又有一位同事要離開我地喇,搵到好路數,真係恭喜恭喜呀 ﹗五天工作朝九晚五,Good ﹗燒腩仔配芥辣,有水準,皮脆肉嫩、肥瘦適中、肉汁富豐,食得過。酥炸鯪魚球配蜆蚧,好得喎 ﹗估您唔到,炸得熱辣辣,非常香口呀 ﹗蜆蚧味道稍淡,鮮味強差人意。水晶蝦餃,不過不失,蝦鮮爽,餃皮厚度合格。蟹籽燒賣,最愛啖啖肉,豬肉香而肥膏少,雖然蟹籽味欠奉,但蝦爽肉香都好滿意。魚翅灌湯餃,食返個自私餃先,呵呵。高湯美味,浸住隻巨形魚翅餃囉,豬肉冬菇魚翅等等混合成餡,最緊要無蔥無芫茜,味道鮮甜好食。叉燒包,保持質數,叉燒餡香甜,麵包皮鬆軟。好想食返第一次超水準既叉燒包,唔知仲要等多幾耐先食到。春卷,脆卜卜,點喼汁食最開胃。腐皮卷,炸得香口,但太多韮皇喇,我唔太食到呢。蝦腸、牛腸,酒樓質數無問題,最好既腸粉都係粥粉麵檔即拉。魚蓉釀茄子,已經無左細個時煎釀茄子既味道喇,依個魚蓉釀茄子都可以啦,薄薄薄薄一層薄薄既魚蓉配實淨既茄子,茄子要夠腍先好食架。炸雲吞,食佢既口感多於味道,非常香脆,配甜酸汁都幾好食。馬拉糕、流沙奶皇包,無意見。雪菜火鴨絲窩米,係其他酒樓都食過好幾次,印象不太好,但今次味道同質量比想象中好好多,所以

雪菜火鴨絲窩米,係其他酒樓都食過好幾次,印象不太好,但今次味道同質量比想象中好好多,所以都食左兩碗仔試真啲。米粉有趙口爽滑,無話腍劈劈或發賬,湯底清甜、火鴨絲香口美味,好食喎。

燒腩仔配芥辣
酥炸鯪魚球配蜆蚧
水晶蝦餃,蟹籽燒賣
魚翅灌湯餃,叉燒包
春卷,蝦腸,牛腸,魚蓉釀茄子,炸雲吞,馬拉糕,流沙奶皇包
雪菜火鴨絲窩米
2012-02-28
$80 (Lunch)
燒腩仔配芥辣
酥炸鯪魚球配蜆蚧
水晶蝦餃,蟹籽燒賣
雪菜火鴨絲窩米
2012-05-21 339 views
叉燒腸粉,佢塊皮依舊好厚又唔夠滑。不過不失,都叫足料既,叉燒蓉甜甜地有肉味,免強合格。迷你福建炒飯,估唔到咁好食架喎 ﹗炒飯底炒得香口乾爽,配埋雞絲、肉絲、菜莖、冬菇同濃郁芡汁,特別好味 ﹗最緊要夠熱。椒鹽魷魚鬚,炸得乾爽唔會油淋淋、唔會硬屈屈,外層鬆化香口、魷魚嚥靭有趙口。布拉腸粉,麻麻地的淨腸粉,食落黏口,粉皮同樣都係太厚亦唔夠滑呀,點甜醬、花生醬同吃過得去啦。水晶蝦餃,原粒蝦仔爽彈非常,好味道啦 ﹗懷舊馬拉糕,一睇見係啡色就知道係古法炮製啦 ﹗特別軟墊香甜,正 ﹗川芎白芍蒸魚頭,又黎我既至愛喇 ﹗藥膳湯,有益又健康,唔肥膩又足料 ﹗魚頭滑、肉味鮮,太好食喇 ﹗蟹籽燒賣,質量依舊高水準,蝦爽、肉香 ﹗叉燒包,點解硬係食唔返上年第一次食既味道呢?當時評語係重未食過咁好食既叉燒包,包皮軟棉棉、充滿麵粉香味,叉燒餡香甜味美熱騰騰。但依家完全係兩回事囉,係咪差左呀?好普通既叉燒包,包皮硬實、餡料甜甜地,有啲叉燒有啲醬咁囉,過得去,但無衝動去食。

