四月,小妹雙腳剛踏入地獄,已苦不堪言了﹗ 她,長年累月,一直處於水深火熱之中。真不知道,她是如何捱過來的﹗? 這夜,難得她有興致,想去這間餐餐吃爐端燒。根據資料,「爐端燒」即「炭火網燒也」。日本沿海漁民,捕魚歸來,好即席架起炭網,把新鮮海產放在網上燒烤。與客人,邊飲酒談天邊享用美食,這就是「爐端燒」的起源。 她一直,滴酒不沾。小妹,雖非杜康之輩,然,這夜,突然想飲一杯梅酒。朝採梅酒$48,選用清早新鮮採摘的紀州南高梅釀製而作。梅酒通過梅子在陳釀的過程中,,讓梅子慢慢熟成達到柔和的口感,入口味道帶甜,散發獨特清香。呷完一小杯,教小妹面紅耳赤也﹗ 牛油燒緋扇貝$58,七彩顏色的外殼,純天然,不經染色,予人夢幻之感。緋扇貝肉質肥厚富嚼勁,以牛油燒製,伴上鹹鮮海葡萄,香氣四溢,鮮味更為濃郁且突出。 或許,她實在太累了﹗竟然,一反常態,揮金如土,點來了一客只有三片,且索價不菲的大拖羅刺身$198。愛吃刺身的人,必定試過鮮味而帶魚油香的拖羅。眼前這三片貌似肥豬肉的東西,正正是頂級的大拖羅刺身。油分適中且無筋的大拖羅,入口即溶,魚味濃郁,油花四濺,教
四月,小妹雙腳剛踏入地獄,已苦不堪言了﹗
這夜,難得她有興致,想去這間餐餐吃爐端燒。

或許,她實在太累了﹗竟然,一反常態,揮金如土,點來了一客只有三片,且索價不菲的大拖羅刺身$198。愛吃刺身的人,必定試過鮮味而帶魚油香的拖羅。眼前這三片貌似肥豬肉的東西,正正是頂級的大拖羅刺身。油分適中且無筋的大拖羅,入口即溶,魚味濃郁,油花四濺,教人好不滿足﹗

稻草燒塩鰹魚刺身$98,據說稻草燒是日本高知縣名物。鰹魚刺身經過稻草炙烤之後,表面微炙,內裏仍鮮嫩,且帶有淡淡的稻草煙燻香氣,多了一分莫名的原始香氣,可以品嚐到與一般烤魚不同的美味口感。

接著,點了三款浜燒海產 - 浜燒鮑魚$62/隻、浜燒蟹蓋$78/個,以及浜燒牡蠣$59/隻

浜燒鮑魚,鮑魚碩大飽滿肥美,經火燒後,口感鮮爽彈牙不話下,且多了一陣炭燒香氣。

浜燒蟹蓋,是她點來的,一人獨享。一絲絲的蟹肉加上蟹膏、鵪鶉蛋和蔥花伴菜等,放在蟹蓋內,賣相吸引。

由於浜燒爐放在餐廳一角,我們無緣與生鮑魚、蟹蓋與牡蠣等一見,未可一窺其「生前」面貌。浜燒牡蠣送上時,全身雖曾被無情火狠狠地燒過,然,嬌嫩的外表仍保不失,內裏,依然盡是鮮嫩多汁。
Type of Meal
Dinner
2019-04-13 71 views
今晚同好友慶祝生日,佢指明要食日本野~所以帶佢黎左TST既北海道爐端燒!一入到黎,環境舒服,高級的感覺~朋友極愛壽司,所以今晚點左好多壽司,先黎一個特上盛盒~一共有 10件即叫即製既壽司,入面有鮮帶子,醃漬軍艦,三文魚,青魚,蟹棒,立魚、甜蝦等,件件新鮮又好味!另外加左海膽同左口裙邊魚,海膽味道甘甜,質感細膩,入口即溶~左口裙邊魚甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香。最近仲叫左碟串燒,串燒5款,同樣都係即叫即整整,熱辣辣又香口! 三文魚金菇串, ,味道濃郁~外酥內脆既雞軟骨,口感豐富!另外仲有露筍豚肉串,豚肉片包着蘆筍和紅蘿蔔,食到蘆筍脆嫩~甜薯串, 味道香甜!而明太子雞肉串,雞肉非常嫩滑,唔錯!OVERALL 朋友都好滿意!下次會再試其他野~
今晚同好友慶祝生日,佢指明要食日本野~
所以帶佢黎左TST既北海道爐端燒!
一入到黎,環境舒服,高級的感覺~

