2021-11-08 453 views
同朋友去街,突然佢話想食壽司,但佢又唔想食咁平民果種,路過新寶戲院附近,之前都冇留意,原來開左間好少少既壽司店。因格局有些似 Omakase,個價錢又不算太貴,在沒有太大期望下,入了去試下。在這裡至少師父真是在客面前即握壽司,這至少不是握定再放刺身上面,感覺不錯。見到一個鮪世壽司盛原來是由師父發辦,又唔錯喎,一來唔洗自己諗二來由他選最新鮮食村。【鮪世壽司盛 5+1】海膽(左一):入口勁creamy又濃郁,鮮甜味美。鮮活帆立貝:清甜爽滑,非常厚肉。秋刀魚:時令秋刀魚營養豐富,肉身甜美。大拖羅:入口即溶,油脂非常甘香。金目鯛:清鮮甜美,肉質軟嫩,微微炙過,令魚油更加香。深海池魚(右一):鮮嫩肥美,脂厚油香,入口甘香。【三文魚籽(左)、芥末八爪魚(中)、蔥拖羅蓉(右)】三文魚籽:晶瑩飽滿,用上醬油醃製令鮮味更加提升。芥末八爪魚:彈牙的八爪魚混入了青芥末,味道不錯。蔥拖羅蓉:入口即溶,加上香蔥再沾少少豉油,口感一流。【赤海蝦刺身】鮮甜彈牙,蝦膏超多,不錯不錯。【自家制燒玉子】厚厚的燒玉子,帶點香甜,口感鬆軟,很香蛋味。

【鮪世壽司盛 5+1】

海膽(左一):入口勁creamy又濃郁,鮮甜味美。

鮮活帆立貝:清甜爽滑,非常厚肉。

秋刀魚:時令秋刀魚營養豐富,肉身甜美。

大拖羅:入口即溶,油脂非常甘香。

金目鯛:清鮮甜美,肉質軟嫩,微微炙過,令魚油更加香。

深海池魚(右一):鮮嫩肥美,脂厚油香,入口甘香。

【三文魚籽(左)、芥末八爪魚(中)、蔥拖羅蓉(右)】
三文魚籽:晶瑩飽滿,用上醬油醃製令鮮味更加提升。

芥末八爪魚:彈牙的八爪魚混入了青芥末,味道不錯。

蔥拖羅蓉:入口即溶,加上香蔥再沾少少豉油,口感一流。

【赤海蝦刺身
鮮甜彈牙,蝦膏超多,不錯不錯。

【自家制燒玉子】
厚厚的燒玉子,帶點香甜,口感鬆軟,很香蛋味。
2021-11-02
2021-11-05 21 views
早幾個月前經過已經留意到新開左一間食日本野嘅舖頭,今天終於有機會去試下!茶碗蒸,有濃濃的蛋香,味道亦十分豐富。5+1壽司盛,有海膽、帆立貝、秋刀魚、深海池魚、金目雕,全部都好新鮮!當中最吸睛嘅一定係帆立貝,大大舊帆立貝,加上表面既坑紋,食落去非常有層次!香蔥本鮪魚腩軍艦、芥辣八爪魚軍艦、飛魚子軍艦都十分足料。火炙鰻魚同平時食開嘅有啲唔同,佢食落係脆脆地爽爽地,口感都幾特別。至於令我留下最深印象嘅莫過於火炙左口裙邊,滿滿的油脂,食落入口即融而又不會覺得膩。火炙鵝肝,鵝肝外層燒得十分香,齋聞已經忍唔住……北海道牡丹蝦刺身,蝦很肥美,鮮味突出。