水晶蝦餃,原粒蝦仔爽彈非常,好味道啦 ﹗

叉燒腸粉
迷你福建炒飯
椒鹽魷魚鬚,布拉腸粉
水晶蝦餃
迷你福建炒飯
水晶蝦餃
懷舊馬拉糕
川芎白芍蒸魚頭
豆苗餃,我個人就不太喜歡,硬係有陣草青味呢,皮又非常的厚啊。潮州粉果,有蔥有芫茜我食唔到呀,到依家都只係食大埔新明發既潮州粉果,勁好食,仲無蔥、無芫茜、無花生、無葛架,好味道。豉汁雞腳,炆得入味軟棉,一啜就甩晒,食得容易又快,哈哈。炸雲吞,點甜酸醬同吃,好脆口加酸酸甜甜,滿意啦。懷舊馬拉糕,唔係度度有得食啡色架,特別香甜架。椒鹽魷魚鬚,炒得香口、炸得鬆化、魷魚彈牙,合格。鵪鶉蛋燒賣,大大粒豬肉球味香濃多肉汁,我鍾意。大大啖成粒啪入口,鵪鶉蛋同豬肉味非常配合,好味道 ﹗

豆苗餃,潮州粉果,豉汁雞腳,炸雲吞,懷舊馬拉糕
椒鹽魷魚鬚,鵪鶉蛋燒賣
2011-10-24
椒鹽魷魚鬚,鵪鶉蛋燒賣
  • 鵪鶉蛋燒賣
一家人齊齊整整先好食架 ﹗四寶雞札,難得還有靚魚肚食,好多酒樓已轉用平價硬實魚肚又或用豬皮代替,好失望。拆散一個續樣嘆先,魚肚又棉又滑又鮮味,吸收晒所有精華,好食好食 ﹗火腿條咸香彈牙,冬菇鮮嫩爽口又多汁,腐皮嚥嚥靭靭,好食呀 ﹗無芋頭真好,我唔食的呢。另外一件成舊食,大大啖一口,四種口感四種味道非常夾,又好味又特別,其實四寶雞札係唔應該拆開食架 ﹗點可以拆散人地一家人架 ﹗蟹籽燒賣,好好好味 ﹗我就係燒賣皇喇 ,最愛食燒賣。豬肉味濃有肉汁,口感實淨不鬆散,半大部份為瘦肉,半點肥膩感都沒有 ﹗加埋爽口蝦仁,好食啊 ﹗煎釀雙椒,魚肉釀尖椒一放低已被我消滅左喇,辣辣地又炸得鬆化香口,好食喎,掛住食唔記得照佢既遺照添。青椒我唔食的,唯有留返比同事們處理啦。川芎白芍魚頭湯,我最愛的其中一款湯,真唔好意思呀,只可獨食不能分享,一人份量呢。好清甜又唔油啊,最愛飲藥材湯。魚頭滑,如果 size 可以大一點、肉又多一點就更好喇。椒鹽魷魚鬚,每次都必叫,應為炸得靚囉,味道香口、肉質嚥靭,都幾好架。香煎鍋貼,層皮層到您唔信,彷如食緊麵包,豬肉味淡、亦無咩肉汁可言,溫度微暖,不試也罷。腐皮卷,都鬆脆香口既。
一家人齊齊整整先好食架 ﹗