朋友極愛壽司,所以今晚點左好多壽司,先黎一個特上盛盒~

另外加左海膽同左口裙邊魚,
海膽味道甘甜,質感細膩,入口即溶~
左口裙邊魚甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香。

三文魚金菇串, ,味道濃郁~
外酥內脆既雞軟骨,口感豐富!
另外仲有露筍豚肉串,豚肉片包着蘆筍和紅蘿蔔,食到蘆筍脆嫩~
甜薯串, 味道香甜!
而明太子雞肉串,雞肉非常嫩滑,唔錯!

OVERALL 朋友都好滿意!下次會再試其他野~

2019-04-11
2019-04-12 64 views
較早前同朋友一行五人去尖沙咀食飯,朋友仔推介呢間唔錯就去左食。當日下午先打去book位,好彩都仲有位。我地當晚比原定時間早左半個鐘到,上到去見到全場滿座,店員示意叫我地夠鐘先再上去。順帶一題,餐廳係3樓,上去最好都係行樓梯,因為架𨋢令我有d不安。我地5個人嗌左好多野食,有雞軟骨,燒牛扒,壽司,牛舌,明太子玉子燒,帆立貝,炸雞,仲有炒麵。個人認為食物而言,全部都唔錯既,而個炒麵係比較出色既,油而不膩xd 牛舌都唔錯,熟度岩岩好,食落好有口感。帆立貝都幾抵食,一串有成三粒,仲張大大粒,每人食一串實在係太多,味度方面就不過不失咁。燒牛扒個人認為就一般,冇咩特別。而飲品方面,個人認為一般,唔建議飲cocktail。但因為野食唔錯,有機會我都會再去^^

$280 (Dinner)
Celebration
Birthday
2019-04-12 51 views
兩姊妹做完facial心情靚靚,跟住去搵嘢食,日本菜係我哋嘅首選,今日嚟到尖沙咀一間口碑唔錯嘅餐廳,第一款蟹肉蟹膏甲羅燒,一端上枱已經聞到香噴噴,豐富蟹肉蟹膏滿滿的,載滿一個蟹蓋,蟹肉鮮甜無比,蟹膏甘香濃郁。一件正宗日本豆腐,豆味香濃,滑捋捋,外皮脆漿鬆化,內心暖洋洋。一碟意大利寬條麵,煙煙靭靭,綿滑彈牙,芝士濃香撲鼻,煙肉鹹香,大廚調製醬汁,恰到好處,非常滋味。還有一款我特別至愛河豚乾,柔韌蜜甜,愈食愈甘香,好吃到停不到口,高質食材配搭手藝非凡大廚簡直無懈可擊。不得不提新鮮海膽,鮮味十足十分好吃!

不得不提新鮮海膽,鮮味十足十分好吃!
2019-04-10 43 views
本來想到北海道遊玩的,因遇上公司有特別安排還是留於香港消費算了。結果免於被獎門人撞車都算是不幸中的大幸。先來一件香草羊架燒,羊架外層燒得剛剛好香草及其他香料令其更香口、內裡肉質嫩滑不羶。每次 L 吃日本料理必定吃玉子燒,這碟明石燒風雞蛋卷外層很香口,內裡軟綿綿那種感覺就像在吃燒綿花糖一樣。華味鳥雞皮及雞翼串華味鳥於日擁有百多年歷史,其雞肉料理以新鮮馳名。因為華味鳥擁有自家的「銘柄雞」養殖場,每日為所飼養的雞隻準備含有 六十多種從植物、藥草提取成分的飼料,雞肉嫩滑可口。燒鮑魚很大隻而且不乾身,內裡仍然很鮮嫩。至於三文魚及三文魚籽飯很飽滿、很鮮美。招牌酥脆雞塊則不得不試,將美式、韓式及台式炸雞比較,這種日式做法不會太乾身,而且香料比例亦恰當不會將雞肉的鮮味蓋過。鹽燒花鯽魚(Atka Mackerel),所謂一夜乾就是源於北海道獨有的漁獲保存方式,將當日新鮮捕獲的花鯽魚剖開內臟後再以低溫鹽水浸泡,經浸泡過的漁獲風乾於北海道冷風。經過一夜冷風吹,魚肉則變得紮實,魚體內含有的脂肪經過鹽水醃製及風乾處理,魚肉不僅不油膩還增添風味。以炭烤來烤到表皮微焦即可食用,擠一些檸檬於烤魚上,外酥內軟的肉質帶有