茶碗蒸,有濃濃的蛋香,味道亦十分豐富。

香蔥本鮪魚腩軍艦、芥辣八爪魚軍艦、飛魚子軍艦都十分足料。

火炙鵝肝,鵝肝外層燒得十分香,齋聞已經忍唔住……

北海道牡丹蝦刺身,蝦很肥美,鮮味突出。

2021-11-04 322 views
今日陪老公去好景買PS5 ,拎住部機不方便四周圍走,所以在附近找找吃什麼吧!附近不遠處原來新開了間日本壽司店,有L型吧枱,格局挺不錯,一於就試試看吧。吧枱後面黑板有寫上今日的新鮮食材/限定款式,師傅告知時令海鮮,赤貝等等都是每星期飛機直送到港,保證新鮮。鮪世壽司盛 壽司盛5+1 ,共有6款當日時令海鮮,右到左分別有深海池魚、金目鯛、活赤貝、秋刀魚、活帆立貝、特上海膽,師傅建議由淡味魚款開始食,層次感會豐富一點。深海池魚魚油豐富,味道鮮甜嫩滑。金目鯛外皮輕輕火炙過,令到魚油香氣四溢,口感軟滑,而且多了份焦香香氣。活赤貝入口新鮮,口感爽脆鮮甜。秋刀魚正值當造季節,所以魚肉特別甘香肥美,鮮味十足。活帆立貝口感爽口鮮甜,肉質鮮嫩可口。特上海膽入口creamy,甘甜味充斥住整個口腔,非常滋味喔!火炙左口魚裙邊火炙過的左口魚裙邊油份豐富,肥美爽口, 食後那股魚油香味會停留於口內迴旋,非常回味。火炙鵝肝鵝肝燒到滲出滿滿鵝油,師傅加了少許鹽、蔥花調味,入口軟滑creamy ,有入口即溶感覺,鵝肝香氣十足,味道香濃。火炙鰻魚鰻魚厚肉肥美,肉質鮮嫩多汁,魚肉鮮甜美味。日式燉蛋燉蛋新鮮熱辣,入口充滿蛋香,內

鮪世壽司

深海池魚魚油豐富,味道鮮甜嫩滑。

活赤貝入口新鮮,口感爽脆鮮甜。

秋刀魚正值當造季節,所以魚肉特別甘香肥美,鮮味十足。

活帆立貝口感爽口鮮甜,肉質鮮嫩可口。

火炙鰻魚
鰻魚厚肉肥美,肉質鮮嫩多汁,魚肉鮮甜美味。

日式燉蛋
燉蛋新鮮熱辣,入口充滿蛋香,內裏材料豐富,只是略嫌比較細,不夠喉呢!

2021-11-01 29 views
好耐無寫食評今晚驚喜,又想分享下今晚突然想食壽司,係旺角搵左一間,之前成日經過都無試到,今晚試一試😋一共點左26件壽司+1刺身🍣2 人食我同朋友都唔抗拒食魚生,刺身,所以點都係生野,感覺order每件都好係溫合適,食材新鮮,軍艦紫菜脆脆👍🏻😋1. 三文魚腩x3 , 食到尾先有三文魚味2. 北寄貝x2,唔係我食唔知😆3.赤貝x2, 唔係我食唔知😆4. 飛魚子軍艦x1,紫菜質感脆口,魚子正常5. 香蔥吞拿魚蓉軍艦x2 , 唔覺得太濃吞拿魚腩味6. 劍魚腩x2, 少少帶油脂感7. 油甘魚x2 , 濃厚魚味,肉質感鮮8. 帆立貝x2 , 大隻,但不算好鮮甜9. 辣味八爪魚軍艦x3 , 爽口係食緊刺身質感10. 特大赤海蝦x3 , 爽甜肉質11. 火灸左口魚裙邊x4 ,火灸後香油脂12.北海道牡丹蝦壽司x1,配上炒香蝦膏13.牡丹蝦刺身x1 , 清甜肉質有彈性,蝦膏甜合共495 hkd
好耐無寫食評今晚驚喜,又想分享下