腐皮卷,都鬆脆香口既。牛肉腸粉,碎牛鮮嫩,但腸粉皮唔夠滑。蘿蔔糕,粉多蘿蔔少,正常質樓。紅油抄手,辣椒油分開上喎,但唔辣的呢,雲吞似放左好喇,唔夠熱。

煎釀雙椒
川芎白芍魚頭湯
椒鹽魷魚鬚
腐皮卷,蘿蔔糕,紅油抄手
2011-09-12
川芎白芍魚頭湯
  • 川芎白芍魚頭湯、蟹籽燒賣
晨早忙到痴線,lunch 一定要出去食飯勁食減壓 ~ 最好係唔洗等位啦,好采只有七成滿,食客不是太多,我地張枱對正電視機唔洗咁悶,坐得舒服。白灼菜芯,好正 ﹗好好味呀 ﹗莖爽、葉嫰,整棵都充滿水份,而且完全無渣。我一都唔食莖部,因為大多又硬又多渣,一係太粗而烚得太生,但今次例外,一條不漏 KO。黑椒豬肚,似乎份量少左啲喎,得兩三舊豬肚,好爽滑,唔同一般烚豬肚嚥嚥靭靭。豆腐卜墊底,索汁一流,好好味,但有點油。蝦餃皇,簡單皮薄餡靚,蝦爽、足料,好大粒,連我個口都係緊緊可以成粒啪落去乍。即叫即蒸熱辣辣,已非常滿意。蟹籽燒賣,雖然無咩蟹籽味,但係豬肉味濃又香,咬落啖啖肉又多肉汁,肥豬肉不多,蝦爽味鮮,同樣即叫即蒸,熱到噴晒煙份外好味。豉椒蒸排骨,好肥呀 ﹗又無咩肉食。唔係太食到佢咩味道,因為一咬落口已經成口油喇。全港最好食既蒸排骨始終係大埔街市林記 ﹗點解依家間間酒樓都搵唔到梅子蒸排骨既,失傳左?都好好食架喎。四寶雞札,今日無魚肚既?無魚肚既四寶雞札,感覺怪怪的,不過總好過豬皮扮魚肚既。見有蟹柳、火腿、芋頭同雞件,雞件黎架喎,唔係雞柳,連骨咁奇怪,唔通佢諗住連骨蒸啲雞味會出啲?依個理論都啱既,

四寶雞札,今日無魚肚既?無魚肚既四寶雞札,感覺怪怪的,不過總好過豬皮扮魚肚既。見有蟹柳、火腿、芋頭同雞件,雞件黎架喎,唔係雞柳,連骨咁奇怪,唔通佢諗住連骨蒸啲雞味會出啲?依個理論都啱既,但有骨係度咪一定要將雞札拆開先食到?其實雞札係要一啖咬齊四寶黎食,四種唔同味道又唔同口感既食材充滿層次感,拆散黎食就唔係札啦。正如食春卷、食腸粉咁,都唔會將餡同塊皮分晒出黎架麻。腐皮嚥靭嫰滑、雞件有啲鞋又骨多肉少、火腿爽口有咸香、蟹柳蒸到有啲乾而且貨式唔靚、我唔食芋頭架。無左塊軟棉棉既魚肚就好似無左靈魂一樣,總括黎講味道還可以,但有點失色囉。

小籠包,都唔係灌湯囉,係好乾囉,乾蒸小籠包?皮又厚又乾又硬,無下次,唔會再 order,太差。麵粉味完全蓋過豬肉味,口感硬實,依味唔多掂。

叉燒包,我一向飲茶都好少會食包,怕好快食飽就食唔得多點心,但今次隻叉燒包真係好食到不得了 ﹗即叫即蒸,包皮又香又軟墊,唔會硬屈屈或濕笠笠,個包熱到出煙又辣手,好正呀。啲餡既狀態仲係漿咁架,直頭係流沙叉包。味道又濃,香甜兼備,肥肉不多,肉味香濃,未食過咁好食既叉燒包,必試 ﹗食左幾隻仲要添食呀 ﹗