華味鳥雞皮及雞翼串

燒鮑魚很大隻而且不乾身,內裡仍然很鮮嫩。

至於三文魚及三文魚籽飯很飽滿、很鮮美。

鹽燒花鯽魚(Atka Mackerel),所謂一夜乾就是源於北海道獨有的漁獲保存方式,將當日新鮮捕獲的花鯽魚剖開內臟後再以低溫鹽水浸泡,經浸泡過的漁獲風乾於北海道冷風。經過一夜冷風吹,魚肉則變得紮實,魚體內含有的脂肪經過鹽水醃製及風乾處理,魚肉不僅不油膩還增添風味。以炭烤來烤到表皮微焦即可食用,擠一些檸檬於烤魚上,外酥內軟的肉質帶有檸檬香氣。

柚子味噌燒蠔磨菇是抵食及補身的菜色,一客有數隻焗蠔。

日本三得利黑啤配北海道什菇帆立貝燒是絕配,黑啤比想像中甜易入口,有別於平常的黑啤。帆立貝不算大隻但清甜。

甜品選了抹茶心太軟,冷熱交融香脆。

餐廳內設廂房,很適合談心。

2019-03-27
$500 (Dinner)
  • 招牌酥脆雞塊
2019-04-09 158 views
今晚放工已經好夜,突然好想食日本野,呢個任務就交比我老公,佢話去尖沙咀食日本野吧!簡簡單單就去食啦! 其實日本野有經濟亦有高級,今次較實惠而且太夜唔敢食太飽,唔夠四個鐘就已經零晨了。曾經同朋友食過覺得幾唔錯,環境裝修有點日本居酒屋般,又有點懷舊,門口已經見到招牌啦!直上3樓等安排入坐,我地去左到 d客人已陸續埋單,我同老公好似包場呀! 其實係後面還有客人的。最有特色係他們真係有正宗榻榻米供客人的,好有 feel呀!神奇炒麵 $72唔知點解見到個麵名就好想 order睇下有幾神奇,賣相跟普通嘅炒麵無乜分別,但食落慢慢滲出甜味再而係咖哩味,還有椰菜,洋蔥,香菇絲紅蘿蔔絲同豬肉片,味道又真係幾得意,豬肉片好爽口,熱辣辣也不錯。特上壽司盛盒 $19810件即叫即製時令壽司,鮮帶子,青魚,蟹棒,醃漬軍艦,三文魚,立魚連虾亦有兩款,好好味因為佢地的壽司飯不是普通白飯,而且飯同材料比例好適中啱晒我地! 燒物選左雞腎,雞亦同牛舌 三款,又什麼咁勁呀。原來係用日本九洲銘柄雞黎的做嘅又叫華味鳥。用優質飼料餵飼的 食得健康兼雞味濃! 當然牛舌更加無得輸,惹味有多汁! 雷魚天然鹽一夜干 $88魚香味濃帶少許腥

最有特色係他們真係有正宗榻榻米供客人的,好有 feel呀!

神奇炒麵 $72

特上壽司盛盒 $198

用優質飼料餵飼的 食得健康兼雞味濃!
當然牛舌更加無得輸,惹味有多汁!

