2019-03-11 188 views
今日起身突然有個念頭想食久違既豬手撈,所以岀左去佐敦食。咁好彩去到竟然唔使等位👍🏻👍🏻一坐底唔使諗即叫豬手撈,此時已經門口排隊。有三隻大豬手,好重南乳味好夠味,一條毛都無清理得好乾淨,但唯獨係我覺得可以再淋啲就完美。另外幼面好爽口彈牙,加埋南乳汁無得彈。成碟碟頭都唔細,一個大男人食一碟都已經夠飽。
一坐底唔使諗即叫豬手撈,此時已經門口排隊。
南乳豬手撈面
另外幼面好爽口彈牙,加埋南乳汁無得彈。
成碟碟頭都唔細,一個大男人食一碟都已經夠飽。
Lunch
南乳豬手撈面
2019-03-11 185 views
星期六要去佐敦買野,所以放工同男友去左佐敦搵食。佐敦最出名莫過於澳牛同麥文記,但就算落住雨,澳牛條人龍排到去街尾,反而麥文記短好多,所以lunch 去左食佢。入到去有卡位坐,但兩位要坐埋一邊搭枱,都幾迫。啲侍應算客氣,比我地坐低慢慢諗食咩。最後我地叫左雲吞撈粗,同南乳豬手撈麵。雲吞有五粒,唔算好大粒,但啲蝦好爽,味道都唔錯,粗麵有咬口,夠彈牙又無鹼水味,抵讚 ! 南乳豬手舖滿碟,隻隻都大大舊,個南乳汁好香濃,配撈麵一絕,豬手夠入味亦唔算好硬,但如果可以炆得再林啲會仲好。正常撈麵都會配碗湯,但佢碗湯一啲都唔好飲,我試左一啖就放棄左佢。
入到去有卡位坐,但兩位要坐埋一邊搭枱,都幾迫。
2019-03-09
Lunch
2019-03-07 282 views
今日一連踩兩場。。午餐食完yamm buffet。。。下午茶就走黎麥文記。。可能大雨嘅關係所以都唔算多人仲有個卡位坐😅一坐低望下幅牆嘅餐牌。。。直接叫兩碗雲吞麵。。上枱時覺得兩碗面嘅面都淥得剛好。。吾會漲晒。。色仲好黃。麵還好脆口。湯底就普普通通啦吾算濃。。吾覺大地魚味雲吞size 適中。。蝦肉夠爽。少少肥肉。。配搭味道剛好👍仍可一食再食。。。值得幫襯😍

2019-03-07
$36 (Tea)
雲吞麵
話說前排韓國綜藝節目Running Man黎左香港,佢地去左呢間位於佐敦的雲吞麵店,見到佢地食,就諗起自己好耐冇食過同埋未食過呢間名店,於是就同友人黎試下。麵店是舊式裝潢,但好乾淨!坐低後點了一碗雲吞麵試試!發現原來真係好多外國人慕名而來,成間麵店麵係韓文同日文!雲吞麵($36),價錢雖然並唔算好平,麵都唔算大碗,但係雲吞入面的蝦好彈牙,皮薄餡靚!雲吞麵爽口,湯底亦很清甜!其實從小就唔太中意食雲吞麵,但食過呢度既雲吞麵之後,我改觀了!價錢唔算平,但可以再試!

2019-02-20
$36 (Last Night Supper)
2019-02-25 364 views
麥文記是佐敦老字號,現在很好生意,可能因為改進一大步:雲吞餡用了鮮蝦,以前就是大量豬肉,和滿滿的油浮面雲吞麵36$ 一碗可以說貨真價實:因為面比較講究,雲吞也鮮巧點隔離麥奀記都不只這個價錢。深仔記平只要29$但一分錢 一分貨⋯⋯這裡有韮菜花,也是取鮮嫩部位,24$知音客大有人在,可能不易食到韮菜一年到頭,😊🌱好的貨別的面店未必有供貨生意其門如市都是熟客如果嗜吃雲吞可以一碗淨雲吞一個水餃面不然不夠飽
麥文記是佐敦老字號,
現在很好生意,
可能因為改進一大步:
雲吞餡用了鮮蝦,
以前就是大量豬肉,
和滿滿的油浮面