一共點左26件壽司+1刺身🍣2 人食

13.牡丹蝦刺身x1 , 清甜肉質有彈性,蝦膏甜
合共495 hkd
火灸左口魚
三文魚腩,  油甘魚,帆立貝,特大赤海蝦
劍魚腩,赤貝,北寄貝
飛魚子,香飛魚子,香蔥吞拿魚茸,八爪魚軍艦
牡丹蝦刺身
三文魚腩,  油甘魚,帆立貝,特大赤海蝦
牡丹蝦刺身
2021-10-31 37 views
曾經走過坑口分店,今次就來到旺角分店試一下,今日就同另外兩位朋友來食一番!我哋三位都覺得質素都高既!我哋叫咗唔少野、只係有部分影咗相!我地都算係三文魚既愛好者!三文魚都算係厚切既!仲有三文魚腩都係一樣!都係厚切!咬落去都係鮮!而且唔會好有油,魚既脂肪正正常常!帶子就都好新鮮,沒有腥味,隻燒過都幾香!溫度又適中,唔係太熱,亦唔會太凍!Very good!鰻魚手卷我冇食嘅,但係聽到意見!手卷係出奇地好食!聽佢咬嘅時候,紫菜好脆!鰻魚醃得好好,未道夠濃!最後軍艦方面,令人都十分滿意!三文魚子同飛魚子唔腥,亦都非常新鮮!至於芥辣八爪魚亦都十分新鮮完全唔腥!所有軍艦嘅紫菜都夠脆!Overall: 食物質素屬於中上級,服務態度優良!關心客人!以上只是部份食品!還有其他未能盡錄!部份壽司因為霸氣楊仔未有享用,不能作出評論!

2021-10-30
$273 (Dinner)
2021-10-31 32 views
是日與一位喜歡吃日食的朋友來到旺角鬧市的這家餐廳吃飯。我們大概7點到,食店內已經超過一半滿了。坐下之後,我們先點了一個鮪世壽司盛合,裏面有海膽,帆立貝,秋刀魚,深海池魚,金目雕&大拖羅。 自己覺得秋刀魚和海膽都很出色,清甜,而帆立貝就很大塊!口感偏軟,自己喜歡爽口一點的。而朋友非常喜歡吃大拖羅,油脂充滿口腔,很香。刺身方面叫了牡丹蝦刺身,口感豐富!店員服務態度也很好,收碟迅速。接下來叫了芥末八爪魚,三文魚籽和鮪魚腩軍艦。三文魚籽感覺鹹了一點,其他都不錯。然後加了燒鰻魚,左口魚和鵝肝壽司,都很出色!左口魚入口即化,正。總的來說這家是鬧市中優質的壽司店
是日與一位喜歡吃日食的朋友來到旺角鬧市的這家餐廳吃飯。

總的來說這家是鬧市中優質的壽司

2021-10-28 150 views
好耐無見朋友啦 今日一行4人係旺角食野 朋友介紹左呢間日本壽司店 我本身都好中2食日本野 一入去見到個裝修已經好舒服 整整齊齊 職員既服務又好好 好熱情招呼 仲介紹左秋刀魚白子 話係季節先有 仲點左只生蠔 好肥美好好食 呢間野啲食材好新鮮 我下次都會推介比身邊的朋友 衣家想搵有質素的店已經好小 下次再黎食
2021-10-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2021-10-19 355 views
平時都好少食生冷野,但係今日偏偏比呢間日本壽司店吸引咗,因為可以用較平嘅價錢得到我媽家姐嘅享受,因為師傅會喺你面前握壽司,所以喺度食唔單只係食壽司咁簡單,仲可以體會埋餐廳嘅服務,性價比相當高話明今日要體驗我媽家姐,第一道菜當然要食茶碗蒸啦,呢個價錢有呢個質素,我係相當滿意,入邊有鮮菇、蟹柳、名門卷,蛋都整得相當滑溜佢嘅壽司set一set有六件壽司,全部食材都係由日本空運到港,所以材料係非常新鮮,而且會不斷轉款,可以話係不時不食咁師傅就建議我哋由前面嘅壽司開始食起,有深海池魚、金目鯛、大拖羅、秋刀魚、帆立貝、海膽壽司粉嫩嘅大拖羅一直都係我嘅至愛,因為佢係入口即溶,而且一啲根都冇帆立貝上面多咗一小塊青檸片,令到成個口感多種一種清新嘅味道而海膽係非常飽滿,係個口入邊不斷翻騰,海膽嘅味道係可以keep到好耐食完啲咁濃味嘅款式,當然要飲啖茶,清一清個口,再食下一度壽司,左口魚邊輕輕一燒,迫咗佢部份嘅魚油出嚟,令到成件魚更加香香蔥本鮪魚腩軍艦$24、芥辣八爪魚軍艦$9、飛魚子軍艦$9呢款鵝肝壽司就唔係真係度度都有,鵝肝有燒過嘅痕跡,而且油份豐富,配埋壽司飯團食就可以中和返個油份最後甜品仲食埋芝士蛋
鮪世壽司盛
帆立貝上面多咗一小塊青檸片,令到成個口感多種一種清新嘅味道