白灼菜芯
黑椒豬肚
蝦餃皇
豉椒蒸排骨
小籠包
叉燒包
2011-03-17
$60 (Lunch)
白灼菜芯
黑椒豬肚
蝦餃皇
叉燒包
2011-01-26 255 views
這晚是為了我的生日而食的邊爐生日飯。這間酒家有兩個fds 都常來,所以本身想0係豬骨煲打,但冇位就走黎呢度打啦!呢度朋友都只黎食中午飯多,第一次黎呢間打邊爐,真係唔知點解,我地坐底左落左單成20至25分鐘都未有人放底個湯底,而野食都已陸陸續續到,野食黎第二轉,佢仲未放低個湯底。我地追佢幾次,個女既侍應好似好難做咁,話幫我地check,睇到佢根本冇打算check,再等五分鐘又係未有。我地再搵個似經理既部長,話我地等左好耐,餸都黎晒,但未黎湯底,佢即刻週圍叫下d 同事,話我地張枱要湯底,兩分鐘後湯底到!真係激氣嘛,咁之前d 人究竟做緊乜?我地起碼同唔同既侍應投訴左幾次冇湯底,我地當時都真係好肚餓。終於黎湯底,好彩個火好夠猛,電磁爐,但超快滾水,可以快快脆脆放野落去淥。野食幾好味喎,粟米又甜,竹笙又鮮,芋頭又好味,牛肉都好味。只係肥牛就真係唔掂!碎濕濕,好以煙肉咁,好唔完整。羊肉都好味。四寶丸粒粒彈牙,菜都鮮味。魚都好味。雞又嫰喎。講左咁耐,真係得肥牛唔見得人,好似餸頭餸尾咁,仲有豬潤都好難食,唔爽之餘真係質地好古怪。我地同侍應講,傳菜阿姐咁0岩行過,佢話俾酒"拿"過係咁。我地覺得唔係味道問
呢度朋友都只黎食中午飯多,第一次黎呢間打邊爐,真係唔知點解,我地坐底左落左單成20至25分鐘都未有人放底個湯底,而野食都已陸陸續續到,野食黎第二轉,佢仲未放低個湯底。我地追佢幾次,個女既侍應好似好難做咁,話幫我地check,睇到佢根本冇打算check,再等五分鐘又係未有。我地再搵個似經理既部長,話我地等左好耐,餸都黎晒,但未黎湯底,佢即刻週圍叫下d 同事,話我地張枱要湯底,兩分鐘後湯底到!真係激氣嘛,咁之前d 人究竟做緊乜?我地起碼同唔同既侍應投訴左幾次冇湯底,我地當時都真係好肚餓。終於黎湯底,好彩個火好夠猛,電磁爐,但超快滾水,可以快快脆脆放野落去淥。野食幾好味喎,粟米又甜,竹笙又鮮,芋頭又好味,牛肉都好味。只係肥牛就真係唔掂!碎濕濕,好以煙肉咁,好唔完整。羊肉都好味。四寶丸粒粒彈牙,菜都鮮味。魚都好味。雞又嫰喎。講左咁耐,真係得肥牛唔見得人,好似餸頭餸尾咁,仲有豬潤都好難食,唔爽之餘真係質地好古怪。我地同侍應講,傳菜阿姐咁0岩行過,佢話俾酒"拿"過係咁。我地覺得唔係味道問題咁簡單,係質感問題,好似好唔新鮮,好古怪味,但真係食唔到有酒味。咁部長都冇問我地問題就幫我地cancel 左個豬潤,都幾好。我地揀豬骨湯底,有兩超大舊豬骨,但唔覺得係老豬骨,即係感覺比較新煲,冇乜出到豬骨味,超大舊。我男友問佢大冇刀,當然呢個問題有點好笑,但侍應聽完之後完全冇理佢,轉頭走,我肯定佢聽到,但到埋單佢都冇拿過黎,即係根本冇諗過去搵。其實冇問題,我自己都唔預有人會問有冇刀黎食豬骨,但有冇都應該話聲俾人聽嘛!