雲吞麵36$ 一碗
可以說貨真價實:
因為面比較講究,雲吞也鮮巧點
隔離麥奀記都不只這個價錢。
深仔記平
只要29$
但一分錢 一分貨⋯⋯

這裡有韮菜花,也是取鮮嫩部位,
24$
知音客大有人在,
可能不易食到韮菜
一年到頭,😊🌱好的貨別的面店未必有供貨
生意其門如市
都是熟客

如果嗜吃雲吞
可以一碗淨雲吞
一個水餃面
不然不夠飽
2019-02-24
$61 (Tea)
  • 雲吞麵
  • 芥蘭
2019-02-25 300 views
成粒雲吞真係冇豬肉咁濟唔洗怕有肥豬肉食得好放心😚減肥嘅朋友們可以satisfy下想食雲吞餃子嘅craving一碗八粒啱啱好~補充下lean protein!🤤唯一美中不足就係調味有點多唔係好食到蝦本身嘅鮮味不過都已經好好了 一定會encore❤️
成粒雲吞真係冇豬肉咁濟
唔洗怕有肥豬肉
食得好放心😚
一碗八粒啱啱好~
補充下lean protein!🤤
唯一美中不足就係調味有點多
唔係好食到蝦本身嘅鮮味
不過都已經好好了 一定會encore❤️
2019-02-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 全蝦雲吞
2019-02-23 279 views
今日經過佐敦,原本想吃澳牛,但門外的長龍令人卻步。於是轉去了旁邊的麥文記麵家。門外張貼了雜誌的介紹,是間老字號麵店。最出名的是細蓉,即雲吞麵,不過雲吞麵只有普通飯碗一碗大小,怕不夠飽,於是點了雲吞撈麵,一碟撈麵有6粒雲吞,雲吞面灑了點蝦籽,配一碗清湯。雲吞是好吃的,內裡的蝦非常彈牙新鮮,雲吞皮也薄。麵也非分彈牙,沒有鹼水味,值得一讚。另外還點了一碟韭菜花,韭菜花比較少地方能吃到,輕輕灼過,淋上豉油和熟油,非常清香。不過可能因為主要做遊客生,以雲吞麵來說價格實在偏貴,而且份量不多。

• 雲吞撈麵
2019-02-23 209 views
有40多年歷史的麥文記,店舖細細,座位較迫,但仍是常常爆滿。中式既麵食 尤其是雲吞 係呢度得意之作。雲吞是全蝦去製造,冇豬肉做餡料,咬落非常彈牙、爽口!!!真心推薦!!!叫左碗淨雲吞,有8粒!豬手麵都係佢大推既,南乳豬手都好腍滑,但南乳味唔太重,唔係話食落會嘩一聲既。麵底鹼水味唔強,但煮得唔夠耐,有點硬,以至要咬得好辛苦先可以咬斷,如果胃唔太好或牙齒唔好既人,就會食得比較吃力!🤒🤒🤒炸醬撈粗,炸醬既味道調較得幾好,最欣賞係佢全是瘦肉,可以平衡返炸醬油膩既罪惡感!但份量唔多,男士一定唔夠飽!店員態度麵友善,但的確坐得唔太舒服。

中式既麵食 尤其是雲吞 係呢度得意之作。

叫左碗淨雲吞,有8粒!