香蔥本鮪魚腩軍艦$24、芥辣八爪魚軍艦$9、飛魚子軍艦$9
自家燒玉子
最後甜品仲食埋芝士蛋糕,而且餐廳服務水準相當高,所以今餐真係非常完美
日本芝士蛋糕
2021-10-19
鮪世壽司盛
自家燒玉子
日本芝士蛋糕
2021-10-18 25 views
旺角嘅餐廳又多一個選擇,就係呢間新開嘅壽司店。雖然舖頭入面唔大,但都坐得好舒服,質素都相當高招牌嘅玉子,食落唔太甜,味道適中。鵝肝壽司,唔會太油膩,鵝肝味好濃郁,入口即溶。海膽壽司、拖羅壽司、甜蝦壽司、火炙三文魚壽司,落單之後,師傅係你面前即刻做。仲有我最鍾意嘅左口魚壽司,輕輕燒一燒,帶出煙燻嘅味道真係好吸引。呢度啲壽司全部都好新鮮,好甘香,食過返尋味。仲有刺身、手卷等都好值得試下。最重要係價格適中,雖然唔係高價位嘅壽司,但就食得出高價位壽司嘅味道
旺角嘅餐廳又多一個選擇,就係呢間新開嘅壽司店。
雖然舖頭入面唔大,但都坐得好舒服,質素都相當高

招牌嘅玉子,食落唔太甜,味道適中。
鵝肝壽司,唔會太油膩,鵝肝味好濃郁,入口即溶。
呢度啲壽司全部都好新鮮,好甘香,食過返尋味。
仲有刺身、手卷等都好值得試下。

2021-10-17 48 views
下午茶時段不知吃什麼才好,本想去食立鮨,但路過見有一間新開的日本餐廳,店員也頗殷勤出來說裡面有位置,便抱著試一試的心態進到餐廳裡。看一看餐單,算是中等價位的餐廳。餐廳配樂,不是很好,是一些聽起來有點年紀感的英文pop song,歌單讓我有身處MK理髮廳的感覺,而不是日本餐廳。氣氛就因此不到位。因為是週末,所以沒有套餐,理解。但魚生丼還是有的,想飽肚啲都可以點。點了數款刺身、一個蒸蛋和一個特選三式吞拿魚丼。第一款上的是蒸蛋。蒸蛋幾好味,味道濃郁,入面有舊菇、魚皮和蟹柳。我們點的數款刺身。感覺非常一般,魚生的溫度只是常溫偏冷,爭鮮的刺身都比它凍呀!不點醬油和刺身都不想放它入口。魚生感覺沒有不新鮮,但溫度非常影響口感。他們用的芥末像是連鎖壽司店放在桌上一罐罐的那種,個人並不喜歡。另外我們點了特選三色吞拿魚丼。以下是餐牌上的模樣:以下是我們收到餐點:擺盤有些不同,一開頭我仲以為他們上錯!吞拿魚的不同部分,味道都不錯。大toro油香好出,中toro就比較合我口味。丼飯上的魚生反而比較凍,食落口感好啲。但飯煮得非常差,乾身又冇飯香。總括而言,店員服務不錯,似乎是招牌的吞拿魚也在水準,但其他日本餐廳

蒸蛋幾好味,味道濃郁,入面有舊菇、魚皮和蟹柳。

另外我們點了特選三色吞拿魚丼。以下是餐牌上的模樣:

以下是我們收到餐點:

總括而言,店員服務不錯,似乎是招牌的吞拿魚也在水準,但其他日本餐廳應有的stardand 都不達標。不會再訪。
2021-10-15 197 views
政府消費卷又收到錢, 女友話請我去旺角 鮪世市場 吃壽司,  食日本野,  我最喜歡, 真好!  看看店內外, 格局裝修有型, 又整潔.牆上推介, 鮪世壽司盛, 用上愛知縣產米, 價錢唔貴,  我們立即落單. 鮪的分佈:  圖片介紹得好清晰, 見到已想食.日本飲品, 女友叫了兩支 完熟蘋果汽水.  系潮流, 吾錯.師傅先送上自家燒玉子   日本蛋卷, 口感鬆軟, 有蛋香又滑.   壓有招牌 "鮪世",  不俗 .看師傅即制壽司, 有睇頭.......火炙左口裙邊   新鮮爽口, 肥美又甘香.深海池魚, 深海池魚配薑蓉, 質感爽口, 鮮甜帶油份, 味道相當甜美.日本帆立貝,  肉質厚實具彈性, 鮮甜滑嫩, 青檸提升鮮味之餘, 更能豐富口感.油甘魚,   佈滿魚油花紋, 油香四溢油分甘香, 肥而不膩, 口感上乘.金目鯛,   用火炙把魚油香迫出來, 口感柔嫩, 肉質細膩, 呈淡淡的粉紅色.北海道牡丹蝦,  蝦夠大只, 肉質嫩滑, 爽口彈牙, 鮮甜味突出,  大大滿足.活赤貝, 外表橙紅色, 有光澤, 食落肉質爽口彈牙, 有鮮味, 令人再三回味大本鮪魚腩,    肥美, 肉質鮮甜, 綻放出香
政府消費卷又收到錢, 女友話請我去旺角 鮪世市場壽司,  食日本野,  我最喜歡, 真好!

看看店內外, 格局裝修有型, 又整潔.
牆上推介, 鮪世壽司, 用上愛知縣產米, 價錢唔貴,  我們立即落單.
鮪的分佈:  圖片介紹得好清晰, 見到已想食.