總括而言,野食真係幾新鮮好味(除了豬潤及肥牛),但一定要少客時先好黎,又或者唔打邊爐會好一點都未定。俾我,想食就要即刻食的人,真係等唔到半粒鐘先黎開爐,我就唔會再黎打邊爐喇!
正, 但所有野份量都偏少..一碟菜一黎就係咁...真係只夠一個人食咁
差, 好碎...似煙肉
差..肥瘦唔均勻到呢.....
2011-01-23
2010-12-24 167 views
每日星期六放半晝,就約埋啲舊同事聚舊、親子兼飲下午茶 ~ 見個個一雙一對、一係一家大細,自己又單身寡佬,突然心頭有點酸味 ﹗但絕對無緊要,最緊要有好野食 ~ 今次真係超乎我預期,竟有超水準表現,樣樣點心都比之前美味可口、高質數 ﹗食得又驚喜又開心 ﹗真係叫左好多好多點心呀 ~ 今次仲可以坐房添,唔洗迫唔洗嘈,好舒服呀 ﹗燻蹄,好正好好味呀,肉質軟塾、皮又嚥靭彈牙、咸香恰到好處,難得冷盤又夠凍。依道有落麻油調味架,勁添香味,點埋加糖白醋,酸酸甜甜好開胃。豬腳仔,嘩 ﹗未食過一間可以煮得咁腍滑、肉汁又多、啖啖肉,好好味,上枱時仲要熱騰騰,非常滿意。以前食過好多間都係乾爭爭、硬屈屈架又凍冰冰。真係第一次食到啲肉質咁軟墊、皮又爽口架。白烚唐生菜配淡豉油,新鮮爽口、水份足,已經好好味喇。蟹籽燒賣,最喜愛無咩肥肉,口感實淨唔鬆散,豬肉香、蝦爽口,但食唔到蟹籽鮮味,但啖啖肉已好正。魚茸腸粉,見到有新野梗係第一時間要叫黎試試啦,食落無咩特別,腸粉皮卷住淡淡既魚茸,有啲啲魚既味道,大部份都係豉油味,但清清地都幾好。小龍包,無湯小龍包,失敗之作,口感硬實且乾,一般。豉汁鳳爪,非常濃味,大路無特別。水晶蝦餃
白烚唐生菜配淡豉油,新鮮爽口、水份足,已經好好味喇。
小龍包,無湯小龍包,失敗之作,口感硬實且乾,一般。
豉汁鳳爪,非常濃味,大路無特別。
水晶蝦餃,超爽口又超大粒,連我個口咁大都要分兩啖去食呀。
燒汁魚肉釀茄子,上面洒左啲木魚,味道真係麻麻,茄子口感較為硬。
芝麻湯丸,本人唔食甜,試一試,可以啦,唔係太甜,芝麻都香口既。
珍珠雞,普通餡料,可以啦。
山竹牛肉配喼汁,本人唔多喜愛牛肉球,但食落都唔錯,以前勁多芫茜同蔥,近年大多酒樓已落少好多,可以食到喇。
柚皮蒸排骨,超肥呀,全部都係肥膏同油,食唔到。
四寶雞札,有雞柳、魚肚、冬菇、火腿,無芋頭,好野,哈哈,魚肚軟棉索晒啲精華,好味,鮮冬菇爽口鮮味,雞柳香滑。
上湯鮮竹卷,依家好多酒樓已經唔再用蠔汁啦,可能真係太過肥膩,試左咁多新汁料,最欣常係丹桂軒既葡汁鮮竹卷。
牛肉腸粉,味道好似同魚茸腸粉差不多咁喎。
咖喱魷魚,非常爽口,鬚同身都係喎,咖喱好香,仲有啲街邊 feel 添。
蘿蔔酥,唔多欣賞。
叉燒包,大路,可以一試。
豆苗餃,青草味太濃,麻麻。

燻蹄
豬腳仔、白烚唐生菜配淡豉油
蟹籽燒賣
魚茸腸粉,小龍包,豉汁鳳爪,水晶蝦餃
燒汁魚肉釀茄子
芝麻湯丸,珍珠雞
山竹牛肉配喼汁,柚皮蒸排骨,四寶雞札,上湯鮮竹卷,牛肉腸粉
咖喱魷魚,蘿蔔酥,叉燒包,豆苗餃
2010-11-20
$80 (Tea)
燻蹄
豬腳仔、白烚唐生菜配淡豉油
2010-11-30 128 views
上星期我個助理開到口想我請食飯,無所謂啦 ~ 就決定今日成 term 六個人一齊飲茶食午飯聯誼吓啦,一餐半餐、大家高興,我請絕對無緊要,大家起筷食多啲,雖然今日我請客,但我唔發板喇 ~ 有咩覺得好味既,就隨便叫黎試吓啦 ~ 我都係第三次黎依度乍 ~ 但試真講句,出品既質數真係好飄忽,時好時壞,係天堂同地獄之分 ........蒜香拍青瓜,真係好好食,每條青瓜真係有拍過,又新鮮爽口又入味,酸酸甜甜好開胃,冷盤又夠凍,好多餐館求其掉堆生蒜蓉係面就算架喇,連撈都懶撈。暫時食過最好食既,係係度 ﹗奶皇流沙包,因我一向都唔太好甜野或飲茶食包。今次係第一次食流沙包,好香蛋味,未算太甜,可以接受,口感滑滑的,又熱辣辣,感覺唔錯,幾好。炸雲吞,唔係錦滷嗰隻,蝦彈牙、雲吞皮炸得脆,汁普通,無特別。蠔汁花生雞腳,都炆得夠耐,雞腳夠膠口軟棉滑溜,一啜就去晒骨,夠晒快感。爉味糯米飯,味道好香,口感嚥靭,其實好好味架,但最失敗係濕嗒嗒呢,唔洗放落口,淨係睇已經見到亮立立,賣相麻麻,顏色程深啡色 ~