雷魚天然鹽一夜干 $88
魚香味濃帶少許腥,但食落又無腥,第一次叫,想試什麼是雷魚,燒得皮脆肉質就似鹹鮮,較實肉,唔算上鹹可以再鹹點。
先早hs‰
這魚原叫作「HATAHATA」
作為秋田地帶冬季的象徵,是一種可以在日本海域捕捉到的魚。

2019-04-08
$250 (Dinner)
2019-04-09 41 views
店鋪裝修都幾靚,bar枱位可以見到師父。有時整燒物仲會好大火添。加埋d燈籠幾有feel叫咗兩隻燒蠔,大約十分鐘之後店員攞咗出嚟燒。(本身以為係廚房入面師傅搞掂)所以拎出嚟嘅時候打定輸數,以為會一般般上到枱見隻蠔都幾靚,睇落非常之肥美個人都定返d咬到一半,非常之正!外面燒熟而入面仲有少少生。呢個真係燒蠔最啱嘅境界真心好味!雞頸肉炒茄子雞頸肉連埋皮非常之香口,連埋茄子同旁邊嘅沙律,食落就平衡啲,無咁油膩。分量都幾多,兩三個人share就good啦!帶子魷魚燒, 睇落個樣就好似大阪燒。醬汁同個皮都係一樣,而入面嘅餡就係用咗帶仔同埋魷魚。食落幾好味,而且價錢一啲都唔貴,性價比爆燈!!牡丹蝦刺身,非常之鮮甜而且夠大隻,唔錯唔錯!最後呢個係梳打加whisky,飲品上面有個柚子雪糕,其實本身雪糕可以就咁叫,我冇記錯係廿幾蚊。所以我覺得叫呢杯嘢飲會抵啲,有得食有得飲!而且個雪糕的確幾好食人,入面有果肉。whisky味唔會太搶口,飲落幾舒服,推介呢杯飲品!

店鋪裝修都幾靚,bar枱位可以見到師父。
有時整燒物仲會好大火添。
加埋d燈籠幾有feel

所以拎出嚟嘅時候打定輸數,以為會一般般

上到枱見隻蠔都幾靚,睇落非常之肥美
個人都定返d

真心好味!

雞頸肉炒茄子
分量都幾多,兩三個人share就good啦!

帶子魷魚燒, 睇落個樣就好似大阪燒。
醬汁同個皮都係一樣,而入面嘅餡就係用咗帶仔同埋魷魚。
食落幾好味,而且價錢一啲都唔貴,性價比爆燈!!

牡丹蝦刺身,非常之鮮甜而且夠大隻,唔錯唔錯!

