🏻👍🏻
今日朋友帶我試新嘢,
去到門口已經期待去食
lunch選擇多,價錢方面好合理。
其他單點都多
先來了麵豉湯,有小量豆腐及香口蔥花,不錯
2022-05-21 49 views
肥米有日去咗旺角行街, lunch想食壽司🍣就係附近搵咗間壽司店!件件壽司都好新鮮🤤係即叫即整, 啲紫菜係脆嘅!( ´▽` )ノ仲可以坐喺吧枱度望住個師傅整🤣就好似食緊我omakasei 咁!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)但可能唯一嘅唔好,就係舖頭有啲細😂會坐得迫少少🤏#鮪世市場 📍旺角花園街5號地下鴻威大廈

但可能唯一嘅唔好,就係舖頭有啲細😂會坐得迫少少🤏

#鮪世市場
📍旺角花園街5號地下鴻威大廈
2022-05-17 50 views
中午同朋友入嚟食個午餐,叫個三文魚丼飯,一片片果啲三文魚唔新鮮不單止,啲三文魚粒仲要有一陣怪味,個蒸蛋又無咩味 唔滑 連個蛋入面果塊嗚門卷都林pat pat ,唔會再有下次
2022-05-13 49 views
今日同朋友出開旺角辦事,落雨濕濕搵餐廳食晏之際見到有間新開既日本野就不如入去試下啦,點知有驚喜。餐廳裝修好有日本鮨店既高級感覺,有巴枱,有普通座位,價錢都好實惠。我同朋友都分別叫了個午市套餐,我食三文魚親子丼,朋友就吃吞拿魚蓉丼。午餐包含一個沙律 一個茶碗蒸 一個味噌湯,沙律既醬汁酸甜適中,茶碗蒸好足料好有誠意,味噌湯有埋新鮮豆腐粒夠晒暖胃。三文魚丼擺盤好靚,舊玉子仲印有餐廳既名好有心思,配有沙律三文魚同三文魚子,三文魚有成5-6塊咁多,好味得黎又足料。朋友果個吞拿魚蓉丼份量好多,每啖都有吞拿魚送飯,好新鮮,再配埋d蔥粒好香。差d唔記得講佢個壽司飯酸度同溫度適中,好好味。

午餐包含一個沙律 一個茶碗蒸 一個味噌湯,

差d唔記得講佢個壽司飯酸度同溫度適中,好好味。
2022-05-12
2022-04-26 75 views
好耐冇食壽司 之前食過呢間將軍澳分店都唔錯所以再黎食✨特選本鮪壽司盛*2 $256✨火炙左口魚裙邊*2 $32✨三文魚腩 $18✨火炙三文魚 $9✨日本帆立貝*2 $48✨飛魚籽軍艦 $9✨芥辣八爪魚軍艦*2 $18✨蟹膏軍艦*2 $48✨赤海蝦刺身 $5✨八爪魚 $9✨立魚 $18✨油甘魚*2 $36✨火炙鰻魚 $18✨海膽軍艦 $39大部分壽司都好好食 好新鮮 壽司醋飯酸度溫度適中 拖羅冇筋 好有油脂感 👍👍 蟹膏勁香😋😋 赤蝦刺身勁抵食 而家一週年特價$5 兩隻 超鮮甜肉質結實🤤🤤 左口魚裙邊入口即溶🥰 唯獨有啲美中不足係海膽壽司食落好苦😖😖😖味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰晚餐人均~$300✅再幫襯
好耐冇食壽司 之前食過呢間將軍澳分店都唔錯所以再黎食

海膽軍艦
赤海蝦刺身
赤海蝦刺身
  • 蟹膏軍艦
呢間係將軍澳嘅人氣小店係旺角開左分店!小店主打手握壽司 件件都好新鮮雖然刺身種類一定冇黑門市場咁多但新鮮程度真係可以媲美黑門市場🍣💮平日3️⃣點-5️⃣點半 堂食8️⃣5️⃣折🥡外賣全日8️⃣折-📌分類#couple_food💛旺角#couple_fooddiary_日本菜🇯🇵 #couple_fooddiary回頭吃系列🤤 -▪️𝑊𝑒𝑒𝑘𝑑𝑎𝑦𝑠 𝐿𝑢𝑛𝑐ℎ 𝑆𝑒𝑡 附送麵豉湯 茶碗蒸 沙律🍱 三文魚親子丼 $108丼飯size唔算好大個 但係飯同刺身嘅份量balance 每啖都有刺身送飯刺身有三文魚子 三文魚 芥末三文魚粒 三文魚有成4-5塊 有好濃嘅魚油香 超新鮮三文魚子係粒粒都漲卜卜 一咬卜一聲湧曬啲魚油出嚟(;´༎ຶٹ༎ຶ`)芥末三文魚粒 食落涼浸浸不過冇乜芥末味😋:4.5/5🍣推介❤︎︎火炙三文魚 $9 火炙一向無得輸 仲要係新鮮三文魚熱辣辣 入口即溶 加好香炙燒魚油香(•̀ᴗ•́)و😋:4.8/5❤︎︎中本鮪魚腩 $35Encore了!完全無筋 有口感咬兩下就半化 油脂甘香 ♡´・ᴗ・`♡😋:4.3/5❤︎︎芥末三文魚(期間限定) $10 2件呢個一枱只可限點一次雖然佢冇乜芥末味 但沙律醬撈冰冰涼涼嘅三文魚粒 天
呢間係將軍澳嘅人氣小店係旺角開左分店!
小店主打手握壽司 件件都好新鮮