蒜香拍青瓜
奶皇流沙包
炸雲吞,蠔汁花生雞腳
2010-11-08
蒜香拍青瓜
2010-11-18 106 views
出品時好時壞,且參差,有部份好好食、有部份食一啖已經想倒落垃坄桶 ~ 上次第一次黎都幾滿意,所以今次諗住帶個朋友添食啦,點知係極度失望既第二次 ~ 今次比第一次食客較多,但都有約十張枱未有客坐。個侍應阿姐帶路,我見到行緊個方向,望到張枱已臉色一沉,個阿姐安排我地坐係路邊摺枱位,搞錯呀,咁多位咁多枱要我坐細細張正方形摺枱,無病麻?所以坐低無耐,我就同朋友自行轉到電視機側的六人圓枱,坐得舒服啲,張枱唔夠大點放野食呀 ~ 如此召乎使我心情不佳,今次食物欠質數,心情更差 ~白灼菜心,鮮嫰清甜,今餐最好食就係依碟菜喇。叉燒腸粉,一般口味,粉皮唔夠滑,餡少、皮厚,蔥就勁多,因我唔食蔥呢。流沙黃金蝦,完全唔知點樣流法囉。只不過係好傳統簡單煮法囉,先炸脆啲蝦,再同啲咸蛋黃一齊煮囉,但依度啲殼唔脆既。依碟蝦味道其實都唔錯架,蝦味鮮不過未夠彈牙。如果係熱的話就更好啦,當碟野攞黎時,都唔熱既,只有好微弱既餘溫,唉 ...... 應該係炸定放係啲暖爐度保溫,咁點會好食呀。 炸乳鴿,定炸老鴿?好普通既鴿囉,都係同依家市面上皮厚肉實既貨色一樣,巢皮油淋淋無特別,大路可接受,大部份酒樓都係供應依啲貨色。好懷念十幾廿

白灼菜心,鮮嫰清甜,今餐最好食就係依碟菜喇。

炸乳鴿,定炸老鴿?好普通既鴿囉,都係同依家市面上皮厚肉實既貨色一樣,巢皮油淋淋無特別,大路可接受,大部份酒樓都係供應依啲貨色。好懷念十幾廿年前啲慢慢用滖油拖熟既乳鴿,真係用最多兩個星期大即乳鴿,唔洗大隻架,肉嫰滑溜、皮脆肉嫰,乳鴿依然全隻係軟骨,每條骨都可以咀嚼架,依家真係唔知邊道先可以食到。印象中唔知係邊間食過兩星期以下大既乳鴿,叫 BB 鴿,連骨都食埋。

黑椒牛柳絲雞柳絲稻庭麵,原本今餐無諗住影相,但依碟野實在太難食,唔拍低去留個記念唔得。師父向高難度挑戰,但失敗左呢 ﹗我自覺稻庭麵都好鬼難炒,因實在好易腍,煮湯會比較好味,湯稻庭會勁滑。但依家稻庭麵烚到過晒龍,腍劈劈、癡笠笠。莫講話黑椒味,其車成碟麵都無味,放啲麵入口只有麵粉味,雞柳牛柳又少又碎又鞋。我同個朋友每人食左一兩啖已頂唔住要放棄,大家都覺好浪費,但真係無晒計,真係吞唔落,好難食,直程係落過地獄既感覺。