店員態度麵友善,但的確坐得唔太舒服。
2019-02-22 160 views
窮遊香港-正宗香港傳統細蓉👍🏻即刻like @hkfunfoodrecord 同follow先啦.今日開始講下香港傳統野食簡單講講個名點黎d人叫佢做芙蓉麵 叫叫下細碗就叫細蓉啦「細蓉」為1個1両重的乾麵餅配以4顆餛飩.直講野食呢間既細蓉 可以話係好好食⭐️上湯雲吞麵$36👍🏻正宗既細蓉係麵放表面 防止麵質變軟👍🏻底下有4粒雲吞 雲吞係好大粒既👍🏻而特別之處係‼️每粒雲吞有2隻大蝦 夠鮮紅‼️爽口‼️彈牙👍🏻基本上冇其他野啦 (🤦🏻‍♀️掛住食冇影雲吞圖)👍🏻麵質彈牙 有鹼水香味 唔會太重鹼水味👍🏻湯底清甜 (傳統係落大豆芽、豬骨、蝦頭及蝦殼、烤大地魚乾去煮湯底)🤔但我就睇唔到啦👍🏻基本上完美 🤔但份量好小🤔男仔可能要食2個以上‼️唔算平民 但旅遊推介比朋友‼️或者得閒食下好野 都唔錯既.價錢值唔值就唔多評啦有人會覺得日本野食貴d冇問題點解傳統野唔得呢?支持香港傳統美食.#麥文記麵家地址:佐敦白加士街51號地下.⭐️評分:味道:5/5 完美好好食既細蓉環境:3.5/5 坐位好迫 有老店feel 但整體裝修勁新服務:3/5 係澳牛旁邊...服務係特色.....衛生:5/5 餐具白淨 勁乾淨!抵食:3/5
窮遊香港-正宗香港傳統細蓉
👍🏻正宗既細蓉係麵放表面 防止麵質變軟
👍🏻底下有4粒雲吞 雲吞係好大粒既
👍🏻而特別之處係
‼️每粒雲吞有2隻大蝦 夠鮮紅‼️爽口‼️彈牙
👍🏻基本上冇其他野啦 (🤦🏻‍♀️掛住食冇影雲吞圖)
👍🏻麵質彈牙 有鹼水香味 唔會太重鹼水味
👍🏻湯底清甜 (傳統係落大豆芽、豬骨、
蝦頭及蝦殼、烤大地魚乾去煮湯底)
🤔但我就睇唔到啦
👍🏻基本上完美 🤔但份量好小
🤔男仔可能要食2個以上
‼️唔算平民 但旅遊推介比朋友
‼️或者得閒食下好野 都唔錯既
價錢值唔值就唔多評啦
有人會覺得日本野食貴d冇問題
點解傳統野唔得呢?
支持香港傳統美食
#麥文記麵家
地址:佐敦白加士街51號地下
⭐️評分:
味道:5/5 完美好好食既細蓉
環境:3.5/5 坐位好迫 有老店feel 但整體裝修勁新
服務:3/5 係澳牛旁邊...服務係特色.....
衛生:5/5 餐具白淨 勁乾淨!
抵食:3/5
進門老闆安排入座,裡面基本客滿不過不要排隊,點了「全蝦雲吞」「雲吞面」,兩個人吃就這樣點,喜歡豬手還可以加份,一個人就來份雲吞面就好,全蝦會吃著膩乎。第一口驚艷好吃,和女朋友吃了這麼多店,也是她第一次開口說好吃的,真的不錯,雲吞都是鮮蝦肉,很彈牙,麵湯很鮮,面有勁道很脆。囫圇吞棗的大口吃完,太好吃了,可以多次來打卡的店,推薦~

囫圇吞棗的大口吃完,太好吃了,可以多次來打卡的店,推薦~
2019-02-17
2019-01-29 532 views
今晩經過佐敦,突然想食碗雲吞麵,咁就當然黎麥文記啦!由細到大都唔鍾意食雲吞麵嘅我,經過上一次食完覺得好食之後,一有機會嚟到佐敦,就會走去食一碗😋金牌鮮蝦雲吞麵 —- 好食