whisky味唔會太搶口,飲落幾舒服,推介呢杯飲品!
2019-04-06 253 views
香港人,勞勞碌碌、營營役役,拼命追求的似乎只是「生存」,而非「生活」。此事聽來有點傷感、帶點唏噓,卻是個不爭的事實。偶爾,小妹也會思索人生意義何在?在未有結論之前,姑且拋開這個沉重的話題,容許自己無限放鬆,盡情地享受一頓晚餐。或者,不刻意尋找,答案會自然出現。這間位於亞士厘道的日本餐廳,氣氛熱鬧,晚飯時段坐無虛席,大家你一句我一句,笑聲不絕。店子富有居酒屋格調,近門口處掛上燈籠,靠牆則是放滿美酒的櫃子,加上泛黃燈光,容易令人迷醉。如果坐在吧枱,更會不時看到紅紅烈火,又聽到烹煮食物的滋滋聲,感覺很捧。首先豪爽地點了一客價值不菲的大吞拿魚腩($198),讓味蕾感受奢華的滋味。嬌嫩粉紅的大吞拿魚腩,發出閃閃光彩,脂肪紋理滿佈每個位置,將之夾起時幾乎要滑掉下來。把厚切刺身放進嘴巴,油花不停滲出,快速擴散至整個口腔,潤澤肥美。我們不禁閉起雙眼,細嚐那份極尚的豐腴。接下來是日本直送廣島蠔($118/2隻),餐廳提供生或熟的食法,這次選了後者。體型珍寶的廣島蠔,肥嘟嘟、漲卜卜,遇熱後未有過份收縮,單是賣相已很吸引。用嘴輕吹正在冒煙的燒蠔,再小心翼翼地咬開。嘩!鮮味濃郁、充滿蠔汁。蠔身嫩滑非常,中心位
接下來是日本直送廣島蠔($118/2隻),餐廳提供生或熟的食法,這次選了後者。體型珍寶的廣島蠔,肥嘟嘟、漲卜卜,遇熱後未有過份收縮,單是賣相已很吸引。用嘴輕吹正在冒煙的燒蠔,再小心翼翼地咬開。嘩!鮮味濃郁、充滿蠔汁。蠔身嫩滑非常,中心位置保持半生狀態,令人回味無窮。
當看見餐牌相片時,已堅定不移地要試緋扇貝($58/隻)。執意的原因很膚淺,只為其彩虹般的外殼。後來上網找資料,方知這種扇貝的色彩全天然,因人工交配而出現,常見有紅、橙、黃、藍、紫幾種顏色,主要產地為愛媛、三重、大分縣。緋扇貝肉質豐厚緊緻,以牛油燒方法烹調,甜中帶香。
好友抗拒蟹膏,那我就義不容辭,心安理得地獨享整個甲羅燒($78)。店家出手闊綽,蟹殼內放著澎湃的蟹肉蟹膏,面頭再加隻鵪鶉蛋,品嚐時將所有材料拌勻便成。濃濃的蟹膏香氣超突出,配合鮮美蟹肉,餘韻歷久不散。鵪鶉蛋有潤滑效果,入口幼滑。此時如能送來一塊多士,就更加完美了。
既然今晚交由小妹發辦,當然成為海鮮之夜,而鮑魚($62/隻)向來是心頭好,怎會錯過?為方便客人進食,師傅事先將燒鮑魚切開,十分細心。雖然成品外表平凡,彈牙的質感卻討人喜愛,調味方面不會太重,主要吃其本身的鮮味,實而不華。

除海鮮外,餐廳還有不少食物供應,附上餐牌供各位參考。

$461 (Dinner)
2019-04-06 45 views
在尖沙咀的日式居酒屋,一進門就能看到乾淨明亮的酒櫃,擺著數量眾多的瓶裝酒令人目不暇給,還有沙發能候位,餐廳內除了正式枱櫈也備有TATAMI 區。在價格方面,可以說是高CP值的餐廳,但服務一點都不打折melon sorbet highball , 在威士忌中加入大量冰塊和蘇打水同melon sorbet調成的Highball, 既保留烈酒的豐醇香氣,又有低酒精濃度的爽口感, 味道隨住melon sorbet而令口感不同, 越黎越香甜燒花魚, 肥美厚肉, 入口多汁嫩滑,鮮甜,入口甚有鹹香,基本上不用再沾任何調味料,燒好直接吃已經很濃味很開胃味道濃厚,送酒一流串燒5款, 串燒因為即叫即整整, 所以熱辣辣, 好香口, 雞軟骨外酥內脆的雞軟骨,口感豐富, 露筍豚肉串,豚肉片包着蘆筍和紅蘿蔔,配搭清爽,亦能保留蘆筍脆嫩的口感三文魚金菇串, ,味道濃郁, 一次過可以滿足到兩種口感慾甜薯串, 味道香甜,亦有入口即溶的感覺明太子雞肉串, 明太子醬非常夠一層 烤過後伴隨著鹹、甜的口感再搭配雞肉的嫩, 口感豐富
串燒5款, 串燒因為即叫即整整, 所以熱辣辣, 好香口,
三文魚金菇串, ,味道濃郁, 一次過可以滿足到兩種口感慾
甜薯串, 味道香甜,亦有入口即溶的感覺
2019-04-05 62 views
在尖沙咀睇完表演和另一半行街搵食,另一半話想吃日本串燒,邊行邊看,發現了這間樓上店,同乘電梯的全部人都系去這層,上到去只有吧枱位可選,還要8:00交枱,當時6:30左右,星期四也咁早full,原來多數來的也訂了位,好在行早两步真好運😊。燒九州華味鳥肩肉串,肉彈多汁,一夜干金目鯛🐟,肉質實厚燒得乾身,燒蟹膏及炸薯餅👍👍😋燒物師父手藝真的很💯,果然好運遇到間好嘢。炸物可能人太多有些少漏單,不過追單時侍應也有跟進,後上明太子雞翼脆皮肉滑,唯雞軟骨炸得有㸃過火,結帳時收銀姐姐也有了解客戶對食物的意見,我們實事反映,姐姐有禮回應,更説下次再幫襯會送一客炸雞軟骨補數☺。