白灼菜心
叉燒腸粉
流沙黃金蝦
炸乳鴿
黑椒牛柳絲雞柳絲稻庭麵
2010-08-27
白灼菜心
2010-08-08 94 views
估唔到原來商場入面有間酒樓,lunch 無咩人,枱密度唔算高,算坐得幾舒服,靜靜地最鍾意,唔會太嘈又有電視睇,出品味道大眾化,價錢合理 ~白烚菜心,都好新鮮,烚得剛好又鮮嫩,無煮過時間,點淡豉油食,清清地,good。百花釀魚肚,但完全唔覺有釀既動作喎,只係兩舊墨魚丸放係啲魚肚上面囉。墨魚魚彈牙味鮮,幾好食。魚肚偏硬身但口感爽,唔夠腍同棉滑。總括黎講清清地都唔錯。炆茄子,如果可以再炆腍啲更好,使到茄子肉完全軟化最好食,加左啲木魚同豉油調味,味道可以啦。香芋春卷,一向我都唔食芋頭,初時食唔出係芋泥,味淡,無咩香味,所以食唔出。餡料九成係芋泥,食唔到特別有其他配料,食到有啲肉碎囉,點啲喼汁同吃,酸酸地又炸得香脆,味道無咩特別,可以啦。蟹籽燒賣,都算做得唔錯,豬肉蝦同肥豬肉比例都掌握得到,都唔會有肥膩感,肉香蝦爽,口感有啲散,無蟹籽味,都算合格。四寶雞札,用上雞柳、魚肚、冬菇及火腿,大路滿意,魚肚夠腍又棉滑,索晒啲精華,好味。乾冬菇大件味鮮又濃且爽口,好食。腐竹皮有啲乾,放左一段時間,可以再做好啲。荷葉飯,食唔到荷香味,飯好濕,豉油味蓋過所有味道,太濃。炒得唔香又唔均勻,又無咩配料,味道好寡,

荷葉飯,食唔到荷香味,飯好濕,豉油味蓋過所有味道,太濃。炒得唔香又唔均勻,又無咩配料,味道好寡,似齋豉油炒飯,試左兩啖已唔多想食。放入荷葉前必須炒得比平時更乾身、花更多時間,因蒸既時候會吸收大量水份,蒸得太耐的話,飯又過濕、腍劈劈;蒸得時間短,又無荷葉清香味。

白烚菜心
百花釀魚肚
炆茄子、香芋春卷
蟹籽燒賣、四寶雞札
荷葉飯
2010-08-02
蟹籽燒賣、四寶雞札
(Non-member)
2009-10-21(星期三)下午茶四位,茶芥埋單連十六款點心,只需付$140。我們叫咗優惠點心紙既山竹牛肉(2籠)$5.8、鮮竹卷(2籠)$8.8、牛肉腸粉(1碟)$10.8、咸水角(2籠)$8.8、雪菜肉絲炆米$28、雞扎(抵叫〝一碟〞既是大點–11.8)、咸薄餐(1碟)$8.8、牛肚$10.8等。整體下午茶點心,抵食OK好味。晚市推出既1,388八餸另需連加一需付1,488–是指包八款餸及『生果拼盤及糖水』。八餸有北京田鴨、魷魚翠玉瓜珊瑚蚌、海鮮魚、翅、節瓜乾瑤甫、鮑粒鴨胸–夾生菜、龍蝦焗芝士伊麵〝龍蝦份量很多都是殼,吾抵食〞。蛋白菜粒炒飯。以上套餐,我已與家人食過兩次,每次都食吾哂。今次,值得一提是,龍蝦焗芝士伊麵,我們十月頭黎過,龍蝦份量十足,今次此餸做得令我們十分失望。
2009-10-21(星期三)

下午茶四位,茶芥埋單連十六款點心,只需付$140。

2009-10-21
$1488 (Dinner)
  • 龍蝦焗芝士伊麵,我們十月頭黎過,龍蝦份量十足,今次十分此餸做得令我們十分失望。
2009-09-02 63 views
開頭以為呢間酒樓上咗樓上就無乜人食,但原來都幾多人食,星期日下午茶原來幾抵.燒鵝米$14.8 -- 比咗隻肶,肉算滑,亦有鵝味.紙包雞$11.8 -- 非常難得現今酒樓仲有紙包雞食,調味ok,不過啲雞唔係好夠滑.菜苗餃$11.8 -- 好大隻,咬落去成口都係菜苗.雞絲腸$9.8 -- 好大碟,料好多,腸粉很簿.另外,無諗過呢度啲服務態度不錯,遇到的傳菜員幾有禮貌,同佢地講唔該既時候都有回應.