看師傅即制壽司, 有睇頭.......
火炙左口裙邊   新鮮爽口, 肥美又甘香.
日本帆立貝,
油甘魚,   佈滿魚油花紋, 油香四溢
油分甘香, 肥而不膩, 口感上乘.
大本鮪魚腩,    肥美, 肉質鮮甜, 綻放出香嫩的魚鮮滋味, 能夠品嚐及感受到師傅對製作的超級認真.
香蔥本鮪魚腩軍艦  一食落去滿口都係本鮪魚腩既鮮味, 好滿足.
汁燒海鰻,  燒得肉嫩多汁, 醬汁香濃, 魚質軟滑, 煙韌彈牙, 真的是一吃想再吃.
火炙鵝肝. 這是高級壽司,  鵝肝配手握壽司,  鵝肝外層燒得好香, 真好食, 香到流油, 入口即溶.
日本進口甜品, 芝士餅,  好經典的甜品. 夠鬆軟, 芝士味濃, 可口.
此店以優質時令海產食材, 提供鮮美壽司, 百吃不厭.  有傳統高級日菜之優良精髓, 下次來會食刺身.
$420 (Dinner)
  • 大本鮪魚腩
  • 香蔥本鮪魚腩軍艦
  • 金目鯛
  • 日本帆立貝
  • 火炙鵝肝
2021-10-11 26 views
旺角新「貴」!偏中上價,冇特別揀過,抱住試下的心態入了去。環境新淨,不算太迫,感覺也不錯,喜歡有巴枱位。餐牌有圖最好了,知道將會食d咩東西,簡單易明,多是自己寫紙落單。除了生蠔,少數要問服務員。我都係聽到某服務員sell 緊,我才知有,就叫了一隻試下。隻日本蠔非常肥美,鮮甜度近似日本食的,已經很有驚喜了! 😋叫了d大,中拖羅,好好味!夠新鲜,不会多筋。有劍魚腩,新鮮度差少少,但也不錯。軍艦d紫菜是新鮮脆的。蟹膏新鮮香甜,忍不住食了2件!😋😋😋總括是食材的新鮮度令我会想再回來食的!
旺角新「貴」!
偏中上價,
冇特別揀過,抱住試下的心態入了去。
環境新淨,不算太迫,感覺也不錯,喜歡有巴枱位。
我都係聽到某服務員sell 緊,我才知有,就叫了一隻試下。
隻日本蠔非常肥美,鮮甜度近似日本食的,已經很有驚喜了! 😋
叫了d大,中拖羅,好好味!夠新鲜,不会多筋。
有劍魚腩,新鮮度差少少,但也不錯。
軍艦d紫菜是新鮮脆的。
蟹膏新鮮香甜,忍不住食了2件!😋😋😋
總括是食材的新鮮度令我会想再回來食的!
2021-10-10
$570 (Dinner)
2021-10-10 46 views
💛💛💛話說最近行開旺角見到新開咗幾間壽司店自從冇幫襯元氣之後😌其實我都好努力發掘良心又好食嘅壽司店🤔Search一search先發現原來新開嘅呢間鮪世市場好黃 而且開咗喺將軍澳好耐旺角係佢哋另一間分店👏👏👏😳星期五晚去食都唔算多人 等咗唔係好耐就有位🤪入到去發現原來佢地仲有提供omakase😍 就連日本蠔都可以逐隻叫黎食😳壽司味道好新鮮 雖然款式唔算多 但三文魚最平都係$9一件價錢好親民 仲要地點方便相信好快就會變成大家嘅食堂😌👏
💛💛💛
雖然款式唔算多 但三文魚最平都係$9一件
價錢好親民 仲要地點方便
相信好快就會變成大家嘅食堂😌👏
2021-10-07 128 views
今晚去左主打食吞拿魚嘅日式壽司店見到有咁多款食材都係日本直送,非常吸引師傅特別推介北海道仙鳳趾生蠔,熱愛生蠔嘅我哋,當然要叫返隻嚟食下北海道仙鳳趾生蠔嘩好肥美呀!加左少少日式醬油,日本風味出哂嚟仲有可以提鮮!口感好creamy,食完仲有層餘韻留係口腔深海池魚壽司肉質爽口帶啲油分,味道甜美!金目鯛壽司師傅先燒一燒表面,迫出啲油分,令口感更柔嫩鮮帆立貝壽司食落好滑口質感細嫩鮮甜,好好味呀,好有口感有啲青檸香,感覺好清新!牡丹蝦壽司最鍾意牡丹蝦果種細綿帶爽嘅口感再加埋蝦膏一齊食,味道甘香鮮甜!火炙左口魚裙邊油脂豐富嘅左口魚,經過火炙後,滲出嘅油脂令到口感層次好豐富係我最愛食嘅一款壽司鰻魚壽司呢件鰻魚好厚肉口感爽彈,燒到微微焦香,即刻加哂分鰻魚汁好惹味,而且仲係熱辣辣!鵝肝壽司第一次食咁厚咁大件嘅鵝肝壽司師傅端過嚟,已經聞到好香,呢塊鵝肝肥大油厚,經過燒炙後,表層燒至焦黃入口軟滑又夠香!海膽壽司係馬糞海膽。每一塊都好完整質感好順滑又鮮甜!芝士蛋糕最後食埋個甜品先呢個cheesecake好好食呀!口感順滑而實淨芝味十足~
今晚去左主打食吞拿魚嘅日式壽司

見到有咁多款食材都係日本直送,非常吸引

北海道仙鳳趾生蠔
好肥美呀!
加左少少日式醬油,日本風味出哂嚟

仲有可以提鮮!
口感好creamy,食完仲有層餘韻留係口腔

深海池魚壽司
肉質爽口帶啲油分,味道甜美!

金目鯛壽司
師傅先燒一燒表面,迫出啲油分,
令口感更柔嫩

鮮帆立貝壽司
食落好滑口
質感細嫩鮮甜,
好好味呀,好有口感

有啲青檸香,感覺好清新!

最鍾意牡丹蝦果種細綿帶爽嘅口感

再加埋蝦膏一齊食,味道甘香鮮甜!