金牌鮮蝦雲吞麵 —- 好食
2019-01-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
2019-01-17 520 views
這是一家看起來相貌平平,其實菜品很讓我驚喜的店家。和大部分香港的店一樣,門面都是不怎麼起眼的,在排隊超長的澳門牛奶公司旁邊,但是其實人家是有大來頭的,米其林推薦。蝦子撈面是我回來以後還一直念想的,本身撈面就很Q彈,蝦子增加了爆破感,整個蝦子撈面像在嘴裡跳舞一樣。南乳豬手,像我這種不喜歡吃複雜的東西的人都覺得好吃,豬手處理的很乾淨,吃起來特別的酥,柔柔滑滑,雖然知道吃皮不能補皮,但是人家真的好吃啊。南乳很入味哦。全蝦雲吞用的真的是那麼大的蝦,一整個就是一個餡,蝦仁非常有彈性。對雲吞也是真愛,特別是有那麼大的蝦仁的。
這是一家看起來相貌平平,其實菜品很讓我驚喜的店家。

2019-01-08 549 views
#麥文記麵家佐敦白加士街51號地下---😋麥文記其實最出名係雲吞麵 但B仔最愛係佢地ge豬手河($40)豬手大大件 炆得好淋 南乳味好香 滲曬落豬皮同豬肉到 🐷 真係好味到不得了🤤之所以叫河粉 係因為河粉好吸味 吸曬d南乳湯底 令人忍唔住 一口氣食到碗底 與其慢慢排係隔離ge澳牛 其實我寧願食麥文記🤭—B仔整體評價:9/10個👍🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻B仔環境評分:7/10個👍🏻B仔味道評分:9/10個👍🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻 ……
#麥文記麵家

B仔味道評分:9/10個👍🏻
B仔回頭機會:9/10個👍🏻
……
2018-12-20 891 views
今晚10點係尖沙咀收工, 想食少少野先返屋企, 咁岩今日同事講起食雲吞麵, 於是就約埋一齊收工行落佐敦去麥文記了。行到落去差不多10點半, 呢個時候店入面仲係好多客人!我與同事坐到最入的卡位, 我選擇困難症左一陣終於都係叫左雲吞麵雲吞麵好快就黎到喇, 雲吞好似有4粒?! 哈哈, 我掛住食冇認真咁數過.....好喇, 講返味道! 雲吞依舊係好味, 入面既蝦好爽口、而麵一樣係好似以前咁彈牙、湯底味道剛好!!至於同事就叫左豬手撈麵, 撈麵會跟埋一碗湯送上~同事比左一舊豬手比我試, 其實我本身就麻麻地食豬手, 不過佢係都要我試就食一次喇!不過估唔到呢度既豬手又幾好食喎!! 唔會有一陣怪味, 而且整得好林, 搞到我有少少對豬手改觀今次一食, 下次又唔知幾時先會掛住細蓉了!
行到落去差不多10點半, 呢個時候店入面仲係好多客人!

至於同事就叫左豬手撈麵, 撈麵會跟埋一碗湯送上~

今次一食, 下次又唔知幾時先會掛住細蓉了!
豬手撈麵
2018-12-17
$40 (Last Night Supper)
豬手撈麵
2018-11-07 1684 views
專程黎試下佢既細蓉同豬手麵,不禁有啲失望,最出名既細蓉啲麵靭咗啲,食落仲淡得濟;個湯好大陣鹼水味;雲吞好一般,無大地魚既鮮味,兩隻細蝦、少少豬肉,唔特別反而個豬手麵仲好食少少,因為個麵沾咗豬手啲南乳,所以無咁淡味,豬手做得不過不失,炆得夠淋但唔彈牙,南乳味稍嫌唔夠入味晚飯時間餐廳好多人幫襯,兩位要搭枱,佢既卡位比一般茶餐廳細,坐得幾唔舒服,食野要就住就住,真係一食完就想走我相信呢間野應該係換咗師傅或老闆,因為咁一般質素既出品一定唔會咁出名

豬手麵

2018-11-06
$50 (Dinner)