燒鵝米$14.8 -- 比咗隻肶,肉算滑,亦有鵝味.
菜苗餃$11.8 -- 好大隻,咬落去成口都係菜苗.
雞絲腸$9.8 -- 好大碟,料好多,腸粉很簿.

2009-08-30
$35 (Tea)
2008-10-01 32 views
心血來潮的報了PE courses的Aerobic dancing,可是日子到了卻又縮沙不想去,但點都要做點運動,就用了“飲早茶”做incentive,needless to say, it does work!!!好彩紅磡附近都有不少間可以飲早茶的酒樓,體育課有八堂,如果不重樣都可以試八間酒樓呢,哈哈哈九時幾的金御人客都幾多,尤其是老人家們。但侍應就明顯不夠,等好耐先有人招呼我們的。早茶真是幾抵,小點$7.8,中點$9.8,大點$11.8,此外單算價錢的小食一般也只是20~30蚊。茶叫了鐵觀音淡而無味,不飲也罷。香麻叉燒酥:最先上的是我最愛的點心叉燒酥,這里的叉燒香甜不肥膩,酥皮也夠鬆化,但嚴重問題是不夠熱。鮮蝦菜苗餃:超大的三件,餡料很飽滿,又是蝦又是菜苗,似乎還有少量的菠菜,十分輕怡;餃皮稍弱,有一點鞋,不夠滑,但整體依舊頗滿意啦。金御蝦餃皇(特價$14.5):又是大大件,每個餃入面都有三隻蝦,爽口彈牙;外皮亦比先前的菜苗餃出色,薄厚適中又咬口,很滿足。生煎素菜包:包子皮整得有水準,表面一層煎得脆又香,未過油的部分又十分綿軟香甜;菜餡雖然略少卻很細致,香氣四溢。陳皮紅豆沙:不合格

茶叫了鐵觀音淡而無味,不飲也罷。
陳皮紅豆沙:不合格出品一,沒有陳皮味就罷了,紅豆沙不起沙,很稀很“水”,有『海皇』的特色。
灌湯小籠包:不合格出品二,外表粗糙倒不要緊,但內里的汁微酸不鮮,有點惡心。

有讚有彈,但整體都算是滿意了。享受過一頓飽飽的早茶,全身都充滿了能量,也有力氣去跳陣間的Aerobic dance呀。

唔,下個星期二去邊一間呢?
餡料超靚
小籠包唔掂;蝦餃有三隻蝦
叉燒酥不夠熱;生煎包好味
$60 (Breakfast)
餡料超靚
  • 鮮蝦菜苗餃;生煎素菜包;金御蝦餃皇
2008-09-18 32 views
肚餓想打邊爐, 結果去左呢間從未去過既酒樓! 食物種類不算很多, 而且湯底亦唔特別。但食物既份量真係好驚人, 我地兩個人叫左4,5種料, 竟然用左一個面盆咁大既碟盛住一堆king size 份量既食物!!! 我地叫左一份芝士丸, 海膽丸,牛丸, 但夾夾埋埋竟然有2,30粒!!!芝士腸叫一份都竟然有成十幾廿條, 真係抵到爆! 但真係多到食唔晒, 就反而希望佢俾少0的我....! 0野飲係任飲, but全部都係under"綠力" 呢個大陸品牌, 啤酒可樂就要額外俾錢!!! 埋單每人約100蚊, 好抵呢!
2008-06-09 29 views
除了鹹肉及鹼水糉,也分別在兩度地方買了兩隻裹蒸糭,第一隻在這裡,88蚊一隻,不是便宜的價錢。大大隻糉,也要下水去滾四十五分鐘才可以熱透心。包得不太佳的,上水拆葉,外邊已經「散散地」。內裡綠豆奇多,料卻少,除了基本的原料如蛋黃及肥肉以外,還有瑤柱、粟子、冬菇等等,不過蛋黃不油,肥肉也不夠肥,令糉內乾乾的,基本的不夠質數,就什麼也沒有作用。只是有度好,吃完全隻,就必定飽肚。下年要列這裡的糉子入黑名單。

只是有度好,吃完全隻,就必定飽肚。

下年要列這裡的糉子入黑名單。
裹蒸糉絕對唔掂!
$44 (Other)