每啖都有刺身送飯
刺身有三文魚子 三文魚 芥末三文魚粒
三文魚有成4-5塊 有好濃嘅魚油香 超新鮮
三文魚子係粒粒都漲卜卜
一咬卜一聲湧曬啲魚油出嚟(;´༎ຶٹ༎ຶ`)
芥末三文魚粒 食落涼浸浸不過冇乜芥末味

劍魚腩
火炙三文魚
中本鮪魚腩
2022-03-12 75 views
鮪世市場 🍣 💛市場壽司盛($118) 9/10包括有燒玉子、三文魚、白身魚、特大赤海蝦、墨魚、香蔥吞拿魚蓉卷。 整體黎講全部都好鮮甜,完全冇伏🤤💛特別係個三粒香蔥吞拿魚蓉卷,壽司面好多魚蓉,入面就包住粒吞拿魚肉,口感濃郁吞拿魚味,但又唔會腥,好滿足😋Lunch Set (包味噌湯、茶碗蒸、沙律) 沙律夠新鮮,幾好食👍🏻味噌湯就偏鹹咗少少,茶蒸碗有進步空間,個蛋未打得夠匀循🙈Extra comment:•佢本身單點都唔貴,計翻同lunch set其實差唔多🤣
鮪世市場 🍣 💛

市場壽司
($118) 9/10

Lunch Set
(包味噌湯、茶碗蒸、沙律)
沙律夠新鮮,幾好食👍🏻
味噌湯就偏鹹咗少少,茶蒸碗有進步空間,個蛋未打得夠匀循🙈

Extra comment:
•佢本身單點都唔貴,計翻同lunch set其實差唔多🤣
市場壽司盛
2022-03-09
$130 (Lunch)
  • 市場壽司盛
2022-03-10 64 views
鮪世巿場出開太子做野,lunch諗唔到食咩好,諗該下就決定同同事食日本野啦🇯🇵。今次就黎旺角鮪世巿場,試下平民版既Omakase既質素🍣。🌟火炙三文魚丼一個餐有火炙三文魚丼、麵鼓湯、蟹柳粟米沙律🥗、茶碗蒸🥚。麵鼓湯同沙律都係正常發揮,而值得推介就係火炙三文魚丼同茶碗蒸,前者三文魚同三文魚籽新鮮,食唔出雪味,燒玉子厚切夠大件;茶碗蒸蛋白嫩滑,加上蝦卷好鮮味👍。🌟自選壽司🍣壽司手握飯有空氣感,唔似連鎖店質素,握出黎比較硬。比較值得推介就係大本鮪魚腩同三文魚🍣,兩者魚脂味香,火炙三文魚燒完之後逼到魚油出黎,兩者都值得一試!總體而言,omakase質素🐟,連鎖店價錢💰。
鮪世巿場

🌟火炙三文魚丼

🌟自選壽司🍣

總體而言,omakase質素🐟,連鎖店價錢💰。
2022-03-08 70 views
即興午餐失望死了服務員態度和藹但係食物質素😔用餐時食到壽司的魚肉有骨用膳中段先發現食物盤有一隻小強而佢嘅觸角十分敏銳用完膳回去工作路上之已開始肚痛好在工作嘅地方唔係太遠先趕上尾班車如果唔係,要街上就照顧一百大笨象就好死了
即興午餐失望死了
服務員態度和藹
但係食物質素😔
用餐時食到壽司的魚肉有骨

用膳中段先發現食物盤有一隻小強
而佢嘅觸角十分敏銳
用完膳回去工作路上之已開始肚痛
好在工作嘅地方唔係太遠先趕上尾班車
如果唔係,要街上就照顧一百大笨象就好死了