火炙左口魚裙邊
油脂豐富嘅左口魚,經過火炙後,
滲出嘅油脂令到口感層次好豐富

係我最愛食嘅一款壽司

鰻魚壽司
呢件鰻魚好厚肉
口感爽彈,
燒到微微焦香,即刻加哂分

鰻魚汁好惹味,而且仲係熱辣辣!
鵝肝壽司
第一次食咁厚咁大件嘅鵝肝壽司

師傅端過嚟,已經聞到好香,
呢塊鵝肝肥大油厚,
經過燒炙後,表層燒至焦黃

入口軟滑又夠香!

海膽壽司
係馬糞海膽。每一塊都好完整

質感好順滑又鮮甜!
芝士蛋糕
最後食埋個甜品

呢個cheesecake好好食呀!
口感順滑而實淨
芝味十足~

2021-10-05
1K
2021-10-06 24 views
旺角花園街真係好旺, 街頭街尾都係食肆, 中西合璧, 可以各式其式。睇來睇去, 我們都係鍾意食日本餐, 鮪世市場,  門外有風格. 看門外餐牌, 日本直送飛機魚, 價錢唔貴, 壽司款式多.店內有方桌, 也有吧檯.  我們喜歡坐吧檯, 欣賞師傅廚藝.飲品, 我叫了元祖波子汽水, 我最愛波子滾落那 "噗" 的一聲.  及那有汽檸檬味飲品.慢慢睇 menu.   看見鄰座正享用即點即制壽司, 好想食.有點像吃  Omakase 一樣,  師傅好用心制作. 我們落了單, 點即制壽司第一款:   深海池魚,  池魚肉質細緻, 而且軟嫩亮滑. 吃些酸薑, 更醒胃.油甘魚,  色澤鮮明, 魚味同魚脂好平均, 壽司飯也拿捏得不錯.接住是, 金目鯛,  輕輕火灸, 魚油慢慢滲出.   口感非常美味.日本帆立貝,  厚肉, 口感軟嫩滑口,  超鮮味.活赤貝, 被切成花狀的厚身活赤貝, 肉質獨特, 口感爽脆,  有濃厚的海洋鮮味.北海道牡丹蝦,  蝦夠大只, 肉質嫩滑, 爽口彈牙, 鮮甜味突出,  大大滿足.大本鮪魚腩,   真係油脂爆燈, 魚身既雪花紋分佈, 非常肥美, 入口軟嫩豐腴.  魚油與飯粒混和,
看門外餐牌, 日本直送飛機魚, 價錢唔貴, 壽司款式多.
慢慢睇 menu.
看見鄰座正享用即點即制壽司, 好想食.
有點像吃  Omakase 一樣,  師傅好用心制作.
吃些酸薑, 更醒胃.
日本帆立貝,  厚肉, 口感軟嫩滑口,  超鮮味.
大本鮪魚腩,
真係油脂爆燈, 魚身既雪花紋分佈, 非常肥美, 入口軟嫩豐腴.  魚油與飯粒混和, 每啖都有飯香魚油香.
鵝肝.  鵝肝夠大塊,  肥厚美味, 煎得香滑, 兩邊焦脆,
鵝肝入面卻仍保留紅凝固的質感,  入口即溶,  吃得出神.
汁燒海鰻,  鰻魚剛燒起真的好熱, 好香,  鰻魚汁燒好入味, 肉厚又嫩滑.
自家燒玉子   好厚身火壓店名 "鮪世",  給我們留個印記.  富濃濃蛋香.
火炙左口裙邊
魚帶豐富油份卻不膩口, 口感爽嫩, 經火炙, 魚肉緊致香濃, 吃得出色.
三文魚籽手卷, 三文魚籽大大粒, 亮晶晶, 以脆脆的紫菜包著吃, 好喜歡手卷所用的紫菜非常脆,
甜品:  日本芝士餅,
芝士味濃厚, 口感軟滑, 味道甜美.
吃罷十二款好鮮味壽司,  我們捧腹而歸, 在旺角地區有此好食壽司, 真是喜出望外, 值得推介!
$400 (Dinner)
  • 深海池魚
  • 金目鯛