燒物師父手藝真的很
2019-04-04
Type of Meal
Dinner
  • 串燒華味鳥肩肉
  • 金目鯛一夜干
2019-04-05 88 views
見到網上食評呢間餐廳好評如潮 (食品質素高 服務態度好)諗住可以一試首先 - 食物選擇其實ok 但係 - 落左單後 再三吹四請 40分鐘後食物先到..串燒仲要只係微溫.. 而且仲係未上齊...叫左個甲羅燒 我們第三次問完 先見到有個侍應拎住啲蟹蓋放上爐上開火燒 當時我們已經落左單50分鐘... 我們表示 如果依家先整 咁我地唔要啦點知..個侍應用好令人唔舒服的態度話:”咁廚房唔拎出黎 我點整俾你姐! “之後就開始黑面同completely ignore我們提出的要求.. 我們無得選擇下只好接受 之後埋單 同一個侍應扔張單同信用卡俾我們 並且又再次大喝”簽名!!”..老實講 如果食物真是好好食 我都會無咁感到offended.. 但是食物非常一般 同平時屋邨邨日本餐廳食物質素差不多 而且服務態度差。

首先 - 食物選擇其實ok

2019-04-04
  • 明太子玉子燒
2019-04-04 49 views
係尖沙咀夠哂方便, 出地鐵站行幾分鐘就到。成棟大廈基本上都係食肆,雖然地方唔係好大,但係唔會覺得迫夾,坐得幾舒服。現場有卡位亦有近牆邊半開放式既房仔,方便唔同嘅乘客人數。餐廳主要係用木色為主,望落幾舒服。一開始非常之肚餓,叫咗個三文魚三文魚子飯。上到枱setting都幾靚有花心思。配菜並唔常見,有heart。 魚子同埋三文魚都好新鮮 非常飽肚。燒牛仔骨 份量都唔少 燒得啱啱好 唔會太熟而搞到好韌。調味適中,唔會搶左牛味,我個人覺得非常抵食。燒明太子,呢個菜色比較少見,所以決定試一試。明太子鹹香十足。用嚟配飯食就一流。燒到外面乾身而入面仲有水分,good!呢個價錢雖然高咗少少,但係我覺得一定要試!呢個就係蟹膏海膽三文魚子。三樣嘢單獨食已經好正,加埋一齊簡直係絕配,係一個昇華!呢個真係唔講得笑,黎到一定要試試!不過我個人覺得兩個人share一個就ok,一個人食曬一個會太多。利申: 飲咗半杯之後先記得影,其實黎既時候係滿哂嘅,放心放心。呢杯係芒果燒酒梳打。 比例做得幾好,唔會淨係得燒酒嘅酒精味。但係同時有酒嘅感覺 ,黎到食飯淨番杯個人都relax d
係尖沙咀夠哂方便, 出地鐵站行幾分鐘就到。

現場有卡位亦有近牆邊半開放式既房仔,方便唔同嘅乘客人數。
餐廳主要係用木色為主,望落幾舒服。

一開始非常之肚餓,叫咗個三文魚三文魚子飯。

燒到外面乾身而入面仲有水分,good!

2019-04-03 41 views
出糧日又可以食好啲,就貢咗上嚟呢度,叫咗燒牛舌,魚生丼,炸雞。呢度環境清幽,光暗度感覺有氣氛,坐得尚算舒服,可以靜靜哋傾下計。魚生丼,每件都係大件厚切。而且多種類,我覺得最正都係金目鯛,爽口彈牙,其次就係肥美三文魚腩同劍魚腩,再者飯中已混入醬油,仲有好多玉子條,豐盛到一個點,仲有我想講呢度嘅芥末似係即磨個隻,食出經典原味。燒牛舌,大件嘅,厚薄適中,火喉啱啱好,其實送緊上枱時都已經聞到好香,肉汁保存無流失,肉質嫩滑易吞,兩口一件,有水準。最後開心share招牌香酥雞件。雞件係即炸嘅,果然香酥撲鼻,肉質亦都鮮嫩juicy。配合相信係自家特製嘅醬汁,味道的確迎合到我。今餐價錢合理環境優美,令我地都幾滿意。

今餐價錢合理環境優美,令我地都幾滿意。
2019-04-03 41 views
放工約朋友去尖沙咀飲嘢食宵夜吹下水。突然之間好想食日本燒蟹蓋,搵到呢間係附近又未食過就一齊上去試下。唔好講咁多即刻叫杯啤酒先,雖然佢得一款生啤,但價錢又幾平。一杯細嘅都係$39,大杯到好似個頭咁嘅都係$88!咁當然叫杯大嘅爽下啦。然後我哋就叫咗幾個小食一邊飲嘢傾計一邊送吓酒。浜燒蟹蓋&浜燒三色蟹蓋雖然就唔係好似日本咁有個火爐自己燒,但都會見到火爐喺餐廳嘅一邊燒緊自己嘅蟹蓋,依然令人滿心期待。蟹蓋入面除咗蟹膏之外仲有滿滿嘅蟹肉同蛋黃。攪勻一齊食,蟹味大爆發!而且味道冇一般蟹蓋嘅通病:太鹹!呢度嘅蟹蓋味道剛剛好。朋友嘅三色蟹蓋都好靚仔,佢話加咗海膽之後味道更加鮮。牡丹蝦刺身,肉質新鮮,味道甜美。飲酒又點會少得燒物呢,明太子牛油燒烏賊鬚,魷魚鬚夠爽脆不靱,加咗明太子牛油去燒更加鹹香。燒雞軟骨,燒夠乾身,做到好似炸出嚟咁香口,結果另外要叫多兩串。呢間餐廳雖然地方唔大但坐得幾舒服。每一種食物都有水準,嘢飲價錢合理,不失為同朋友飲嘢傾計食嘢嘅好地方。

然後我哋就叫咗幾個小食一邊飲嘢傾計一邊送吓酒。
浜燒蟹蓋&浜燒三色蟹蓋

牡丹蝦刺身,肉質新鮮,味道甜美。

2019-04-02 42 views
今晚相約了很久沒見面的老朋友,想找一間有私人空間、坐得耐又好食的餐廳,盡情聊天,朋友推薦了這家居酒屋,位於大廈3樓,無咁人來人往,卻又不失熱鬧,我們預約了榻榻米位,舒服寫意。首先點了 明石燒雞蛋卷 $68蛋味濃郁,非常嫩滑 加上醬汁,十分清新茶漬飯(鮭魚)淡淡茶香,配上濃味嘅串燒就中和得剛好主打嘅串燒就叫左 牛舌(厚身脆口,非常惹味)、秋葵、大蔥雞串、露荀豚肉、雞軟骨(好脆,推介)最驚喜是 日式雞蛋粥,很綿滑,配上紫菜增添風味,為整頓飯劃上完美句點。每人都係200零蚊,性價比很高!
首先點了 明石燒雞蛋卷 $68
蛋味濃郁,非常嫩滑 加上醬汁,十分清新

茶漬飯(鮭魚)淡淡茶香,配上濃味嘅串燒就中和得剛好

主打嘅串燒就叫左
牛舌(厚身脆口,非常惹味
)、秋葵、大蔥雞串、露荀豚肉、雞軟骨(好脆,推介)

最驚喜是 日式雞蛋粥
,很綿滑,配上紫菜增添風味,為整頓飯劃上完美句點。
日式雞蛋粥

每人都係200零蚊,性價比很高!
2019-04-02
日式雞蛋粥